Hirdetés
-
LOGOUT
Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
bandi0000
nagyúr
Nem rossz ötlet, de jelenleg valami low budget megoldáson gondolkodok, és ha bejön, akkor akár csinálhatnék olyanból is, mert abba tuti lesz anyag
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
soldi3r
üzenetére
Na ez így már korrektebb mint lehengereltetni egy tábla lemezt, főleg ha vadidegenként sétálsz be, egy lakatos üzembe

Itt a videón is hasonló elgondolással és méretű csőből dolgozik emberünk
Még egy észrevétel vagy kérdés, ha már lakatos munka a téma. Tegyük fel ha frissen lehengereztetnék 6 -os lemezből egy 1300X600 csövet és nem varrnám végig csak a szélétől számított 70mm. Így kevesebbet kellene vágnom az ajtó nyíláson, szóval ha kivágom az ajtót akkor abba vajon mennyi feszültség marad, menyit deformálódik majd
-
Essejó
Topikgazda
Ötletadónak pár kép: [link]
-
gu007
aktív tag
Szerintem, egy tábla megfelelő vastagságú lemez, egy henger és meg is van a sütőtér.
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
bandi0000
üzenetére
A klasszikus bojler inkább grillnek való, azok olyan ducik, de egy 80 literes tűztérnek jó lehet.
Esetleg a régi hosszúkás 150 - 200 liter körüli hajdú ami viszonylag "szivar" alakú. De a mostani olasz bojlerek is már inkább nyújtottak, azokat is cserélgetik le az emberek.
Ami még formára jó, az a gázbojler, azok nyújtottak.
Lényeg hogy ne legyen ormótlan, úgy próbálj kalkulálni hogy 100 - 120 centi hosszhoz, 40 - 50 centi átmérő legyen. Persze ettől lehet nagyobb is de az arányokra figyelj oda.
Amit linkeltél az súlyra szerintem olyan 30 - 40 kiló körül lehet, ha 3,5mm falvastagsággal kalkulálunk. -
bandi0000
nagyúr
válasz
lemmy71
üzenetére
Voltam megnézni a tartály, méretre tökéletes lett volna, de féltem, hogy horganyzott lesz, és viszonylag könnyű volt, attól tartok nem lett volna elég vastag
Nemrég írta valaki a boilert, annak jó lehet a vastagsàga?Nem túl nagy az már?
Vagy milyen tartályt érdemes keresni még majd? Gondolom a régi gáztartály is jó
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
bandi0000
üzenetére
Égetéssel nagyon nehezen jön le, hegesztési hőfokon szokott besárgulni és párologni a horganygőz és utána le lehet drótkefézni, képzelheted hogy akkor mekkora tüzet kell benne csinálnod. Szinte vörösre fel kell melegíteni a tartályt. Flexel szoktam kis darabokat tisztíttatni a horganytól de az sem egy leányálom, akkora horganyzott tartálynak tuti nem állnák neki
Próba szerencse, de a gazda sem tudja hogy milyen a belseje, esetleg hogy miben volt az a tartály és úgy utána lehetne nézni
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
bandi0000
üzenetére
Na az már méretben tökéletes, reméljük hogy falvastagságra is meg van a minimum 3 mm.
A külső szigeteléssel ne aggódj, spaklival lekaparod a nagyját és amikor már méretre ki van vágva rajta minden (ajtó kémény tűztér csatlakozás) akkor fával egy jó nagy tüzet kell benne rakni. Szépen kiég minden szemét és festék belőle, utána csak átdrótkorongozod.
Az enyémen is valami bitang kemény 2K festék volt, de a tűz és a drótkorong lerendezte
Amúgy amint írták MÉH telep egy jó beszerző hely, bár a jó tartályokat gyorsan elkapkodják, de azon kívül úgy is kell még neked vasanyag bőven.
A lényeg hogy ne legyen horganyzott a belseje, azt is lelehet égetni de az bitang nagy meló és a horganygőz ártalmas rendesen.
Ajánlj be az embernek egy 10 -est és hozd el 12 -ért
én max 15 -t adnák érte ha minimum 3,5 feles és nem horganyzott 
Ekkora mérettel már offsetben is gondolkozhatsz, mint az utolsó videóban amit linkeltem neked
-
bandi0000
nagyúr
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
bandi0000
üzenetére
Na az akkor cirka 80 liter körüli lehet. A 400 mm -is átmérő már jó, viszont hosszban lehetne még 200 mm -vel hosszabb, szerintem falvastagságra 3 - 3,5 mm lehet. Az már egy belépő szintű smokernek jó, ha azt veszed alapul hogy az obiban meg hasonló helyeken, olyan 200 ezer környékén árulják a 1,5 mm falvastagságú "smokereket", akkor a tiéd klasszisokkal jobb lesz.
Ha tudsz hosszabb tartály olcsón vagy ajándéknét szerezni akkor ezt tedd félre, feleslegesen ne vág szét., max ha az egyik végébe beletoldasz minimum 20 - 30 centit. Ha egy 900 X 400 mm tartályt veszünk alapul, abba már egy cirka 650 X 380 -as rács belefér, az meg már komoly felület. A füst bevezetés, a fűst visszafordítás és a kémény csonk miatt, veszik el az a minimum 20 - 30 centi a tartályból, de ez elméletben ennyi, gyakorlatilag több lesz a holttér, főleg ha a vizesedényt is belekalkulálod. -
bandi0000
nagyúr
válasz
lemmy71
üzenetére
Nagyon titkosak ezek a méretek
Most vagyok itthon home office-ba, így volt időm, meg világosság rá
Szóval a tartály átmérője 40 centi, és 65 centi magas a tartály, 3 de inkább 4 mm vastag lehet a fala
Igazából így is úgy is kell venni még1 tartály szerűséget, szóval,ha kicsi ez, akkor lecserélhetem
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
bandi0000
üzenetére
Írtuk már hogy a profi smokerek 6 mm -től indulnak. De kezdetnek bőben elég egy 3 - 4 mm favastagságú is, otthoni felhasználásra tavasztól őszig bőven jó, ha odafigyelsz a kivitelezésre. Amúgy meg 4 mm felett már elég nehézkes tartályt találni és árban sem két forint lesz
Először is azt áruld el ha nem X aktás titok, hogy mik a te tartályod paraméterei
Kapisgálom hogy milyen reverse pizzasütő múlti dolgot szeretnél és szerintem meg is valósítható, de így jóval több lesz a precízios kézimunka rajta
Lenne is egy két ötletem hozzá, majd ha lelkileg felkészülsz rá. Az már biztos hogy magát a pizza sütő kemencét a reverse tűzdobjára kel építeni, így ha smokerként használod, sok hőt elvisz majd feleslegesen a kemence is hiába is lesz lezárva
Így majd jobban kell etetni a smokert, vagy valami komolyabb brikettel kell benne tüzelni.
Nézd meg ezt a videót itt egy profi offsettet gyárt az ember, egy grill és vaslapos sütővel megspékelt tüzérrel. Ha a grill részt letakarod egy lemez borítással akkor még talán a pizza is megsül benne. -
bandi0000
nagyúr
Köszönöm az eddigi tanàcsokat, és bocs a sok bugyuta kérdésért, de teljesen fel vagyok dobódva a projekt miatt, és ezen kattog az agyam üresjàratban :D
Van 3 dolog, ami az eddigi alapján kérdőjeleződött meg bennem1. Valaki emlïtette, hogy a jobb smokerek 4mm felett vannak, alatta, nyáron nincs gond.Ha szeretnék akàr télen is smookolni, akkor inkább keressek vastagabb tartályt?
2. Ezzel ne kövezzetek meg, alapból egy jó smooker a cél, de ha lehetne kettő egyszerre, akkor a tervezési fázisban ügyelnék rá. Szóval említve lett, hogy akàr pizzasütő/kemence is elérhetô, nem lehet egyesíteni a reverse és az overflow típust, pl két kimeneti csővel (egyik tömítve), és az alsó lemez ki/be tételêvel elérni, hogy mind2 módon üzemeljen?
3. A reverse flow esetén, hogy van szabályozva a hő? Csak úgy, hogy több kevesebb fàt rakok a kazàn részbe? Vagy szoktak rà tenni valami elhúzható szabályzót a füsthöz?
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
bandi0000
üzenetére
Az autógáz tartály nem rossz, és talán a falvastagsága is megvan 3 mm. formára és űrméretre is optimális szerintem. Régi ipari légtartályok amik még nagyon jók ilyen célra, vagy esetleg a gázos bojler, mert annak a tartálya hosszúkás. Az elektromos bojlerek inkább ducibb tartállyal vannak szerelve, de mondjuk tűztérnek egy 80 literes elektromos tartály már jó alap lehet
-
bandi0000
nagyúr
Mai napon megpróbálom lemérni, rohadt sötétedés miatt az ilyen dolgokat hanyagolom àltalában :D
Amúgy miből lehetne még? Ami el3g vastag is lenne? Boiler, autó gáz tartály stb?
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
bandi0000
üzenetére
Na úgy látom megelőztek a válasszal
Ahogy írták, bár helyesbítenék a profi smokerek 6 mm -is falvastagságtól indulnak. De manapság fellelhető tartályok amik még elérhető halandók számára is az olyan 2 - max 4 mm falvastagságúak, szerintem a tiéd cirka 3 mm lehet, az is jó már kisebb sütésekhez. Nyáron nincs is vele gond csak ha már a levegő lehűl 10 fok köré vagy az alá.
De ha ezt itt átolvasod akkor a kommentekben felhozzák a falvastagságot is.
Amúgy érdekes mert a linkben is klasszikus amerikai offsetnek indul a móka és a végén egy könnyebben kezelhető reverse a végeredmény
Nézd át a Feldon calculator -t is, de ara ügyelj hogy alaposan "alulra" vannak méretezve a levegő járatok és a kémény is
Azt hiszem hogy az építős linkben is szerepel ez a hiba valahol, ők is bele estek abba a hibába. Ahogy nézem a tartályodat és ha fekvő offset vagy reverseben gondolkozol, akkor arra alapból kell egy 120 - 140 mm átmérőjű kémény cirka 70 - 90 centi hosszúságban
-
lemmy71
Topikgazda
-
bandi0000
nagyúr
Át is futottam, illetve youtubon is találtam hasonlót, azt hiszem, hogy ilyen lesz.
2 kérdés merült fel bennem. Egy ilyen esetében, hogy szabályozzák a hőt, vagyis a beáramló füst mennyiségét? Mert nem láttam semmilyen elzáró reteszt.
A másik, meg, a linken látom, hogy hogyan áramlik a füst, egész ötletes, youtubon amit láttam, az olyasmi volt, hogy alulról kapja a füstöt, kvázi egy lemezzel képezett egy kis légkamrát, a lemezen meg sávokat vágott ki, ami https://www.youtube.com/watch?v=OCo_327N1TQ&t=589s [itt] látható, melyik verzió a jobb, beváltabb?
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
bandi0000
üzenetére
Ha nem horganyzott a belseje, ami nagy valószínűséggel csak festett, akkor bármit kihozhatsz belőle, még akár egy álló pizza sütőt is
De ha smokerben gondolkozol, akkor szerintem egy fekvő reversevel jársz a legjobban, ha még nem csináltál ilyesmit.
Itt kevesebb eséllyel égeted szénné vagy szárítod ki a húst, mint az offsetnél amit alaposan ki kell méretezni hogy jó legyen. Ráadásul a reverse fix plate -t nem csak füstölésre hanem nagyobb hőmérsékleten vaslapos sütőként is használhatod (hambi pogácsa sütés, vagy akár tortillát is készíthetsz rajta)
-
bandi0000
nagyúr
Jah, akkor ezek a függőlegesek egyenlőek a vizessel, ami a linkben volt.
Amúgy lehet maradok a vízszintes, külön tűzteresnél, mert akkor kicsit nagyobb hely lenne
A külön tűztérnek kell, hogy vastag anyagból legyen? Illetve a füst àtvetetéséhez lehet hasznàlni sima kandalló csövet pl?
-
bandi0000
nagyúr
Àhh, majd nêzek jó kis amcsi recepteket, friss húsból
Amúgy, a függőleges verziónàl azt nem értem, hogy hogyan választják el a tüzet, a hústól? Vagy eleve nem tűz, hanem inkább csak parázslás van? Mert ahol van külön hordóban êgéstér, ott azért könnyű szeparàltan tartani szerintem
-
bandi0000
nagyúr
Köszi srácok, ugye ezzel a technikàval, lehetne vajpuha marhát csinálni ugye? Igaz nem vagyok egy nagy stake sütő, egyszer próbàltam, egyik stake evő ismerősöm azt mondta jó lett, nekem nem jött be, mert ên azt szeretem, ha omlik a hús
-
dan1
tag
válasz
bandi0000
üzenetére
Mi egy talán 80 literes hajdú bojlerből csináltunk. 40.5 -os rács megy rá. LV körülbelül 1.5-2 mm . Azt mondják minnél vastagabb annál jobb ,de itthon ez is jól teljesített eddig. Vár egy másik nagyobb tartály ami 3-4 mm offsetté alakulásra, sajna nincs hova rakni egyelőre így hozzá se kezdtünk.
Amit érdemes megnézni a tartályon, hogy milyen a belseje .Horganyt nem ajánlják mert magasabb hőmérsékleten gőzölög tán. Zománcossal nincs baj.
-
lemmy71
Topikgazda
Úgy 5 - 6 éve csináltunk egy András - Ferenc napi közös grill partyt (asszony és gyerekek nélkül
)december elején szakadó hóesésben. Cirka húszan voltunk, kibéreltünk egy fél kocsmát a kerthelyiséggel együtt, nagyon ütősre sikeredet. Az étel mind egy morzsáig elfogyott, igaz megvolt hozzá a megfelelő alapozás is
Ha lesz hó és megteheted akkor csináld, nagy élmény felnőttnek és gyereknek is
-
Madoc
veterán
Santa maria grillt csinált már itt valaki? Téli elfoglaltságom ez lesz
. -
Precorus
tag
Hali!
Pár hónapja elkezdtem szemezgetni a kamadókkal. Kár hogy a big green meg a kamado joe is olyan milla fölötti normális(40-50cm) rácsméretben + kiegészítőkkel.
Aztán nemrég szembejött egy-két 'majdnem' túl jó ajánlat: 1 2
Kicsit utánaolvasgattam, az elsőnél van manuál, tq0020 névvel fut a dolog, rákeresve csak 60 találatot dob az aliexpress. Kerestem pár reddit/fórum posztot, egyet találtam aki kicsit jobban belemélyedett, és majdnem ugyan az a kerámia van ebben, mint a drágább brandekben.
Mivel nem értek a lovakhoz, és súlyra/falvastagságra jóknak tűnnek.... Már vagy 5x majdnem rányomtam a vásárlás gombra.
A kérdés felétek az lenne, hogy van bárkinek bármi tapasztalata kamadókkal? Vagy valami ismerősötöknek az unokájának a régi szobatársának hátha van egy, és meghívjuk beszélgetni a totyikba
-
need
addikt
Estét..
Egyre jobban kezd izgatni a BBQ szeretném kicsit jobban megismerni ezt a dolgot..
kezdésnek elkezdek vissza olvasni..
-
lemmy71
Topikgazda
Végre találtam egy rövid beszámolót az álmaim smokeréről szeretem az ilyen jellegű elemzést ahol egyaránt megtalálható a pozitív és negatív kritika. Nekem is vannak ezen smokerral kapcsolatban problémás észrevételeim, de összességében ez az "alapméretű" smokerek királya
Kicsi a kereke, hát igen ez elmondható és első ránézésre kicsit butának is találtam de mára már megszerettem még ha csak képről is szemlélhetem. Az meg hogy pázsiton nem lehet tologatni más tészta, ez szilárd burkolatra való, húzogassa az a füvön akinek két anyja van
Furcsállottam hogy a kéményen és a tűztér ajtón nincsenek huzat szabályzók, de gondolom a mester itt is a kiforrott egyszerűséget vette alapul és ha ez így jó, akkor teljesen felesleges mindenféle cullanggal tele aggatni a vasat
A bőségesen megnövelt tűztér és tökéletes kémény kialakítással elérte hogy nem széntablettát készít az offset, ugye sokan ezért ockodnak az offsettől. De ezzel a kémény kialakítással a hő és a füst gyönyörűen cirkulálva spirálisan megy a kamrában és a füstcsövön is úgy távozik. Ez nemcsak elmélet hanem szikla szilárd tény is, hasonló az én kialakításom is és a teszten jól kivehető volt az áramlás meg a tökéletes huzat.
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
hegegabi80
üzenetére
Na majd ha ott leszek akkor lefotózóm üzem közben
De ahogy már írtam, nem egy nagy szám vaslapos sütésre, nehezen melegszik fel a perem és a hőfok sem stabil rajta. A közepébe amikor beteszi a rácsot azon jól lehet grillezni, de a széle max melegen tartónak jó. Egy hagyományos tárcsa százszor jobb választás
Amúgy ugyan azt képzeld el mint amit gu007 linkelt, annyi különbséggel hogy nem domború az alja, magyarán a felninek az alsó pereme lett levágva és a kerék csavar furatain kapja a levegőt alulról. -
Ittnemaz
aktív tag
Uds ben 0-10 fok között meg van a 120-130°C csak a kosarat többet kell pótolni. Én faszen és brikett keveréket használom, de nem webert.
Hát megtanulni nem most érdemes,tenykeg magasak az árak. És eléggé pontosan kell hegeszteni a szekrényhez.
Mindkettőnek (ofszet és szekrény) van előnye és hátránya a másikhoz képest,sajnos el kell dönteni melyiket akarod. -
lemmy71
Topikgazda
Ez nem rossz, az egyik havernak van hasonló. Neki egy átalakított 22 colos pótkocsi felnibe van egy rozsdamentes perforált mosógépdob az a tüzér, körben meg egy cirka 15 centi széles 4 -es acéllemez van. Azon süti a húst, egy gond van vele hogy nehezen melegszik át, amúgy látványos nagyon. De bitang nehéz, nem egy tedd ide meg oda kategória, a lába annak is valami bazi nagy acél csőből van és egy beton tuskóval bent van a földben
#1536 tsboj
Ebben az időben (10 - 15 C) még vidáman feltudod fűteni azt az 1 mm -is smokeredet is, max több brikett kell hozzá. A weber nagyon jó én is szeretem, a long változat tudja a 3 órát bőven. De ez a lidl -s sem rossz és árban jóval olcsóbb is, nyáron próbáltam és írtam is róla, egyenletes hőfokon dolgozik.
Amúgy ha egy két vagy három centis kőzetgyapot szigetelést rátudnál varázsolni akkor az sokat segítene a helyzeteden, azt könnyebb megcsinálni mint egy komplett újat."Nem tudok hegeszteni, de arra gondoltam hogy ez volna a tanulo project
"
Ha így vagy vele akkor, max egy offsetben gondolkozz, az sem egyszerű de talán annál kell a legkevesebbet heftelni
-
tsboj
csendes tag
válasz
lemmy71
üzenetére
Koszonom szepen az alapos valaszt, tetszenek az ajanlasok, eszben tartom oket.
Reverse offsetben gondolkodom, kinezetre is tetszik meg a mostani sutom is offset es tetszik. Irtak itt paran a szekreny smokereket, megnezegetem azokat is.Weber brikettel szoktam futeni, nyari idoben este (akar 11-kor is) tudtam magas hofokot generalni es tartani 2-3 oran keresztul, amikor csirkemellet es combot csinaltam. Igy osszel nem tudom mit tud produkalni a sutom, kicsit szkeptikus vagyok, szerintem hidegebb idoben (10-13 fok korul) nem fogom tudni elerni vagy tartani a kivant 100-110 fokos belso homersekletet a sutoterben. Jelenleg az uj maghomeromre varok, szoval szerintem jovohet elejen fogom tudni kiprobalni. Nagyon kivancsi vagyok.
#1532 Ittnemaz:
Nem tudok hegeszteni, de arra gondoltam hogy ez volna a tanulo project
-
gu007
aktív tag
válasz
lemmy71
üzenetére
Teljesen jó, megérte megcsinálni. Jól tartja a hőmérsékletet és keveset fogyaszt. Akartam csinálni pizzasütőt amihez nem sok lemez kellett volna, a szekrény szmóker anyaga került annyiba tavaly mint most ez a kevés lemez. De ettől függetlenül is elengedtem a pizza sütést, nem jött be annyira, hogy ezzel foglakozzak (szerencsére lehet rendelni nápolyi stílusú pizzát igy probléma megoldva). A tartály fenékből meg lesz egy [ilyesmi] . Lába már megvan, 400-as cső lesz, sütőfelületet kell még beszerezni.
-
lemmy71
Topikgazda
Üdv itt

Annyira nem olyan rossz az amit vettél, bár igaz ami igaz nem egy egész marhaszegy füstölésére való. Szerintem oldalas csirke és kisebb húsok füstölésére jó az a szerkezet, persze nyáron. Na meg grillezésre tuti hogy tökéletes, nem tudom mivel fűtesz benne, de ha brikettet használsz azzal magasabb és stabilabb hőt tudsz előállítani. Arra rádobsz egy két tölgy vagy cseresznye esetleg kökény kocsányt és kellemes füstöd is megvan.
De ha a rácsra felteszel egy 3 mm -is vaslapot és jól befűtesz a tűztérben akkor lehet hambi pogácsát vagy akár tortillát is sütni rajta.Nem tudom hogy mit is szeretnél készíteni, UDS -t vagy offset esetleg reverse -t.
Ha fekvő offset vagy reverse ben gondolkodsz akkor a hagyományos lemez hordót felejtsd el, az nem arra való, max grillezni jó és persze UDS -nek.
Anyag beszerzés, na az jó kérdés mert iszonyatosan elszaladtak az árak, egy igazi offsetnek legalább 6 mm -is falvastagságú tartály kell. Na olyat tartályt szerezni szinte lehetetlen, a lehengereltetett acél lemez meg egy kisebb vagyonba kerül. A most beszerezhető tartályok cirka 3 és 4 mm falvastagság közt vannak (nyári használatra az már jó), ezek lehetnek légtartályok vagy bojler.
A 200 literes sütőterű offset amiben gondolkozol, szerintem első építésre túlzás. Egy 100 - 120 literes szivar alakú tartály már bőven kiszolgál egy nagyobb családot vagy haveri társaságot. Ott már cirka 70X40 -es sütőrácsról beszélünk, amire ráfér két három tábla malac oldalas
A hagyományos elektromos bojler tartályok, szerintem ducik ilyen célra. Én inkább gázüzemű bojlert keress, azok arányosan nyújtottak, talán tüzérnek átalakítható egy 80 literes elektromos bojler. Ezeket vagy internetes oldalakon megtudod szerezni 5 - 10 ezer forintért, de sokat lehet találni a helyi vastelepeken (MÉH) is ócskavas árban. Na meg egy hely ahol megtudod csinálni és némi szerszám (hegesztő, flex és rengeteg korong, kalapács stb.
)
Ha meg van az alapanyag (tartály) akkor már lehet gondolkozni hogy mit is szeretnél. Erre ott van a feldon calculator de szerintem sok hiba van benne, főleg a kémény és a tüzér térfogata, plusz a levegő nyílások is "érdekesek". -
tsboj
csendes tag
Sziasztok!
Nyar elejen vasaroltam egy Landmann Vinson 200 offset smokert grillezesre es fustolesre. Sajnos csak utolag melyultem el a temaban es jottem ra, hogy a Vinson 200 lemezvastagsaga (1.5mm) eleg sovanyka es nehezen tartja a hot indirekt sutesnel, direkt grillkezesre egyebkent tokeletes. Eddig csak 2-szer probaltam ki smokerkent, es meg sokat kell tanulnom. Nem adom fel, meg 1-2-3 evig jo lesz, de szeretnek a jovoben egy igazit

Ezen gondolatmenetet folytatva elkezdtem olvasgatni es videokat nezni (Essejó blogpostja, lemmy71 YouTube videoja stb.) arrol, hogy hogyan lehetne egy sajatot epiteni. Bennem szemelyszerint mar a 0. lepesnel kerdesek merultek fel, ami az anyagbeszerzes:
1. Hol tudok vasarolni megfelelo meretu tartalyt? (Szerintem 200L eleg lenne a sutoternek). Pest megyeben elek.
2. A kb. 200 literes olajos hordok lemezvastagsaga altalaban 2-3 mm (amennyire en tudom legalabbis) es ez meg csak nagyjabol a fele annak ami szerintem kellene (5-6 mm). Milyen tipusu tartalyokat kellene keresnem?A 3. es 4. kerdesem megegyezik az elsovel es a masodikkal, csak nem a sutoterrel kapcsolatban, hanem az egesterrel.
Elore is koszonom a valaszokat!
PS.: szimpatikus a csoport, szerintem fogok meg hozzatok fordulni kerdesekkel illetve megosztom a tapasztalataimat a jelenlegi sutom hackeleseirol

-
lemmy71
Topikgazda
válasz
Max1mus
üzenetére
Gondolom észnélkűl berendelt valaki egy vagonnal, most meg nem győznek tőle szabadulni
Nálunk is szokott ilyen lenni, holnap én is elnézek a lidl -be hátha akad valami olcsó cucc.
Én most a weber 8.8kg briktettjét vadászom, ha lemegy valahol 5 ezer alá akcióban akkor 4 zsákkal berendelek. Tavaly 12 eu -ért hoztak német -ből ilyen kiszerelésűt, azóta nagyon megszerettem brikettel való sütést.
Elsőnek egy kicsit viszolyogtam tőle, de ha az ember nem valami kínai "kovács" brikettet használ akkor nincs gond. Amúgy a lild -s brikett sem rossz, nyáron kipróbáltam
#1528 Precorus
+1
Ahogy mondod, annak úgy van meg az igazi varázsa. Egy spontán sütésnél nincs jobb, főleg ha valahol a "világ végén" vagy a négyszögletű kerek erdő közepén
-
Precorus
tag
válasz
bjeno76
üzenetére
Ha neked tetszik, használjátok, és jókat esztek, akkor az egy jó grill.
Egyszer páran az osztályból összeverődtük, és kimentünk szalonnázni a szomszéd faluba. Mesés hely, tavacska a völgyben, szép erdő, minden ami kell.
Egyik csajszi hozott ilyen bolti pácolt csomagolt húst. Néztük, hogy ez most wtf? Hogy gondoltad?
Na de húst nem viszünk haza nyersen (sehogy sem
) , szóval szereztünk egy kis bemélyedéses követ, körberaktuk a tüzet pár másik kövel, emezt meg a tetejére, és istenien megsült. Jópárszor voltunk így, azóta direk köveket vadászunk a patakocskából(mellől) amikor megyünk, már úgy készülünk. Még csak egyszer sikerült a szívbajt ránk hoznia egy hatalmas pukkanásnak, ugye a vízben éveket dögönyöző kő szív magába annyit, hogy meleg hatására elpattanjon
Mondhatnám úgy is, hogy mi lusták vagyunk ilyen cuccokat cipelgetni, ha van minden helyben
-
-
bjeno76
újonc
Tudom, jóval egyszerűbb grill, amit én vettem, és amit a többség használ, de iszonyú praktikus és designos szerintem. Ha kirándulni megyünk, simán visszük magunkkal, meg egy kis faszenet, sütni valót. Ár-érték arányban is megéri. https://ajandek.shop.hu/termek/zold-b%C3%B5rond-grill/7846
-
lemmy71
Topikgazda
Mostanában néha nálam is előfordul hogy nem látom a képeket, főleg a kinagyítást kell többször újraindítani, na de majd a PH megoldja
Ahogy írtam eddig nem volt gondom a Szilas termékekkel, előszeretettel vásároltam őket, szerintem kenterbe veri a kotányit
Lehet valami rossz szériát fogtam ki, egy kartonból vettem két tasakkal de mindkettőnek "fura" szaga volt. Amit linkeltél olyat már vettem, habanero chilit szoktam még venni azt nagyon szeretem. Tyűha, tényleg vannak húsárak a Brock -nál
viszont a faszén még mindíg jó árban van, kár hogy olyan messze van tőlem, két ezres postával meg már nem olyan nagy biznisz lenne, bár tök mindegy úgy sem postázzák el
Amúgy tiszta gyertyán faszén néha szokott lenni a pennyben is, 5 kg. -s felirat nélküli barna papírzacskós kiszerelésben. -
Essejó
Topikgazda
BRock faszén weboldala.
Már Prémium kategóriás húst is árulnak. Az árakat elnézve én nem itt fogom beszerezni a hétvégi sütéshez a cuccot. Na jó, a faszenet igen.
-
Essejó
Topikgazda
válasz
lemmy71
üzenetére
Ez azért vicces mert a nem hivatalos mobil PH app akkor nem működött, és mobilon böngészőből nem látszódott a kép. Azóta már megy az app, és látszik a kép. Most viszont asztali gépen böngészőben akartam megnézni és ez van a kép helyett:
Na erre kössön valaki csomót.
Egyébként használtam már ilyet és nem volt büdös, de tény jobb amit a kertben szedek frissen.
Lehet kifogtál egy állottat. De esetleg próbáld ki helyette a Chipotle chilit. Füstölt tört chili... mmmmm 
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
Peetta14
üzenetére
Nem tudom hogy pontosan mit is szeretnél tudni

Én tavasszal szereztem egy 8mm kazánlemez lapot amire körbe egy gátervasat hegesztettem peremnek hogy ne folyjon le róla a zsíros szaft. Ahogy te én is a grillre teszem csak én brikettel fűtök alatta, sokkal egyenletesebb a hője. A tortilla tésztát én élesztővel kelesztem, hagyományos búza lisztből sóból étolajjal tejjel és élesztővel készítem. Zsemlényi darabokat szoktam csinálni amit le is lehet fagyasztani. Vörös marhahúsból egy kis bors só és némi fokhagymából elkészítem a húspogácsát, amit a zsíros vaslapon sütök. Közben egy két bacon szalonnát és szeletelt házi kolbászt is felteszek a lapra. Szeletelt erős zöldpaprikát paradicsomot vöröshagymát és tv paprikát lecsós alapra dísztelem. Közben a kinyújtott bucit is sütöm a lapon és néha megtunkolom a belső részét a kisült szafttal. Amikor minden megsült, belepakolom a tésztába és teszek mellé egy két karika lilahagymát és egy vékony trapista sajtlapot, majd össze csukom és még így melegítem egy rövid ideig. Én ajvárt meg uborkát nem teszek bele, így szeretem magyarosan, a kolbász és a szalonna jó szaftot ad neki
Persze ki hogy szereti, lehet még gombát ubit stb. bele pakolni.Tavasszal kipróbáltam a Gianni féle pizzatésztát, az is jó tortillának ha folyamatosan szafttal tunkolgatod sütés közben, akkor nem szárad ki
-
lemmy71
Topikgazda
Egészségedre 🍺
Én is bontok egyet, bár én pár száz négyzetméter fűnyírás után vagyok
Erről a jalapenoról jut eszembe, hogy a múlt hónapban vettem két zacsi Szilas -t de valami fertelmes büdös volt, pedig a Szilas termékekkel eddig nem volt gondom.
Töltött karajon agyalok már jó ideje, két szelet enyhén ki klopfolt fokhagymával és borssal bedörzsölt karajközé egy egy szelet kemény sajt lapot és enyhén megdinsztelt zöldpaprikát lilahagymát és paradicsomot tennék. Az egészet bele tenném sertés hashártyába és úgy sütném meg faszénen, talán egy két vékony szelet erdélyi szalonnát elbírna
-
Essejó
Topikgazda
Sajna fotóra nem volt idő

Sajttal töltött Jalapeno paprikával töltött, rubozott csirkemell, baconba tekerve, készült az UDS-ben. A vége előtt 20 perccel egy kis Almavajjal átkentem. Illetve a tányéron is öntöttem rá egy picit. Most kerítek egy Sört és valami kényelmes helyet.
-
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
Precorus
üzenetére
Hirtelen a faszénre gondoltam
Én egy ilyen békebeli hajszárítót használok, az elektronikai hulladék konténerben találtam
Tökéletesen teszi a dolgát, egy kis apróra hasított keményfából tüzet rakok, arra megy a faszén vagy a brikett és pillanatok alatt beizzítja a hajszárító.
De nagyon szemezgetek ezzel a kínai csodával valahogy a grill vagy majd a smokerre applikálom és csak tekerek egyet egyet néha rajta
Új hozzászólás Aktív témák
- Napelem
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- AMD off topik: VGA, CPU, APU és minden, ami AMD
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Parfüm topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Windows 11
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Kompakt méretű Jura Ena micro 90 One Touch beépített cappuccino fejjel
- Saeco Syntia digitális automata kávéfőző szálcsiszolt fém burkolattal
- Jura C60 I Szervizelve I Easy-cappuccino fej I 3 hónap garancia I Számla I Beszámítás
- Herman Miller Aeron B ergonómikus irodai szék
- SZUPER Akcióban Új Bontatlan Dyson V15 Origin 3 év gyártói garanciával Azonnal Átvehető
- Eladó Samsung Galaxy A55 5G 8/256GB fekete / 12 hónap jótállás
- AKCIÓ! ASUS TUF GeForce RTX 3080 Ti 12GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- CÉGEK FIGYELEM!! iPhone 11 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - 27% ÁFA-S SZÁMLA Kártyafüggetlen, 100% Akks
- Razer Iskur Gaming szék, zöld
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

) , szóval szereztünk egy kis bemélyedéses követ, körberaktuk a tüzet pár másik kövel, emezt meg a tetejére, és istenien megsült. Jópárszor voltunk így, azóta direk köveket vadászunk a patakocskából(mellől) amikor megyünk, már úgy készülünk. Még csak egyszer sikerült a szívbajt ránk hoznia egy hatalmas pukkanásnak, ugye a vízben éveket dögönyöző kő szív magába annyit, hogy meleg hatására elpattanjon
viszont a faszén még mindíg jó árban van, kár hogy olyan messze van tőlem, két ezres postával meg már nem olyan nagy biznisz lenne, bár tök mindegy úgy sem postázzák el