- Vissza a PC Masterrace-re
- Asszociációs játék. :)
- Digitális Állampolgárság Program
- Fűzzük össze a szavakat :)
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- Szólánc.
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
-
LOGOUT.hu
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hydra SR
addikt
Valamivel többet érhet, de nem sokkal. Nincs AF, nincs beugróblende, nincs zoom, nincs a mai gépekkel kompatibilis csatlakozása szóval még átalakító is kell...nem csak optikai teljesítményből áll egy objektív, mert ezzel az erővel eléd rakhatnák a lencséket is egy zacskóban, hogy ragaszd bele egy WC papír gurigába az ábrán látható módon. Persze, lehet úgy is, csak annak nem annyi az ára.
A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Hydra SR
addikt
Biztosan ki lehet pucoltatni, de én nem tudom, hogy hol. Valószínűleg a Camera Kft. is csinál ilyet, csak nem biztos, hogy a legjobb/legolcsóbb megoldás de lehet, hogy USM obit csak ők tudnak úgy szétszedni és összerakni, hogy működjön is. Egy pár szöszmösz viszont még nem a világ, szerintem csak akkor szedesd szét, ha tényleg zavaró a képeken. De ez már a magánvéleményem.
A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Hydra SR
addikt
Az UV elég széles tartomány. Az üveg egy részét megszűri. Az UV szűrő többet szűr belőle, sőt, ránézésre az már egy kicsit a láthatóból is szűr.
-
Hydra SR
addikt
válasz Hydra SR #792 üzenetére
Még valami: Isten a tanúm, hogy kurvára nem vigyázok az objektíveimre és egyéb fotós cuccaimra, márpedig elég sokat használom őket. Ha ott van előttem a téma, nem érdekel, hogy esik vagy havazik, ha hirtelen kell obit cserélni, ledobom a közgyűrűt vagy az obit sapka nélkül a fűbe, zsepivel törlöm le a frontlencsét, aztán a maradék szöszöket lefújom szájjal, és egyetlenegy obim frontlencséje sem karcos, foltos, nem reszel a zoom és a fókuszálás, meg úgy általában, semmilyen cuccomnak semmi baja. Egyszer élő bogár is volt a vázamban de attól sem lett baja. Még a frontlencsét sem védem semmilyen szűrővel, szűrőt akkor használok, ha annak a tulajdonságaira van szükségem. És nincs is L-es cuccom, beugrószintű dolgaim vannak. Hatszázmilliárdszorosan túl van spilázva a cuccok féltése. Ha nem csinálsz égbekiáltó hülyeséget, vagy nincs oltári peched, nem megy tönkre sem egy obi, sem egy váz olyan könnyen. Egyetlen dolgom ment eddig félig tönkre, egy akksi, amikor a táska sarka belelógott a patakba, azon a végén, ahol az akksi volt, és valószínűleg órákig egy vizes zsebben hurcoltam tok nélkül. Utána egy kicsit érdekesen viselkedett vele a gép, főleg vakuzáskor.
A manuális obik pedig, amiknek a topicjában vagyunk, még az L-es szintnél is gyakran masszívabbak. A Pentacon 4/200-amra egyszer ráb*szta a huzat az ajtót befelé jövet de úgy istenesen. Meg is néztem, nem lett-e baja az ajtónak Meg sem fordult a fejemben, hogy az öntött vas obi kárt szenvedhet a faajtótól. Nem is szenvedett.[ Szerkesztve ]
-
Hydra SR
addikt
Szvsz védőszűrőVEL sem teljesen por- és cseppálló. Ellenben sem a portól, sem a cseppektől nem lesz baja. Legalábbis annyitól nem, amennyi bejuthat. A képeket sem rontja el emiatt. Ha vizes vagy mocskos a frontlencse, akkor igen, de ha ugyanez a "védőszűrőn" van (eddig ezt a fogalmat nem is ismertem, gondolom UV szűrőt ért alatta csak fogalma sincs, hogy az UV szűrőt az UV szűrésére találták ki, nem az objektív védelmére, és a neve nem megtévesztésből UV szűrő), akkor is. Halál fölösleges ezen parázni. Ha beleejted a sárba, valszeg tönkremegy. Nem kell beleejteni a sárba. Egy kis vízpermettől meg még a kitobinak sem lesz baja. Ahogy egy kis portól sem. Aki meg mindentől félti, az tartsa:
1, vitrinben
2, a boltban (=ne vegye meg) -> ez még ingyen is vanTele van az internet ilyen faszságokkal, hogy mi mindentől kell félteni a többszázezres objektíveket is. Szerintem azoktól kell félteni, akik ilyen ökörségekkel hintik tele a fotós fórumokat. A leggagyibb DSLR obi sem metastabil anyagokból van, ami a levegővel való érintkezéstől is kárt szenved. A Canon L-es obit meg még annyi dologtól sem kell félteni, mint egy kitobit. Talán attól igen, hogy ellopják de azon nem segít semmilyen szűrő.
[ Szerkesztve ]
-
Hydra SR
addikt
"Sigma obik milyenek?"
Változatosak. Az egészen trágyától az egész jóig minden van a palettán. Sajnos még a jobbaknál is fennáll viszont többnyire a jellegzetes Sigma-betegség: megbízhatatlanság. Fókusz elállítódás, tönkremenetel, ezek sajna ennél a márkánál lényegesen gyakrabban jelentkeznek, mint a többinél. Viszont amit kinéztél, az úgy tűnik, a jobbak közül való. Az EX, a DG, a HSM és az APO is jó dolog, no meg a fix F4-es fényerő 100-tól 300-ig, és a 3-szoros zoomátfogás is olyan, hogy már éppen jó zoomtartomány de még talán nem túl sok ahhoz, hogy jó minőségben is megvalósítható legyen. Canon márkával és L betűvel biztos jobb lenne, de nem biztos, hogy annyival, amennyivel többe kerülne. Ez meg már nem filléres tétel. Elviekben jó amit kinéztél arra amire használnád. Saját tapasztalatot viszont nem tudok mondani.
Viszont ez nem manuális objektív, szóval nem egészen ide tartozikA privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Hydra SR
addikt
válasz rauschie #725 üzenetére
Nem más. A film ugyanolyan messze van a legbelső lencsétől, mint a digitális szenzor, kivéve az emlegetett Nikon-M42 példánál ahol bajok is vannak belőle, hogy nem ugyanolyan messze van. Különben más lenne az objektív közelpontja vagy nem lenne végtelen fókusz, ha mondjuk egy régi Nikkor obit tennél egy mostani Nikon DSLR-re.
-
Hydra SR
addikt
Sztem Stitch arra célzott, hogy ha ennyit szánsz vázra akkor kicsit fura, hogy az objektíven spórolsz. Egy D70s és az árkülönbözetből egy jobb objektív hatékonyabb lett volna. Én is ezért gondoltam, hogy ha M42-eseket nézel akkor biztos valami olcsóbb vázad van, különben nem szívatnád magad vele. Ha meg a régi fotós feeling a zsánered akkor meg hogy kerül alá a D200 Nem áll össze a kép, ezért nézünk furán többen is.
-
Hydra SR
addikt
Persze, a kép lehet jó annak ellenére is, hogy a rajzolat nem az. És el is lehet vele kapni dolgokat AF nélkül is, csak sokkal nehezebb, és az meg nincs dokumentálva, hogy hányszor nem sikerült, csak az, amikor igen. hali01 pedig Canonnal fotóz, azon van fénymérés M42-essel is, és végtelen fókusz is, és lencsés átalakító sem kell. Fénymérés D200-zal is lesz, csak az elején nem tudtam, hogy ilyen gépre lesz. Még valami hali01-ről: nagyon ügyesen bánik az utómunkával, ami néha megtévesztő lehet. Azt hiszed, hogy az objektív érdeme az élesség, pedig valójában sokszor az ő PS tudásán múlt.
-
Hydra SR
addikt
Jah bocs, akkor kísérletezz velük nyugodtan Rajzolatra sok régi cucc hozza azt, amit a mostani többszázezresek, főleg a fixek, csak hát beugróblende nuku, zoom nuku, AF nuku, VR...ehhe jó vicc, végtelen fókusz vagy nincs, vagy csak a szép rajzolat árán van szóval istenigazából csak az áruk vagy az eszmei értékük miatt érdemes játszani velük, amúgy nem jobbak csak olcsóbbak. Ha nem zavar az a rakás dolog amiről le kell mondani ezért, akkor hajrá. Nekem is van 5db M42-esem, ebből 3-mal nagyon elégedett vagyok, sőt, tátom a számat, hogy milyen szépen rajzolnak (Pentacon 4/200, Jupiter-37A 135mm, Zenitar 16mm Fisheye). De azért az AF és a beugróblende hiányát sokszor érzem. Ez volt óccsó Majd veszek AF-est, ha lesz rá pénzem. Addig meg jóez.
-
Hydra SR
addikt
Sajnos a perem nélküli is egy kicsit kijjebb viszi az optikát. Épp eléggé ahhoz, hogy azzal is elvesszen a végtelen.
-
Hydra SR
addikt
A Sigma is. De azért nem vennék olyan Sigmát amit nem ismerek, bízva a márka minőségében. De még Canont vagy Nikont vagy Pentaxot sem. Mindenki gyártott sz*rt is.
[ Szerkesztve ]
-
Hydra SR
addikt
"A Pentaxhoz való M42-es átalakítónak nincs pereme"
Akkor most azt javaslod, vegyen egy másik vázat, mikor már az autofókuszos objektíveket sem tudja megfizetni?AuLaci: Nikonon nem igazán érdemes M42-esekkel vacakolni. Ha manuális optikákat nézegetsz, akkor gondolom a vázad sem felső kategóriás, ami azt jelenti, hogy nem lesz fénymérésed sem az M42-esekkel, és ennyi szívás egyszerre már sok, ha fotózni is akarsz közben, nem csak kísérletezgetni a régi és a modern technika kombinálásával. Asszem D80-tól fölfelé működik a fénymérés velük. Ugyanakkor a végtelen fókusz hiányát korrigáló lencse is rontja a képminőséget, jól sejted. Hogy mennyire, azt lehet sejteni az átalakító árából is: ennyiért nem kapsz űrtechnikával csiszolt üveget. Egy sima kétszerező is ront a minőségen, pedig az picit többe kerül (mármint nem M42-esről beszélek most). Viszont vannak jó kis Nikon manuális obik amikkel ezek a problémák megoldódnak és szintén jóval olcsóbbak automata párjaiknál. Szerintem inkább ebben az irányban keresgélj. M42-vel csak a szívás van Nikonon. Kicsit Canonon és Pentaxon is, de közel sem annyira.
[ Szerkesztve ]
-
Hydra SR
addikt
Nem akartam ilyen szókimondó lenni ezúttal, de erre gondoltam én is Nem lehet mindentől megóvni a felszerelést és nem is érdemes, akkor nem kell használni de leginkább megvenni sem. Egyedül a frontlencsén kívülről lerakódó zsír, maszat, pára, vízcsepp zavar mert becsillan és láthatóan életlenséget okoz de csak akkor, ha a kirajzolt kép területére esik. Mindkét Pentacon telém frontlencséjének a széle olyan mocskos belülről, hogy sírni lehet, ha ránézel. De a közepe, amit az APS-C használ, tiszta. Ráadásul a 300-as a középformátumot is kirajzolná elvileg szóval a frontlencsének igen elenyésző hányadát használja az APS-C. Sőt, annak a széléből még le is van pattanva egy darab az üvegből.
Stúdiófotózásnál, képek tömeges gyártásánál biztos zavaró a porszem mikor sok a világos, homogén háttér, a vakukat úgy szokták belőni, hogy F/8-F13 közötti blende legyen jó és nem lehet egyenként foglalkozni az utómunkával mert 200 kép készül naponta. De hát melyikünk dolgozik jól menő stúdióban fotósként...[ Szerkesztve ]
-
Hydra SR
addikt
Én is így tudom. Zenitar kivételével csak egy Yashikor 35/2.8-am van 50mm alatt. Az tényleg elég gáz digin. Előtte egy Zeniten volt, azon szépen muzsikált. De ha megnézed a Zenitarral készült képet, azon is látszik lágyulás a képszéleken. Nem az aljára gondolok, ahol már kicsúszott a mélységélességből, de a kép jobb széle például már nem valami szép, a bal szélen meg tetemes CA van, pedig egészen biztos, hogy a blendét középérték környékére lőttem be. Megint más kérdés, hogy úgy tűnik, ezek a körülmények nem feküdtek igazán ennek az obinak mert egyébként nem szokott ilyen gyengén teljesíteni, de azért a képszéli lágyulás mindig jelen van, csak nem ilyen látványosan.
Teszt(ecske) a Yashikor 35mm F2.8-cal:
[link]A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Hydra SR
addikt
Lehet, hogy a jpeg konvertálást rontottam el, túltömörítettem.
Itt egy másik amit most konvertáltam egyenesen a rawból jpeg-be:Ha jól emlékszem, ez F/8 volt. A széleken eléggé begyűjtötte a CA-t és homályosodás is látható. Ez a hátránya az M42-es nagylátóknak digin. A telék kevésbé érzékenyek erre.
-
Hydra SR
addikt
Azt maximumra szoktam tenni. Lehet, hogy ezt találjátok furcsának, én majdnem mindig úgy használom.
A Canon saját RAW konverterét használom, Digital Photo Professional. De majd akkor teszek fel egy olyat is, amit középső állásban konvertáltam.[ Szerkesztve ]
-
Hydra SR
addikt
Majd mutatok másikat is, de amúgy nem nyúltam máshoz és RAW-ból lett tömörítetlen TIF, aztán jpg. A Zenitar rajzolatát inkább mondanám furcsának, mint életlennek vagy részlettelennek. Kicsit szögletes. Leméretezve semmi baj vele, de teljes méretben elég meghökkentően néz ki. Nyomtatásban nem látszik 600dpi-vel A/3-asban, teljesen rendben van.
[ Szerkesztve ]
-
Hydra SR
addikt
Stitch-nek elsősorban, de hátha mást is érdekel:
Zenitar 16mm F/2.8(@F/11) Fisheye M42rajza egy 400D-n:
Teljes méret, 3888*2592, 3,7MB:
1000px-re leméretezve kerettel, 239kB:
Utómunka: az égbolton van egy gaussian blur, és az árnyékokat kicsit felnyitottam curves-szel, de a rajzolatba egyik sem szól bele. A leméretezett képen élesítés is van.
Szerintem ez az obi nem világbajnok rajzolatú de elég jó. A kitobinál kicsit jobb. Nyitott blendével sem sokkal másabb a részletessége és az élessége, mint középen, ez mondjuk midenképp nagy előny a kittel szemben aminél erősen blendefüggő.
-
Hydra SR
addikt
válasz johnjohn #640 üzenetére
Én nem ismerem. A márkát igen, ezt a konkrét obit nem. De hát ha már megvetted, ott lesz a kezedben. Jobban hiszel a fórumozóknak, mint a saját szemednek?
-
Hydra SR
addikt
Erre nem is gondoltam. De hát végülis aki publikálja a képeit annak begyűjthetők bárhonnan, ahova feltölti. Most tökmindegy, hogy hozzá töltöm fel vagy idejön PH-ra és lementi azt, amit a kepfeltoltes.hu-ra töltöttem fel, én nem így gyűjtenék képeket ha lopni akarnék, hanem végigjárnám a galériákat és lementeném ami nekem kell, sokkal egyszerűbb. Szerintem inkább ingyen csinált magának némi pénzt azzal a kevés reklámmal ami az oldalán van. Megakadályozni úgy sem tudom, hogy begyűjtsék a képeimet, csak ha nem publikálom őket soha sehol, de akkor meg minek fotózok.
-
Hydra SR
addikt
Nem tudtam, hogy az extra.hu-n van ilyen lehetőség bárkinek. Azt hittem, a Photohost fizetett a tárhelyért, olyan nagyon meg nem is foglalkoztam vele, hogy hogy is van ez, csak használtam
werttzui: eleve feltöltés ELŐTT kérdezem meg az illetőt, hogy feltölthetek-e róla képet. Így is illik, és jogilag is így korrekt. Ha mégis nagyon gáz valamiért a dolog, akkor a hsz-ből töröltetném a linket egy moderátorral. Még sosem volt rá szükségem.
-
Hydra SR
addikt
-
Hydra SR
addikt
válasz werttzui #619 üzenetére
Nem tudok róla, szerintem felhasználóként nem. Viszont a fél évvel ezelőtt feltöltött képeim is megvannak még, míg mondjuk az ImageShack-ról és a kepfeltoltes.hu-ról már egy jó részük eltűnt. Nem én töröltem őket.
-
Hydra SR
addikt
5 megáig fogad képeket, jpeget és png-t. File méret és formátumon kívül egyéb korlát nincs, lehet 12 megapixeles képet is feltenni, csak akkor az nem fine jpg lesz, hanem normal. Regisztrálni nem kell. Van thumbnail és direkt link is. És gyors.
[ Szerkesztve ]
-
Hydra SR
addikt
ThufirHawat fórumtárs írása egy spec. makró objektívről:Canon MP-E 65mm
Az írás közepe táján vannak képek is a bokeh-ről. Hajmeresztő. De azért nem kell ennyire rondának lennie feltétlenül, hogy már zavaró legyen.A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Hydra SR
addikt
Tényleg az a lényeg, hogy az elmosódással kiemeljük a környzetből. De ha egy pacás valami a háttér amiben csillagok meg virágminták jelennek meg akkor ez nem fog sikerülni (Canon MP-E 65-től láttam eddig a legrondábbat, Thufir fórumtárs linkelte a saját képeit vele). Igazából a bokehet akkor veszi észre az ember, ha ronda. De az összhatáson dobhat az is, ha nagyon szép. Egyébként meg jó az átlagos. Szerintem.
-
Hydra SR
addikt
A fényerő nem az objektív tulajdonsága?
Egyébként sem CSAK attól függ. A lamellák száma és kialakítása nagyban befolyásolja, hogy mennyire lesz szép a bokeh, milyen alakúak a foltok.A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Hydra SR
addikt
-
-
-
Hydra SR
addikt
Csak tippelek, de szerintem a felugró tüköraknások között volt olyan, amibe nem fölülről kellett belenézni, hanem volt még egy tükör. Mintha egy szögkereső lenne rajta. De lehet, hogy hülyeséget tippelek.
-
Hydra SR
addikt
Jah erről hallottam, én is minden este összeteszem kezeim és az égre tekintve azt mormolom, hogy kapják szét a 400D szoftverét is mert a gyártónak egyelőre odáig sikerült eljutni, hogy a 3 új firmware a következő újításokat hozta:
-lengyel menü (hurrá)
-egyszerűsített kínai menü bővítése (hurrá hurrá, már töltöm is lefele)
-3 új obiról részletesebb exif adatokat rögzít (mert az életünkből ez hiányzott, ettől tudunk most már fotózni)
-jobban együttműködik a Speedlite 380EX-szel (aki ilyet tesz rá az meg is érdemli)
-mindenféle közvetlen nyomtatási funkciók bővítése, fejlesztgetése (háromszoros nagybetűs hip-hip-hurrá, a dslr-eket pont erre találták ki)
...és még hasonló létfontosságú funkciók.
De attól tartok, hogy amíg a konvertergyűrűbe buherálják bele az emulátort, hogy legyen élességvisszajelzés a manuális obikkal, addig még ők maguk sem jöttek rá, hogyan lehet kiiktatni ezt a letiltást a firmware-ben.A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Hydra SR
addikt
válasz Mercutio_ #509 üzenetére
Meglepne, ha ez bajonettfüggő lenne. Elektronika nincs egyikben sem, Canonnál ez okozza a bibit. Ha nem ''látja'' a váz az obit (mint Windows az új hardware-t LOL ) akkor nincs élességvisszajelzés, de tudtommal a Pentaxok nem csinálnak ebből gondot. A Canont is át lehet verni emulátoros konverterrel merthogy fizikailag semmi akadálya nem lenne az élességvisszajelzésnek manuális obival sem, egyszerűen csak le van tiltva. Azt kell hazudni a váznak, hogy autófókuszos obi van rajta ami épp MF-re van kapcsolva és máris figyeli a fókuszt és felvillannak a pöttyök, ha jó helyre tekerted és elég fény van neki. Nem is lennénk magyarok, ha nem barkácsolnánk ilyeneket
-
Hydra SR
addikt
válasz Mercutio_ #504 üzenetére
Chinont találtam ma K bajonettel, hátha érdekel (bár ha jól értem, neked most is az van): [link]
BEE: én nem tudom, miről koppintottak mit de hogy a kedvenc Pentaconom szintjét simán eléri, sőt, meg merem kockáztatni, hogy túlszárnyalja az azért elég meggyőző Már régóta kerestem egy jó 135-öst de legutóbb Zeisset láttam 15000-ért, és hát fene tudja, nem adnék csak egy Zeiss feliratért 11 rugóval többet. Mivel nem volt sürgős, ráértem kivárni a szerencsémet Bejött. Komolyan mondom, a Soósban nem értenek hozzá azok akik árazzák a cuccokat, néha elvadultan drágán próbálnak meg valami középszerűt rásózni az emberre, azán meg szaréhugyé' ki lehet fogni valami legendát karc- és gombamentesen.A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Hydra SR
addikt
A Soósban volt, eredetileg a Chinont foglaltam le de az említett problémák miatt vaciláltam, és ekkora árkülönbség (3900 vs. 8900) mellett egyértelművé vált, hogy nekem a Jupiter kell. Egyedül amiatt voltak kétségeim, hogy a Chinon azért mégiscsak 2.8-as amin úgysem használnám de arra gondoltam, hogy egy 2.8-as biztos szebben rajzol mondjuk F4-en mint a 3.5-ös. De ez a Jupiter úgy rajzol nyitott blendével is mint a kisangyal, nem bántam meg, hogy ezt válaszottam.
És persze egyben fel is hívnám mindenki figyelmét, hogy a Soós Fotónál hirdetett Chinon 135-ösnek lötyög a blendekapcsolója és nagyon könnyen visszaugrik beugróblende módra, szóval aki manuálisként használná digit vázon azt megszivathatja használat közben. Ugyanis auto módban hiába tekergeted a blendegyűrűt, nem ugrik be mert várja a váztól a blendetüske vezérlését, de nem kapja meg. Az átalakító sajna nem mindig nyomja be eléggé és bizony nyitva marad. Mi több, a már beugrasztott blende is kiugrik, ha közben a kapcsoló megint visszapattan automata állásba. Egyébként ránézésre optikailag kifogástalan állapotban van és még tokja is van.A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Hydra SR
addikt
Jupiter 37A 135mm F3.5 ''tesztkép'':
[link] (vigyázat, 10 megapixel és több, mint 4MB !)
Persze nem igazán autentikus teszt, csak úgy kézből lőttem egyet meg hát JPEG tömörítés, nem is emlékszem pontosan a blendére sem, asszem F5,6 vagy 6,3 volt de nem biztos. De még így is ígéretes Vaciláltam egy Chinon 135 F2.8 és eközött, de a Chinon egyrészt 6 lamellás beugróblendés volt (szemben a 12 lamellás Jupiterrel) és a Pentacon 200-asából kiindulva ez nem jót jelent, szerintem itt is ez már a butított változat. Másrészt a manuális blende kapcsoló könnyen kiugrott a helyéről és így a blende visszaugrott tök nyitott állapotba ami baromira lerontja a használhatóságát. Harmadrészt a Jupiter 3900 Ft volt, a Chinont meg 8900-ért akarták adni. Ja meg ilyen apróságok, hogy ennek 1,2m a közelpontja, a Chinonnak meg 1,5m és végülis alapvetően makróra terveztem használni.
[Szerkesztve]A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Hydra SR
addikt
''A digi, sokkal igényesebb ezekre a dolgokra ahogy tapasztaltam.''
-> na ja mert nem 9*13-ban nézegeted Leginkább ezért. De amúgy tényleg van olyan amiben a dslr-ek kényesebbek az obi hibáira. Ennek két okát látom: 1, a kisebb szenzor a lencsékből kevesebbet használ, a kép meg nagyobb lesz. Ergo a lencse csiszoltságának a finomsága sokkal többet nyom a latban. 2, a szilícium alapú érzékelő nem szereti szögben kapni a fényt, csak merőlegesenA privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Hydra SR
addikt
Trap Focusnak hívják (trükkös ) D1X-en a GOOGLE ([link]) alapján de hogy a menüben hol van azt a géped kézikönyve fogja tudni ami feltehetőleg szintén fellelhető valamilyen formában a neten is, ha már nincs meg könyv formájában neked.
Canonon 350D-400D 20D-30D kategóriában nincs fókuszcsapda, ennél jobb Canonja meg itt senkinek sincs aki rendszeresen látogatja a fotós topicokat.
Talán itt egy picit több esélyed van a pontos és hiteles válaszra: [link]
Manuális obival Canonon meg sosem fog működni a fókuszcsapda amíg nem hajlandó élességet figyelni elektronika nélküli obikkal is a Canon váz. Nikonnál fingomsincs, mit kezd vele. Elvileg azon működhet, D1X kategóriában de gyakorlatban nem tudom. Noha kissé meglepő lenne egy olyan drága vázon régi manuális obit látniA privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Hydra SR
addikt
Állítólag a Pentacon 4/300-am is kf-re lett tervezve. Mondjuk a 100mm-es frontlencse erősen erről árulkodik, meg a súlya is. Alig találok rajta fogást, hogy fókuszálni és rekeszelni is tudjak még. Kétes értékű a használhatósága emiatt, rajzolat és fényerő ide vagy oda, a 200-ast még mindig sokkal gyakrabban veszem elő.
-
Hydra SR
addikt
Gyanítom, hogy az első azért 20k mert az eladó nincs tisztában az árakkal, láttam én már 16-ért EF-M42 konvertert is az apróneten és nem emulátoros volt csak egy sima vasdarab amit 5-ért hajigálnak vakerán. Lehetne azért is 20k mert nagy fényerejű de akkor azt odaírná Sztem F3.5-ös. Én már 12k-t is csak a szájamat húzogatva adnék érte. A másikat én is nézegettem és fontolgattam és csak azért nem vettem meg mert végülis elég jól megvagyok a 200-as Pentaconnal, ott még nem szoktak fényerő gondok lenni, rajzolattal meg pláne sosem. Amúgy megvenném azt a Zeisset 20-ért de most már erről a 200-asról csak AF-esre vagyok hajlandó váltani ha megtehetem, addig meg jó ez.
[Szerkesztve]A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Hydra SR
addikt
válasz Mercutio_ #438 üzenetére
Ez természetes, hogy más obinak más a képe de most nem erről beszéltünk Hanem hogy ugyanannak az obinak más irányból élesítve is más a képe ugyanott, ugyanakkor, ugyanazon a témán.
-
Hydra SR
addikt
válasz werttzui #436 üzenetére
Pedig én is tapasztaltam. Általában a közelpont felől jó élesíteni az én obijaimon. A Pentaconokon és a Canon 50-esen is, kitobin nem szoktam manuálisan fókuszálni, Zenitaron meg szinte tökmindegy, annak elég nagy a mélységélessége és nem olyan világbajnok a rajzolata hogy érdemes legyen ezzel szarakodni. Fura de mintha szögletesen rajzolna. Részletes csak szögletes.
-
Hydra SR
addikt
feltétlenül
/ON:
kipróbáltam, megnézegettem ezt a Zenitar halszemet...istenigázából nincs sok tesztelnivaló rajta. Korrekt. Tudja azt amire számítottam, ennyi a lényeg. Mindjárt teszek fel rendes képet vele a DF topicba.
-
Hydra SR
addikt
Na megvan, tipp-topp állapotban, még a doboza is. Mint ha sosem használták volna. Első tulaja állítása szerint ez majdnem igaz is. Most megyek le a Dunakorzóra (Szentendrén) pár képet csinálni vele
-
Hydra SR
addikt
Jinxx: vasárnap veszem át, biztosnak tűnik Egyúttal Szentendrén ki is próbálom.
attilav: köszi de ennél olcsóbban találtam helyben. M42-es de már két konverterem is van 3 obira, annyi elég lesz szerintem
A tapasztalataimat majd leírom szokásomhoz híven de az az igazság, hogy nem először lesz 16mm-es Zenitar a gépemen, nagy meglepetésre nem számítok (klassz képzavar, a meglepetés attól az, hogy nem számítunk rá )A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Hydra SR
addikt
Meglepő módon nem olyan hatalmas az eltérés mint vártam de azért van különbség. Közben feltűnt, hogy a Miranda valami oknál fogva a 300-as Pentaconnal használhatóbb, mint a 200-assal, noha a 200-as szebben rajzol nyitottabb blendével is szóval ezt nem teljesen értem de evvan Részletgazdagságban nem olyan durva a különbség, ellenben a CA generálása lényegesen kevesebb a VEB-nek, és azért az sem mindegy.
Pentacon 4/300 @ F11 + Miranda 2x:
[link]
Pentacon 4/300 @ F11 + VEB 2x:
[link]
Mindkettő 100% crop, a kép széléről. Nem látványos a különbség a kép közepe és a széle között. Az állvány egy hangyafingnyival odébb mozdult amíg kétszerezőt cseréltem, így a kép széle is kicsit máshol lett de nagyjából ugyanazt a területet vágtam ki.
Majd ha egyszer lesz energiám és kedvem, megcsinálom a tesztet a 200-assal is. Ott biztos nagyobb a különbség, azon valami irtózat pacázást csinált a Miranda. Fingom sincs, miért pont azon.
-
Hydra SR
addikt
Megvettem a VEB Optisches werk Weixdorf típusú M42-es kétszerezőt. Még csak kézből próbáltam de máris használhatóbbnak tűnik elődjénél. A fényerőt ugyanúgy zabálja de F8 környékén már rajzol is valahogy. Ugyanakkora távolságról ugyanazzal az obival egy adott témából több részlet látszik vele, mint nélküle. Nem kétszer annyi de több mint nélküle. A Mirandánál ez fordítva volt, gyakorlatilag jobban megérte croppolni mint kétszerezőzni. Egy ezressel többért használhatót kaptam, a másik használhatatlan volt. Mindjárt jönnek tesztképek is állványról.
-
Hydra SR
addikt
Bár már sokszor leírtuk a topicban de a következőkre kell figyelni:
Pentax: fogadja a régi Pentax obikat átalakítózás nélkül. Van fénymérés, van élességvisszajelzés. M42-esek átalakítóval működnek rajta, élességvisszajelzés és fénymérés is megmarad. Van végtelen fókusz.
Nikon: fogadja a régi Nikon obikat átalakító nélkül, valamint átalakítóval az M42-eseket és hasonlókat, DE!: csak élességvisszajelzés van, fénymérés nincs ÉS: az átalakító kijjebb tolja az obit annyival, mint ha közgyűrű lenne rajta, emiatt a végtelen fókusz elvész, sőt...
Canon: nem fogad semmilyen régi Canon obit csak átalakítóval, ahogy a M42-eseket is. Fénymérés van, élességvisszajelzés nincs. Nincs végtelen fókusz-probléma sem.A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Hydra SR
addikt
Erről már a napellenző sem jön le. Anélkül meg a frontlencse nem jön ki. Hátsó lencsét ki tudtam szedni, meg is pucoltam de az nem volt olyan koszos. Sajna ez a hátránya a régóta nem használt meneteknek, beragadnak.
-
Hydra SR
addikt
És a zsírt is leszedi ez? Én inkább maszatosnak látom mint porosnak, porszemekkel nem is foglalkoznék. Mosogatószer gondolom ezekre még mehet, nem volt rajtuk semmi különleges bevonat amit tönkretehet...vagy mégis?
-
Hydra SR
addikt
Hát, remélem ebből ki lehet robbantani a lencséket mert a 200-ast hiába feszegettem, nem indult meg. Frankón végig is szántottam a csavarhúzóval a frontlencse szélét, szerencsére nem elég erősen ahhoz, hogy nyoma legyen de kicsit megijedtem. Hát még a 300-asnál hogy megijednék Majd ha már csináltam vele sok jó képet akkor merek csak hozzányúlni, legalább ne rögtön az elején kockáztassak. És végülis nagyon minimális pacázást csinál a maszat miatt és azt is csak 5.6 alatt, lényegében elviselhető mennyiséget. Leméretezve már nem látszik.
-
Hydra SR
addikt
Köszi és a tippet is Majd valahol szerintem egy tisztíttatásra be kéne adnom mert ahogy elnézem, ennek is mocskos a lencséje belülről de nem csak a szélén. Lehet, hogy ettől rosszabb a rajzolata meg CA-zik nyitott blendével. Nem vészes úgyhogy nem sürgetem de majd alkalomadtán szétszedetem. A frontlencse széléből egy kis darab le van pattanva, a képeken nem látszik de főleg emiatt nem merem szétszedni mert ott fog elrepedni ha csesztetem.
-
Hydra SR
addikt
Jinxx: lesznek, lesznek hogyne Képet majd csinálok róla is, olyat amin a 200-as mellett van, hogy legyen viszonyítási alap. Hát nem másfélszer akkora. Hosszra még talán de térfogatra inkább háromszor, súlyra meg 4-szer.
#382: természetesen a kép BAL széle lágy, nem a jobb rosszul írtam.
-
Hydra SR
addikt
Jippííí, Pentacon 4/300, első tesztkép (vigyázat, nagy file és felbontás!):
[link]
F11-en, állványról, távkioldóval, tükörfelcsapással. 80-100 méterre lehet amire fókuszáltam. A kép jobb széle azért lágyabb kicsit mert az messzebb volt valamivel mint ahova élesítettem, tulajdonképpen az már kezd kilógni a DOF-ból. De azért a vakolat egyenetlenségei látszanak Jobb szélen meg meg lehet számolni a kavicsokat a panelben.
Ami kicsit bánt: F4-en azért nem világbajnok. 200-as kistesója szebben rajzolt nyitott blendével. Nem vészes de lényegesen romlik a blendenyitással az élesség és nő a CA. F5.6 és F8 között éri el a maximum környékét rajzolatban. Állványról, lesből szerintem jó kis madarazós obi. Meg asztrofotós is lehet. Bazinagy, bazinehéz, iszonyatosan masszív és minden van rajta ami praktikus, tipikus keletnémet csoda. Beépített de lecsavarható napellenző, beépített állványmenet ami elforgatható, így nem kell az állványfejjel trükközni ha álló képet akarsz. Folyamatos blendeállítás, nem akad meg 1/3-onként. Viszont a maximumát be lehet akasztani, így nem tekered túl véletlenül. 19 lamellás blende, gyakorlatilag minden értéken kör alakú. Külső élességkorrekció állító csavar, állványmenet cserélhető nagyobbra amivel távcső állványra rögzíthető aminek más a mérete. Ha valamit befogsz élesre és a fókuszgyűrű szerint 10m-re van akkor azt lemérheted mérőszalaggal de akkor is 10m-re lesz. Angolszász lábban is jelölve van.
Nem egy kirándulós darab, már verekedni is túl nehéz és nagy viszont tekintélyt parancsoló méretei és formája van, no meg hát megfelelő rekeszeléssel első osztályú rajzolata. Csak ajánlani tudom annak aki tudja, mit vállal vele. 28000-ért vettem EF átalakítóval együtt. Ja, bélelt, kemény bőr tok is jár hozzá, szíja is van amivel elvileg vállon hordható de azért én nem hordanám mert szétveri valamelyik belső szervemet séta közben, vagy csak eltöri a medencecsontomat Na majd lesznek rendes képek is vele, ez csak egy első benyomásos gyorsteszt mivel nagyon megörültem neki
attilav: kinéztem közben én is valami mást csak még nem tudom, hogy sikerül-e megvennem de ha nem akkor továbbra is érdekelhet a Zenitar mindaddig amíg nincs halszemem (vagy lófejem, vagy kutya melegem )
-
Hydra SR
addikt
-
Hydra SR
addikt
Kézből nyilván felejtős, ezt én is sejtettem, már a 200/4-es Pentacon sem kitartható szerényebb fényviszonyok között, használható ISO-n. Nade állványról madarazni, meg Holdat fotózni?
Úgy látom, ennek is része az állványmenet.
A tieddel mi volt a baj?A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Hydra SR
addikt
Hanimex 400mm F6,3 -> ezt ismeri valaki? Legalább hallásból, hogy mondjuk híresen jó vagy híresen szar, vagy csak úgy átlagos.
-
Hydra SR
addikt
válasz rauschie #345 üzenetére
Ha nem bonyolult a szétszedés és visszacserélés a régire akkor mindenképp beruházok egyre. Persze csak ha emberi áron van. Aztán amikor épp zavarna mert mondjuk családot vagy koncertet fotóznék AF obival akkor visszateszem az eredetit.
Ahogy nézegetem a gépet, erősen tartok tőle, hogy szét kell kapni a fél vázat hozzá. Ez nem jó hír.A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Hydra SR
addikt
válasz rauschie #343 üzenetére
A Nikon FG az filmes, ha jól emlékszem (?).
Igen, néztem én már törőékes keresőbe és tényleg marha jónak tűnt elsőre. Nem tudom, mennyire fog zavarni a komponálásban, ezt azért még át kell gondolnom.
as_Rock, Thufir: köszi, ezeknek is utánanézekA privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Hydra SR
addikt
válasz csiga997 #337 üzenetére
Hallottam, hogy csinálnak ilyet valahol. Nekem úgy mondták, hogy a tükörbe csiszolják, de lehet, hogy rosszul mondták és a kereső lencséjébe csiszolnak de a lényeg, hogy van ilyen és bármilyen gépre megcsinálják elvileg.
Amit linkeltél olyat láttam már de egyrészt marha drágának tűnik, másrészt szerintem Magyarországon nem lehet kapni. Legalábbis én nem láttam. De ha mégis tudsz valahol, azt szívesen megnézném
Még mindig nem szeretek rendelgetni, pláne külföldről, meg a fizetés is macerás, Visa Electronom van.
-
Hydra SR
addikt
Én részemről baromira elégedett vagyok a fix 200-as Pentaconommal, bár ezt már írtam párszor de most nagyon idevág: szerintem úgy F5.6 környékétől már hozza egy 70-200 F4L minőségét, csak kb. 160000-rel olcsóbb volt (6900 Ft zsebpénz egy obiért, ennyiért még szart sem kapsz autófókuszosban nemhogy jót, egy szűrő kerül ennyibe). Nem mondom, kell vele vacakolni, hogy kihozd belőle a maximumot mert ami mozog arra erősen korlátozott a használhatósága, pláne a 400D ultrapici keresőjével. Blende F4-re, élességállítás, blende vissza oda ahol használni akarom aztán exponálás. És még így sem mindig sikerül jól belőni a fókuszt. De ha sikerül, akkor nagyon ott van. Amíg nem keresek vele (vagy mással) annyi pénzt, hogy valami L-es USM-re cseréljem, addig köszönöm jól megvagyok vele. Esetleg beruházok egy emulátoros M42 konverterre és akkor élességvisszajelzésem is lesz vele. Még úgy is messze vagyok az L-es AF obiktól pénzben, ráadásul csak egyszer kell megvenni.
Szintén erősen gondolkozom egy törőék csiszoltatáson a tükörbe. Csak még nagyon friss a gép, nem akarom 3 és fél hónaposan buherálni és bukni a garit, legalább közeledjünk a garanciaidő végéhez, hátha addig előjön valami rejtett hibája.A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Hydra SR
addikt
válasz rauschie #302 üzenetére
Pentacon telékkel még csak jó tapasztalatom volt. Pont 135-öst nem próbáltam de rosszat még sosem hallottam róluk.
És mivel eleve filmesre gyártották őket, ezzel aligha lehet gond.
Megj: Valaki emlegetett korábban ebben a topicban valamit, hogy Nikon vázon az átalakítóval gondja volt mert kicsit kijjebb tolja az obit és nincs végtelen fókusz (nem emlékszem pontosan a sztorira, olvass vissza ha érdekel). Na, a Pentaconokat alapból egy picivel túl lehet tekerni a végtelen fókuszon. Ez azt jelenti, hogy jó eséllyel ha csak egy kicsivel tolja kijjebb az obit a konverter, akkor sem bukod el a végtelen fókuszt csak legfeljebb koppanásig kell tekerni hozzá a fókuszgyűrűt.A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Hydra SR
addikt
Kicsit trükközve a direkt linket is ki lehet csikarni, noha alapból nem jeleníti meg de létezik:
[link]
A teljes képre jobb klikk, tulajdonságok, és az ott levő elérési utat kell bemásolni.
Terapeuta: akkor ebbe futhattam bele, 1 nappal azután, hogy elkezdtem használni Nem örültem.
-
Hydra SR
addikt
[link]
5MByte a maximum, és eddig a leggyorsabb amit láttam. A feltöltés és a letöltés is gyors. Megbízhatóságban nem jobb a többinél, ugyanúgy eltűnnek néha a képek.A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Hydra SR
addikt
-
Hydra SR
addikt
Köszi, de azért Bp-en kéne maradni és összeghatár is van A tolnai fickó hirdetését szerintem már megtaláltam, el is vitték már addigra. Most már nem is dobja fel a keresés.
-
Hydra SR
addikt
Figyelem folyamatosan a kínálatot azokon az oldalakon amiket ismerek de M42-es Canont speciel még nem láttam, csak FD-t, és azt nem tudom, hogy van-e egyáltalán FD-EF konverter.
Amire vadászok most az egy 300-400 körüli fényerős tele, állványmenettel, pl Pentacon 300-as Elég új vagyok még nemcsak manuális obik de még DSLR terén is, sőt, fotózni is csak fél éve kezdtem szóval sokmindent nem tudok még, de figyelek mindig
-
Hydra SR
addikt
400D váz
Pont az a gáz, hogy a kétszerező a fényerőből is levesz meg a DOF-ból is, szóval nem elég, hogy kevesebb fény jut be azonos blendénél, még jobban is kell rekeszelni, közben meg a kétszerezés miatt fele akkora záridő kéne, hogy ki tudjam tartani szal napsütésben ISO 400 alatt esélytelen, de inkább 800. Használhatatlan. Vagy max állványról, beállítva egy madáretetőre de azért ahhoz sem ártana legalább 1/125 mert a madár is mozog, és a madáretetők ritkán vannak csak úgy a napon. Szóval egyelőre nem nagyon találtam még ki a felhasználási területét, levélnehezéknek már ott a Yashikor Valóban nekem is az a bajom azzal a Yashikorral, hogy egy fixtől az ember szebb rajzolatot várna, mint egy zoom obitól, pláne, hogy a fényereje is nagyobb szal azonos rekeszen meg pláne agyon kéne vernie a kitobit. Kíváncsi lennék, mit művel filmesen mert végülis arra találták ki.A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Hydra SR
addikt
Hát ja, de azért használható. Kb. a kitobi szintje, kicsit nagyobb a max fényereje.
Ja és ez nem 20e Ft volt, csak 5
Közben vettem egy M42-es kétszerezőt, amivel azt terveztem, hogy a 200-as Pentacon alá betolom és lehet madarazni de baromi sokat vesz le a fényerőből és a DOF-ból is. Viszont a 35 mm-essel már tudok csinálni egy 70mm-eset belőle ami gyakran egy igen hasznos látószöget ad, kistele. Ma ha előjön a Hold, megpróbálom a Pentaconnal és a kétszerezővel állványról lekapni, 200*2*1,62=648mm ekv. ami jól hangzik, kérdéses, hogy milyen minőség lesz.A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Hydra SR
addikt
válasz sandokan66 #239 üzenetére
Az azonnali fotós kérdéseknél válaszoltam de ha kicsit visszaolvasol, láthatod, hogy sokan csinálják ezt, és többnyire jól működik. Néha nem, de egy próbát mindenképp megér.
-
Hydra SR
addikt
Azt hiszem, ez az obi nagyon szereti a fényt, vagy a közeli fókuszpontot. Nem tudom, melyiktől javult de ilyet is lehet vele:
[link]
Meg ilyet is, bár a háttér nem valami szépen van mosva: [link]
Közgyűrűvel készültek, szerintem a képszéli torzítás attól tűnt el, hogy arányaiban csökkent a lencse és a szenzor közti távolságkülönbség a kép széle és közepe között.( )A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Hydra SR
addikt
F2.8-on 1/320, F8-on 1/60, F11-en 1/40, F16-on 1/20, F22-n 1/10
Ezért is tettem állványra, tükörfelcsapással, távkioldóval. Szoba ablakából, szélcsendben. Bemozdulás kizárva, ráadásul F2.8-on a legrandább és az 56mm ekv. még kézből se nagyon mozdulhatott volna be 1/320-on.A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Hydra SR
addikt
Közben napsütésben is használtam a Yashikort, lényegesen szebb minőséget produkált, makróztam vele. A bokeh igen csúnya, Van Gogh-szerű ecsetvonásokra emlékeztető módon mossa a hátteret de az éles tartományban tulajdonképpen szépen rajzol. Nem tudom, hogy a közeli fókusz vagy az erős napsütés tett-e jót neki de valamelyiket nagyon igényli az obi úgy látom.
Közben leteszteltem a kitobit is 35mm-en ugyanonnan, ugyanazzal a témával amivel a Yashokort és az eredmény nem lett annyival jobb amilyenre számítottam, de azért kicsit szebben rajzol. Csak az ember egy fix obitól szebb rajzot várna, mint az egyik legolcsóbb zoom obitól.
Fényképeztem vele egy virágzó cseresznyefát is, ott már kissé összefolynak a virágok. A fix 50-essel is megörökítettem ugyanazt, azzal sokkal jobban elkülönültek a szirmok.
A 200-as Pentaconnal gyíkot kaptam el telemakróval, olyan rajzolata van, hogy abba nagyítóval se lehet belekötni, még a legelvadultabb, dekadens, minőségmániás se tudná lehúzni semmivel. És még mindig nincs megpucolva a frontlencse belseje de már nem érdekel, ha így rajzol akkor nem kockáztatom, hogy kárt tegyek benne egy szétszedéssel.
U.i: este teszek fel képeket
-
Hydra SR
addikt
Egy kis teszt a Yashikor 35 F2.8 M42-vel, hogy lássatok igazán szörnyű rajzolatot:
F2.8 kép közepe: [link]
F2.8 kép széle: [link]
F8 kép közepe: [link]
F8 kép széle: [link]
F11 kép közepe: [link]
F11 kép széle: [link]
F16 kép közepe: [link]
F16 kép széle: [link]
F22 kép közepe: [link]
F22 kép széle: [link]
Körülmények: objektív fényesre suvickolása lencsetörlő kendővel, szenzortisztítás, állványról, ISO100, MLU, távkioldó, fókuszt 1-szer állítottam utána nem nyúltam hozzá, RAW (semmi piszkálás) -> TIFF 48b -> vágás -> JPEG 99%-ba mentés
Az azonos blendével készültek ugyanabból a képből lettek kivágva természetesen.A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Hydra SR
addikt
válasz ThufirHawat #220 üzenetére
Én 20-ért vettem az enyémet, elvileg használt de sem az objektíven, sem a csomagolásán nem látszott, hogy valaha is megérintették. Azóta nem láttam 25 alatt használtat sem.
-
Hydra SR
addikt
Ne vegyetek Yashicor 35 F2.8-as M42-es obit DSLR-re. Egy fos a minősége, főleg a képszéleken. Ilyen pocsék rajzolatot még ultrakompakton sem láttam. F11 környékén kezd el rajzolni valahogy a kép közepén de a széleken továbbra is borzalmas. Olyan, mint ha valami idióta szoftveres effekttel lenne mosva, de nagyon trágya minőségben. Nem tudom, filmesen mit művel de DSLR-en iszonyú pocsék. Egy fa lombjában nem lehetett elkülöníteni a leveleket egymástól. Majd teszek fel képeket, csak hogy szörnyűlködhessetek és akinek kitobija van és megszokásból szidni szokta, az örüljön, hogy milyen klassz minősége van az árához képest pedig mennyivel rosszabb is lehetne. A 18-55 EF-S agyonveri a 35-ös fix Yashicort fényerő kivételével mindenben, de egyszerűen értelmetlen kinyitni a blendét addig mert pocsékságban vetekszik egy bemozdult kép minőségével. Most először fürödtem be obival, szerencsére nem került sokba, talán el lehet adni bukta nélkül egy filmes gépesnek, vagy a Soós Fotó beveszi bizományba. De tanulságos volt. Legalább már ilyet is láttam testközelből és tudom, mire kell figyelni legközelebb.
-
Hydra SR
addikt
Aha, ezek szerint As_Rock is erről írt a #173-ban. Köszi Megint tanultam valamit
Jinxx: nem, ez egy fix 29-es és nem akarom megvenni csak nézegettem és nem értettem
-
Hydra SR
addikt
Találtam egy hirdetést amit nem értek: Pentacon electric 2.8/29, M42-es és beugróblendés. Hogy tudja átvinni M42-esben a blendét? Gondolom akkor csak olyan vázzal megy ami eleve M42-es ( ). Vagy hogy is van ez? Állítólag elektromosan viszi át, nem tengellyel.