Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Moleman
addikt
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Nálam jó dolguk van a kocsiknak, amíg be kellett járni, robogóval jártam munkába, kocsival évi 10 ezret megyek kb, azt is hosszú utakon. A nálam töltött idő 4-5%-át töltik szabad ég alatt.

-
T0mBd1gg3R
Topikgazda
-
aleister
veterán
válasz
MrSealRD
üzenetére
Való igaz, hogy az UV nagyon alattomos egy dolog. Viszont, ha azt nézem, hogy nap közben ugye melóhelyen van a kocsi -feltehetően- a szabad ég alatt, és amikor az ember hazamegy, és garázsba kerül, abból egy komoly részt az este teszi ki, ezért szerintem ez nem számottevő. Főleg az őszi évszakban.
Szerintem simán kínai hamisítványt kaptál. -
Gyári Mitsuba ablaktörlőt 6 év(!) után idén cserélnem kell (R.I.P.), mit ajánlotok?
Bosch Aerotwin - állítólag ez a top, de zajos?
Valeo Silencio - légterelős, mint a gyári, de nem 100% töröl
Más légterelős? -
lemmy71
őstag
válasz
aleister
üzenetére
A testpontokat is átnéztem és egy kettőt le is cseréltem vízmentes réz sorcsatlakozóra. Mindenütt tökéletes a testelés, ráadásul kaptam az egyik villanyász barátomtól valami rézpasztához hasonló anyagot amit a váz és a sorcsatlakozó közé kentem, így nem oxidálódik. Feszültség ingadozás sincs, mert a többi "körte" jól bírja az egyik park izzó még gyári
Van egy gyanúm hogy a főtengely ékszíjtárcsa okoz némi rezonanciát és azért nem bírja a tompított H1 izzó. A park és egyéb izzóknál nincs az a nagy hő azok jobban elviselik talán a rezonanciát. Tavaly már leszedtem a tárcsát, de csak amikor satuba fogtam és alaposan megrángattam akkor volt érezhető egy halvány "kottyanás" akkor sajnáltam érte kiadni 130 ezer forintot
Elméletileg az intercars is forgalmaz lengyel gyártmányú tárcsát, bruttó 30 ezerért csak azt ahogy nézem egy picit módosítani kel egy esztergályossal
-
lemmy71
őstag
válasz
aleister
üzenetére
Azon már túl vagyok, egy egész napot és jó pár doboz sört rászántam a vezetékezésre és minden csatlakozóra
A gg hatosnak az egyik gyenge pontja a vázon lévő testcsatlakozás, hihetetlen de az sem volt szétrohadva, de ha már ott voltam lecseréltem egy vízhatlan full réz csatlakozóra, az a hibaforrás örökre megoldva
A lámpák makulátlanok, minden saru feszesen tart, olyan mint az új, a relé csatlakozások is tökéletesek.(#3886) rosatamas
A xenon itt békés megyében nem játszik, a másik autómba raktam egyszer egy gyári hella xenon szettet lámpával együtt, de három nappal később berángattak rendkívüli műszaki vizsgára mert nem volt lámpa mosom. Ledes izzót már egyszer tettem a motoromba de annyira nem voltam elájulva tőle. Azon filózóm hogy ha minden kötél szakad akkor veszek egy komplett xenon szettet, automatikával és mosóval, kismillió bontottat árulnak. Ha van mosó és automata állítás akkor nem szarakodnak vele műszakin sem.
Emlékszem a régi lámpa átalakításodra, egy két épet is tettél fel, nekem jók a lámpáim, nincsenek megégve és a búra is tökéletes, pedig még gyári mind kettő 16 éves
Amúgy az Osram Night Braker H1 nem olyan rossz
Esetleg az osram ledet megpróbálnám, de abból nincs H1 csak H7 azt meg hirtelen nem tudom hogy van e valami átalakító megoldás hogy be passzoljon a lámpába.
A philipsnek van h1 ledje de több mint ötvenezer az ára egy pár lednek
Alis meg ebay -s hulladékot már nem veszek, van már egy szatyorral, szóval van bőven tapasztalatom azokkal a termékekkel
-
T0mBd1gg3R
Topikgazda
válasz
lemmy71
üzenetére
Engem a párhavonta izzócsere is baromira irritált. Mikor vettem volt benne egy utólagos xenon kit, én persze törvénykövetően visszacseréltem halogénre. Míg rá nem jöttem mennyit kell turkálni a kezemet felsérteni stb. Kb 2 év után elszórakoztam led-del kisebbik rossz alapon, majd vissza halogénre. Látni semmivel nem láttam, a foncsorok úgy égnek szét ezekben mint a bőröm a tűző napon. Rendeltem kínából projektort 6 ezerért (csak xenonnal és leddel használható mert a halogén hőjét nem birja) szétszedtem a lámpát hőlégfúvóval, fúrtam faragtam, beraktam az új projektorokat, 2 új h1 xenon égő a Bárdiból (2700/db), trafó ugye volt, most úgy látok hogy fel se kapcsolom a távolságit. A burát is felpoliroztam. Nem vakít senkit semennyire erre nagyon figyeltem. Szabályos? Nem. Jobb lenne ha sz*rt nem látnék és elütnék valakit? Nagyon nem. Újrafoncsorozás 6000 plusz áfa per darab, lehet elviszem majd.
-
aleister
veterán
válasz
lemmy71
üzenetére
Nem lehet, hogy a bal ágban van valahol egy kontakt hiba? Megfáradt egy forrasztás, kilazult egy kötés, korrodált a foglalat, stb. Emiatt napi szinten rengetegszer áthúz, amit csak egy ideig tudnak tolerálni az izzók.
Szerintem keress egy lelkes autóvillamosságit. Ő biztos pontosabbat tud mondani.
Az a baj, hogy ez tipikusan olyan hiba, ami kis semmiség, mégis nagyon szöszölős felderíteni. Sok munkaóra, magas munkadíj. -
lemmy71
őstag
2003 -as gg dízel folyamatosan kiveri a balos tompított izzót. Az olcsó benzinkutas és bóvli török izzókat heti szinten cseréltem a nejem autójában, fél éve vettem bele méregdrága eredeti osramot mára azt is kiverte, de lassan nálam is kiveri a biztosítékot ez a hulladék. Napi szinten cirka 120 km megy vele a nejem a jó kis magyar utakon. A másik autóban A6 2.5TDI 5 - 6 éve egyetlen egy izzót sem kellett cserélnem. Valaki tud ere értelmes magyarázatot adni
-
Charx
senior tag
Tud valaki ajánlani magyar nyelvű szervíz manuált GG/GY-hoz?
-
Charx
senior tag
Köszi a tanácsokat, legjobb lesz ha megnézetjük, mert akkor itt tényleg valami gond lehet, ha ennyire lomha szegény.
-
lemmy71
őstag
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
GH - nál nem minden esetben jelez a check engine a vákuum problémáknál, lehet az egy szakadt lesett cső, vagy elektromos vákuumszelep hiba
A múltkorában a nejem hatosával mentem a boltba (évente egyszer ha beleülök) a műszerfalon semmi hiba jelzés, de az autó erőtlen volt. A hengerfej tetején az a zöld bizbasz műanyag szelep csöve volt letörve, kidobtam a francba azt vackot és tettem helyette egy fémcsövet, azóta megy mint állat
Most van benne 220 ezer, olajat nem eszi egészségesen feketén fűstől, mint egy jó ifa
-
T0mBd1gg3R
Topikgazda
Az enyém valós 309 ezer, 2004-es, rengeteg problémája van, gyűltek szép lassan és a rozsda miatt elengedtem, nem foglalkoztam vele mert temető, de a motor ereje még pont nem, az aszfaltot is feltépi olyan akarat van benne. Ha tuti ennyi van benne akkor valami vákuum, dpf, turbó gond lesz (ezeknek kéne azért check engine-t gyujtania, lehet valami turpisság van, belenyultak hogy ne jelezzen)
Mondjuk kopognak szépen az injektorok, füstöl is már kicsit, az olajat is csipegeti, nem elég már egy liter 10000km-enként, mégis megy mint a mozdony. -
Charx
senior tag
Sziasztok!
Tesóm használt 6-osa 2.0 D nem igazán gyorsul, dombon alig akar felmenni. M1-es pálya Tatabánya körüli dombokon lassul, még a tempomat is kikapcsol mert nem tudja tartani a sebességet. Sok km van már benne 280ezer és 2006-os évjárat, bírnia kéne vagy már csak ennyit tudhat? -
aleister
veterán
Igen, tudom. A szigorodó környezetvédelmi normákat hamarosan a benzinesek is csak DPF-fel fogják tudni megoldani.
Igazad van az olaj hígulás kapcsán. Pongyolán fogalmaztam.
Az a baj a nem végbemenő regenerációnál, hogy következő alkalommal az autó megpróbálja ismét, majd, ha az sem sikerül, akkor megint és így tovább, míg egyszer le nem fut a teljesen. Míg ideális esetben ez 500 km alatt egyszer történik meg, addig félbeszakadt regen esetén 2-3-szor. 4000 km alatt nem mindegy, hogy ez 8 alkalmat jelent, vagy mondjuk 24-et. -
nyepi
tag
válasz
aleister
üzenetére
Részecskeszűrő már van sok új benzinesben is!
A regenerációnál akkor is hígítja az olajat, ha végbe megy a regenerálás. Ezt természetes és az összes dízelnél így van. Azért van az "X" a nivópálcán, hogy ha azt eléri, akkor ki kell cserélni. De az autó látja az olajhígulást és benne van a flexibilis olajcsere is!
Nem kell 4000-nél olajat cserélni, de biztos, hogy érdemes 10000-ként megcsinálni.
Azzal egyetértek én is, hogy a dizel nem az éves futásteljesítménytől függően éri meg (bár nyilván, úgy hamarabb megtérül az ára), hanem attól, hogy arányaiban hogyan oszlik meg a megtett km.
Én is azért vettem magamnak dízelt, mert kb. 80 %-ban hosszú távokra használom, de az éves futásteljesítmény nem túl nagy. És nagyon szeretem a karakterisztikáját a motornak.
-
Uyuarasy
tag
Kosz a valaszokat, kezditek arnyalni a nezopontomat ebben a kerdesben.
Kicsit meg nehez elkepzelnem, hogy ilyen merteku visszahivas kizarolag user-error miatt lenne, de lehet tevedek. -
aleister
veterán
válasz
Uyuarasy
üzenetére
"aztan kiderult, hogy ha nem palyaznak az autoval eleget"
Ennek semmi köze a pályázáshoz. Ha a részecskeszűrő regenerációja nem megy megfelelően végbe, akkor juthat üzemanyag a motorolajba. Akár városon belül is lehet DPF-et regenerálni, de tovább tart, és nem optimális. Ráadásul automata váltóval lehetetlen. Ha valakinek ilyen van, akkor át kell kapcsolni manuálisra. Az ideális a 2000+ fordulaton való vezetés. Egyesek a 2500 körülire esküsznek. Akkor állítólag hamarabb végbemegy a folyamat. Nekem a szerelőm azt mondta, hogy nem kell ezzel variálni. Stabilan menjek 2000 fölött valamivel, amíg a regeneráció be nem fejeződik, és soha nem lesz gondom az autóval.
Igazából nem is az évi össz megtett km a fontos, hanem, hogy egy huzamban, állandó tempóval egy jó 30 km-t autózzon rendszeresen az ember. Ennyi alatt végbemegy a DPF regen. Nem kell ehhez autópálya. Elég városon kívül bármi, amin lehet megállás nélkül haladni. Szóval, ha valaki a 30-40 km-re lévő munkahelyére jár be napi szinten, akkor nem kell emiatt már aggódnia. És ez éves szinten még csak nem is 30.000+ km.
Az is tévhit, hogy a városon belüli pár km-es utak megölik a dízelt, ezért erre benzinest kell használni. Ez a használat megöli ugyanúgy a benzinest is. A különbség, hogy a DPF miatt ez a modern dízeleket jobban érinti. Ha majd lesz a benyásokban is részecskeszűrő, akkor náluk is hatványozottabban elő fog jönni a probléma. Minden gépnek, motornak az állandó körülmények közötti hosszas, statikus terhelés az optimális. -
snorbi82
senior tag
válasz
Uyuarasy
üzenetére
Igen felhígítja, mivel nem tudja kiégetni (lehet amúgy is hígítja nem tudom). A másik, hogy 12000 km után (max 15.000 km) ki kell cserélni azt az olajat. Értem én, hogy elmegy 30.000et ha hosszú távon használod, akkor kiírja, hogy még 40.000 km, de naaa.
A Cegléd - Budapest az évi kb 35.000 km azért arra már talán érdemes Dieselt venni. -
Uyuarasy
tag
válasz
aleister
üzenetére
Nem akartam valaszolni, mert nem igazan jutunk elorebb, elhiszem, hogy neked es mas gondos tulajoknak is minden rendben van az autojaval, de ma szembejott par uj poszt, ami szerintem megint csak az eredeti allitasod ellen szol.
A Skyactiv-D motorok nivojan a max. szint felett nem ertettem miert van egy X jeloles, aztan kiderult, hogy ha nem palyaznak az autoval eleget, akkor a DPF felhigitja a motorolajat gazolajjal. Ezt elvileg a GL-ben mar javitottak, ennek ellenere az itthoni es kulfoldi csoportokban is visszatero tema, hogy 2-3 eves autoknal is ugyanugy szervizeltetni kell (gondolom sima olaj- es szurocsere hibakodkiutessel) 4000 kilometerenkent, ami szerintem nem feltetlen user error.
Marmint valahova le van irva, hogy mit jelent a hosszu tav a felhasznalas modjanal? Ha valaki Erd-Budapest ingazi, az maradjon a benzinnel, de Cegled-Budapest tavnal mar elvarhato, hogy normalisan mukodjon az auto?
-
aleister
veterán
válasz
Uyuarasy
üzenetére
A GL dízelt sem kell egy órát járatni. Szerintem hamarabb üzemmeleg a dízelem, mint bárom benyása.

Ez erősen konkrét típus kérdése. Az Isuzu G Astrámnál jó 7-8 km kellett, hogy egyáltalán megmozduljon a hőfokmérő. Érezhetően meleget kb 20 km után fújt. Télen ott nem is számoltam azzal, hogy meleg lesz az autóban.
A Mazda meg amint elhagytam a falut már meleg.
A DPF kivágásban igazad van.Ebből is látszik, hogy milyen sokan használják nem rendeltetésszerűen a dízelt. És pont EBBŐL adódik, hogy van nem kevés gallyra ment példány, és ezekből az esetekből a külső szemlélőnek az jön le, hogy a dízelek problémásak. De, ha valóban aktívan követed a csoportot, akkor azt is tudod, hogy minden ilyen szálban feltűnik 2-3 cartárs is, aki leírja, hogy százezreket tett már a kocsiba a legkisebb probléma nélkül, és a titkuk csak annyi, hogy mindig engedik végbemenni a regenerációt. Lásd a lenti screenshotot is.(#3864) nyepi
Volt már Marcinak ugyanilyen véleménye az új típusokat érintően is.
Sajnos a Skyactive X-ről én egyetlen user, egyetlen elejtett kommentjével találkoztam, ami elektronikai problémát említett ezekkel a motorokkal kapcsolatban. Nem fejtette ki, így nem tudom mennyire érdemes rá adni. Egy jó 5 évet én mindenképp várnék még, hogy biztosan kijöjjenek az esetleges konstrukciós hibák. Végül is a világon egyedüliként és elsőként jött ki a Mazda ezzel a megoldással. Bármi kiderülhet még. -
Uyuarasy
tag
+1
Tovabbra sem vilagos, hogy a megbizhatosagot es a koltseghatekonysagot hogy lehet igy leegyszerusiteni. Igazabol a "hosszú táv dízel, rövid benzin" kijelentes azt jelenti, hogy rovid tavokat vezetve a dizeles Mazdak nagyobb valoszinuseggel fognak tonkremenni, mint hosszabb utakon; a benzinesekkel viszont el lehet ugrani a szomszedba is, nem kell egy orat jaratni, hogy elerjuk az uzemi hofokot.
Viszonylag aktivan kovetem az idezett csoportot, elvetve talalni harmadik generacios (GJ-) szervizes tortenetet, a posztok szerint szinte mindenki DPF "okoskositasra" meg motorgeneralra viszi hozzajuk az elso/masodik generacios autojat... -
nyepi
tag
válasz
aleister
üzenetére
Az biztos, hogy Marci szavára lehet adni, de itt még mindig nem mindegy, hogy mit hasonlítunk össze mivel.
Azt írtam én is, hogy az öregebb, lásd GG/GY, GH Mazdáknál se a benzines, se a dízel motor nem a legjobb, mindkettőnek vannak problémái. De a jelenlegi motoroknál egyértelműen kimondható, hogy a benzines megbízhatóbb! (kivéve az X motort, azzal még nem igazán van tapasztalat)
SZ.V.SZ.
-
-
aleister
veterán
Ez épp most jött szembe a Mazda 6 FB csoportban. Bár nem volt szándékom többet írni a korábbi dízel vs benzin vitához, de ez egy remek lezárása lesz részemről és úgy szerintem en bloc a témának.
Az adatvédelem miatt a neveket kitakartam, de a lényegi hozzászólást (a 3.-at) az a K.M. írta, aki az Alsónémediben lévő, Mazda 6-ra specializálódott szervizet viszi, és jelenleg a legjobb, legnagyobb Mazda tudor. A szakszervizeket úgy általában magasan veri.
Remélem, ha más nem, legalább egy hozzáértő véleménye elfogadott végszó, és kilúgozza végre a buta előítélet a többség fejéből, meghagyva a motorválasztásnál az egyetlen komoly érvet, miszerint hosszú táv dízel, rövid benzin.
-
troland26
őstag
Sziasztok
Ti benzines 2.0 mazdába milyen olajat raktok ? ( 2016 os év 120le)
-
nyepi
tag
válasz
snorbi82
üzenetére
De a 2.5-es motornál más hibát nem tudsz mondani. Szerintem az, hogy egy olajcsere periódus alatt megeszik 1 liter olajat, vállalható.
(Egyébként nekem is dízel Mazdám van)
Én a GL/GJ benzinesről beszéltem. Az öreg 1.8-as, 2.0-s benzinesnek is bőven volt hibája, de nem arról volt szó.
De én alapvetően a PE-t hasonlítottam össze SH-val!
-
snorbi82
senior tag
2,5es benzines eszi az olajat, nem sokat, de eszi. És sorolhatnam, hogy 1,8nak mi a baja.
2008as Gh 2.2es 480.000 km mentünk. Céges autó volt. 6 év alatt. Motorhoz nem kellett nyúlni, kettőstomegu gyári volt, 12.000 kmnel olajcsere mindig. Értem hogy szar. A következő 2015os. 4 év alatt 320.000 semmi baja és itt az új... Tudom ez autópálya és ez jó neki. -
VANESSZA1
őstag
Kb. ott vagyunk ahol voltunk.
Leírtam "de alapvetően tudni kell hogy milyen technikát hogyan használunk optimálisan" ezek után felesleges tovább ragozni a témát.
Egy bizonyos célra veszünk eszközt. Nyilván aki városban akar lámpától lámpáig araszolni annak nem éri meg a dízel kedvező fogyasztása, nyomatékossága. Így itt hamarabb fog hiba jelentkezni. De pl. egy 2.0-ás benzinesnek se biztos, hogy a város az igazi terepe. -
aleister
veterán
Lehet, hogy kéne egy összefoglaló, aminek az első pontja, hogy dízel vs benzin témát felhozni tilos.

-
nyepi
tag
válasz
VANESSZA1
üzenetére
Azért azt kijelenteni, hogy a 2.2 SH motor egy kiforott technika, az elég erős! A Mazda harom, egymástól tök különböző motorjanál, majd 20 év alatt nem tudta megoldani az injektor kifújás gondját.

A dízelnek van jópár buktatója, amik nem filléres költségek, ha beüt a baj! Ezzel tisztában kell lenni.
Tényleg akkor szabad ezt a motort megvenni, ha az ember hosszú távokra használja!
A benzinessel szinte kizárt, hogy gond legyen!
Mérlegelni kell! -
válasz
VANESSZA1
üzenetére
Hiába soroltad ezt fel. Vásárláskor ugyanúgy nem fogod ezeket tudni... szóval megint a start mezőn vagyunk. Én azt mondom te balra én jobbra... Ennél finomabban nem tudom árnyalni a dolgot.: Magasabb kockázat van benne. Ha ezt is cáfolod, vagy hülyeségnek tartod, akkor az már messze nem vitaalap...hanem butaság. Értelmes vitát bármikor szívesen folytatok továbbra is.
-
törölt tag
Uhhh, felpörgettem a topikot kicsit...

-
VANESSZA1
őstag
válasz
MrSealRD
üzenetére
Te jöttél itt a F.B-.al, hogy ezt meg aszt olvastad és ezt meg azt írták.
Valós tényeket hasonlítsunk össze valós tényekkel:
-ki mikor vette,
-mennyi km-rel,
-mennyi km-ig használta,
-hány gazdás volt előtte,
-hol szervizeltette
-hogyan használta,
-hogyan állította le hosszabb nagyobb teljesítményű használat után,
-milyen anyagokkal szervizeltette,
-hol használta,Ezeket írta le mindenki, és ezeket hasonlítottad össze?
Biztos vagy te ebben? Mert ha igen akkor almát almával hasonlítasz össze, és nem csak osztod a FB-os olvasmányaidat.
Nem azt mondom, hogy nem lehetnek, vagy nincsenek hibái a dízelmotornak, de ha nem megfelelő használat okozza, és 85-90%-ban erre lehet visszavezetni akkor az nem a motor hibája.
Ki lehet nyíni egy dízel motort elég hamar, ki lehet nyírni egy benzinest is (bár nem olyan hamar), de alapvetően tudni kell hogy milyen technikát hogyan használunk optimálisan. -
VANESSZA1
őstag
válasz
Moleman
üzenetére
Azért azt mindenki tudja, hogy ha valami jóval olcsóbb annak oka van. Vagy szabadulni akarnak valamiért (hiba, problémák) tőle, vagy anyagi gondok. Például sokan úgy gondolják (köztük én is), hogy dízelt csak első tulajdonostól. Ami már több kézen átment hatványozott az esély arra hogy bukó lesz belőle.
Ezek a motorok, és a legtöbb rémhír azért terjeng, mert a vásárlót vonzza az, hogy csak 5 litert fogyaszt az olcsóbb üzemanyagból és megy mint a rakéta, de nem araszolgatásra, városi közlekedésre 10-20 km távolságra van kitalálva. Ilyenkor jönnek a bajok,ha nincs a vásárló tisztában a technikai korlátokkal.
Ezért olyan mint típus hiba kevesebb van mint felhasználói hiba amiről nagyon keveset beszélünk. -
válasz
VANESSZA1
üzenetére
Hagyjuk már ezt... Nem a 80-as években vagyunk, hogy a szomszéd testvérének a nagymamája mondta, hogy a szomszédjának a volt osztálytársa.... stb...
Amikor van egy facebook csoport, ahol a tulajdonosok írják be szomorúan, hogy letérdelt a technika, akkor az neked még mindig csak hallomás?
A másik, hogy még mindig nehezen megy az értelmezés. Nem írta senki, hogy ne vegyen ilyen motort... Persze te könnyen írod be, hogy csillámpóni minden. De az első problémánál amikor a szervizben egy vastag számla jön ki, akkor ott állsz majd a tulaj mellett, igaz?
Abból még sose volt baj, ha valakit óvatosságra intettek. Én próbáltam árnyalni a képet. Problémásabbak a dízel változatok a benzineshez képest? Igen. Mit is jelent ez? Azt, hogy az egyiknek nagyobb eséllyel lesz baja. Ettől még elmehet 250K km-t probléma és szerviz nélkül... A matematikai esély megvan, csak kisebb...
Aki ebbe többet akar belemagyarázni az tegye...csak értelme nincs.
-
Moleman
addikt
válasz
VANESSZA1
üzenetére
Mindenkinek lehet más a személyes tapasztalata, a családban volt egy 2.2-es GH, azért vették meg minden jó tanács ellenére, mert csábítóan olcsóbb volt, mint a benzines... = nem tudták megfizetni a vele egykorú benzinest. Hamar jöttek a bajok, folyamatos regenerálás, milliós buktával tudták eladni, miután sehogy nem sikerült gatyába rázni.
Ha újonnan vetted, az garancia arra, hogy megkap mindent, amit kér, viszont egy használt autónál nem tudhatod, milyen karbantartást kapott, innentől brutális kockázat. Sokan divatból vettek dízelt kizárólag városi üzemre is.
A szervizes tapasztalatok meg nyilván egysíkúak, a szerelő csak a rossz autókkal találkozik, a jókkal nem. De azért beszédes, hogy 50 db dízelre jut egy hibás benzines.
-
Uyuarasy
tag
válasz
VANESSZA1
üzenetére
Nem ertem ezeket a kirohanasokat, az volt a kerdes, hogy mik az adott auto tipushibai. Attol, hogy nekem benzines Mazdam van, meg tisztaban lehetek vele, hogy bizonyos 2.2D motorokra szazezres nagysagrendben volt visszahivas, a fent sorolt okok miatt (vezerles, kettostomegu, stb.)
"Élettartama nagyban függ attól, hogy ki hol és hogyan használta, és milyen karbantartást milyen karbantartási anyagokkal, és hogyan kapott meg."
Ez minden motorra igaz, egy Skyactive-G is lehet tragya allapotban, ha 30 ezer kilometerenkent csereltek az olajat, vagy hidegen tapostak neki, de ettol fuggetlenul ott nincsenek normalis hasznalattal elohozhato hibak.
-
VANESSZA1
őstag
Az az igazság, hogy (és személyes tapasztalat alapján) méltánytalanul sokan lehúzzák a Mazda 2.2dízel motorját, úgy hogy hallotta, olvasta, de soha nem vette, és soha nem használta.
Én vettem újonnan kereskedésből és soha semmi gond nem volt vele.
Általában olyan mondanak véleményt akiknek soha semmilyen közük nem volt ilyen autóhoz.
A 2.2-es 129le-s motor például egy nagyon jó kiforrott olcsón és gazdaságosan fenttartható szerkezet.
Élettartama nagyban függ attól, hogy ki hol és hogyan használta, és milyen karbantartást milyen karbantartási anyagokkal, és hogyan kapott meg.Tehát már nem kell feleslegesen rémiszgetni senkit.
-
aleister
veterán
válasz
MrSealRD
üzenetére
1 és 2: Ezért jó a spritmonitor, mert ott egy rakat user "lábát" veszi figyelembe, és átlagol. Ez alapján, és a konkrét kérdező SAJÁT mérése (1.1 liter különbség) alapján CSAK 1 liter különbséggel számoltam. Szóval nem, nem a saját fogyasztásomat néztem. Ez csak a későbbi beszélgetés során került szóba.
3. Nem mind én raktam bele. Használtan vettem. Én átlagosan évi 30-40e km-t vezetek a sajátommal. Lassan 4 éves a kocsi (2017 januári). Addigra 160k lesz benne. Azért az évi 40k horror futás, de való igaz, hogy az elején elég sok belement. A számolásnál is 30.000 km-es éves futást vettem, ami teljesen átlagos."Viszont általában 160-180k után kezdődnek az izgalmak..."
A 30.000-es periódus megtakarítását véve ez 5-6x ciklus, tehát 550.000-720.000 Huf megtakarítás. Ebből azért lehet szervizelni. -
VANESSZA1
őstag
válasz
üzenetére
Ezt ha meg szeretnéd venni akkor úgy kell készülni, hogy vezérlés csere.
Nekem véletlenül 150 e környékén adja el a tulaj. Ő már kiszedte az autóból azt az időt ami alatt nagyobb költség nélkül lehet használni.De ha a vezérlést kicserélteted akkor nagyon jó kiforrott kis dízelmotor ez. Imádni való. Ha mész vele egy próba kört utána feltétlenül figyeld meg az ajtók remegését alapjáraton és kissé emelkedett fordulaton. Esetleg leállítás esetén csattanó hang utalhat a kettőstömegű lendkerék csere szükségességére is. Mivel nem kis pénzt adsz ki egy szakszervizben sem árt átnézetni, és a lista egy jó alku tárgya is lehet.
-
válasz
aleister
üzenetére
Igen, láttam...csak éppen nincs kedvem lefutni a kört. Összeválogatott adatokat hasonlítasz össze szubjektív tényezőket általánosítasz...
1. A te 5.X L fogyasztásodhoz linkeled a Spritmonitort... ami 8L. ???
2. Nem veszed figyelembe, hogy lábfüggő is a fogyasztás.
3. 2 év alatt 137.000km az szerintem minden csak nem átlag felhasználás. Évi 69 ezer?
A szerviz eseményekről nem írtál sokat... Viszont általában 160-180k után kezdődnek az izgalmak...Nem kevés embernél látni, 6.X fogyasztást . Te nagyjából 4-szer annyit mész. Szóval az a spórolás amit te 1 év alatt realizálsz, az másnál 4-5 év alatt jön ki...és azt is vegyük figyelembe, hogy a folyamatos használat ideálisabb mint az megállok, megyek...
-
aleister
veterán
válasz
üzenetére
Ha pályázol vele, akkor nem lesz gond a dízellel. Havonta egyszer prémium üzemanyaggal töltsd teli tankot, és mindig figyeld, hogy a regeneráció rendben végbemenjen, és még ennyit fogsz vele menni.
1-2 fotónak sajnos csapnivaló a minősége, így az előéletét nemigen tudtam kivenni (a két fényezett elem kivételével). A lényeg, hogy mindenképp járj utána, hogy az olajpumpa láncot cserélték-e? Ha nem, akkor alkudj belőle +200-at, mert ezt mindenképp meg kell csinálni.(#3826) sutszi :
"és fogyasztásban nincs akkora előny. "
De van.
Párral lentebb számoltam végig. Ha minden elromlik, ami elromolhat egy dízelen, még akkor is egálban leszel hosszú távon a benyással árban. -
törölt tag
Köszönöm szépen, mint írtam is, igazából a szívem benzines, csak tényleg jó vételnek tűnt ez a konkrét autó.
Valószínűleg nem véletlen kerül ennyibe... -
ZeroX92P
tag
válasz
üzenetére
2.2 Skyactiv-D ilyen futásnál már tartogathat meglepetéseket. Örökölte az előd 2.2 től az olajjal kapcsolatos gondokat, olajpumpa, illetve a pumpa lánca talán a kritikus pont, többi részét tekintve olyan mint bármelyik dízel. Ha rendben van a motor akkor rendben van

Érdemes lehet megnézni a benzines verziókat (nem véletlen kerülnek többe) azok gyakorlatilag hibátlanok, nem hallani, nem tudni semmi komoly hibáról a bevezetésük óta, és ahogy a kolega irja egészen kellemes fogyasztási értékeket lehet produkálni vele.
-
válasz
üzenetére
Ez viszonylag fiatal, de ennek is megnézném mit rejteget alul...
A mostanában hallottak/olvasottak alapján dízel vonalon nem vennék Mazdát. (lehet megköveznek érte...ez az én véleményem)
A dízel motorok problémásabbak típuson belül. A karbantartási költségek hosszú távon nagyobbak mint a benzines esetén és fogyasztásban nincs akkora előny. (A kinézett 2015-ös évjáratot figyelembe véve típuson belül értem.)
Totalcar videóban is volt róla szó, és a M6 csoportban is voltak nyűglődések dízelekkel...nem sok, de benzinhez képest észrevehető...De várd meg mások is mit mondanak. Egy vélemény nem vélemény.
-
törölt tag
-
törölt tag
Üdv Kedves Mazda tulajok!
Szeretném a hozzáértők véleményét kérni, találtam egy szép Mazdát, nagyon megtetszett, de nem nagyon ismerem a típus rákfenéit.
Esetleg egy ajánlott, nem ajánlott plecsnit, vagy ha valakinek van pici fölös ideje leírni, hogy megéri-e, és ha nem akkor miért nem?!
Előre is köszönöm!
75% pálya lenne, dízelem még nem volt, benzines vagyok, de hát sosem késő....
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
-
Uyuarasy
tag
válasz
VANESSZA1
üzenetére
A Mazda 3 Skyactiv Facebook csoportban van magyar nyelvu leiras hozza, lenyegeben a gyari MZD modositott valtozata. A sajat verziodat azt hiszem jobbra az utolso menu utolso tabjan talalod, de jobb kepbe lenni mindennel mielott telepitenel barmit
-
VANESSZA1
őstag
Android Auto vezeték nélküli csatlakozásra van valami megoldás?
-
Uyuarasy
tag
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Igen, most 4 eves, januar ota az enyem. Az Assistance miatti kotelezo szerviz miatt nem akartam "feleslegesen" szurot es motorolajat cserelni. Egyebkent nalam is ez lesz, aztan amint kevesnek bizonyul az even beluli 1 liter ratoltes, akkor rendszeresitek majd egy koztes cseret is.
-
T0mBd1gg3R
Topikgazda
válasz
Uyuarasy
üzenetére
Jól látom ez egy 4 éves autó?
Nekem mikor 10 évesen 183 ezerrel megvettem a dízelt kb 5-6 deci fogyott tízezrenként, szép fokozatosan növögettett, most 16 évesen 300 ezer fölött kicsivel már kb 7-8 ezrenként fogy le minimumra, eleve szoktam venni plusz egy litert a csomagtartóba aztán ha az is elfogy cserélni. -
aleister
veterán
Köszönöm a tanácsot!
Átlagos műszaki érzékkel mennyire kivitelezhető otthon a szívósor tisztítás? Pl különleges kulcsnyílású szerszám kell hozzá?
Most nézem, hogy azért nem árt hozzá akna. -
-
aleister
veterán
Szia!
Én is veszprémi vagyok, pontosabban pár éve már szentgáli, de napi szinten vagyok Vp-ben a munka miatt. Sajnos a veszprémi Mazda ismerten kerülendő. Volt olyan, hogy az egyik cartárs leírta a tapasztalatát, blindre rákérdeztem, hogy "Veszprém?", és talált-süllyedt.
Engem csak egy tűzkarika cserével akartak lehúzni, ami nyilván 250.000 lenne, de csak nekem megcsinálják 150-ért. Hiába vannak benne a Mazda hálózatban, tesztvezetni nem lehet náluk. Pontosabban de. Hitegettek, hogy 2.3 hónap múlva itt lesz az új CX30-as. Aztán amikor megjött, kiderült, hogy nem lehet vezetni, mert azt már megvette valaki, de meg tudom nézni kívülről.

Bármelyik hazai Mazda szakszervizbe elviheted egyébként a vasat. Nem kötelező náluk szervizeltetni. A helyedben a pesti Miriahoz vinném.
A konkrét esetre nem tudom, hogy kiterjed-e a gari. Pl, ha a lengőkar hullott el (a szilentek megfáradtak), az simán kopó alkatrész. Az más kérdés, hogy nem lett volna szabad ilyen hamar előjönni ennek. Ilyenkor hivatkozhatsz anyaghibára, és feltehetően méltányosságból cserélni fogják.
A visszapillantó beázás sajnos ismert típushiba. Hogy szoktad mosni az autót?A nyestkár meg sajnos nem kalkulálható. Remélem nem veszik el ezek a kedved a kocsitól, mert szép kis a vas a CX-5.
-
nyepi
tag
válasz
aleister
üzenetére
Azt tudni kell a Mazda dízelekről, hogy kényesek, van velük baj. A kokszosodás az EGR miatt van és érdemes kb. 50-60 ezrenként megcsinálni a szívósor takarítást. Főleg ha sokat van városban használva. Figyelni kell a generátor szíjra, az is szeret elszakadni.
Emellett még mindig meg van az injektor kifújás (ami az Rf-nél és az R2-nél is megvan, érthetetlen, hogy hogy nem tudták még megoldani), ami szívókosár tömődést, vezérműtengely kopást okoz. Volt rá visszahívás.
Ott van még a olajszivattyú lánc csere/szakadás, de erre megint csak van "visszahívás".
Plussz a turbó, ahol egy pici klapni szokott letörni, ami miatt az egész turbó cserélni kell, bár külön cserélhető lenne, csak ha jól tudom, nem lehet külön kapni.
Igazából, ez mind inkább tervezési hiba.
Viszont kettőstömegűvel, futóművel nem sok gond szokott lenni. Ezt a motort annak kell venni, aki tényleg nagyrészt pályán, hosszú távokon használja és akkor gond nélkül elmegy 250000-et.
A benzines viszont egy nagyon jó motor, bár a 2,5-nél azért van olajfogyasztás, attól ne ijedjetek meg! Csak figyelni kell rá!
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- OLED monitor topic
- Spórolós topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- TCL LCD és LED TV-k
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Witcher topik
- Interactive Brokers társalgó
- Hobby rádiós topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3835
- Keresünk Galaxy S22/S22+/S22 Ultra
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Realme 9 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Évente 2-szer biztos cserélem. Modjuk az 1000 forint alatti Bosoco-ról beszélünk és szabadtéri parkolásról, talán nem is csak az uv hanem ahogy megáll a por a kocsin szabad téren. A Bosoco-t egyébként nagyon ajánlom.Olajszigetnél szoktam venni.
Bár lehet... Viszont az biztos, hogy cserélnem kell. Viszont újra nem szívesen próbálnám meg...
Elméletileg az intercars is forgalmaz lengyel gyártmányú tárcsát, bruttó 30 ezerért csak azt ahogy nézem egy picit módosítani kel egy esztergályossal
A lámpák makulátlanok, minden saru feszesen tart, olyan mint az új, a relé csatlakozások is tökéletesek.
Esetleg az osram ledet megpróbálnám, de abból nincs H1 csak H7 azt meg hirtelen nem tudom hogy van e valami átalakító megoldás hogy be passzoljon a lámpába.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)