- bambano: Bambanő háza tája
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
H-Zol
senior tag
válasz
totron #19194 üzenetére
Szerdára kiadós esőt jósolnak és péntekre is , de akkor már lehet havas eső , akkor lesz jó kelés , még nincs késve de mostmár itt az ideje , hogy a tél beálta előtt kikeljen , az árak már sokat mentek ( mennek ) felfelé , az olajos magvak ( repce , napraforgó ) , a betakarítás körüli ár szinte duplájára feltornászta magát , nemsoká mindenki megfogja ezt érezni !!
-
totron
addikt
Évszakokon átívelő ok-okozat értelmezhetetlen az egységnyi fogyasztónak. Drágul majd a termény. A hasznot a köztes elem fölözi le.
Volt egy podcast, de nem találom most, egy tervezeten tárgyalkodtak, hogy ha módosul az EU-szabvány állatjólétileg akkor 30%-kal nagyobb lesz az előállítási költsége a csirkeállatnak és akkor a lánc többi eleme által rápakolt sarcokról nem is szóltunk. Lesznek itt még érdekességek. Gazdaságilag nem tudom hogy lehetne ezt lekövetni + az AI munkaelvétele. -
Borisz76
nagyúr
Sziasztok !
A kerti slag-om végére szeretnék venni egy fejet , ami körkörösen engedi ki a vizet , nagy nyomással.
Nem locsoláshoz hanem egy nagyobb átmérőjű cső belsejének tisztításához kellene.
Megnyitom a csapot , a slagot a fejjel beletolnám a csőbe.
A körkörösen kiáramló , nagy nyomású víz pedig kitakarítja a csövet.
Remélem érthetően írtam , hogy mit szeretnék.
Milyen néven lehet vajon ez a locsoló "fej" ? -
H-Zol
senior tag
Remélem szerdától jönnek esők , mert itt ere több mint egy hónapja nem esett , ilyen gyalázatos búza kelésekre nem emlékszem !
Olyan 50-60% a kelésünk , de aki később vetett , vagy több talajmunkát csinált ( ki szárította a földet ) annak még rosszabb !! -
6030D
addikt
Talajjal lesz meló, mert lehetne marha jó, csak nem voltunk itt az építkezés elején. Ez egy rét volt gyakorlatilag belterületen, előtte talán kiskertek. Amikor ástuk a szikkasztókat, akkor láttam, hogy 50-60 cm morzsalékos fekete föld van, alatta agyag. Az egész területen ezt a részt félre kellett volna túrni, de a kivitelező csak a házak alapjából tolta félre. Gyakorlatilag minden keveredett mindennel, aztán a megfelelő szinthez hozatni kellett földet is, ami olcsó volt, de nem sok szervesanyag tartalma van, ezért hamar összeáll. Van egy sáv, ami a teherautók közlekedőútja volt a hàzak között, az brutál kemény. Tavasszal ugrált rajta a rota, és körömnyi chipseket tudott csak kiszedni belőle. Eddig 5x25 kg Tribut szórtam szét az ágyásokba és a fűbe, ezt fogom folytatni majd az évek alatt, meg a levelek behordását, hogy kicsit rendeződjön a helyzet. A fű fog még homokot kapni, hogy lazuljon. Meg tavasszal minden komposztot. Csak idő kérdése. Meg pénz.
f4lcon: megfogadtam, hogy kenyér mellől nem veszek növényt a kertbe. De 250 Ft-ra volt akciózva a levendula, vettem 6-ot, ha fele megmarad is "ingyen" volt. Hát, drága mulcs lett.
-
Rive
veterán
válasz
f4lcon #19183 üzenetére
A nagyobb kertészetek speciális táptalajt használnak és növényre hangolt tápoldattal tartják fenn a talajkémiát. Nevelésre eszelősen hatékony, de ha változik a talajkémia (kiülteted vagy cserépben tartod ugyan, de már csak vizet kap) akkor vagy megmarad, vagy se.
Ui.: jellemzően nem marad meg
Elég sok növényt kidöglesztettünk, mire átálltunk a vágott virágra...
-
-
-
Szinte homokba kell ültetni a levendulát és a kezdeti locsolás után nem is igazán kell neki víz - mondjuk én locsolom csepegtetőcsővel, nekem 2-3 tő halt ki az első 2-3 évben, pannonhalmi levendula, onnan rendeltem. Van egy rakás friss hajtásom, egészen ilyen arasz magasságú, de tényleg temérdek, ha kell adok szívesen tavasszal. Cikkcakk alakba voltak, most kb egybefüggő lett a két ágyás dugig levendulával, úgy hogy fólia meg kavics van, simán abból kinő.
Tavasszal kell metszeni, legalább is én akkor szoktam. -
6030D
addikt
Ültettem 6 levendulát kertészetből, meg 6-ot lidlis leárazottból. 2 maradt meg az előbbiből.
Ugyanígy elhullott a varjúháj is. Valószínűleg tömör a föld, és nem bírta az öntözést, amit körülötte kapott a többi évelő. Majd jövőre lehet, hogy csinálok egy öntözésmentes részt.
Szaporítani most ősszel kellett volna, vagy lehet a tavaszi visszavágáskor? -
Szilágyi84
senior tag
Szerintetek orgona megmaradna nagy dézsában?
Elől a ház előtt teljesen murva minden a járdán kívül, de oda szeretnék a Jezsámen és a jelenlegi kisebb többi közé mellé. -
soldi3r
veterán
válasz
Szilágyi84 #19167 üzenetére
Nalunk erre jottek minden este, de gozom sincs mi ez.
-
válasz
Csabroncka #19171 üzenetére
Nyári orgona ráadásul gyorsan is nő, sokáig is virágzik, június elejétől egészen mostanáig... meg szereti a metszést is, könnyen szaporítható, egy igazi jó növény a kertbe.
-
ncc1701
veterán
válasz
Ők nyári virágra mennek.
-
Csabroncka
addikt
válasz
Levendula és nyári orgona, utóbbi úgy is nagy lepke és pillangó vonzó.
-
válasz
Nálunk rengeteg van… levendula van vagy 60 tő, pl tipikus kedvenc, meg a nyári orgona.
-
Rive
veterán
válasz
...nekik viszont nem hotel kell, hanem kifejezetten néhány fajta virágra jönnek
-
Essejó
veterán
válasz
Soroksáron is és itt a 15. kerületben is járt idén a kerbe rendszeresen
-
Szilágyi84
senior tag
Na mindegy az új cél, hogy ilyet lássák ne csak a szomszédban a futó lilaakácán
-
Rive
veterán
válasz
Szilágyi84 #19165 üzenetére
Keményfa ajánlott, 8-10 mm átmérő, valami éles szárral ami tiszta lyukat csinál
Érdemes már február végén kirakni, valami árnyékos, szélvédett helyre.
A tavaszi kőművesméhek imádják, május végétől viszont ~ vége a szezonnak. -
Szilágyi84
senior tag
Saját igen a lyukakat is én fúrtam, de tényleg semmi nem lakta még látogatni se, pedig van virág is veteményes és gyümölcsfák is szóval nem lakatlan a kert csak ez nem kedvelt egyáltalán semminek nálam.
-
Rive
veterán
válasz
Szilágyi84 #19157 üzenetére
Saját tapasztalat szerint ami ebből ténylegesen lakott, az a kilyuggatott fatörzs jobboldalt középen. Szóval nálunk abból van tíz lyuk helyett úgy cirka kétszáz.
-
lakisoft
veterán
válasz
Húú, de tetszik. Saját?
-
Dorian
félisten
válasz
ez darazsaknak van?
-
Rotációs kapát ki lehet tenni fűtetlen sima tárolóba, lesz baja? Benzint töltsek bele vagy mindent járassam inkább ki?
Köszi! -
Essejó
veterán
válasz
Szilágyi84 #19150 üzenetére
Bezzeg a permetezö hosszabbító csövemet (2m-es) belakta valami dög, alig bírtam kiebrudalni
-
6030D
addikt
válasz
hiperFizikus #19147 üzenetére
Ennyi gyerek. Ezek se látták a Dennis, a komiszt.
-
hiperFizikus
senior tag
https://www.origo.hu/nagyvilag/2024/11/hullavirag-virágzás-ausztrália-botanikus-kert
Rendkívül ritka esemény, a világ legnagyobb virága nyílt ki az ausztrál botanikus kertben
-
Essejó
veterán
válasz
Szilágyi84 #19143 üzenetére
Fúrj bele még pár lyukat és kész is a príma rovar hotel.
-
soldi3r
veterán
válasz
Szerintem masodlagos karosito lehet, talan valamelyik cincer.
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
tüzeld el
-
Szilágyi84
senior tag
Van ez a kb 120 cm-es nyárfa farönk ami már évek óta a fészer alatt pihent a farakás között és most előre hoztam ,hogy majd jó lesz virágtartónak vagy másnak ,de ilyen lyukacsos és könnyű lett mintha szú ette volna
Szerintetek ha lakják akkor veszély lehet fakerítés mellett mondjuk,ha le festem úgyis vagy ilyentől nem kell aggódni ,hogy átmennek hasznos festett fára ? -
hiperFizikus
senior tag
válasz
totron #19138 üzenetére
20 évvel ezelőtt tudtam, most már nem tudom
más /:
https://www.atv.hu/belfold/20241111/romania-veszely-rovar-mezogazdasag-noveny
"Nagy a baj: rendkívül veszélyes lény jelent meg Magyarország határában"
nekem 1 négyzetméter földem sincsen de azt eszem amit megtermeltek
-
eldoble
aktív tag
válasz
OgreImre #19139 üzenetére
Legyen tartályos és tudjon 3 bar-t, annál többel nem szabad nyomni a rendszert, de az úgyis csak az elején lesz (már a 3 bar nyomás), mert utána már szinte átfúj rajta a levegő, így nem is lesz nyomás.
Itt írtam, hogy én milyet vettem, de ehhez még ennél olcsóbb is jó, már, ha van ... [link]
-
OgreImre
senior tag
Sziasztok!
Öntözőrendszer téliesítésére mekkora teljesítményű kompresszort ajánlotok?
Körönként kb. 50 méter csőhálózat, talán 1/2 vagy 3/4 colos, 3 kör csepegtetős, 1 kör szórófejes.
Nézegettem, emberi árakon belül 24L-es tartályú vagy 50L tartályú 750-1500W teljesítmény, max. 8 bar gépeket találtam.
A kertész eltűnt mit szürke szamár a ködben, a hétvégén meg kell csinálnom két helyszínen. Tudom, bérelhetnék, de gondoltam jó lesz másra is, nem baj ha van otthon. Köszi. -
totron
addikt
válasz
hiperFizikus #19137 üzenetére
Jó kis ASMR-döngicsélés mellett. Lehet, nem vadak, de ha ráfekszel egyre bedagad a fél hátad, Kvazimódó jelleggel. Megtörtént eset alapján. Nagy testben nagy méreg.
#19136, persze, van amit már nem bekkelsz ki belemelegedéssel-belefelejtkezéssel. Az előrejelzés meg 1, maksz. 2 napra előre érvényes, amúgy csalóka.
#19137hiperFizikus, honnan kezdődik a természet? -
hiperFizikus
senior tag
válasz
Csabroncka #19101 üzenetére
Én azt tapasztaltam, hogy a lódarázs fészek alatt akár aludni is lehet !
Ellenben amikor elmentem 1 db kis német darázs fészek mellet, már jöttek is nekem !
Nyilván a természetben nem kell irtani őket ♥
-
totron
addikt
Na, állítólag max. 7 fok volt, de 17 is lehetett volna. A kinti munkák a legjobbak.
-
totron
addikt
Lesz-e ebből ma kihegyezett végű cölöpverés? Bejöttek a nullák.
-
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #19122 üzenetére
Csemege szőlő az Itália , nekem évek óta megvan , rossz metszés miatt nagyon felhaladtam vele ( a tavasszal posztoltam is ) és visszafűrészeltem tőkére , és ígyis hozott három szép fürtöt ! Amúgy keveset permetezést igényel , azt hiszem három permetet kapott az idén is !
-
-
totron
addikt
[link] Télire.
-
Dorian
félisten
Nekem a házfal mellett felfuttatott koktélparik jól bírják a hideget.
Lent van meg mángold, karalabé, zeller. -
H-Zol
senior tag
Már csak a naspolya van kint a kertben , ő az utolsó gyümölcs !
-
Rive
veterán
válasz
Szilágyi84 #19112 üzenetére
A társas darazsaknál az áttelelő egyedek minden évben új fészket kezdenek, máshol. A nyári dolgozók ősszel elpusztulnak.
-
H-Zol
senior tag
válasz
Szilágyi84 #19112 üzenetére
Ez így bosszantó ! Komoly ásatást csináltál , látom idős sárgabarack fa , elárulja a mohás törzse !! Én is láttam földi darazsakat de nem nállam van a fészkük , valószínű a szomszéd műveletlen portáján van a várjuk !!
-
Szilágyi84
senior tag
Na ez hihetetlen elkezdtem kiásni és sehol semmi a gyökerek alatt sincs és bőven 10-20 cm alá mentem valahol 50 is volt és tényleg sehol semmi kis üreg lejárat aztán semmi .
Valószínűleg elköltöztek -
H-Zol
senior tag
válasz
its_grandpa #19104 üzenetére
Nállam is esznek , de én egy nagy tepsibe adok nekik , kukorica , búza , napraforgó , de ott eszik több féle cinke ( nállam a gyümölcsfák tetején költenek is ) , majd ha hidegebb lessz jönnek a Zöldikék , de van ott veréb , vadgalamb és amit el tudsz képzelni minden ! Egy ócskavasba való kocsi van az udvar egyik félre eső részén és annak a tetején esznek már jó pár éve , mellette egy öreg épület amit eluralt a borostyán
, abba rögtön el tudnak bújni ha jön a karvaly , mert ahol sok a madár oda az is odaszokik vadászni
, de ez az élet rendje !!
Majd csinálok én is fotót ! -
totron
addikt
válasz
Csabroncka #19108 üzenetére
Óvatosan lennék az ásással. Nem vicces az egynél több csípés /perc. Masszív temetés itt már bevált.
-
Szilágyi84
senior tag
válasz
Csabroncka #19108 üzenetére
Igen nálam is hasonló lesz a helyzet tuti ott a sárgabarackfa tövében a gyökerek között vannak lesznek .
-
Csabroncka
addikt
válasz
Szilágyi84 #19102 üzenetére
A lépek kiásását nem úszod meg. Nekem a fa gyökerére telepedtek meg azon voltak a lépek. Kemény meló... A járat mindenképpen legyen meg, hogy tudd merre kell ásni!
-
Dorian
félisten
A Yukkám kint maradt. Időkép szerint -5 volt hajnalban, ami reálisan -3 (mindig 2 fokkal hidegebbet szokott jelezni), mondjuk ez a ház tövében valszeg még kicsit magasabb.
Mit bír ki a yukka? -
its_grandpa
tag
Megjöttek a madárkák a kajára.
A cinke falatozik már, a szajkó meg keresi a lehetőséget, hogy jusson oda.
A kép 2*2 réteg üvegen keresztül készült, ezért nem a legjobb. -
eldoble
aktív tag
válasz
Szilágyi84 #19102 üzenetére
Rágcsáló irtó füstpatron, azt le kell takarni, hogy befelele menjen a füst, az letakarva is füstöl.
-
Szilágyi84
senior tag
válasz
Csabroncka #19101 üzenetére
Igen sejtettem és ezért vártam a hűvösebb időre ,hogy ilyenkor már talán megoldom házilag,amúgy nekem is nyáron volt a problémás . Próbáltam a kénlsppal ,de ugyebár annak kell oxigén,hogy égjen viszont akkor kimásznak a lyukból ha meg letakarom akkor nem ég nem füstölt. Szóval marad a gázperzselő óvatosan így hogy már nyugiban vannak a hidegtől.
-
Csabroncka
addikt
válasz
Szilágyi84 #19091 üzenetére
Ilyenkor - már nagyon kellene döglődniük? Nálam nyáron voltak, 30 ezerért kihívtam az irtót - nálunk sajnos már volt az én kiirtom a darazsat témából tragédia
, 7 tányér méretű lépet szedett ki a srác földből.
Igazából a kiirtás csak úgy megy, hogy a fészket kiszeded a földből. Csak szólok, hogy ezek a rohadékok nem a mezei papírdarazsak vagy padlás darazsak amiket ilyen házi lóf@szkákkal kiirtasz, megtámad egy 400-700-as kolónia neked véged.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Macska topik
- bambano: Bambanő háza tája
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Tőzsde és gazdaság
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- iPhone topik
- További aktív témák...
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Apple Ipad Pro 2 gen2 10,5" 2K retina A1709 64GB
- AKCIÓ! Épített KomPhone R5 4500 16GB RAM 240GB SSD RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged