Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Milyen SSD-t vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:03:39

LOGOUT.hu

Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#77270) Pyttawrx


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

(rögzített hsz)

Köszönöm a türelmeteket, megszületett egy megoldás. A Flash topik a továbbiakban SSD kibeszélő néven fog tovább futni, így ott szabadabban lehet az SSD-ket kibeszélni, megosztani pozitívumot és negatívumot is.

Itt most elég sok hsz szüleletett, ami jobb lett volna oda. Ezeket már nem bolygatom, maradni fog, de kérek mindenkit, (a topik tisztasága miatt) hogy ezeket oda írjuk be ha lehet, vagy onnan linkeljük ide ha nagyon muszáj.

Köszi

[ Szerkesztve ]

Hozzászólások

(#54951) Ákinard


Ákinard
aktív tag

Sziasztok!

Van egy Dell N5110 gépem, i3-2350M procis, AMD Radeon HD6470 videókártyás laptopom, és SSD-vel tervezem kicsit fejleszteni a rendszert gyorsítandó. (Érezhető lesz egy ilyen "öreg" gépben a hatása?)
Az SSD kiválasztásához kérnék segítséget.

1: Milyen felhasználásra lesz az SSD? Rendszermeghajtónak tervezem.

2. Mennyi az a maximum ár amennyit szánsz rá? 25-30e körül.

3. Mekkora SSD-re van szükség? Igazából Oprendszer és pár programnak kell, 250-500 Gb, ha kicsi a különbség árban, akkor 500 inkább.

4. Milyen operációs rendszerhez lesz az SSD? Win7

5. Asztali gép vagy laptop, IDE, SATAII , SATA3 vagy mSata vagy M.2 a csatlakozó? Laptop Dell Inspiron N5110, hosszasan keresgéltem, de szerintem SATA 3, de nem vagyok benne biztos :( Az alaplap száma passz :(

Fontos lenne a hosszú garancia.
Személy szerint a Samsungokat nézegettem, és ha jól láttam az összefoglalóban a Samsung 860 EVO*** 2,5" fut most, ami elérhető, és a fentieknek megfelel.
De természetesen várom a javaslatokat, nem vonzódom a Samsunghoz nagyon :)
Köszönöm előre is!

(#54952) lenoma válasza vp1 (#54949) üzenetére


lenoma
aktív tag

A-datanál bármi jobb választás! Gigabyte-ról majd írj tapasztalatokat.

(#54953) Frawly válasza vp1 (#54949) üzenetére


Frawly
veterán

Az SU650-et semmiképpen, tömegesen hullanak. A Gigabyte sem nagy szám (planár TLC, nincs rajta DRAM cache), de olcsón irodai gépbe vehető.

(#54954) wwenigma válasza Ákinard (#54951) üzenetére


wwenigma
Jómunkásember

Anyumnak hasonlo proci mellé egy 240-es Patriot Burst-ot raktam, jelentősen érezhető volt a kulonbség a régi HDD-hez képest.

Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma

(#54955) general válasza Frawly (#54950) üzenetére


general
addikt

MacOS alatt fő szabály szerint semmit nem lehet állítani. minek is kéne bármit állítani? :) működik frankón, gyorsan. nincs vele gondom, nem kell szarakodni, frissítgetni, vírust irtani..;) aki pimpelni akar, ezt szereti, számít, hogy szintetikus teszten hány pontot ér el, ezzel tölt órákat, mert kedveli, hajrá. csináltam 20 évig, elég volt, meguntam, hogy minden foshoz állítgassak mindent. dolgozom a géppel, használom, munkaeszköz, nem hobbi vagy játék, nincs időm nyavalyogni vele. félreértés ne essék, akinek az tetszik, használja nyugodtan, én már nem játszom, csak nagyon ritkán, van egy ssd-m win-nel meg 3 játékkal, évente 3x bekapcsolom, hentelek kicsit, aztán 3 nap múlva megunom. a win-nek is van előnye, a mac-nek is. pont. nem istenítem egyiket sem.

bottleneck hatás...ja hogy ennyi, nem valami konkrét dolog. :D persze, mindig annyira erős a cucc, amennyire a leggyengébb eszköz, azért ez nem újdonság. :)

(#54956) Frawly válasza wwenigma (#54954) üzenetére


Frawly
veterán

Tesztet tudnál vele nyomni? CDM mérés, meg egy nagy fájlmásolás, hogy mekkora mennyiség után milyen mértékben lassul be.

Te vagy a második, akinek van a topikban. Az első talán avman volt, de ő nem hajlandó mérni.

(#54957) wwenigma válasza Frawly (#54956) üzenetére


wwenigma
Jómunkásember

Nincs nálam, nem tudom mikor megyek haza....itt van egy kis teszt róla: [link] Annyit emelnek ki benne hogy ha nagyon televan (96%) akkor drasztikusan visszaesik az irassebesség.

Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma

(#54958) Frawly válasza general (#54955) üzenetére


Frawly
veterán

De, ez elég sok embernek újdonság. Nekem is az volt. Teljesen konkrét dolog. Azt vártam, hogy egy 6× gyorsabb adattárolón a boot/betöltési idő is 6× gyorsabb lesz. Közben meg azonos betöltési időket mértem egy SATA3 SSD-n és egy szoftveres DDR3 RAM drive-on. Persze írták nekem ezt előtte is, itt a topikban, meg külföldi fórumokon is, de azt hittem róla, hogy csak süketelnek.

Átlag felhasználásnál legtöbbször egy SATA2 SSD-vel is el lehet érni a bottlenecket.

Állítgatni csak a teszt miatt kéne. Ha nem akarsz állítgatni, akkor kipróbálod kétféle SSD-vel, SATA-sal és NVMe-vel is. Csak állítgatás helyett pénzbe kerül mindkettőt megvenni (neked már van mindkettőből), hogy lásd: nem volt érdemi gyorsulás. Azért ajánlottam a RAM drive-ot. De ahhoz állítgatni kell, amit MacOS-en nem tudsz.

(#54959) Frawly válasza wwenigma (#54957) üzenetére


Frawly
veterán

Nálam nem látszik semmi a tesztből, töröttek a képek linkjei. Meg igazából a tapasztalatod érdekel, amit te mérsz vele ténylegesen egy átlagos gépben. A sustained write-ot sok tesztben nem is mérik.

96%-os telitettségnél már bárminek beesik a sebessége, az nem baj.

(#54960) wwenigma válasza Frawly (#54959) üzenetére


wwenigma
Jómunkásember

Hát, nem tudom mikor megyek haza de nem felejtem el. :) Amugy ami miatt valasztottam az az ár, a 32MB cache és a 180 TBW terhelhetőség. [link]

Tesztből kép, egyébként 3D nand-ot irnak rá:

[ Szerkesztve ]

Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma

(#54961) |AP|


|AP|
veterán

gondolkodom, hogy az 1TB-os WD Black HDD-m le kellene cserélni egy Samsung 860 EVO SSD-re, ugyanekkora méretben. Ez lenne az általános tárhely a gépben, a rendszer egy másik SSD-n van.
Elkezdett zavarni a Black hangja (amellett, hogy kerreg, még halkan sípol is bekapcsolt állapotban), az SSD jóval csendesebb lenne és azért sebességben is lenne előrelépés.
Ezen menne a meló (Archicad, és hasonlók) meg a fotó feldolgozás (PS+Lightroom), a hosszabb távú adattárolás/backup meg egy 1lemezes NAS+felhő kombinációban lenne megoldva (NAS-ra lenne még egy USB-s HDD kötve a letöltéseknek)

A fenti felhasználás ugye nem nyír ki gyorsan egy 860EVO-t? Jobban belegondolva, ha lesz backup NAS, akkor az 1TB lehet felesleges is és elég lenne egy 500GB-os SSD is. Szól bármi az 1TB mellett? (persze a dupla annyi tárhely kivételével :) )

(#54962) Lauda válasza |AP| (#54961) üzenetére


Lauda
félisten

Jobban megéri az 1tb és később szükség lehet rá.

(#54963) csubuka


csubuka
addikt

Sziasztok!

Most tudnám végre megvenni az 500GB-s SSD-t. Átlag dologra, melegedésmentesnek továbbra is a WD Blue 3D az ajánlott nem?

Ugyanannyiba kerül belőle az M.2 SATA és a 2,5" SATA.

Frawly volt olyan kedves és részletezte korábban, hogy megéri-e átalakítózni meg ilyesmi.

Gondolom ez nem csak az nvme verzióra igaz, nem kéne tán M2.SATA-SATA3 konverterrel szenvednem sem. Szóval régebbi gépekbe egyszerűbben kompatibilis a sima 2,5" nem (M.2-ből különböző méretek is voltak nem?)

*NVMe sebességre nincs szükségem és ismerve magamat még jó ideig nem is lesz olyan gépem ami arra képes.

[ Szerkesztve ]

(#54964) wwenigma válasza Lauda (#54962) üzenetére


wwenigma
Jómunkásember

Én egy 3TB-os Toshiba P300-ra csereltem. :DDD

Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma

(#54965) |AP| válasza wwenigma (#54964) üzenetére


|AP|
veterán

engem egyre jobban zavar a HDD hangja. Ezért jönne a képbe az 1 lemezes NAS, kényelmesen nagy tárhellyel, a gépből viszont szeretném száműzni a HDD-ket.
Tudom, nem a legköltséghatékonyabb megoldás, de meguntam a kerregést :)

(#54966) UberMutant válasza |AP| (#54961) üzenetére


UberMutant
őstag

minél nagyobb , annál jobban bírja a gyűrődést azonos SSD típus. és nagyobb a mozgástér TBW alapján is, ráadásul egyszerre kevésbé lesz tele, mint a kisebb. ezek is a nagyobb mellett szólnak.
tárhelyből sosem elég. ha pedig a kisebbet veszed és megbánocs, cserélheted, amit összességében többe fog kerülni.

egyetlen eset van, amikor nem veheted a nagyobbat, ha nincs rá pénzed.

(#54967) |AP| válasza UberMutant (#54966) üzenetére


|AP|
veterán

oké, meggyőződtem :)

(#54968) Szlavik


Szlavik
tag

Sziasztok!

Az alábbi kérdésem lenne: Egy Asus x556U (core i5 + nvidia) Notiban szeretném az alap HDD-t cserélni SSD-re (Sata 3).

Igazából nem extra dolgokra van használva a Noti szóval nem szeretnék über ssd-t venni. Viszont az alap hdd ami van benne az állandóan 100%-on pörög indok nélkül. És iszonyat lassú a rendszer, teljesen mindegy mi történik.

Viszont annyi pro/kontra dolgot olvastam már a topikokban, hogy nem tudom mi legyen.

Első körben ezekre a meghajtókra gondoltam:

KINGSTON A400 240GB SATA3 SSD (itt fagyogatásokról olvastam)

WD GREEN 240GB SATA3 SSD (állítólag egyáltalán nem ajánlott)

WD BLUE 250GB SATA3 SSD ( nem találtam róla semmit)

Az asztalimban Corsair Force SSD-ket használok, de az más tészta. Most egy max 15 k költség határon belül szeretnék maradni.

Ki mit ajánlana? Mivel ehhez a részhez elég láma vagyok.

Válszokat előre is köszönöm.

" A proci füsttel működik, ha kijön a füst, akkor Nem működik többet"

(#54969) Frawly válasza wwenigma (#54960) üzenetére


Frawly
veterán

Igen, a Patriot Burst 3D TLC. A planár TLC-t a Gigabyte SSD-re írtam, amit a kolléga kérdezett feletted.

A kép alapján nem tűnik rossznak ez a Patriot, van rajta DRAM cache, még ha minimális is, és a 191 MB/sec-re belassulás sem vészes, ez még bőven vállalható kategória átlag felhasználásnál, a mostani SATA3-on üzemelő Crucial MX300-am sem gyorsabb érdemben sustained write-ban, meg a laptop mSATA portja miatt SATA2-re limitált Samsung 860 EVO sem, persze az SATA3-on többet tudna azért.

Szerintem ha legközelebb kell valami olcsó SSD, bepróbálom én is ezt a Patriotot. Csak azért nem lett itt ajánlgatva, mert nem ismerjük, de végül is nem noname kínai, hanem rendes amerikai gyártó, egyenesen Kaliforniából. Nem olvastam róla a neten sem panaszokat egyelőre. Az ára meg egész jó.

(#54970) Frawly válasza |AP| (#54965) üzenetére


Frawly
veterán

A HDD-kben nem csak a kerregés a rossz, hanem még rezonálnak is hozzá, meg a legrosszabb a lassúság, amit okoznak, visszafogva vele a rendszer teljesítményét. Mindenképp érdemes SSD-re váltani. NAS-ra maradhat a HDD, minden másra, amiről OS, alkalmazás, játék, stb. fog futni, arra érdemes SSD-t bevetni. A 860 EVO-val mellényúlni nem lehet, nem fogod megbánni.

(#54971) Frawly válasza Szlavik (#54968) üzenetére


Frawly
veterán

Ezek közül a WD Blue-t venném. Az normális és belefér a 15k-s keretbe is.

A WD Green-nel sincs probléma, azt leszámítva, hogy bűn lassú, az egyik leglassabb SSD, ami a márkásak között a piacon létezik, és annyival nem olcsóbb, hogy ez ki legyen fejezve az árában megfelelően, ezért nincs ajánlgatva. Egyszerűen így nem jó az ár/érték aránya.

Az A400 vehető, de az sem nagy szám, volt azért panasz egy-két problémás példányról.

A 15k-ba még beleférhet az Intel 545s 256 gigás is, az is ajánlott.

(#54972) mufi válasza varmi2 (#53914) üzenetére


mufi
senior tag

Kivéve, ha a mondjuk notiban csak SATA II átviteli sebességre képes mert mondjuk régebbi a noti...

Creed Aventus 500 ml splashre keresek jelentkezőket.

(#54973) Ákinard válasza wwenigma (#54954) üzenetére


Ákinard
aktív tag

Értem, akkor megérné egy SSD-t belevarázsolni. Viszont az ajánlott SSD-k között nem látom, és tesztalany nem szeretnék lenni, inkább egy kitesztelt modellt szereznék be.
Erre Valaki tud javaslatot tenni? Az általam említett Samu jó lenne? Mire kell figyelni?

(#54974) Frawly válasza Ákinard (#54973) üzenetére


Frawly
veterán

Akkor maradj a 860 EVO-nál, azzal mellényúlni nem lehet, és belefér a 30k-s keretedbe. Lehetőleg olyan helyed vedd, ahol megadják a garipapíron is az 5 év jótállást hozzá. Esetleg a WD Blue 3D-ből az 500 gigás, az egy kicsit olcsóbb, de csak 3 év garis.

(#54975) KaiotEch válasza Emperor_ (#54948) üzenetére


KaiotEch
nagyúr

MLC-s esetleg?

(#54976) Szlavik válasza Frawly (#54971) üzenetére


Szlavik
tag

Nagyon köszönöm a segítséget. :R

" A proci füsttel működik, ha kijön a füst, akkor Nem működik többet"

(#54977) kisÁdi


kisÁdi
aktív tag

Sziasztok!

3 éves Acer Aspire E5 laptopomba keresnék valamilyen SSD-t az optikai meghajtó helyére. Leginkább csak az alap programok meg windows menne rá, max néhány játék így elég lehet egy 128-512GB-os is. Egyelőre nincs is hozzá semmilyen adapterem, átalakítom se. Tudnátok valamit ajánlani?

Köszönöm!

[ Szerkesztve ]

(#54978) kidy


kidy
csendes tag

Sziasztok!

1TB-os SSD vásárlását tervezem legkésőbb a jövő hónapban, szeretnék tanácsot kérni.
Egy MSI H97 Gaming 3 alaplapba kellene, aminek van 1 x 2280 Key M(PCIe Gen2 x2/SATA) csatlakozója is.
M2-es foglalatról 2 dolgot hallottam ami elbizonytalanított ez mellett: Nagyon melegszik az ebbe való ssd és hogy úgymond off-ol másik SATA portot. Ezek igazak ? Mert ebben az esetben inkább sata-sat veszek.

Jelenleg 2 foglalat van használva a 4 sata portból, egyikre egy WD10EZEX, másikra egy Corsair Force GT kötve.
Sajnos nagyon rálóg a videókártya a sata foglalatokra, ezért viszont az m2 lenne a jobb :/

Árban 35-45 ezerig keresnék, felhasználást tekintve az oprendszer, néhány alap program (semmi PS vagy professzionális cucc) és kb. 4-5 játék lenne rajta egyenlőre, adattárolásra pedig ott lesz az 1TB-s WD Blue.

Böngészgettem árukeresőn, és a következőkre tippeltem hogy megfelelhetnek az igényeimnek:
-Samsung 2.5 860 QVO 1TB SATA3 MZ-76Q1T0BW (nem tudom mennyire érintene engem a fenti programok tárolását tekintve, hogy más technológia, és hogy "belassul" ha megtelik a cache(?).)
-Samsung 860 EVO 2.5 1TB SATA3 MZ-76E1T0B (régi, bevált? bár nagyon nem vagyok samu fan)
-Western Digital Blue 3D NAND 2.5 1TB SATA3 WDS100T2B0A
-Crucial MX500 2.5 1TB SATA3 CT1000MX500SSD1 (úgy olvastam nagyon melegszik)

-Intel 660P 1TB M2 PCIe SSDPEKNW010T8X1 (szintén QLC viszont m2 úh. gyors, gondolom ezt nem érinti annyira a "sebesség visszaesés")
-Crucial MX500 1TB M.2 SATA3 CT1000MX500SSD4
-Western Digital Blue 3D NAND 1TB M.2 SATA3 WDS100T2B0B
-Crucial P1 1TB M2 2280 CT1000P1SSD8

Nem szeretnék szöszmöszölni ilyen matrica és hűtőborda ragasztgatással m2-es esetén. Legyen alapból jó :)

A mostani Corsair is úgy lett választva hogy a tartósságot néztem első szempontnak (MLC) , de reménykedek benne hogy az ilyen TLC-s csodák is hasonlóan jók lesznek felhasználást tekintve.
Garanciát tekintve minimum 3, ezen felül bármennyi lehet, amint lecserélésre kerül az alaplap proci ram, vinném tovább a gép többi részével. Inkább az lenne a lényeg hogy ilyen felhasználás mellett is bírja kb 5 évig :DD

Köszönök előre is minden tippet és tanácsot!

Üdv, Zoli

(#54979) devilzero


devilzero
tag

Sziasztok!

Két olyan családtagom számára szeretnék SSD-t vásárolni, akik kb havonta maximum 10GB-ot írnának rá. Ebből adódóan nyílván a SU650-es Adata-val szemezek, de gyorsan átpörgetve az itteni fórumot olvasom, hogy hullanak, mennek tönkre. Ezekről hol találni valami infót? Esetleg ilyen olcsóbb 120gb-os kategóriát akkor ne is nézzek és hagyjam inkább a 5400-es HDD-ket? Vagy van valakinek valami jó ajánlata? :) Esetleg Aliexpress-ről rendelni? Nyilván ez így nem jó, de a "kurva lassú ez a gép, de nem akarok rá egy forintot költeni"-t kapom ezért szeretném kibekkelni valahogy ezt. Köszi! :R

(#54980) dugo_ válasza devilzero (#54979) üzenetére


dugo_
veterán

akik kb havonta maximum 10GB-ot írnának rá.

Ez oké, viszont egy windows (már ha az van rajta) pedig napi 10-20-at a szimpla működése során...

Crucial BX500

(#54981) thyeby


thyeby
őstag

Jó sok kérdést szeretnék feltenni itt SSD-vel kapcsolatban.
Használok SSD-t, több darabot, több gépen, sikerrel. Ezek mind Sata3 csatlakozójú, és kivétel nélkül Samsung SSD-k. (Tekintve, hogy abszolút hiba nélkül és teljesen megbízhatóan teljesít nálam ez a márka, mindig ragaszkodtam ahhoz, hogy a következő is Samsung legyen. Ettől függetlenül később ezekkel kapcsolatban is szeretnék kérdezni, mert itt sem tiszta minden.)

Ami most leginkább érdekel, abban szeretnék okosodni kicsikét, és ez nem más, mint az M.2 SSD-k. Remélem, hogy elég alapossággal olvastam át a topic összefoglalóját, de ez csak remény. Lehet, hogy a valóságban átsiklott a szemem valamely lényegi dolgon. És nem is kaptam mindenre választ ott.

Az M.2 SSD azért érdekel, mert léptékkel nagyobb írási és olvasási sebességet hirdet magáról az én (nagyjából 500 MB/s I/O) SSD-imhez mérten. Kábé hatszoros sebességeket ígér, ha én jól értelmezem.
Szükségem lenne megerősítésre, hogy eddig jó, amit írtam.
S ha eddig jó, most jön a többi:
Igen ám, de nekem egy öregecske brand vasam van. Egészen pontosan HP Compaq 8200 Elite CMT gép. Nincs az alaplapon M.2 foglalat. De belebotlottam, hogy van PCIe M.2 adapter. Elvileg tehát ez az öreg gép is felgyorsítható (mégjobban).
Ezt is jól értelmeztem?

Egyelőre ennyit. Ha még nem lőttem eddig nagyon mellé, akkor kérdezek majd tovább, mert ezer kérdés itt maradt.
Nem vagyok gépépítő guru, ha tanácsot ad valaki, akkor szájbarágósan, mint egy hülyegyereknek. Kábé azon a szinten járok, hogy ha megveszem a PCIe adaptert, akkor azt oda kell dugnom, amelyikbe beleillik, valamelyik fehér aljzatba. De hogy melyik adapter nekem a jó, lövésem sincs. :F

Több fa van, mint asztalos!

(#54982) dugo_ válasza thyeby (#54981) üzenetére


dugo_
veterán

Kábé hatszoros sebességeket ígér

Szekvenciálisan. Tehát ha nagy méretű, több gigás fájlt másolsz két hasonlóan gyors SSD között. Egyéb esetben (OS, programindítás) nem lesz lényegesen gyorsabb.

De belebotlottam, hogy van PCIe M.2 adapter. Elvileg tehát ez az öreg gép is felgyorsítható (mégjobban).
Ezt is jól értelmeztem?

Mivel a bios nincs felkészítve rá, ezért nem fogsz tudni bootolni M.2 PCIe SSD-ről. Ha videót vágsz és kell az anyagnak hely, akkor ahhoz berakhatod. Egyébként értelmetlen ehhez a géphez.

(#54983) fasyrt válasza thyeby (#54981) üzenetére


fasyrt
őstag

Nekem is nagyon hasonlo koru brand gepem, van, csal Dellböl. (Optiplex 390)
Es nekem is Samsung SSD-m van, 470-es, meg 2011-böl. Milyen kicsi a vilag. :)
Nekem csak egy meglatasom van: minden egyes atalakito/csatlakozo potencialis hibaforras. Ezert lesz a következö gepben m.2 ssd. Akinek kellett mar sata vagy ide kabelt cserelni, tudja milyen mereg. A mostani gep meg marad, ameddig marad, sata-s taroloval.

(#54984) thyeby válasza dugo_ (#54982) üzenetére


thyeby
őstag

Köszönöm a gyors választ!

"Mivel a bios nincs felkészítve rá, ezért nem fogsz tudni bootolni M.2 PCIe SSD-ről."

Hogyan kell akkor értelmeznem pl ebben a hirdetésben a specifikációban ezt:
"• SSD kártyás bootolás támogatása."

És ha már a boot-olásnál tartunk:
Használok vagy 6-8 db SSD-t itthon 3 külön gépben. Mivel az elsőnél (Samsung 750 EVO 120GB), piszoknagy gyorsulást éreztem, szép apránként a többi gépembe is dugdostam SSD-ket. Fene jó lett így. Az SSD-ket kivétel nélkül a hardveraprón cserkésztem be. És sikerült ezek közül 2 olyan példányba is belebotlanom, amelyről nem tudok boot-olni. (Az egyik az Samsung 850 PRO 250 GB, a másik pedig 850 EVO 250 GB - csak fejből írom, és nem túl pontosan.) Nagy bajba nem kerültem miattuk, mert Linux(oka)t (is) használok (multiboot), és a Linux OS-ek jó része nem olyan kényes, mint a Windows. Másik meghajtóról is hiba nélkül abszolválja a boot-ot, mint amelyiken a MBR van, csupán a grub-ot boot-olható meghajtóra kell kiírnom. Ettől függetlenül bosszant, és nem értem, hogy pontosan miért van? Utóbbi jobban bosszant. Többet kellene tudnom vásárlás előtt, úgy tűnik. De mit? Megtudhatom valahogyan már egy hirdetésből, hogy adott SSD nálam nem lesz boot-olható? A jövőre nézve fontos lenne ebben legalább ennyit fejlődnöm. Mert ha egy nagyobb, mondjuk 1 GB-s SSD-vel járok a jövőben így, az azért már pofáraesés lenne. Nem beszélve arról, hogy eladni, nagyobbért beszámíttatni egy kisebbet - finoman fogalmazva is nehéz már.

Több fa van, mint asztalos!

(#54985) Egon válasza thyeby (#54984) üzenetére


Egon
nagyúr

Gondolom az adott alaplap nem támogatja a boot-olást így, a fórumtárs erre érthette.
Nekem 850 EVO van (igaz, 512 gigás), és természetesen tökéletesen boot-ol róla a Windows. Ott valami egyéb gebasz lesz, az biztos hogy ez nem normális működés. Ki kellene próbálni a nem boot-oló ssd-ket másik gépben: ha ott sem indulnak, akkor valami bajuk van ezeknek a meghajtóknak.

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#54986) thyeby válasza fasyrt (#54983) üzenetére


thyeby
őstag

Hu, ez is érdekel. Mesélj még!
Mert porosodik a műhelyben nekem is egy Dell. Nem tudom, Optiplex-e? Csak azt, hogy kétmagvas, nagyonnagyon sokat ment. Hiba nélkül! És azért lett parkolópályára állítva, mert a HDD-je lassú, a memóriája kevés. Elvileg, ha dugnék bele még 4GB DDR2 RAM-ot, a vinyó helyett egy SSD-t, ismét szolgálatba lehetne állítani talán. Van olyan Linux terjesztés, ill olyan grafikus környezet, ahova annyi is teljesen elég. Mindössze a rém lassú boot miatt küldtem anno le a pincébe.
Mindjárt ki is guglizom, hogy mit tud egy Dell Optiplex 390, és megnézem, mi van nekem. Ilyen?

Több fa van, mint asztalos!

(#54987) dugo_ válasza thyeby (#54984) üzenetére


dugo_
veterán

A te régi gépedben csak SATA SSD-k működnek, abból is csak a normál SATA csatlakozós 2,5"-ra tokozott variánsok.

Az alaplapon nincs mSATA, M.2 SATA csatlakozó, így ezek a formátumok is kizárva.

Mivel baromi öreg a gép, amikor még a fasorban sem voltak a PCIe NVMe modellek, ezért azok még PCIe átalakítókkal is felejtősek, mert az alaplap bios szinten nem tud velük mit kezdeni.

Mindjárt ki is guglizom, hogy mit tud egy Dell Optiplex 390, és megnézem, mi van nekem. Ilyen?

A normális M.2 SATA és PCIe támogatás az Intel 6. generációjától, illetve az AMD Ryzen megjelenésekor lett elterjedt. Minden, ami ezelőtt volt, az szinte biztos, hogy nem támogatja.
(4. gen 1150 high end lapokon kezdett előfordulni az M.2 PCIe 2.0 x2 foglalat, de az nem valami gyors sávszél).

[ Szerkesztve ]

(#54988) thyeby válasza Egon (#54985) üzenetére


thyeby
őstag

Kipróbáltam másik gépben. Sajnos ott sem mennek.
(Hogy mit szívtam, míg rájöttem, hogy az SSD a hunyó, nem írom le, mert sok lenne benne a (szóismétlés nélküli) szakramentum.)

Lövésem sincs, hogy tud elromolni egy sösödö? :F
És jó lenne tudni, hogy is van a boot esedén? Hogy van ott MBR, meg boot sector? Mert ezek a merevlemez jellemzői, de minden(?) OS úgy indul, hogy a Bios beolvassa az első sáv legelső szektorát, ahol talál egy programot, ami képes meglelni, hol leli a többit az OS felépítéséhez.

Több fa van, mint asztalos!

(#54989) thyeby válasza dugo_ (#54982) üzenetére


thyeby
őstag

Ez a válaszod rendbetett, hogy csak fölösleges erőlködésbe fognék ezzel a force M.2 vonallal.

Köszönöm! :R

Több fa van, mint asztalos!

(#54990) Ákinard válasza Frawly (#54974) üzenetére


Ákinard
aktív tag

Köszi a segítséget.
Ezek jellemzően beleférek a HDD helyére egy 2012-es gépben ugye?
Sajna teljesen darabjaira kell szedni a Dellt a cseréhez, így a "vedd ki és mérd meg" nem annyira játszik :)

(#54991) Frawly válasza thyeby (#54989) üzenetére


Frawly
veterán

Igen, nehogy belekezdj, nem tudod ilyen régi gépeket működésre bírni. Hiába is teszel bele PCIe csatolókártyát, ami ad M.2 csatit, a BIOS-od továbbra sem fog tudni kommunikálni az SSD-vel, mivel nem ismeri az NVMe protokollt.

A másik, hogy régi gépen csak régi verziós PCIe csati van (1.0 vagy 2.0), így eleve ki sem tudná magát futni az NVMe SSD, le lenne korlátozva a sávszélessége, felére, negyedére, meg ilyen régi gépben feltehetőleg a proci sem olyan erős, hogy ki tudja hajtani. Az NVMe nem csodafegyver, hogy beteszed, aztán lobog a hajad a 3000 MB/sec-es sebességben.

Ha NVMe-t akarsz normálisan használni, nem úszod meg, hogy beújíts egy korszerű, modern gépre, amiben rendes PCIe 3.0 x4-es M.2 csati van, meg kellően erős proci, ilyen i5-i7-i9, Ryzen szintű legalább, azalatt nem érdemes belekezdeni, mert csak szopórollerezel egy csomót és a sebességét sem tudod kihasználni.

De még új gépen is bajosan használod ki, mert átlag felhasználásnál nem lesz gyorsabb az NVMe. Csak nagy fájlmásolásoknál, meg olyan alkalmazásokban, amik nagy fájlokat írnak (pl. videóvágás, virtuális gép, stb.), vagy esetleg olyan SQL szervernél, ahol nagy adatbázison sok párhuzamos írás, olvasás fut. Csak OS alá, játékokhoz, átlag felhasználói programokhoz (böngészés, irodai programok) pénzkidobás NVMe-t venni, nem érzel sebességbeli ugrást.

(#54992) Frawly válasza Ákinard (#54990) üzenetére


Frawly
veterán

Be kell menjen a HDD helyére. Nem kell semmit méregetni. Nagyon elméletben lehet abból gond, ha nagyon nagyon régi laptop, amibe még 9-10 mm magas SATA meghajtóhoz van a sín, amibe a SATA meghajtó belecsúszik, akkor a sztenderd 7mm magas SSD lötyöghet benne, de ilyenkor is lehet szerintem venni másik meghajtósínt, vagy valamivel kipeckelni, hogy ne lötyögjön. De ez tényleg csak ilyen 10 évesnél régebbi laposokban lehet gond. Ami kicsit is modernebb, már nem szokott probléma lenni, ilyen 2008-as C2D-os laptopokba is simán belemennek a mai szabvány SATA3 SSD-k.

Vagy át is lehet tenni az SSD-t egy 9 mm magas tokba, csak egy kis nyák az egész, amit át kell csavarozni, igaz ilyenkor ugrik a gari róla, mert nem lehet a garimatrica megsértése nélkül meglépni.

De neked erre nem lesz szükséges, mert ahogy nézem, egy újabb i5-ös laptop, az simán meg fogja enni a SATA3-as SSD-t, bemegy a HDD helyére.

[ Szerkesztve ]

(#54993) thyeby válasza Frawly (#54991) üzenetére


thyeby
őstag

:R

Több fa van, mint asztalos!

(#54994) villifog válasza devilzero (#54979) üzenetére


villifog
tag

Szia!

Ha olcsón szeretnél 120 GB-os ssd-t, és elég a próba gari, esetleg erre is ránézhetsz. Elvileg újak és az SU 650-nél szerintem megbízhatóbbak. Ha nem az elsődleges szempont a hosszabb gari, akkor én bevállalnám.

(#54995) kidy válasza kidy (#54978) üzenetére


kidy
csendes tag

(#54996) draco31


draco31
veterán

Hello!

Egy új pc áll össze nulláról. Játékra is lesz használva. Hogy érdemesebb összerakni? Nekem olyan van, hogy 250-es EVO és egy 1Tb-os HDD mellé. Érdemesebb inkább csak egy db 1tb-os SSD-t választani inkább csak magában?

[ Szerkesztve ]

ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\

(#54997) wwenigma válasza draco31 (#54996) üzenetére


wwenigma
Jómunkásember

Személy szerint én még mindig azt preferálom hogy a rendszernek legyen külön meghajtója, max az egy kicsit nagyobb legyen és a legfontosabb jatekok ferjenek el rajta. Ha sok adatot kell tarolni akkor egy 3TB-os P300 mellett megvan a 256/512-es rendszerssd is ugyanannyiért mint 1TB-nyi SSD ára.

Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma

(#54998) draco31 válasza wwenigma (#54997) üzenetére


draco31
veterán

Rendben köszi!

ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\

(#54999) thyeby válasza draco31 (#54996) üzenetére


thyeby
őstag

A 250 EVO-n kényelmesen elfér az OS, mellette marad hely min. két nagyigényű játéknak. (20-25 GB-t hagyj rajta szabadon, hogy sokáig menjen az SSD.) Így a gyakran használt játék (pályák betöltése) is gyors, és az OS boot is.
Az 1 TB HDD jó lesz a többi játéknak (amikből bármikor bármit átköltöztethetsz az SSD-re), backup-nak, adatlemeznek.
És megmarad két helyed két újabb meghajtónak, akár egy következő, nagyobb SSD-nek pluszban.
(Nekem van több gép, amiben 3 db SSD van, plusz egy HDD.) Szóval ráérsz akkor nagyobb SSD-t bedugni, amikor megjelent a konkrét igény, mert kicsi lett a 250 GB. Akkor mellédugsz egy 500-ast, és lesz 750 GB SSD-d, ami már nem piskóta. Vagy akár mégnagyobbat.
Nekem vezérelvem, hogy mindig elég annyi SSD, amennyin épp elférek kényelmesen. Mert szalad lefele az ára. Nemrégiben annyiért vettem használt 1 TB 850 PRO-t (hibátlan), amennyiért három éve még a 250 GB PRO-t se kaptam volna meg garisan.

Több fa van, mint asztalos!

(#55000) Samanbacsii


Samanbacsii
őstag

Sziasztok! Kingston A400 ajánlott vétel? :R

" ... ááhhh, zavaros ez Szilágyi úr, kérem...! "

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Milyen SSD-t vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.