Hirdetés
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Victoryus: Rapoo VT9Pro egér
- Gurulunk, WAZE?!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
-
LOGOUT
Üdvözlet minden kedves látogatónak, akit érdekel ez a remek kikapcsolódási forma. Legyen az hobbi vagy sport szintű.
Új hozzászólás Aktív témák
-
forras2
őstag
Szerintetek már érdemes fűszeres, büdös etetőanyaggal etetni/csalizni, vagy a hidegre való tekintettel még ajánlatos az édes?
-
Atesz 666
aktív tag
Üdv mindenkinek.
-Polifoam szivacsból lyukasztóval vágtam ki 16mm-es po-up-ot pelletet.
Kérdésem:
-Milyen festékkel tudnám bevonni,hogy ne az a csúnya szürke színe legyen,de ugyanakkor tartós legyen és a vizet se szennyezze?
-Én valamilyen étel színezékre gondoltam,de nem tudom az mennyire lenne tartós bevonat?
A válaszokat előre is mindenkinek nagyon köszönöm.
-
CaNNa3IS
senior tag
válasz
FireFox1996 #18295 üzenetére
De jó kép.
Neked is. -
afrojack1
senior tag
válasz
FireFox1996 #18295 üzenetére
Nekem meg is volt 5ponty
2-2.5kg kellett nekik a csonti csokor
az egyik a bojlira kapott!
Neked is!! -
Steady74
Topikgazda
válasz
lazlogogola #18290 üzenetére
Igen, ez a Fox olló verhetetlen, 2 éve használom, fonottra, monofilra is tökéletes. Ára miatt nem akartam bedobni, meg igazából monofilra keresett a fórumtárs megoldást.
-
-conrad-
addikt
válasz
lazlogogola #18290 üzenetére
Én egy ilyenen gondolkodom a pergetőtáskámra. Nem vészes az ára és ingyen jönne.
-
Steady74
Topikgazda
válasz
FireFox1996 #18287 üzenetére
Pontosan. Ma a kepen jobb oldalt allo teljesitett szolgalatot. De a hideg miatt picivel tobb festek volt rajta
-
Steady74
Topikgazda
Találkoztam ma egy kedves ismerőssel ezen a tavon, igazán kellemes környezet, jó kis matchbotos pecára, rakósra, könnyű feederezésre alkalmas pálya, minden nap éjszakai peca lehetőség, szóval musthave
-
afrojack1
senior tag
válasz
musli26 #18279 üzenetére
Én ezt használom!
3k-ért vettem és nincs az a zsinór amit ne tudna szöszölődés mentesen elvágni! Nagyon éles (tapasztalat) és a leglágyabb fonot zsinórt is elvágja!
egy jó többet ér egy műanyag sz.rnál olyat használtam de meguntam, földhözvágtam!
nem bírta elvágni a 30-as expert zsinórt!
-
musli26
tag
Ki milyen zsinórvágót használ(monofil)?
Én kinéztem ezt:[link]
Vélemények?
Meddig bírja aki használt hasonlót.
Megéri egyáltalán vagy maradjon a körömcsipesz
KÖSZÖNÖM -
Steady74
Topikgazda
válasz
-conrad- #18275 üzenetére
A kaját azt én is szeretem otthon bekeverni, bár az utóbbi időben pellettel pecázom, szóval ez is elég gyors: 1 doboz pellet pack etetéshez, és kétféle meg a pecázhoz (MarosMix pellet box, TopMix etetőpellet). Ezekkel megvagyok 5 perc alatt, cuccot összerakom az autóba, és másnap a vízparton már csak a pecázás marad
-
Steady74
Topikgazda
Előkének nem kell süllyedőnek lennie feltétlen, hiszen beszélünk általában egy max 25 cm-es zsinórdarabról, ami felett ott a jelzőólom, a forgó, másik végén meg a horog és a csali. Szal az tuti nem fog lebegni.
Fenékmérésnél azért vigyázz az ólom húzogatásával, mert sértheti a zsinórt. Ezért lehet jobban jársz, ha rácsíptetsz egy nagyobb ólmot a jelző ólom fölé, és azzal méred a feneket. Előre érdemes eldönteni hogy akarsz pecázni. Elsőre vagy érintőre, vagy a fenék felett 1-4 cm-re szokás kezdeni, kivéve ha víz-közti pecát akarsz. Viszont ha a hal szívesebben veszi a fenékre letett csalit, vagy egyszerűen akkora a szél, hogy kicsit meg kell lassítani a csalit, akkor az előke egy részét, vagy egészt le kell tenned a fenékre. Viszont ilyenkor már nincs meg a csalinak az a tulajdonsága, hogy az ólmozáshoz hasonlóan lefelé húzza az úszót, tehát kijjebb fog állni az antennád azonos súlyozásnál, ha letett csalival pecázol.
Fix úszós pecára rengeteg megoldás van:
- az ólommal fixálod az úszót. Ilyenkor egy csúszó adapterbe rakod az úszót, majd a szükséges ólommenyiség kb 70-80%ával fixálod az úszó helyzetét. A maradék meg megy a kisúlyozásra.
- szintén csúszó adapterbe rögzíted az úszót, és az általad is linkelt cérnaütközőkkel meg fixálod az úszót
- fix adapterrel rögzíted az úszót, és a kisúlyozáshoz az ólmokat meg a zsinórra rakod. a piros gyöngy akkor kell, ha a csúszó adaptered nem akad fenn a cérnán. Ha már csúszó ütköző, jobb szerintem damilból kötni, könnyebben kifut talán a gyűrűk közül.Arra figyelj, hogy a jelzőólom és a főólmozás között fix és csúszóúszós szerelék esetén is legalább 1 úszónyi távolság legyen, mert ekkor nem fogsz gubancot dobni. Vízre érés előtt mindkét szereléknél meg kell állítani a zsinór lefutását a dobról, így a horog és az ólmozás a levegőben meg fogja előzni az úszót, és szépen kiterítve ér vizet. Ekkor nem lesz gubancod. Ha gyanúsan egy pontban ér vizet a cuccod, akkor inkább dobj újat.
És igen, kényelmesebb a feeder peca, ritkán meccsezek már én is, a folyamatos és pontos etetés itt csak fél siker, nagyon oda kell figyelni a távolságra, mélységre, szóval eléggé összetett.
-
NORBl
aktív tag
válasz
Steady74 #18258 üzenetére
Ez az úszó. Alul lehet tekergetni, ahova lehet toldani ilyen kis lapokat. Tehát gondolom ezen lehet változtatni az önsúlyt.
"hogy erős szél esetén több ólmot raksz a zsinórra, szélcsend esetére kevesebbet"
De akkor annál kevesebb, vagy annál több ólom kell magára az úszóra, igaz ? Ilyen kis lapot horgászboltban lehet kapni ? Mennyi az ára ?
Előkénél én is a horogelőkére gondoltam, és az üzletben is 14-16-osat ajánlottak.
Ennek süllyedőnek kell lennie ?
Vagy ha nem is süllyedő, maga a csali kellőképpen le fogja húzni ?
Milyen (nevű) kötéssel tudom legerősebben az előkét a forgóhoz kötni, hogy rá tudjak keresni neten.A Főzsinórom süllyedő.
Amikor vízmélységet mérek, akkor a horogelőke felett lévő forgókapocsra húzom rá a súlyt, és úgy tudom meg, hogy milyen mély ott a víz, hogy tegyük fel 2 m -es zászló-nál nem áll fel az úszom, de 195 cm - nél igen, akkor ott olyan mély a víz, de ilyenkor a kapocs, és a súly van a víz feneke felett pár centivel, nem ? Ilyenkor ha pl 20 centi a horogelőkém, (mennyi az ideális, mennyire vegyem majd ?) akkor annyival lejjebb kell húznom az úszót, ~ 175 cm hogy a csali legyen a feneke felett pár centivel, ugye ? Jól gondolom ?
Tehát akkor 2-3 m-es víznél, és ha nem megyek más vízre, akkor fix szereléket érdemes kötni !? Mi kell nekem még ehhez ? Adapter, (adapter fölé,alá milyen ütköző ?) úszóra lapsúly, ólom a damilra. horogelőkének 14-16-os damil, horog ?
Eddig ennyi van meg, ezeket nyomta a kezembe a srác a boltban. A adaptert meg tudom ütköztetni ezzel a sorrendel, nem ? cérnaütköző-piros bogyó-adapter-piros bogyó-cérnaütköző, vagy érdemes lenne venni gumiütközőt az adapter 2 végére ?
Vagy ez az adapter, ez önmagában "fix", azért is ez a neve ?
-
kobipeti
aktív tag
válasz
-conrad- #18270 üzenetére
Cserébe egy másik titkos csali coming-out: link Aztán ne nagyon terjesszétek mert megismeri a hal
Rakóssal volt már olyan összeállítás, hogy nagyon gyorsan tudtuk pakolni.(persze kövezésre jártunk, mert az a nehezebb) Ládáról stég le, gumicsizma, néha még görgő se, csak valami puha ruha csomag, ami meg adott volt. Egy gyors keverés, rosta már kimaradt, és peca (a hossz meg az ereszték ment fejből), nem volt több 30 percnél az egész előkészület. Ami szerintem nem rossz szintidő.
-
-conrad-
addikt
válasz
kobipeti #18264 üzenetére
Ha már UL, tegnap rendeltem egy ilyen pakkot, remélem ideér 15.-e előtt.
Amúgy a kérdés az eredményesség, én még mindig vallom, hogy amennyiben finoman eszik a hal, akkor rakós>match>feeder>csipeszes nyuggerpeca a hatékonyság.
Múltkor kinn voltunk egy haverral aki mindig mondja, hogy ez csak parasztvakítás, a feeder is ugyanolyan jó, ő fogott 2 kárászt egy csatornán, mellette rakósbottal 48 darabot.
Illetve a másik téveszme amit nem szeretek az az, hogy a rakósbot az kishalas peca, meg csak mákkal lehet megfogni az 5+-os halat rakón, mert "a havernak is leszaggatták magukat a kettes pontyok a begumizott spiccbotról"
-
kobipeti
aktív tag
válasz
-conrad- #18261 üzenetére
Nem csak az, kipakolni, összereszelni, esetleg láda, bekeverni rostálni, belőni (pontoson), összeszerelni, dobni, nem gubancolni, kigubancolni, megint lőni, nem áll be, elsüllyed, beázott, szerelni, megint lőni, vízközt jön, feljönni, megint lőni, csak nem jön, lemenni, megint lőni (még mindíg pontosan), hol volt az ereszték mielőtt feljötem, öreg vagyok.
Feeder kivisz, bedob, lazul -
-conrad-
addikt
válasz
Steady74 #18258 üzenetére
Egyvalami kimaradt, hadd kotnyeleskedjek bele:
Úgy kell vízmélységet mérni, hogy a zsinóron lévő ólmozást lehúzod a forgóig, és addig növeled az eresztéket amíg az úszód nem áll be rendesen. (de nem fekszik! ha fekszik már régen sok) Ha megvan hol a határa, akkor lehet variálni, hogy érintőre teszed a csalit, vagy fekteted az előkét, vízközt, stb. -
Steady74
Topikgazda
Nagyon szívesen! Akkor menjünk végig:
Az a távolság és vízmélység 5 gr-os úszóval meghorgászható, csak kérdés pl, hogy fix súlyos, vagy az önsúlya változtatható, úgy mint ennek. Ez a megoldás azért jó, mert egy úszóval meg tudod oldani, hogy erős szél esetén több ólmot raksz a zsinórra, szélcsend esetére kevesebbet. Állóvíz esetére is kell számolni áramlással, erről kicsit később.
A 18-as zsinórhoz nem ajánlok dobóelőkét, illetve ólmozáshoz vastagabb zsinórrészt, viszont előkét mindenképp, méghozzá forgóval. A főzsinór végére kötsz egy forgót, vagy egy megfelelő gyorskapcsot, így tudod a főzsinór csavarodását kiküszöbölni. Előkét javaslok, 0,14-0,16 méretben, ezzel ha halat vesztesz, sem veszted el az egész szereléked.
Az ólmozáshoz én a Te esetedben puha ólomsörétet választanék, ez nem sérti a zsinórt, és kellő mennyiséget tudsz pakolni a zsinórra belőle.
Ritka kivétel az amikor szélcsendes időben lehet pecázni. A szél bemozgatja a vizet, áramlik, a víz teteje a leggyorsabban. Ha nincs merülő zsinórod, akkor a bot és az úszó közötti zsinórrész lebegni fog, szél hatására meg akkora hasa lesz, hogy nem tudsz bevágni, illetve sokkal gyorsabban elhúzza a szél a szereléket az etetésről, mintha a víz alatt, a gyorsan áramló rész alatt lenne a főzsinórod. Ezért is szokták a bot spiccét a víz alá dugni még akkor is, ha várják a kapást.
A fix úszós módszer lényege, ahogy írod, hogy az úszó egy fix adapterbe van illesztve, így a a zászló dobáskor akkora mint a horog és az úszó közötti távolság. Dobni viszont nem lehet akármekkora zászlóval, fizikailag lehetetlen. Ezért mondják azt, hogy a bot hossza mínusz 50-60 centi az a maximálisan ajánlott zászló fix úszós pecánál, amivel még gubancmentesen lehet dobni. Csúszó úszóra pedig akkor van szükség, amikor a vízmélység akkora, hogy már az előbb említett zászló a bot hosszához képest túl nagy. Ilyenkor a zászló a horogtól az úszóig tart, ami két ütöző között csúszik szabadon, és dobáskor a felső ütközőt be kell tudni húzni a gyűrűk közé. A zászló hossza ilyenkor kb 1-1,5 m max.
Az igazság az, hogy ha mély vízben, nagy távolságra kell horgászni, és a szél is fúj, a csúszó úszó jöhet számításba, tovább bonyolítva a dolgoz a slider úszózás
-
adrian360
őstag
a csúszónál az a lényég hogy nem fix helyen áll a zsinóron az úszó hanem két ütköző ( vagy a felső ütközö és az ólom) között mozog szabadon. ha apró cérna ütközőt kötsz a zsinorra ami át tud csúszni a gyűrűk között, akkor megoldható hogy egy 3,9-es bottal akár 6 méteres vízben is tudsz horgászni úgy hogy dobáskor az úszó az alsó ütközőn pihen, és csak másfél kétméteres zászlóval kell dobnod.
-
NORBl
aktív tag
válasz
Steady74 #18255 üzenetére
Köszönöm, hogy segítesz.
1 úszó van, bár ezen kívül faternak sok van, de önállósodnék horgászat terén, ezért igyekszem egymagam utána nézni a dolgoknak. 5 gr-os az uszó, tavon horgásznék, reggeli, esti órákban, amikor szélcsend van. A vízmélység 2-3 m. A távolság 10-20 m. A pecázni kívánt halak, kárász, keszeg, de szeretnék vele fogni más nemes halakat is. >4-5 Kg. Úgy vélem ezzel a szerelékkel, és ha elég tapasztalatra teszek szert, megfogható lehet egy 3-4-5 kg-os példány is, nem ?
A súlyozós 20-as damilt, azért mondták, hogy az jobban bírja a súlyozást, mint a főzsinórom. Az előkét meg azért, hogyha arra téved egy nagyobb hal, vagy akadóval találkozom, ne az egész szerelékem bánja.
"Csuszo uszo kiesik sajnos, mert ahhoz h a zsinort el tudd sullyeszteni, ami a matchbotozasnal alap"
Süllyedő a zsinór, ez nem mérvadó, a súlyozáson van a hangsúly ?
Azt még mindig nem értem mi a különbség a fix, és csúszó szerelék között. A fix-nél be van fogatva az úszó két ütköző közé, ezért fix. A horog, meg az úszó között van 2 m, tehát 2 méter mélyen lesz a csali a vízben. De ha ezzel oda állítom ahova akarom, akkor miért létezik "csúszó szerelék" ? A csúszó a "fenék" horgászatára van ? Mert ugye fixnél, ha elfekszik az úszóm, abból tudom, hogy nagy az eresztékem, és leér a csalim (ólmom ?) az aljára.
-
Steady74
Topikgazda
Na akkor sorban
Nem latom ertelmet a toldozasnak, 18as fozsinorral el lehet egesz nap pecazni, felesleges a doboeloke, vagy a zsinorolmozas miatti vastagabb zsinorresz. Egyetlen extrem esetet tudok elkepzelni matchboton doboelokenek, ha olyan mely banyatavon horgaszol, es olyan messzire, hogy 20+gr os uszo kell es 10+gr a zsinoron az olmozas. Bar ilyen helyzetben egy medium feeder mar jobb megoldas.
Ha jol latom ketfele uszot vettel. Ezekkel kozelre es sekely vizben tudsz horgaszni fix uszoval gubancmentesen. Csuszo uszo kiesik sajnos, mert ahhoz h a zsinort el tudd sullyeszteni, ami a matchbotozasnal alap, legalabb 3gr olmozas kell a zsinorra. Ehhez viszont olyan uszo kell aminek a teherbirasa az olmozas 4Xese, tehat 12 gr (kb). Ilyen osszeallitassal lehet gubancmentesen dobni es kelloen messzire horgaszni, amibe bele kell erteni a zsinorsullyesztes miatti plusz tavolsagot, ami eros szel eseten lehet akar 6-8meter is. Majd mondd el lsz milyen tavolsagra, melysegben es halakra pevaznal.
3,9 es bottal kenyelmesen max. 3 meteres vizben tudsz fix uszoval pecazni. Elsosorban a zaszlo miatt illetve a tereptargyak miatt a parton. Mondjuk 3 meternel inkabb csuszora szerelnek.
Sajat tapasztalat, hogy minimum 8 gr os uszo kell fix pecara kozepes tavolsagra, 25-30 meterre horgaszva inkabb 12-14 az idealis uszo meret. Ha szelcsendes a viz es nem zavarnak be a snecik pl, akkor 0,2 gr olmozassal is lehet fogos szerkot osszealitani. Ordas tavon, ha nem fuj a szel, akkor 12 gr os uszoval fixre szerelve pecaztam 0,1 gr os olmozassal, plusz a forgo es a csali tomege, a csali erinton a feneken.
-
NORBl
aktív tag
Ez lett a vége.:
Energoteam Black Spider match 390
Energoteam Black Spider match 40
Joker Fantastic waggler 2, 5 gr
18-as Power Waggler
+
a szerelékhez apró-cseprő dolgok.Azt a infót kaptam, hogy főzsinórhoz toldjak egyel nagyobb, 20-as damilt, amire a súlyozás megy, majd egy 14-16-os előke. Nah most ezeknek a hosszát szeretném megkérdezni, hogy mi befolyásolja ezt, van egy bevált méret erre ? A középső 20-asnak nem kell süllyedőnek lennie, nem, mivel a súly úgyis lehúzza, de az előke legyen az, ugye ?
Nah most viszont vannak még homályosságok.
Fix, és csúszó szerelék. Ha fix a szerelékem, akkor is tudok fenéken horgászni, nem ? Addig húzom fel az úszót, illetve próbálgatom, amíg pár centivel lennék csak a víz alja felett. Akkor ez a csúszó szerelékes dolog miben más ? Most kerestem pár cikket, de nem olvastam még el. Most nincs rá időm. Később sort kerítek arra is, csak gondoltam ti is tudtok információval szolgálni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Fornetto Explorer DeLuxe gömbgrill/faszenes grill, pizzakemence feltét, pizzakő, elemes forgatónyárs
- Eladó egy szinte új Kukirin G2 elektromos roller! Hétfőig jegelve!
- Gree klíma AKCIÓS áron beszereléssel együtt!
- Siemens EQ6 Series 700 premium ritka tipus keveset használt
- LG 6 Motion Inverteres DirectDrive mosógép (F2J5WN4W)
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
- AKCIÓ! Intel Core i9 13900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 13 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest