- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- bambano: Bambanő háza tája
- MasterDeeJay: Alacsony fogyasztású házi szerver a korábbi projektekből összeépítve
Hirdetés
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Összegyűlt pár kérédsem. hátha tudnátok segíteni
:
1. Az rendeltetés szerű folyamat ha lementem pár cuccomat külső HDD-re, majd visszamásolva minden file-ra van execute joga mindenkinek? Ha nem, hogyan lehet kinyomozni, hogy mi okozza a gondot? Ha ez rendeltetés szerű akkor hogyan tudnám a legegyszerűbben elvenni az összes fájltól az execute jogokat? Vegyesen vannak mindenféle fájlok mentve és visszamásolva.
2. Sikeresen létrehoztam egy sftp megosztást a gépemen, viszont volt 2 olyan parancs a foylamat közben amit nem tudtam értelmezni:
chown -R root:sftp_users /data/USERNAME
chown -R USERNAME:sftp_users /data/USERNAME/upload
A
/data/USERNAME
az sftp felhasználónak létrehozott home mappája, a/data/USERNAME/upload
pedig a mappa amiben a megosztásokat tárolnám, az sftp_users a csoport amit az sftp felhasználónak hoztam létre. Azt értem, hogy ezekkel a parancsokkal jogokat osztottam ki, csak azt nem, hogy kinek milyen jogot. Tulajdonképpen a
root:sftp_users
és aUSERNAME:sftp_users
része az ami nem teljesen világos számomra. Ebben valaki esetleg fel tudna világosítani?3. A gui-s settings-ben (debian MATE) van a Login Window és a Date and Time Manager amit csak root felhasználó jelszavával tudok módosítani. Szeretném, ha ezt a sima sudo jelszavammal tudnám módosítani. Erre találtam egy ilyen megoldást:
sudo su
a/etc/polkit-1/localauthority.conf.d/51-debian-sudo.conf
fájl létrehozása és ebbe ezt beilleszteni:[Configuration]
AdminIdentities = unix-group: sudo
majd egy reboot után már elvileg lehetne használni a sudo jelszót. Sajnos azonban nálam nem működik a dolog. Van esetleg erre tippe valakinek, hogy mit lehetne még elkövetnem annak érdekében, hogy sudo jelszóval tudjam ezeket a beállításokat használni? Próbáltam, hogy törlöm a root jelszót, és zárolom is a root felhasználót, hogy olyan állapot legyen, mint mielőtt aktiváltam volna a root-ot:sudo su
passwd -d root
passwd -l root
újraindítás
Sajnos ezután is még mindig kérte a root jelszót...A segítséget előre is köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Honor 200 Pro - mobilportré
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Üzleti vita és megbeszélés
- Kedvenc zene a mai napra
- Villanyszerelés
- AliExpress tapasztalatok
- OLED monitor topic
- Autós topik
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- PC Game Pass előfizetés
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- Eladó karcmentes Moto G31 4/64GB / 12 hó jótállással
- Apple iPhone 13 Mini / 128GB / Gyárifüggetlen / 12Hó Garancia / 84% akku
- LG 27UN83A-W - IPS LED - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - USB Type-C - HDR 400 - AMD FreeSync - Hangszórók
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest