Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Garry84: Sumák aprós?
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Lalikiraly: Kinek milyen setupja van?
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Szólánc.
- sidi: 386-os Chicony gázplazma laptop memóriabővítése
Hirdetés
(használd a CYBSEC25PH kuponkódot további 20 ezer ft kedvezményért!)
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
válasz
CPT.Pirk #57760 üzenetére
Persze, én sem gondoltam arra, hogy valaki galádkodna ilyesmivel.
(#57758) tboy9
grub-efi-amd64-signed failed to install into /target/.
Gondolom ez lehetett a hibaüzenet. A secure boot, fast boot kikapcsolása hiányzott valószínűleg.
nézd át az ebben leírtakat:
16.04 new installation gives grub-efi-amd64-signed failed installation /target/ ubuntu 16.04 at the endEz is hasznos infókat tartalmaz:
Windows 10 + Linux DUAL Boot készítése UEFI -vel és GPT-vel -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tboy93 #57739 üzenetére
Legyen kikapcsolva a Win10 esetén a "gyors újraindítás" funkció, mert az "dirty" állapotban szokta hagyni az ntfs partíciót, ami probléma.
Ha csak egy partíció van akkor nem tudom, hogy a Windows át tudja-e méretezni maga alatt a C-t, de külső programnak meg kell tudnia csinálni, legyen az USB-s bootos célprogram, vagy Linux telepítő.A doc, docx, stb. formátumokat elég jól kezeli az LO, itt a cégnél csak ezt használjuk és az előzőnél is csak LO volt. Nagyjából mindent meg tudtunk nyitni meg szerkeszteni, ami kellett. De ezt ki is tudod próbálni most a Win alatt, csak rakd fel az office mellé az LO-t.
-
válasz
#20749568 #57538 üzenetére
Sajnos pár hétre megint Windowsra kell költöznöm
Akár megcsinálhatnád dual-boottal is, utána csak a GRUB-ot kéne újra telepítened.
Ha ezt nem akarod, akkor a két saját, beépített mentési lehetőség közül választhatsz: (Mint Cinnamon 18.3 alatt van ez, 18.2 esetén a a Timeshift-et telepíteni kell)
1. Mentéskezelő
Itt választhatsz, ha csak a beállításaidat mented a /home alól, akkor gondolom előtte fel kell raknod előtte a programjaidat.
2. Timeshift
Ez a teljes partícióról csinál mentést.
Nem használtam még, de szerintem pofonegyszerű mindkettő. Ha valaki használta, leírhatná a tapasztalatait.
updateA Timeshift épp most frissült:
-
Sziasztok!
Van egy teszt gepem, amiben van 2db Win install, es 3db Linux.
A Windows-osok Legacy BIOS modban, a linuxok UEFI modban vannak felteve.
(Ezen tesztelesi okokbol nem is tudok valtoztatni.)A kerdesem az lenne, hogy a GRUB2-r be tudom-e ugy allitani, hogy egy menuben latszon az osszes OS?
(Ket kulon winyon vannak a BIOS-os es UEFI-s rendszerek.)Jelenleg ha UEFI-s linuxbol probalom feltenni, akkor csak a linuxokat latja, ha BIOS modban bootolok Live CD-rol, akkor meg csak a ket windows-t latja.
Nemreg telepitettem OSX86-ot a gepre, es az egy clover nevu BL-rel van megaldva, ami latta az osszes particiot, es tudok is bootolni mindegyikrol, tehat lehetseges a dolog.
Viszont ha meg tudom uszni valami altalanosabb BL-rel, amit barmikor ujra tudok huzni, ha elrontok valamit (sok mokolas lesz eme gepen), akkor nem szoritkoznek a Clover-re.Nem ragaszkodom GRUB-hoz, barmi jo, ami muxik.
Kossz elore is!
-
Frawly
veterán
Várjál, most trollkodás meg beszólogatás megy, nem illik ilyenkor holmi felesleges ontopik kérdésekkel zavarni a nagyérdeműt, még ha a topikcím az ellenkezőjére is buzdít
Amúgy ha van is Flash terület a WLAN kártyában, az csak a firmware felírással módosul. A disztrók a wpa_suplicant-os és/vagy NetworkManageres konfigfájlokban tárolják a legutóbb használt SSID-ket és jelszavakat, azért marad meg boot után. Ha live disztrót használsz, akkor nem marad meg, minden bootkor újra meg kell adni az SSID-t és a jelszót is. Nyilvánvalóan nem csak Win only feature, meg a Windows sem írogat az eszköz Flash-ébe ehhez az eltárolási művelethez.
-
Rimuru
veterán
sudo grub-install /dev/sdb (ha sdb-nek hivjak
)
utana(vagy elotte) helyrerakod az sda (ha sda -amin a win van-) bootloaderethogy én rábíztam a rendszerre a partícionálást, ne tudná megoldani korrekten, a másik rendszer rendszerindításának szétcseszése nélkül - nem telepitettel meg windowst nem windows melle, ott ez alap mukodes (talan ha cmdben telepitesz meg lehet kerulni...)
-
King Unique
titán
Hát a másik OS rendberakása már másik téma. De amúgy a Windows telepítőjében van indítás javítása opció és azzal. Illetve én a Macrium WinPE változatát is szoktam ilyen célra használni.
Egyébként attól, hogy települt a GRUB, normál esetben még mindkét OS-t el kellene tudni indítania. Illetve max. egy
update-grub
parancsot kell lefuttatni, ha esetleg nem került be a boot menübe minden rendszer. Ha 2 külön háttértár van és fontos, hogy egyik OS telepítése ne akarjon bele a másikon lévőbe, akkor viszont a kézi particionálás és a rendszerbetöltő helyének manuális megadása a célszerű. Vagy fizikálisan leválasztani a telepítés idejére a másik eszközt. -
King Unique
titán
válasz
amstro555 #57091 üzenetére
Ha a pendrive-ra a telepítő nem megfelelően lett kiírva, a boot mód nem a telepítésnek megfelelően van beállítva, akkor nem meglepő, ha gondok vannak.
Viszont az utolsó bekezdésben említett dolog érdekes, mert én is használok 8.1 + Linux dual-boot megoldást, de ilyet nem tapasztaltam. Igaz nem ilyen egzotikus Kali Linuxszal, de akkor is abnormálisan hangzik. Max. olyan szokott előfordulni, hogy a Windows a boot menüben berakja magát az első helyre alapértelmezettként, de a sorrendet utólag is könnyen lehet módosítani, vagy akár fixálni. Szükség esetén pedig újratelepíteni a GRUB-ot, mint már említve volt.
-
amstro555
tag
válasz
King Unique #57089 üzenetére
Köszönöm a segítséget!
Telepítés közben, amikor megkérdezi, hogy "Hová szeretné telepíteni a windowst?", szóval ott egy olyan partíciót választok, ami üres (RAW/vagy törlöm), akkor azt írja ki, hogy "A windows nem telepíthető erre a lemezre. A kijelölt lemez UEFI partíciós táblát tartalmaz"
Amúgy most a rufus-al a GPT/UEFI-t választottam, így már boot-olt az USB-ről és tudom telepíteni arra a partícióra.
Sajnos egy másik gépen az sem segített, amit írtál: "Előbb a win, aztán a linux". A winletöltött egy frissítést, majd átírta az MBR-t, onnantól a linux nem indult.
-
King Unique
titán
válasz
amstro555 #57080 üzenetére
Egyrészt a sorrend már korábban sem volt jó, mert dual-boot megoldásnál először célszerű a Windowst telepíteni, majd utána a Linuxot. De akár a fordított eset is megoldható, aminél utána értelemszerűen újra kell telepíteni a GRUB-ot és akkor jó esetben mindkét rendszer indítható lesz azzal.
Aztán ugyanarra a lemezre mindkettőt célszerű nyilván azonos boot mód szerint telepíteni és nem megkavarni a dolgokat. Az, hogy a Windows most mért nem hajlandó települni a kijelölt partícióra, annak oka megint nem derült ki. Az üres partícióról sincsenek infók, de nyilván nem szükséges előre particionálni és formázni, lehet unallocated is és majd a Windows telepítője megoldja a formázását. A partíció pedig elsődleges legyen, illetve nyilván az is fontos, hogy a telepítési módhoz igazodjon a lemez MBR / GPT vonatkozásában is!
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #56967 üzenetére
Hát ezzel nem igazán tudok egyetérteni, bár most épp Cinnamont használok.
Nem szeretem a windows-t, mert nem tudtam annyira kézben tartani, mint egy linuxot, de ha az kell, hogy lehetőleg minél kevesebb szívással egy minél teljeskörűbb rendszerem legyen, akkor sajnos windows még mindig. (Mac egy külön világ, olyanom sose volt, nem is lesz)
Linuxon mindig van valami, ami nem működik, nincs hozzá driver, van, csak nem úgy, tölts le innen-onnan valami megbízhatatlan cuccot stb.Gnome-Cinnamon vonulat: engem borzasztóan zavar, hogy kikapcsolom a bluetootht, reboot után megint be van kapcsolva - ilyen súlyú problémákba botlom dögivel. (ez történetesen KDE alatt működik)
Felrakok egy virtualboxot, a secure boot miatt külön kell szórakozni a modulok aláírásával, a kulcsok feltöltésével, különben nem működik (kivéve mint alatt, mert ott valamit szétk***ak a kernel konfigban, ha jól sejtem)
Laptopon nem működik a smartcard reader, az ujjlenyomat olvasó, a tpm.
Vagy... routeren..(jó, ez már messze nem desktop). openwrt, tomato - egyikben nem működik a hardware NAT, másikban a wifi chip zártkódú, ezért egy rettentően elavult, 2.x kernellel lehet csak használni. Tomaton idén jött ki az open source, illetve inkább az egyszemélyes projektek egyik nagy hátránya: Shibby más elfoglaltságot talált. Valaki ugyan forkolta a rendszerét, de hát... messze nem a lengyel srác színvonala, ahogy elnézem.Ezek csak az elmúlt pár hónap frusztrációi...
Ilyenekkel windows környezetben csak elvétve találkoztam.
(nem mondom, hogy nincs, de egy bizonyos szint feletti minőségből válogatva kisebb az esélye, hogy olyan vasat veszel, amin ilyen gondjaid lesznek) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Tarill #56935 üzenetére
Igen, ha pendriveról bootolsz, akkor még vinyónak se kell lennie a gépben. Windows alól a rufus progit célszerű használni iso kiíráshoz.
Itt van egy célprogi is ehhez: https://www.linuxliveusb.com/ ezzel olyan módon is lehet live iso-t írni pendrivera, ami megőrzi leállítás után amit csináltál benne, azaz lehet magaddal vinni mint egy hordozható oprendszert. Ez a prezisztens mód, a sima live iso meg mindig alapról indul, abban mindegy mit csinálsz.
jackal79: pontos tanácsot nem tudok adni, de ha visszarakod azt a valamit akkor szerintem meg tudod keresni az ikonjaidat és ki tudod menteni őket. De ez csak egy tipp, ilyesmiről még nem hallottam.
-
Frawly
veterán
válasz
Core2duo6600 #56858 üzenetére
Az mkfs (konzolban vagy terminálban) valamelyik változatával lehet partíciós tábla és partíció nélkül fájlrendszert létrehozni. Tehát vagy mkfs.ext4 vagy mkfs.ntfs, célnak meg a /dev/meghajtó_nevét adod meg számozás nélkül, pl. sudo mkfs.ext4 /dev/sdb és ennyi. De mondom, hogy ez csak Linux alatt működik, esetleg BSD-k alatt, de ebben már nem vagyok biztos.
Windowsban is lehet hasonlót, Lemezkezelőben rámész a meghajtóra, esetleg törlöd róla a meglévő partíciókat, és kiválasztod hozzon létre az egész meghajtón ún. dinamikus kötetet (vigyázat, ilyenkor nem NTFS fájlrendszer kerül a meghajtóra). Amint kiválasztottad, utána figyelmeztet is a Windows, hogy később ezt nem tudod más fájlrendszerré konvertálni, meg bla-bla. Ez a fajta windowsos dinamikus kötet meg más OS alatt nem működik, mert fájlrendszer nélküli meghajtónak látszik (RAW fájlrendszer).
Egyik megoldás sem ajánlott, csak annak, aki tényleg tudja mit csinál, és tényleg erre van szüksége.
-
válasz
Smiley #56814 üzenetére
Érdekes! Én MBR rendszerű USB-s SSD-t használok EFI-s rendszerű gép bootolására. Négy partíciója van.
-Az első fat32-es ez multibootos ISO fájlok tárolására van YUMI-UEFI-0.0.0.6.exe -vel készítettem Windows 10 -ből (nem tudom, hogy fontos-e , hogy UEFI-s Win 10-ből) ez a partíció UEFI gépen bootolható (lehet hogy MBR-es gépen is, csak még ott nem próbáltam), syslinux van az MBR-ben.
- a második partíció Fat32-es 100megás EFI partíció BOOT és ESP Flaggel amibe
- a harmadik Ext4-es partícióra EFI-s gépen telepített Peppermint 8-as linux -ból unmountolván a gép alap EFI partícióját és felcsatolván a fentebb említett EFI partíciót /boot/efi mountolási pontba beletelepítettem a Grub2-őt sudo grub-install /dev/sda2 (mivel a gépben lévő SSD-t /dev/mmcblk0-nak hívja a linux) és utána sudo update-grub. Így ez a partíció is bootolható EFI rendszerben és indítható a 3.partícióra telepített linux is, vagy még amit korábban a telepített linux os-prober progija felderített.
- a negyedik természetesen egy swap partíciócska.Most készülök arra , hogy valami régi kézihajtányos módszerrel MBR-es gépen live-linuxot használva felcsatoljam a 3. partíciót és átvegyem az uralmat felette, tehát éljen az oda telepített linux és
sudo chattr -i /boot/grub/i386-pc/core.img
sudo grub-install --target=i386-pc --debug --force /dev/sdb3
sudo chattr +i /boot/grub/i386-pc/core.imgCsatakiáltással beletelepíteném a linux saját partíciójába is a Grub2-őt.
Ezután megpróbálnám az sdb1 (mert itt az sda a gépbe tett vinyó lenne gondolom) partíción található syslinux.cfg fájlba beszúrni ezt:
LABEL grub2
MENU LABEL Grub2
COM32 chain.c32
APPEND boot 3Így reményeim szerint bootolható lenne Legacy és EFI gépen is a telepített linux és a multibootos partíció is.
Ha mindez működne akkor utána már nem szabadna hagyni, hogy a grub updétolja magát.
Mottó. A remény hal meg utoljára .
-
Smiley
addikt
válasz
Norby86 #56813 üzenetére
Ez nem kerdes. GPT. Jo lenne ha az emberiseg elfelejtene mar azt a fos MBR-t. A GPT amugy is tartalmaz az MBR szamara fenntartott helyet, tehat hasznalhato hybrid-kent. Szoval regi BIOS alapu gepeken is lehet hasznalni GPT-t boot-ra is, bar asszem a fogyatekos windows az egyetlen ami keptelen GPT-re telepiteni magat BIOS alapu gepen.
-
Frawly
veterán
válasz
King Unique #56780 üzenetére
Így van. Ezt mondom mióta. Hiába írja a Windows, hogy 931 GiB szabad, ha pl. kapásból ott a frissen formázott partícióból azt mutatja, hogy néhány száz mega kapásból foglalt. Akkor már eleve nem 931, hanem 930 egész valamennyi. Az biztos, hogy az ext4 overheadje nagyobb, mint az NTFS-nek, de nem hinném, hogy 1 terás vinyónál számítana az a 10 GiB-nyi különbözet, azon már semmi nem múlik. Sokkal többet számít, hogy az ext4 nem töredezik annyira, meg fejlettebb a naplózása, míg az NTFS egy nagyon erősen töredező, elavult, koros fájlrendszer. A kettő között fényévek vannak technológiailag.
-
King Unique
titán
válasz
growler #56779 üzenetére
Windows és Linux alatt NTFS-re formázott 1 TB-os lemeznél ~ 931,3 / 931,4 GiB lesz a használható tárterület 100-200 MiB helyfoglalással. Ellenben az Ext4-nél ez az alapértelmezett formázás után 916,70 GiB lesz és 14,81 GiB a foglalás a rezervált terület miatt. Maga a partíció teljes mérete viszont 931,5 GiB marad az utóbbinál is. Tehát ez esetben nem az SI - IEC mértékegységrendszer közti eltérés itt a probléma.
-
Frawly
veterán
válasz
lajos0001 #56704 üzenetére
Nem használok MBR-es configot. Ha esetleg a kezem közé kerülne egy, akkor nyilván azon GRUB-ot használnék (megint csak pár másodperces telepítési időkkel), mivel azon az EFI stub boot nem fog menni. A saját gépeimen mind UEFI van EFI boottal. Nem is tervezem visszaváltani MBR Legacy bootra. Másnak sem ajánlom, hogy 2017-2018 fordulóján MBR boottal szenvedjen. A legacy boot arra való, ha valaki mindenáron régi OS-t akar futtatni, mint pl. XP és társai. Win7-től felfelé, modern MacOS, Linux, BSD alatt nincs rá szükség.
Egyszer volt szükségem MBR bootra a nem túl távoli múltban, mikor DOS 3.30-at bootoltam be, amit előzőleg QEMU virtuális gépen telepítettem fel SSD-re, majd újraindításkor az UEFI-ben beállítottam, hogy Boot Type: Both (EFI + Legacy), és szépen indult. Egy kísérlethez kellett, megnéztem, hogy egy modern gépen melyik az a legrégebbi PC-s OS, ami elindul. Az MS/PC-DOS 3.30 az. A 3.0-ásnak még kéne elméletileg bootolnia, de nem ment, az 1-2-es DOS meg eleve reménytelen, mivel csak MFM vezérlőkkel indul.
Egyébként pont most fogok mindjárt FreeDOS 1.2-őt bootolni a nevezett SSD-ről, az egyik laposon BIOS-t frissítek, ami Windows alól nem ment (kiírta, hogy előkészíti a frissítést, meg hogy újra fogja bootolni a gépet, de restart után semmi nem történt, megint betöltött a Win10 frissítetlen BIOS-szal), EFI FAT32-es partícióról nem ismerte fel a BIOS (pedig támogatja ezt a frissítési módot), így a FreeDOS-os megoldás maradt. Természetesen a FreeDOS is bootol már UEFI-vel, igaz van hozzá külön Legacy .iso-kép is.
-
válasz
Rimuru #56515 üzenetére
Köszönöm szépen!
A syslinuxos chainloader segítségével sikerült végre megcsinálni a swájci bicska USB-s SSD kütyümet egyenlőre legacy verzióban !
Az alapanyag egy verbatim store n go 128gigás USB-SSD drive. Így partícionáltam:
Az sdb1 fat32 , erre windowsból Yumival másolódnak a live iso-k és egyéb iso-k (vírusirtók satöbbi, pl windows telepítő), a Yumit is linuxosok csinálták, syslinuxos bootot tesz az sdb MBR-jébe. A Yumi nagyon kiszolgálja a felhasználót, nem kell beállítások után kutakodnia.
Az sdb2 exFAT, csak winnyózból tudtam megformázni, a linux a /media/user mappába mountolja ha megkérjük rá.
Az sdb3 egy NTFS szükséges rossz ,mert az előzőleg a drive hátsó végébe telepített linux, esetemben L.Mint XFCE 32 bites (bizonyám(!) ... semmi perzisztens baszkurálódás valamelyik live iso-val !) Grub-loaderét ebbe a partícióba telepítettem ez alapján:Installing GRUB2 to a Partition így:sudo chattr -i /boot/grub/i386-pc/core.img
sudo grub-install --target=i386-pc --debug --force /dev/sdb3
sudo chattr +i /boot/grub/i386-pc/core.imgSajnos emiatt került a linux a kiterjesztett partícióba.
Ezután már csak annyi dolgom volt, hogy az sda1 multiboot mappájában található syslinux.cfg fájlba beszúrjam ezt:LABEL grub2
MENU LABEL Grub2
COM32 chain.c32
APPEND boot 3És győztem !
Köszönöm nektek!
Beletelt pár álmatlan éjszakába , mire mindezt a tudatlan fejemmel összebuheráltam.
Külön köszönet colomb2-nek!!
-
-
Rimuru
veterán
Szerintem tul van bonyolitva.
Az elkepzelesed szerint:
elso particio: (nem ertem miert fat32, windows alol piszkalnal bele?) ez a telepitett rendszer boot particioja
masodik: root particio
Felteszed a rendszert amit akarsz, /boot ala felmasolod az isokat es beallitod a grubot ahogy kell.berus.berus: mikor pl ugyan az a rendszer live alatt mast mutat akkor szerintem nem marad meg a neve. Azt hogy miert mas nem tudom, just systemd things.
-
Frawly
veterán
válasz
#21078528 #56492 üzenetére
Maradjunk abban, hogy a FAT tábládat nagyon benézted, nem bántásból írom. Elég gáz, hogy nem ismered be. Ezt az fdisket én néztem be, azt hittem, hogy a windowsos fixbootot kevered az fdisk-es /mbr KAPCSOLÓVAL, nem olvastam figyelmesen, hogy parancsról volt szó, nem is értem miért írtam én is parancsot, éjszakás műszak után hajnalban nem jó ötlet fórumoznom. Bevallom, hogy még sose használtam fdisk alatt az x-et, nem azért, mert nem vagyok expert, de még nem volt rá szükségem. cfdisk alatt csináltam hasonlót (s gomb), de ott csak megjelenítésben kavarodtak össze a partíciók (amit még egy reboot is megoldott volna), ilyen not in order hibaüzenettel nem találkoztam.
Lognál meg nem használtam még addig a hsz-ig syslogd-t, de ha most vigasztal, pont ezen héten volt rá szükségem először egy display manager hibával kapcsolatosan kellett a logokba beleolvasnom (nem érte meg, nem lettem tőle okosabb), előtte csak logfájlokat néztem, azok addig elégnek bizonyultak, ha valami gond volt. 2 éve használok csak systemd-s disztrókat, és még nem volt szükségem eddig a syslogd-re.
Viszont az SSD-knél azt az érvet buktad, miszerint annyi írást adnak a logok, hogy az nyírná ki a cellákat. Olvastál róla valamit, hogy az SSD-ket kímélni kell, de nem számoltál utána, hogy miből mennyit írsz. Ezért nem elég csak olvasgatni, kérdezgetni, ahogy te mondanád, meg kell nézni hogy működik a gyakorlatban (nagyon helyesen írtad, hogy kísérletezgetni), mennyi az az annyi, smartctl -l devstat futtatásával szépen nyomon tudod követni. De nyugodtan cáfolj meg, állítsd vissza a logolást az SSD-re, és mutass statisztikákat, hogy tényleg annyival dobja meg az írásokat. Legrosszabb esetben is azt tudom elképzelni, ha valami miatt logolási kergekort kap a rendszer (a legtöbb desktop usernél az életben nem fordul elő, de legyen), akkor teleírja azt az SSD partíciót, amin a /var/log van, de arról úgy is értesülsz, hogy elfogyott a hely, abból észreveszed, hogy túlhízott a log, és ilyen nem történik minden nap. Általában a /var/log a root partíción van, ami meg rendszerint nem szokott egy komplett SSD-t kapni (hacsak nem valami korai 32-64 gigás modell, amit nem éri meg partíciókra osztogatni). De tegyük fel a példa kedvéért, hogy csak egy boot és egy root partíció van az SSD-n, elszabadul a logolás, teleíródik az egész SSD (a boot általában kicsi, kerekítsük most 0-ra). Egy SSD-nek egy egyszeri plusz teleírás meg sem kottyan, akkor sem, ha csak valami budget TLC modell. Az access time használatánál sem tudtad megmutatni, hogy mérhetően belassulást okozna. Nem is csodálom, mert nem lassul be.
Ez a noatime varázslás pendrive-okra, memóriakártyákra van kitalálva, mert azoknál egy nagyságrenddel kisebb szokott lenni az írási terhelhetőség még egy TLC-s SSD-hez képest is (persze modelltől, Flash-típustól is függ), és főleg, ha valami noname kínai cucc, akkor még a papírforma szerinti írásokat sem szokta kibírni, hanem idő előtt tönkre szoktak menni. Ámbár ilyen adattárolóknál is csak akkor számít, ha rendszert futtatsz rajtuk, ha csak fájltárolásra használod (ahogy pl. én szoktam), akkor elfér az access time-ok okozta írást. Ha rendszert akarok telepíteni, arra tartok külső SSD-t (nem azért, mert strapabíróbb, hanem mert gyorsabb, mint egy pendrive, és használtan vagy belépőszinten elég olcsók már az SSD-k is, ha nem kell nagy tárterület), a noatime-ot azon sem kapcsolom ki. Egyszerűen le kell szokni erről a kíméljük az SSD-t litániáról, illetve, ha annyira ragaszkodsz hozzá, akkor a tiédet kíméld, de itt fórumon ne vezess félre embereket, hogy kímélni kell, mert nem kell.
-
kkdesign
senior tag
Srácok én meg megyek vissza a single Windowsra
pedig jókl indult a Linuxos pályafutásom, elsőre feltelepült mind2 disztro, de ez a rendszer fele elfelejt betölteni, most ebbe most amabba nem tudk belépni emrt nem níílik meg, csak úgy hibaüzenet nélkül, ehhez nekem nincs kedvem. Kérlek ha tudtok segíteni abban, hogy a bootolásból kiszedni a Linuxos dolgokat, azt nagyon megköszönném. Kértem segítséget az ottani topikban is, de hátha párhuzamosan előbbre jutok, vagy jó ötlet van.
Az ottani kérdésem: [link]
-
scream
veterán
Hali!
Elementary OS-t szeretnék felszenvedni egy külön SSD-re, Windows és macOS mellé, de valamiért amikor elindítanám a telepítőt ez fogad:
Amit ki tudtam olvasni: "Namespace lookup failure: AE_not_found", de okosabb nem lettem tőle. Annyit találtam, hogy valakinek egy arch telepítésnél az APCI=off flag megoldotta a grub-nál, de installnál, pendrive-on hogy adok meg a grubnak bootflaget?
Valakinek valami ötlet, hogy mi lelte?
Windows és macOS is UEFI telepítés.
-
herdsman12
őstag
válasz
King Unique #56225 üzenetére
Köszi a segítséget.
Az MX Boot Repair "Restore MBR from Backup" funkciója segíthetett volna, ha van backup, a Reinstall és Repair Grub funkció már nem javított semmit.
Szándékosan, kíváncsiságból volt az MX 32 és 64 bites verziója telepítve.Ez gyárilag Win7-es, Win10-re frissített laptop.
Az sda1 (11,8GB Recovery), az sda2 (100MB System Reversed) és az sda3 (230,5GB Windows) partíciók soha nem voltak piszkálva.
Gyorsindítást kikapcsoltam Linux telepítés előtt.Egy komám kijavította a Win10 indítást, utána a sorrend miatt töröltem, majd újra létrehoztam 2 partíciót a Linuxoknak.
MX Linux telepítés után a Win-EasyBCD most rendben kezeli az indítást. -
King Unique
titán
válasz
herdsman12 #56221 üzenetére
Ebben a programban van MBR backup opció is, amit lehet célszerű lenne előtte alkalmazni. Vagyis, ha valami gond van, akkor utólag helyreállítható legyen. A screenshoton lévő opcióknál elvileg azt a partíciót kellene bejelölni, amin az MX16 van. Viszont érdekes a helyzet, mert a kép alapján 2x lett telepítve, 2 külön partícióra a 32 bites és a 64 bites rendszer. Másik lehetőség a Windows indítóbejegyzésének helyreállításához a korábbi válaszokban említett megoldások.
Egyébként az megint érdekes, hogy W10-et említettél, de a screenshoton csak egy 100 MB-os partíció látszik. Ellenben Legacy módban annál 500 MB-os partíció szokott lenni, illetve az X GB-os recovery partíció a gyárilag előtelepített gépeknél. Továbbá, ha 10-es, akkor multiboot megoldásnál annál ajánlott kikapcsolni a fast startup funkciót is.
-
King Unique
titán
válasz
herdsman12 #56217 üzenetére
Azért ez így általánosítva nem feltétlen igaz. Használok multiboot megoldásokat, ahol normál esetben több Linux telepítése után bekerülnek a GRUB-ba az előző disztrók, illetve pl. a Windows is. Ha esetleg nem, akkor rendszerint egy
update-grub
megoldja. De, ha valami egzotikus disztró, aminél esetleg nem működik megfelelően ez, akkor akár manuálisan is hozzá lehet adni a másik rendszer indítóbejegyzését a GRUB-hoz (példa). Illetve itt a topikban is ad találatot a chainloader kulcsszó.Aztán vannak a screenshoton is látható, vagy akár más (példa) "egykattintásos" Boot-Repair programok. Viszont, hogy pl. a mostani esetnél mennyire lenne hatékony egy ilyen, az már más dolog.
-
adika4444
addikt
Sziasztok!
Merész dologba vágom fegyverem, egy régi Windowsos laptopon átváltanék Debian 9 terminálra, a gépet szervernek használom.
Deb topik nem igazán pörög ahogy látom, így ide is belinkelném a kérdésemet
Emellett még: Mire kell figyelni amikor átállok? A jelenlegi Windowsos cuccnál van egy FileZilla FTP szerver, fut egy Transmission 2.92 for Windows, és egy Resilio Sync hogy a hordozós gépemen a nélkülözhetetlen mappám meglegyen egy másik helyen is realtime módosításokkal...
A gép egy TP-LINK1043Nd mögött pihen, tehát portforwarddal csak azok a portok vannak megnyitva, amikre szükségem van...
Debian beszélő installerel telepítettem, mert a laptopon csak HDMI van, a képernyője pedig már nem igazán működik.
Van továbbá valami GRUB menü tudtommal, a lényeg hogy lassúcska kicsit a boot, ezt el lehet tűntetni?
Jelenleg ennyi, köszi előre is! -
toyone
őstag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni ugyanis a rendszer betöltödése közben leállt a gép.
És a Error unknown filesystem Grub Rescue Mode fogadott már.
Az első hozásszólásban látottak vagy itt leírt telepítés nem működik ugyanis nem csatolódik fel a partíció.
Can't find /dev fogad. ls-el és gparteddel is megnéztem a partíció nevét de csak nem akar menni.
Linux mint 18.2 van. Volt mellette windowsos lemez is de grub-al nem volt variálás.
A youtubeon látható videókban az "insmod normal" azt írja hogy nincs ilyen partció, Ubuntu alatt látom hogy boot-nak van beállítva, és a foglalt adatmennyiséget is kiírja de sehogy sem szeretne elindulni.Van öltetettek hogy mit hibázhatok?
Köszönöm -
Dave™
nagyúr
válasz
King Unique #56069 üzenetére
Tudom, az enyém is majdnem ua. csak 256-os SSD van benne, kb. egyforma. Mindenképpen lassabb a dual boot mert az egyik OS-t le kell állítanod a másikat meg elindítanod (aztán ha végeztél ugyanez visszafele), ezt szerintem nem érdemes ragozni. Erre van a virtualizáció, tökéletesen működik, és ha nem akkuról használja akkor nem is nagyon fogja észrevenni hogy két OS-t futtat, overhead alig van, a ventilátor is alig-alig jár. RAM-ot használ (amennyit adsz neki), de arra van, ha nem használnék virtualizációt elég lenne a 4GB RAM is. Igen, az Office mellett volt még talán 2-3 másik program, és az alap tézis szerint elege van a Windows-ból a driveres szarakodás miatt, az szerintem nem szűnik meg ha marad a dual boot. Ellenben VM-ben tök jól elvan, főleg egy minimál Windows 7, ami nem hízik, nem frissülget össze-vissza és így tovább. Próbáltam Windows 10-et is VM-ben, na az nagyon rossz ötlet, a kezdeti 10GB-ból elég gyorsan lett 25GB. De így használom kb. másfél éve, elhiheted hogy a legkényelmesebb és leggyorsabb megoldást használom, nem vagyok önmagam ellensége
Frawly nem bántásképpen mondom, de látszik, hogy neked dolgoznod nem kell vele. Mint mondtam megy Wine alatt a 2010, próbáltam is, de két excel közötti függvények nem mennek (legalábbis nekem nem akartak), ez pedig elég alap dolog. Meg a makróknál is lehetnek gondok, mondjuk úgy, hogy alap szinten megy, de munkára azért ez így elég necces. Kb. fél éve még a 2013 is újdonság volt, a 2016-ra nem vennék mérget, de még mindig ott vannak a fenti problémák. Lehet nem használtatok még haladó szinten excelt, de az nem annyi, hogy vannak értékek a cellákban és színezgetem őket meg vastagítom a kereteket. Az odt sem kompatibilis teljesen sajnos, próbáltam, és másként kezelnek bizonyos funkciókat, nem teljesen kompatibilis, állandóan konvertálni akar az MS Office ha előtte LO-ból lett belementve (előbb véletlen írtam OO-t, természetesen LO-ra gondoltam), máshogy tördel stb. tehát megbízhatatlan. Az életszerű, hogy megkérem a partnereket meg a kollégákat hogy a kedvemért innentől mindenki használjon LO-t, hiszen sokkal jobb és ingyenes
A szalagmenü meg tök jó dolog, az LO is éppen kísérletezik vele, ugye, talán nem véletlenül.
-
BoB
veterán
válasz
King Unique #56069 üzenetére
Laptopon amin nem játszok nekem is virtuális gép van, sokkal jobb mint dual-boot. Még csak az kellene hogy bootolgassak egyikből másikba. Vagy ha már ott vagyok windows-on akkor már megnézem onnan amit akarok. Ja akkor meg minek van fent linux?
Meg mit kellene állítgatni a windowson amikor virtuális gép? Csak és kizárólag az office miatt indul, kit érdekel a háttérkép, etc etc. Vannak kimondottan ilyen image-ek, ezek le vannak csupaszítva és nem kell semmit sem bajlódni velük.
Egy X220-ason nálam tökéletesen fut, nem fogja vissza a gépet, pedig az sem mai darab már.
-
King Unique
titán
Azt tudom, hogy az egyes Office szoftverek és a formátumok között nem tökéletes a kompatibilitás, hiába van benne mindegyikben névlegesen a támogatás. Ezért sem szoktam erőltetni a kevert használatot. Vagy egyiket és annak a helyi formátumát használom, vagy a másikat.
Azért ez nem egy gyenge hardver és már önmagában az SSD is sokat dob a működésen. Szóval nem világos, hogy mért lenne lassabb a dual-boot. Max. abból a szempontból, hogy át kell váltani egyik OS-ről a másikra. De ennyi erővel a virtuális gépes megoldással 2 db OS-t futtatni egy időben az, ami nagyobb erőforrást emészt fel. Az meg a másik, hogy nála már elvileg fel van telepítve a Windows és a szükséges programok, ahol az Office csak 1 azok közül, amikre elmondása szerint szüksége van. Szóval egyszerűbb és gyorsabb lenne mellé feldobni egy Linuxot, mintsem az egészet újrarakni, beállítgatni stb. virtuális gépként. Vagy, ha már valaki annyira másik OS-t akar kizárólagos alapon használni, akkor lehetne akár kompromisszumokat is kötni és nem ilyen felemás használatot erőltetni. Ha ez nem megoldható, akkor nem, de attól még ugyanúgy erőltetett és "érdekes" lesz ebből a szempontból a virtuális gép is. Mint, amikor az új Mac tulajok megveszik a drága vasat, aztán az első kérdés itt a fórumon, hogy a Boot Camp segítségével hogyan tudnak rá Windowst rakni...
-
Dave™
nagyúr
válasz
King Unique #56047 üzenetére
Munkára az MS Office-nak (sajnos) nincs alternatívája, az hogy megnyitni meg tudja sovány vigasz, mentésnél a legtöbbször elcseszi, tapasztalatból mondom. Ha pedig másokkal is meg kell osztania ezeket a fájlokat (gondolom igen) akkor végképp nincs más lehetősége. A dual boot felesleges és lassabb is, annyi erővel használhat csak Windowst is, ugyanúgy foglalja a helyet mint VM-ben, sőt még jobban, mert Windows alá is fel kell tennie pl. levelezőklienst stb. amit elég lenne csak a hoston futtatni. Én amióta Linuxot használok VM-ben futtatok egy minimál Windows 7-et, és azon van rajta minden olyan Windows program ami kell (jelenleg csak az Office). Van kétirányú copy-paste, megosztott tárhely, más meg nem is nagyon kell. A negyedik asztalt dedikáltam a Windowsnak, így majdnem olyan, mintha natívan futna az Excel. Egy dolog nem megy, vagy csak én nem tudtam megoldani, ami nagyon kényelmes lenne: az alt-tab-ot ne a guest "kapja el", hanem a host használja.
-
King Unique
titán
válasz
CortezX #56042 üzenetére
Office-ra ott van az OpenOffice és a LibreOffice, meg esetleg fel lehet rakni pl. a WPS-t. De ezeknél rendszerint nem 100%-os az MSO formátumokkal való kompatibilitás stb. Másik opció az MSO és a többi windowsos program futtatása PlayOnLinux / Wine segítségével, de az megint nem feltétlen OK minden téren. Mármint korántsem minden program futtatható így, illetve egyik-másiknál csak a régebbi verziók futnak jól, ellenben a legújabbak már nem.
A virtuális gép ilyen téren már jobb megoldás lehet, hiszen annál ott a komplett windowsos környezet. De az is foglalja a tárhelyet, a futtatásnál plusz erőforrást igényel, virtuális / éles környezet között is lehetnek különbségek egyéb téren stb. Én jobban kedvelem a dual-boot megoldást és pláne SSD-vel hamar át lehet bootolni egyik OS-ről a másik. Na meg éles környezetben azért a telepítés és a mindennapi használat is reálisabb képet ad, mintha virtuális gépen tökölne a user. De, ha valakinek utóbbi fekszik inkább, akkor felőlem használja azt.
-
Dave™
nagyúr
válasz
CortezX #56042 üzenetére
Én egy hasonló HP Envy-n Manjaro KDE-t használok, de igazából mindegy mit használsz, csak viszonylag friss kernelt használjon (=friss rendszer legyen), meg olyan ami tetszik. Érdemes több rendszert live módban kipróbálni telepítés nélkül, és akkor nagyjából látod mik a különbségek. A legtöbben Ubuntun vagy valamelyik származékán kezdik (Elementary, Mint pl.), aztán van aki másra vált később, meg olyan is, aki marad. Ez egy fejlődési folyamat, nem lehet megspórolni. Excelre meg Windows-os programokra Virtualbox, igen, sokkal kényelmesebb és egyszerűbb mint a dual boot, én is használok Excelt, szintén Virtualboxban.
-
Frawly
veterán
válasz
mefistofeles #55903 üzenetére
Ahogy írták, ki tudod kapcsolni formázáskor, hogy ne hagyjon biztonsági tartalékot, de nagyon nem ajánlott. Nem véletlenül alapértelmezett beállítás, hogy a rendszer tartalékot hagy rajta, és nem engedi csurig tölteni a teljes partíciót. Nehogy már a a mai sokszáz gigás, meg több terás tárak korában ez a 2-5% vágjon a földhöz. Lehet utoljára a 8-80 gigás meghajtók korában volt gond belőle.
Ahogy írták, eleve kisebb a meghajtó a decimális-bináris átváltás miatt (1 TB-os meghajtó csak 931 GiB), plusz a fájlrendszernek a tartalékolás nélkül is van valamekkora overheadje (kb. 2% körül, nem a Linux sajátossága, hanem bármilyen OS bármilyen fájlrendszerénél van ilyen, a fájlok nyilvántartása, tárolási tábla miatt, plusz naplózó fájlrendszereknél a napló, amit megint csak ki lehet kapcsolni, de nem ajánlott). Plusz minden fájlrendszernél van a clusterméret miatt adattárpocsékolás. A Windows is így jár el az NTFS partíciókkal, és ugyan ott nincs a rendszernek fenntartott hely, de ott sem tudod a partíciókat teljesen csurig tölteni, hogy 0 bájt maradjon szabadon. Próbáld ki egy kisméretű pendrive-val, hogy Windows alatt NTFS partíciót csinálsz rá, és csurig töltöd mondjuk zenékkel. Egyrészt nem fogod tudni, másrészt, ha leméred, hogy mekkora ilyenkor rajta a hasznos adat, meg fogsz lepődni hány százaléka a teljes MiB-ban mért tárterületnek.
-
herdsman12
őstag
válasz
King Unique #55942 üzenetére
Igen, ez Legacy, a rendszerbetöltőt az sda7-re tettem, ahova a Deepin-t, de így nem működött. Valamit elnéztem a partíció kezelőnél.
Most grub az sda-n, így indul a Win és a Linux is.
Windows boot kérdést hozzáértőre bízom, aztán újból megnézem ezt az EasyBCD-t. -
lck
senior tag
Sziasztok !
A következő kérdésem lenne:
Ubuntu Budgie-t használok.
A rendszer az sda-n van.
Az sdb vinyó 2 fele van vágva : sdb1 NTFS ( régi windows data ) és sdb2 ext4 a /home -mal.Szeretném megszüntetni a régi NTFS partíciómat, úgy hogy a teljes sdb, egy partíció legyen ext4-gyel a /home-nak.
Működik-e, hogy bebootolok egy linuxos live médiummal, gparteddel törlöm az ntfs (sdb1) partíciót, az ext4-est pedig kiterjesztem ( átméretezem ) a teljes lemezméretre ? Mindezt az sdb2-n lévő adatok megtartásával.
A másik kérdésem az - ha ez így működik:
A /home-om így sdb2-ről, sdb1-re kerül. Elegendő-e az fstab-ban átírni a home partíciót az új sdb1-re ?
A rendszer működése szempontjából mást nem kell módosítanom ? -
lajos0001
tag
válasz
Frawly #55809 üzenetére
Köszönöm a részletes választ.
"A linuxos programokban lehet bízni, főleg, amelyek a tárolóban vannak." Nem is ez volt a gondom, tisztában vagyok az opensource mibenlétével, viszont használok olyan windowsos dolgokat is, amelyeknek ellenőrzötten nincs linuxos alternatívája. Wine környezetben pedig ezeknek csak egy része működik, azok sem kifogástalanul, amint az várható volt (a playonlinuxot megnéztem, reálisan nem jön szóba), így a maradék esetében marad a duál boot. A windows 8 - 10 nevű spyware-rel nem kívánok kínlódni, túl sok gond van vele, és ezeknek csak egy része orvosolható reálisan. A windows 7-et használtam hosszú ideig hivatalból, nem tetszett. Gondolkodtam azon, hogy virtuális gépre teszem a windowst linux alatt, de érdemben nem látok komoly különbséget (igaz, virtuális gépekkel nincs sok tapasztalatom). Az xp általad felsorolt hibalistája nem új számomra, viszont ezek nagy része számomra eleve fel sem merül problémaként (pl. ssd nincs, nem is lesz, így pl. a trim hiánya nem probléma (bár még az is megoldható lenne xp alatt is), blu-ray biztosan nem lesz (nincs miért), nem játszom, így a directx10-12 hiánya sem gond, a grafikus felülettel önmagában semmi gondom nincs, a védelmemről tudok gondoskodni, és még sorolhatnám, de fölösleges)."Bár ha beéred XP-vel, az annak a bizonyítéka, hogy Windowsra sincs igazából szükséged, elég lenne a Linux magában." Én ilyen merész kijelentést látatlanban nem tennék...
-
Frawly
veterán
válasz
lajos0001 #55800 üzenetére
Na, 16 giga RAM mellett, ilyen modern gépen marha sürgősen gyaluld le nem csak a FAT32 partíciókat, de az XP-t is nagyon nagy ívben. Eleve morbid ma már Windowst FAT32-re telepíteni, magában biztonsági kockázat és baromi lassú is a nagy töredezési hajlam miatt, másrészt a 16 giga RAM-ból kb. 3-3,5 gigát fog csak látni az XP, pazarlás a köbön. Plusz nem csak az, hogy az XP nem támogatott a MS részéről (csak ilyen POSReady ökörködés lesz 2019-ig), hanem a szoftverek sem támogatják már (se új böngésző, se új játékok, nincs driver új hardverekhez, nincs SSD-n TRIM-kezelés, se NVME boot, nincs rendes Blu-Ray vagy TPM támogatás, nincs DirectX 9-nél újabb DX szabványok támogatása, szar hálózati kód, idejétmúlt grafikus felület, szar memóriakezelés, agyonswapolási hajlam).
Windowsnál min. Win7-et érdemes használni, még inkább Win10-et, ha annyira Windows kell. Mindenképpen NTFS-sel, mivel fejlettebb fájlrendszer a FAT32-nél, az előző hsz.-ben leírtam miért. Bár ha beéred XP-vel, az annak a bizonyítéka, hogy Windowsra sincs igazából szükséged, elég lenne a Linux magában.
Linuxnál meg nem véletlen alapértelmezett az Ext4. Nem naplóz sokkal többet, és a naplózás az adatok biztonsága, visszaállíthatósága miatt van, nem lassítja a lemezműveleteket. Még SSD-n is megéri használni a naplózást, nem hogy HDD-n.
-
Frawly
veterán
válasz
lajos0001 #55781 üzenetére
Nincs biztonsági kockázata, ha windowsos partícióra telepítesz programokat. Vagyis elméletileg van, mert a FAT32 és Linux alatt az NTFS nem kezeli a jogosultságokat, de nem hinném, hogy bajod lenne belőle gyakorlatilag. Viszont nem érdemes. A Linuxnak külön előnye, hogy nagyon fejlett fájlrendszerei vannak, sokkal gördülékenyebbé teszik a lemezműveleteket, nem töredeznek. Ha nem használod ki ezt, akkor elesel a Linux egyik legfőbb előnyétől.
A partíciókat nem kell túlszaporítani, egy FAT32 az EFI bootnak, egy NTFS (ne FAT32 legyen, lassú, túlzottan töredezik, nem kezeli a jogosultságokat, túl sok memóriát emésztenek fel a FAT-táblák, maximális fájlméret max. 4 giga, ami ma már kevés) a Windows rendszernek, esetleg még egy NTFS a windowsos adatoknak, egy Ext4 a linuxos rendszernek, egy Ext4 a linuxos adatoknak és kész. Swap partíció nem kell (már csak azért sem, mert 16 giga RAM-ot írtál, és mivel nekem is annyi van, így tudom, hogy Linux alatt az bőven rengeteg, soha nem fogja használni a rendszer a swapot). Ha mégis kell swapfile, azt létrehozol valamelyik Ext4-es partíción, és felcsatolod /etc/fstab-ban, ennek külön előnye, ha kiderül, hogy kicsi a swapfájl, akkor bármikor létre tudsz hozni nagyobbat, partíciónál sokkal kínosabb a méretét tologatni.
A linuxos programokban lehet bízni, főleg, amelyek a tárolóban vannak. Nem fognak rosszindulatú forgalmat generálni kifelé. Ez nem Windows, ahová mindenféle Hekker Pisti ad ki trójaikat meg malware-eket. Mivel a tárolóban ingyenes és opensource programok vannak, azoknak nem érdekük a spílerkedés a háttérben, nem nyernének vele semmit, csak elveszítenék a velük szemben támasztott bizalmat. Eleve a nyílt forráskód miatt belebukna a szerző, mivel a forráskódba bárki belenézhet, és ha csak egy unatkozó ember is kiszúr benne valamit, abból botrány lesz, így nem éri meg backdoort és hasonlót belerejteni, alapból nem ilyen műfajban indulnak az opensource szoftverek.
-
lajos0001
tag
válasz
King Unique #55797 üzenetére
"Egyébként az nem tiszta, hogy nálad a windowsos rendszerpartíció hogyan lett állításod szerint FAT32, amikor annak normál esetben eleve NTFS-nek kellene lennie... "
Nem feltétlen kell annak lennie.
Nagyon egyszerű: xp-t használok, és azt láttam többször is, hogy a rendszer számára max. 16 ill. 32 GB-s fat32-es partíciókkal jobban járok, mint ntfs-es nagyobbakkal. A korábban leírtakat nem ismétlem meg.
"Az NTFS egyébként inkább használatos a másik rendszeren, pláne hogy a FAT32-nél a helyi eszközök nem is engednek 32 GB-nál nagyobb köteteket létrehozni. Illetve utóbbinál pl. naplózás és jogosultságkezelés sincsen és amúgy egy elavult fájlrendszer."
A naplózás és jogosultságkezelés hiánya nyilván zavar rendszergazdákat sokgépes hálózatok kezelése esetén, de én még ennek sose éreztem hiányát 1 szál gépemen (amelyet más nem használ).
-
King Unique
titán
válasz
lajos0001 #55795 üzenetére
A FAT32 és NTFS között valóban más pl. formázásnál a partíció méretétől függően az alapértelmezett lemezfoglalási egység és utána a foglalt terület. De pl. a merevlemezeknél a sebesség nem állandó a teljes felületen, ezért ilyen téren lehet eltérés a lemez különböző részein elhelyezkedő partíciók között. Valamint az sem mindegy sebesség terén, hogy mennyi szabad hely van a partíción, illetve mennyire töredezett a fájlrendszer stb.
Egyébként az nem tiszta, hogy nálad a windowsos rendszerpartíció hogyan lett állításod szerint FAT32, amikor annak normál esetben eleve NTFS-nek kellene lennie... Az NTFS egyébként inkább használatos a másik rendszeren, pláne hogy a FAT32-nél a helyi eszközök nem is engednek 32 GB-nál nagyobb köteteket létrehozni. Illetve utóbbinál pl. naplózás és jogosultságkezelés sincsen és amúgy is egy elavult fájlrendszer.
-
lajos0001
tag
válasz
ubyegon2 #55792 üzenetére
lejárt a szerkesztési idő, itt folytatom:
"Windows alatt már régóta az NTFS használatos."
Ez elnagyolás, csak annyit jelent, hogy bevezették a növekvő harddisk méretek könnyebb kezelése érdekében. Azt azonban nem jelenti, hogy a fat32 ettől már szemét lett.A bizonyított tény az, hogy partíciómérettől függően és a rajtuk levő fájlok méretétől függően más-más a fat32 és a ntfs hatékonysága és helykihasználása az eltérő default blokkméretekből adódóan. Van, ahol a fat32, van, ahol a ntfs előnyösebb. Nyugodtan lehet utánaguglizni, taglalták ezt eleget évekkel ezelőtt már.
A tapasztalatom is ezt igazolja egyébként. Az ntfst sok esetben lassabbnak tapasztalom.
Ezen kívül: számomra egyszerűen kényelmesebb több kisebb partíció használata.Ezen kívül a tény viszont az: ha ugyanazon hard disken több partíció van és 1-gyel probléma van, az általában kevesebb adatot érinthet, mintha kevesebb partíciót tartalmaz ugyanazon hard disk.
Nem tudom, hogy mi 'fals' mindezen.
"De most komolyan, mi a fenének az a rengeteg partíció? Tényleg camouflage miatt van?"
Már ne haragudj, én ilyet soha nem állítottam, ezt a kérdést ne nekem tedd fel. -
válasz
lajos0001 #55790 üzenetére
Windows alatt már régóta az NTFS használatos, az ext4 naplózása meg kifejezetten hasznos, HDD esetén kb annyira gond, mint az, hogy nincs helium a vinyódban! Gondolom tudod, hogy a HDD-re való írás gyakorlatilag korlátlan. Egyébként a naplózást ki lehet kapcsolni, SSD használatakor sokan ki is szokták.
De most komolyan, mi a fenének az a rengeteg partíció? Tényleg camouflage miatt van?
Hol olvasgattál ilyen dolgokról? Nekem ez elég falsnak tűnik, úgy általában az összes, amiket csinálsz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
jackal79 #55686 üzenetére
Valszeg kb. úgy, mint a 18.1 -> 18.2 upgrade esetén: https://blog.linuxmint.com/?p=3306 - ez tök egyszerű.
mefistofeles: mindegy melyikre teszed, csak az legyen beállítva boot eszköznek a biosban. Én arra raknám, ahol a Linux is van, így a másik vinyó a Windowsal önmagában is boot képes marad.
Csak át kell váltanod a boot eszközt a telepítés után a Linuxos vinyódra ha így csinálod.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
zaskar #55595 üzenetére
Szerintem simán menni fog minden a másolás után. Amúgy érdekes helyzet, sokszor csináltam ilyesmit Windows alatt is, de még sosem futottam bele jogosultság problémákba.
Alternatív megoldásnak még egyébként ráengedheted a hdd-re a "get data back from ntfs" programot is, csak az nem ingyenes.
*egyébként ez a helyzet mutatja, hogy miért érdemes több oprendszert tartani egy gépen még akkor is, ha egyébként csak egyet használsz.
MKLS: Hibás csomagot raktak fel. A Manjaro nem feltétlen kezdőknek való, mert kicsit sietnek. Jelezd a hibát a fórumukban, vagy megvárhatod míg valaki más is észreveszi.
-
válasz
ubyegon2 #55462 üzenetére
Én újabban úgy csinálom, hogy az első két partíció a windows 10-é, a harmadik az /ADAT (ez NTFS csakazért is) és ebben van a Letöltések mappa és a negyedik (ez kiterjesztett) a linuxé benne a logikai / és a logikai swap partíció. A linux letöltései is a /ADAT partíció Letöltések mappájába vannak irányítva. Tudom hogy eretnekség linuxban NTFS partíciót használni , de én ezt a kompromisszumos megoldást választottam. Hozzáteszem, hogy nem sokat torrentezek, és csak "hivatalos" célokból torrentezek.
-
válasz
jackal79 #55456 üzenetére
Windows 10 + Linux DUAL Boot készítése UEFI -vel és GPT-vel
Képregény - Windows mellé UbuntuJa és a Linux Mind yt csatorna bemutatói!
Van az Összefoglalóban ez a két írás és a LM csatorna, ezeket nézd át és kezdd egy Linux Mint 18.2 Cinnamonnal vagy KDE-vel kinézetre az a kettő a legwindózosabb, nem lesz szokatlan a kezelőfelülete. Mindkettő egész jól konfigurálható, a Cinnamon egyszerűbb kicsit kezdőknek. Van két lightosabb felülete is, a Mate és az XFCE, nézz meg pár yt bemutatót, hogy néznek ki.
(#55455) norbert400
Csak ügyesen!
-
King Unique
titán
válasz
Vardar #55314 üzenetére
A videóban egy UEFI-s telepítést csinál a tag, ahol a kézi particionálást választva először új partíciós táblát kreál, majd manuálisan hozza létre az EFI partíciót stb. A telepítés végeztével viszont nem bootolt nála a rendszer, nincsen boot eszköz hibaüzenet jelent meg. Gondolom ezért adta hozzá manuálisan az UEFI boot menüjéhez a Lubuntu indítóbejegyzését az
EFI\ubuntu\shimx64.efi
fájlt betallózva. Normál esetben rendszerint nem kell ilyennel szórakozni, de mint a példa is mutatja, megoldható a bejegyzések utólagos hozzáadása is.Az O365 desktopon natívan csak Windowsra és macOS-re érhető el, ellenben Linuxra nem. De akár az utóbbin is futtathatók bizonyos Office-termékek Wine / PlayOnLinux segítségével. Aztán, hogy mennyire jól és stabilan, az már más dolog, mint ahogyan a WineHQ oldala is mutatja pl. a telepítőknél a minősítéseket.
-
King Unique
titán
A Windows telepítőknél ISO képfájl mód szerinti kiírás kell. Ellenben ez említett linuxos programok DD képfájl módban írnak, ami eleve nem jó hozzá... Sőt olyannyira nem, hogy utána a drive RAW lesz és azért akarja formázni a Windows. A DD képfájl mód szerinti írás a Linux ISO-k való. Egyébként a 8.1-nél elég akár a sima fájlmásolásos módszer is, mint az egy korábbi hozzászólásban már említve volt.
(#55092) CPT.Pirk:
Azért nem volt hajlandó települni rá, mert nem a boot módnak megfelelő volt a partíciós tábla. Legacy-ban MBR, UEFI-ben GPT kell neki. Ha utóbbi volt beállítva és aszerint bootolt a telepítő, ellenben MBR volt a lemez, akkor nyilván hibaüzenetet dobott. Ilyenkor vagy át kell állítani Legacy-ra, vagy jöhet pl. a diskpart, ami valóban destruktív. Ellenben külső programok meg tudják csinálni adatvesztés nélkül is (példa).(#55093) colomb2:
Igen, a gdisk nálam is simán átkonvertálta adatvesztés nélkül a lemezt. -
Sziasztok4
Linux alól hogy lehet Windows 8.1 image-et USB-re írni?
Eddig két progit (fedora media writer és multiwriter) próbáltam ki, de egyik által írt USB sem lesz bootolható. Sőt egy felinstallált windows sem látja, hanem egyből formázni akarja.
-
King Unique
titán
válasz
ArthurShelby #55074 üzenetére
A rendszernek mindenképpen meg kell adni egy csatolási pontot. Ha a gyökérbe (/), akkor minden rendszermappa oda települ és egyébként az automatikus telepítés is így oldja meg. Ez hasonló, mint amikor a Windowsnál minden a C partícióra kerül. De emellett lehet akár külön home partíciót is csinálni
/home
csatolással. Erről pl. ezen leírásban is van infó. Viszont normál esetben nem érdemes túlbonyolítani a dolgot, pláne nem egy szimpla kipróbálásnál, illetve pendrive-os telepítésnél.Ha Legacy boot van, akkor az egyszerű, ott van hozzá a leírás.
-
King Unique
titán
válasz
ArthurShelby #55066 üzenetére
A pendrive-on nem adtál meg a rendszernek csatolási pontot, azért problémázik a telepítő, mint azt a többiek is említették. Illetve akár egy kisebb swap partíciót is érdemes neki létrehozni (valahol), mert annak hiánya miatt is szokott figyelmeztetni. Persze ilyenkor jön, hogy flash-alapú tároló és azokon nem szerencsés, nem bírják annyira a sok írást stb., de ennyi erővel a naplózó fájlrendszert (pl. Ext4) sem. Viszont, ha csak kipróbálásról van szó, illetve viszonylag rövid idejű használatról, akkor ezekkel sem feltétlen kell foglalkozni.
Ami még lényeges lehet az az, hogy milyen boot mód szerinti telepítést csinálsz. Ha Legacy, akkor az mondhatni sima ügy és ahhoz készült az összefoglalóban szereplő leírás is. Ellenben az UEFI már macerásabb lehet, amiről egy másik hozzászólásban volt szó. Vagyis ilyenkor alapértelmezetten a helyi lemezen már meglévő EFI partíción fogja létrehozni az ezzel kapcsolatos mappát és fájlokat az Ubuntu, valamint a boot listában is az első helyre teszi be magát. Ha csatlakoztatva van a pendrive, akkor nem gond, de ellenkező esetben jön a hibaüzenet a bootolásnál. Viszont szükség esetén akár az UEFI BIOS-ban is át lehet állítani a sorrendet. Valamint Linux alatt ezen leírás alapján, illetve Windows alatt pl. az EasyUEFI programmal is lehet szerkeszteni a bejegyzéseket, módosítani a sorrendet stb.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #54955 üzenetére
Efölött a megoldás felett már annyira eljárt az idő, hogy az aktuális Windowsok is erre használják a ram egy igen jelentős részét, már a Win7 óta.
A 7-ben pl. ki lehetett kapcsolni az os valamint az applikációk előtöltését is, ami után drasztikusan akár többszörösére is megnőtt a bootidő.
Csak mint érdekesség...
-
Rimuru
veterán
pl
cp -a
swap ahogy irod
ha efi bootot akarsz akkor GPT es kell 1 efi particio is. Ha van mas rendszered pl windows az nem szereti ha valtozik alatta az efi particio, ugyan azzal az uuid-al hozd letre szerintem ez megoldja ezt, es akkor siman masold vissza. Linux eseten pedig nem kell masolni semmit, chroot -> bootader install (pl grub), igy a biztos. -
zgospel
őstag
Sziasztok,
Nálam van egy ismerősöm Lenovo Ideapad 100-as laptopja, amin a rajta található Windows 10-et sikerült kinyírnia. Azóta lehetetlenség elindítani a Windowst, végigpróbáltam mindent amit a témában a gugliban találtam, de nem működött. Ha valakit érdekelnek a részletek akkor itt már leírtam, bár szerintem ez jelenleg irreleváns.
A lényeg hogy arra jutottam, hogy adatmentéshez (igen, sajnos semmilyen biztonsági másolattal nem rendelkezik az illető...) kiszerelem a HDD-t és külső vinyóként szépen lementek róla mindent, azonban a Win 10-es topikban kaptam egy nagyon jó tippet, miszerint egy Linux live usb-ről bootolva ki tudnám mentegetni a nekem szükséges fájlokat. Ez azért lenne nagyon jó, mert akkor a hátralévő fél év gari nem vész el.Szóval el is készítettem a live USB-t az Ubuntu 17.04 64 bites verziójának ISOjából, és ezzel sikerült is elindítani a gépet. Automatikusan felismerte és bemountolta a HDD-t is, amit meg is nyitottam és elkezdtem keresgélni azokat a fájlokat amik kellenének neki (céges dokumentumok, rengeteg fénykép, meg ilyesmik, pontos listát még nem kaptam).
A helyzet azonban az hogy nem találok kb semmit, sőt a legtöbb mappa amit megnyitok, például különféle programok mappáit azok is üresek vagy max egy ini fájl van bennük.Feltételezem hogy azért nem találom a képeket illetve az összes többi fájlt, mert Windowson belül a felhasználó amivel használta a gépet le van jelszavazva, Windowson belül pedig nem voltak publikusak vagy megosztva ezek a mappák, és ezért nem látom Linux alól.
Jól gondolom?A Users mappát böngészve sem látom magát a felhasználót, csak a public, all users, default user mappákat, de azokban megintcsak semmilyen fénykép vagy doksi nincs.
Fel lehet ezt a problémát valahogy oldani? Hogyan kéne próbálkoznom?
Bocsánat ha hülye kérdés, életemben először használok Linuxot (egyébként így elsőre tetszik
)
-
válasz
Rimuru #54639 üzenetére
A Yumi egy a pendrivelinux.com oldalról letölthető windowsos alkalmazás, ezzel linuxos keretek között (ha jól értem syslinuxot használ) lehet egy partícióra (most az sdc1-re) isókat pakolászni. Ez a bootmenagerét az sdc1-re tette.Indítás után egy keretprogramból lehetne választani, hogy melyik ISO-t bootoljuk.
Az sdc6-ra telepített linux viszont az sdc-re tette a grubot, ezért a Yumi-t nem tudom bootolni, vagy azért mert nem látszik az sdc-től az sdc1 , vagy azért lehet (csak tudatlanul morfondírozok) mert a yumi csak első alkalommal telepíti a bootját és ezt az utólag telepített linux mint felülírta a grubjával, ezután már akármit telepítek a többi iso mellé a Yumival az sdc1-re Ő már valószinüleg nem pakolja újra a bootmenagerét, mert észleli, hogy már funkcionáló Yumi rendszert bővítek, és a művelet végén jelenti , hogy minden OK.
A két középső partíciót windowsos mentések céljára hagytam. A Nero-s izé pedig egy windowsos backup telepítő lehet. Ezt még nem próbáltam.Ezt a két partíciót valóban akár össze is vonhatnám egy NTFS partíciónak, csak azért hagytam egy FAT32-est is hogy legyen olyan is, nem tudván , hogy a Nero-izé mit szeret.
A telepített 32 bites XFCE pedig olyan lassú mint a tetű ezen a Verbatim vx400-as SSD-n ,igaz bár, hogy csak USB2.0-ba van dugva nem USB3.0-ba.
-
King Unique
titán
válasz
ROBOTER #54408 üzenetére
Helyes! Ha nem sürgős a dolog, akkor nem érdemes kapkodni. A Linux telepítése már megtörtént? Legjobb lett volna még előtte megcsinálni a mentést, de mindegy. Meg persze az is jó lenne, ha ez RAID nem okozna ilyen problémát Linux alatt. Amúgy, ha visszaállítod a SATA módot RAID-re, akkor gondolom bootol a Windows.
Egyébként nálad RAID módban megy W10 alatt a TRIM? A megfelelő driverrel működhet, de általánosan az AHCI mód javasolt ehhez. Amúgy tényleg nem sok értelme volt gyárilag így telepíteni a rendszert...
-
King Unique
titán
válasz
ROBOTER #54395 üzenetére
Először is a Mint boot képernyő milyen, fekete, vagy színes? Ha előbbi, akkor UEFI módban, ha utóbbi, akkor Legacy módban fut a telepítő. Esetedben nyilván az előbbi kell! Már, ha valóban UEFI boot van és aszerint lett telepítve a Windows.
Az előbbi képernyőn a legelső opciót választva betölt a Live rendszer, majd ott a megfelelő ikonra kattintva elindul a telepítő. Ahol célszerű az előző válaszban linkelt leírás szerint a Valami más opciót választani a particionálásnál, majd ott meg kellene jelennie normál esetben az SSD (
sda
) partícióinak is. Nálad talán nem így van, illetve pontosan mit is csináltál? -
King Unique
titán
válasz
ROBOTER #54389 üzenetére
Mielőtt nekiállsz telepíteni, kapcsold ki W10 alatt a fast startup funkciót! A GPT partíciós tábla pedig nyilván nem gond Linux alatt sem. Másrészt az ISO-t megfelelően írtad ki a pendrive-ra, a boot beállítások (UEFI) rendben vannak, illetve a megfelelő boot eszköz lett kiválasztva?
Egyébként itt van egy leírás, ami alapján könnyen meg lehet csinálni az UEFI-s telepítést:
★ Windows 10 + Linux DUAL Boot készítése UEFI -vel és GPT-vel ★
Ha már annyira fontos, hogy a gépen lévő eredeti OS ne legyen szétcseszve, akkor lehet nem ártana biztos, ami biztos alapon még a Linux telepítése előtt lementeni. A népszerű Macrium Reflect programmal lehetne másik fizikai meghajtóra egy lemezképfájlt készíteni a rendszerről, illetve a szükséges partíciókról. Ha netán mégis gond lenne, akkor ebből a mentésből simán vissza lehetne állítani az eredeti állapotot.
Vagy másik megoldás, ha másik háttártárra telepíted a Linuxot. Ha nincs a laptopban másik HDD / SSD, akkor lehet USB-s háttértárra is telepíteni és onnan futtatni. Az összefoglalóban vannak leírások erre is, bár azok még Legacy (BIOS-MBR) mód szerint készültek. De amúgy kb. nagyjából ugyanaz az UEFI is, max. pl. erre érdemes odafigyelni.
-
King Unique
titán
válasz
kmisi99 #54117 üzenetére
A GParted sem mindenható és csak akkor tudja kiterjeszteni a partíciót, ha a beolvasztani kívánt rész (szabad terület) közvetlenül mellette, vagy inkább utána van. Ellenkező esetben már nem, max. a meglévőt engedi csökkenteni. Egyébként átmozgatással elvileg megoldható lenne a dolog. Illetve ilyen esetekben pl. a profi windowsos particionáló programok is átmozgatják az adatokat. Viszont ennek lehetnek veszélyei, pláne ha egy rendszerpartíció is érintett! Tehát előtte javasolt mentést készíteni!
Vagy, ha nincsen sok cucc az NTFS partíción, akkor arról lementeni mindent, majd törölni és úgy már engedni fogja a kiterjesztést. Utána a megmaradt részből létrehozni egy újat és visszamásolni rá a fájlokat.
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
King Unique #54035 üzenetére
Ez nem ilyen egyszerű... ugyanis ezt a programot elindítani egy dolog Linux alatt, de attól még működni nem fog Live alól, mivel elég behatárolt milyen beállításoknak kell megfelelnie... Pl. ha van modemmanager, azt ki kell hajítani, mert másképp nem lesz usb kapcsolat... stb...
Marcium-ot csak azért próbálok bootolni, hogy egyáltalán boot képes-e a létrehozott kulcsom, tökéletesen alkalmatlan jelen feladatra más vonatkozásában. Kicsi, ezért gyorsan lehet vele viszont tesztelni a botképes eszköz készítését.
"Ellenben az UNetbootin működni szokott."
Szökő évente egyszer, a Windows verzió... Ha Linuxot pakolsz fel vele a pendrivera, talán... Némi syslinux.cfg szerkesztgetés után, vagy ha véletlen eltalálja hogy kéne legenerálni...
Inkább térjünk vissza az alap kérdéshez és vonatkoztassunk most el attól, hogy nem úszom meg, hogy telepítve legyen valami Windows, mivel a következő folyamathoz elkerülhetetlen... (SP Meta és MAUI nincs Linuxra, vélhetőleg nem is lesz már soha...).
Szóval: hogy lehetne a Chakra-ban visszaimádkozni a libpng1.2-őt?
-
King Unique
titán
válasz
Keeperv85 #54030 üzenetére
A WinPE nem arra való, hogy tetszőlegesen akármilyen külső programot telepítsenek és futtassanak alóla! Nyilván a Macrium sem, aminél konkrétan már elindítani sem tudtam az említett programot. Ilyen célra a normál módon telepített rendszer (dual-boot), illetve a WTG való.
Egy Live Linux, illetve egy perzisztens rendszer alól viszont elvileg meg lehetne oldani a dolgot. Legalábbis nálam pl. a 18.2-es Mint telepítőt bebootolva elindult a program linuxos verziója.
Egyébként a DD képfájl mód szerinti kiírás semmilyen Windows ISO-hoz nem jó, tehát annál nem csoda, ha nem lehetett bootolni a pendrive-ról... Ellenben az UNetbootin működni szokott. De az újabb rendszereknél már elég a sima fájlmásolásos módszer is, mint az az előző válaszban említve volt.
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
King Unique #54027 üzenetére
Nem a flashtoolt akarom kiírni pendrivera, hanem egy PE Windowst, ami alól megy a Windows verzió...
Nyilván nem a Windows-ost próbálom elindítani, tisztában vagyok vele, hogy van Linux verzió, ami ahogy feljebb írtam, libpng függésű, szóval nem tudom elindítani, hiába van...
Nem olvasol figyelmesen: az Unetbootin által létrehozott kulcs nem bootol, ahogy a dd-vel átrakott lemezképes sem.
Van még pár lehetőség, pl. a SARDU, ami még az USB kulcsot sem látja Chakra alól...
szerk: Mi a pöts ez a fehér keret a képek körül? Megint valaki hegeszti a RIOS-t?
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
King Unique #54019 üzenetére
Na ez úgy jön, hogy mint az előbb említettem, az SP_Flashtool nem megy így... Következtetésképp kéne egy bootolható Windows (PE), amihez adott egy 16GB-os pendrive. Próbáltam pár alternatívát, pl. a klasszikus Unetbootint, de a boot error-nál tovább egyik sem jutott. Tesztelésképp a Marcium Relfect lemezképpel próbálkozom, amit a Windows alól Rufus-szal simán bootolhatóra sikerült megcsinálni a másik pendrive-on... bent a munkahelyen... Itthon viszont nincs Windows...
-
King Unique
titán
válasz
lazajnd #53966 üzenetére
A diskpart clean az egész lemezt ledózerolja, szóval azt inkább hanyagold...! Egyébként töröltem már az EFI partícióból szükségtelen bejegyzéseket, mappákat és nem volt gond. De általánosan nem ajánlott ész nélkül belepiszkálni! A bootolást illetően esetleg lehetne a telepítővel egy javítást nyomni, vagy akár külső programmal. Viszont, ha UEFI módban teljesen újra akarod telepíteni a Windows bootot, akkor az alábbi leírás jól használható hozzá. Csináltam már eszerint több alkalommal. Viszont mivel törlésre, majd újbóli létrehozásra kerül az EFI partíció, ezért a Linux bootolása is ugrik. Tehát azét is majd újra kell telepíteni.
Máskor meg majd előtte lemented / leklónozod pl. ezen programmal a rendszert, aztán akkor szükség esetén könnyen visszaállítható.
-
lazajnd
tag
válasz
lev258 #53963 üzenetére
Szerintem egy rakat szemét az EFI partíció. Van rajta Boot, Ubuntu, Debian és Microsoft mappa, szerintem a szükségteleneket a nagy repair közben sikerült létrehoznom.
Mi erre az értelmes eljárás? Windows telepítő + parancssor -> diskpart-tal clean-elni az EFI partíciót és bcdboot-tal újra létrehozni rá a cuccokat?
Remélem elnézik az offot, de ha már itt kezdtem el kérdezgetni... Ha nem ilyen egyszerű, megyek a Win topicba ígérem -
King Unique
titán
válasz
lazajnd #53961 üzenetére
Hazavágják ezek házon belül is egymás bootolását, lásd a korábbi esetemet...
Amúgy én mostanában pont az ellenkezőjével szívtam, vagyis hogy SSD-n W & L dual-boot megoldásnál a Mint bootolása akadt be, de több percre. Ha megszakítottam, akkor a Windows ugyan bebootolt, de bizonyos programok nagyon lassan indultak el, vagy kifagytak. Ha megvártam, amíg rendben betölt a Mint, akkor nem volt ilyen gond. Az SSD állapota a diagnosztikai programok szerint ok, de vsz valami azzal (is) kapcsolatos dolog lehet, mert HDD-n eddig ilyet még nem nagyon tapasztaltam. -
lazajnd
tag
HDD-t kivettem, úgy is bootol. Azért annyira nem vagyok noob hogy egy windows telepítést ne tudjak elintézni az SSD-re
inkább csak ellenőriztem, vannak még csodák. Eseménynaplóban semmi érdemleges. Azért írtam ide a Windows topic helyett, mert a linux telepítések vágták haza a boot időt, gondoltam dual boot témában van átjárás a két topic között
Szinte kizárt hogy windows-ban történő módosítás okozta a változást, SSD-n van (tehát gyorsnak kéne lennie), induló dolgok szerintem nem lassíthatják ilyen mértékben, főleg hogy semmi program nem került rá a lassulás előtt.
Kipróbáltam azért a fastbootot, azzal 1 sec alatt bootol még most is, korábban azért kellett neki 1-2 másodperc fastboot nélkül de úgy is bitang gyors volt. Ezt kéne valahogy megoldani mert ez brutális, lassabb mintha HDD-n lenne. -
lazajnd
tag
Sziasztok!
Van egy Lenovo G500S laptopom, benne egy 840 EVO 120GB és az alap 1TB HDD. Az SSD-n van egy Win 10 és egy Linux Mint, a HDD-n volt még 4 oprendszer. Ezeket nemrég legyalultam, tehát csak az SSD-n maradt a két rendszer.
Így viszont a Windows több mint egy percig bootol. Sajnos az egész történet nem ma volt és nem is tegnap, szóval nem emlékszem hogy mikor lassult be a windows boot, valamelyik OS telepítése után a HDD-re, vagy a gyalu után.
Próbáltam megoldani a gondot, rengeteg ésszel és a boot-repair-disk-en való szerencsétlenkedéssel sikerült egy ilyet összehoznom: [imgur]
Akármelyik bejegyzéssel indítom, lassú a windows boot.
A grub-customizer szerint a grub az sda6-on van, ahol a Linux Mint is.
Az újratelepítésen kívül van valami megoldás? -
kmisi99
addikt
válasz
ubyegon2 #53701 üzenetére
Igen, édesanyám használja a gépet, és a jobbklikk letöltés a letöltések mappába a legegyszerűbb neki. Soha nem fogja megtanulni a mappa kezeléseket. Szórja be mindet oda, épp ezért akarom feljebb tornázni a tárterületét. Van egy régi NTFS windows partíció abból akarok lecsípni vagy 40-50GB-ot.
-
-
törölt tag
Jó estét srácok!
Elkészült, a "Hogyan távolítsd el" videó. Ez segít könnyen, gyorsan egyszerűen visszaállítani a Windows boot-ot, adatvesztés nélkül. Persze Ne csinálja senki, mert a linux az jó értem?
Jó szórakozást.
-
King Unique
titán
válasz
#95488640 #53566 üzenetére
Hát nem feltétlen a hol, hanem inkább a mit és a mikor. Az új vasak pedig manapság általában eleve UEFI-sek és a telepítés is az rajtuk, függetlenül attól, hogy hol veszik.
Az egyébként igaz, hogy a Legacy boot szerinti telepítés általában egyszerűbb és az UEFI-vel olykor meg lehet szívni. Viszont attól még az előbbi elavult és vannak bizonyos korlátai.
"megeszik tizen X GB-ot tök feleslegesen"
Az az előtelepített gépeknél a gyári recovery partíció, ami ugyanúgy megvan Legacy telepítés esetén is. Lásd pl. a fórumtársnál. Ami egyébként hasznos lehet, ha pl. a rendszer összeomlása / garanciális ügyek esetén vissza kell állítani a gépet az eredeti állapotba. Ellenben Windowsnál a(z) Legacy / UEFI telepítésnél létrehozott plusz partíciók nyilván nem foglalnak utóbbinál sem x GB-ot. Ahogyan nálam pl. az Ubuntu 16.04 is csak egy ~ 480 MB-os EFI partíciót hozott létre pluszba az automatikus particionálást választva.
-
King Unique
titán
válasz
herdsman12 #53565 üzenetére
A lemezkezelős screenshot alapján Legacy boot szerinti telepítés van nálad, ugyanis az UEFI-s máshogyan néz ki.
A Legacy telepítéshez jól használható pl. ezen cikk. Viszont nem feltétlen muszáj külön home partíciót létrehozni, mint ahogyan a cikkíró is csinálta. Elég akár egy swap, illetve a többi mehet / csatolással a rendszernek. De, ha az előbbit választod, az is ok.
A rendszerbetöltőt pedig alapértelmezetten magára a háttértárra szokták tenni, vagyis az
sda
-ra. Viszont ez esetben felülírja a GRUB a Windows rendszerbetöltőjét és a Linux eltávolítása után előbbit a korábban említett módon helyre kell állítani. Ha ezt nem akarod, akkor célszerű az általam említett telepítési módot használni. -
King Unique
titán
válasz
#95488640 #53559 üzenetére
Egyrészt, ha FreeDOS kivitelben veszik a gépet, akkor az új vasak ott is UEFI-sek lesznek és korántsem biztos, hogy mindenki(nek) az alapértelmezett boot beállításokat megváltoztatva telepít(enek) rá új OS-t. Ami egyébként a másik platform rendszereinél nem feltétlen lesz mókolt, mivel manapság ott a tisztaszoftveres, MSDNAA stb. lehetőségek. Illetve manapság egyre több átlag user gépén látom, hogy ott figyel az EFI partíció. Másrészt az előtelepített gépekre is van kereslet, amelyeken jellemzően Windows szokott lenni. Ha újabb vas, akkor pedig UEFI-s. Tehát, ha egy ilyennél akar valaki dual-boot megoldást, akkor megint csak aktuális és számolni kell vele! De egyébként elég csak beleolvasni az itteni topikokba, ahol mindkét platform rendszereinél egyre gyakrabban kerül szóba az újfajta telepítési mód.
De mindegy, úgy állítod össze a videókat, ahogyan jónak gondolod. A kezdőknek már így nagy segítség lehet, illetve bizonyos általános dolgokat valóban jól lehet virtuális gépen is szemléltetni.
-
King Unique
titán
válasz
herdsman12 #53554 üzenetére
Ennek így nem sok értelme van, ha már helyből úgy indul a dolog, hogy később majd biztosan el akarod távolítani...Mármint akkor minek akarod élesen feltelepíteni? A kipróbáláshoz elég pl. a virtuális gép, vagy egy pendrive-ról futatott Live / perzisztens Live rendszer. De lehet akár kompletten USB-s háttétárra is telepíteni, amiről az összefoglalóban vannak leírások. Utóbbi esetben éles telepítés lesz, ellenben a helyi lemezen lévő OS működésébe nem zavar bele.
Egyébként, ha van 2 külön fizikai háttértár, akkor megoldás lehet a 2 OS külön-külön drive-ra történő telepítése. Ez esetben, ha az egyiket eltávolítod, illetve törlöd a meghajtóról, akkor elvileg nem zavar bele a másik működésébe.
Ha csak 1 db HDD / SSD van, akkor Legacy boot módnál pl. az alábbi megoldás opció lehet. Viszont ez UEFI-nél már nem működik. De, ha utóbbinál van külön Windows Boot Manager és mondjuk azt állítod be elsődlegesnek, akkor a Linux bejegyzésének, illetve partíciójának törlése után is elvileg bootolnia kellene a Windowsnak. Az UEFI boot menüt machinálni, bejegyzéséket törölni / hozzáadni stb. lehet Linux alól az
efibootmgr
paranccsal, aminek használatáról pl. ezen cikkben van leírás. Windows alatt meg pl. az EasyUEFI program használható ezen célra.Amúgy szükség esetén a Windows rendszerindításának helyreállítása is simán megoldható. Igaz, Legacy módnál az egyszerűbb, ellenben UEFI-nél már kicsit macerásabb. De amúgy más megoldás is opció, mint pl. a Macrium. Sőt, utóbbival a Linux telepítése előtt le lehetne menteni képfájlba, vagy klónozni a Windowst. Majd szükség esetén utóbbi utána könnyen visszaállítható lenne.
-
Jazz
veterán
válasz
growler #53023 üzenetére
Elvileg fenn van.
ntfsfix után ennyi történik (azonnal lefut, nem javít, nem csinál semmit)root@kali:~# apt install ntfs-3g
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
ntfs-3g is already the newest version.
ntfs-3g set to manually installed.
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
root@kali:~# ntfsfix /dev/sda1
Refusing to operate on read-write mounted device /dev/sda1.
root@kali:~# sudo ntfsfix /dev/sda1
Refusing to operate on read-write mounted device /dev/sda1.(#53024) King Unique:
Nincs semmi rajta. Már rég oda-vissza lett formázva, partícionálva, ext4-ben kísérletezve...stb.
Az lenne az igazi igen, de most csak a linux live áll rendelkezésre ami működik a gépen. A feladat, hogy megjavítani a vinyót és valahogy és ráerőszakolni egy windowst (most). (később veszek sata-sub kábelt aztán azt csinálok vele amit akarok egy win10-es notin, de jelenleg nem áll rendelkezésre kábel, notit meg nem fogom szétkapni emiatt) -
King Unique
titán
Ha már egy (rövid) önteszt sem fut le rendesen, az nem éppen jó. Plusz ennél ott vannak a S.M.A.R.T.-ban az olvasási hibák, áthelyezett szektorok stb. Egyébként meg NTFS fájlrendszert nem feltétlen célszerű Linux alatt javítgatni. Ok, hogy ott az ntfsfix, de azért mégiscsak a
chkdsk
való erre Windows alatt.Tehát a HDD-vel nincsen minden rendben és inkább a fontos adatokat kellene lementeni róla, amíg még lehet! Ha nincsenek rajta, akkor persze lehet vele kísérletezni, amíg meg nem nyekken...
-
King Unique
titán
válasz
lazajnd #52960 üzenetére
Ha a Linux ISO nem alkalmas EFI bootolásra, vagy ehhez esetleg nem a megszokott fájl- és mappaszerkezetet tartalmazza, akkor szokott a harmadik opciót választva ilyen hibaüzenetet dobni a program. Egyébként a 64 bites Kali esetében a megszokott EFI mappa és fájlok nincsenek a gyökérben, hanem a
\boot
alatt van egyefi.img
képfájl. Viszont ez már tartalmazza az EFI mappát és a bootoláshoz szükséges fájlokat.De Windows alatt egyébként ki lehet írni más módszerrel, illetve másik programokkal is a Linux ISO-kat, amelyekről nemrég volt szó.
-
lazajnd
tag
Sziasztok!
Korábban írtam már erről a hibáról, ugyanaz előjött megint (akkor mivel friss volt a rendszer, egy reinstall "oldotta meg" mivel nem volt mit veszteni). Egy GeForce 720M van a laptopban, valaki írta hogy talán ezzel lehet probléma. Itt van a log fájl (Xorg.0.log).
További infók:
Egy SSD és egy HDD van a laptopban. Az SSD-n egy Windows 10 és egy linux (Mint) van, a HDD-n pedig további 3 linux, ezek közül az egyik a Kali. Eddig a HDD-n kettő linux volt (Debian és Kali), ma telepítettem a harmadikat (KDE Neon), utána a biztonság kedvéért végig bootolgattam mindent, és csak a Kali nem jó. Lehetséges hogy akár ezzel a telepítéssel is lehet összefüggésben? Előtte már egy ideje nem nyúltam a Kali-hoz. De egyébként is érdekes hogy mikor először ment tönkre, akkor sem volt semmi, nem frissítettem, nem bántottam a beállításokban a drivereket... egy ideig jó, egy ponton túl nem. Számomra érthetetlen hogy történhet ilyesmi
EXTRA érdekesség ():
A Debian (szintén a HDD-n) is produkálja a képen látható érdekességet a boot elején, de 1-2 másodperc után átvált a szokásos dmesg (ha így hívják) kiírásra. Gondolom összefügg, mivel a Kali is Debian alapú.
Remélem valaki valamit ki tud hámozni a log fájlból. Előre is köszönöm a segítséget! -
válasz
hódmaci #52736 üzenetére
Mert hát ugye wines dolgokat törlik innen.
Ami kifejezetten egyértelműen Windowsos kérdés, az repül, de azt is írtam, hogy természetesen a dual-boot rendszerekkel más a helyzet, itt logikus, hogy összekapcsolódnak a kérdések/problémák. Ne úgy fogd fel, hogy fafejűen mindent törölnek, amiben szerepel a Windows szó! Eddig sem volt ilyen itt, ha dual-boot rendszered van, gyere csak nyugodtan ide a kérdésekkel, ha nagyon Windowsos, úgyis szólunk, hogy ezt inkább oda.
-
Joccc07
addikt
válasz
King Unique #52700 üzenetére
Igen, legacy boot van. Nem akartam az ssd-re majd ha már nem használok egyáltalán Windows-t akkor természetesen lecserélem és SSD-n lesz a Linux de míg csak tanulom addig marad a HDD-n. Sokminden köt még a Windows-hoz.
-
Joccc07
addikt
Felraktam de reboot után nincs grub. Rögtön a Windows indul. Tegyem a boot prioritást a Hard diskre? Vagy easybcd?
-
King Unique
titán
válasz
Joccc07 #52683 üzenetére
Na akkor bonyolítsuk...
Ha van az SSD-n elég szabad hely, akkor akár oda is telepíthető a Linux. Elég neki akár 15-20 GB is. Illetve, ha Legacy boot mód van, akkor simán megoldható pl. ez. Ennél a Linux eltávolítása is egyszerű és nem piszkál bele a WBM-be. Ha UEFI boot van, akkor már macerásabb a helyzet. Annál használható az alábbi leírás, illetve szükség esetén ezen módszerrel simán helyreállítható a Windows boot.
Ha nincs elég szabad hely az SSD-n, nem gond HDD-n a valamivel lassabb működés, illetve mindenképpen külön meghajtóra akarod telepíteni a Linuxot, akkor a többiek által javasolt megoldás a nyerő. De, ha szimplán csak ki akarod próbálni, akkor vannak arra egyéb opciók is (virtuális gép, normál / perzisztens Live rendszer, USB-s eszközre telepítés stb.).
-
válasz
Joccc07 #52685 üzenetére
Ebben az esetben nem piszkálhat bele az sda-n lévő Windowsos boot-managerbe, akár biosból kiválasztva az SSD-t tudsz Winnel indítani. A Linux a HDD-re teszi a GRUB-ot, ha eltávolítod a nerevlemezt, akkor a bios automatikusan a Win rendszerbetöltőt fogja használni!
colomb2 szaki gyorsabb volt
Nekem van az SSD-n és a HDD-n is külön GRUB, igy tutira mondom, hogy ebből így nem lehet gond!
FONTOS!
Azért a telepítés során kétszer is nézd meg a particionálót, hogy jó helyre van-e kijelölve a rendszerbetöltő telepítése!
-
válasz
Joccc07 #52683 üzenetére
Ha bonyolult megoldást szeretnél, akkor King Unique szaki hozzászólásaiban keresgélj.
Ha jó neked úgy, hogy a Linux GRUB-ja lesz a rendszerbetöltő és ott tudod majd kiválasztani a Windowst is, akkor kerüljön a GRUB az sdb-re! Meghajtóra telepítjük alapesetben a GRUB-ot, nem partícióra (sda5)!
Mivel nem írtad, hogy melyik Windows verzió mellé telepítesz, gondolom, ismered a 8.1-től fennálló helyzetet dual-boot esetére. Ha nem, akkor az Összefoglalóban találsz leírást a duál-telepítésről.
-
válasz
ubyegon2 #52625 üzenetére
metaxx
Már az elején elakadtam a legújabb videónál. Miért barmolná össze a meghajtódat egy tiszta Linux telepítés?
Egy külön partíciót szánsz erre a célra és semmi máshoz nem nyúl a Linux telepítése! Azzal, hogy az elején ezzel nyitsz, már meg is rémisztetted a Linux telepítést nem ismerőket, ezt inkább ne mondd a következő videóban. Tudjuk, hogy mit csinál a Linux a többrendszeres gépen, de a kezdőknek ebben az esetben ezzel nem kell számolniuk, arra ott van a dual-boot telepítésről szóló videó.Ezen a gépeden csak Windows van ezek szerint...különben nem aggasztana egy újabb GRUB megjelenése.
Kicsit elmolyolsz a particionáló résznél, de előtte nem fejtetted ki, hogy az
auto telepítés
miként particionál, dekéziben
pontosan azt csinálod, mint ha az auto telepítőt választanád.A / home-ot alapnak említed, pedig az is csak egy lehetőség, nem feltétlenül szükséges, erről pár szót ejthettél volna.
Nem kekeckedni akarok természetesen, csak megemlítettem ezeket az észrevételeimet.
-
Frawly
veterán
válasz
King Unique #52619 üzenetére
A Rufust én is csak ajánlani tudom, nálam még egy kiírást sem rontott el, minden azonnal bootolt. Windowsra ennél jobb nincs. Az UNetbootint viszont nem ajánlom, bugos hulladék, nem érdemes vele szívni, nagyon megbízhatatlan.
-
King Unique
titán
válasz
IstvánLászló #52609 üzenetére
A kérdésedre a válasz.
Egyébként itt a kiírás módja is fontos! A legtöbb Linux ISO-hoz általában jó a DD képfájl mód, de pl. az Ubuntu-alapúaknál a sima ISO képfájl mód is ok. Windowsra egyébként van egynéhány program a kiíráshoz, amelyeket lehet az előbbiek alapján is csoportosítani.
• ISO képfájl mód szerinti írás: LiLi | Rufus | UNetbootin | UUI | YUMI
• DD képfájl mód szerinti írás: FMW | Etcher | Rufus | WDI
A lista nem teljes, de a felsoroltak kb. a népszerűbb programok és a feladatra bőven megfelelnek. Illetve pl. ezekkel lehet perzisztens Live rendszert készíteni, valamint némelyikkel akár multiboot pendrive-ot is. Továbbá még az UEFI boot módra érdemes odafigyelni, mert annál nem mindegyik program működik! Például a YUMI esetében is az annak megfelelő verziót kell használni, máskülönben nem lehet bootolni a pendrive-ról! A DD képfájl módban írt pendrive-ok egyébként normál esetben használhatók Legacy és UEFI módban egyaránt.
-
törölt tag
válasz
IstvánLászló #52609 üzenetére
Szia!
Azért nem kell az egekbe emelni, semmi világrendítőt nem tettem, csak csinálom a kis dolgomat, meg amihez értek.
Visszatérve a kérdésedhez, én Windows alatt mindig a Rufust használtam, ez egy egészen kiváló eszköz, bootolható pendriveot írni. Gyors, egyszerű, létezik portable változat is. Egyetlen hatalmas hibája van, hogy nem keresztplatformos.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- iMac Pro 1.1 2017 Intel Xeon W2150B 64GB 1TB VEGA 64 16GB!!! 1 év garancia!
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3582, 100% Akksi
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M WIFI R9 5900X 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800XT 16GB Zalman Z1 PLUS Chieftronic 750W
- KIÁRUSÍTÁS - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station (akár 2x4K felbontás)
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 256GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3506, 92% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest