- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- bambano: Bambanő háza tája
- Gurulunk, WAZE?!
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
-
LOGOUT
Üdvözlet minden kedves látogatónak, akit érdekel ez a remek kikapcsolódási forma. Legyen az hobbi vagy sport szintű.
Új hozzászólás Aktív témák
-
gg72
veterán
válasz
-conrad- #20621 üzenetére
Vékony monofilt zsinórt keresek balatoni sügerezéshez, egy elég régi hsz.-t találtam (erre válaszolok most), amiben egy Berkley-t ajánlanak, gondolom ez lenne az: [Berkley Trilene XL Smooth Casting] .
Közben talátam egy Daiwa-t is, esetleg ezzel van valakinek tapasztala? [DAIWA TOURNAMENT SF LINE ]
Vagy egyéb más javaslat? -
válasz
-conrad- #21749 üzenetére
Ez így van, csak előtte személyesen is meg kell győződni arról, hogy milyen is az a bot.
Őrültség rakósbotot úgy megvenni, hogy előtte még nem volt a kezünkben. Mármint a típust értem ez alatt. Mert hiába drága, nem biztos, hogy tetszik az embernek kézben tartva. Mi Angliából hoztunk be mindig botot is meg topszetteket is. Persze olyat típust, amit már ismertünk. De sokszor kényszerből is tettük ezt, mert itthon már évekkel ezelőtt sem lehetett kapni alkatrészt az adott bothoz, ott meg tele volt velük minden. -
zolynet
veterán
válasz
-conrad- #21644 üzenetére
A sziget elég zsúfolt volt, jó volt az ott nekem a szélén. Nem zavart senki sem, semmiféle keresztbe dobással vagy csacsogással. Csönd volt és napfény, ~16fok, sokáig polóban szereltem, pihentem.
Szép délután volt.szerk: jó ötlet, legközelebb ezzel próbálkozok majd, kösz
-
A Zéé
addikt
válasz
-conrad- #21465 üzenetére
Igen, gondoltam, hogy sokat akarok egy bottal megoldani kis pénzből, de egyenlőre nem akarok túl sokat se költeni, meg túl sok felszerelést se szeretnék, mert jelenleg kétlaki életet élek (BP-Zalaegerszeg), így az 1 bot, a merítő, és egy kis válltáska kb bármikor elfér a kocsiban, és azért is a sok víz, mert útközben lenne mind, és birizgálja a fantáziám.
A 2,4-es bot nem hosszú patak meg szűk folyó pecához? Itt Zalaegerszegnél a Zala olyan 1,5-2 méter széles, de lejjebb se sokkal szélesebb 3 méternél. Bár igazából nem tudom most hogy áll a halakkal, régebben keszegféléket szoktunk hajtani, azok voltak szépen, de fater meg jó ideje nem jár már folyóra horgászni, így nem nagyon tudja mi a helyzet vele. Bár állítólag telepítettek többször is pisztrángot is, meg más halakat is ide a felsőbb szakaszokra, nem tudom mennyit hagytak meg belőlük...
Orsóból igen, a Ceymar benn van még, mint kicsi extra befektetéssel lehet, hogy megérné, azért is kérdeztem. Amúgy a Safina Noir is elsőfékesGyanítottam, hogy az lenne a jobb, hogy inkább lenyugszom kicsit, és várok még (nem csak a halak miatt, magam miatt is) csak rám szakadt a nagy unalom, és kicsit bezsongtam...
-
-
-
válasz
-conrad- #21413 üzenetére
Persze, meg lehet vele fogni mindent, nem rossz bot. De viszont akkor te is tudod, hogy egy keszeges horgászathoz azért van jobb bot is. Pl bármilyen light matchbot (a jobbak közűl). Egy fajta bottal is meg lehet fogni minden halat, de ha benne voltál ebben a horgászatban akkor te is tudod, hogy egy célirányosan keszegezésre tervezett bot mégis csak más.
Számtalan előnye mellet nem utolsó sorban pl nem veri magát le a hal olyan könnyen egy lágyabb botról. Könnyebb úszókat messzebbre tudsz dobni stb...sorolni lehetne a dolgokat. És még a keszeges botokon belül is baromi nagy eltérések vannak.
A light matchbotok is eleve két irányvonalat követhetnek: Az angolos irányvonalat az egészen lágy , "taknyos" botok képviselik pl: Korum, Preston, Walter nevével kiadott Spro botok (seria walter bream floot, walter world champion stb). De az olasz márkák között is találunk olyat amely inkább az angol stílusra hajaz, ilyen pl a Trabucco Energhia Match, Maver Jurassic match UL...
A másik az olaszos karakterű botok amik keszeges mivoltuk ellenére is mégis egy sokkal gyorsabb irányvonalat képviselnek, nem annyira lágyak mint az angol stílusú botok. Az egyik nagy márkának, a Shimano-nak a keszeges botjai is pl inkább ezt a stílust képviselik (a drágábbak is).
Az angolos jellegű keszeges botok nagyobb élményt adnak horgászat közben a fárasztásnál. Viszont egy horgászversenyen jobb választás egy olaszos jellegű gyorsabb bot. Bevágásnál (pláne, ha kicsit messzebb kell horgászni) jóval kevesebb hal marad le egy ilyen botnál.
Én még épp tudok magamnak szakítani időt erre a fajta horgászatra is, egy kb 5 órás horgászat alatt már szép eredményeket lehet elérni.
Ha bojlis horgász lennék akkor ott már nálam is gondok lennének.Sage83 "Korum v2 390 match vagy spro mantaray 390 vagy nevis mantaray 390 5-15gr!!"
Ezek nekem is a kedvenc botjaim között vannak, több darabom is van belőlük.
Sajnos az egyik egy nagy hibám, hogy képtelen vagyok megválni bármelyik botomtól, orsómtól. Még ha évente csak 1-2 alkalommal használok is valamit (vagy annyiszor sem) akkor sem tudom eladni őket.
Mániákus gyűjtő vagyok.
-
-
-
gerii
addikt
válasz
-conrad- #21384 üzenetére
Ehhez egy gondolat: Kaland horgászboltban néztem a Ryobikat, 27-ért mondták őket. Otthon a neten megnéztem, 25-ért adják
Ui: Aki tud pótdobosat olcsón az ne kíméljen
-
válasz
-conrad- #21299 üzenetére
Ul pecánál nálam a kövesek és a sügerek mellett sokszor beugrik más is, pl süllő.
Mindegy, ízlések és pofonok. Én inkább tekerek egy kicsit nehezebb orsót ( ami sokszor még jó is az egyensúly szempontjából) mint egy műanyagot. Számomra elviselhetetlen, gagyi hatást keltenek ezek.Minden típusnál vannak hibás darabok. A múltkor volt a kezemben egy Stella (150 ezer) amit a kicsomagolás után küldtek is vissza mert darált.
-
gerii
addikt
válasz
-conrad- #21296 üzenetére
Tegnap még tapogattam egy Okuma Ceymar 30-ast is, nem tudtam hogy miféle cucc, de nem tetszett, valahogy bazárinak éreztem, + baromira szorult is. Aztán itthon megnéztem mit tud, látom hogy 220g körül van a súlya, és szerintem az volt furcsa elsőre + a full fekete festés.
Szóval szerintem csak megszokás kérdése, bár egy 280g-os orsó lehet túlméretes lenne egy 5-10g dobósúlyú botra.A Ryobi Slam 500-as méret az milyen botra való, iszonyú kicsi orsók, van értelme ekkorát gyártani?
-
válasz
-conrad- #21292 üzenetére
Persze, hogy "nehéz". Mert a többi fossal ellentétben ez egy full fém orsó, ráadásul még egy lassító áttétel is van benne ami ha nem is sok, de szintén plusz súlyt jelent.
Én inkább tekerek egy fém orsót mint egy mindenféle karbonötvözetnek kikiáltott műanyag sz@rt.ui: Nem a legújabb Zauber-ől beszélek, hanem a régebbi típusról. Ugyanúgy lehet kapni.
-
-
válasz
-conrad- #21091 üzenetére
Milyen kiszedni egy 30 centis sügért, mondjuk egy 30 centis pontyhoz képest?
Bár egy 30 centis ponty mondjuk 1-1,5 kg lehet, a sügér meg ha jól saccolom, 50-60 dkg, így nem is jó a kérdés.
Átfogalmazom, mihez hasonlítanád egy 30 centis sügér erejét, ellenállását?
Sose fogtam sügeret, se nagyobbat, se kicsit -
Eagl3
veterán
válasz
-conrad- #21089 üzenetére
Fehérvárcsurgói tározóra is mennék majd, arról van tapasztalatod, partról lehet fogni süllőt esetleg pár kilós harcsát? Gaját is terveztem sügerezni egyébként
Akkor azt mondod jobban jarnek egy UL bottal a 15-40-es berkley meg jo lenne csukazni sullozni? Vagy vegyel egy Light botot olyb 5-25g korulit, azzal lehet sugerezni vagy mar tul eros lesz hozza?
-
Eagl3
veterán
válasz
-conrad- #21085 üzenetére
Merre fele szoktál járni?
Januártól (ahogy kiváltom az államit újra) tervezek én is belefogni a pergetésbe, ma is nézegettem a horgászboltba a pergető botokat, de nagyon tanácstalan vagyok, hogy mire is van szükségem pontosan, jelenleg egy 15-40g-os Berkley Lightning Roadom van, szeretnék mellé egy finomabb botot sügerekre, kisebb csukára, süllőre. Bár még azt sem tudom, hova megyek pontosan. Egy két tanáccsal elláthatnál, hol mire érdemes pergetni, esetleg elmehetnénk együtt valamikor ha van kedved. -
Zola007
veterán
válasz
-conrad- #20985 üzenetére
youtube-os vélemények alapján elégedettek vele a használói, van akinek jobban bevált mint a Berkley vagy a Power Pro
Egy próbát mindenképpen megér, a 300 méter került egyébként 2300-ba, tehát 800 ft/100m.
Az első feltöltésből úgyis kiderül mit tud, legeslegrosszabb esetben is 800 Ft-ot dobtam ki az ablakon, a maradékot max eladom. -
válasz
-conrad- #20958 üzenetére
Mondhatnék én is egy nagy nevet akivel rendszeresen szoktam horgászni, de nem teszem. Az pl legyint az egészre, mert hülyeségnek tartja. Köztük is nagyon megosztott ez a dolog. Ki miben hisz.
Ja, azt majd nem elfelejtetem, hogy a legjobban magamnak hiszek. És mint írtam, a saját tapasztalatom is ezt támasztja alá. Egyébként bevallom, hogy alapvetően tavasztól-őszig a finom szerelékes horgászattal foglalkozom leginkább (match, rakó), de az utóbbi tíz évben egyre több időt szentelek a pergetésnek is. Pláne ilyenkor szezonban. Hosszú évek óta csónakkal járom az élő Dunát. Tehát tőlem még ha az összes nagyágyú is azt mondaná, hogy nélkülözhetetlen én akkor sem használnám.
-
Zola007
veterán
válasz
-conrad- #20810 üzenetére
monofil nekem még nem csúszott szét vele.
Fluoro előkét meg horoggal használok, ott egyik vége horogkötés, másik véghurok.De akkor dupla palomarral próbáld, ha az is szétcsúszik, akkor nem lett meghúzva eléggé.
Vagy egy másik trükk, hogy kötsz után a lógó zsinórvégből egy sima hurkot. Ez ad elég súrlódást, hogy ne tudjon szétcsúszni még a fluoro sem. -
FireFox1996
őstag
válasz
-conrad- #20789 üzenetére
Ha csukára mész, mindig drótelőkével kell menni rá, hogy ne a "mérges" helyzetbe kerülj, ha éppen fogsz egy szép nagy csukát, és leharapja.
Nálam az idén már minimum 3-4x leharapta a zsínóromat a csuka (volt 40-es monofil, volt 25-ös fonott): nappal süllőre mentem, de csuka ment rá, simán leharapták. -
FireFox1996
őstag
válasz
-conrad- #20783 üzenetére
Se csukához, de süllőhöz, se harcsához nem használok semmilyen segéd eszközt, hogy kivegyem. Kézzel. Valóban, ha jól helyen megfogod, akkor simán, szépen lehet kivenni őket. Nekem a legnagyobb csukám 5kgs volt, azt szintén kézzel. Több 2-3kg-s volt, és sosem volt gondom velük. (pedig gripem is van, de sosem kellett használnom)
-
Jofi81
őstag
válasz
-conrad- #20777 üzenetére
Én egyszerűen nem tudom megfogni kézzel biztosan a halat. Múltkor fogtam egy kb. 30 centis kiscsukát, nem tudtam megtartani, hogy lefényképezzem. A kopoltyúja mögé nem szívesen nyúlok: egyrészt félek, hogy megsértem a szilványokat, másrészt már onnan is bele lehet nyúlni egy éles fogba. Merítőt meg nem nagyon tudok vinni pergetni, mert nem egy helyen állok le általában. Meg szoktam várni, hogy kifáradjon, akkor a parton már nem ugrál, illetve a grip csak segédeszköz, nem csak ezzel szoktam kiemelni, alányúlok a másik kezemmel is és vízszinteshez közel próbálom tartani. Van még egy előnye: a grip miatt nem tudja becsukni a száját, könnyen kiveszem a horgot, nem kell szájfeszítőt használnom, ami nagyon nem egészséges a csukának.
-
FireFox1996
őstag
válasz
-conrad- #20727 üzenetére
dropshot-tal sosem sikerülni fognom semmit, pedig q*va messzire tudtam dobni vele 30gr-os órommal, pedig azzal fenék fölött húzni a legjobb
Hogy kötötted? a hal mennyire van messze az ólomtól? Én kb 1-1.2m előkét kötök, és a gumihal kb 80cm-re van az ólomtól. Gondolom így a fenéktől kb 5-10cmre fog lógni...
(Matemetikai elemzést még nem csináltam, hogy pontosan mennyire van a fenéktől)
-
-
-
CaNNa3IS
senior tag
válasz
-conrad- #20679 üzenetére
Már emlékszem. Nem tudom miért nem rendeltem mert ezt a fajta UL-t ennyiért bevállalom.
Nagyobb méretet nem mernék mert nem tudod hogy van belül vezetve a drót. Sok esetben nincs összekötve belül a hátsó horoggal.Fishingtime-on találtam olyan monot amit írtál és rendeltem 18-ast. Ingyen postáznak és szépkártyával is tudtam online fizetni. Ha valaki akar most érdemes. [link]
-
gerii
addikt
válasz
-conrad- #20649 üzenetére
Köszi az infókat, akkor lehet az 5g is elég lesz. Sajnos nem pesti vagyok, így lehet online rendelem majd. Orsó hozzá gondolom 1000-es kellene, hogy meglegyen az egyensúly? Azt a Mitchell-t néztem amit írtál, feederezni is jó lehet, vagy ott már füstölne?
(kellene arra is egy orsó, de ha lehet inkább csak egyet vennék, pergetés előnyben)
-
Zola007
veterán
válasz
-conrad- #20589 üzenetére
Én nem így látom, több szempontból sem.:
► Egy jól megmunkált grafit dob nem koptatja észrevehetően a zsinórt, hamarabb elhasználódik az horgászat közben. Sokat horgásztam grafit dobbal, soha ilyen jellegű gondom nem volt vele.► Egy grafit dob sokkal többet bír karc nélkül. Az alumínium pereme viszont ha megsérült (akár alig észrevehető mértékben) az nagyon hamar szálkásítja a zsinórt, úgy hogy észre sem veszed.
► Aki meg fonottat használ grafit dobon, az meg is érdemli. Grafitdobra csak monofilt teszünk, azt hittem azért ez egyértelmű. Az még a fémet is megeszi idővel.
Egyébként látni elég sok gagyi alumínium dobot, ami olyan mintha alufóliából lenne.
Az extrém ódon kikönnyített nagyhalas dobokról ne is beszéljünk. Vettem 3 éve egy Ryobi Proskyer Carp-ot, ami azért egy 40.000 Ft-os orsó, de nem mernék fonottat tenni a dobjára, olyan könnyű és vékony a fala. Nem csak ezért, de visszaküldtem. Lehet, hogy azóta változtattak rajta, de azóta se láttam ezt a típust soha senkinél használatban.► Könyörgöm, itt 50-es méretű feeder orsóról volt szó, nem harcsázó felszerelésről
Feedernél 1-1,5 kiló körüli fékerőkről van szó, nehogy már egy modern műanyag dob ezt ne bírja ki.
Még a 20 éves műanyag dobos gagyi silstar orsóm is garantáltan kibírja. -
CaNNa3IS
senior tag
válasz
-conrad- #20564 üzenetére
Ez csak egy elnevezés. lehet 210-es méretben más a mozgása. Én a 240-esről beszélek.
Tapasztalatból írom, hogy 10g alatt is szépen tudsz vele dobni.
10g-s jiget simán. Kipróbáltam ebből a 10-30-ast az nekem nagyon takony volt.
3-as mepps-el se volt gondom. Viszont akcióra nekem legalábbis jobban bejön.
Persze emellett kell egy 180-210 körüli 10g alatti bot patakra,csatornára.Mindenesetre be kell menni a boltba és jól kipróbálni.
-
Zola007
veterán
válasz
-conrad- #20564 üzenetére
Általában kevés pergetőt tartanak, másrészt lojalitás miatt is inkább náluk veszem.
Nekik is meg kell élni valamiből és a mindkét helyen, ahol vásárolni szoktam nagyon jó fejek és korrektek a srácok.
Súlypont dolgában az a gyanúm, hogy zsinórral együtt 35 dekás orsómmal inkább farnehéz lenne egy 1,8-1,9 méteres bot, de az lesz a legjobb, ha felrakom a botra és rákötök egy 10-15 grammos ólmot is a zsinórral, hogy felszerelt állapotban vizslassam
ebből a táskából nem tudsz valami olcsóbb verziót? -
Zola007
veterán
válasz
-conrad- #20550 üzenetére
úgy látom már van rá vevő
Nem szeretnék én se dióverőt, csak egy 2,2-2,4m hosszra gondoltam még belefér.
Nem zárkózom el a rövidebbtől sem, csak 80% eséllyel a Látóképi tóra járnék ki, ott pedig messzebb kell dobálni
A következő cuccok közül ismered valamelyiket?:Mitchel Avocet IV orsó
Ryobi EcusimaOkuma Luremania 190 cm, 10-30 g
Silstar – Yokozuna 210 cm, 7-28 g
Tubertini Onaga-SP 210 cm, 10-30 gNevis botok milyenek? Orsóikkal erősen vegyesek az érzelmeim, ami kivonatolva annyit tesz, hogy Nevis orsót soha többet nem veszek
-
Zola007
veterán
válasz
-conrad- #20547 üzenetére
Nem találom a hirdetését a facebookos bazárban, dobd már át a linket priviben, kérlek.
Helyben szeretném megvenni ha új, nem sok garis problémám volt még lekopogom, de azért akkor jól esett, hogy szó nélkül cserélték
#20548) gerii : nem specializálódnék én egyelőre semmire, ez lenne a lényeg
Azonban szerintem kisebbek fognak jönni, mert itt az emberek nagy része smucig vagy nyugdíjas halkitermelő és minden nagyobbat hazavisznek, amit kifognak.
Ezek a 2m alatti botokhoz nem vagyok hozzászokva, egyelőre egy 40-es Nevis Ixxus match orsóval használnám, az sem a legkönnyebb, 340 gramm -
Zola007
veterán
válasz
-conrad- #20544 üzenetére
Olyat szeretnék amivel a gumihalak és a kisebb wobblerek is kezelhetők.
A környékbeli tavakon nem várok 1 kilósnál nagyobb halat, persze bármi beeshet, az egyik srác múltkor wobblerrel 9-es harcsát fogott este, de nem lehet minden eshetőségre felkészülni.
ilyen 10-30g körüli dobósúlyra gondoltam 2,7m hosszban
Ahogy nézem, a kedvezőbb árú gumihalak, kisebb 6-8-10 cm wobblerek 5-20g közötti tömeggel vannak.
Úgyis csak nyílt részen pecáznék vele, a nád/gallyak közé vagy elé dobálást egyelőre kihagynám.
10-nél többet se újan, se használtan nem szánnék rá, ki tudja hogy válik be, sohasem pergettem életemben, abszolút nincs összehasonlítási alapom. 1x villantóztam úszós bottal, de akkor fogtam semmit.Ez nem lenne jó esetleg?: [link]
vagy túl hosszú? -
dragonfx
veterán
válasz
-conrad- #20477 üzenetére
ez a trabucco hát erős meg szépen áll látszik rajta de fehér szerintme látszika vízben és a csomozhatósága borzalmas.
ma ujra volt moby2. ugyanott ugyanugy mint multkor mégis fél 3 ig betli utána beindultak fogtam 7et.kettő elment.
az utolso berántotta a botom 25m.ről kell a fenekessel kigerebléyznem szép élmény volt a naplementébe 20 év alatt nem történt ilyen pedig ott voltam mögötte de repülőrajt volt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- NBA és kosárlabda topic
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Gamer számítógép Asus B150M i3 6100 16GB DDR4 240GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Sharkoon 500W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" WQHD HDR I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest