Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#23586) norbertoth


norbertoth
senior tag

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Van nekem egy wd my passport ultra külső merevlemezem ami 500GB. Ez már jó pár éves nekem viszont kinőttem. Szeretnék venni egy újat viszont a helyzet kicsit bonyolultabb amire a kérdésem vonatkozik. Van egy macbook-om és a saját kis tárhelyére amiben ssd van piszok gyors a torrent letöltése, ami értelemszerű, de a külső vinyóra ami usb 3.0-s (legalábbis ez van írva a címkére) csak 14-17MB/sec-el tölt. A vinyóról az ssd-re 100MB/sec-el másolja át az adatot. A kérdésem arra irányul, hogy ha itt ilyen gyors akkor a torrent-nél miért ilyen lassú? (Nem seeder hiányról van szó, mert közvetlen az ssd-re 50MB/sec-el tölt, trhát a sebesség meg lenne hozzá. Milyen merevlemezt vegyek ami azért többet tud mint 17MB/sec? Egyáltalán 2.5”-es méretben tud valami nagyobb sebességet? Nyílván nem annyit várok mint ssd-nél hiszen az lehetetlen, de mit ajánlanátok?
Köszönöm!

• iPhone 15Pro Max • Macbook Air M1 • LG OLED 55” CX • BOSE • Asus AX92U • WD Blue SSD • Xbox One S

(#23587) sfefe


sfefe
őstag

Sziasztok!

Kulso merevlemezre gondoltam fenykepek tarolasa miatt. Ez a legjobb megoldas vagy van ennel jobb?
( minel hosszabb idore legyen nem lesz hasznalva csak amig masolva lesznek ra a kepek, tehat nem filmnezesre lesz pl.. )

Koszi
sfefe

Az élet nem igazságos csak jobb a halálnál...

(#23588) King Unique válasza norbertoth (#23586) üzenetére


King Unique
titán

Szekvenciális írási sebességnél manapság nyilván akármelyik 2,5"-os, USB 3.0-s külső HDD többet tud 17 MB/s értéknél (példa). Ellenben ha nagyon tele van / tele lesz másolva és kevés rajta a szabad terület, valamint nagyon töredezett rajta a fájlrendszer, stb., akkor nem meglepő ha belassul a fájlmásolás (írás) . + Ha SMR-es - ami manapság csaknem kb. minden 2,5"-os belső/külső HDD-t érint - , akkor szintén nem. Az meg egy korábbi és nemrég egy másik esetnél már le lett írva, hogy torrentezésnél a letöltési sebesség, PMR/SMR stb. ügyben mi a helyzet.

(#23589) King Unique válasza sfefe (#23587) üzenetére


King Unique
titán

Ez így elég általános megfogalmazás, ennél konkrétabban kellene megadni, hogy pontosan milyen külső merevlemez kell, lásd példaként mások korábban és nemrég leírt eseteit. Ahol ha pl. 2,5"-os fiizkai méretű kell, akkor az a téma az itteni téma összefoglaló "Ár, vásárlási szempontok" fejezetén belül + az alábbi blogbejegyzésben is külön részletezve van konkrét példákkal.

A megbízhatóság, tartósság témában meg számtalanszor le lett már írva itt, hogy nagyban függ a megfelelő használattól is, fontos adatok esetén elengedhetetlen a biztonsági másolatok készítése és ne csak 1 db külső merevlemezen legyenek tárolva, stb. + Egy másik esetnél bővebben ki van fejtve a téma.

[ Szerkesztve ]

(#23590) norbertoth válasza King Unique (#23588) üzenetére


norbertoth
senior tag

Tehát magyarán akármilyet veszek 17MB/sec-nél többet nem érhetek el torrentezésnél. Pedig a vinyóról a macbook-ra és fordítva 105MB/sec-el tolja de ezek szerint a torrent más történet. :O

• iPhone 15Pro Max • Macbook Air M1 • LG OLED 55” CX • BOSE • Asus AX92U • WD Blue SSD • Xbox One S

(#23591) King Unique válasza norbertoth (#23590) üzenetére


King Unique
titán

Nem pont ez lett leírva. :N
Egyrészt esetedben nem ismert az sem, hogy pontosan (modellszám, link a termékről) milyen WD My Passport Ultra modellről van szó, az abban lévő HDD PMR/SMR eljárást használ-e, mennyire van telemásolva, fájlrendszer mennyire töredezett rajta, stb.
Másrészt az SMR típusok írásnál ugyan belassulhatnak, de ez sem feltétlen azonnal és nem feltétlen minden esetben jelentkezik, lásd más példáját 2,5"-os külső merevlemeznél.
Harmadrészt az előző válaszban linkelt eseteknél le van írva és példákkal szemléltetve, hogy másik opció a 3,5"-os külső HDD, ott lehet biztosan PMR/CMR belső HDD-vel szerelt modellt venni, illetve összerakni a külön vásárolt külső ház + belső merevlemez = külső merevlemez megoldással. De akár 2,5"-os fizikai méretben is a másik topikban említett HDD-vel, ha elég 1 TB.
+ Akár a külső SSD (+) is opció lehet, ha belefér az anyagi keretbe. Azok eleve jóval gyorsabbak, a strapabíróbb, nagyobb írásterhelhetőségű (magas TBW) modellek akár torrentezéshez is jók lehetnek, stb.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.