Hirdetés
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Digitális Állampolgárság Program
- Asszociációs játék. :)
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- MárkaLánc
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT.hu
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
S Zsolt
csendes tag
válasz Hydra SR #657 üzenetére
Én Photoshopot használok mindenre, de gondoltam kipróbálom, mit tud a Digital Photo Professional. Én is felhúztam maxra a sharpen-t, és utána nagyon meglepődtem, mert a végeredmény nagyon szép volt, így nem hiszem, hogy ez a program okozta volna a problémát. Engem a jelenség, a kissé gagyi programok élesítésére emlékeztetett.
Nem tudom használsz-e más feldolgozó programot ezen kívül, mert a probléma szerintem biztos, hogy az utómunkával kapcsolatos. -
S Zsolt
csendes tag
Heuréka!!!
Rájöttem mi volt a baj!
Én mindig szépen, finoman, óvatosan tekertem a fókuszgyűrűt, ezért nem volt jó.Aki tervezné egy emulátoros átalakító beszerzését annak írom:
A fókuszgyűrűt egy megadott irányba (objektívenként eltérő), határozott, és egyenletes sebességgel kell tekerni (mintha egy fókuszmotor lenne a kezünk), visszajelzésnél rögtön elsütni!
Így már 90%-ban pontos, éles képeket kaptam. (Kicsit még gyakorolni kell )A Helios-al így már közelpontból kaptam jó eredményt, a Jupiterrel szintén.
Köszi a segítséget!
-
S Zsolt
csendes tag
Végül nem bírtam várni, úgyhogy kipróbáltam. Lényegesen jobb eredményt értem el, de közel sem tökéletes az eredmény. Az AF--es obikkal sokkal jobb eredményt érek el manuális fókusznál. Nem tudom mi lehet a hiba (nem hiszem hogy az emulátorral lenne baj), de az egyik ismerősömnek 400D-je van, aminek már tudtommal pontosabb a keresője, majd kipróbálom azzal is.
Belinkelek pár képet az obikról, meg a velük készült tesztképekből:
Pentacon 29mm/f2,8: (Az egyik képen látszik, hogy a többihez képest milyen szögletes a blendéje)
[link]
[link]tesztképek:
f2,8
[link]f5,6
[link]tesztképek:
f2,8
[link]5,6
[link]Helios 58mm/f2 (Érdemes megfigyelni milyen mélyen van a frontlencse, így gyakorlatilag nincs szükség napellenzőre.)
[link]
[link]tesztképek:
f2
[link]f5,6
[link]Jupiter 135mm/f3,5
[link]
[link]Az ezzel kapcsolatos képeket már belinkeltem 2 hozzászólásommal ezelőtt, úgyhogy inkább mutatok egy ezzel készült makrót. A kép kb. f16-22-vel készült, teljes közgyűrűsor + 3 db előtétlencse (összesen 7 dioptria). Eszméletlen hogy még így is "egész jól rajzol"! Így kb. 2:1-hez leképezési arányt lehet elérni.
[link] -
S Zsolt
csendes tag
Minden esetben a kép közepére akartam élesíteni, tehát durván a zöld alapon sárga HUR-betűknél.
f3,5:
[link]kb.: f5,6
[link]f5,6-nál már majdnem jó, de elvileg inkább a mögötte lévő dolgoknak kéne élesnek lenniük.
Csináltam pár képet a többi obimmal is, kézből. Nem túl rózsás a helyzet, elég sokszor tévesztettem, pedig a kitobival hiba nélkül tudtam manuálisan élesíteni. (De ezek legalább állványra szerelve tökéletesen működnek.)
[ Szerkesztve ]
-
S Zsolt
csendes tag
válasz Hydra SR #505 üzenetére
Sziasztok!
Már viszonylag régóta használok manuális obikat, de csak most karácsony előtt tudtam meg, hogy létezik EOS emulátor is (egy Canon 350D-vel használom ezeket). Ez a fórum is segített megtalálni, hogy hol tudok ilyet venni. Meg is van, ezzel egyidőben beszereztem egy-két új obit fillérekért, magánszemélyektől.
Amíg nem volt meg az emulátor, addig volt egy Pentacon 29/2,8 (szinte semmire nem használtam), és egy Jupiter 135/3,5. (Imádom, főleg makrózásra használom, közgyűrűvel, előtétlencsékkel.) Ezek apám régi Praktica felszereléséből maradtak, így ingyér voltak .
Most vettem 4-4e Ft-ért egy Mir 37mm/2,8-at (hibátlan állapotban van, és gyönyörű a rajzolata), és egy Helios/58mm f2-t (kicsit lötyögős, de még egyben van, a lencséi hibátlanok, szintén nagyon szép rajzolat).
A fórumon olvastam hogy nem mindegy merre tekerem élességállításkor a gyűrűt, ezért csináltam egy részletes tesztet, állvánnyal, több vakuval.
A Pentacon 29mm-től nem voltam elájulva (bár a kitobinál lényegesen jobb). f2,8-on nagyon rondán rajzol, f5,6-tól viszont egész szép. Nem igazán fedeztem fel különbséget aközött, hogy jobbra vagy balra tekerem a gyűrűt, talán közelponttól indulva kicsit jobb eredményt ad, bár itt még olyan alacsony a gyutáv hogy nincs igazán jelentősége.
A Mir 37mm lett a kedvencem. Már f2,8-nál is bőven használható, f5,6-nál már kevés a 8 Mpixel . (Véletlenül vettem észre hogy nagyon hajlamos a becsillanásra, úgyhogy majd kéne rá szerkeszteni egy napellenzőt). Itt már egyértelmű volt hogy a végtelentől tekerve ad jó eredményt.
A Helios 58mm-t gondolom mindenki ismeri. Már f2-nél használható, és bizonyos helyzetekben nagyon hasznos ez az alacsony DOF. F5,6-nál már nagyon szép. Itt is végtelentől tekerve kaptam jobb eredményt.
A Jupiter135 még mindig nagyon jól rajzol, de tekerhetem akármerre, mindig egy kicsit frontfókuszos. (Az elvileg helyes fókusztól kisebb távolságra lévő dolgok lesznek élesek.) Gondolom nem kell ecsetelnem, hogy ekkora gyutávnál már az a kicsi is elrontja a képet. Amikor villog a fókuszpont, mindig egy kicsit a végtelen felé kell tekerni hogy jó helyen legyen az élesség. A vicc az, hogy amikor én állítom be helyesen az élességet, akkor nem is villog a fókuszpont, csak mindig a már említett helytelen élességnél hajlandó jelezni.
Érdekes, hogy amikor a teljes közgyűrűsort is használom, akkor is hibás helyen jelez, de ilyenkor már hajlandó a megfelelő helyen is villogni. Ma kipróbáltam nagy távolságra is, és itt viszont többnyire jó eredményt kaptam, de amikor hibás volt, akkor mindig frontfókusz volt. (kb. a képek 2/3-a lett jó, és ez még nem túl bíztató.
Ha van valakinek ötlete hogy miért nem jó, akkor megkérem hogy írjon!
Főleg Hydra SR-t kérném, mert neki is van ilyen obija!Előre is köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mikrotik routerek
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Digitális Állampolgárság Program
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- EA Sports WRC '23
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- PlayStation 5
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- Asszociációs játék. :)