- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Argos: Szeretem az ecetfát
- No Voice in the Galaxy
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sasNAXO
aktív tag
Én is úgy csináltam anno, Proxmox -> VM -> Docker.
Nem vagyok szakértő a témában, de korábban tárgyalt hiányosság miatt - Proxmox nem adja át a smart adatokat a VM-nek - valszeg nem fog menni dockerben a scrutiny, mert a docker a vm-ben fut.kutga kolléga által ajánlott Proxmox topik lehet (biztos
) többet tudna mondani erről.
#60533 kutga:
Őszintén szólva nem tudom kell-e nekem Proxmox. Nekem overkill. Kellett frissíteni a Proxmox-ot, benne a vm-et és a vm-ben futott a lényeg; és mivel dockert használtam, nem kellett másik vm. Persze biztos van aki ennél sokkal többet használna ki belőle.Most van itthon egy Intel NUC (régen ITX volt) ami nonstop megy, ubuntu server van rajta; meg van egy nagyobb szerver ami ad-hoc megy, azon volt régen proxmox, de utoljára már arra is csak sima ubuntut raktam.
-
sasNAXO
aktív tag
Asszem egy IBM M1015, átflashelve LSI firmware -re (IT mode, talán?). Többféle van, valami LSI vezérlő van benne és több márka alatt fut, de a gyári raid-es firmware-t le lehet cserélni ilyen sata módra és akkor van 8 satád. És akkor tetszőleges software raid, ez pl. raid-z(? ZFS raid 5) volt. (SW raid párti vagyok, akkor nem kell ugyanolyan HW vezérlőt beszerezni ha tönkre menne véletlenül.) Ez ilyen 10-20K körül mozgott amikor utoljára néztem (használtan persze). És ugye fél magas, tehát spécibb ITX házakban is el tud férni.
#59333 Grave_444:
A ház egy Formd T1 V2.1 titánium, alaplap Gigabyte B550I Auros (...), táp Corsair SF750, a többit asszem írtam.
Nem egy hatalmas erőgép, de nem is akartam azt. Talán majd később egy 5700X vagy 5800X3D, esetleg egy RTX 3080, de igazából megvagyok ezzel most.
A venti cserének én is nagyon örültem, egy-egy sín megy végig a borda tetején, nagyon könnyű volt vele dolgozni (szép kerek számok voltak a méretek, könnyű volt rá 3D modellt tervezni). -
mpierre
veterán
Azért itx méretben vizezni - ha belül van a hőleadó - akkor nincs sok választási lehetőség. Kb matx ház lesz a nyerő, ha számít a hőmérséklet és a hang is. 3 db 120-as ventivel:
Terv.
Dolgozat.
Végleges.Szerk.: Az utolsó képen nem a DIY ház látható, hanem egy Lian li tu 150 wx. A saját készítésű ház itt nyugszik valahol mellettem...
-
Crabface
senior tag
-
-
Rick4
félisten
Nem mindegy, hogy hány wattos a táp, ha a vezeték keresztmetszet kiszolgálja a rádugott fogyasztó által felvett teljesítményt?
5000W-os tápot is rádughatsz, ha csak 150W-ot veszel fel a hálózatból a kábelen keresztül, (230V X 0.65A = 149.5W) akkor simán menni fog. Leírták, milyen kábel van rajta: 26AWG OD1.5mm.
Amúgy hogy legyen némi összehasonlítási alap, miről is szól ez, falba szerelhető réz vezetékeknél úgy alakulnak a számok, hogy 0.5 mm2 rézkábelt 10A-rel, 1 mm2-est 16A-rel, 1.5-öst 20A-rel terhelhetsz, gondolom a matek megy, hogy 230V 10A az kemény 2200W, 2.2 kW, a 26AWG meg 0.405-ös kábelt jelent, azaz papíron a 8A simán kell hogy menjen, ez 1.8kW, ha csak a fele igaz, akkor is megvagy azzal ami kell.
Nyugodtan tedd be, semmi baja se lesz, én egy harisnyával, bármi mással azért egy újabb védőréteget vonnék köré. -
-
Nem derült ki számomra, hogy már megvan... és még mindig keresed a jobbat? Ez nem tűnik túl átgondoltnak.
Nem értem a stratégiát sem...
- amíg nem jön össze minden, addig ketyeg a garanciaidő;
- ha nem passzol össze, akkor nincs 14 nap időd elállni a vásárlástól;
- időközben rájössz, hogy létezik jobb/megfelelőbb modell, de már késő;
- az idő múlásával új hardverek jelennek meg, a mostaniak olcsóbbak lesznek, vagy jön egy tuti leárazás, vagy aprón egy szupi ajánlat;
- hónapokig parkoltathatnád a pénzed valami malacpersely számlán, vagy mondjuk egy rugalmas alapban, ahelyett, hogy múlnak a hónapok, és veszít az értekéből a HW.De persze a Te dolgod.
-
Qkackca
őstag
Kellő önismerettel és önmérséklettel akár a 650W-os táp is elég lehet, pl a büdös életben nem indítasz furmarkot, vagy 100% terhelés hosszú időn keresztül várhatóan nem lesz a táp oldalán. Persze tuning se a vgaval.
Vannak adatok hogy a 6900xt sem lépi át normál játék közben a 300W-ot. Egyébként palfitom-mal (#145213) értek egyet. Lehetnek kiugró tüskék, azért biztonságosabb út a nagy táp.Az 1000-es tápot nem ismerem, a 750-essel szemeztem magam is. Meg a 6900xt-vel, de nekem végül 6800 lett. A táp meg maradt az SX500-G
Szoftveresen (Radeon driver) mérve a Superposition alatt volt 220W, Metro Exodus Enhanced RT, meg minden max alatt volt kb 210W a vga fogyi.
Az SX500-G illetve a ST45SF-nek számomra nincs hangja. Az Exodus alatt felpörgött vmi venti, de hogy a kártya volt vagy a táp azt nemtom -
Rick4
félisten
Ryzen7-5700g-m van, azon az okoshosszabbítón van egy 1KW-os szünetmentes, egy nas és két switch, azok esznek 25W-ot, tehát a gépem a 25W fölötti rész, alapon alig eszik, kemény 38.5w-ről beszélünk, ha rátolok egy cinebench-et, felmegy a fogyi +60W-tal, emiatt a mérő 125W-ot mutat, tehát as gép cinebench alatt 100W-ot kajál, ha elindítok egy prime- ot, a mérő beáll 99.6W-ra, azaz a gép fogyi 74.6W lesz.
Emellé tegyél egy VGA fogyit, és megkapod, mekkora összfogyi lesz, amit ki tudsz hozni a dologból, annak a duplájára érdemes méretezni a tápot, de irreálisan drágán felesleges, ha +25-30%-ra lövöd be, cserébe féláron veszed a tápot, akkor jársz a legjobban.Proci alapon, vagyis ha húzgálod, rámehet max 10-15% fogyi, több nem hiszem.
Crabface: Végülis láttuk, reális döntés is lehet az 1KW-os táp, de ahhoz rendesen ki kell maxolni a lehetőségeket...
-
sasNAXO
aktív tag
B650 majd októberben jön leghamarabb. Nem tudom van-e értelme várni rá, ráadásul (értelmezhető teljesítményű) integrált grafikás procik nincsenek is még bejelentve.
Noctua AM4 lefogatók jók AM5-höz is (van kivétel azért). -
HookR
addikt
Október magasságában jönnek a B650-es lapok. Egyelőre az ASRock B650E Phantom Gaming-ITX/AX-ről csiripeltek a verebek, de nyilván lesz más is.
Viszont AM5-be való érdemleges G-s proci az 5700G helyett egyelőre úgy néz ki, hogy csak valamikor a jövő év első felében várható.
Vagy, ha nincsenek komolyabb elvárások az iGPU-val szemben és csak arra kell, hogy képet adjon az elvárható alapvető funkciókkal, akkor olyan lesz mindegyik AM5-ös prociban. -
Rick4
félisten
Asrock B550-es lapom van, szerintem kiváló választás, teljesen stabil, és igazából minden van rajta, bár most nézem, már 63-68K között mozog az ára, de max néhány 5-ot hozhat kiélezett helyezetekben egy 650-es chipset, arra én nem várnék.
Egy éve vettem, akkor pont így voltam a régi b450-essel, inkább vettem a piacon kapható jobbat, de várni nem vártam volna.Én meg minden eszközömet cserélem 2-3 évente (van, amikor akár fél év után is), és általában mindig jól jövök ki, bár nem ezen múlik a dolog, de nyilván nem is mindegy, hogy 2 év után már részben elavult, részben lassú az eszköz, vagy szimplán csak megjelenik egy jobb, és a régiről a gari is letelik, azaz időszerű a csere. De nem várok soha hónapokat az ismeretlen, majd kapható dolgokra. Amennyiben utánaolvasva valamiről jókat írnak, vagy nincs negatívum, az jöhet.
-
Qkackca
őstag
De adnak hozzá 2 db ventit, 25mm-es vastagságút, a hozzávaló rögzítő pöcköket is, de a slim ventiket nem tudod azokkal rögzíteni, mert hosszúak hozzá.
Van hozzá 3d nyomtatni való rögzítés, vagy faragsz magadnak megfelelő méretű pöcköt.
Én ahogy írtam is korábban a ventihez járó rezgéscsillapító gumipöcökkel rögzítettem például.Legyél rugalmas és kreatív ezzel a házzal, mert nem minden a korábbi szabványt követi
Ha már, akkor esetleg egy plusz szempont: mivel nekem nem az asztalon van a ház, hanem a szék mellett, így rálátok a tetejére, a fekete házból 'kivilágít' a noctua világossága, ami néha zavarja a szemem, néha meg nemsasNAXO köszi a linket, ott még én se jártam.
-
-
Horvi
őstag
Elég hülyén fog kinézni egyébként, de azért majd kérünk róla képet
Ha már ennyire pörög a topik akkor egy kérdésem lenne nekem is. Ha esetleg úgy döntenék, hogy az NR200P-t lecserélném egy kisebb házra, ilyen 10 liter környékire, akkor mik a szóba jöhető opciók? Esetleg valakinek van tapasztalata? Köszi!
-
sasNAXO
aktív tag
Amint megérkezik a házad, megtudod.
Szerk.: Addig is itt egy videó. -
sasNAXO
aktív tag
Felülre nincs gyári 15mm-es rögzítő. De lehet pl. 3D nyomtat(tat)ni hozzá.
Szerk.: Nekem is az van fent, most csak a CPU hűtő felett, jó venti.Igazából létezik ATX táp fogadó adapter is az NR200-hoz, csak akkor asszem bentről szívja az ATX táp a levegőt. Mintha a Cooler Master Store-ból lehetne is rendelni. Meg is van.
Én maradnék az SFX vonalon, az szépen hátulról szívja magába a levegőt. -
A többieknek igazuk van abban, hogy jobban járnál egy SFX táppal.
Ha ablakos házat tervezel, és esetleg fekete-fehér a színösszeállítás, akkor az Arctic P-szériás ventikre is vess egy pillantást szvsz.ITX rendszer esetében nem érdemes kapkodni, itt jobban meg kell tervezned egy gépet.
-
sasNAXO
aktív tag
Mondok egy nem szokványosat, aztán vagy tetszik vagy nem.
Szóval ha jól értem először nem lesz videokártya a gépben. Talán elég lenne egy 120-ast az alaplap alá rakni, egyet az alaplap fölé, és az U9S-t pedig függőleges irányba állítani, tehát hogy felfelé fújja ki a levegőt.
Ezt ha lesz később videokártyád valszeg át kell majd rendezni, mondjuk nem tudom az U9S ventije mennyire lesz majd közel a videokártyához így függőlegesen - itt egy D9L példának hogy mire gondolok, ennek ugye középen van a ventije, nem alul...
Noctuából szerintem a legjobb 120-as az A12x25 PWM csak éppen messze nem költséghatékony; olcsónak, nem Noctának, de nagyon jónak az Arctic P12 PWM-et szokták ajánlani; és van amúgy ventis topik, mondjuk ott az ajánlott ventik között szerintem elvből nincs Noctua. -
sasNAXO
aktív tag
A tápról nem tudok nyilatkozni (Seasonic jó szokott lenni mondjuk), csak azt látom hogy SFX-L, asszem az okozhat meglepit ha felülre is kell venti - majd valaki kijavít ha tévedek, de mintha SFX-L táp esetén nem mehetne 25mm-es venti fentre az NR200-ba.
Az U9S jó, nekem a "féltestvére", a D9L volt, az talán hangyányit gyengébb, de az is szép csendben végezte a dolgát. (Megértem miért szereted őket...)
-
sasNAXO
aktív tag
Itt a memóriához mondanám, hogy a Ryzen 5xxxG prociknál elméletileg ha csak a grafikus részt nézzük, fontosabb a magas frekvencia, mint az időzítés. Nekem most lett 4400MHz-es memóriám, teszteltem, valóban így néz ki, de nem hatalmas számokról beszélünk, lásd pl. youtube videó a témáról.
A táphoz pedig azt javasolnám, hogy olyan helyről vedd ahova könnyű visszavinni ha ciripel.Volt egy néma Corsair SF450-em, majd vettem egy SF750-et amit vittem is vissza és most a második SF750-em se teljesen néma, de asztal alól már nem hallom.
Végül pedig az NR200-ba, ha a szellőző oldallappal használod, kényelmesen elvan egy Noctua NH-C14S, ami alapjáraton és bizonyos teljesítményig nagyon néma. -
Az általad kinézett ház nagyon mutatós, minőségi darab, de a szellőzése nem a legjobb.
Ha a későbbi fejlesztések során nem akarsz kompromisszumot kötni, illetve kell a jobb hűtés, akkor CM NR200P-t vennék, vagy Jonsbo-tól A4, V10, ill. az érkező T8 Plus.Tápból érdemes SFX méretszabványút venned, lehetőleg moduláris kivitelben, félpasszív hűtéssel: TT Toughpower SFX 550W Gold, COOLERMASTER V550 SFX Gold, CORSAIR SF600 Gold, SEASONIC Focus SGX 500W, stb.
-
Ispy
nagyúr
Nem tudom ez miért baj, én sem csináltam soha kreatív egyedi dolgokat, én imádtam darabokra szedni és a tervek alapján összerakni és látni ahogy elkészül a kész mű. Kinek mi. Sőt engem az is tudott bosszantani, ha a piros elem helyett csak egy fehéret tudtam berakni, mert akkor már nem az volt a végeredmény.
-
PROTRON
addikt
Nekem egyetlen egy komolyabb legom volt valaha, az pedg egy vonat szett volt. Előtte csak be voltam küldve a szobába hogy tessék itt a láda lego, csinálj amit akarsz.
A vonatszettet valóban a leírás szerint építettem meg...egészen addig amíg meg nem láttam hogy a könyv utolsó oldalai 3-4 átépítési javaslatot tartalmaznak, pl hogyan lehet az eredetileg személy vonatból tehervonatot csinálni...volt belőle minden rakéta vonattól csatahajó vonaton átDe az unokaöcsémnél ezt sose láttam...elkényeztették, mindig csak megépítette, játszott vele 2-3 órát, majd felkerült a polcra. Sose értem amikor náluk vagyok.
Jaja amikor unokaöcsémmel játszottam, akkor is ez volt...kért egy szürke kettest, majd félóra múlva kérdeztem tőle hogy nem láttál egy fekete 4-est? mert kellene az űrhajómba...na ekkor kérdezte hogy hol van már az Ő szürke kettese amire félórája vár.
-
kisza25
félisten
teljesen passzív helyet leszabályozott ventik, nagy méretű hűtőkkel, a vízhűtésnél ott a pumpa hangja, az sem hangtalan
A passzív is tud tartós lenni, fater gépében máig üzemel egy 10 éves Gigabyte 6600GS kártya, valaha játszottam veleA házon van pár extra leszabályozott venti
-
HookR
addikt
- Coolermaster Elite 130 240 x 205 x 377,5 mm - 18,6l
vs
- Cooltek U2 319 x 208 x 233 mm - 15,46l
A sok kép között találsz többféle toronyhűtős összeállítást: [link]- Phanteks Enthoo Evolv ITX 230 x 375 x 395 mm - 34l
vs
- Thermaltake Core V1 276 x 260 x 316 mm - 22,67lHa pedig marad a kiszemelt Corsair Hydro Series H80i GT, akkor az Elite 130 helyett az Elite 110 280 x 260 x 208 mm - 15,15l.
"A gép (ház) lehető legkisebb mérete is a prioritások között szerepel, akár a teljesítmény kárára is."
Mondhatnám még a Cooltek U1-et (162 x 197 x 267 mm - 8,5l) SFX(-L) táppal és hűtőnek például Alpenföhn Atlas-szal, de neked kell a dVGA hely is, ami sajnos nincs benne. Ha procinak megfelelne az I7-6700K, amiben van IGP, akkor máris jó lenne. -
HookR
addikt
A vízhűtésnek az lenne a lényege, hogy a koncentrált hőt az áramló hűtőközeggel messzebbre és így potenciálisan nagyobb hűtőfelületre lehessen eljuttatni. A kiszemelt játékvíz kapcsán nem igazán beszélhetünk nagyobb hűtőfelületről, mint egy nagyobb léghűtő esetében (Sőt! Ráadásul a pumpa is plusz zajforrás.). Érdemes lenne inkább utóbbiban gondolkodva nagyobb toronyhűtőnek megfelelő házat választani. Például:
- Háznak: Cooltek U2 (Jonsbo U2) [kép] vagy ha kell a jobb szellőzés, akkor: Thermaltake Core V1
- Hűtőnek: Thermaltake HR02 Macho vagy Deepcool Lucifer. Illetve kérdezz rá hűtős topikban, biztos tudnak még ajánlani jó ár/érték arányú behemót toronyhűtőt!Árban is jobban jársz és akár csendesebb is lehet a rendszer.
-
Pista0001
addikt
Kb ugyanekkora alapterületű, de dupla magasságú a Phanteks Evolv ITX. Drágább kb 10e forinttal, de az bőven behozható a hűtésen, ugyanis ebbe a legnagyobb léghűtők nagy része is kényelmesen belefér. Emellett a ház szellőztetése is hatékonyabb lehet a sok 120-as ventihelynek köszönhetően. Szerintem jelenleg a legjobb ITX ház nagy teljesítményű rendszerhez a CM Stacker 915 mellett. Utóbbi is kb ugyanennyibe kerül, az kb olyan magas mint a CM 130, de mélységben kb 1,5-szer akkora. Kétféle változat létezik, szerintem az a jobb amibe előre kell tenni a tápot(915F), így ebbe is nagy léghűtés szerelhető, valamint ebbe is sok 120-as ventit lehet tenni. Szerintem sokkal csendesebb lehet mint a CM 130 kompakt vízzel.
-
Ribi
nagyúr
Ha beleraksz majd egy 10 magosat, akkor nem jobb. De az drága mulatság lesz, bár a mostani se ócó.
A hűtő hiába vizes, a hőleadó felülete viszonylag kicsi. Ezeket nem véletlen hívják játékvíznek.
Viszont ebbe a házba nem is nagyon férne nagyobb. Esetleg kis barkácsolással az oldalára egy duplaventis (240) víz. -
törölt tag
A katalógust mindig betölti, az már benne van a chacheben, de a képek közül csak azokat gyorsítja amelyeket nagy gyakorisággal nyitsz meg mert véges a chache kapacitása, első betöltésnél csak a hdd sebessége van, 2. 3. esetnél már a chache-ből jön. Ha gyorsan cserélődnek, akkor jobban jársz nagyobb ssd-vel, mert tartósabb mint az SSHD.
szerk.:Íráskor is oda dolgozik bizonyos file méretig, kérdés hogy menni ideig bírja az igénybe vételt ez a kis terület, és mennyi ideig tudja javítani a hibákat időben. Mert ekkor össze foss@ magát a chache-t kezelő algoritmus és nem lesz elérhető a tárterület.
-
ada19
senior tag
Gondolom lehetnek különbségek a gyártók megoldásai között is, vagy csak egyszerűen amit próbáltál SSHD-nek a HDD része eleve gyorsabb. Hivatalos válasz pl. WD-től:
"So the con is that with the hybrid drives you have no control over what the SSHD stores in its cache - the drive uses a built-in algorithm to determine which frequently used files it will cache and everything that is not in the cache will run at a HDD speed, and unless you're going to use the same file very often you won't see a big deal of benefit."
Forrás: https://www.reddit.com/r/pcmasterrace/comments/3dcwmm/sshd_vs_hdd/
-
-
törölt tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! ASUS STRIX B650E-E R7 7700 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080 10GB Thermaltake Ceres 500 850W
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U727 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Beszámítás! Apple Mac mini 2023 M2 Pro 16GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged