- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
-
LOGOUT
Üdvözlet minden kedves látogatónak, akit érdekel ez a remek kikapcsolódási forma. Legyen az hobbi vagy sport szintű.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vendingo
veterán
válasz
zsola32 #26197 üzenetére
Elég szarul dobható az 590-es wobbler, kacsázik a levegőben, de nekem nagyon bejött. Fogtam már vele süllőt, csukát...
Más: megszűnik a flatt shad-ből az 54-es és a 66-os modell. Most kell betárazni, amíg még kaphatóak.
54-est az 50-es váltja, 66 után meg a 77-es a következő. Nem értem, hogy miért kell kifuttatni a 2 legfogósabb méretet. Én bevásárolok rendesen belőlük, a 66-os már rengeteg halat adott, top csalim. -
zsola32
őstag
egy érdekes cikk:
[link]Egy hajóbaleset miatt 80 ezer tenyésztett pisztráng szabadult ki a Balti-tengerbe...
-
zsola32
őstag
szombaton ha jó idő lesz, ismét megyek pergetni.
beszerzés alatt néhány Cormoran csali, remélem megjönnek szombatig.
(mondjuk elég macerás a beszerzésük) -
tween
őstag
-
Gabesz26
senior tag
Hétvégén 15%-os kedvezmény lesz a Walterlandban [link].
-
joe979
aktív tag
mall.hu : Okuma Trio Baitfeeder 40-es és 55-ös méret : 22k ... Okuma Caymus 25,30,35-ös méret 12k !!!
Ennyiért kellemesek. -
zsola32
őstag
sziasztok
lett egy ilyen csomagom:
[link]
a kérdésem a következő lenne - mi a helyes drótelőke használat?
csak simán ráteszek pl. egy ilyen drótelőkét - Balzer 7x7 Niroflex drótelőke tripla forgóval és forgós kapoccsal Terhelhetőség:9kg Előkehossz:25cm - a gyorskapcsos részével?köszi a válaszokat
-
tween
őstag
Hát gyerekek, hatalmas pirospont a centrumzoo.hu-nak! Hónapok óta kergetem ezt a Shimano alkatrészt, de a drága Shimano szerviz nem hajlandó kiadni senkinek, csak maguk szervizelnek, mondják ők. Egyetlen bolt válaszolt hosszú hetek után, hogy a kívánt alkatrész megérkezett. Hogy hogyan csinálták, azt csak ők tudják.
-
A Zéé
addikt
válasz
egykettő #26166 üzenetére
Nanot, pláne ilyen vékonyat nem fogok feltekerni.
Nem vagyok olyan pontos dobó még, és menekült már meg sokszor csalim fáról, bokorról vagy szimplán csak a susnyásból, mert bírta a zsinór a "szabadítást". Lehet, hogy azzal pár méterrel többet tudnék dobni mondjuk a Dunán, vagy a balatoni mólókról, de tuti több veszteségem lenne patakoknál, kis folyóknál. -
Gézengúz
addikt
Valaki magyarázza el nekem ezt az új számozást mert hülyét kapok, mire volt már ez megint jó?
-
válasz
sityupityu #26158 üzenetére
Érdekes, tele van kishallal a víz, látjuk is, mégis pucoláskor üres a belük és inkább soványak mint belesek.
Azért is gondoljuk hogy lelassultak, mert a lassan vezetett csalira jöttek inkább, míg 1-2 hete a gyorsabban vezetett volt a jobb, gondolom az intenzívebb rezgések miatt.
És a gyengébb akadást is erre fogtam, ha nem a gyengébb rávágás miatt akkor nem tudom az okát.
Friss, hegyes horgok, korábban se vágtam be. Egy akadt le azonnal, kettő meg már majdnem kijött, akkor akadt le, nem lazult le elvileg, és túlerőltetve se voltak.
De simán lehet hogy véletlen, épp így kapták be a horgot.
Nálatok szokott amúgy csuka leakadni?Előttem emlegették a fonottat, írtam, rendeltem én is, de még sosem használtam olyat.
Miben tér el a kezelése a monofiltól? Ezt is vízbe dobva tekerjem fel?
Ezt is nyálazni kell meghúzáskor? Egyéb tippek?
Köszönöm előre is. -
B4l!nt
aktív tag
válasz
musli26 #26163 üzenetére
Színét eleinte engedi, kicsit vastagabb mint ami rá van írva, mint minden fonott
Lehet elég az egyel kisebb méret is átlagos pergetésre.
Tartóssággal nincs gond, de ha kell akkor cserélem 4 havonta, még úgy is sokkal olcsóbbra jövök ki mint egy márkásnak nevezett fonottal. Ajánlott szerintem.ui.: KastKinget még nem túl rég használom, de a hasonló árban lévő Goal már régóta bizonyít (0.12es van nekem).
-
válasz
egykettő #26160 üzenetére
Figyelni? Hát hogy be ne ess a vízbe.
Nem kell figyelni különösebben semmire. Csónakból teljesen más dimenzió a pergetés, sokkal jobb. Olyan helyeket tudsz meghorgászni olyan szögből ami a partról nem lehetséges. A tapogató-mártogató gumis horgászatot (gumihal, twister) szerintem csónak nélkül ki sem vitelezni sok esetben normálisan. Csónakból optimális szögben tudod emelgetni a gumit minden esetben. Mélyebb víznél még a botot sem kell mozgatni, elég ha mindig tekersz egyet az orsón. -
egykettő
aktív tag
válasz
sityupityu #26158 üzenetére
Csónakból mire kell még figyelni? Csak partról tolom, 1-2 vízibiciklis próbálkozáson kívül
A Zéé: milyen zsinórral dobálsz?
-
A Zéé
addikt
Casting pergetéssel van valakinek tapasztalata?
Tudom, hogy macera megtanulni dobni, meg az igazi felszerelés egészen drága, de gondolkozom, hogy lehet, hogy kellene egy erősebb cucc amivel lehet nagyobbakat is dobni, mint 20-25 méter, meg azért a mostani botomnak nem igazán esik jól már a 10g-os súly, és ha már egy nagyobb botra adom a fejem lehet, talán kísérletezni is lehetne.
Ezt viszont lehet, hogy bevállalnám, kipróbálnám milyen ez a műfaj... Horgász Showra lehet, hogy ki kellene mennem, megtapogatni párat, csak attól tartok, hogy annyi szépet látnék ott, hogy többet költenék, mint szabadna...más: az elmúlt 2 pecán szerencsére megtisztelt pár domi, és pár sügér is, viszont ami zavart, hogy a 7 halból 1-nek akadt rendesen a szájába a horog... Ez mitől lehet?
Kisebb csalikkal (3-as tiny, 2,5-ös hornet, 1,5g-os kanál van) már nem tudok dobálni.
-
válasz
egykettő #26122 üzenetére
Ezt szépen leírtad, hogy mik határozzák meg.
Még annyit tennék hozzá, hogy az sem mindegy, hogy csónakból vagy partról horgászik-e az ember.(#26141) gban "Valamint nagyon sokszor láttuk hogy követi az aktuális csalit a csuka.
Arra gondoltam, az lehet a dolog mögött hogy egyre hidegebb a víz, egyre kevésbé vágnak oda a csalinak, ezért is csak követés van, meg ezért is akad le, nem támadta le eléggé, és nem akadt jól."A csuka az egy zabagép télen és nyáron egyaránt. Ahogy hűl a víz szerintem pont, hogy jobban lehet fogni. Hiszen ahogy gyűlnek össze és vermelnek el a békéshalak bizonyos helyekre, úgy egyre kevesebb lesz a természetes táplálékuk a csukáknak.
Most még nagyon sok a kisebb hal szanaszét és lehet, hogy ami csukák lekövették a csalidat vagy nem voltak nagyon éhesek (bár több forrás is azt írja, hogy a csuka inkább kihányja a gyomortartalmát csak hogy ehessen tovább), vagy csak szimplán valamiért gyanús volt nekik a csali. -
-
vendingo
veterán
válasz
Tomorrowland #26153 üzenetére
Ez függ a bot karakterisztikájától.
Van 5-20-as botom amivel 10g a max amit tudok dobni, vezetni, meg van 10-35-ös botom amivel lazán dobálom, vezetem a 30 grammos csalit is. Amúgy iránymutatónak jó lehet, hogy a max dobósúlynak a fele amit többnyire tudni szoktak. -
Tomorrowland
csendes tag
Sziasztok!
Tudom hogy így látatlanba nem lesz egyszerű, de még is feltenném a kérdésem nektek. Egy 240-es 10-30gr dobósúlyú pergető botnál a valóságban kb mi a legkisebb, a és a legnagyobb súly akár wobler, twister, vagy villantó esetén, amit még könnyedén lehet érezni, és amitől még nem kezd el taknyosodni? -
-
tepenzed
őstag
-
válasz
vendingo #26146 üzenetére
Igen, tesztelés után lehet ténylegesen azt mondani hogy jó / nem jó.
Mindenképp be fogok számolni, feltéve hogy még idén ki tudom őket próbálni.
Bár az időkép szerint lehet még pár jó hétvégénk.
Most nézem, a hétvégékre beraktak esőt, 2 napja még minden hétvége esőmentes volt.
Cserébe nov. közepéig melegebb lesz mint most.Fonott: igen, te linkelted talán, beszéltük is hogy mindkettőnknek a zöld jön be.
Azért innen vettem, mert itt jóval olcsóbb mint a másik forrásból.
Illetve az eladó ugyanaz csak más a hirdetés meg a valutanem, így innen ~1100 Ft, onnan meg ~1900 lenne. -
tween
őstag
Harcifékes orsóknál a tengely felső szakaszán van a dobrögzítő pecek, ami ugye keresztben át van dugva a tengelyen és olyan 1 cm hosszú lehet. Nos, ezt mivel tudom kihúzni? Mert úgy néz ki stabilan a helyén van, túl stabilan..
-
A beszakadásokon elkeseredve / felbuzdulva ezeket rendeltem:
Wobblerek
VillantókKorábbi rendelések:
Fonott zsinór - ebből a 18-ast, olcsóbb mint itthon a monofil
"nem kár érte" mérlegSok a kezdő pergető, nekik hasznos lehet.
Tudom, jellemzően a minőségibb cuccokat részesíti a többség előnyben, de lehet hogy valakinek ezek is hasznosak lesznek.
Illetve nem akarok rossz tanácsot adni, szóljatok nyugodtan ha nagyon ne vegyen ilyeneket senki, mert nem éri meg, és kár volt betenni ide valamelyiket. -
Zoli bácsi
őstag
Én is most kóstolgatom csak a pergetés világát, de annyit tudok, így nem tudnak tanácsot adni.
Kellene még, hogy hol, milyen vízen szeretnél pergetni, milyen műcsalival, milyen hal(ak)-ra.
Más felszerelés kell egy csatornán domolykóra pergetni,más egy nagy folyón harcsázni.
Nekem van egy UL botom, 18-as zsinórral, kis woblerekhez, körforgókhoz, sügérezni, domolykózni.
Van még 10-45, és 20-50g dobósúlyú pergetőbotom, ezekkel csukára pergetek. -
Mai pergetés eredménye, ketten voltunk: 4 csuka, 3 szép sügér (20 centi környékiek).
Negatív eredmény: mindkettőnknek volt leakadás, neki egy, nekem 2 csuka, az egyik enyém igen szép volt.
Mindketten körforgóval voltunk amikor leakadt.
Korábban egy leakadás se volt
Valamint nagyon sokszor láttuk hogy követi az aktuális csalit a csuka.
Arra gondoltam, az lehet a dolog mögött hogy egyre hidegebb a víz, egyre kevésbé vágnak oda a csalinak, ezért is csak követés van, meg ezért is akad le, nem támadta le eléggé, és nem akadt jól.
Lehet alapja?
Illetve a korábbi nulla nagy sügér utáni mai három is arra utal nekem, hogy jön a tél, azok is egyre éhesebbek.Valamint szomorú hír, hogy elváltak az útjaink az ősrégi Rapalámmal
A szél ráfújta a nádra, szakadt, utána meg csónakkal odaevezve nem láttuk hogy merre van.
Tudom, nem kellett volna beszakítani a csónakos megközelítés előtt. -
VIBO
őstag
Hali
Szeretnék elkezdeni pergetni.
Halvány lila gőzöm sincs mit hogy.Tudnátok ajánlani nekem cuccokat hozzá?
Kb 25 ezret szánnék rá -
jansky1
senior tag
Ilyet láttatok már? Hogy lehetne ez reprodukálni olcsóbban ? Van pár hely a környéken, ami aranybánya lenne
-
vendingo
veterán
válasz
zsola32 #26136 üzenetére
Nem tudom ki hogy van vele, de ilyen képeket inkább ne töltsél fel.
Adjuk meg már a kellő tiszteletet a szerencsétlen halnak, hogy nem csalival a pofájában lógatjuk, illetve kampón kivéreztetve pózoltatjuk.
A vadászok is mindig megadják a kellő tiszteletet a zsákmányuknak, mi se legyünk különbek tőlük.Vagy kézben tartva érdemes fotózni, de ha egyedül vagy, akkor meg célszerű letenni a fűbe és kattintani pár képet. Sokkal esztétikusabb, állat barátabb...
Amúgy szépek a halak, főleg a nagyobbik.
-
zsola32
őstag
megjöttem az első pergetésből, délután 5-ig két csuka jött össze.
az első még reggel, pici volt, ment is vissza a tóba.
viszont a második, már igazi ellenfél volt, 56 cm mérettel.köszönöm a sok segtséget, pöpecre vizsgázott a szett, amit a Ti ajánlásotokkal vettem meg.
(persze fényképeztem, mégis az első két csukám)
a nagyobb várja hogy a sütőbe kerüljön -
tepenzed
őstag
Hali.
Manta Smart Picker 270-hez keresek elsőfékes orsót.
Erre gondoltam ebben az árkategóriában: [link]
Vélemény
?
-
-
Szerintetek DAM Quick Camaro LS 25-höz lehet felkapókar rúgót beszerezni?
Sajnos eltört, a felkapókar csak lifeg.
Vagy kidobós lesz sajnos? Nem egy nagy érték az biztos. -
vendingo
veterán
válasz
zsola32 #26121 üzenetére
Én horgot szemmértékre veszek, na meg függ a csali tipusától is. Nekem szokott lenni sok fajta jig fejem, mindig van mihez nyúlni, de én nem nagyon erőltetem a gumikat, nekem nem váltak be. Csebut én nem szoktam használni, csak wobblerezek, illetve vasazok.
A korábban ajánlott wobblerek közül szerintem mihamarabb szerezz be egy 66-os flatt shad-et, hamar sikerélményed lesz vele ha kitanulod az egyszerű vezetését. -
egykettő
aktív tag
válasz
zsola32 #26115 üzenetére
Ahogy a többiek is írják az ólom kiválasztása, függ a gumi méretétől, sodrástól, a megdobni kívánt távtól és kívánt mélységtől
pl. Tavon szeretem a kicsi 1-3 grammos sújt hogy szép lassan ringva merüljön a csali, illetve ha a felső rétegben horgászom csukára, akkor is jobb a kicsi. Sodrásba vagy fenékre, kell a nagyobb hogy jól érezd az alját és hogy gyorsan merüljön, de szerintem tavon ott se kell 5-7-g nál több.
-
zsola32
őstag
válasz
vendingo #26120 üzenetére
ismét köszi a tanácsokat.
és mi az az ideális súly, ami jó lehet a pergetőmhöz?
amit eddigkihámoztam, az a 3-5 g-os jigfejek és 6-10 cm-es plasztikcsalik hozzá.
a horog pl. hányas legyen?ha Cheburashka-t használnék, akkor oda más a horog, de gondolom a méretek-súlyok megegyeznek a jigfejes módszerével..
holnap lesz a nagy nap, a pergetés napja.
beszereztem kb. 5 féle műcsalit, (1 támolygó, egy körforgó,és 3 wobbler. ezek még nem top kategóriásak, de ha belejövök, beszerzem a Te álatlad linkelteket is.ha jól számolom, a plasztikhalas történet szerényebb árban a wobbleres horgászatnál.
ezért is kérdezősködök a témáról -
válasz
vendingo #26118 üzenetére
Nekem is a 4 g-os vált be a legjobban - a 3g-os túl könnyen a felszínre jön és nehezebb is messzire dobni, az 5g-os túl gyorsan süllyed, és könnyen átdobok a túlpartra (ez mondjuk oldalra vagy más helyen nem szempont).
A 4-4.5 g-os pont jól dobható és pont jól vezethető, de legjobb nekem a 4g-os.
Mindez egy 10-30g-os 240-es bottal használva igaz. -
joe979
aktív tag
Na megjött, hááát, nem vagyok teljesen elégedett vele. Komolyabb minőséget vártam volna egy árnyalattal. A gomb kattogós. Teljes használati leírás nincsen hozzá, úgy kell matekolni, vajon mit hogyan állítasz rajta. Bekapcsolt állapotban magas freki hang jelen van, ez az ami idegesítő ! Fogásra , tartásra teljesen jó, rosszabbnak gondoltam.Másfeles flaskás vizet 1,54 kg mértre, ez elfogadható.Persze, nem tudtam kivinni tesztelni , mert akkor hozták mikor kimentem a gettóba. Nem is baj, mert egy kapásom volt, az sem lett meg .
-
A Zéé
addikt
válasz
zsola32 #26115 üzenetére
bármilyen füles horog jó, és tulképp bármilyen gumi.
Az a jó benne, hogy tényleg szabadon variálható. 10g fejhez is mehet a kisebb horog, és fordítva is.
Nekem van 6-os Gamakatsu 325 az 5-7 centis csalikhoz, és 10-es Owner S-59 a kisebb csalikhoz.Btw gumival még mindig nem sikerült halat fognom, nem tudom mit ronthatok el velük
-
-
válasz
vendingo #26103 üzenetére
Néztem, a Rapalám hasonló mint a minnow, csak arany és 11 centi, 3 horog (minnow-ra ezüstöseket láttam, és rövidebbet).
Az a gáz, tele növénnyel a víz, és felszínen vezetek mindent leginkább, fél méterig leengedve / levive.
Lehet végignézem ejtegetve a feneket is, de max. twisterrel.
És most gondolkodom, az éjjeli peca már kilőve, már ottalvósra nem nagyon megyünk a hideg miatt. -
Gabesz26
senior tag
válasz
thlaca #26106 üzenetére
Mostanában szinte csak methodozok, de ha úgy adódik a pellet feeder kosarakat Spro Power Carp 390H, és Nevis No Limit Feeder 360H botjaimon használom. Ezeken nekem a 25gr-os kosár töltve az ideális (35 gr-os töltve sokkal jobban terheli őket dobás közben, és nem dobok vele nagyobbat sem).
Gugli segítségével találtam egy cikket Dömétől, amiben szó van róla: [link], ezek szerint még kicsit alul is becsültem a súlyát.
-
vendingo
veterán
Érdemes éjjel is pergetni, de akkor a süllő a gyakori. Én este még nem fogtam csukát, csak süllőt.
Én világosban szoktam villantót, kanalat és egyéb csillogós csalit is használni, mert nem csak a vibráció, hanem a fény effekt is csalogató hatású. Sötétben többnyire erősen vibráló, verető, csörgő zörgő csalikat használok.
Süllőt többnyire sötétedéstől napfelkeltéig szoktam fogni.Amit tudnék ajánlani csalinak az a sebile flatt shad. Nagyon jól vezethető fenéken, vízközt és a felszínen is.
Éjjel eszi a süllő (54-66mm) nappal meg a csuka (54-66-77mm). A sinking változatát mondanám a leguniverzálisabbnak, ha nem kell nagyon mély (4-5-6m) vízben vezetni. Mély vízre az XH változatot kell venni.Süllőzni még a minnow kialakítású wobblerek nagyon hatásosak 6-10 centi között.
-
Szeszkazán
senior tag
Krisztiánnak van két új videója, elég csecse
-
Gabesz26
senior tag
válasz
thlaca #26099 üzenetére
25, 35 gr-os Deáky (haldorádó, Walter is árulja sajátkent) pellet feeder kosaraim vannak, abból a 25 gr lenne neked jó, mert a 35 gr-os kosárnak sokkal nagyon a befogadóképessége, és megtöltve már közelebb van a 100 gr-hoz, mint az 50-hez. Neked melyik típusú pellet feder kosár van?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 11 / 64 GB / 85% akkumulátor / 12 Hó Garancia
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P43s - i7-8G I 8GB I 256GB SSD I Nvidia I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged