Új hozzászólás Aktív témák

• Véreshurka

senior tag

Sziasztok!

Összegyűlt pár kérédsem. hátha tudnátok segíteni :) :

1. Az rendeltetés szerű folyamat ha lementem pár cuccomat külső HDD-re, majd visszamásolva minden file-ra van execute joga mindenkinek? Ha nem, hogyan lehet kinyomozni, hogy mi okozza a gondot? Ha ez rendeltetés szerű akkor hogyan tudnám a legegyszerűbben elvenni az összes fájltól az execute jogokat? Vegyesen vannak mindenféle fájlok mentve és visszamásolva.

2. Sikeresen létrehoztam egy sftp megosztást a gépemen, viszont volt 2 olyan parancs a foylamat közben amit nem tudtam értelmezni:
    chown -R root:sftp_users /data/USERNAME
    chown -R USERNAME:sftp_users /data/USERNAME/upload

A /data/USERNAME az sftp felhasználónak létrehozott home mappája, a /data/USERNAME/upload pedig a mappa amiben a megosztásokat tárolnám, az sftp_users a csoport amit az sftp felhasználónak hoztam létre. Azt értem, hogy ezekkel a parancsokkal jogokat osztottam ki, csak azt nem, hogy kinek milyen jogot :) . Tulajdonképpen a root:sftp_users és a USERNAME:sftp_users része az ami nem teljesen világos számomra. Ebben valaki esetleg fel tudna világosítani?

3. A gui-s settings-ben (debian MATE) van a Login Window és a Date and Time Manager amit csak root felhasználó jelszavával tudok módosítani. Szeretném, ha ezt a sima sudo jelszavammal tudnám módosítani. Erre találtam egy ilyen megoldást:
    sudo su
    a /etc/polkit-1/localauthority.conf.d/51-debian-sudo.conf fájl létrehozása és ebbe ezt beilleszteni:
    [Configuration]
    AdminIdentities = unix-group: sudo
    majd egy reboot után már elvileg lehetne használni a sudo jelszót. Sajnos azonban nálam nem működik a dolog. Van esetleg erre tippe valakinek, hogy mit lehetne még elkövetnem annak érdekében, hogy sudo jelszóval tudjam ezeket a beállításokat használni? Próbáltam, hogy törlöm a root jelszót, és zárolom is a root felhasználót, hogy olyan állapot legyen, mint mielőtt aktiváltam volna a root-ot:
    sudo su
    passwd -d root
    passwd -l root
    újraindítás
    Sajnos ezután is még mindig kérte a root jelszót...

A segítséget előre is köszönöm!

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés