- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Mindent a robogókról / kis motorokról topik
Első hozzászólás előtt olvasd át a téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
macilaci78
nagyúr
Gyerekként viselkednek sokan: félelem és szégyenérzet nélkül.
Oké, sok robogóstól is látok szép megmozdulásokat, például zebrát érintve tökön-paszújon keresztül megy át a körúton, de legalább megvárja azt a zöldet, ami a vele egyirányba haladó gyalogosoknak jön.
De ez a piroson áthajtás teljesen hétköznapi: már a 3. autó áll be a piroshoz, a bringás elsuhan mellette jobbról, elnéz balra és tovább gyorsít egyenesen, vagy fordul jobbra a zebrára lelépő gyalogosok közé... -
NYPD
aktív tag
válasz
macilaci78 #82547 üzenetére
Vagy a legjobb: Kálvin-Üllői sarok, szét van barmolva minden, jobb szélen az Múzeum krt-on BKK sáv az Astoria felé. M3 buszok egymás seggébe, én beszorulva várom szépen a sorom a középső sáv és a buszsáv között úgy, hogy jobb oldalamon a busz, bal oldalamon kocsik. Biciklis barátunk meg nekem jobbról egyik kezével a tükrömet, másikkal a buszt polirózta fel, aztán addig szerencsétlenkedett elöl egy másik busz meg egy teherautó között, míg inkább leszállt és kitolta a járdára... Röhögtem volna, ha legalább csak a kislábujjára rámegy a busz egy kicsit, csak úgy edukációs célzattal.
-
NYPD
aktív tag
válasz
macilaci78 #82545 üzenetére
Megjelentek a nyári autósok is, világukat nem tudják, csak mennek mint a barom. Napi 2 perec legalább lenne, ha nem defenzíven motoroznék. Bicikliseket elő se hozom, mert az aztán tényleg botrány, tökön-paszulyon keresztül, járdára fel-le ezerrel...
-
macilaci78
nagyúr
Már benne vagyunk a szezonban, megszaporodtak a balesetek. Figyeljetek oda!
-
Laacika79
csendes tag
válasz
macilaci78 #82541 üzenetére
Mint a Trabi?
Csak ott műanyagpálca volt nem bükfa.
Milyen mocid van?
Valamelyik nap én is a szintjelzőt ellenőriztem,mivel nekem nem gyári műszerfalam van igy nincs benzin szintjelzőm,igy gondoltam arra hogy jó lenne vagy 9db téglalap alakú kis ledet beszerelni egy csíkba a műszerfalamba,pl: zöld 3db,sárga 3db és piros 3db.
Valahogy biztos meg lehetne oldani hogy jelezze a szintet de mikor rámértem az ellenállásra a azintjelzőnél és össze visaza mutatott van amikor meg semmi akkor elment a kedvem.
Utánna rájöttem hogy nem is sok értelme lenne az egéaznek mivel eléggé kétoldalas a tank és a szintjelzőn az úszó az egyik oldalba ér be,tehát ha valamennyi "petró" átkerül a máaik oldalra már nem annyit mutat.
Marad ez szerintem csak fejben -
válasz
Laacika79 #82520 üzenetére
Jól logikázol, a variátor ugye a kontraszt ellen dolgozik, és ez persze oda-vissza értendő. Elég komoly már a 45 kilós rugó, de simán lehet, hogy 2-3 kilóval erősebb kellene még és azzal már tökéletes lenne. Próbálj meg fölhajtani valahonnan még egy kicsit erősebbet.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
BLUE TORNADO #82538 üzenetére
Nálam ugyanez a helyzet némi csavarral.
Eleinte csak azt csinálta, hogy a teli tankot is 1/2 állásban jelezte, 1/2 tankot pedig 0-nak.Röviddel utána viszont váltott: ha nincs gyújtáson, akkor a mutató 1/4-en áll, amint gyújtást adok, leesik 0-ra és ott is marad függetlenül a tankban lévő mennyiségtől.
A vezetékek jók, a tankban lévő mérő ellenállása az úszó mozgásával arányosan és folyamatosan változik, a mutató változó feszültségnek megfelelően mozdul a két végállás között. Szóval a részegységek külön-külön működnek, összességében mégis szar.
Egy üzemanyagszintmérőt találtam francia webshopban, szállítással együtt kb 90€ és korántsem biztos, hogy ez a baja.Van egy kb 35 centis bükkfa tiplim, amit forrasztóval rovátkáltam és az ülés alatt is elfér, így kiválóan alkalmas a téglatest formájú tankom ellenőrzésére. Amúgy meg rászoktam, hogy mindig tankolok, amikor a kilométeróra százas helyiértéke fordul egyet.
-
NYPD
aktív tag
Köszi srácok a csavaros tippeket, egyelőre egy hosszabb csavar megoldotta a kérdést.
-
nyogo83
Topikgazda
válasz
BLUE TORNADO #82538 üzenetére
Esetleg ki lehetne merni az ellenallasat ha szep lassan merited bele az uzemanyagba, hogy szabalyosan valtozik-e. Ha nem megragad, akkor szepen megkopik vagy eppen oxidalodik/koszolodik az ellenallasreteg benne. De igazabol ezeknek a fajta szintjelzoknek mindig ez szokott a vege lenni
Ha a kabelezesnel nincs gond, akkor csakis a szintjelzo marad ami rossz. -
BLUE TORNADO
senior tag
Hi.
Piaggio Typhoon New 50 2T
A műszerfalon sokszor nem mutat semmit az ü.a. mutató. Néha gondol egyet és akkor lassan felmegy egy darabig, utána vissza leesik a mutató. Szerintetek mi lehet? Az ü.a. szintjelző nincs leragadva, kivéve szépen mozog. Esetleg még ha szétszedem, akkor mit lenne tanácsos megnézni benne? Egy hosszú henger alakú a szintjelző -
Laacika79
csendes tag
válasz
macilaci78 #82533 üzenetére
"és szépen betöltöd,utánna fúrhatod és mehet bele az új csavar."
Ezt irtam én is,de amúgy gondolom nyilvánvaló mindenkinek hogy egy ilyen fajta javítás után meg kell mérni a csavar magméretét és az szerint előfúrni neki.
-
mumtaz
senior tag
Szerintetek mekkora az esély rá, hogy egy önindító felújító foglalkozik robogó önindítóval?
Amit vettem anno újat, az nem passzol a jetforce-omba és akárhol nézek, a képeken a pozitív saru mindegyiken a rossz oldalon van, valamint nagyon kicsik. Bontottat sem nagyon találok. Amit vettem azon a csavar furatok sem stimmelnek, a kivezetés is rossz oldalon van. Kicsit faragtam rajta és belement, de túl gyenge, hogy átforgassa a főtengelyt.
A gyárim pár fordulatig működik, aztán hirtelen belassul és nagyon melegszik 3-4 fordulat után. -
Laacika79
csendes tag
Persze hogy van.
Megnézed mi az anyaga az idomnak,nekem minden ABS volt,én gyönyörűen tudtam javítani vagy 3 nagyobb letört fület.
Kerestem ABS műanyagot,vágtam belőle kb 3mm x 3mm es csíkokat és egy pillatat forrasztóval nagyon szépen lehetett 2 oldalról gyökölni majd szépen feltölteni.
Ezt szerintem nyugodtan kipróbálhatod egy kiszakadt meg gyepált menetnél is.
Belefúrsz fél mm-el nagyobbra hogy tiszta legyen a furat,előmelegíted a furatot a forrasztóval és szépen betöltöd,utánna fúrhatod és mehet bele az új csavar.
Kisgépeknék pl fűkasza,láncfűrész stb szoktak olyat is hogy a furatba dugnak egy fűkaszánál haaználatos damil darabot a kiszakadt furatba,kb akkorát hogy 40-60%-át kitöltse,majd beletekered a csavart egy picit,mikor belekapott stabilan akkor szintbe levágod a damilt és behajtod a csavart teljesen,nem szakszerű javítás de 95%-ban szokott sikerülni úgy hogy az birja is sokáig. -
macilaci78
nagyúr
Nekem az ülés alatti füle tört le az oldalsó idomnak. Átfúrtam, nagy alátét mindkét oldalra, M4-es csavar önbiztosító anyával.
A műanyagos olvast bele új műanyagot, előfúrja és behajtod a csavart a szűz lyukba.
Te is megteheted, ha találsz mondjuk 6 mm-es tömör műanyag rudat: kifúrod a helyét, beragasztod a rudat, előfúrod, örülsz.
Ha elbírja a műanyag, akkor menetes hüvelyt ragasztasz bele és váltasz metrikus csavarra. -
NYPD
aktív tag
Sziasztok. Van valami házi hack arra az esetre, ha az idomon lévő menet kikopott, és a csavar már nem kap bele? Új idomot nem vennék 15 ezerért, bontottat meg hónapok óta nem találok, csak hulladék állapotút...
-
Szajo
őstag
válasz
Tothgera30 #82525 üzenetére
Nemrég, mobil1 75w90re... szint jó.
De az létezne, hogy ha csak gurulok 60 70el akkor nem adja a hangot csak ha húzom a gázt? (Akkor is csak 50 felett) -
-
Szajo
őstag
Nem tudom van-e valakinek Sr50 aprillia piaggio blokkal, vagy alapból ilyen piaggio blokkos robogó (gilera runner,piaggio nrg stb)
Az normális, hogy 50km/h fölött van egy ilyen "búgó" hang mint az ikarus busznak a diffije. Gáz elengedésére elhalkul gyorsításkor újra elő jön de még sincs köze a motor fordulathoz. -
Laacika79
csendes tag
Sziasztok.
Egy kis gondom akadt a robeszom variátorának hangolásával.Biztos vannak itt tapasztal "öregrôkák" is akik otthon vannak a robogók hajtásában.
Szóval egy Peugeot Speedfight 2 es ről van szó ami 70-es Airsal aluhengert kapott Stage6 kipuval Dellorto 21-es karbival,ugye tudjuk hogy igy ez a moci durván 8-10.000 nél adja le a teljesítményét.
Új Stage6 kuplungom van ami 6000-nél nyit ki de az a bajom hogy mikor nyit a kuplungom már rég elkezdett dolgozni a variátorom,az első tárcsán már 4mm-t kimozdult a szíj.
Normál esetben ugye kuplungnyitás után kellene neki elkezdeni dolgozni az az áttételt módosítani.
5 gramm ról elkezdtem lefelé menni egésszen 3,5gramm-ig de semmi változás./ugyan úgy kimozdul a szíj 4mm-t/
Arra gondoltam kellene erősebb kontraszt rugó,de hova?Igy is a Stage6 legerősebb rugója van benne aminél 45kg környékét mérek.
A variátorom egy Naraku Performance Sport.
Valakinek lenne ötlete hogy most merre induljak el?
Köszönöm szépen a tanácsokat -
nyogo83
Topikgazda
Amennyin eppen normalisan megy a motor es nem akar lefulladni, nincs egzakt szam. Csak ne legyen se tul magas, se tul alacsony.
Amikor allitod a kevereket, ugyis valtozik a fordulatszam, de miutan a kevereket beallitottad, mar kedvedre csavargathatod az alapjaratot amennyire jonak erzed, a keverekkepzesbe nem fog beleszolni. -
urbi73
senior tag
válasz
macilaci78 #82517 üzenetére
Ez gondolom nekem írtad .Köszönöm . Majd 1cm -re lentebb van a szíj a hátsó kuplungnál ,így gondolom ez nem lehet jó így ,mert soha nem tud illeszkedni a tetejére ,és erőtlen is induláskor .A variátornál meg annyira feszül hogy jóformán a csapszegen van ami megint nem jó. Ez a szíj ( YAMAHA -3AA -17641-00 ) kicsi rá egyértelmű. Nekem 2006-os euro 2-es digit van ,rendes eredeti 107-es kuplunggal . Egy ilyen variátort vettem rá szíjjal együtt [link]
-
macilaci78
nagyúr
Rövidebb a szíj, mint kéne. Picivel hosszabbat kell nézni. A variátor tárcsát jelöld meg filccel, hajtsd meg a gépet és a kopásból látszik, meddig fut ki a szíj. Ebből már lesz tipp, hogy csak a 4 mm-rel hosszabb javasolt, vagy mondjuk 15 mm-rel.
Régi szíj cseréje után változik a motor viselkedése még azonos gyártmányú szíjak esetén is, mert a régi keskenyebbre volt kopva, esetleg nyúlt is valamennyit. Az új is fog kopni, nyúlni, így nem egészséges teljesen határra venni.
-
Szajo
őstag
válasz
nyogo83 #82512 üzenetére
De az alapjárat csavar mennyire legyen betekerve miközben a keverékcsavart állítom addig amíg már nem változik a fordulatszám? Mert ha jól gondolom teljesen betekerve az alapjárat csavart máshol lesz az a maximális fordulatszám a keverékcsavart állitva mint kitekerve nem?
-
nyogo83
Topikgazda
válasz
urbi73 #82513 üzenetére
Szivesen
Ez meg mindig egy forum, nem fizetos ugyfelszolgalat.
Ha nem kapsz valaszt, akkor az lehet azert van mert:
1. nem tudja senki biztosra
2. keves az info, hogy ennyibol meg lehessen mondani(tuti gyari-e a kuplung, a variator is, lattam mar cifrat)
3. egyszeruen csak nincs idejuk az embereknek nap mint nap benezni
4. nincs olyan ember a topikban, akinek ilyen lenne es megtudna mondaniDe hogy ne en legyek a rosszarc: az onmagaban, hogy F15 evjarat es minden nelkul sokmindent nem mond.
Nem tudom valtoztattak-e valamit az Euro1-es, Euro2-es, vagy a 2004 utani modelleken a hajtason, de valoban a gyari meretet mindenhol a 16,5x 747-es meretet adja meg. Viszont jopar helyen az Euro2-es es mas modellekhez 16,5x8,1x751-es meretet ajanl. Szoval elkepzelheto, hogy nem jo az a szij a tiedhez.Az, hogy mennyire jo a szijmeret, szepen ki lehet filctollal rajzolni es akkor latszik.
Egyebkent az Egu-nel is segitokeszek altalaban ha rajuk telefonalsz, sokszor pontosabban megtudjak mondani hogy tuti jo-e az a meret avgy valami mas a problema.
-
urbi73
senior tag
Köszönöm a segítséget .
-
nyogo83
Topikgazda
Belosz egy stabil alapjaratot, majd addig tekered a keverek csavart, ameddig meg nem talalod a "legmagasabb" fordulatszamot, amikortol mar nem elmelkedik a fordulatszam. Ha megvan, akkor egy negyedet visszatekersz es utana pedig az alapjarati csavarral beallitod a jo alapjarati fordulatszamot.
Ha a keverek be van allitva, akkor mar barhogy allithatod az alapjaratot. -
Szajo
őstag
válasz
#50433536 #82508 üzenetére
Igen de az alapjárati keverékcsavart kell előbb beállitani vagy a "fordulatszám" csavart? Mert nyílván ha kitekerem 1.5 fordulatra vagy 2re mind a kettőn lehet hangolni a fordulatszámot. Viszont 1700 1800at ír a gépkönyv alapjáratnak de ezen az sr50en nincs fordulatszám mérő...
-
nyogo83
Topikgazda
válasz
Nortonor #82509 üzenetére
Egyedul arra tudnek tippelni, hogy a benne levo membran nem zart rendesen, emiatt a forro kipufogogaz visszajutott a legszurohazaba es szep lassan megolvasztotta.
Amire meg tudok gondolni, hogy valami miatt magasabb lett a kipufogogaz homersekleted(EGT), akar a lelazulas miatt ahogy plusz oxigent szivott, akar kicsit szegenyebb keverek beallitas miatt. -
Nortonor
tag
Sziasztok!
2007-es karbis Aprilia SR 50-emmel történtekre keresek magyarázatot.
Előzmények:
2017-ben vettem a motort, azóta sok mindenhez nem kellett nyúlnom mert gondos gazdája volt, remek állapotban került hozzám. Tavasztól őszig, napi használatban (száraz napokon) melóbajárós, vidéki ingázósként használom, oda-vissza napi 20-22 km. Idén tavasszal úgy gondoltam pár apróbb javítás ráfér. Az első telók új olajat és szimeringet kaptak, a nagy légszűrőbetét is cserélve lett, a karburátor elöregedett gumi-alkatrészei egy karburátor javító készlet segítségével lettek lecserélve. A félig kopott, kissé rozsdafoltos kipufogó, le lett szerelve és újra lett fújva hőálló festékkel, a tömítését is cseréltem. Az első pár napban észleltem, hogy némiképp változott a hangja, bizony a visszarakott kipufogó csavarjai a jó magyar utaknak köszönhetően lelazultak. Megvártam míg kihűl a rendszer, újrahúztam a csavarokat, majd másnap melegen ismét meghúztam őket, azóta nem mozdul.TL : DR
A minap hazafelé menet az utolsó kb. 5 km-en, vettem észre, hogy jelentősen megváltozott a motor hangja. Ahogy hazaértem észleltem is a hiba forrását, a másodlagos (szekunder) légszűrőház fém fedeléből hiányzott egy csavar és így félig felnyílt a fedél. Leszedtem a másik csavart is, a fém fedél a helyén maradt, ugyanis a tömítés ráégett. Sikerül lefeszíteni, ez a látvány fogadott:
Leszerelés és a műanyagház szétpattintása után:
A szűrő szivacs szinte teljesen eltűnt, tavaly ősszel szedtem szét utoljára ellenőrzés céljából, akkor még teljesen ép volt, tisztítani sem kellett. A membrán külső műanyag/gumi pereme is szemmel láthatólag teljesen szétolvadt. A karbiba csatlakozó szívócső szerencsére ép maradt, ahogyan a másik felén, a kipufogóba csatlakozó levegőcső is.
Mivel a szűrőház külső része is eldeformálódott/megolvadt, ezért egy az egyben rendeletem egy teljesen új komplett házat, ez kb. a jövő héten érkezik. Viszont addig szeretném kideríteni hogy mi okozhatta ezt a maradványokból jelentős hőhatásnak tűnő jelenséget, ehhez kérném segítségeteket. Nem szeretném ha az új alkatrész is így járna. Tudom, a "karbicsonkot tömd be szivaccsal, a kipufogónál meg vágd le, hegeszd be", de én szeretném továbbra is gyári állapotban megőrizni, használni ezért az ilyen jellegű válaszoktól tekintsünk el. A teljesítményre nincs panaszom, 80-nál fennakad a mutató, gyorsabban meg amúgy sem húznám ezeken a fain vidéki utakon, szóval további fojtáseltávolításra nincs szükségem.
-
törölt tag
Hi, akkor felre értettem amit írtál. Utólag gondolkodtam rajta, hogy úgy erted-e a rovatka áthelyezését, de elvetettem, gondoltam a rovatkat nem lehet athelyezni csak esztergalassal, úgyhogy marad a tű athelyezese, de tévedtem... Másképp értetted...
Szerintem az alapjáratot elég úgy beállítani, hogy megkeressük azt a leg alacsonyabb fordulatszámot, ahol még stabilan jár a motor szivató nélkül még hideg időben is és gazadasra gyorsan reagál, nem lesz lomha az atmeneti tartományban. Meg ugye hallasra ...
-
urbi73
senior tag
Sziasztok. Malaguti F-15 -re pontosan milyen szíj való? Mert ami most van benne (YAMAHA -3AA -17641-00 ) az kicsi szerintem mert alig lehet rá rakni ,és a hátsó kuplungon is 1cm alul fut " ami nem lehet jó mert nem tud így teljesen felfutni . Az Egümotors szerint amit feldobott az 16,5x 747 lenne.
-
Szajo
őstag
válasz
#50433536 #82505 üzenetére
A rovátkát tettem fentebb igen, tehát a tű lentebb került mivel az "ütköző" fentebb van.
Szerintem ugyanolyan jól megy, emelkedőn is felmegy mivel van pont egy meredek emelkedő ahol megyek haza.
Csak az a nem mindegy, hogy most 100km alatt ment le félig a tank előtte meg 63km alatt negyedig...Ezt az alapjárati fordulatszámot nem tudom beállitani mivel nics is rajta fordulatszám mérő... a gyári könyve 1700 +- 100 rpm-et ír
-
törölt tag
Ha jól tudom, ha feljebb emeled a schubertűt, akkor tobbet fog enni, nem pedig kevesebbet. A tű pozíciója nem befolyasolja az alapjáratot tudtommal, szóval ott más is lesz. Kell egy karbi beállítás először is.. aztan jöhet a többi dolog ellenőrzése...
A schubertűt úgy állítsd be, hogy először le kell engedni teljesen és menni vele sík úton. Ha gyenge, nem gyorsul, akkor emelj egy rovátkát rajta. Ezt teszteld, amíg úgy érzed hogy nő a teljesítmény. Ha emelés utan nem nő, akkor rakjad vissza a tűt az előző pozícióba. Most jöhet az emelkedős teszt. Menjél vele nagyon meredek emelkedőn, és ha nem megy fel, vagy gyengécske, akkor megint emelj egyet a tűn. Így megtalálhatod az optimalis tű pozíciót.
Mindezt persze csak akkor csináld, ha már a benzinszint és a benzin-levego arány be van állítva. És tutira nem szív fals levegőt, meg ilyenek.
-
Szajo
őstag
Piaggio blokkos sr50-en feljebb raktam 2-vel a Schubert tű rovátkát mert sokat evett, most jobban is eszik sokkal de az miért van, hogy így ha beindítom hidegen nagyon alacsony az alapjárat majd szépen pár másodperc múlva szökik fel... Előtte egyből emelt fordulaton indult.
Állitottam melegen az alapjárati keverék csavaron, most 2 egész fordulatra van kitekerve de hidegen így is ezt csinálja.
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12500 16GB DDR4 512GB SSD RTX ROG 2080 8GB Rampage SHIVA Seasonic 550W
- Bowers-Wilkins Pi7 S2 (2195084)
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- Intel Processzorok sok db : Xeon E5-1620V3, Pentium G4400T, i3 6100, i3-4130, i3-2140T
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest