Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Ereshkigal

őstag

válasz Ereshkigal #85642 üzenetére

Köszi a hozzászólást, topikk, hegyimorc, b.vr, pandur99, Mercutio_.

Olvastam a témában úgy hajnal fél 3-ig, meg is lett az eredménye: reggel elaludtam. :D Sokkal előrébb nem jutottam, viszont eszembe jutott, hogy van egy ExposurePlot nevezetű progi. Az elmúlt két év nyaralós-kirándulós képeiből mazsoláztam, amiket LX7-tel fotóztam (ekv. 24-90mm, f1.4-2.3). Azt hittem, valami használhatatlan eredmény jön majd ki, de nem: a képeim kb. 63%-át ekv. 24mm-en lőttem, 9%-át 40mm-en, 13%-át 90mm-en, a maradék 15% pedig kb. egyenletesen oszlik el a köztes tartományokban. Azt, hogy mennyire jött volna jól a nagyobb fókusztávolság, nem tudom megmondani, de a 90mm-en lőtt képek egy részénél biztos zoomoltam volna még tovább is.

Jó lenne 2 objektívvel (1 zoom + 1 fix) lefedni az igényeket (átfogás + fényerős obi).

A fix talán a könnyebbik eset, bár kicsit elbizonytalanodtam, mert bár van itthon 12mm és 25mm, de úgy tűnik, hogy a 20-as nekem jobban jönne. (Egyébként videózásra használom most ezeket, arra beváltak, igaz, ott van időm és lehetőségem többet mozogni.) Mondjuk a zoom miatt anno biztos kényelmesebben fotóztam, a G80-nal már többet mozgok, így a meglévő fixek egyike akár jó is lehetne a zoom mellé.

Amiken gondolkodtam:
    1. 12-35mm f2.8: szuper lenne fényerőre, a dual stabi miatt is, de sajnos rövid.
    2. 12-40mm f2.8 pro: ez hosszabb valamivel, de még mindig rövid lehet, és stabi sincs.
    3. 12-60mm f3,5-5,6: a legolcsóbb és ki is szolgálna, viszont fényerőben az előzőekhez képest a vége már -2 stop. Viszont van stabi.
    4. 12-60mm f2,8-4: mint az előző, de egy stoppal előrébb vagyok.
    5. 12-100 f4 pro: Valamiért izgat. :) Fényerőben kb. mint az előző, de G80-nal sajnos bukom az IBIS-t, csak az OIS működik.

Árat, méretet direkt nem írtam, pedig nagy különbségek. De az legyen a második rosta.

Új hozzászólás Aktív témák