Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hydra SR
addikt
Jupiter 37A 135mm F3.5 ''tesztkép'':
[link] (vigyázat, 10 megapixel és több, mint 4MB !)
Persze nem igazán autentikus teszt, csak úgy kézből lőttem egyet meg hát JPEG tömörítés, nem is emlékszem pontosan a blendére sem, asszem F5,6 vagy 6,3 volt de nem biztos. De még így is ígéretes Vaciláltam egy Chinon 135 F2.8 és eközött, de a Chinon egyrészt 6 lamellás beugróblendés volt (szemben a 12 lamellás Jupiterrel) és a Pentacon 200-asából kiindulva ez nem jót jelent, szerintem itt is ez már a butított változat. Másrészt a manuális blende kapcsoló könnyen kiugrott a helyéről és így a blende visszaugrott tök nyitott állapotba ami baromira lerontja a használhatóságát. Harmadrészt a Jupiter 3900 Ft volt, a Chinont meg 8900-ért akarták adni. Ja meg ilyen apróságok, hogy ennek 1,2m a közelpontja, a Chinonnak meg 1,5m és végülis alapvetően makróra terveztem használni.
[Szerkesztve]A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Mercutio_
félisten
válasz Hydra SR #501 üzenetére
Hol fogtad ki ilyen jó árban?
Létezik ez K-bajonettel is? Csak mert akkor lenne fénymérés és élességvisszajelzés, mint a mostani chinonnálEladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Hydra SR
addikt
A Soósban volt, eredetileg a Chinont foglaltam le de az említett problémák miatt vaciláltam, és ekkora árkülönbség (3900 vs. 8900) mellett egyértelművé vált, hogy nekem a Jupiter kell. Egyedül amiatt voltak kétségeim, hogy a Chinon azért mégiscsak 2.8-as amin úgysem használnám de arra gondoltam, hogy egy 2.8-as biztos szebben rajzol mondjuk F4-en mint a 3.5-ös. De ez a Jupiter úgy rajzol nyitott blendével is mint a kisangyal, nem bántam meg, hogy ezt válaszottam.
És persze egyben fel is hívnám mindenki figyelmét, hogy a Soós Fotónál hirdetett Chinon 135-ösnek lötyög a blendekapcsolója és nagyon könnyen visszaugrik beugróblende módra, szóval aki manuálisként használná digit vázon azt megszivathatja használat közben. Ugyanis auto módban hiába tekergeted a blendegyűrűt, nem ugrik be mert várja a váztól a blendetüske vezérlését, de nem kapja meg. Az átalakító sajna nem mindig nyomja be eléggé és bizony nyitva marad. Mi több, a már beugrasztott blende is kiugrik, ha közben a kapcsoló megint visszapattan automata állásba. Egyébként ránézésre optikailag kifogástalan állapotban van és még tokja is van.A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Hydra SR
addikt
válasz Mercutio_ #504 üzenetére
Chinont találtam ma K bajonettel, hátha érdekel (bár ha jól értem, neked most is az van): [link]
BEE: én nem tudom, miről koppintottak mit de hogy a kedvenc Pentaconom szintjét simán eléri, sőt, meg merem kockáztatni, hogy túlszárnyalja az azért elég meggyőző Már régóta kerestem egy jó 135-öst de legutóbb Zeisset láttam 15000-ért, és hát fene tudja, nem adnék csak egy Zeiss feliratért 11 rugóval többet. Mivel nem volt sürgős, ráértem kivárni a szerencsémet Bejött. Komolyan mondom, a Soósban nem értenek hozzá azok akik árazzák a cuccokat, néha elvadultan drágán próbálnak meg valami középszerűt rásózni az emberre, azán meg szaréhugyé' ki lehet fogni valami legendát karc- és gombamentesen.A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Mercutio_
félisten
válasz Hydra SR #508 üzenetére
Igen, ilyen 135-ösöm van, de azért köszi
tbs: Persze, K-bajonettel ''csipog-villog'' ha nem kapcsoltam volna ki de más bajonettel nem tudom, hogy reagál, meg konverterre sincs kedvem költeniEladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Hydra SR
addikt
válasz Mercutio_ #509 üzenetére
Meglepne, ha ez bajonettfüggő lenne. Elektronika nincs egyikben sem, Canonnál ez okozza a bibit. Ha nem ''látja'' a váz az obit (mint Windows az új hardware-t LOL ) akkor nincs élességvisszajelzés, de tudtommal a Pentaxok nem csinálnak ebből gondot. A Canont is át lehet verni emulátoros konverterrel merthogy fizikailag semmi akadálya nem lenne az élességvisszajelzésnek manuális obival sem, egyszerűen csak le van tiltva. Azt kell hazudni a váznak, hogy autófókuszos obi van rajta ami épp MF-re van kapcsolva és máris figyeli a fókuszt és felvillannak a pöttyök, ha jó helyre tekerted és elég fény van neki. Nem is lennénk magyarok, ha nem barkácsolnánk ilyeneket
A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
-
Hydra SR
addikt
Jah erről hallottam, én is minden este összeteszem kezeim és az égre tekintve azt mormolom, hogy kapják szét a 400D szoftverét is mert a gyártónak egyelőre odáig sikerült eljutni, hogy a 3 új firmware a következő újításokat hozta:
-lengyel menü (hurrá)
-egyszerűsített kínai menü bővítése (hurrá hurrá, már töltöm is lefele)
-3 új obiról részletesebb exif adatokat rögzít (mert az életünkből ez hiányzott, ettől tudunk most már fotózni)
-jobban együttműködik a Speedlite 380EX-szel (aki ilyet tesz rá az meg is érdemli)
-mindenféle közvetlen nyomtatási funkciók bővítése, fejlesztgetése (háromszoros nagybetűs hip-hip-hurrá, a dslr-eket pont erre találták ki)
...és még hasonló létfontosságú funkciók.
De attól tartok, hogy amíg a konvertergyűrűbe buherálják bele az emulátort, hogy legyen élességvisszajelzés a manuális obikkal, addig még ők maguk sem jöttek rá, hogyan lehet kiiktatni ezt a letiltást a firmware-ben.A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
sabeur
csendes tag
Lőttem délelőtt pár képet a Taksival, remélem vissza ad valamit...
lekellett kicsinyítenem, más nem nagyon csináltam vele...
üdv
Fecó[L:http://www.fotohaz.hu/fotoarena/showphoto.php?photo=283195&password=&sort=1&cat=500&page=1][/L]
-
sabeur
csendes tag
Megtaláltam hőn szeretett Heliosomat, gyorsan lőttam párat vele a digire...
-
adik
őstag
Auto Chinon Zoom MC/LD @ K bajonett, 70-210 f/4-5,6
tesztkép, 210mm, f8, 4,5MB
nem esem éppen hanyatt tőle, de most csak erre futotta egy tizesből a Soósnál. Tudom, fixszel jobban jártam volna, de nekkem most egy túrista-tele kellett rögvest.Kettő, csipkebokor vessző!
-
sabeur
csendes tag
el kéne már adni az összest ...
sem a pénz sem a cucc nem boldogít, viszont ha az ember nem csinál semmit ...akkor meg unatkozni kezdÜdv, és jó fényeket!
F. -
sabeur
csendes tag
Szia !
Ki kell még menni vele, a "szabadba" pár tesztképet még akarok csinálni...
egyenlőre nem tűnik rossznak... CA-t nem tapasztalok, ellenben ha rosszúl szerelnek össze egy optikát az iszonyatosan aberrál, nem csak nagyfényerőn ...hanem szinte mindenhol ahol erősebb csillogás vagy ellenfény van.
Van egy 40e-es manuális lencsém, de abba úgy beleszaladtam, hogy a végtelenben nincs meg az élesség hanem átbukik ... namármost vannak olyan "lencsék" amit fordítva is vissza lehet rakni, én erre gyanakszok, de nem vagyok optikai szakember... ez amiről beszélek kellemetlenűl rózsaszínes sávban keseríti meg az életem, ha nem túl nagy az ellenfény vagy élfény akkor nincs vele baj -
Mercutio_
félisten
-
BEE
addikt
Ma belenéztem egy törőékes K100D-be.
Álom az a mattüveg manuális ojjektívekhez, de a gépihez is jól jöhet.BEE
Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !
-
ThufirHawat
senior tag
Nincs valamelyikőtöknek véletlenül egy Pentacon 500/5.6 optikája?
Képeim, írásaim: http://www.miklosrabi.com
-
werttzui
addikt
-
werttzui
addikt
-
sabeur
csendes tag
válasz ThufirHawat #534 üzenetére
Hát barátom ezzel énis így vagyok, ...
Ha csereberélek valami régi szutyok objektívet vagy egyszerűen csak hozzám kerűl, már a szekrényben is hallom, hogy "könyörög" hogy próbáljam ki ;)
Esendő szívem mindig enged ... -
sabeur
csendes tag
Sziasztok,
Sajnos kicsit távolról fényképeztem ezért kicsit croppolni is kellett
de úgy érzem a Takumar nagyon becsületesen helyt állt.Takumar 105/2,8 M42-es adapterrel EOS350D-n
-
perempe
addikt
Tokina 28-70mm f/3.5-4.5 SZ-X MF
[link]
70mm f/4.5* Brahms: 4. szimfónia *
-
DEx-
tag
Sziasztok,
nemrég vettem egy régi orosz objektívet, egy kis utómunkával elég jó képeket lehet vele varázsolni.
[ Szerkesztve ]
D3xt3r-
-
DEx-
tag
Bocs a témáért...
D3xt3r-
-
Stitch
őstag
-
sabeur
csendes tag
Szia
Igen, a Takumarok ehhez hasonlóan mosnak, kicsit karakteresnek mondanám, ha nem akarnék dúrvább jelzőt, nekem bejön, annak ellenére, hogy a Zuikók lágyságától km-ekre van, a multi meg szuper coating viszont nagyon hasznos dolog, csodásan leszűri a káros visszaverődéseket aberrációkat stb...
Az 5.6-os rekeszt érzésből húztam rá, nem volt sok időm filózni, úgy akartam, hogy még a kutya is némileg éles legyen hát nem igazán jött össze... érdekesség képp tettem fel mégis
üdv,
szépeket,
Fecó -
mandril
csendes tag
Sziasztok!
Nemolyan régen vettem egy tokina 80-200 f2,8 ATX SD manuál obit.
Sajnos nagyon amatőr vagyok.
A kérdésem a következő: fény szegény környezetben, túl nagy a CA, és nem tudok elég éles képet készíteni végtelen állásnál. De megfelelő fény viszonyok között egészen jól muzsikál.
Lásd:
http://festoandras.extra.hu/%C3%81llatkert%202007%20december/index.html
Elolvastam az elejétől a végéig ezt a fórumot, és találkoztam egy érdekes problémával ami előidézhet ilyesmit.
Lehet, hogy szét volt szedve és rosszúl lett összerakva az obi?
Kérkek ha tudtok irjatok. -
Stitch
őstag
Üdv!
Ha megfelelő fényviszonyok közt jól muzsikál, akkor nem hiszem, hogy az objektívnek baja lenne. Inkább a felvételtechnikával lehet gond, talán bemozdul vagy félreélesítesz. Milyen rekeszen szoktad használni az objektívet? Nagyobb rekeszértéknél (f/4 - f/5,6) a CA is csökkenni szokott. Az alacsonyabb kategóriájú telezoom-ok tipikusan a tele végüknél rajzolnak rosszabbul, ott kell leginkább rekeszelni. Szerintem érdemes lenne kipróbálnod, hogy adott gyújtótávolságon melyik az a legkisebb rekeszérték, aminél már a számodra megfelelő minőségű képeket tudsz készíteni.
-
mandril
csendes tag
Valószínűleg, a vég állástól egy mm-t vissza kell tekerni, mert, hogy kipróbáltam és 2,8-as rekesznél is éles a kép! Milyen érdekes, hát meg kell szokni.
De valószínűleg minden fókusz távnál vissza kell venni egy hajszálnyit.Szerinted mit szólna az obim egy miranda 2x telekonverterhez?
Köszi a választ, sokat segítettél.
-
mandril
csendes tag
Pontosan ez az ami a képen látható.
Nem használok adaptert, mert PK bajonettes.
Csak azt sajnálom, hogy nincs A állás a blende állító gyűrűn.
Egyébként Pentax K10D vel használom.
Tegnap is fotóztam, hogy szép idő volt, és egész jó képek sikerültek.
A soos-nál van egy 100-300 Tokina f4, annak van A állás a rekeszgyűrűn, csak szerintem drágán adja 99.000-re tudtam eddig lealkudni, de sajnos manuál obi, nem adnék többet 70-nél érte.
Szia: András -
attilav
tag
Sziasztok
Ma vettem egy K100D-t, és egyből a heliossal álltam neki tesztelni. A fókuszvisszajelzés megy, bár az elején rá kellett jönni hogy mit kell hozzá beállítani, és ez is a custom menüben van(Mint a Use aperture ring), a neve vmi S objektívekkel kapcsolatos fókuszos dolog. Fényt csak Av módban mér, tekerem a rekeszt és megjelenik a hozzá tartozó idő.
Egyébként hirtelen felindulásból vettem a gépet, mert először szereztem egy KM42 adaptert, azt lepróbáltam egy boltban, de ott azt mondták szorul, na akkor csiszolópapírral legyalultam az oldalát, de pentaxom nem volt hogy ellenőrizzem milyen lett, hát pár hónap tépelődés után vettem egy MZ50-t, amin az adapter jól szuperált, csak az egyik alkalommal kiszedéskor sikerült a kiszedővel lerágni a műanyag bajonettből egy darabot, és így az adapter jobbra-balra mozog, nagyon idegesített mert nem volt olcsó a gép,(Szerencsére ez a K obikat nem érinti, azok máshogy rögzülnek) aztán másnap (azaz ma) fogtam magam és elugrottam egy K100D-ért, mondván annak fém bajonettje van, abban nem tesz kárt, és csakugyan, bejött. Az MZ50-hez kaptam egy Tamron 28-80/3.5.6-t, így már csak vázat és kártyát kellett vennem.
Végre én is beléptem a digitális táborba! -
S Zsolt
csendes tag
válasz Hydra SR #505 üzenetére
Sziasztok!
Már viszonylag régóta használok manuális obikat, de csak most karácsony előtt tudtam meg, hogy létezik EOS emulátor is (egy Canon 350D-vel használom ezeket). Ez a fórum is segített megtalálni, hogy hol tudok ilyet venni. Meg is van, ezzel egyidőben beszereztem egy-két új obit fillérekért, magánszemélyektől.
Amíg nem volt meg az emulátor, addig volt egy Pentacon 29/2,8 (szinte semmire nem használtam), és egy Jupiter 135/3,5. (Imádom, főleg makrózásra használom, közgyűrűvel, előtétlencsékkel.) Ezek apám régi Praktica felszereléséből maradtak, így ingyér voltak .
Most vettem 4-4e Ft-ért egy Mir 37mm/2,8-at (hibátlan állapotban van, és gyönyörű a rajzolata), és egy Helios/58mm f2-t (kicsit lötyögős, de még egyben van, a lencséi hibátlanok, szintén nagyon szép rajzolat).
A fórumon olvastam hogy nem mindegy merre tekerem élességállításkor a gyűrűt, ezért csináltam egy részletes tesztet, állvánnyal, több vakuval.
A Pentacon 29mm-től nem voltam elájulva (bár a kitobinál lényegesen jobb). f2,8-on nagyon rondán rajzol, f5,6-tól viszont egész szép. Nem igazán fedeztem fel különbséget aközött, hogy jobbra vagy balra tekerem a gyűrűt, talán közelponttól indulva kicsit jobb eredményt ad, bár itt még olyan alacsony a gyutáv hogy nincs igazán jelentősége.
A Mir 37mm lett a kedvencem. Már f2,8-nál is bőven használható, f5,6-nál már kevés a 8 Mpixel . (Véletlenül vettem észre hogy nagyon hajlamos a becsillanásra, úgyhogy majd kéne rá szerkeszteni egy napellenzőt). Itt már egyértelmű volt hogy a végtelentől tekerve ad jó eredményt.
A Helios 58mm-t gondolom mindenki ismeri. Már f2-nél használható, és bizonyos helyzetekben nagyon hasznos ez az alacsony DOF. F5,6-nál már nagyon szép. Itt is végtelentől tekerve kaptam jobb eredményt.
A Jupiter135 még mindig nagyon jól rajzol, de tekerhetem akármerre, mindig egy kicsit frontfókuszos. (Az elvileg helyes fókusztól kisebb távolságra lévő dolgok lesznek élesek.) Gondolom nem kell ecsetelnem, hogy ekkora gyutávnál már az a kicsi is elrontja a képet. Amikor villog a fókuszpont, mindig egy kicsit a végtelen felé kell tekerni hogy jó helyen legyen az élesség. A vicc az, hogy amikor én állítom be helyesen az élességet, akkor nem is villog a fókuszpont, csak mindig a már említett helytelen élességnél hajlandó jelezni.
Érdekes, hogy amikor a teljes közgyűrűsort is használom, akkor is hibás helyen jelez, de ilyenkor már hajlandó a megfelelő helyen is villogni. Ma kipróbáltam nagy távolságra is, és itt viszont többnyire jó eredményt kaptam, de amikor hibás volt, akkor mindig frontfókusz volt. (kb. a képek 2/3-a lett jó, és ez még nem túl bíztató.
Ha van valakinek ötlete hogy miért nem jó, akkor megkérem hogy írjon!
Főleg Hydra SR-t kérném, mert neki is van ilyen obija!Előre is köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Elektromos autók - motorok
- Tesla topik
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- Tomb Raider Remastered I-III
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- OnePlus 7 Pro - hétpróba
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- OTP Bank topic
- További aktív témák...
- Eladó használt Canon Powershot G3 X kompakt ultrazoomos 1 colos érzékelőjű fényképező-videó gép.
- Kiváló állapotban DJI Osmo Action akciókamera + tartozékok! 4K
- Zhiyun SMOOTH Q3 Mobil Gimbal -Okostelefon Stabilizátor
- Canon A-1 Kit, Kifigástalan Állapotban, Minden Tartozékával!
- Sigma 135mm f1.8 DG ART (Sony-E)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest