Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Vasti74

senior tag

válasz Albert.Tamas #107786 üzenetére

Nem baj, ha én is válaszolok? ;-)
    Bennem a 4k monitor megvásárlásával egyidőben roggyant meg a linuxba vetett több évtizedes bizalom, tisztelet, meg minden... ;-)
    Addig burokban éltem, mert nem akartam semmit a rendszertől, csak netezni meg szöveget szerkeszteni, videót - zenét lejátszani, képeket nézegetni, és ennyi. FullHD felbontásban.
    A monitor megvásárlása után is csak ennyit akartam, csak 4k felbontásban ;-) De csalódtam. Úgy néz ki, hogy a linux nincs erre felkészülve, túl új a nem is tudom, 10-15 éves 4k technika :-(
    Akkor egy 8. generációs i5 procis gépem volt integrált grafikával, és katasztrófa volt, annak ellenére, hogy éppen volt egy koppra ugyanolyan hardverű Mac mini is itthon, ami ugye nem hogy elboldogul a 4k-val, hanem igényli az 5k-t, és van itthon két kb. ugyanolyan gép Win11-el, azok is szuperül futnak 4k monitorral. Linux alatt meg akadozás, "parajelenségek", és komoly CPU használat annak ellenére, hogy hardveresen támogatott elvileg minden, amit csinálok.
    Itteni tanácsok alapján váltottam, vettem egy gépet Ryzen 5 4650 procival és integrált Vega grafikával, 32GB memóriával. Kicsit jobb, de pl. a fractional scaling kinyírja ezt is. Próbáltam több disztribúciót, Wayland + Plasma-t is, mert az ugye csúcstechnika meg minden, szemben az elavult X11-el, de - áhhh, halál :-(
    Úgyhogy egy ideje visszatettem a Mint Cinnamon-t, 200%-on a skálázás (túl nagy minden, de kibírom) , és néha még így is meg-megakadnak dolgok, amik FullHD felbontásban nem akadtak. De beletörődtem, hogy a linux is kb. visszafelé fejlődik, illetve valamiért fontosabb 1000 nem jól működő disztribúció, mint 10 jól működő - ennyi :-) Tudni kell feladni ;-)

Új hozzászólás Aktív témák