- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Argos: Szeretem az ecetfát
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28kWh - Első benyomások - második felvonás
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
Francia91 #60599 üzenetére
Hint: Ami tényleg pótolhatatlan, abból legalább 3 másolat kell, legalább az egyik teljesen offline ROM-on, amit fél-egy évente ellenőrizni kell, hogy ép-e még.
Én emiatt tartok otthon egy klasszik notebook ODD-t. Nem a slot-osat, hanem amin klipsz tartja a lemezt. Lassabb, de cserébe a lemez adathordó részéhez soha nem ér semmi.
-
Francia91
veterán
válasz
viperabácsi #60598 üzenetére
A motoros túrák 1080p/60 fps GoPro videói (egy 7-8 napos túra összes videója kb 100 Gb, szelektálva), és elég sok motoros kirándulós fotó/videó (és a fotók RAW-ban vannak meg, azoknak pedig kell a hely, sok esetben 40 Mb egy darab kép). Valamint jópár klasszikusabb film HD felbontásban, amik már sehol sincsenek fent.
Amúgy 20+ év alatt egy HDD-m sem ment tönkre, pedig vannak még 2004 környékéről IDE 80 Gb-os WD vinyóim, máig tökéletesen üzemelnek a Socket 462-es gépben
Tudom, hogy benne van a pakliban ,hogy tönkre mehet, de nálam még egy HDD sem halt meg. Tervben van egy külső házba egy ugyanekkora HDD, hogy ami fontosabb és pótolhatatlan, az le legyen mentve arra -
-
tlac
nagyúr
válasz
hegegabi80 #60593 üzenetére
Én is javaslom a noti vinyót, nekem is az van m ár régen.
de azokon nem lehet elférni
nagyobb méretűből nincs választék, meg smr-esek -
Pista0001
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #60589 üzenetére
Fökk, aszittem, csak ennyi, ami látszik.
-
hegegabi80
addikt
Huh ez jól be lett zsúfolva.
Azt a vinyót biztos levenném hátulról, vagy a cpu bordát fordítanám el felfelé fújóra.
Én is javaslom a noti vinyót, nekem is az van m ár régen. Pont pár napja kellett megnéznem egy 3,5 hdd-t mi van rajta, azt hittem kiugrok az ablakon a hangjától. Pedig nem vagyok egy jó fülű.
Amúgy egyre jobban kezd megtetszeni ez a Jonsbo C6. Korábban volt már hasonló elrendezésű házam, de ennyire nem lehetett variálni a ventiket benne. -
válasz
TESCO-Zsömle #60591 üzenetére
Mire használnád? Látom van benne VGA is, ezért gondolom nem szerver lesz. Renderelsz vele?
-
válasz
TESCO-Zsömle #60589 üzenetére
Jaaaaah, most olvasom...
-
TESCO-Zsömle
titán
"be még nem kapcsoltam"
#60587 Pista0001: Le, hogy rohadjon meg.
Eredetileg amúgy nagyobbat akartam bele, de kb 5mm hiányzik hozzá. Régi Thermalright Silver Arrow 130-as meg már EOL. A Noctua ventiről amúgy le kellett szedni a gumit, mert a vastagabb keret miatt nem lehet beakasztani a tartókat.
A kuckó egy Jonsbo N3-as.
-
válasz
TESCO-Zsömle #60586 üzenetére
Szép lett! Az FSP táp mennyire hangos? Pont ezt a típust nézegettem én is korábban a Kolink Satellitebe.
-
Pista0001
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #60586 üzenetére
Jól néz ki.
Ugye a hűtőről levetted a fóliát!
Lehet, hogy már volt róla szó, de mi is ez a ház?
-
TESCO-Zsömle
titán
No, tegnap végre összeállt a gép. Kicsit zsufi, de annyira nem vészes.
Itt-ott azért ütköztem apró gondokba, pl a 90°-al elforgatott sata csatik miatt, amik ütköztek a ház egyik lemezével, vagy amik miatt a tápegység egy picit csálén áll, hogy majdnem hozzáér az előlapi panel forrasztásaihoz.
Vinyók még nincsenek benne, be még nem kapcsoltam, ma veszem át Alzából az új háló-kábeleket, mert valamit mindig elfelejt az ember és akkor már kvázi újrakábelezem az asztalt is. -
Francia91
veterán
válasz
viperabácsi #60584 üzenetére
Ez így tényleg elég szerencsétlen megoldás, konkrétan falba ütközik a meleg levegő, aminek el kéne távoznia
-
trog
tag
válasz
HUN_Sector #59241 üzenetére
Én is imádom, kicsit babráltam vele, mivel 5600g van benne így videókártya nincs, a nagy corsair rm650xem lecseréltem egy SFX-L méretű tápra és így még a szebben kinéző procihűtőm is belefér, hátra meg a két HDD
.
-
tlac
nagyúr
válasz
HUN_Sector #60577 üzenetére
van az nr200p-nek matx-es koppintása is, ami sokkal jobban alakítható (pl. támogatja átforgasd az egészet és felül legyen a gpu, az alaplap pedig a másik oldalon)
pl. Inter-Tech IM-1, ami itthon is megvehető, de van egy csomó alteregója
az eredeti talán a SAMA IM-01 volt, itt topikban is ezen a néven található megebbe beleférnek a teljes méretű matx-es lapok is, de itt is kompromisszumos, mert a legaljához már nincsenek távtartók
a kis méretű matx-ek, viszont szépen beférnek -
gordonfreemN
addikt
Sziasztok!
Fractal ridge házikót használ itt valaki? Esetleg van is bnne nagyobb dual slot-os VGA? Egy 3060ti-vel párosítottam, a házikót pedig fektetve helyeztem el, viszont attól félek nem tesz jót a VGA-nak, hogy az egyik sarka "lóg" a levegőben, mivel kellene védekezni az ellen, hogy bármi baja essen így?
-
Nirvanus
aktív tag
Nem ITX, de majdnem. NR200P-be 22,6ig mehet a MATX lap is. Következő challenge a táptartó lap mellé kendácsolása, mert az MSI 1060 6ot vertikálisan kellene beletenni. [kép]
-
rxmiss
tag
válasz
AxBattler #60568 üzenetére
a HDPlex 250W GaN nalam is rendesen meg van hajtva, teljes terhelesen falbol 242-246W-ot merek es eddig nem volt semmi galiba, igaz csak egy honapja megy kb.
direktben van felcsavarozva a haz oldalara, talan az is segit kicsit a hutesen, nem tudom szamit-e valamit.
nem hallom a hangjat, de az is lehet h a procihuto csak elnyomja. -
sasNAXO
aktív tag
válasz
AxBattler #60568 üzenetére
Nem hallottam hangot a tápból még, elégedett vagyok vele.
Melegedni melegszik, de elméletileg bírja.
Egy RX5500 meg egy Ryzen 3200G van a gépben, ezt még elbírja, de igen, egy nagyobb valami kellene.
Aliról rendeltem, igazából csak mert ki akartam próbálni. (K39 volt anno, csak akkor voltak elérhetetlen árban a VGA-k.)#60569 PROTRON:
Csak a házat.Majd ha visszaszerelem egy windows-os gép alá, megnézem majd a hwinfo-t, de én eddig nagyon elégedett vagyok a GaN-nal.
Vagy, ha linux alatt tudod mondani mivel olvassam ki, akkor ne tartsd magadban.
-
PROTRON
addikt
válasz
sasNAXO #60567 üzenetére
"Szerintem egyáltalán nem rossz, de valszeg nem tartom majd meg."
Mármint melyik elemet?
Vagy magát az egész PC-t?Azért kérdezem, mert nekem egy HDplex HIFI 250-es táppal van olyan gondom hogy a 3,3V rail el van mászva, specifikáción kívülre(asszem 3,7V), elsőre a HDPlex contact azt írta hogy ezt így tervezték...
Aztán visszakérdeztem hogy ha ez szándékos tervezés, akkor hajlandó-e írásban garantálni nekem a mérnök csapat, hogy tutira nem fog emiatt tönkremenni a PCIe slotba dugott nvme SSD, vagy 2,5G lan? Na erre már azt írta hogy nem tudja garantálni...majd visszakérdeztem hogy de fentebb azt írta hogy tervezett állapot, akkor most hogy is van ez? Na azóta nem kaptam választ.Nekem szerencsére csak egy kísérleti projekthez kell, nem valamelyik jelenlegi projektemhez, de bosszantó.
Meg ahhoz kell hogy majd befotózom a konfigot, feltöltöm HDPlex forumára meg írok egy rövid forum bejegyzést az adott buildról, amiért elvileg jár egy 50 dodó-s kupon a saját felületükre, hogy berendeljem azt a GAN egységet ami Neked van és kicseréljem...hogy ne legyen külső kocka ACDC. -
sasNAXO
aktív tag
Metalfish S3 vs. In Win Chopin
A Chopin csal, mert a kb. centis oldalsó "dudora" sokszor nem látszódik.Metalfish S3 belülről:
Felülre elméletileg 80x15mm venti menne, de be lehet ügyeskedni a Noctua A9x14-et.
Flex ATX táp helyett a HDPLEX GaN 250W került bele. Szerintem egyáltalán nem rossz, de valszeg nem tartom majd meg. -
mpierre
veterán
Nem házat kerestem, de akad ilyesmi: Steck - Small Form Factor Desktop PC Case, meg egy másik, aki a kocka formát jobban kedveli: Borg - SFF Desktop Cube PC Case.
Meg prociblokk ddc-vel megrakva: Aquanaut (Rögtön két féle is akad.)
-
Pista0001
addikt
válasz
PROTRON #60562 üzenetére
FullGas fotóján talán látszik a lényeg. A csavar alá kellene valami, ami a csavarszem vékonyabb részére megy, és leszorítja az ssd-t. A házamban függőlegesen van az alaplap, ezért nem merném rögzítés nélkül összerakni. Nem fotóztam, mert a házamban az sem egyszerű, szerencsére a kollégáén látszik talán a lényeg.
-
FullGas
aktív tag
válasz
Pista0001 #60561 üzenetére
Nekem ugyanez a helyzet az A520M ITX. Lehet megfogtok érte kövezni de én szimplán a gyári csavart betekertemés úgy hagytam. tud mozogni az SSD de ha az ember nem matat a gépben napi szinten nem befolyásol semitt, szépen neki feszül a csavar fejének. Több mint 1 éve nekem így van és soha nem okozott problémát. Tervezezm cserélnimert kicsit kevés a 256Gb, de akkor már borda nélkülit választok.
-
PROTRON
addikt
válasz
Pista0001 #60561 üzenetére
Nem tudnád befotózni, meg az alaplapot is ahova menne?
Egyébként legtöbb szervízzel is rendelkező PC boltnál tudsz szerezni, van ahol azért kérik hogy legalább vásárolj náluk valamit, van ahol értik hogy marketing értéke van annak ha jófejek és ingyen adnak, de azért van ahol azt mondják hogy nekik is rendelniük kell, ezért 500huf vagy 1k huf.
Nem csak csavart, távtartót is, de tudnod kell hogy milyen menete van az alaplapnak és mekkora magasság kell. -
Pista0001
addikt
Sziasztok. Belefutottam egy kisebb problémába. Asrock B550M-ITX/AC-be tennék gyárilag bordás Cucial P5 plus-t. A baj az, hogy az Asrock m.2-jén is van borda, aminek az egyik csavarja esik az m.2 eszközt rögzítő szemhez, szóval úgy tűnik, az alaplap gyári bordája nélkül nem lehet a gyári csavarral rögzíteni az ssd-t. Futott már bele valamelyikőtök hasonló problémába? Milyen távtartóval és csavarral oldottátok meg? Lehet kapni valahol (Ali, ebay, stb) ilyen szettet, vagy jöhet a házi barkács megoldás?
Az alaplap csavarszeme lépcsős, erre a lépcsőre ül fel az ssd, aminek ha nincs saját hűtője, az alaplap hűtőjével van rögzítve. A csavarszem a vékonyabb része magasabb mint az ssd nyákjának a vastagsága, emiatt kell távtartó, ha nem az alaplap ssd hűtőjét használnám. Ha ennek az utólagos távtartónak a tetején van süllyeszték, akkor a gyári csavar is jó lehet, ha nincs, akkor valami lapos fejű csavar is kell. Sajnos most nem tudok esztergáltatni, ezért keresek valami egyéb megoldást.
-
PROTRON
addikt
válasz
PR0JECTNR56 #60559 üzenetére
Nekem a kisebb gépemben van X4--->X4/X16 adapterben VGA, teljesen jól működik.
Azért kellett, mert az alaplapi X4 slot zárt végű...meg így vízszintesen tudom elhelyezni a VGA-t. -
PR0JECTNR56
addikt
válasz
PROTRON #60558 üzenetére
+1 az ADT-Link cuccaira, SSUPD Meshilicious + RTX 3090 Suprim X kombó miatt nagyon jól jött az extrém lapos fejjel rendelkező lapos displayport kábelük, valamint egy M.2 riser is úton van tőlük, mert az alaplap hátsó felén lévő SSD slotba szánt adattárolót nem szeretném lefőzni.
-
PROTRON
addikt
válasz
flashpointer #60557 üzenetére
Jaja "ADTLink" kínai cég kínálatában elég jó minőségben vannak ilyenek, érdemes csekkolni, eboyról 2 hét alatt megérkezik.
-
duo
addikt
köszi mindeninek!
jövő héten összepattintom. rendeltem egy m2 ssd pci-e adaptert is. ( nem akarom megfőzni az alaplap hátoldalán a cuccot. a sata ssdt meg kiváltom így.
most már csak a rendes kernel support a fontos, de úgy láttam 6-os kernelek gond nélkül támogatják. (dualbootos lesz. win mellett linux is van.
jelentkezek majd képekkel -
sb
veterán
Ez szerintem egyértelmű upgrade.
Én pont így váltottam anno, 2700->4600G->5600G.
Nekem látványos volt a javulás, mert ugyan multicore-ban kb. azonos a 4600G-vel a 2700, de a single már ott is sokkal erősebb (az 5600G pedig annál is). Full terhelésen tehát kb. ugyanazt kapod 6 maggal, a napi feladatokban, kis terheléssel viszont érezhetően pattogósabb lett a gép a 2700-hoz képest.
Fogyasztásban is jobb, nem csak terhelve, idle-ben is a monolitikus felépítés miatt -15-20W.GPU-ban sem lesz visszalépés.
-
HUN_Sector
őstag
3400g volt a korábbi gépemben, tisztán csak integrált. Nagyon jól el tudtam játszogatni vele. A 4600G pár fps-el többet ki tud sajtolni magából, de az am4 legjobb ár/érték arányú apuja szerintem.
A gt1030-ast meg nyugodtan kiveheted, azon kívül hogy képet ad olynakor, ha nincs grafikus egység a prociban, más haszna nem igen van -
sasNAXO
aktív tag
Én anno Ryzen 7 2700-ról (8c/16t) váltottam egy Ryzen 5 3600-ra (6c/12t). Néha előfordult hogy pl. egyszerre sok (tizenx) oldalt nyitottam böngészőben, na akkor volt érezhető hogy "csak" hat mag, egyébként kb. nem. De nem éreztem gyorsabbnak sem igazán.
A 3600 és a 4600G ugyanúgy zen2 mag, annyi a difi, hogy a 4600G 65W TDP keretében benne van a grafikus rész is. Tehát ha maxra akarod járatni, akkor valszeg kevesebbet tudsz kihozni belőle mint a 8 magosból ahol a 8 mag gazdálkodik a 65W kerettel.
A 4600G-vel amúgy nincs tapasztalatom, de az 5600G-vel van, jó cucc...Ha csak nem kell érdemben a 8 mag, akkor valszeg nem jársz vele rosszul, de majd hátha más is tud mást mondani erről.
Ezt még idelinkelném: IGP-k az APU-k ellen - LOGOUT.hu Számtech cikk, ez alapján a 4600G hozza a gt1030-at. Szóval ahogy írtad, sidegrade, csak kompaktabb méretben.
-
duo
addikt
sziasztok!
az en 6,7 l hazamban egy 2700-as ryzen dolgozik egy gt1030 mellett.
most lehetne egy csaladon beluli cserevel egy olyan lehetosegem hogy egy 4600G mehetne a ket cucc helyére. minimalisan a fogyasztason is mutatkozna talan, illetve jobb lehetne a szellőzés egy kicsivel. /bár igy is jo vagyok. kikapcsolt PBO val 30-38fokon van netezés közben./
a processzorokat ilyen olyan oldalakon osszenéztem, de annyira nem ertem. mintha a 4600G hangyanyival erosebb lenne a minusz ket mag negy szál ellenére, de valahol olyat is olvastam, hogy amugy az altalanos teljesítménye olyan ingadozó. bizonyos feladatokon.
valaki tudna mondani ezen felül valamit erre?
nyilvánvaló hogyez az egesz inkabb oldalra lépés, de pénzbe nem kerül. az érdekel hogy valósak lehetnek e azoknak a benchmark oldalaknak az adatai, vagy nem erdemes velük foglalkozni?(a deszka meg mindig a jo öreg fatality b450 itx.)
köszönöm uraim!
-
sasNAXO
aktív tag
válasz
Pista0001 #60549 üzenetére
Sajnos ezzel trükköznek a kínaiak az alin és ezt az ali egyáltalán nem tiltja, mert folyamatosan, mindig minden ilyen.
(Vagy a szállítási árba rakják a pluszt és az valahogy nem mindig jelenik meg mobilon...)
Egyébként szerintem ilyen olcsón nem fogsz találni házat. Dupla ennyiért már talán. -
dugo_
veterán
válasz
Pista0001 #60547 üzenetére
Valamit nagyon szétcsesztek az Alis keresőben, nekem sem talál semmit. Talán egy fokkal jobb a mobilapp, illetve ha egy releváns találatod már van, akkor az alján a hasonló ajánlatok között már lehet szemezgetni. Meg még működik a google keresés is a site:aliexpress.com utótaggal.
-
Pista0001
addikt
válasz
rxmiss #60546 üzenetére
Ez is csúnyán megnehezíti a keresést. Több tétel van egy "hirdetésben", pl ebben az esetben a riser kábel magában, a ház magában, a táp magában, meg ezek kombinációi, és többnyire a nyitókép meg a cím a ház, az ár meg a legolcsóbb tételé, ami ugye nem a ház, főleg nem a ház+riser.
-
rxmiss
tag
válasz
viperabácsi #60543 üzenetére
szepen csattog
-
rxmiss
tag
válasz
viperabácsi #60541 üzenetére
birka vagyok, a korabbi hsz-emre kellett volna valaszul beirni. ez egy 'zsebszerver' lett.
(az adatlapomon szereplo gep az ami jobb oldalon belogegy Sliger SM550-ben lakik.)
lap: ASRockRack ROMED4ID
proci: AMD EPYC 7642 lekorlatozva 190W-ra (a default 225W-rol)
huto: Dynatron T17
tap: HDPlex 250W GaN
memoria: 4x16G DDR4-2666 ECC
halokartya: Mellanox ConnectX-5 2x100GPista0001:
[sinceresun] kb ugyanaz, mint a [metalfish s3]. en inkabb a gugli keresojebe irom h 'mini-itx alibaba' ugy sem tokeletes, de neha talal ezt-azt. -
Pista0001
addikt
Az Aliexpress keresője egy rakás f.s, az "itx case" keresésre kb több autóalkatreszt meg ékszert ad, mint bármilyen számítógép házat, úgyhogy a csoporthoz fordulok. Találkozott esetleg már valaki ott dupla lp vagy normál bővítőhelyes, de paneltáp helyes/táphely nélküli (esetleg 1U/flex atx táphelyes) házzal max 25-30€-s áron? Acél, csicsamentes típus, nem kell, hogy alu legyen, de azért műanyag se legyen. A Goodisory A02-t találtam eddig, ami legközelebb áll az igényeimhez, de drágállom. Nem a szolgáltatásaihoz, hanem az igényimhez képest.
-
rxmiss
tag
nagyon elegedett vagyok vegul a gepecskevel. tappancsokbol magasabbak kellenek azert h rendesen jojjon a levego alulrol, de a hdplex felfogatasa nem lett tul barkacs es a fekete alu butorfogantyu is viszonylag illik hozza. a fenyes ventitarto csavarok kaptak kis optikai tuningot fekete zsugorcso formajaban, szoval nem fenylenek. vegul ket 80x25-os arctic lett benne.
[csavarok] [venti] [hdplex]
a hdplex alatt meg nincs hovezeto pad, de mar megvan a 0.5mm-es, csak kellenek annyival hosszabb csavarok.
-
Varázslóéknál már kapható a fogantyús Jonsbo C6, 22k HUF + szállítás.
-
sasNAXO
aktív tag
Én is úgy csináltam anno, Proxmox -> VM -> Docker.
Nem vagyok szakértő a témában, de korábban tárgyalt hiányosság miatt - Proxmox nem adja át a smart adatokat a VM-nek - valszeg nem fog menni dockerben a scrutiny, mert a docker a vm-ben fut.kutga kolléga által ajánlott Proxmox topik lehet (biztos
) többet tudna mondani erről.
#60533 kutga:
Őszintén szólva nem tudom kell-e nekem Proxmox. Nekem overkill. Kellett frissíteni a Proxmox-ot, benne a vm-et és a vm-ben futott a lényeg; és mivel dockert használtam, nem kellett másik vm. Persze biztos van aki ennél sokkal többet használna ki belőle.Most van itthon egy Intel NUC (régen ITX volt) ami nonstop megy, ubuntu server van rajta; meg van egy nagyobb szerver ami ad-hoc megy, azon volt régen proxmox, de utoljára már arra is csak sima ubuntut raktam.
-
válasz
sasNAXO #60532 üzenetére
Én a Proxmox-ra külön tettem fel egy Docker guest-et, mert azt olvastam vhol, hogy így ajánlott/biztonságosabb.
Az fut, a web felületét látom. De a Docker számomra viszont teljesen új! Fogalmam sincs, hogy mit, hova,merre, meddig: még nem mélyedtem bele.
Otthonautomatizálási vackokat tervezek az alatt futtatni. -
sasNAXO
aktív tag
Ezt ismerem, csak sose automatizáltam még. Ugye a lényeg az lenne, hogy jelezze is a hibát látható módon.
#60531 ANOka:
Ezt haver mutatta múltkor, van hozzá docker, nem kellett hagyományosan telepítenie.
Én még nem próbáltam.Persze kérdés Proxmox alatt mi a jó mód, mert asszem ott nincs közvetlen docker support alapból (persze linux, fel lehet rakni rá, csak ugye megint egy "barkács megoldás").
Bakker, így folytatjuk felrakok még a héten egy új Proxmox-ot valahova... -
Na, ehhez lenne jó egy webes felület is.
Én találtam már vmit, de telepítési leírást hozzá még nem.
(gaz, csak érintőlegesen foglalkoztam vele.)
https://help.ubuntu.com/community/SmartmontoolsSzerk.:
Ehhez nem találtam még hirtelen telepítési leírást Ubuntu/Proxmox alá:
https://github.com/AnalogJ/scrutinyKódból is lefordítom/feltelepítem, ha van hozzá step-by-step guide...
-
sasNAXO
aktív tag
Egy NAS rendszerben van erről valamiféle értesítés, jelzés, ha kezd romlani (ha jól tudom). Nem tudom egy proxmox az ilyet hogy kezeli. Mivel Linux biztos nagyon jó egyedi értesítést össze lehetne eszkábálni rajta, de ugye minél "gyáribb" a megoldás annál kevésbé kell számolni hibákkal (jó esetben, persze
).
-
válasz
rxmiss #60524 üzenetére
Tapasztalatom szerint érdemben akkor sem.
Proxmox-ot használok és jó pár HDD-t/SSD-t teljesen átadtam egy Windows Guest-nek. SMART adatok megjelennek a HDS-ben, de ezek - szerintem - kamu konstansok.Pl.: az eszközök hőmérséklete konstans 31 °C. Semmi ingadozás, pedig nem hűtött szerverteremben van a gép!
-
kutga
félisten
válasz
hoffman_ #60516 üzenetére
Szerintem nem, plusz biztonsági réteg, aztán ki tudja a jövőben mire fogod még használni. Tesztelni, különböző rendszereket kipróbálni szerintem nagyon praktikus.
Amúgy sokáig én is OMV-t használtam, nem rossz, aktívan frissítik, legutóbb mondjuk Ubuntu szervert tettem fel otthon.
-
PROTRON
addikt
Igen, AMD-nek ez sokáig nagy előnye volt a consumer kategóriában, hogy 20 sávval lehetett szabadon garázdálkodni szemben Intelnél a 16 sávval, de én úgy emlékszem hogy valójában 24 a szabad és +4 dedikáltan a csipszetnek, tehát még mindig van előnye.
De tévedés jogát fenn tartom.
Persze gen 4.0-nak valójában ez a legnagyobb előnye, hogy gen 3.0 SSD sebesség felett nincs nagy extra, de a szabad max sebesség miatt jobbak a kapacitások. -
sb
veterán
válasz
PROTRON #60510 üzenetére
Köszi, Intelt már rég néztem.
AMD-nél úgy tudom a 24-ben bele van számolva a chipset 4 sávja, akárminek is hívjuk. Akkor ezek szerint ugyanúgy van mindkét oldalon külön a chipset (ami logikus), csak máshogy számozzák kicsit.Akkor már csak az a fura, hogy a downlinket korlátozza az uplink. Bár ez meg nyilván nézőpont kérdése, AMD-nél a downlink sáv felezés felesleges ha nincs rárakva elég eszköz.
Bár összességében azt látom, hogy ez sehol (vagy ott sem) nincs normálisan specifikálva, AMD APU-k nekem mentek cpu és lap spec feletti átvitellel is adott buszon ha épp másikon nem volt eszköz. (200GE x2 SSD helyett x4-el, stb...)
-
hoffman_
nagyúr
sziasztok,
ez inkább SW kérdés, mintsem hardver, de itt szerintem sokan futtatnak ilyen rendszert. megjött a Chopin és mielőtt nekiállnék a NAS-t átköltöztetni xpeno-ról TrueNAS-ra, lehet, hogy beleraknék egy konfigot és megnézném külön a TrueNAS-t és az Unraid-et egy kis rendszeren. még sosem volt velük dolgom. adatmentést végeznék belső hálón. egyelőre a PC-n nézegetném, de később valószínűleg a NAS dedikált pool-ját kéne másolnia és majd inkrementálnia. erre van esetleg jobb ajánlásotok a fenti két OS-en kívül? valami lite linux disztro inkább?24/7/365 a cél, csak lokális háló, 2TB 2.5" és úton van egy Prime 4005J meg 2x8GB DDR4 2400 tesztelgetni.
ui.: tök laikus vagyok, a fogalmakat ismerem csak, de a nulláról indulok.
-
PROTRON
addikt
-
sb
veterán
válasz
PROTRON #60505 üzenetére
Ez elég fura, mert rákeresve a 11. gen cpu-ban is csak 20db 4.0-ás lane van, ami elmegy az x16+x4 M.2-re. Mi megy a chipsethez, már azon is osztozik valamivel? Vagy valamit rosszul látok?
AMD-ben vagyok jobban otthon, ott AM4-en 24 lane volt, x16, x4 M.2 és marad x4 a chipset felé. A chipsetből pedig egy verzióval kisebb PCIe lane-ek mennek tovább, így ott nincs ilyen szűk keresztmetszet tudtommal.
-
HUN_Sector
őstag
Köszönöm mindenkinek. Nasom nincs, utp kábel nincs, akkor ez a beszűkítés számomra nem reális veszélyforrás
-
PROTRON
addikt
válasz
HUN_Sector #60502 üzenetére
Az én értelmezésemben:
A processzor irányába csak gen 3.0 a DMI, tehát valóban "megoszlik" a sebesség. Én tuti a 2,5G-t részesíteném prioritásban, az arányokat figyelembe véve, de alaplap programozók között sok a "hülye" ha szabad ilyet írnom.
Ugye a csipset is X4 sávszéllel kommunikál a procival-meg azon keresztül a rammal.De ez csak akkor érdekes, ha pl a 2,5G lanon lévő NAS-ról másolsz, ami kb 240-300 MB/sec(konfiguráció függő mennyire profin megy), és cél könyvtárként a gen 3.0 slotban lévő SSD meghajtót adod meg, ami így a például 3300 MB/sec helyett csak 2800-3000-el fogsz tudni ráírni. De ezek eleve csak elméleti értékek.
Minden más esetben nem fogod észrevenni. Már ha ezt az 1 scenáriót egyáltalán valóban megérzed.Persze az is igaz hogy ha projekt filokat a NAS-on tárolsz, akkor ugyanígy 10%-ot visszafoghat az egyéb apró fájl műveletek terén, de az is hangyafing.
-
Crabface
senior tag
válasz
Nekem mindkettőben gen4 SSD van. Minden probléma nélkül megy minden.
-
válasz
CPU: 1 x M.2 connector (Socket 3, M key, type 2260/2280 PCIe 4.0 x4/x2 SSD support) (M2A_CPU)*
* Supported by 11th Generation processors only.Chipset: 1 x M.2 connector on the back of the motherboard (Socket 3, M key, type 2260/2280 SATA and PCIe 3.0 x4/x2 SSD support) (M2P_SB)
Pontosabban...
Szerintem a Z590-es chipset-nél bőven rendelkezésre áll elég lane, nem limitál semmit. -
HUN_Sector
őstag
Mivel tematikus csoportokban nem tudnak válaszolni rá, felteszem itt is a kérdést, biztos van olyan aki tud segíteni.
Van egy gigabyte z590I Vision D itx lapom. [link] 11 genes cpu van benne.
Kettő m2-es slotja van, alul és felül. A felső a 4.0-s pci express x16 vga sínre kapcsolódik, az alsó a chipset sínre.
CPU:1 x M.2 connector (Socket 3, M key, type 2260/2280 PCIe 4.0 x4/x2 SSD support) (M2A_CPU)*
* Supported by 11th Generation processors only.Chipset:1 x M.2 connector on the back of the motherboard (Socket 3, M key, type 2260/2280 SATA and PCIe 3.0 x4/x2 SSD support) (M2P_SB)Jelenleg a felsőben van egy m2 ssd.
Ha az alsóba is rakok egyet, az a a gyakorlatban mit fog okozni? Ez a manualból sem derül ki. Leveszi a vezetékes 2,5 gigabites hálózati sávszélt? Vagy hogy tudnám értelmezni a lenti ábrát? (egyébként jelenleg wifin vagyok, ami különálló vezérlőn fut) -
sb
veterán
válasz
AxBattler #60500 üzenetére
Lehet, hogy hülyeséget írtam.
De anno ez volt a trend és mintha most sem fordult volna meg az irány a támogatásokat tekintve. Persze ez erősen felhasználásfüggő, mert általános célra vagy az első x86 programnál megdől a dolog... de érdemes kitekinteni. Azért tudom mert én is erősen ebben a körben nyomtam jó ideig és most is nehezemre esik nekem is másban gondolkodni.ps: Rpi-ből épp kimaradt jó pár dolog.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Geforce GTX 1050, 1050 Ti, 1060, 1650, 1660 - GT 1030 - Low profile is (LP)
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest