Hirdetés
- Klaus Duran: HP wifi nyomtatás+ win11.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Gurulunk, WAZE?!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
nyepi
tag
válasz
Ursache
üzenetére
Nézd meg, hogy beindítod a motort hidegen, hagyod alapjáraton melegedni (fűtést kapcsold ki, hogy gyorsabban melegedjen) és figyeld, hogy elkezd-e melegedni a hűtő a motorral párhuzamosan. Ha igen, akkor nyitva maradt a termosztát, csere. Hibát nem dob rá, de valóban az a tünete, hogy nagyobb tempónál visszahűl, mert a menetszél miatt van hőcsere a hűtőn, akkor is, amikor még nem is kéne nyitva lennie.
Nem jellemző rájuk, de előfordul néha.
Ha esetleg az a baj, van egy gyárim, új, eladó. -
nyepi
tag
válasz
ParmaBoy
üzenetére
Huhh, de jót kérdeztél. Meg nem mondom, hogy hány égéskimaradásnál gyújt MIL lámpát. Azt pedig szerintem nem lehet pontosan látni, hogy konkrétan hány db. égéskimaradás volt. Ha folyamatos lesz, akkor azt úgyis észreveszed, nem kell ettől félni.
Azt sem gondolnám, hogy diózni kellene. PE-nél egyáltalán nem jellemző a kokszosodás.
Használd, szeresd, ne agyald túl a dolgot.
-
nyepi
tag
Ha sima 2.0 vagy 2.5 benzines, akkor vidd el nyugodtan egy olyan szerelőhöz, akit ismersz és megbízol benne. Semmi extra nincs benne. Ha 2.2 SH, akkor olyanhoz, aki ismeri a típust. Bp.-n nem vagyok jártas túlzottan, de Alsónémediben Korinek Marciék elég jól ismerik.
Bocs, hogy 3 válaszban ment, de így áttekinthetőbb talán, hogy melyik kinek szól. -
nyepi
tag
válasz
adamka1313
üzenetére
Véletlenül van pont egy ilyenem. Gyári, új, bontatlan.
[kép] -
nyepi
tag
-
nyepi
tag
válasz
adamka1313
üzenetére
Ha a szintjelzőnél töltöd fel, akkor nem igazán tudod túltölteni, mivel egy furaton töltöd fel az olajat és addig kell tölteni, amíg a furat szintjét eléri és elkezd kifolyni belőle. Szóval annál a szintnél nem tudod túltölteni, csak úgy, hogy gyorsan telenyomod, aztán vissza a csavar. Esetleg felül a szuszogón. De szerintem felesleges. Hivatalosan, ha jól emlékszem, 1.7 l-t ír, annál valóban kicsit több, kb. 2 liter belemegy. Szerintem az úgy tökéletes, nem kell ezt túlgondolni. Egy adalékot szerintem nyugodtan beletölthetsz, ha nem túl drága. Ártani nem fog, de azért csodát sem kell várni tőle.
#8074mmdms
Hangos? Biztos, hogy az lesz a ludas?
Egyébként nyugodtan cseréld csak a szilentet, nem lesz gond. Ha már az alsó támasz is külön lett cserélve. Az sokkal kényesebb.
Spidan és Sidem van hozzá azt hiszem Bárdiban. Egyszer az egyik nem volt jó nálam, elfordult a lengőkaron, de meg nem mondom, hogy melyik volt.
Erre majd azért figyeljetek! -
nyepi
tag
válasz
UberMutant
üzenetére
A márkaszervíz előjegyzés alapján dolgozik, nem készül arra, hogy be tudjon vállalni egy plussz két órás javítást, ráadásul gondolom nem is volt raktáron hozzá alkatrész.
Szerintem kicsit már elfogultak vagytok a márkaszervízekkel szemben. Tudnék mesélni néhány kemény sztorit a maszek műhelyekből. Sokkal több lehúzásról tudok onnan, mint a márkaszervízekben.
De nem offolok tovább, így is bocs az offért.
-
nyepi
tag
Kezdődik.

A márkaszervízben csak lehúzás megy.
Két lehetőséged van. (ha csak a szilent szakadt):
-csak a szilentet cserélteted utángyártottra, (egyik vagy mindkét oldalon, ez a Te döntésed), akkor marad az első szilent és az alsó támasz, ami lehet, hogy jövőre elkezd lógni és kopogni. Ez a legköltséghatékonyabb megoldás, 20 k. körül van azt hiszem egy szilent.Mi azt hiszem 2.5 órás munkadíjjal cseréljük a két oldalt.
-komplett lengőkart cserélsz, mindkét szilent új és a támasz is új marad. Ez zsebbe nyúlósabb (gyári az most 160 k. körül van, ugy. is 70-80 azt hiszem). Ilyenkor kicsit kisebb a munkadíj, mert nem kell leverni a régi szilentet és felütni az újat.Nem fog semmi gondot okozni, ha nem rohansz vele egyből a szervízbe, én a Te helyedbe valószínűleg meg is várnám a kövi műszakit. Kanyarban lehet érezni, hogy bizonytalanabb az autó, ha szar a szilent. Ahhoz, hogy kopogjon, már extrém módon szét kell szakadnia.
(ez csak az én véleményem, de én csak szilentet cseréltetnék).
Egyébként megcsinálja bármilyen autószerelő, teljesen hagyományos, egyszerű futómű, semmi extra.
-
nyepi
tag
válasz
animatrix11
üzenetére
Itt megint van egy olyan érzésem, hogy a hanyag tulaj/kókler szakember volt a gond, nem az autó.
Szoktak gondok lenni a turbóval, de ritka a kopásból eredő probléma.
A kis klapni szokott leszakadni, ami lezárja a levegő útját az egyik turbó előtt.
Ez a sztori nekem nem kerek. -
nyepi
tag
Érdekes.
Nem kizárt, hogy az akksi fesz már nagyon alacsony, bár ilyen tünettel még nem találkoztam. Hamarabb dob az istopra hibát.
Viszont az akksit nagyon könnyen le lehet tesztelni egy teszterrel, úgyhogy az egyértelműen kizárható, ha nem az a gond.
Ha juttok vele valamire, akkor írd már meg, pls. Érdekel. -
-
nyepi
tag
Igen, lehet tünete a rossz égés miatt az eldugult DPF, amit próbál regenerálni, de nem bírja. Ekkor bedobja a túl gyakori regeneráció hibát (plussz olajnyomás, olajminőség hibát jó eséllyel).
De!
Ez egy kicsit a tyúk és a tojás esete. Két lehetőség van. Vagy az eldugult DPF elviszi az injektor értékeket, vagy a szar injektorok eldugítják a DPF-et. Nem igazán lehet eldönteni, hogy melyik eset áll fenn. Én mostanában ilyenkor inkább a DPF mosás+szívósor takarítást szoktam javasolni. Ez az olcsóbb verzió.
-
nyepi
tag
Sok város mellett nem rossz ez a távolság. Akkor lesz baj, ha 50 körül lesz. Ott már dobja is a hibát.
A korrekciós értékeid is tök jók, nem kell bántani semmit. Ökölszabály a kb. 0.2-es érték. Az alatt ok, felett már rossz. De a tapasztalat, hogy kb. 0.5-ig még vállalható. -
nyepi
tag
-
nyepi
tag
válasz
gippazoid
üzenetére
Nem kell tőle megijedni és foglalkozni sem érdemes vele szvsz. Csak figyelni kell az olajszintet. Egy olajcsere periódus alatt (20 k) eszi meg kb. felső nívóról alsó alá.
Nézd meg, hogy folyik-e. Nem törvényszerű, de elég sűrűn előfordul. Kb. 4-5 munkaóra + egy kis motortömítő paszta + egy szelepfedél tömítés. -
nyepi
tag
válasz
gippazoid
üzenetére
Nem kell már tartani a rozsdától. Csak annyira, mint bármelyik másik autónál. De, ha magyar az autó akkor nem hiszem, hogy lenne vele gond. Azért, ha teheted emeltesd meg és néz meg az alját.
A motor-váltó jó, nem nagon lehet mellényúlni vele.
A 2.5-eseknél olajfolyás szokott lenni a vezérlés pajzstól és picit hajlamosak csipegetni az olajat. De nincs igazán nyűgjük. -
nyepi
tag
válasz
aleister
üzenetére
Passz. Sok infóm nincs róla. Ugye, ez is hibrid, bár elég egyszerű, 48-os V-os rendszere van. A start-stop-ja fenomenális, motorféken azonnal leáll a motor. Észre sem veszed, hogy leállt, csak, hogy leesik a fordulat. Bár nem hiszem, hogy ez sokat hoz.
És a durva, hogy ezt a fogyasztást hosszmotorral, automata váltóval, összkerékkel tudja.
-
nyepi
tag
válasz
aleister
üzenetére
CX-80-al még nem sok tapasztalatom van, de 60-ban általában 5-el kezdődő átlagfogyasztásokat szoktam látni. Azt nem tudom, hogy az mennyire valós, gondolom, ott is van kb. 4-5 dl.-es eltérés a valóstól, de az akkor is brutál jó érték. És az a durva, hogy megy mint az állat. Tényleg nagyon jó.
Isteni hang, még dízelhez képest is. A futómű viszont eléggé billegős, hullámzó, az szerintem elég gyenge pont, de egy ekkora autótól szerintem nem szabad sokat várni.
Én élem, amikor próbálom. Nem ilyet vennék ennyi pénzért, de szerintem nem rossz választás. -
nyepi
tag

Mindegy, szerintem a gond akkor sem a csatlakozóban lesz. Ilyesmivel nem találkoztam még ennél a szériánál (persze, bármi lehet). De, ha ott van a gond annak látszódni a kellene. Elszíneződött pinek, olaj, kosz bármi.
szerk.: Ja, de egyszer volt CX-30-nál hasonló, bár teljesen más helyen. Nézzétek esetlge meg, hogy a csatlakozóban a lába egyforma mértékben lógjanak ki. ( nem tudom így mennyire érthető)
Olyan előfordult már, hogy egy láb beljebb volt csúszva a csatiban. -
nyepi
tag
Ha az üa. szint ugrál, akkor szinte biztos, hogy nem itt van a gond. A szintjelző a tankban van. Én inkább gondolnék az üa. szivattyúra, a szivattyún lévő benzincsőre.
A csatlakozóval nem hinném, hogy gond lenne. Olyannal találkoztam már, hogy egy hibás olajnyomás gomba miatt végigkúszott az olaj a kábelkorbácson és csinált érdekes hibákat. De nem Mazdánál.
Tiszta volt a csatlakozó?
Miért erre az érzékelőre gyanakodtatok? Dobott rá hibát? -
nyepi
tag
válasz
aleister
üzenetére
Én akkor is tartom, hogy első körben le kell venni a szelepfedelet, kitakarítani, megnézni a vez.tengelyt, ha minden ok, akkor kicserélni a tűzkarikát, lehúzni, úgy ahogy kell. Utána figyelni, hogy mit csinál. Ha sűrűn regenerál, hígítja az olajat, akkor kell továbbmenni.
-
nyepi
tag
válasz
aleister
üzenetére
Igaz, már rémlik. Akkor így passz.
Szerintem egyszerűbb lenne egyből a szerelőnél kezdeni. Bizonytalanságban pedig ne autózz, nem fog megállni, nem lesz vele gond. Csak szerintem érdemes lenne belenézni.
De egyáltalán nem biztos, hogy kopott a vez. tengely.
Én az injektor bevizsgálást elengedném. Kezemet rátenném, hogy azt fogják mondani, hogy mind a 4 cserés. És itthon én nem tudok senkit, aki ezeket javítaná.
Szerintem egyelőre hagyd őket. Jó gázolaj, szűrő csere időben és egy korrekciót neki. -
-
nyepi
tag
válasz
ParmaBoy
üzenetére
Igen. A régebbi sw. az valami FoMoCo koprodukció, az interfész pedig Bosch.
Az újabb (7 gen.-es kijelzőtől) már szerintem saját, és felhő alapú, ott pl. nem tudom, hogy fognak boldogulni az univerzális diagok. Aztán van még az új M2-hez (Yaris) a Toyotáé, és nemsokára jön egy újabb szoftver.
-
nyepi
tag
válasz
ParmaBoy
üzenetére
A gyári.
Passz, én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy van a közelben gyári gép, nem kell mókolni univerzálisokkal.
De azért vannak jó tapasztalataim Launch-al, Autocom-mal.
Ill. vannak állítólag nagyon jó kínaiak, amik sokszor többet tudnak, mint a gyári, de ezt csak hallomásból tudom. Én nem ajánlom azért őket. -
nyepi
tag
válasz
aleister
üzenetére
Egész jól sikerült kitakarítani, még nem égett bele, ez jó hír.
A nem jó hír#1 viszont az, hogy a szerelő szerint, hogy került a teknőbe ennyi koksz? Gondolom abban egyetértünk, hogy az injektortól. Ha az injektortól származó kifújástól ennyi koksz lekerül a teknőbe, akkor vajon mennyi van fent az injektornál körül a szelepfedél alatt?
Félve kérdezem meg újra, nem lenne-e érdemes levenni a szelepfedelet és belenézni? Akkor egyúttal a tűzkarika mizéria is le lenne tudva.
Nem jó hír#2: ezek nem jó korrekciós értékek. (igaz, nem tudom milyen géppel és pontosan mit néztetek). Ha jó PID-eket néztetek, akkor 0.20-ig jók. De ez CSAK ÖKÖLSZABÁLY. Nem tény, mivel több összetevős a dolog. A 2-es, 3-as, 4-es elmegy, az 1-es, nem.
Ilyesmik a jók:
[kép]
Itt az INJ1_CMP értékeket kell nézni.
DE!!
Mivel itt arról van szó, hogy mekkora befecskendezett mennyiséggel korrigálja az alapjáratot, (gyújtási sorrand 1-3-4-2) előfordulhat, hogy a gyenge 2-es henger miatt kell sokat korrigálnia az 1-es hengernek. Ami adódhat a kopott vezérműtengelyből. ld. nem jó hír#2.#7429Apzung
Ne vedd magadra, sok a rossz tapasztalat.
Viszont, ha nem megy sokat az autó, akkor pont jó, el tudod vinni szerelőhöz, ott tudod hagyni, hogy megcsinálja. Nem kell kapkodni. Még spórolsz is, egy év múlva tuti drágább lesz az alkatrész. 500 Huf-os euróval.
#7432Radnix
Ezt már többször is kitárgyaltuk. Ezt sajnos az injektor kifújás okozza, előfordul 10-12 k-s olajcserékkel is. Főleg, ha rövid távokon van használva.#7433Uher
Szervízelőírás szerint gázolajszűrő csere után kell géppel megcsinálni. De korrekciózik az autó is magától.#7434Safranek
Bárki megcsinálja Neked manuál váltónál. Semmi extra nincs benne.
Csak ezért nem kell Alsónémedibe vinni, ha nincs hozzád közel.Na, kb. ennyi.

-
nyepi
tag
válasz
MrSealRD
üzenetére
Itt tényleg az a kérdés, hogy a szar kopogás szenzorral lehet-e járni?
Ha a fórumtárs nem tudja kigazdálkodni a 20-30 k-s kopogás szenzort, akkor el kell adni az autót.
Ha fals jelet ad a kopogás szenzor, akkor azt hiszi a motorvezérlő, hogy kopogásos égés van. Állítja az előgyújtást és a befecskendezést. (igaz már nem emlékszem, hogy milyen autó volt, de nem is akarom visszakeresni).
Nem hiszem el, hogy ilyen kérdés felmerül.
Aztán majd jön az autó fikázása, hogy szar Mazda.
-
nyepi
tag
válasz
üzenetére
Ja, igen, bocs. Már '25 van, tehát 6. szervíz.
Akkor a gyári előírás szerint igen, fékfolyadék is.
Ha attól nyugodtabb vagy, akkor cseréltesd ki.
Meg is lehet mérni a víztartamot, 3% felett cserés.
Én lusta voltam a sajátomban kicserélni, szerintem még a gyári van benne (20 +os.
)
Ha cserélteted akkor kérd meg őket, hogy rendesen szívják át a rendszert, ne csak leszívják a fékfolyadék tartályt. -
nyepi
tag
válasz
üzenetére
Igen, ott van 4 bar körüli üa. nyomás. Nem kell semmit csinálni, csak óvatosan széthúzni, spriccelni fog picit a benzin, de nem okoz problémát.
#7350aleister
Mert csak a fémtiszta felületen fog tömíteni a tűzkarika. Csak a kokszot kell kimarni, fémet semiképpen!! És ne is sértsétek meg a felületet, pl. csavarhúzóval.
Én úgy szoktam, hogy a fészekmaróra vágok csiszoló papírnól egy kis karikát, és azzal csiszolom ki. Ez akkor működik, ha viszonylag jó a felület.
De mivel Ti egyszer már kiszedtétek az injektorokat, ez gondolom meg lett csinálva. -
nyepi
tag
válasz
üzenetére
Ott szerintem a szelepfedél felől van egy kis műanyag pöcs, amit be kell nyomni. De nem látszik túl jól. Azt úgy érdemes, hogy befelé tolod azt a műanyag csatlakozót. Ha picit beljebb tudtad nyomni, akkor kell benyomni a műanyag pöcköt. Ha be tudtad nyomni a pöcköt, akkor kell megpróbálni lehúzni a csövet. Óvatosan persze mindent. Az ilyesmik szeretnek törni.
-
nyepi
tag
válasz
üzenetére
Nincs előttem konkrétan, hogy az 1.8-asnál, hogyan van pontosan, de szerintem egy minimális műszaki érzékkel megoldható. Azt nem tudom, hogy mennyire hozzáférhető. Általában egy biztosító lemez szokott lenni, ami a helyén tartja az injektort. Azt kell kivenni és ki is szedhető. Ha teszed be az újat, akkor meg kell kenni szilikon zsírral az O gyűrűt. De csak szilikon zsírral szabad, a sima zsírtól bedagad és nem fog bemenni!
Én Boschból még semmivel nem találkoztam, ami jó lett volna. Akksi, fék, ablaktörlő, otthoni átfolyós vízmelegítő, akksis fúró...
-
nyepi
tag
-
nyepi
tag
válasz
aleister
üzenetére
Nézd meg a videóban, amit linkeltél, 1:30-tól. Nagyon jól látszik.
Szerintem megoldható, persze. Sosem próbáltam, mert nekem van hozzá célszerszámom, de még a maszekból kiindulva, mindent megoldottunk. Szerintem a Te szerelőd is megoldja. Azért rendesen be kell neki támasztani. 120-140 Nm. a nyomatéka.
Privátban küldd már el a VIN számodat! -
nyepi
tag
válasz
aleister
üzenetére
Akkor van jó lehúzva, ha a baloldali anya van lejjebb, a jobbos feljebb.
Szerintem az injektor ugyanúgy merőleges marad a hengerfejre, csak szerintem így nagyobb erő hat rá, ugyanakkora nyomaték mellett.
A résolaj csőhöz, vehetsz sima alu alátétet is. Ha már egyszer vissza lett rakva, akkor érdemes lenne kicserélni, én nem szórakoznék vele. -
nyepi
tag
válasz
lemmy71
üzenetére
Ez egy jó kérdés, de a választ nem tudom. A japán mérnököket kell megkérdezni.
Én azt gondolom, hogy mivel a lefogató nem egyenes, így kvázi erőkarként működik, mivel megtámaszkodik a baloldali anyán. És a csavart ugyanakkora terheléssel húzva mégis nagyobb erő hat az injektorra, mintha csak simán a két anyával húznánk le. A 6-os anyát nem nagyon illik 10-12 nm.-nél nagyobb nyomatékkal húzni.
Ha érthető így. Kb. mint amikor a helyén cserélünk szelepszár szimeringet (lehet, hogy Te már csináltál olyat) és a szerszámot egy csavarral rögzítjük a hengerfejen és úgy nyomjuk be vele a szeleprugót. -
nyepi
tag
válasz
aleister
üzenetére
Pontosan, ahogy a videóban van. De már le is írtam pontról pontra.
Rákapatod a két anyát. Ha szemből nézed, akkor a baloldalit lehúzod 2 nm.-re, aztán visszalazítod 90 fokkal. Utána a jobb oldalit húzod meg 2 nm.-el és arra ráhúzól még 210 fokot. Mivel a lefogató nem sík ezért befeszül. Ha kész van, akkor ráellenőrizheted mindkét anyát, mindkettőnél le fog kattani a nyomatékkulcs kb. 10 nm.-nél. 6.os csavar, kb. egyébként is az a meghúzási nyomatéka. Szóval nem marad laza, nem lesz kevés.
Akkor van jól meghúzva, amikor a két tőcsavar nem egyformán lóg ki az anyából. A videó végén jól látszik.
Már egyébként Autodatában is elérhetőek ezek az információk, mindenképpen javasolnám a szerelőnek a használatát.szerk.
Ne lazíts rajta, vegyétek le a szelepfedelet, ahhoz pedig úgyis ki kell venni az injektorokat. A tűzkarika egyszer használatos, azt dobjátok el jó messzire a bal vállatok felett, a résolajcsőnél lévő alu tömítéseket, ha minden kötél szakad éppen vissza lehet rakni. De azért ellenőrízzétek majd le, hogy nem folyik-e. -
nyepi
tag
válasz
lemmy71
üzenetére
Azt, hogy az injektor rosszul van lehúzva. Pont, ahogy számítottam rá. Ez így szar.
A szerelő nem tudja (ami nem gond, nem tudhat minden információt), szarul csinálja, utána majd jön a márka fikázása, hogy szar az autó. Persze, ha nem tarjuk be a gyári utasításokat. Persze sok gyerekhibája van, nem egy világmegváltó motor, de legalább a saját farkunkba ne harapjunk már.
Az áteresz csavarnál csak azért van olyan alátét, hogy könnyebb legyen szerelni. Nincs jelentősége.
Bezzeg a turbó olajzó csövénél, amihez nem egyszerű odaférni, simán dupla réz alátétet használ.
-
nyepi
tag
válasz
aleister
üzenetére
Ha Neked a veszprémi szervíz a legközelebbi, akkor annyira messzire vagyok Tőled, hogy nem éri meg idáig eljönnöd.
Egyébként pont most gondolkozok erőteljesen a felmondáson.
Mennyi a normális? Jó kérdés, igazából én elég ritkán találkozok olyannal, hogy már eléri az "X"-et. Általában nem nagyon szokott emelkedni az olajszint. Ha max. és az "X" között felmegy kb. 1/2-ig én már elkezdeném figyelgetni és gyanakodni. Vagy az injektorra vagy a DPF-re.
A 20.000-es olajcsere periódust el kell felejteni a 2.2 SH-nál. Használattól függően 10-12, max. 14 k.! És ha valaki márkaszervízbe jár, mindenképpen kérje meg őket, hogy állítsák be a flexibilis olajcsere periódust! -
nyepi
tag
válasz
aleister
üzenetére
Én is azt vallom, hogy itt bontás nélkül nem állapítható meg a probléma. Ez sajnos megint bebizonyosodott.
Nem értem a a veszprémi márkaszervízt sem. Sosem hittem ebben a x km.-ig nem szokott vele gond lenni. Óriási különbség lehet két azonos km.-es autó között.
Leírom, hogy én, hogy szoktam csinálni, hogyan csinálnám.
Ha ezzel a hibával jön be valaki, akkor meg kell nézni az olajszintet és, hogy mikor volt rajta utoljára olaj cserélve. Ha 10 k. felett van a futott km., és/vagy nagyon felhígult az olaj és az olajnyomás érték nem kirívóan alacsony, akkor kap friss olajat, egy friss motorvezérlő szoftvert, beállítom a flexibilis olajcsere periódust és teszt.
Ha rövid időn belül visszadobja, akkor olateknő, szelepfedél le. Utána lehet többet látni. Vákuumszivattyút nem bántanám, ha már kopott, úgyis fog rá hibát dobni. És addig nem fog gondot okozni. -
nyepi
tag
válasz
lemmy71
üzenetére
Igen, az. RF5-ös motorral.
#7292aleister
Nem márkaspecifikus, de azért nem árt egy kis típus ismeret.
#7293aleister
Attól függ mennyit megy. Jó eséllyel a nagyját megszűri a szívókosár, utána pedig a szűrő, de apró szemcsék feljuthatnak. Azért írtam, hogy érdemes lenne levenni a szelepfedelet is és megnézni azt is.
Ne ijedj meg, annyit nem ér az egész!
#7294aleister
Nem a szerelőt akarom védeni, de azért az autószerelés egy elég bonyolult és összetett szakma lett szvsz. Nem véletlenül van egy jó szakember megfizetve normális helyen.#7296lemmy71
Igen, ezt már én is felvetettem. Egy maszek (maszekben kezdtem, onnan márkaszervíz, ergo voltam már a szopott f@sz mindkét végén), ügyes, jó problémamegoldó képeséggel, de rengeteg apró infó, tapasztalat nincs meg egy-egy márkával, motorral kapcsolatban.
Többek között ezt is meg kell fizetni egy márkaszervízben. Egy Mazdás képzés 180 €/nap, plussz szállás, plussz útiköltség. Nem olcsó. Viszont ezt a problémát pl. elsőre megoldják.#7297ParmaBoy
Fejből pontosan nem tudom, de alapjáron a kisnyomásnál azt hiszem, 1,4 bar alatt, nagy nyomáson pedig 2.7 alatt. A pontos értéket ki kéne keresni.
Az egyértelmű, hogy mindenképpen érdemes előtt/utána olajnyomást mérni, csak felesleges valóban mérni, sokkal egyszerűbb diagnosztikán élő adatban nézni. Teljesen megbízható az olajnyomás érték a diagban is.
#7300aleister
Ezt én nem tudom értelmezni. A veszprémiekre gondolok.
Mire föl mondja azt, hogy ez még rendben van? Hasra ütésre? Ezért mondom, hogy ilyen esetben inkább kérjétek meg a szerelőt is, hogy beszélhessetek vele. Inkább adni kell neki 2000 ft. borravalót. Sajnos az a tapasztalatom, hogy a munkafelvevők néha azt sem tudják merre van az arra.
A másik szerelőt sem értem. Mi az, hogy észre veszitek, majd, ha baj van? Persze, észreveszitek. Amikor már elmegy az olajnyomás.
A tűzkarika csere egy megelőzés. Egy tudott konstrukciós hiba kiküszöbölése. Erre visszahívás is volt annak idején. Ezt egy márkaszervíz nem tudja?
(veszprémiekkel egyszer sem találkoztam még képzésen...)
Én, hogy őszinte legyek, nagyon rühellem, amikor odajönnek és azt mondják, "hogy olvastam a fórumon, ezt meg ezt kell cserélni". Akkor azt és azt cserélem, akkor is, ha tudom, hogy nem lesz jó. Szerintem egy ügyes és megbízható szerelőt kell találni, akiben megbízol és ráhagyni. Nekem egyszer volt egy ügyfelem, aki bejött elmondta a problémát. Elkezdtem, nagyobb volt a gond, mint, aminek indult. Bejött a srác egy gépészmérnök ismerősével (hozzáteszem én is az vagyok, de nem mondtam), és elkezdett okoskodni. Egy tök egyszerű dolgot nem tudtam vele megértetni, felb@sztam magam rajta, mondtam, hogy rendben, akkor a mérnök úr mondja meg, hogy mit csináljak. Megcsináltam, az autót ugyanúgy szar volt, csak elköltöttek rá 600 k.-t.
Szóval az éremnek mindig két oldala van.
(Az injektorodról a képet még mindig várom) -
nyepi
tag
válasz
aleister
üzenetére
Semmi gond nincs ezzel. Az olajcsere nem volt rossz ötlet és nem volt felesleges. Ha nem mentél sokat, akkor fogjátok fel és mehet vissza bele. Jól tetted, hogy nem mentél vele, amint dobta a hibakódot. Ne aggódj, meg szokta úszni, nem lesz vele gond. De erre figyelni kell. Ez a 3. generációs dízel Mazda motor, ahol ez probléma. Ez nem megy nekik.
Kíváncsi leszek a hathengeresre.
És ismét felhívnám a figyelmedet az injektor megfelelő lehúzására!! -
nyepi
tag
válasz
aleister
üzenetére
Felesleges olajnyomást mérni. Ha akarjátok géppel élőadatban meg lehet nézni. Két olajnyomásnak kell lennie. Egy alapjáraton, ott illik 1.4-1.7 barnak lenni és egy 3.500 felett. Ott 3 bar felett kell lenni.
Az injektor hiba és a kifújás egymástól független. A kifújást a rossz tűzkarika és/vagy a rosszul lehúzott injektor okozza. Mivel láttatok kokszot az injektor kiszerelésekor és olajnyomás hibád van, így muszáj lesz levennetek a kartert. Nem nagy dolog, nem kell tőle megijedni. A gond az, hogy nem igazán lehet kitakarítani a szívókosarat, célszerűbb cserélni. Ahhoz viszont le kell venni az olajszivattyút, mert a szívókosár egyik csavarja a szivattyú felől van.
Le lehet venni úgyis, hogy nem veszitek le a vezérlést. Ha viszont nem volt még olajszivattyú lánc cserélve én javasolnám annak a cseréjével együtt megcsinálni.
Ha a szívókosár el van tömődve, akkor a pedig a takarítás/csere után vegyétek le a szelepfedelet is. A vezérműtengely kis olajzó csöve fog legközelebb eldugulni, ráadásul az a legmagasabb pontja az olajkörnek, és el fog kopni a kip. vez. tengely. Ki kell takarítani azt is. A következő pedig a vákuumszivattyú lesz. -
nyepi
tag
válasz
aleister
üzenetére
Nem berohad az injektor, hanem kifúj, emiatt kokszolódik le. Viszont ez még nem azt jelenti, hogy rossz is. A tűzkarikán változtattak és más lett a meghúzás.
Ezért írtam, hogy nem mindegy, hogy hogy van leírva.
Fényképezd már le kérlek az injektort szemből és szúrd be ide!
A hengerfejben az injektor furata mennyire volt kokszos? -
nyepi
tag
válasz
snorbi82
üzenetére
Na, jól felpörgött a topik.

A sűrű regenerálásról itt akkor beszélünk, amikor már 100 alatti km.-ként regenerál. A 350 teljesen rendben van.
Azt azért tudni kell, hogy a márkaszervízben a munkafelvevő (nem megbántva senkit, ha esetleg itt is van köztünk) gyakorlatilag egy eladó. Nem kell készpénznek venni azért, amiot mond. Érdemes inkább megkérni, hogy hadd beszéljen az ember a szerelővel.#7230aleister:
-Az olajszinttel kapcsolatban igazad van. Ez az én beidegződésem, hogy nem töltöm max.-ra. Amikor meleg az olaj, tágul, könnyebben lefolyik mindenhonnan, ergó magasabb lesz a szint, mint olajcsere után és elég ciki, ha szervíz után a tulaj hazamegy és max. felett lesz az olaj. Én ezért csinálom így.
-A két anyát nem egyformán kell meghúzni. Először a baloldalit (szemből nézve) 2 nm., visszalazít 90 fokkal, utána a jobb oldalit 2 nm. +210 fok, ha jól emlékszem. De már datában is benne van. Sajnos ha szarul van lehúzva, kifúj, rosszabb esetben felszakítja a lefogatást!
-Nem olcsók. Holnap körbenézek, hátha maradt elfekvőben.
-Szerintem ne bántsd az injektort, amíg nincs tünete.
-Az olajpumpa lánc nyúlást/szakadást nem a márkaszervíz határozza meg, hogy ki fizeti, hanem a Mazda. Ingyen sosem volt cserélve, az nem visszahívás volt, hanem csak méltányosság és a Mazda fizette a munkadíj felét. Az ügyfél a másik felét és az alkatrészt.
A gyári előírás az automata váltóolajra pedig valóban nincs. A Mazda szerint az élettartamos. A CX-60-nál már van pl., de az teljesen más váltó.-Olajszűrőnél én is a Mann-t javaslom, az a legjobb minőségű ugy. szűrő. Sok márkánal az a beszállító is egyébként. Mazdánál azt sajnos nem tudom, hogy ki a beszállító.
-
nyepi
tag
válasz
aleister
üzenetére
Ettől azért nem kell megijedni.
Az egy természetes dolog, hogy az olajszint növekszik regeneráláskor.
Az olajnyomáskapcsoló szelep megragadást a felhígult olaj miatt írta be. Le kell cserélni az olajat, nem kell csak kb. 1/2-ig tölteni a szintet. És a továbbiakban is el kell felejteni a 20 k-s olajcsere periódust. A 2.2 SH-nál 10-12-nél nem szabad tovább engedni. Be kell állítani a flexibilis olajcsere periódust (kijelzőn a százalékos érték). Akkor az autó figyeli az olajnyomást nullázáskor, utána méri magának és abból kalkulálja az elhasználódást.
Én nem hiszek benne, hogy hangra meg lehet mondani a kifújást. A tűzkarika cserét szerintem érdemes meglépni, de csak, ha szakember csinálja. Tudni kell lehúzni az injektorokat. Itt nem úgy kell, hogy fogom és lehúzom mindkét csavart 10 nm.-re.
A résolaj tömítése sima alu tömítés. Szerintem Bárdiban is kapható, mintha használtam volna már onnan is.
Ha nincs, jó valóban 10 db. alu tömítés is, azt hiszem 10-esek a csavarok. De, ha minden kötél szakad, visszarakható a régi is, bár én ilyen helyeken mindig új tömítést rakok, nem tétel.
Viszont, ha van kifújás, akkor vegyétek le a szelepfedelet, mert megvan az esély a vezérműtengely kopásra és le kell venni az olajteknőt is és bele kell nézni az olajszivattyú szűrőkosarába.
Az injektor kiszerelést és bevizsgálást szerintem egyelőre engedd el. Biztos lehetsz benne, hogy ha kiveszed és bemérik, akkor azt fogják mondani, hogy cserés mind a négy. Mo.-n tudtommal senki nem tudja felújítani. A legolcsóbb, amit tudok az ~160 k/db.
Ha szerelőnél lesz, akkor meg kell nézni a korrekciós értékeket. Ez nem tökéletes diagnosztika, csak ökölszabály. 20 körüli korrekciós értékek még jók, afelett cserések. Viszont el tudja vinni az értékeket az eldugult szívósor/DPF is. Szerintem, amíg nincs hibakód, ne bántsd. Járj minőségi gázolajjal, 60 ezrenként üa. szűrő csere, 10-12 ezrenként olajcsere. -
nyepi
tag
válasz
aleister
üzenetére
Az olaj szintje a sűrű regenerálás miatt nő. Nem fog rajta segíteni a tűzkarika csere. Persze, nem árt, ha meg van csinálva.
Nem tudom, hogy ki fogja csinálni, de nagyon fontos, hogy jól legyen lehúzva az injektor! Ferdén kell lehúzni!
Ami Neked kell, pedig igen, az SH01-13-833 cikkszámú alkatrész, összesen 5 db. -
nyepi
tag
válasz
DDaniel
üzenetére
Nem kell semmit állítani. A TPMS-t magától feltanulja az autó. Érdemes cserekor menni egy kört a téli szettel, hogy feltanulja az autó a másik TPMS szettet és csak utána bepakolni és hazavinni a nyári szettet.
Szerintem az emelők márkaszervíz függőek. Ezek nagyrészt csápos emelők.
Nem tudom, hogy mit értesz konvencionális emelőn, de semmilyen emelés nem árt neki, ha jól van alátámasztva.
-
nyepi
tag
válasz
lemmy71
üzenetére
Fasza.
Örülök, hogy sikerült a helyén megoldani.
Én is pont most kínlódok az enyémmel. Kiment az egyik xenonom, kicseréltem az izzót, ugyanaz. Levettem a lököst, ki a lámpákat. Vezérlőt átcseréltem, ugyanaz. Marad a trafó, ami lámpán belül van.
Most melegítettem szét a lámpát, már csak azt kéne tudnom, hogy, ha trafót kiműtöm, tudok-e egyáltalán szerezni hozzá, vagy feleslegesen játszottam vele. 
Ráadásul elkezdett nyiszogni a gen. szíjam is, amit nemrég cseréltem feszítővel, vezető görgővel együtt. Levettem a szíjat, de nem jövök rá, hogy mi adja ki a hangot. Ez egy igazi hobbi autó.
-
nyepi
tag
Én nem preferálom a pirosat bele. Nekem mindig azt tanították, hogy pirosat zölddel nem vegyítünk. Sosem fogod tudni a teljes fagyállót lecsalni a motortból, tuti, hogy maradni fog egy kicsi a blokkban, hűtőben.
A 10 év/200 k-s hűtővíz cseréről nekem annyi a véleményem, hogy az enyémben is még gyári van szerintem. 21 éves az autó. Én ebben nem hiszek. -
nyepi
tag
válasz
TheMartin03
üzenetére
De, viszont egy idő után már akkor is eltömődhet, ha minden rendben. A 350-450 km. nagyon jó, akkor ott minden rendben van. Hidegen az enyém is kopog egyébként, de ez még teljesen normális ezeknél az öreg injektoroknál. Melegen vannak bekorrekciózva, hidegen bekopognak. Nem kell tőle félni.
EGR csak szimplán megszorul a koksztól.
A 2.0-s motor meg is szűnik, ha jól tudom.
A sorhatos benzinesről is volt szó, de ha jól tudom, úgy áll, hogy Európába nem jön. Minden a kibocsátási normák miatt.
-
nyepi
tag
Gondolom ugyanúgy lehet konfigurálni, mint eddig. Sima szívó.
Az R2-es motornál is az a gond, mint az RF-nél és az SH-nál. Ezt nem tudja kinőni a Mazda. Injektor kifújás.
Én, ha most vennék egy R2-es motort (GH 2.2 dízel), akkor levenném a szelepfedelet, beállítanám a szelephézagot és kicserélném a tűzkarikákat. Ennyi. Amúgy nem rossz motor szvsz.
Szokott gond lenni az EGR-el és a DPF-el, de ott nem igazán tudsz ellene tenni. Csak kiíratni lehet őket.
-
nyepi
tag
válasz
hoffman_
üzenetére
Igen, kicsit nehézkes mindent tudni róluk. Folyamatosan jönnek az apró változtatások. Hozzám sem jut el egy csomó infó. Mikortól jönnek az új motorok, miben, stb.
Pl. most szembesültem vele, hogy már a CX-30-ba is pakolják a 2.5-es motort. Még én éreztem magam hülyén, hogy nem tudok róla. De sehol semmi infó.
-
nyepi
tag
válasz
hoffman_
üzenetére
Na, most elbizonytalanítottál.

Szerintem van a Sky X-ben is hengerlekapcsolás, de nem tenném rá a kezem. Utána olvasok.
A BP a kasztni, a szép hármas. A Sky X is BP.szerk. Igazad van, ha minden igaz a Sky X-ben nincs hengerlekapcsolás. Bocs a fals infoért.
Ettől függetlenül, szerintem ne félj tőle, ne ez tántorítson el a 6-ostól. -
nyepi
tag
válasz
hoffman_
üzenetére
Ha M6-ot szeretnél, akkor szerintem próbálj minél hamarabb venni, befejezik a gyártását és szerintem egyre nehezebb lesz találni és drágulni is fog.
A henger lekapcsolástól szerintem ne félj, nem szokott gond lenni vele. Én eddig 2 problémás autóval találkoztam, mindkettőben korán, az első néhány ezer km.-en belül jött elő a hiba. Garanciában javítva.
Ha BP-s 3-as Mazdákat néztél, azokban mindben van már, mindegyik "mild" hibrid. -
nyepi
tag
válasz
Pogifej
üzenetére
Nekem egy 21 éves öreg 6-osom, van, 700 k.-ért.
Nincs ilyen autóm. Egyáltalán nem érdekem felbeszélni, csak nem szeretem, amikor hülyeség terjed a fórumokon. Túl sokkal találkozok személyesen, allergiás lettem rá.
A képen látható törés egy teljesen "normális" fáradásos törés. Nem a rozsda okozta. Mint láthatod, a rugó festett, ahol rozsdás, ott azért az, mert nem mostani a törés. És ahol nincs felületkezelve ott megindult a rozsda. De az csak felületi, egy 10-12-es rugóacél nem rohad csak úgy el.
Szerintem (a Te érdekedben), ne bántsd a lengéscsillapítódat se. Biztos vagyok benne, hogy teljesen indokalatlan a csere. Legalábbis a rozsda miatt.
A lakk és festék problémában teljesen igazad van, a Mazda lakkozása nagyon vékony, sajnos sérülékeny. -
nyepi
tag
válasz
Pogifej
üzenetére
Én azért azt eléggé kétkedve fogadom, hogy egy rugó azért törik, mert "szarrá rozsdásodott". Életemben nem láttam még ilyet. Főleg nem egy 7 éves autón.
A rugók szoktak törni. De nem a rozsda miatt.
Az alsó szem hegesztésének veszélyes korrozióját ki mondta, hogy veszélyes? -
nyepi
tag
válasz
animatrix11
üzenetére
Igen, ezt írtam én is. Ebből én is turbóra gyanakodnék. Olajat igazából a turbónál vagy a szelepszár szimeringeknél és a gyűrűknél tudja enni. A turbó elég könnyen és olcsón leellenőrizhető, én ebbe az irányba indulnék.
-
nyepi
tag
válasz
animatrix11
üzenetére
Ha a DPF-et jelzi és sűrűn regenerál, akkor nőnie kellene az olajszintnek, nem csökkennie. Nem füstöl nagyon kéken az autó? A cooler csövet kéne szerintem először megnézni, hogy mennyire olajos, hátha "csak" a turbó eszi meg. Ha aláhajolsz, akkor a egész a löklapnál, szemből nézve bal oldalt nem olajos a motorvédő?
Ha hengerfejes lenne, akkor ezek általában kifelé fújják a vizet, ami a látványos szokott lenni a motortérben. Zöld fagyálló nyom van mindenfelé. -
nyepi
tag
válasz
bmxbandita
üzenetére
Szia!
Ebből sokminden nem derül ki. Fel kell emelni és megfeszegetni. Esetleg aknában is megrángatni. Ha a lengőkar alsó támasz vagy a stabpálca nem lóg, akkor próbáljátok meg befújni a lengéscsillapító ütközőbakját wd-40-el. Ha elmúlik az lesz a ludas. Ezzel egyre sűrűbben találkozok. Ha nem, marad a lengéscsillapító/toronycsapágy/szilent kombó.
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRCSÖKKENTÉS MacBook Pro 17" i7 2.6 GHz 8GB RAM 8 ciklus az akkuban!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3854,94% Akkumulátor
- iPhone 15 Pro Max 256GB 90% (1év Garancia) Akár új akksival is kérhető!
- LG 32GS95UX - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Jackson elektromos gitár
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

T0mBd1gg3R