Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sh4d0w: Én és a számítógép
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. augusztus
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyiku
nagyúr
sziasztok, milyen routert vallalati kornyezetbe, jelenleg 15/1-es nethez, 6 asztali, es 3-4 wifis allomashoz? switch van, eleg a 4 port. jelenlegi 100as tplink mar nembirja a tempot, felmelegszik, majd le is fagy.
-
DNReNTi
őstag
Sziasztok,
Egy ismerősöm szeretne venni egy wifi routert mellyel telenor hipernetet osztana meg. Ez a ZTE modemes USB-s pöcöknet. Fogalmam nincs milyen routerrel lehet ezt használni.
Segítsetek kérlek mit ajánljak neki ami tuti működik?
Köszi! -
törölt tag
Sziasztok!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy van egy E4200-as routerem, nem gyári firmware-val. Arra már rájöttem, hogy a wifi sebességét hogyan lehet korlátozni. Abban tudna valaki segíteni, hogy bizonyos programokat hogyan lehet korlátozni? (gondolok itt Teamspeak nevű programra, le akarom tiltani, hogy egyáltalán ne lehessen használni)
Előre is köszönöm a segítséget! -
emlekmas
tag
Sziasztok!
A következő környezetbe kellene egy router:
egy 60 négyzetméter körüli, vasbeton tartószerkezetes, téglafalas panel, ahol a DI-524-es a két ajtón keresztül (folyosó+szoba) már elég gyenge jelet adott.
Mondjuk a Wifi része lesz a legkevesebbet használva igazából, az csak akkor, ha családból valaki hozza a saját kütyüjét, és használná nálunk is. De akkor jó, ha működik. Egyébként alapból kábel.ÉS akkor az igények:
Jó lenne egy usb csatoló egy vinyóhoz. Értelem szerűen a kettőt együtt szeretném megvenni, tehát router+hozzá vinyó (2, de inkább 3 Tera méretben). Ez azért fontos, mert jeleztétek, hogy az usb-s tápellátás néha nem oké, és néha nem megy a vinyó a routerrel. Ezért kellene együttes javaslat az eszközökre.
Helyileg folyosón a bejárati ajtó feletti dobozban lenne(minimum egy ajtó elválasztja bármelyik hálószobától), de azért ne legyen porszívó hangjuk.Amit még nem tudok, hogy a torrentet akarom-e úgy felrakni, hogy a háttérben is fusson. Eddig a gépen azért volt jó, mert tudtam, hogy ha egyéb okokból kell a net, egy klikkeléssl kilőttem a torrentet, nem kellett ide-lépni, oda loginolni, ilyen felület - olyan felület, csak jobbklikk az ikonon és bezár (nem tudom, hálózati meghajtónál és routeres kliensproginál ez mennyire komplikált, még soha nem használtam).
Ha viszont az asztali gépen fut a torrentprogram hálózati vinyóra mentve, akkor gondolom előbb lehúzza a netről az adatot, azt utána kiküldi a gépbe a router kábelen, a torrentprogi megvizsgálja, és visszaküldi a routernek, hogy irja ki a hálózati vinyóra. Tehát ez akkor biztosan fogja a sávszélt, és eléggé nyakatekert is, fölöslegesen rohangálnak a bitek a gép és a router között oda-vissza.
Szóval akkor valami hekkelt szoftver kell a routerre, (hogy közvetlenül tudja írni a vinyóra, amit leszedett,) mert a gyári torrentkliensek meg elég szutykok, ahogy olvasom.További igény, hogy filmet lehessen nézni a hálózati vinyóról gond nélkül.
Jelenleg egy fiberpower 25/1.5, de ez valószínűleg fog fentebb menni nemsokára, ezért inkább a 120-asra kellene optimalizálni. Lényeg, hogy ne a saját eszközeim legyenek a szűk keresztmetszet sem a külső, sem a belső hálózaton. Hosszabb távú beruházásnak tervezem őket, ezért nem baj, ha a garancia is hosszabb.
A piszkos anyagiak: olyan 55eFt körül jó lenne megúszni a router+vinyó kombót. Milyen típusokat tudnátok ajánlani? -
válasz
Kava Csoki #25286 üzenetére
A TP-Link-ek ezekből a legfiatalabbak így leginkább azokat ajánlanám de végül is neked kell döntened.
Mindet elég egyszerű beállítani de ettől még lehetnek gondok. -
-
Roland-87
aktív tag
válasz
gaben1117 #25287 üzenetére
Üdv! Én azt csinálnám hogy a routert arrébb hoznám hogy a boltív-boltív-ajtó sávval szembe legyen és az utolsó szobába meg ugyanúgy szembe vele kell egy másik routert betenni Wds üzemmódan és így szinte biztosan menni fog mert a jelnek nem a falakon kell áthatolni hanem ha jól sejtem csak 1 ajtón. Szerintem gyári antennákkal is simán elég jelet tudnál így átvinni böngészéshez és tuti nem lenne gondod a térerővel. 3 ekkora falon még jó irányított antennákkal se lenne valami tuti a dolog mert a wifi frekvenciája nem szereti a nagy falakat. Itthon nekem se megy át 3 vastag falon így nekem is van egy másodlagos routerem csak én nem wds-el hanem lanon kötöttem őket össze de ez részletkérdés.
-
gaben1117
senior tag
Sziasztok!
Szükségem lenne egy wifi-s routerre. Egy TP-Link 841ND szerintetek megfelelő lehet az adott helyzetben? 3 falat kellene átlőnie, amik nem átlagos vastagságúak. T-home netet kéne szétlőni vele a házban, de elég ha böngészéshez biztosítja a sebességet. Mellékelek egy képet, próbáltam minden infót feltüntetni rajta. (a falak kőből vannak, nem tégla)
-
Kava Csoki
csendes tag
válasz
Gubek-Einste #25274 üzenetére
Köszönöm szépen a választ!
A fent felsoroltakat megkapom kb.17-21 ezer Ft között, így a nem olyan nagy szórás mellett melyiket ajánlod?
Fontos, hogy felhasználó barát legyen ("hülyebiztos"), gondolom tudásban kb egy kategóriát képviselnek..
-
válasz
Mauzes #25283 üzenetére
a 2 kontra 3 antenna csak akkor számít, ha az ellenoldalnak is több az antennája, és a jobbik mimo képeséggel bír, tehát egy 2t2r mimo képes ellenoldal esetén még jobb is lehet a 2 * 5dBi 2t2r mimo képes 800-as szériás router, mint a 3t3r képes 900-as routerrel, ami 3 * 3 dBi antennás, de egy 2t2r feletti képességű ellenoldal esetén már ideálisabb a 3 antennás.
az "n" fix antennás, az "nd" pedig levehető/cserélhető. -
Mauzes
addikt
Sziasztok!
Kizárólag wifin használjuk az 50 Mbps-os netet, és ehhez a régi G-s router már gyenge. Melyik az a legolcsóbb router, amit érdemes lenne venni? Tehát hogy a wifi hatásfoka elég magas legyen. Egy Wr842 elég lenne? (Illetve milyen hatásfokkal tudja adni a jelet, a lakás kicsi, így nem az antenna számít)
-
chab7
addikt
válasz
Gubek-Einste #25279 üzenetére
Oké, akkor nem létezik nem dual, de ugyanolyan tudású ámde nem valami régebbi hardver. Akkor marad az élen a 3600
Kösz
-
A 3600 nagyon jó ár/érték arányban van, helyette talán csak a 1043ND van de az már elég régi de még mindig jó, viszont alig olcsóbb mint a 3600 ami ellenben hardveresen jobb így mindenképpen jobban megéri a 3600 megvétele mint a 1043ND-é, a jövőre gondolás miatt feltétlenül.
-
chab7
addikt
válasz
Gubek-Einste #25274 üzenetére
"Dual band eszközt akkor érdemes venni ha:
- Van vagy a közeli jövőben lesz ezt támogató eszköz a hálózatba
- Nagyon zsúfolt a 2,4 GHz-es sáv (panel környezet) és emiatt gondok vannak a wifi-vel"Ez alapján elgondolkoztam, hogy nem biztos, hogy kell nekem a 3600-as tp-link.
Nincs, és nem is biztos, hogy lesz 5GHz tudó eszközöm mostanság (ebben az évben tuti nem).
Vidéken lakom, max ha 2 szomszéd hálózata látszik, az is csak ablakbólMelyik akkor az a tp-link router ami ugyanezt tudja mint a 3600, csak nem dual band?
-
válasz
polar-x #25275 üzenetére
szia,
ide írj; router gondok
ilyet még nem hallottam, meg akkor - vélhetően - nem időszakos lenne a dolog, inkább tűnne szolgáltatós terelésnek, de a fent linkelt témában kapsz néhány tippet, hátha csak beállítási vagy hasonló probléma van.
nem mondom, hogy lehetetlen, de furcsa...
illetve olyannal is találkoztam már, hogy egy bizonyos oldal meglátogatása kiütött hálózatot, de az minden routerrel problémás volt, tehát nem a router volt hibás. -
polar-x
tag
Sziasztok!
2 hónapja vettem egy TP-LINK WR841N típusú routert,de nem tudom használni mert állítólag valami hibás csomagokat küld a szolgáltatóm felé(mikrós net) és ez leblokkolja az internet szolgáltatást állítólag! Létezik olyan hogy egy hibás router kiüt egy egész mikrós net adótornyot? Mit tegyek ilyenkor? Múltkor is mikor bekapcsoltam a routert a fél városban elment a net!!! eZ HOGY LEHET? Van mikor 2 napig stabil,van hogy 2 percig! Garanciáztatni hogy tudod így? Vagy mehet a kukába és buktam 7.000ft-ot? -
válasz
Kava Csoki #25273 üzenetére
Gigabites portokkal felszerelt típus kell neked, egy ilyen simán kiszolgálja az 5 eszközt egyszerre is hosszabb távon is. Az ajánlottak: TP-Link 3600/4300, Asus N15U/N16, Netgear 3500Lv2, áruk kb 20k-ig van.
Dual band eszközt akkor érdemes venni ha:
- Van vagy a közeli jövőben lesz ezt támogató eszköz a hálózatba
- Nagyon zsúfolt a 2,4 GHz-es sáv (panel környezet) és emiatt gondok vannak a wifi-vel
Elég lesz a 300-as eszköz is, a 450-es adapterből kevés van.
Ha rossz a vétel akkor mindenképpen külső antennás adapter kell. Ha megfelel a laptop beépítettje által biztosított sebesség akkor nem muszáj másik, de ha veszel akkor mindenképpen külső antennás legyen.1; A fent ajánlottak
2; A fent ajánlottak 3rd party firmware-rel igény szerint + a kliensekre megfelelő kliens szoftver
3; TV és laptop támogatottság függvénye, router-nek nem sok beleszólás van -
Kava Csoki
csendes tag
Sziasztok!
Nagyon régi SMC routeremet szeretném lecserélni.
Olvasgattam itt sokat, gondoltam ki tudom találni milyen routert érdemes vennem, de már annyira belegabalyodtam a kérdésbe, - hozzá nem értő lévén - hogy mégis felteszem a nagy kérdést.Milyen routert vegyek?
Amihez használnám:
- Jelenleg 50/5 Mbit/s UPC netem van (ami nem kizárt, hogy később akár felmegy 120/10-esre is)
- Pénz igazából nem első számú tényező, ár/érték arány legyen jó. Több opciót is felvetek, azért nem írok max árat..
- 2 laptop (az egyik néha kábelen a torrent miatt), 1 tablet (Asus), 2 telefon (iPhone) amit egyszerre maximum ki kellene szolgálnia (legtöbbször persze ennyit sem).Nagy igények nincsenek (majd kiderül
), a kérdéseim a következők:
- van e értelme a dual-band rotuernek számomra?
- 300Mbit-es routert nézzek, vagy kell nagyobb? Mit ad át végül a gyakorlatban?
- Érdemes e venni a laptophoz antennát, ha esetleg fal mögé mégsem vinné át stabilan a jelet? Esetleg alapesetben is (fal nélkül) érdemesebb antennával dolgozni, számít olyankor? Ha igen milyet?Három opció van a fejemben, amire szeretnék javaslatokat kapni:
1. opció: Átlag júzer
Fent leírt eszközökkel gördülékeny netezés, torrent azért sokat menne (de figyelek majd, hogy kábelről)2. opció: Összetettebb
Ugyanaz mint 1. opció, de egy winchester hozzákötésével háttértárként, amit szeretném, hogy akár az összes eszköz használhasson.3. opció: Lehetetlen?
Nem tudom esetleg arra van e bármiféle megoldás, hogy közvetlenül a TV-vel összekötve mondjuk a laptopon megjelenő képet "áttegyem" a TV-re? Lehet hülye kérdés..Hát ilyen gondolatok merültek fel a fejemben, igazából tapogatózok mik a wifi kapcsolat határai, de alapvetően az 1. opcióban leírtakra szeretnék egy stabil megoldást!
Segítségeteket előre is köszönöm!
-
mfercso
tag
Sziasztok szomszéddal szeretnénk megoldani a netet hogy mind a 2 gépen menjen.
Téglaházban vagyunk
kb 15-20m távolság van köztünk (1 lakás) N-es rutert néznék ki nincs olyan hűdé nagy tapasztalatom egy 25/1mb netem van.
Netezésre esetleg megosztásra használnánk.
Nekem kábelen (torrent) neki wifin menne a Net Egyik ismerős ezt ajánlotta Netgear WRN2000 de mivel beépített antennás nem nagyon vagyok valami bizakodó ha van valami Használt N-es Tp-link esetleg olcsóbb Linksys ruteretek küldjetek pü-t lehet megveszemAminek örülnék ha tudná beálitható mikor legyen net-ill wifi szorás.
nekem ilyenem van amin venném a netet.
[link] -
-
Peddy789
őstag
válasz
Gubek-Einste #25267 üzenetére
és a pcbe melyik vevőt vegyem ?
-
válasz
Peddy789 #25266 üzenetére
Elég lesz ezeknek az eszközöknek a kiszolgálására. Valószínűleg megfelelő lesz a két szint wifi ellátásához de hogy valójában mi lesz az csak a helyszínen fog kiderülni.
Wifi-n torrent-ezés nem jó ötlet, ehhez kábeles kapcsolat kell, wifi nem igazán bírja ezt a megterhelést. -
Peddy789
őstag
Helo megint, látom ezt a tplink TL-WDR3600 ajánlottátok már párszor, ez jó cucc? képes stabilan ellátni 1pc-t, 2laptopot 1tabletet és 2telefont? Úgy hogy a pcn mindig megy a torrent bittorentben 30-50kapcsolattal beállítva
Vagy ennyi eszközhöz még drágább router lenne szükséges?
Kertesházba kéne, mind 2 emeleten stabil kéne hogy legyen..
Jah, és a pcbe szeretnék venni egy beépíthető vevőt, TP-LINK TL-WDN3800 vagy TP-Link TL-WDN4800 ajánlottad? ahogy nézem kb azonos az áruk
-
madgie
titán
válasz
Soma01 #25263 üzenetére
Nálam két médialejátszót, egy NAS-t, egy PC-t, két telefont és egy iPad-et kellene jelenleg kiszolgálnia. A NAS korlátozva folyamatosan tölt ezt-azt
, gondolom ez teszi be a kaput a mostani TP-Link-emnek. Tavasszal költözünk, már olyan routert szeretnék, ami elég lesz a kertes ház kertes részéhez is és megbízhatóan működik 24/7 (A felfúrás csak sokadlagos szempont, bár kétségkívül nem utolsó, ha már úgyis UTP-t húzok a falba)
-
-
Soma01
veterán
válasz
pojzon #25260 üzenetére
Ez jobb minden tekintetben: Asus-RT-N56U
-
pojzon
tag
Sziasztok!
Bocsánat, ha már szó volt róla, de remélem tud valaki segíteni egy eldöntendő kérdésben. Egy új router vásárlásán gondolkodom és egy linksys EA2700-ast néztem ki.
Amik elvárásaim vannak a routerrel kapcsolatban a következők:
- Legyen gigabites ethernet port
- ne legyen veszett drága
- stabil legyen vezetékes kapcsolatban, dhcp, illetve net kiszolgálásban
- a wifi nem szempont mert most úgy is csak vezetékes routerként használnám.A fenti paramétereknek egészen jól megfelel a fenti kis linksys, csak azt nem tudom eldönteni, hogy ha van egy gép amin fut torrent nem kis tempóban, nem kevés nyitott kapcsolattal, akkor az mennyire tudja megpusztítani a routert? Vagy ez csak akkor lenne érdekes, ha a kliens magán az eszközön menne? Gyakorlatilag a router feladata jelen pillanatban csak annyi lenne, hogy összeköttetést biztosít a net illetve a switch között, de azt nagyon jól kellene tennie, tehát ne legyenek olyasmi jelenségek, mint pl egy rv180 vagy egy NVS4000-es esetén voltak, hogy lassan jönnek a weblapok be, mintha több ezer fényévre lennének tőlem, illetve lassú ip cím kiosztás bootoláskor, stb.
Köszönöm előre is a segítséget!
-
#25256 vargalex Természetesen tudom, hogy nem az összes D-Link router rossz, én csak a fórumon megosztott tapasztalatot ismételtem el.
A DIR-825 pl az egyik ajánlott kategóriás termék volt.
Sajnos a gyártó hírét a DIR-600 rontja amit T-Home adott az előfizetőinek és ezzel sok gond volt/van.#25258 DanielK Ha maradnál továbbra is a TP-Link-nél akkor 3600 vagy 4300
Az Linkys EA szériájáról nincsen tapasztalat, kivéve egy reklám embert de őt hagyjuk.
Ha Linksys akkor megnézhetnéd a E3200-t ami ajánlott.Dobd fel a HardverApró-ra a jelenlegit megegyezés szerinti áron.
-
DanielK
addikt
Sziasztok!
Olvastam az 1. hszt, de az egy kicsit elavult.
Eddig egy TP-Link TL-WR2543ND routerem volt, hibátlanul is megy, semmi baja, 4 év gari még van rá.
DE az apple tv airplay mirroringban szaggat 2.4GHz-en, 5GHz-en meg más eszközök nem látják a routert.
Arra gondoltam, hogy lecserélem ezt, hogy menjen minden rendesen.
Szimultán dual-bandes routert szeretnék, ha lehet gigabites lannal és wannal.
USB és egyéb extra nem izgat, egyelőre.Én egy Linksys N600 EA2700 routeren gondolkodtam. Mi a véleményetek? (Már volt egy linksysem, nem volt vele gondom, de újabb igények merültek fel otthon és ezt váltotta a tp-link.)
Esetleg a TP-Linket mennyiért árulhatnám?
-
vargalex
félisten
válasz
Gubek-Einste #25230 üzenetére
Szia!
Az általad (is) írt D-Link routerekkel való rossz tapasztalatok ellenére (tudom, hogy konkrétan nem ezzel a típussal kapcsolatosak) hétfőn vettem 13000 Ft-ért egy használt D-Link DIR-825 B2 routert. Immár a másodikat, az első lassan 3 éve hiba nélkül teszi a dolgát. Ennyiért szerintem kár lett volna otthagyni, jó lesz játszós/tesztelős/hack-olós/tartalék routernek.
Igaz, hogy nem mai darab, de teljesítményben még mindig a felső kategóriába tartozik (legalábbis szerintem).
Természetesen mindkét példány szigorúan csak OpenWrt-vel.
Csak azért írtam, hogy vannak kivételek, nem feltétlenül kell egy olcsó készülék miatt a gyártó teljes palettáját leírni. -
madgie
titán
Sziasztok!
Lecserélném a TP-Link routeremet, de az utóbbi évek tapasztalatai alapján kizárnám a TP-Link-et, mint gyártót (a mostani is már egy cserélt darab, az ezelőtti G-s routert is cserélni kellett). Ha már 2013-at írunk, akkor olyat szeretnék, ami dual band és gigabites. Ez a két kívánság a tp-link kizárásával együtt asszem a 20 ezer feletti árkategóriára tereli a figyelmet, de az árak alapján sokkal inkább 30 ezer az, amire számítanom kell. Most épp az ASUS RT-N65U-t nézem, ez kábé 30 ezer és tényleg jónak tűnik, de meggyőzhető vagyok valami olcsóbb, de relatív minőségi cuccról. Tavasszal költözünk, valószínűleg UTP-t húzok minden szobába, de sok a wifis kütyü is, ami között van olyan, aminél előny lehet az 5 GHz wifi.
Szóval ennyi, előre is köszönöm a tippeket, segítségeket.
-
Traky
tag
válasz
Gubek-Einste #25253 üzenetére
Köszi. Azthiszem az TP-link 3600 lesz.
-
-
Traky
tag
Sziasztok! Router vásárlás előtt állok és szeretnék tanácsot, ajánlást kérni.
A következő típusok vannak képben:
Asus RT-N16, RT-N65U, vagy Tp-link WDR3600
Fontos lenne az IP cím szerinti min-max. sávszélesség (fel/letöltés) állítási lehtőség, gigabites portok. Wifi-t jelenleg nem használnám. 25K-ra gondoltam max.
Az N65U alapból nem tud IP cím alapján sávszélességet állítani, de talán van rá 3rd party firmware?
A fetiek közül melyiket ajánlanátok? Esetleg más típus?
Köszönöm. -
#25239 King Unique Az általam ajánlottak közül az összesre van valamilyen 3rd party firmware.
#25246 chab7 A fő különbség a 3600 és a 4300 között, hogy a 3600-ban az 5 GHz-s sávon csak 300-as, a 4300-ban pedig 450-es, mindkettő 300-as 2,4 GHz sávon.
A 8200 alapvetően gyorsabb lesz azonos körülmények között mint a 7200.#25248 anubys1984 Pendrive használata nem igazán ajánlott router-re kötésnél, elég lassú de ha csak kis fájlok vannak megosztva és az sem túl nagy forgalommal akkor elég lehet a pendrive is.
10k-s USB-s router az a TP-Link 842ND és az Asus N10U.
Nem biztos, hogy el tudod kerülni a 3rd party firmware használatát, nem minden router-en lehet használni háttértár megosztáshoz az USB portot, ha lehet is akkor is sokszor csak erős korlátozásokkal. A router-re kötött háttértér kívülről történő eléréséhez mindenképpen 3rd party firmware kell majd.#25249 lolchief70 Még csak éppen most jelent meg így semmi tapasztalat nincsen róla.
Itt a fórumon nem szoktunk D-Link router-eket ajánlani több okból is, az utóbbi pár hónapban többen is jelezték, hogy a frissen vett D-Link router-rel nincsen megelégedve.#25250 King Unique Az ilyen SOHO kategóriás router-ek esetében nincsen látványos különbség 3-5 dB-s külső antennák között, sokkal többet számít az elhelyezés és a környezet.
-
King Unique
titán
Wifi jelerősség függ antenna hány dB-es, mostani Levelone aszem 3, boltban ipse TP-linket ajánlott 5 dB-essel, gondolom otthonra kb. 10m-es távra érdemesebb azt venni a minél jobb sávszélkihasználásért
-
lolchief70
aktív tag
Sziasztok!
Van valaki megbízható infó az alábbi routerről?
Dlink 845l N600 smartbeam
Milyen hardware van alatta és képes e custom firmwaret futtatni?
Köszi! -
anubys1984
aktív tag
Sziasztok!
Kis segítségre lenne szükségem. Munkahelyemen kéne egy minihálózatot létrehozni.
Két lakásban két külön gép, ehhez kéne egy olyan router, amelyen van USB-kapu, amin lenne egy pendrive, rajta a megosztott doksikkal, hogy nem kelljen a hozzáféréshez ki-be kapcsolni a gépeket, valamint ne kelljen szállítani az xls-eket.
Ha lehet, valami olcsóbb modell kéne max 10k környékén. Valamint ne kelljen vele mókolni, gyári fw használható legyen. Külön extraként jó lenne, ha netről bárhonnan elérhetőek lennének a doksik, de ez nem követelmény.Előre is köszönöm!
-
MMateV
csendes tag
válasz
Gubek-Einste #25236 üzenetére
#25236 Gubek-Einste
Köszönöm a segítséget!
Bár nem most lesz, de mindenképpen beszámolok a tapasztalatokról!Üdv!
-
chab7
addikt
Persze, most csak az elmélet érdekel. A gyakorlat eleve helyenként más és más. 3as usb-s cuccaim nincsenek is, viszont a lakást nem akarom bekábelezni. Azt az egyet is amit már keresztülhúztam le akarom cserélni vezeték nélkülire. És akkor már rendbe akarom tenni az elméleti sebességhatárok körüli fehér foltot a fejemben
Ha csak annyit érek el így a 8200-es adapterrel, hogy nem lesz gyorsabb mintha csak egy 7200-est tennék az adott eszközre, de azt a sebességet jobban tartja - pl egy nagyobb méretű fájl másolásánál, akkor már megérte megtudnom mik is az elméleti sebességek - és alkalmaznom emiatt a gyorsabb adaptert.
Az eszköz amihez kell egy set-top-box beépített hdd-vel és a felvett műsorok streamelése és másolása lesz az egyik fő feladata az adapternek. Most még egy kábel szalad végig a lakáson, de azt csak ideiglenesen "húztam keresztül" a routerig - ami szintén a közeljövőben cserélődik le egy 3600-as tp-linkre (most még valami alap G-s dlink van, ami ugyan stabil mint a beton, de régi lassú, és remélem az újabb lefedettségben is jobbat nyújt majd a vályogfalak közt.
De most már azon is elkezdtem gondolkodni, hogy vajon megéri-e a 4300-as inkább, amit most még tuti nem használnék ki (még a 3600-ast sem biztos), de hosszabb távon ki tudja. Csak nem akarok egy-két évente routert venni - viszont olyat sem akarok venni amit 5-6 év alatt sem biztos, hogy kihasználok, de hát nem tudni a jövőt sosem, hogy mi mennyire fog fejlődni és mi mennyire lesz elavult. -
club1
veterán
válasz
King Unique #25244 üzenetére
Ez egy standard wlan router, a legtöbb wifi-s telefonnal működni fog. Akkor nem fog, ha a telefon oldalon valami nem kompatibilis, pl. nem tud a telefon csak b-s netet (mert valami igen gagyi kínai cucc), vagy nem ismeri a wpa2-es szabványt.
-
club1
veterán
válasz
King Unique #25240 üzenetére
Ahhoz egy standard wifi router kell. A 3G-s routerekre lehet ráakasztani egy 3G modemet, tehát azokkal mobilnetet is meg lehet osztani.
-
chab7
addikt
válasz
Na így már kezd világosodni a dolog. Köszönöm
(Nem is tudtam, hogy a 2-es usb elméleti sebessége ilyen nagy, akkor ezek szerint még egy 450-es n-es routerrel is lenne érzékelhető változás az usb 2-es másolásban - talán)
Még egy kérdés merült fel bennem és tisztában is leszek ezekkel. A gigabites lan-nak mennyi az elméleti sebessége? Na persze ott a nevében hogy gigabit, csak most az usb 3-ról írtad, hogy annak 5 gigabit. Akkor - persze csak elméletben - gyorsabb lenne az usb 3 mint a gigabit lan?
Még ezt tegyük helyre és mindent tudok -
King Unique
titán
h mobilon is tudjak netezni wifin, olyan router kell ami 3 G-s, v az másra, mobilnetes lehetőségre vonatkozik
-
King Unique
titán
válasz
Gubek-Einste #25238 üzenetére
3rd party firmware azt melyik tudja
notit közben megoldottam, csak routeren nem volt bekapcsolva kis pöckével.... -
válasz
King Unique #25237 üzenetére
A mostani is külső antennás.
Be lehet korlátozni a wifi-t de a legtöbb router-ben inkább csak kliens szinten lehet megvalósítani, komolyabb korlátozáshoz már valamilyen 3rd party firmware kell.
A notebokk nem-csatlakozási gondot több minden is okozhatja de ennek a kiderítés nem ennek a témának a sajátja. -
King Unique
titán
válasz
Külső antennás az milyen, amit vettem az is az?
Sávszél korlátozást az elméleti felosztására értettem csak, h pl. 10 Mb/s ből, wifi max 5-öt használhasson, függetlenül gyakorlati értékektől. gondolom akad jobb enél a levelone-nál, érdemes cseréltetni...+ noti nem találja a kapcsolatot, pedig jelszót is kér, amit megadtam (wpa-psk), mit csináltam rosszul, v win7-ben kell vmit állítani
-
#25231 chab7 Az USB2.0 elméleti interfész sebessége 480 Mbps, a 3.0-é 5 Gbps. Nem lesz gond a 8200 használatával sem.
A valóságban a 150-es adapter 40-50 Mbps-re, a 300-as pedig 80-130 Mbps-re képes megfelelő körülmények között.#25232 sutszi Ez ajánlott típusok így alapvetően elég megbízhatóak, általánosan véve nem lesz velük baj de természetesen nem 100%, hogy nálad is így lesz, előfordulhatnak gondok.
Az Asus-ra és a Netgear-re Tomato van.#25233 MMateV Erre a feladatra elég lesz a router-re kötött vinyó is.
A leírt típusok ajánlottak így velük kevés gond van és nagy valószínűséggel nem is lesz de természetesen nem 100%, hogy nálad is így lesz.
Amiket korábban írtak azok vannak 20k körül, drágábban még van a Netgear 3700/3800, Asus N66U, Linksys E3200/E4200v1, TP-Link 4900 (még nagyon új, nem biztos, hogy már kapható). Ezek a típusok megfelelőek lesznek az igényeidnek.#25234 King Unique Hasonló kategóriában a következőek vannak az ajánlottak között: TP-Link 74x/84x/94x, Asus N10x/N12x, Linksys E900/E1x00.
Mind nagyjából jó konfigurálható, a sávszélesség is kiosztható de pontosan mire is gondoltál?
Azt, hogy egy adott router mekkora területet tud lefedni és mekkora sebességgel azt csak a konkrét helyszínen fog kiderülni, előre megmondani lehetetlenség. Sok minden befolyásolja az elérhető sebességet és hatótávolságot: alapvetően a használt router és adapter elméleti link sebessége, a köztes távolságban lévő falazat vastagsága anyaga (esetleges vasalása) és egyéb útban lévő tárgy, más wifi (vagy rádiós zavar) hálózatok száma/sugárzási erőssége/használt csatornája. Az elhelyezés is sokat számíthat, akár néhány centis eltérés is alapvetően befolyásolhatja a működést.
A beépített antennás router-ekről azt tartják, hogy rosszabbak ilyen szempontból de többeknek (köztük nekem is) ezzel ellentétes tapasztalatom van. Ha fontos a nagy lefedettség és a sebesség akkor lehetőség szerint válasszál egy külső antennákkal szerelt típust, mind router-ből és mind adapterből.#25235 -HajTömeg- Elméletileg mennie kell.
-
-HajTömeg-
őstag
A wr843nd Apple-el is működik?
(bocs,ha láma a kérdés,de lövésem nincs) -
King Unique
titán
Sziasztok!
Másikban nem kaptam választ erre, talán itt hátha....
+annyi kiegészítés, h még kicserélhető ez a Levelone, nekem szimpibb lenne TP Link, Linksys, mképp olyan kéne amelyiknél wifi a lehető legjobban megy laáson belüli x méteres távon több falon átívelve (az dupla antennás?) és jól konfigurálható, pl.sávszélességek kioszthatók, korlátozhatóak. -
MMateV
csendes tag
válasz
#25230 Gubek-Einste
Széles sávszél mellé kellene (jelenleg kábelnet van, vélhetően az is marad, csak sávszél bővítés lesz).
Valahogy így nézne ki a végleges felállás:
- 1 asztali gép
- 4 laptop
- néhány telefon
- 1 külső vinyó, nem lejátszásra, csak bizt tárolásra, esetleg fényképeket nézegetnénk róla... arra jó usb2 is sztem
- (később lehet hogy htpc-t rákötök a központi tárolás és videolejátszás okán, de ez már az 1-2 éves terv)Amire használnánk:
- játék
- fájlmegosztás
- szokványos netezgetésAmi az elvárás:
- biztonságos működés - ne kelljen 2 naponta újraindítani, ne fagyjon stb...Keret:
20-körül gondolnám, de mivel hosszútávú beruházás, 30-35-ig "ha tényleg megéri" el lehet menni. -
válasz
Ezek az Asus és Netgear típusokok milyenek? Megbízhatóak? WDR3600 topikjában van pár érdekes negatív tapasztalat ami elbizonytalanított.
Bár van akinek meg hibátlanul megy...
-
chab7
addikt
válasz
A routert is cserélni fogom mostanában, egy tp-link 3600-asra, és lesz eszköz a hálózatban amit pedig vezetékesről wifisre alakítanék. Nézegetve az adaptereket ötlött fel bennem, hogy vajon ennek a 8200-as adapternek nem lehet-e szűk keresztmetszet az usb 2.0
Mennyi egyébként az usb 2.0 (3.0) és az n szabványú wifi (jelen esetben 150-es és 300-as) max átviteli sebessége? -
#25225 MMateV Milyen net mellé kellene az router?
Mennyit szánsz a vételre?
Ha csak valami "központi tár" kell akkor elég lehet a router-re kötött vinyó is, ha menne videó lejátszás is akkor már valamilyen külső eszközzel kell megoldani a dolgot.
USB3.0 abszolút felesleges router esetében mert még a 2.0-t sem lehet kihasználni, főleg ezért nincsen nagyon ezt támogató típus.
Nem szoktunk D-Link router-t ajánlani, december-január környékén többen is vettek D-Link-t itt a fórumon és írták, hogy nincsenek megelégedve velük.
Kevés álló eszközt lehet kapni, néhány ilyen van csak de mindet lehet élére állítva is használni.
A linkelt D-Link 645-höz hasonló eszközök a TP-Link 3600/4300, Netgear 3500Lv2, Asus N15U/N16.#25226 Peddy789 Milyen sebességű nethez kellene a router?
Az első hozzászólásban lévő listára ráférne a frissítés de ennek ellenére kb még mindig jó.
Előre nem lehet megmondani, hogy egy típus meddig és milyen sebességre képes. Az erősebb antenna nem jelent feltétlenül erősebb jelet is, mindkét oldalon rendelkezni kell a megfelelő teljesítménnyel.
20k-s árban már gigabites típus az ajánlott, ilyen a TP-Link 3600/4300, Netgear 3500Lv2, Asus N15U/N16.#25227 sutszi Ilyen árban hasonló típus, főleg OpenWRT-s nincsen. Ami még van az 20k-ig a TP-Link 4300, Netgear 3500Lv2, Asus N15U/N16.
#25229 chab7 Simán ki lehet használni USB2.0-én is a TL-WN8200ND-t, nem lesz vele ilyen jellegű gond.
Milyen nethez/router-hez kellene? -
chab7
addikt
USB-s adaptert szeretnék venni, csak nem tudom melyiket érdemesebb. TP-LINK TL-WN7200ND vagy TL-WN8200ND ?
A 8200-as gyorsaságát ki lehet egyáltalán használni USB-n? Gondolom 2.0-s USB-n nem igen. 3.0-ásnál viszont már biztos, mert ha nem akkor minek is gyártanának ilyen gyors USB-s adaptert. -
Egy TP-Link WDR-3600-at tervezek venni. Árban 20%-os sávon belül van jobb ajánlat ennél ami vargalex(illetve openwrt kompatibilis) ?
Néztem más márkákat és típusokat de ezen akadt meg a szemem mert nagyon jónak tűnik az ár/érték aránya... -
Peddy789
őstag
Sziasztok, itthon jelenleg van kb 2-4 teló, 3szgép, 1tablet, amik néha egyszerre csapatják a wifit, és sokszor elszáll főleg ha megy bittorent, szerintünk a túlsok kapcsolat szám miatt. Lehet hogy kicsit vacak a router fenetudja, és csak lasabb G-s szabványt viszi elvileg
Tehát szeretnék cserélni de fogalmam nincs mikvannak, az első hszből pedig nemigazán találtam árgépen semmit.
10-20ezer forint között van a keret kb
mindenképpen N-es kéne, számít a sebesség
mivel emeletes ház, nem ártana viszonylag erős antennák, 3 antennás vagy kettő átlagnál erősebb (2-3dB?)
legyen stabil
ez az iylen olyan fájl megosztás hasznos lehet de nem elvárás, csak legyen gyors erős jellel és ne faggyon le soha -
MMateV
csendes tag
Sziasztok!
Otthoni hálózatban a régi smc router cseréje már érik... és a hálózat "kiegészítése" is!
Szóval valami olyasmi kellene, amire "gond" nélkül (esetleg kis konfigurációval) rá lehet csatlakoztatni egy "akár usb 3.0-ás" hálózati meghajtót... már ha a 3.0-nak van értelme
Gyerekcipőben járok...
Tehát szeretnék tanácsot kérni ehhez:
- volna 2-3 szgép amit hálózatba kéne kötni
- kéne egy központi "adattároló" (semmi tükrözés meg medzsik, csak 1 hely, ahova mindenki menthet "fontos, és örökbecsű" dolgokat" akár a kert sarkából is...
- és persze kéne egy mindezeket kiszolgáló "eszköz"...1. usb 3.0-ásat nem találtam.
2. ezt néztem, de hogy tényleg tudja-e amit kell... tudja? D-link
3. kellhet az usb 3.0, ha az embernek van idje?
4. ha kell az usb 3.0 akkor mi van a piacon? jó ár érték arányban gondolom semmi... vagy mégis?
5. ami linkeltem (azért álló, mert kevés hely lesz az elhelyezésre, de tegyük fel, hogy ez nem szempont) annál van e "jobb" ár érték arányban?
6. ???
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv! -
válasz
sharkshock #25223 üzenetére
Bár gondolom az is akkor jó igazán, ha Linksys! Lehetőleg még a kábel is...
-
sharkshock
csendes tag
-
Razermazer
őstag
válasz
Intruder2k5 #25220 üzenetére
Köszönöm
akkor nyugodt szívvel veszem meg, egyértelmű hogy nem wireless-en torrentezek az csakis lan, adatforgalom az azért nem 100-200 torrent egyszerre. Vannak a feltöltési sorban bőven, de jó ha 5-6 megy egyszerre.
Aztán ha megvan megyek az asus fórumra, mert így hirtelen nem tudom melyik tomatot tegyem fel.
Sejtem, hogy a shibby féle a jó, de abból is melyiket RT-MIPSR2-105.1-AIO.zip, vagy a RT-N5x-MIPSR2-105-AIO.trx.zip. Természetesen az asus rt-n16-hoz. -
válasz
Razermazer #25218 üzenetére
Vezetékes LAN <-> LAN irányokban az utolsó noname router is a névleges portsebesség közeli teljesítményt képes nyújtani, mivel ez a forgalom nem megy keresztül a processzoron, így nem lehet akadály a NAS kiszolgálása! Természetesen több ezer szálon torrentezni Wireless-en nem kell rajta, mint ahogy egy másik routeren sem, és akkor nem csalódhatsz benne!
-
#25210 lcdtv A második bekezdésben leírtam néhány típust amelyre van megfelelő 3rd party firmware.
#25218) Razermazer Az N16 is ki fog szolgálni ennyi eszközt, nem lesz vele gond.
-
Razermazer
őstag
válasz
Intruder2k5 #25216 üzenetére
Köszönöm ebben majd elmerülök, sőt az egész oldalban, ezek a dolgok érdekelnek nagyon
.
Viszont itt már elgondolkodnék, hogy melyiket lenne érdemes megvenni az rt-n16-ot vagy az rt-n56-ot.
Mert az rt-n16-ot iszonyatosan fel lehet okosítani, de nem tudom, hogy egy nast ki tud e megfelelő sebességgel szolgálni 0-24-ben (synology 1 lemezes)+2 gép wirelessen ez egyik g-s a másik n-es+ egy telefon is.
Árban 3 darab ezres a különbség a két router között. -
Soma01
veterán
-
válasz
Razermazer #25213 üzenetére
Bár azt tudtam, hogy létezik, az oldalt én is láttam, de sosem próbáltam még ezt az fw-t, ahogy N56U sem volt még a kezemben, de ASUS routereket így tudsz flashelni!
-
Razermazer
őstag
Anyagi megfontolásból mégiscsak az n56u routert kell megvennem viszont találtam hozzá custom firmware-t
[link] Szerintetek meglehet próbálni? meg egyáltalán a szakértőket kérdem, hogy most, hogy is kell egy ilyet feltenni?
Privátba mondja már el nekem ha lehet
Vagy inkább maradjak a gyárinál, csak azért tettem itt fel a kérdést, mert topikja nincsen a routernek. -
Soma01
veterán
válasz
stigma #25211 üzenetére
Ezt ajánlom és megfelelő mennyiségű UTP kábelt.
Amiket kinéztél azoknál sokkal jobbat nem találsz ennyi pénzért. Esetleg, ha a kliensek is támogatják vehetsz N 300-as routet is. Tp-Link a legolcsóbb és még elfogadható minőségű cucc.
De egy haveromnál a panelban 3 falon átmegy egy TP-Link TL-WR741ND jele. Egy szekrény tetejére van feltéve. Ezzel azt akartam mondani, hogy az elhelyezés is számít. Nem a sarokba kell rakni a szekrény mögé, ahol pl bejön a net kábel. Igenis el kell rakni jó helyre. Aztán ha komolyak a szándékaid, és nem akarsz furkálni, jöhetnek az irányított antennák gyenge jel esetén. -
stigma
addikt
Hi. Segítséget kérnék arra a problémára ami a következő.
T-Home-os 25/5-ös net, és a jel nehezen megy át a 3 betonfalon, szóval gondoltam valami beléoő szintű routerre, melyiket ajánljátok?
A mostani Cisco epc3925 router + modem van egyben 3 vastag betonfal, max távolság aminek el kellene menni a jelnek az 5-6méter.
Amiket néztem nagyjából árban ezek vannak:
- TP-Link TL-WR741ND (~4k) => ez van 1hszben ajánlva
- TP-LINK TL-WR740N (~4k)
- D - Link DIR-600 (~4k használtan)Ezek között ki mit ajánl, esetleg ha van más megoldás kérlek írjátok meg nyugodtan.
Köszönöm a segítséget előre is! -
lcdtv
tag
válasz
Gubek-Einste #25209 üzenetére
tudsz mondani típust amihez van ilyen 3rs party firmware
-
-
GergoHD
tag
Mármint mag a modem működjön vagy nem vagy a vezetéknélküli része? Mert ha magáról a modemről van szó akkor egy jobb időkapcsolóval meg lehet oldani amit bedugsz a konnektorba abba pedig a wifi dugóját és már kész is. Én egy TP-link 1043ND-t ajánlanék ami erre megfelel.
-
lcdtv
tag
Sziasztok!
tudna nekem segíteni valaki hogy milyen routert érdemes venni ami gigabites és automatizálni lehessen hogy a wifi rész mikor működjön és mikor ne (pl.reggel 8 tol eset 22 ig ) -
Vismajor01
addikt
válasz
Intruder2k5 #25201 üzenetére
Köszi, szaladok is oda a problémáimmal
-
válasz
Vismajor01 #25200 üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- BESZÁMÍTÁS! Asus H370 i5 9600KF 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman N4 ADATA 600W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 256GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3352
- Xiaomi Redmi 14C 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S22 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest