- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
-
LOGOUT
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Buckey
őstag
Uraim, lehet egy hülye kérdésem?
Ez ( [link] ) a tápegység helyettesíthet egy laptoptápot? Természetesen pontosan 12V-ra beállítva?
Ugyanis van nekem 2 db ilyen új 2 A-es (mert annak idején csak ilyent kaptam a LED szalagokhoz, utána vettem az 5A-osat) , és egyik ismerőssel tudnék cserélni (LED eket is szerel).
Ahogy nézem, tanultam, egyenáram az egyenáram mindenhol, de a mai világban már ez sem biztos! -
HookR
addikt
válasz
Oliverda #37381 üzenetére
AC adapterre támaszkodó gyári házaknál sajnos nem jellemző a dual slotos, akár 75W fogyasztású LP bővítőkártyára méretezés. Már az is kisebb csoda, hogy a Silverstone az SFX tápra épülő ML05 és ML06 után odafigyelt a felhasználói visszajelzésekre és piacra dobta az átvariált belső elrendezésű ML06-E és ML09 kuckókat.
-
törölt tag
válasz
HRicky #37388 üzenetére
Olyan töltőt kell keresni ami 7,4x5mm "Center pin" jellemzően DELL/HP brand használja, ha rajta van a: "Delta Electronics INC." felirat meg szabad venni.
Viszont a barkácsolást így sem úszod meg, mert a táphoz érkező "19V"-os ajzatót (Baloldali) nem tudod feltenni a F7C Evo-ra, azzal csak a "12V-os" (jobb oldali) csatlakozó kompatibilis.
De amit Radi8tor írt sorkapocs/forrasztás + MiniFit-jr 4P sem megvetendő, bizonyos szempontból megbízhatóbb mint a DC jack.Van rajta bőven SATA tápkábel, igen.
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
-
törölt tag
válasz
HRicky #37386 üzenetére
Igen, ha elég a 90W, de barkácsolni kell hogy össze lehessen kötni a kettőt, a csatlakozók nem stimmelnek, ha erről a DC-DC-ról van most szó:[link]
Amúgy nem egy minőségi táp, ha átlag használat mellett nem tudod marokra fogni huzamosabb ideig, akkor kell majd egy jobb hatásfokú/minőségű versenyző a projekt-hez.
-
törölt tag
Ha tüskére teszed és elkezded pakolgatni a polcon, akkor lehet olyan helyet találni ahol a gerjesztési pontban betáplált és a polc alátámasztásáról visszaverődő energia majdnem teljesen kioltja egymást, ez a helyzet sejthetően valamelyik alátámasztás közelében/felett lesz, nem a polc közepén.
A tüske nagyon jó csatolást csinál, levezeti a keletkező rezgéseket, de esettben akkor fog használni, ha nem a legrugalmasabb részére teszed a polcnak.
-
Buckey
őstag
-
-
válasz
Buckey #37376 üzenetére
3500,- a különbség a kettő között. Döntsd el, hogy mennyit akarsz spórolni, és hogy a későbbiekben esetleg akarsz-e bővíteni.
Az AKASA szerintem minőségi cuccokat gyárt/címkéz, szóval a tervezett igénybevételre én simán bevállalnám, de ehhez még venned kell egy AC-DC adaptert, mondjuk emezt.
-
Buckey
őstag
válasz
AxBattler #37375 üzenetére
Valamennyire minőséget szeretnék, ugyanis nem szeretném, ha a táp miatt kellene kidobnom a lapot és még ki tudja mit.
Mondjuk egy max. 30-35W-os rendszerhez nem sok ez a 120W-os teljesítmény?
És ez nem lenne jobb? Bár, itt is gondolom ugyan az a panel, csak az AC/DC kocka a kisebb. [link]Mondjuk találtam egy ilyent is, gondolom, ez a nem ajánlott kategória: [link]
-
Buckey
őstag
válasz
AxBattler #37372 üzenetére
Így már értem! Én balga, azt hittem, 160 wattos.
Mondjuk jó ára van: [link]
Bár, ha minőségi termék, esetleg jobb, mint a Chieftec, akkor talán, mert még tápegység is kell hozzá, míg a Chieftechez nem kell.
[link](#37373) Ribi, már kezdem kapisgálni. Eddig még ennyire nem másztam bele a tápegységek lelkivilágába, de volt egy ilyen sejtésem. No, meg mint mindenhol, a legegyszerűbb a legolcsóbb és néha célravezetőbb mint ha túl lenne bonyolítva.
Igen, a 15 ezres komplett AC/DC táp+panel. -
Ribi
nagyúr
válasz
Buckey #37371 üzenetére
Az ilyen tápok rendszerint a 12V ágat szimplán átengedik szűretlenül, emiatt tulajdonképp csak valamiféle túláram szabályzást raknak bele. Iletve néha raknak egy LC szűrőt a bemenetre de annyi.
DC-DC átalakító 1-1 ICvel meg is van oldva.
A mostani ATX tápokban is már DC-DC panellel van megoldva a 3.3 és 5V, igaz kicsit nagyobb tekercs meg szabályzással, de jóval nagyobb terhelést is bírnak.
Vannak 12V táposak és "változót" fogadó (általában 16-24V) darabok. Rendszerint a 12V verziók az olcsóak a már fentebb leírt okból (12V-t áteresztik), cserébe ha szar a 12V tápkocka akkor az alaplap is szar tápot kap.
Szóval ha kicsit is nagyobb procit tervezel bele akkor az eredeti tápot kizárnám, mert az 4A-t bír 12V ágon (4.5A max).
Ebbe könnyen beleszaladhatsz 35W procival, akkor legalább a csifi összeállítást válaszd.
Ha külön veszed a tápkockát akkor figyelj, hogy 12 vagy 19V táp kell hozzá.
Csifit láttam 11k-ér, de az szerintem csak a tápkocka és láttam 15k-ért is, az viszont valószínű a paneltáppal együtt. -
Buckey
őstag
Köszönöm a segítséget, épp ez a bajom, hogy nem sok választék van, ami számomra ismert, márkás termék, és vannak fenntartásaim is a kiszemelt alanyokkal (ha a képeknek hinni lehet). Bár, biztos én tévedek és eltúlzom az egészet.
Valamennyit konyítok a villanyhoz, össze is tudnék dobni egy áramkört, csak a csatlakozókat kellene megoldanom, mondjuk az egy selejtes tápból megoldható. De ebben az esetben egyszerűbb egy kész terméket vennem, ami kipróbált.(#37364) Geree, akár még érdekelhet is, külső adaptert meg veszek hozzá. Mondjuk a neten talált képek alapján nekem nem tiszta a betáp csatlakozó a panelen, konkrétan erről van szó:
A Chieftec honlapján viszont így is megtalálható, ami logikusabb:
És itt nem írnak a paneltápról, csak a külső tápegységről és a kábelekről, no meg a házról (ami nekem nem kell). Felhívtam őket, de nem ismerte az emberke a terméket, csak megrendelik és küldik tovább: [link]
(#37367) AxBattler , nem tudom, lehet, hogy jó, de én valahogy "aprónak" találom a 160W-hoz képest. Bár, manapság már nem csodálkozom semmin, mindent kicsinyítenek.
(#37368) Ribi , én max. 30-35W-ra saccoltam, ha még vészhelyzet esetér berakok egy ventilátort, ami bekapcsol, ha nagyon felszökik a hőmérséklet, bár nem szeretnék semmilyen zajkeltőt.
Gondolkoztam egy ilyen párosításon is, csak itt éppen van egy ventilátor. Nem tudom, mennyire lenne hangja. Mondjuk csak egy AC/DC táp kell hozzá, így nem lenne ennyi gondom.
Mondjuk jóval erősebb, de drágább is!
No, meg a ventilátor.
Azért bízom benne, hogy a kis J4205 is elég lesz a mindennapokban (böngészés, egy kis alap képszerkesztés, szövegszerkesztés, kis tömörítés). Médiával nem lesz baja, ha jól sejtem. -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
HRicky #37369 üzenetére
Szia!
Itt tedd fel a kérdésedet: ez foglalkozik VGA kártyákkal
-
HRicky
tag
Sziasztok!
Videokártyát keresek az alábbi házba, 4K filmek nézéséhez ezért fontos a HDMI 2.0. Melyik lenne a legolcsóbb kártya ebbe a házba?
http://www.streacom.com/products/f7c-evo-chassis/ -
Geree
senior tag
válasz
Buckey #37360 üzenetére
ahhoz sztem eleg lenne egy Chieftec CDP-085ITX ami megbizhatonak mondhato es nem utolso sorban olcsobb is.
Ha erdekel, nekem van egy uj - viszont kulso adapter nelkul - mert az befogtam a nagyobb 160W-os kocka helyett -
Geree
senior tag
no, összeraktam az F7C alpha-t immar a masodik WD RED-del..
amennyire tudtam, ugyeltem a zajcsokkentesre - HDD talca alatt gumi, a HDD-k is puhara vannak csavarozva es a venti is rezgescsillapitasos felfogatast kapott...
Ha felemelem a gepet -szinte semmi hangha..
Viszont ha a polcra teszem a gepet, meg mindig van egy olyan vibracioja amitol berezonal az alatta levo polc.Kerdes - hasznal valaki rezgescsillapito alatetet?
Arra gondoltam, mivel nem nagy a haz, az egesz ala beteszek valami ilyen vagy ilyen szivacsot... -
alcsa
senior tag
válasz
Archttila #37354 üzenetére
Dokumentacio szerint igazad van:
Zero RPM mode allows the fan to remain off during low to medium loads. This technology uses various temperatures from inside the PSU and the power output level to determine when active cooling is needed for the PSU.
Vagyis a terheles mellett a homerseklet is szerepet jatszik. Szoval, mindenki nyugodjon le
.
-
Archttila
veterán
Szerintem meg nem csak a terheléstől függ, hogy bekapcsol-e hanem a táp belső hőmérsékletének is el kell érnie egy bizonyos magasságot.
De az is lehet, hogy pár hónappal a gyártás megkezdése után úgy döntöttek, hogy tolnak picit a limiten, és elég ha csak 50-55 fokos belső hőmérsékletnél kapcsol be a venti. A korai modelleknél még mást mutatnak a tesztek és szerintem ezért, mert ott még alacsonyabbra volt belőve a határhőmérséklet/terhelés/fordulat hármas... de lehet rossz a logika, nem értek hozzá. Viszont ha így van akkor csak kitolták a dolgot, ami egy még csendesebb PSU-t eredményez, ahol a hőmérsékleti értékek még mindig a biztonságos tartományon belül vannak.Nekem most nagyon nem hiányzik egy RMA, főleg nem feleslegesen...
de hátha mondanak valamit a szakik, esetleg itt Dura vagy a hozzáértőbbek.
Azt még gyorsan hzzátenném, hogy amikor 100%-on járatom a vasat (IBT vh+Heaven extreme preset) akkor sem érzem úgy, hogy túlmelegedne, vagy valami iszonyat nagy hő ömlene ki a felső (egyébként igen sűrű) furatokon. Szóval simán el tudom képzelni, hogy ez így, még 360 watt fogyasztás környékén is normális. (már ha hihetünk a HWInfo-nak)
-
Archttila
veterán
Ispy ezt olvastad?
-
HookR
addikt
válasz
Oliverda #37345 üzenetére
"15A a peak, ráadásul ezt csak át kell engednie kívülről (Switched input), ergo ezzel elvileg nem lehet túlterhelni."
picoPSU-160-XT: "At max load, forced air ventilation is required. For fanless or improper ventilation operation derate the output of the 3.3 and 5V rails until PSU temperature falls below 65C. Peak load should not exceed 60 seconds. Combined max power output should not exceed more than 200watts."
Egyszerre pár darab 3,5"-es HDD felpörgésénél jól is jön a peak 15A, azok egy percen belül vannak.
-
HookR
addikt
válasz
Oliverda #37339 üzenetére
A 160W az ágak (3,3 / 5 / 12V) összesített, névleges terhelése. CPU-nál és dVGA-nál a 12V-os ág terhelhetősége számít, az a szűk keresztmetszet. Itt írtam róla bővebben.
-
HookR
addikt
Itt lehet rendelni az egyéni igényekre szabható G-Unique-féle PDCB-t ('PicoPSU'-t, ha úgy tetszik, de az igazából konkrét termék márkaneve): smallformfactor.net
- 24 mm magas PCB
- Rendelésre készül 120 / 220 / 300 / 400W-os kivitelben, tetszés szerinti kábelhosszban és kábel konfigurációban, hozzávaló 330 / 400 / 500W-osra módosított DELL AC-adapterrel.==========================================
Turemetal TL240 hivatalos oldal - [link]
- 155 x 32 x 20 mm
- 240W==========================================
Turemetal TP240 hivatalos oldal - [link]
- 155 x 32 x 20 mm
- 240W==========================================
-
törölt tag
válasz
Pete55555 #37332 üzenetére
Nem jó hozzá, ha megteheted a korábban linkelt tuningolt-ebay-os fogót vedd.
Ha nem csinálsz stabil kontaktot minden egyes krimpelésnél idővel fellazulhatnak a kötések: ami fagyást, rossz esetben megégett csatlakozót a eredményezhet. Ezt elkerülendő jól beállított fogót, és minőségi tüskékét használj. Ha van rá lehetőséged felónozva krimpeled fel, majd le is forraszthatod, ez a tuti, mert nem oxidálódik a kötés a magas környezeti páratartalom esetén.150K-ért is van ilyen szerszám, és nincs gyémánt berakás a nyelén
-
Oliverda
titán
válasz
AxBattler #37336 üzenetére
Ez alapján mennie kell, de majd kipróbálom, ha odakerülök.
-
-
Pete55555
addikt
válasz
>Deego.. #37331 üzenetére
Pedig szeretettel várunk, tanácsot is adunk ha kell
(#37328) zolika15
Nekem ebay-ről van a fogó kb 3-4k környékén, nem tökéletes, de ha rájössz a dolgokra simán meg lehet vele csinálni vagy veszel innen és ez tuti jó!Mennyi?????
Jó, még az ebayes 3-4k nem olyan vészes...csak az meg sokára van itt. Nincs erre kölcsönző ?
(#37333) HookR
Ez már jobb egy fokkal
Ez nem lenne jó esetleg? Ilyen van itthon
A pinek még nem jöttek meg, így nem tudom kipróbálni.
-
>Deego..
senior tag
válasz
AxBattler #37327 üzenetére
Igen, annyi a herdver készlet ami a képen van.
A Flex ATX táp ötletét elvetettem, mert a ház 90°-os tápkábel csatlakozója ha csatlakoztatva lett a psu dugaljba akkor az lefelé nézett. Így olyan magasan nem tudtam megemelni, hogy elférjen és jól is nézzen ki.
Ha megfordítottam volna se lettem volna kisegítve. A hosszával sem tudtam mit kezdeni igazából.
(szerencsére 3 ezer környékén jutottam hozzá a szerver táphoz, így nagy fejfájést nem okozott a dolog)Sajnos a Be Quiet! Straight Power 10 500W CM táp sem fért el a hossza miatt a QBX-be.
A kicsike 160mm, s 140mm a befogadási hossz.Nah ilyenkor fogtam és csomagoltam is vissza a QBX-et a dobozkába.
Figyelmetlenség és alapos utána járás hiányának ez az eredménye. -
-
Nirvanus
aktív tag
válasz
Patice #37314 üzenetére
Ez nekem bejövős, és nem is olyan drága.
-
válasz
Oliverda #37321 üzenetére
Helyes!
Szerintem a GTX1050Ti-hez + i3-hoz komolyabb 200+W-os paneltáp kellene, durva külső adapterrel, az meg együtt kerül már annyiba, mint egy 450-es Corsair, szóval utóbbival jobban jársz teljesítmény/ár szempontjából. Plusz van hozzá normális hazai gari, míg a panelt küldözgethetnéd külföldre; ráadásul a topikban olvasottak alapján a passzív adaterek is beadják a kulcsot előbb-utóbb.
-
válasz
Oliverda #37312 üzenetére
Az már a Te egyéni szocproblémád.
A modulárisakkal egyébként az a bajom, hogy...
1, sokszor hosszabbak a kábelei, mint a sima változatoknak.
2, úgyis mindig van 1 csati/hardverelem, ami miatt be kell rakni még egy vezetéket.Szóval általában a végén ugyanott van az ember, mintha simát vett volna, csak hosszabb kábelekkel, és sokkal többet áldozva rá. Viszont szép dizájnosak, harisnyázottak a vezetékek, és ugye azért ez is valami.
-
HRicky
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni gépépítésben:
Elképzelésem egy HTPC ami egyben NAS ként is üzemel a nappaliban. Nem lenne komoly feladata a gépnek, hétvégente internetezés és youtube nézésre lenne használva. 4K tévére lenne kötve ezért fontos a 4K 60Hz!
Külön videókártyát nem szerettem volna ugyanis az integráltat erre bőven elegendőnek gondolom, de a legolcsóbb alaplap ami ezt tudja 57ezer forint. Ezt kicsit sokallom annak tekintetében hogy nem a "fő" számítógépem.
Amit mindenképpen szeretnék: Enthoo ITX ház, 3x3tb wd red.
Ár: Minél olcsóbb de megbízható gép legyen.
Köszönöm -
enginev3.0
félisten
válasz
enginev3.0 #37306 üzenetére
De jó hogy sehol nem írták hogy laptop ram kell hozzáÍrták, csak pont azt nem olvastam
-
HookR
addikt
Biostar Racing X370GTN képek - videocardz.com
- AM4
- M.2 -
Erdei88
veterán
válasz
enginev3.0 #37304 üzenetére
J3455-ITX illetve N3700-ITX-et tudom ajánalni
Most J3455-ITX-et használok 4K-s filmekkel és több száz torrenttel is megbírkózok, egy SSD+HDD párossal -
enginev3.0
félisten
Elvitték előlem a kiszemelt lapot is, házat is
Most már növeltem az összeget mérgemben
Kérdés, hogy AMD 5350 procit vegyek, 15k + lap
Vagy ASROCK J3160-ITX integrált procis lap
Vagy esetleg egyébTovábbra is raid torrent, ITX alapon
Kolink Satelit lesz a ház -
Ispy
nagyúr
Maga egy úr
Hogy kicsit ON is legyek. Neki kéne már esni annak a metis tetőnek, de nagyon nem van kedvem hozzá, de ha elrontom, akkor még mindig megvehetem az apróról a fekete metist donornak
Hétvégén plexit vágok dremellel, aztán meglátom mennyire remegős a kezem, azért jó lenne egyenes vonalakat vágni abba a házba.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- One mobilszolgáltatások
- Autós topik
- Parkside szerszám kibeszélő
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nintendo Switch 2
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! AMD Ryzen 5 2600 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged