- gerner1
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MasterDeeJay: Low budget (50.000 forint) light gémer gép összerakása
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Rap, Hip-hop 90'
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 03:13 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldi3r
veterán
Gömbgrillt már borítottam fel erős uv sugárzás miatt, azóta sugárkezelésre járok a szomszédos napsugár kocsmába 🍻
Amúgy ha valami b@zi nagy talpat heftelsz az aljára, akkor nem borul az olyan könnyen.
A mi telephelyi rakétánknak, speciel egy leharcolt MTZ 🚜 felni volt a talpa
Na azt nem borította fel senki, cserébe bitang nehéz volt és folyton belerúgtál
De ha már ennyire szóba jött ez a rakéta, akkor lehet hogy összedobok egyet, úgy is rengeteg hulladék vas gyűlt össze megint.
Nem tudom hogy egy ilyet, lehetne e közterületen elhelyezni, természetesen akkor vandál biztosra csinálnám.
A lányom szegedre költözik a tanulmányai miatt és gondoltam hogy a lakótelepi parkban elférne egy ilyen grill.
Szerintem az eldobált csikkek és féldecis pálinkás üvegek közt elférne ez is, vagy nagyon zavarná a közterület felügyeletet
Lesznek, akik köztéri WC-nek használják majd.
-
soldi3r
veterán
Hello, lehet félreérthető volt, ilyenben szoktam a pizzát sütni: https://szerszamdoboz.hu/landmann-grillchef-faszenes-grilkocsi-oentoettvas-racs.html (már nem találom praktikerbe)
2 pizzakővel.
Nem a klasszikus módon sütöm, hanem töltelék nélkül be a tészta 2 perc alatt megsül egyik fele, forditom, töltjük, 2 perc alatt megsül a másik fele. Ha kész, rakom a melegentartóra, jöhet a következő kör. FordosZé recept. Asszonnyal már megvan a munkamodszer,...🤣😉.
11cm vastag füstöltszalámi? Az durva lehet.
Szilveszterre gondolkozok kamadoba fél malacon.Ja értem, hát ettől azért jobb a RC, de nem fog ártani neki a thermostat csere. Az a baj a malachússal, hogy az gyakorlatilag a selejtes sertésekből van.
-
soldi3r
veterán
Hello, csak hogy meglegyen a fórum... Tök jó infókat találtam most itt.
Nekem van egy 50cmes rácsátmérőjű kamadom innen: https://www.konyhatizezercikk.hu/kamado-se-premium-line-grillezo-23560-cm-bordo-16700-6797
Ebbe 12 személynek simán lesül a grillpartyra a kaja. Ismerős aki ajánlotta azt mondta ez is olyan mint a lapostv: nincs belőle elég nagy... A miniről azt hallottam, hogy jó, de kell sütés közben pótolni a szenet, ami miatt munkás.
Pozitívum volt, hogy adtak hozzá az indirekt betétet. Azóta vettem hozzá bordatartot, magasitót, pizzakövet, keramiakocsogot, öntöttvas lapot, öntöttvas rácsot, öntöttvas edényt. Bluetooth homerot a fedobe, van hozzá 4 vezetékes szonda, amit sikerült bekötni otthonvezerlesbe.
Sütöttem benne pulled porkot, oldalast, szegyet, csulkot, pizzát, töltött káposztát, egész csirkét, csirkeszárnyat, grillkobit, hambit bulival, steaket. Minden nagyon finom kaja volt benne (csirkeszárny égett meg benne ☹️, 2.5kgt nem tudtam gyorsan felpakolni). Aszongyak a szegy a legjobb, nekem nem jött be.
Pizzát szerintem nem éri meg, mert lassú: van egy dupla praktikeres sutom, abból 1szerre 6 pizzát leveszek. A kamadon 1esével lehet lesutni.
Az öntöttvas rács meg lap ehhez olyan, hogy nem az indirekt keretre kell rakni (azt ki kell venni), hanem a faszentarto betétre kell tenni.
Beszéltetek meg a tisztitasrol: győri flex-feny-be vettem grilltisztitot, az levisz mindent (femrol, uvegrol) 0 erőfeszítéssel. +Leegetem, a kromracsrol. Öntöttvas dolgokat elmosom, leolajozom, kiegetem, úgy teszem el.
Faszennek metrobol 15kg éttermi minőségű faszenet használok ár/érték aranyba verhetetlen, sztem jó minőségű. Weber faszen nekem nagyon nem jött be, nagyon apró, lefojtja magát.
Fustolofat szintén flex-fenybol, de ugyanaz, mint ami az obiba van (kicsit olcsóbb).
Hust általában matusz vadnal veszek, vagy lidlibe.
Kb ennyi, várom a tavaszt, hogy újra kezdődjön a szezon, de gondolkodok, ha száraz hideg idő lesz, akkor sutok vmit 😉 Sajna nincs fedett helyen, erre ha valakinek vannak jo tervei vagy megvalositasai, azt szívesen megneznem - nezelodok a neten, irigykedek a kész projektekre.Milyen az a praktikeres pizzasütő? Nekem egy Royal Catering van, de még tuning előtti állapotban. Így azért még nem az igazi, egy kemencés messze jobb. Ha jó lesz, akkor ebből érdemes venni kettőt és felváltva bőven elég egy nagyobb családnak is.
Azért van egy szezon télen is. Ma az első adag pizzafeltét lekerült a füstről. Najó, az igazából majd holnap fog lejönni, mert ez elfogy még frissen. Holnap leszedem a 40-es műbelet, holnapután az 55-öst, utána a 65-öst. Idén kísérleteztem 110-es vastagságúval is, az még marad egy kicsit. A Felino pedig remélem már penészedik a pincében. -
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
Sziasztok,
a teraszunkra szeretnénk valamilyen sütögető helyet és jól jönne egy két ötlet, tanács mert nem tudjuk merre lenne jó elindulni.
A feleségem a kemence felé hajlik, én szeretek grillezni és bográcsozni amit rendszeresen teszek. Felmerült az épített kemence ötlete vagy vegyünk egy sima "gyári" beton grillt link esetleg tegyünk oda egy sparheltot és kész? Vagy valamilyen kombinált cucc amin lehet grillezni de bográcsot is felé lehet akasztani, esetleg levehető kemence kupolával ilyesmi?
A terület adott, terasz rendezgetés közben úgymond megtaláltam egy, az előző lakó által betonozott területet ami szerintem ilyesmire lett oda csinálva. Ez egy 190cm átmérőjű, 8 szög alakú beton alap, teszek ide egy képet:

Nem túl nagy... A kérdés hogy ti mit tennétek ide amin ételeket lehet készíteni?Jó dolog a kemence, de nagyon macerás a használata. Ezeket az előre gyártott dolgokat biztosan nem erőltetném, akkor valóban inkább egy kamadó.
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
Mondjuk azt nem próbáltam még!
Eddig 3 és fel módszert próbáltam (landmann teglalap alakú két oldalsó rostely és egy kémény):
- Elsőre csak brikett ment bele, de keveset tettem, és a víz sem volt forró. Vissza fogta a hőt. (Császár volt). A hamu megmaradt rajta és megfojtotta.
- Másodjára még mindig császár de már forró volt a víz de még mindig keves az egyszerre bent lévő brikett.
Ekkor kezdtem az otthon évek óta halmozott diófa metszés tüzelőbol mellé táplálni.
De ennek ugye savanykás füstje van. Viszont fel óránként 2 30 -40 cm hosszú közepes vastagságú gally vitte állandóan 120 körül.
- Harmadjára borda, hagytam a francba a brikettet és csak a dió gallyakkal ment. Fust sok elég karakteres ízzel.
- negyedjere újra brikettet tettem de most 3x annyit mint az elején (a fél tuz tálca tele volt) több volt a víz (egy tepsi) és végre elértem hogy rostely ha jól állt órákon át 110-120 lett.
Füst miatt óránként kapott egy gallyat, és kb 8 óra alatt ²* kellett 6-8 brikett rá.
Meg a vizet potoltam.
A borda keskenyebb részét kivettem 6 óra után meg azt hamarabb csomagoltam be a vastag része ment tovább.
A szomszédok már kérdezték hogy mit csinálok hetente mert kérnének belőle.
Egy idosebbnek elmeséltem mi ez hát mondta hogy ad tárcsát süssünk azon mert az hamar kész van.
Mondtam hogy az is jó de ez más. Nem értette igazán.Nekem ez így még sok is lett egy tarjának.
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
Amit en lattam, azon a gazego egy "hazteto" alatt volt, nem csopog bele semmi.
-
soldi3r
veterán
Miert ne lenne? Meleg van, fust van. Szerintem a faszennel egyenrangu.
Az offset lehet egy kicsit mas. De arra fogadni mernek, hogy nem sok ember van, aki a tanyeron is megerzi a kulonbseget. -
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
Megjott a vekony toltocso szettem, most mar tudok juhbelet is tolteni.
Meg 3-as rostelyt vadaszok a husdaraloba, de addig keresnek valami grillkolbasz receptet. Talaltam egy ilyet, van esetleg valakinek valami jobban bevallt verzio? Szerintem ebbol most a paprikat kihagynam.10kg darálthús
200g édes pirospaprika
50g erőspaprika
200g só
150g fokhagyma
50g őrölt kömény
50g őrölt fekete bors -
soldi3r
veterán
A két lemez közt nincs szigetelés, akkor minimális a két grill közt a különbség, ezen a téren.
Ha szeretsz barkácsolni, akkor egy lakatos "céggel" inox lemezből te is tudsz csináltatni egy belső borítást. Bár az is akkor lenne hatásos, ha a két lemez közt, lenne minimum 1 - 2 centis táblásított kőzetgyapot.Ha zart es a levego nem cserelodik benne, akkor az jobban szigetel, mint az asvanygyapot.
Az ásványgyapot szigetelések szálai között lévő levegő biztosítja a hőszigetelő képességet. -
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
Hat nem tudom, szerintem szamit a meret. 23-as pizzakovon inkabb fank sul, mint pizza.
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
Köszönöm a válaszod! Bocsánat hogy csak most fogok válaszolgatni!

Ez a Weber olyan 150 környéke amit kinéztem. Igen tudom hogy hülyebiztos a Masterbuild, nem azt mondom hogy ezért gondolkozok rajta mert mindent megcsinál helyettem, hanem talán így többet tudnék a húsra koncentrálni BBQ közben, főleg az elején a tanulási szakaszban.
Igen van a Webernek is ilyen tartója amibe belerakod a brikettet és akkor az egyik oldalon fog elhelyezkedni a brikett, másikon pedig a hús.
Én csak család részére szeretnék sütni, semmilyen más nagyobb összejövetel nincs tervbe véve ami miatt fontos lenne nagy mennyiségű hús sütése. Ezért is gondolkoztam a kisebb méretű Gravity-s Masterbuilden.pitiless
Snake methodot megcsinálod, és akkor középen van a hús így éred el hogy ne legyen direktben a hús alatt a brikett? Mármint ez a megoldás elég ehhez hogy ne legyen a hús alatt a brikett, vagy egy nagyobb húsnál már trükközni kell?soldi3r
Nézegettem a nagyobb grilles oldalakon kívül és jó sok helyen lehet kamado sütőt kapni, ami eltérés van mondjuk egy 200 meg egy 600 ezres között az az hogy kisebb az anyagvastagság?ambushka
Pesten dolgozok a X. kerületben, szóval nem gond ha menni kell bárhova a "környékbe" autóval meg tudom oldani. Néztem hogy nekik Masterbuilt nincsen, de mellette meg van sok minden más. Igen tőle néztem jó pár videót YT-on nagyon profi.
Tervezek mindenképp elmenni ilyen helyre hogy személyesen is el tudjanak igazítani ebben a dologban, de sok esetben ha valamiről szó van, vagy valamibe bele akarok vágni akkor itt PH-n is rengeteg segítséget fog kapni az ember aminek nagyon örülök.need
500-at semmiképp sem akarok rá kiadni, a GS560 Masterbuilt kicsivel van 300 fölött csak. Néztem a töltényszmókereket is, nagyon szimpatikus az a megoldás is. Mi a tapasztalatod, ha jó a brikett akkor egy töltéssel hány órát tud elmenni mondjuk ebben a 110-120 fok környéki határban ami a BBQ-hoz kell?
Illetve a töltényszmókernek meg van az az előnye hogy alul ugye parázslik a brikett, fölé pedig egy akkora vizes edényt teszel ami átmérőben kb akkora mint a szmóker, így el tudod érni semmiképp se kapjon közvetlenül nagy hőt a hús mivel a vizes tál visszafolytja?
Nem hiszem, sot, gyanitom ezek nagy resze ugyanabban a 2-3 kinai gyarban keszul.
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
Lehet benne grillezni, nagyon jól, de sima grillezéshez tökéletes egy kettle is, ami sokkal olcsóbb.
Lehet benne barbecuezni, de sose lesz olyan ízvilága, mint egy offsetnek.
Lehet benne kemencés ételeket sütni, de nyilván jobb erre egy kemence.
Lehet pizzát is sütni benne, de egy pizzakemence jobb.
Lehet benne bográcsozni, de csak faszénen (én pl fával szeretek).Nekem is van Kamadom, szeretem is nagyon, pont azért mert mindent jól tud csinálni, és nem kell sokféle sütő mellé itthonra, de pl BBQzni épít(t)ettem egy szigetelt szekrénysmokert.
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
Hogy csak én is bele vau-vau..
Én ezt mérlegeltem hogy egy szezonban hányszor is fogok sütni..?
Én kicsit túlzásnak találtam akkor hogy a sütögetés arra a pár alkalomra 500-as történet legyen. Én választásom ezért esett [erre] és a harmadik szezont tolom...A másik dolog.. most durván nagy a Kamado Hype és olyan az egész mint ha csak az létezne.. már csak elvből se venném meg..
de ez az én véleményem..
Van attol univerzalisabb suto? 100-400 fok kozott barmire alkalmas.
-
soldi3r
veterán
A Metroban 200-ert lattam egesz jo meretet. Nekem ekkora felarat megerne a Weberhez kepest, viszont a Masterbuilt nem.
-
soldi3r
veterán
Sziasztok
Szeretnék egy kis útmutatást kérni. Nagyon szeretjük a grillezett csirkemellet, illetve különféle kolbászokat. Általában elektromos kontakt grillbe szoktam elkészíteni őket, de van egy kis picike asztali gömbgrill is de azt jó ideje nem használom.
Szeretnék a közeljövőben szintet lépni minden téren. Másik amit nagyon szeretek az a pulled pork. De sajna az otthoni cuccokkal felejtős nekiállni. És akkor az útmutatásra innen lenne szükségem.
2 dolgot néztem ki.
- Egy normális 57-es Weber gömbgrillt
- Masterbuilt GS 560A Masterbuilt 320 környéke, és tudom hogy azzal a legegyszerűbb a BBQ, mert a digitális hőfokszabályzás segít 8-10 órán át is tartani a hőfokot ugyanannyin.
A Weber gömbön mondjuk egy kezdő számára mennyire nehéz megtanulni tépett húst csinálni? Mennyire nehézkes adott hőfokon tartani a grill belsejét szintén 5-10 órán át?
Láttam hogy vannak gyártók akik kínálnak kész ventis cuccot amit be kell építeni és segíti a légárammal a hőfokot tartani. Az Inkbird-től láttam ilyen terméket.
Nagyobb részt maradnék a kolbászoknál meg “kisebb” húsoknál, de néha azért jó lenne vele egy Pulled Porkot csinálni.
Erről a Masterbuiltről sok jót olvastam, kérdés hogy amire nekem kell megéri-e jobban mint egy Weber gömbgrill?Köszönöm szépen a segítséget!
Szerintem egy kamado lesz neked is a megoldas.
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
Cirka 350 kilo beton lesz a munkapult. En biztos nem gk-bol csinalnam. Kismeretu teglaval kell felrakni.
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
7000Ft-tal tobbert kapsz most a Metroban 54cm-est. En azt vinnem.
-
soldi3r
veterán
Tavaly elott szezon vegen 160-ert akciozta a Metro ezt a meretet.
-
soldi3r
veterán
Szia!
Kamadózni jó móka!
Nekem van minim, a 27 cm átmérő tényleg kicsi sajnos. Kettőnknek símán megsütöm rajta a vacsorát, a rács alatt elfér némi fóliás krumpli is, de valóban korlátozott a használhatósága.
Az eggyel nagyobb az ez [link] 34cm átmérő, még mindig könnyen mozdítható, kompakt méret, de a +7 cm jelentősen komfortosabbá teszi. 4 főnek is elég lehet.
A 8-10 személynek kell a 20" sajnos.Ebben a meretben gondolkozom en is, de iden jobban figyelem az oszi Metros akciokat, ha nem surgos, lehet, hogy megeri varni.
-
soldi3r
veterán
Ki mit szeret, amúgy meg nem vagyok egy pizza fun, egy jó marhagulyást többre értékelek.
De azért finomabb faszénen a smokerben a pizza mint a konyhai sütőben. Persze én is csak nyáron sütöm ott, amikor van rá bőven idő is. Nem is a pizza a lényeg, inkább az előkészület és a szabadban megivott hideg sör
Néha egy szivart is elpöfékelek, még melegszik a smoker 🚬300 fokon mar nem sokat ad az izhez a faszen, plane nem 5-6 perc alatt.
-
soldi3r
veterán
Én a "smokerben" 250C sütöm a pizzát. 10 perc alatt sül meg, nem szárad ki. Persze olajosabb lágyabb tésztát készítek, bőven megöntve szósszal, plusz szalonna kolbász stb. Én a magyaros pizzát kedvelem
És a lényeg, hogy sütés közben a smoker, huzatmentesen le legyen zárva.
Amúgy a kisgömböc kemencéket (mint amit linkeltem is) nagyon könnyű felfűteni.Tehat akkor lepenyt sutsz, vagy romai pizzat. Nincs azzal sem gond, csak mas, mint a napolyi, en pedig ez utobbit jobban szeretem. A 250 fokkal pedig csak az a gondom, hogy azt megoldom a sutoben is.
-
soldi3r
veterán
Apríték, és fa is akad. De havi egy két alkalomnál azért nem lenne többet használva, ezért nem akartam építeni. De így, hogy most nézegetem, lehet a grillezőmre csinálok valami pizzaadaptert. A tetőt kellene valamivel szigeteljem, hogy ne csak 15-20 percig legyen 300°C fölött a hőmérséklet a sütőtérben. Lehet csak építés lesz. Egyébként ez a sütő sem lehet rossz amit linkeltél. Köszönöm!
A kemencevel az a bajom, hogy azt nem 25-30 perc felfuteni. En kb 2 hetente sutok pizzat, tul sok idot elvenne.
Szerintem a grill keves lesz, nem a 300 fok a lenyeg, hanem inkabb a 400. Ha csak kulteri hasznalatrol van szo, akkor a gazos Cozze is akcios az Euronicsban. -
soldi3r
veterán
Pizzasutot? Igen, jo par tizezerert. Otthonra fetuzelesunek szerintem nincs ertelme, hacsak nincs nagyon sok, feleslegesen elegetni kivant fad. Bar vannak fa/pellet/gaztuzelesu kombok is, az meg talan jobb lehet, de a benti hasznalat miatt en elektromost vennek, pl Macte Ovens Voyager Twin.
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
Nekem is van egy hastok stílusú asztalom, X lábbal klasszikus ékes összekötővel. Egy 4 centi vastag táblásított fehér kőris ovál lappal. Lassan húsz éve kint van a teraszon. Festve nincs évente kétszer, tavasszal és ősszel forró lenolajjal átdörzsölöm. Egy repedés vagy vetemedés sincs rajta.
Amúgy ez a OSB lapra csempét ragasztunk módszer egy igazi kokány dolog. De ezért ne szerződjön meg senki. Akkor már tegyen rá 20 -as rétegelt platóbetétet, az önmagában is jó. Vagy sírkővesnél kap olcsó kínai műmárványt esetleg zsírkövet.Szinten koris, csak a mienk munkaasztal, az osszes apolas amit kap az a hurkazsir, ami rafolyik

Nemreg akartam ilyen olcso muko ablakparkanyokat venni. Aztan kiderult, hogy 1 ev alatt kb haromszorosara ugrott az ara. A Knaufnak meg a Cemixnek van zsakos mukove. -
soldi3r
veterán
nagyobb baj a hosztoldott, ragasztott mivolta. én amit be mernék vállalni, az egymás mellé rakott, egyenként csavarozott pallók, minimális réssel, hogy a pára se üljön meg rajta és legyen helye tágulni.
ha vesz valami készen kapott, ilyen-olyan darbokból összetoldott táblát, az tuti a ragasztásnál fog elkezdeni szétmenni.
én eredetileg Thermowoodból terveztem csinálni az enyémet, de azóta átgondoltam és a dupla 15mm-es OSB+csempeburkolat mellett döntöttem.Hat nem tudom, ugy 30 eve van egy hakstokunk, hossztoldott anyagbol. Koszoni, jol van.
-
soldi3r
veterán
én nem raknék hossztoldott fa munkalapot kültérre. még ha fedett helyen van is, nagyon sokat foghullámozni a nedvességtartalma, ott valami engedni fog.
szerintem a legegyszerűbb rárakni egy vastagabb OSB lapot, ragasztó, üvegszálas háló és csempézni. vagy csinálni egy zsalut, kiönteni betonnal, vagy a múltkor láttam önterülő műkövet, akár azzal is, és megcsiszolni.Attol fugg milyen fabol keszul. Tudtommal a tolgy es a koris jo, de pl a bukk kevesbbe. Na meg azert kezelni is kell idonkent.
-
soldi3r
veterán
Sziasztok, most épülő családi házunk teraszára keresek grillezéshez, pizzasütéshez, általános vendéglátáshoz ( tányérok, italok, evőszeközök tárolása) kültéri "grill" pultot/asztalt, kb 2m hosszút. Fontos, hogy legyen ajtós szekrény része. Valami ilyesmire gondolok: [link] csak nagyobban, emberi áron.
Fontos, hogy egész évben kint lenne (max letakarva télen), tehát jól kéne tűrnie az időjárást. Van valakinek tippje, hol lehetne ilyet venni esetleg gyártatni?Kismeretu tegla labakra ra kell ultetni valami hossztoldott fa munkapultot.
-
soldi3r
veterán
Nekem sem sikerul normalisan, ezert akarok venni egyet. A fa lapattal az a gondom, hogy nagyon vastag, arra rahuzni sem konnyu a tesztat, de aki ert hozza annak ez nem problema, csak az nem en vagyok
Gondoltam ra en is, hogy kivagatom rozsdamentes lemezbool, de arra mostanaban nem sok esely van es olcsobb sem nagyon lesz. -
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
Üdvözlet mindenkinek..
Érdekelne hogy ti mit gondoltok a marinád fűszerekről..? Sertés és csirke..
Ez a reklám szöveg..
"Az amerikai pitmaszterek titka évtizedek óta az ozmózis elvén alapuló sófürdős áztatás. Nem csak a só, de a nedvesség is a sejtek közé hatol, amivel sütés után ízletesebb és szaftosabb húsokat kapunk eredményül.
A brine – o – magic tökéletes keverék, melyet vízben feloldva nem csak a só és a nedvesség jut a húsba, hanem fűszerek is, tovább ízesítve a BBQ ételeket.
Felhasználási javaslat:
Oldjon fel 100g brine – o – magic keveréket 1 liter vízben és ebben áztassa a húst 4 – 48 órán keresztül a hús fajtájától függően."Tapasztalata valakinek vagy véleménye van érekenem

Hidegfustoles elott is pacolunk, de szerintem nem kell ezt sem tulgondolni.
So, bors, baberlevel, fokhagyma. Felforral, kihut, belerak. Viszont annyira azert nem hatol az bele ennyi ido alatt, injektalni kell, nekem az mostanaban bejott. -
soldi3r
veterán
Tudom nem pontosan a topik témája, de közelebbi fórumot nem találtam.
Mi a véleményetek erről a kombinált grillezőről?
Flekken és pizzás sütés a cél.Ebbe a pizzasutobe vagy tuzelsz, vagy a pizzat rakod bele, a ketto egyutt nem lesz konnyu.
Ennek az aratol mar nincs messze egy nyar vegi akcios kamado. -
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
Sziasztok!
A segítségeteket kérem, láttam a neten egy szerintem fantasztikus elektromos grill+füstölőt de sajnos itthon nem lehet kapni:
Van itthon faszenes grill+füstölőm de nagyon körülményes a használata számomra, azért szeretnék egy ilyen kompakt eszközt, amit csak kiteszek egy asztalra, bedugom és már szinte azonnal lehet is sütni benne.
Tudtok ajánlani a fenti ninja-hoz hasonló csodát 100k körüli áron? (akár olcsóbban is).Előre is köszönöm!
Toluk kerdezd meg esetleg.
-
soldi3r
veterán
Az miert lesz jo? Nemetorszagbol szallitanak ide, de attol meg nincs a kinalatukban

-
soldi3r
veterán
Én Pluhar László pizza készíteset nézegettem. Nem egy egyszerű dolog és szvsz csak annak éri meg befektetni aki sokat és sok személyre csinál.
Koszi, ugy latom ProfiCook PC-KM 1096 gepet hasznal. Nincs tul szep hangja es sajnos az Amazonos ertekelesekbol kiderult, hogy potalkatreszt sem lehet hozza venni.
Zsolt is megjelent a vegere. -
soldi3r
veterán
En is hasonlo projektben vagyok, de en mar a dagasztogepnel leakadtam
Kaman Zsolte egesz jo a youtubeon. -
soldi3r
veterán
Mivel a zartszelveny nem szigetel, igy most is meleg lesz, nem a legresen keresztul melegedett at a kulso oldal.
Hovezetesi tenyezok:
Levegő 0,024
Üveggyapot 0,04
A szerkezeti acele pedig valahol 40-50 kozott van. -
soldi3r
veterán
A zartszelvenyen belul a levego tokeletesen szigetel

-
soldi3r
veterán
Ez most oldalas vagy kebab? Vagy az oldalasbol lesz a kebab?
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
Na nálam is kemence mélysége miatt jutott eszembe a sarokra helyezés, persze ez még képlékeny dolog. Annyi hogy így sok hasznos tér kárba vész, na de még ezen filózóm egy keveset.
A füstölő az jó gondolat, néha nekem is jól jönne egy gyors sonkához vagy amikor ősszel már elfogy a házi kolbász
Amúgy egy havernál szoktam disznóvágás után füstöltetni, neki van egy nagyon komoly épített füstölője. Ősztől tavaszig erre van ráállva a munka mellett.
Igazából nem is vágom az ilyen kis méretű, téglából épített hidegfüstölök építését. Nem tudom hogy megérné évi 4 - 5 kg kolbászért és egy két sonkáért építeni.#1843 SyMbioTe
Ha adott az építőanyag egy része és megvan hozzá a megfelelő lelkesedés az építéshez akkor nincs is min filózni
Amennyit kiadnál egy kész grillért abból már sok mindent megkapsz az épített sütődhöz. A tégláknál figyelj oda milyen is kerűl kívülre, mert nem mindegyik bírja a fagyot, inkább a régi sárgás vöröses téglák a megfelelőek. De ha évi egyszer, ősszel a szezon végén lekened lenolajjal és télire letakarod akkor évtizedekig bírni fogja. Abbol van egy 2-3m2 alapteruletu, de sokszor jobb lenne egy kisebb.
-
soldi3r
veterán
Nekem is "L" alak volt az első elképzelésem, vaslapos bográcstartóval kemence és grill
De a grill annyira nem fontos, abból van itthon négy
2300X3500 -as, vízszigetelt betonplaccot csináltam, úgy hogy lehet rá építeni bőven bármit. Nekem a zsalukő annyira nem jön be, inkább bontott tégla abból van itthon bőven, kicsi, nagy pecsétes és közepes pecsétes. Kaptam egy raklap cirka 600 darab gyári fél téglát, olyan 60 éves lehet és még sosem használták, halvány lila ibolyám sincs hogy annak idején mire gyártottak ilyet
Kis gömböcöt rakni az olyanból a legideálisabb. Én a búbját a közepes 100 éves téglából akarom rakni, az a legjobb minőség.
Ha már természetes anyagból akarod a búbját, akkor kiért nem készítés vesszőből vázat és azt törekkel és agyaggal kevert sárral tapasztod. Az olyan lesz mint a vertfal, rettentő kemény és tömör, ami nagyon jól tartja a hőt.
Van még itthon egy nagy rakás bazalt 10X10, 25X25 macskakövem és vagy 3 - 4 m² andezit kockám, nem tudom hogy mivel lehetne ezeket szépen összeragasztani. Esetleg ebből megraknám az alapot.A sarokra nem akarom rakni, mert elso kemenyes verzional nagyon szeles lesz tole a pult. Nagyot nem akarok, de akarhogy szamoltam, legalabb 1600 hosszunak kell lennie es akkor lesz kb 800 mely a sutoter.
-
soldi3r
veterán
Na úgy lesz saccperkábé mint a képen csak én téglából falazom fel nem pedig zsalukőből. Két barátomnál is így van, csinálva üveg plusz kis és nagyméretű tégla, tökéletesen működnek szóval én is úgy csinálom, ráadásul az üveg megvan csak össze kell törnöm.
A falazást klasszikus malterral csinálom, nem akarok csemperagasztót használni, inkább egy kicsit kövérebbre keverem az anyagot és akkor az esetleges hőtágulást is bírja majd, bár ott alul nem lesz komoly hőnek kitéve.
Annyiban tér el az én "tervem" hogy a tégla test nem lesz teljesen kitöltve üveggel, mert a két ajtó között lesz a klasszikus hamukihúzó. Azt még ki kell találnom hogy mekkora legyen, lentre egy régi alacsony cserékpálya ajtót gondoltam amin befér egy hamutálca, így azért egyszerűbb tisztítani. Szerintem egy téglás kémény elég is lesz, azon vidáman lemegy a hamu
Akár egy eternit csövet is betehetnék, de ha már csinálom akkor hasonlítson az eredetire.
Még azon agyalok ha közvetlen mellé vagy is egyben falazva a kemence mellé építenék egy vaslapos sütött, cirka 700X1000 sütőlappal, akkor annak a kéményét vajon hogy lehetne összehozni a kemencével. Építőanyagom van bőven, akár három kemencére is elég, de nem szeretnék egy kéményerdőt látni, csak igényesebb egy kéménnyel
Nyilvan mukodik, miert ne mukodne? Kutyasz@rral kitoltve is mukodne.

En L alakban epitem, kemence, bogracs, grill, hideg/meleg fustolo. Az alja vagy km tegla, vagy zsaluko. A bubot pedig valyog teglabol akarom. -
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
A betonalap már készen van, vagyis beton placc. Kisméretűből falakat rakok (cirka 65 centi magasan) és azt a közt töltöm fel tört üveggel, amit alaposan betömörítek. Erre fogom építeni a kemencét, még az a kérdés hogy mivel ragasztom vagy ágyazom be rá a törtüvegre a samottlapokat vagy téglát. De szerintem agyaggal és samott lisztel fogom csinálni, mint a csempekályhák belsejét, vízüveget csak keveset teszek hozzá mert attól nagyon rideg lesz és könnyen megreped.
Azért mert beton alapra rakod, még nem "ölöd meg a kemencét".
Ha van egy beton alap, akkor a tört üveg felesleges, placebó. Sokan beleteszik, mert valahol látták/hallották, vagy ismernek valakit aki látta/hallotta.
Jobban jársz 2 sor vályogtéglával. -
soldi3r
veterán
De nálam nem lesz benne ytong meg beton, a döngölt üvegre teszem a samott lapot.
#1823 soldi3r
Betonnal megölöd a kemencét, az olyan mint ha egy vertfalazatú pelyvás sárral tapasztott spájzot, kibetonoznál
"...Az üveg baromi rossz hőszigetelő, 1 körül van a lambdája..." Azért ez nem így van de mindegy. Ha megnézed a skiccemet ott láthatod hogy 60 centi magasságban indul a kemence, alatta lesz a tört döngölt üveg cirka 1m³ na ha az nem szigetel jól akkor menten dobok egy hátast
Nem beton alapra rakod az epitmenyt?
Mivel lesz kozte levego is, igy valamivel jobban fog szigetelni, mint 3cm XPS, talan mar az 5-tel is vetekszik.
Pl a fajhoje kisebb, mint a keramiae, igy kevesbbe hotarto, a hovezetesi tenyezoje pedig nagyobb, igy kevesbbe szigetel, mint pl az epitesi tormelek. -
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
Nem feltétlenül van igazad.
Míg korábban az általad írt megoldás miatt alkalmazták (drága volt), egy időben az olcsó tömeg és hőszigetelés miatt. Később felvaltottak a samot es egyeb hőszigetelőanyagok, de bizonyos kemencék esetén jó megoldás lehet alkalmazni. Tehát fogalmazzunk úgy bizonyos típus kemencék eseten ne vessük el alkalmazásnak lehetőséget.Az üveg baromi rossz hőszigetelő, 1 körül van a lambdája.
Összetörve sem sokkal jobb. Ha lenne közte légrés és nem érnének egymáshoz a síküveg táblák, akkor igen, lenne értelme.
Gyors fejszámolás, egy 35mm-es XPS lap hőszigetelése egyenértékű az 1m vastag üveggel. -
soldi3r
veterán
Attol, hogy sokan igy csinaljak, meg nem jelent semmit

Regen hasznaltak az uveget, amikor meg dongolt fold volt a kemence alja, amiatt, hogy a patkanyok, ragcsalok ne tudjanak bemaszni a meleg kemence ala, vagy a kemencebe. Amiota beton alapra rakjak ezeket, azota ertelmetlen. -
soldi3r
veterán
Ez egy ellenáramú (reverse) szekrény szmóker.
Amit zölddel jelöltél az teljesen hibátlan, a sütőtér és a szmóket fala között van 30mm rés, ott megy fel a füst és a meleg levegő. A kémény alsó vége pedig a vizesedény felett van.
Végülis a sütőtér egy szögletes U alak
. Ez a kép a tűztérből készült felfelé fényképezve:
jobb oldalon a szmóker külső fala aminek a másik felén a szigetelés van, bal oldalon a sütőtér oldala van aminek a másik felén a rácstartó sínek vannak.
Az elején a kivágás amit narancssárgával karikáztam, azt a célt szolgálná, hogy a sütő eleje és hátulja egyformán legyen meleg. Nyitsz rajta és közvetlen megy be a meleg nem körbe. Na én ebből semmit nem tapasztaltam pedig a sütörács elejére és végére is tettem hőmérőt és majdnem egyforma volt. ~1° különbség volt köztük. Kinyitás után sem változott a hőmérséklet különbség. Szóval szerintem felesleges
szénacél, a rácsok kivételével. Majd összegyűjtöm a képeket és feltöltöm. A tervrajz nekem már nincs meg, [innen] van az ötletMiert jobb egy szigetelt "reverse-flow", mint egy sima aramlasu?
-
soldi3r
veterán
A 3 - 4 -t azért írtam hogy sorban tudja sütögetni a pizzákat. Anno mi is közel 400 C fokig fűtöttük fel a kemencét és pár perc alatt megsült benne a pizza. A miénk tégla kemence volt tapasztva, tökéletesen tartotta az is a hőt, de az dupla ajtós volt belül egy "agyagajtó" hasonlóan mint a hagyományos kéményajtó és kívül volt a vasajtó.
Amit építeni akarok az is tégla lesz, az hogy gömböc vagy búbos, az még kérdéses. Hely van így a búbos felé hajlok, abba jobban is lehet pakolni
Alapnak téglafalazat lesz amibe megy cirka 1m³ tört üveg és majd arra épül a kemence. Nálunk ilyenek építenek mostanság és nagyon bevált, persze a külsejét mindenki a saját ízlésének megfelelően cicomázza.
A múltkor meg is skicceltem magamnak és az anyaglistát is összeírtam nagyjából.
#1806 Essejó
Amit a földre épített az emberünk az csak egy kiinduló alapnak szántam a kollégának hogy hogyan is készül egy kis gömböc. A lényeg az hogy hogyan is épül meg a boltozat, persze van más millió módszer de szerintem ez egy egyszerű és praktikus megoldás. Az hogy vasállványra vagy tégla falra teszi vagy a földre az már az ő dolga. Persze én sem tenném a földre, öreg vagyok már hajolgatni
Másrészről, jó pár éve voltam azon a vidéken Antalya ahol az emberünk "bűvészkedik" és én is láttam a hegyekbe a semmi közepén ilyen kis kemencéket. Ott ez szokás, sok embernek kint a semmi közepén a hegyekben van kis házuk, mint nálunk a nyaralok. De ők nem nyaralni mennek, hanem nyáron ott laknak a nagy meleg miatt, "télen" meg vissza költöznek a városba. Érdemes megnézni a többi videóját is, van egy nagyon érdekes ahol egy gödröt ás és abban süti a "csirkét"
Felesleges a tort uveggel bajlodni.
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
Ha az atmero D500, akkor abbol lejon a szigeteles es kb 400mm-es csoved marad, az eleg keves.
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
San Lorenzo vastelep.
-
soldi3r
veterán
Na ez így már korrektebb mint lehengereltetni egy tábla lemezt, főleg ha vadidegenként sétálsz be, egy lakatos üzembe

Itt a videón is hasonló elgondolással és méretű csőből dolgozik emberünk
Még egy észrevétel vagy kérdés, ha már lakatos munka a téma. Tegyük fel ha frissen lehengereztetnék 6 -os lemezből egy 1300X600 csövet és nem varrnám végig csak a szélétől számított 70mm. Így kevesebbet kellene vágnom az ajtó nyíláson, szóval ha kivágom az ajtót akkor abba vajon mennyi feszültség marad, menyit deformálódik majd
Ha végighegeszted és máshol elvágod, akkor több feszültséget viszel bele, mint ha csak 70-70mm-t hegesztenél.
Ez a videó szimpatikus, egy dolgot csinálnék csak másképp, nálam a sütőtér és a tűztér közötti lemez 1db-ból lenne, egyszerübb.
1250-es hosszt jóval olcsóbban fognak csinálni, azt a palástot kiad egy közepes tábla lemez. 1300-nál már a nagy kell és lesz egy 20 centis csík hulladék. Előbbi kisker ára kb 90000+vágás+hengerlés, utóbbi pedig 110000+vágás+hengerlés.
Most nézem, 508*8-as cső 43180Ft/méter.
Én egy 1500/500-ast szeretnék egyszer összerakni, de tavasszal előbb egy kamadót fogok csinálni.#1601lemmy71, Olyan egyedi fútót kell csinálni, amire rácsavarozható a felépítmény.
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
Elég kicsinek tűnik ez a tartály egy offsethez.
-
soldi3r
veterán
Én csak a csempekályhába használom a begyújtó kockát, nem igazán szeretem a szagát
Figyeltem egy pár grill és smoker építési videóban, hogy egy két amcsi a faszén tálca alá egy gáz égőfejet építve és azzal gyújtják be a brikettet és a szenet is. A következő tartályos grillembe teszek én egyet próbának
Gazporzsolo, nincs fel perc az egesz muvelet.
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
A minap betévedtem a zöld fenyőfa logos hypermarketbe és megakadt a szemem a LANDMANN 31401 Dorado Faszenes grillkocsin, persze a 88 ezres árától majdnem dobtam egy hátast, ha ugyanezt megrendeled az M....Markt -ból 15 ezerrel beljebb vagy házhozószállítással együtt
De térjünk rá a lényegre, nagyon gyenge termékről van szó, egy 30 ezres weber gömbgrill kapásból megeszi ezt a pár kilós "bádogdobozt"
Maga a tető illesztése csak félcentivel van elcsúszva, a tető aljára gumi ütközőket raktak, így körbe szintén egy félcentis rés tátong
A parázstartó emelőkar lóg lötyög nyikorog, egy vicc.
Maga a test egy olcsó hidegen préselt pléh bádogból készült, némi zománc festékkel lekezelve. A hústartórács két darabból készült vékony zománcozott öntvény, nem jósolok neki hosszú életet. Tartalmaz még egy pihentető rácsot, ami valami krómozott 3millis acélból lehet. Találunk még rajta alul felül egy zárható kopoltyús szellőzőt és egy hőfokmérő órát. A faszéntartó egy perforált zománcozott acél lemez, ennek állítható a magassága 5 - 6 centi ahogy néztem. A kerek valami kemény műanyagból vannak, olyan olcsó kínai fűnyíró minőség, magyarán sokat ne huzigáljuk térköves udvaron
De ha még nem ábrándultunk volna ki teljesen, akkor félre pillantunk a mellette lévő, faszén kupacra. A zsák megtapogatása után olyan érzésem volt, mintha a gyártás végéről megmaradt morzsalékos anyaggal töltötték volna meg a zsákokat. Olyan ne vedd meg minőség
Viszont a BBQ Expedíció 2. bővített kiadás most 3495 ft
En utalok plazaba es hypermarketbe jarni, igy fogalmam sincs hogy melyikrol van szo. Viszont a konyvert elugranek, ha kicsit jobban korulirnad, hogy melyikben keressem

-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
sziasztok, tudtok ajánlani olyan mobil eszközt, amit ha nincs használatban el lehet tenni, nem tűzrakó tál (ami alatt kiég a fű), és bográcsozásra, és akár grillezésre is lehet használni?
Valami ilyesmit keresnék: [link] csak nem 300-400k Ft-ért
Van grill kocsim, így a bogrács lenne a fő szempont, illetve, hog ykisgyerekek mellől el lehessen tenni. Rakéta tűzhely nem tetszik, azon nem lehet szalonnázni
KösziÉn egy hasonló lapra szereltet akarok csinálni már egy ideje.
-
soldi3r
veterán
Én ezt csak azért mondtam, mert az egyik gyerekkori cimborámnak az apja kovács, szenes kovács tűzhelye van amiben patkókat kovácsolt és ha a smoki tűzkosarat nézed ott is van ám hő mint egy szenes kohóban.
Amúgy az anyai nagyapám is kovács volt még a nagy Magyarország területén, a most készülő offset smokerembe olyan patkócsavarokat építek bele amit még anno ő kovácsolt kézzel. Lehet hogy egy kissé a véremben van ez a dolog
Azert a kovacs fujtato szerintem kicsit mas. Ott koncentraltan kap levegot is melle.
En az energiamegmaradas torvenyebol indultam ki. Ha szigetelt a szekreny fala, akkor a kornyezet fele viszonylag keves ho tavozhat. A sutoterben pedig 110 fok a cel, akkor vagy a szigeteles sikertelen, vagy a homerseklet nem olyan magas az egesterben sem. Ugy tudom a kemenyfak gyulladaspontja 300 fok felett van -
soldi3r
veterán
Legközelebb rámérek hőmérővel, kíváncsi leszek.
Ha olyan magas a hőmérséklet, akkor a kommersz kőzetgyapot nem jó szigetelésnek, 220 fok körül a közőanyaga elpárolog. -
soldi3r
veterán
Ahogy időm engedte, csinálgattam. "Tűzkosár" a BBQ Expedition sütőinél is ilyen és egyszerűbb is volt megcsinálni
sejtem, hogy miért lehet dupla elválasztó, úgy nem izzik be idő előtt a faszén. Javításra szorul az enyémben (most ugrott be az ötlet) Szigetelés 3 centis kőzetgyapot lesz. Nem kötözködés képpen de azbesztes cuccot már nem kapni. Ez üvegszálas zsinór és ha minden jó akkor tényleg jól zár.Ketlem, hogy egy 3-4mm vastag vaslemezen keresztul beizzana a faszen.
-
soldi3r
veterán
Szerintem jo az irany. A rozsdamentes acel hovezetesi tenyezoje 4* jobb, mint a szenacele. Ergo ebbol a szempontbol olyan, mintha ~5mm-es falvastagsagod lenne.
Viszont az also tuzteret es a terelot en samottbol csinalnam, ugy a hotehetetlensege is jelentosen megnone. -
soldi3r
veterán
Nem zavarsz, de én is hadilábon állok az elektronikával sajnos, soha nem is erdekelt, meg nekem nagyon sokáig kell rajta gondolkoznom, hogy mi merre hova menjen... 😬 Haver meg ránéz és egyből átlátja...
Amit én csináltam az nem bonyolult, ha meg komolyabb kell, akkor erdemes elgondolkozni egy ilyen komplett cuccon.Ha beleszámoljuk, hogy ebbe benne van a hőmérő is meg minden, akkor már nem annyira vészes, mivel egy normálisabb hőmérő is 15-20000 ft...

Kell még hozzá egy SSR meg egy ventilátor.
Kínából kb $15. -
soldi3r
veterán
na csak jó még valamire az öreg smoki
Nagyon guszta csorog a nyálam
Én nem nagyon haladtam, magyarul ugyan úgy van mint volt, na de majd kiforrja magát.
Azért így hátra pakolva csak jó és azért ahogy látom fér oda anyag. Hogy szuperál a hőmérő, dobj már róla egy linket ha ráérsz, még nem rendeltem meg amit néztem.
Malac borőscsülköt vajon meglehet úgy sütni faszénen hogy a bőr ropogós legyen, az egyik gyengém a csülök.
Kíváncsi leszek majd a szekrény smokeredre, ha nekikezdesz feltétlen dokumentáld az építési fázisokat
Ezt a lapockát bepácoltad valami spéci cuccal, vagy csak só és némi alapfűszer és kész. Úgy hallottam hogy citromos almalé keveréktől vagy sütés előtt ha alaposan bedörzsölöd citrommal a bőrös húsokat akkor kívül roppanós belül meg jó omlós lesz a hús.
Ezen a 8 órás sütésen mennyi faszén ment füstbe
A ropogos borhoz szerintem nem eleg a 110-120 fok.
-
soldi3r
veterán
Tyúk és a tojás esete, melyik volt előbb Franklin master vagy a Mill Scale Metalworks kísértetiesen hasonlok a smokerek
Igaz Franklin inkább ipari üzemben süt, a Mill Scale pedig a sorozatgyártásra állt rá.
Kóstolta már valaki a krokodil husit a videó végén nagyon boldogan tolják be a falatkákat
Edes, allagra pedig mint a csirke.
-
soldi3r
veterán
Egy kicsit utána néztem a master munkájának. A tűztér belépő részénél ovális csatlakozás van és efelett van egy cirka 45 fokban egy hőterelő lemez felette a vizes tál tartóval. Franklin master írja hogy még külön egy rendszám táblát is berakott vészesetére, na ez nálunk nem nyert mert ezek az alu rendszámok elcsöppennének
Itt van egy kis szakmai irodalom ha valakit érdekel a master munkája
A videokban nem ugy nez ki, mint a Figure2-n.
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- ÚJ Lenovo IdeaPad Slim 3 - 15.3" WUXGA - Snapdragon X X1-26-100 - 24GB - 1TB - Win11 - Garancia
- AKCIÓ! Palit Gaming Pro RTX 3070 Ti 8GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- GAMING PC! i5-12400F / RTX 5060 / 32GB DDR5 / 512GB NVMe / 600w! BeszámítOK
- Macbook Air M2 15" 8GB 256GB 100%
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 128GB Yellow -2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS5346
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Na azt nem borította fel senki, cserébe bitang nehéz volt és folyton belerúgtál

Nekem van minim, a 27 cm átmérő tényleg kicsi sajnos. Kettőnknek símán megsütöm rajta a vacsorát, a rács alatt elfér némi fóliás krumpli is, de valóban korlátozott a használhatósága.
Amennyit kiadnál egy kész grillért abból már sok mindent megkapsz az épített sütődhöz. A tégláknál figyelj oda milyen is kerűl kívülre, mert nem mindegyik bírja a fagyot, inkább a régi sárgás vöröses téglák a megfelelőek. De ha évi egyszer, ősszel a szezon végén lekened lenolajjal és télire letakarod akkor évtizedekig bírni fogja. 
Kis gömböcöt rakni az olyanból a legideálisabb. Én a búbját a közepes 100 éves téglából akarom rakni, az a legjobb minőség.
Búbos kemencénél sokan így csinálják, amúgy az üveg már megvan, a helyi közüzemi cégnél van ismerősöm és kaptam egy kisplatónyi boros üveget
A parázstartó emelőkar lóg lötyög nyikorog, egy vicc.
na csak jó még valamire az öreg smoki
Én nem nagyon haladtam, magyarul ugyan úgy van mint volt, na de majd kiforrja magát.