- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Rap, Hip-hop 90'
- Gurulunk, WAZE?!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
jim bcs
nagyúr
Előző hónapban vettem egy ilyen csodát 32k-ért az Auchan-ben akciósan, hát ez valami veszett jó, olyat lehet vele grillezni, hogy csak na. Pl. a tarját vaj puhára lehet sütni, ennyit megért
-
kk831228
addikt
Itt a rockhill-nél, nem tudom mi a hordó alján az a menetes csatlakozás, ami szabadon van...? 🤔 Meg mitől függ a tetején a kémények száma meg a kialakítása...? 🤔
120-as hordónál szerinted mennyi grillrácsot érdemes rakni felülre... ?
A levegőztetőket hogy kell elhelyezni, mindegyiket a a tűztér alá, vagy egyet alá, egyet szintbe, és egyet fölé..?
-
Essejó
Topikgazda
Szóval annak a kosárnak van értelme. Egyszerűbb nagy mennyiségű faszenet abban berakni, mint felpúpozni a rácson, aztán utántöltéskor csak kihúzod, előre szeded a parazsat és mögé pakolod a szenet, a benne levő terelő lapok értelme az, hogy lassan ne egyszerre gyulladjon be az egész. Grillnél kell a sok parázs, de bbq esetében nem a gyorsaság a szempont hanem a kellő hő sok órán keresztüli biztosítása. Egy egybe 3-4 kg-os tarja akár 6-8 órát is tölt a piten, egy marhaszegy akár 12-14 órát, és ha azt egy töltéssel meg tudod csinálni (a szegy esetében ez tuti kizárt) az a legjobb. Akkor nincs jelentősége a kosárnak és elég egy sima rács ha nem faszenes hanem tisztán száraz hasábfás tüzelés a cél, akkor még igazából külön légbevezető sem kell, mert abban az esetben az ajtó nyílásával szokták szabályozni az égés intenzitását. Nem értem, hogy gondolod, hogy elöl hátul alulról, hogy engedjen be még levegőt, és az keveredjen. Minek? Az égés akkor a legjobb, ha az oxigént a rács alól kapja a tűz és az szépen felmelegszik. Egyébként is a kosár nélkül csak a rácsot tekintve hogy engedjen fel hideg levegőt alulról ami keveredne? Persze lehet második levegő bevezetést csinálni, a tervezett parázskupac magasságában kell még egy légbevezető az ajtón. Ezt másodlagos levegőbevezetésnek hívják, itt a friss hideg oxigén hatására megnő a hőmérséklet, viszont kevesebb lesz a füst, tehát bbq esetén felesleges, de ezzel már elérhető a grillező hőmérséklet. Viszont ebben az esetben kell egy terelő lemez ami megakadályozza hogy a tűztér hátsó felén a füst bebukjon a sütőtérbe, tehát azt előre vezeti.
A hőmérséklet tovább emelhető, ha a bevezetett másodlagos levegőt előmelegíted. Ekkor már mondhatni tiszta füstmentes égést kapsz kékes színű lángokkal és igen magas égéshővel. BBQ-hoz teljességgel alkalmatlan. -
lemmy71
Topikgazda
Az a hagyományos kisméretű 25x12. ennél van egy régebbi ami patinás és majdnem egy centivel nagyobb
ezekből sok a pecsétes a CTS felírttal, legalábbis nálunk a déli régióban. Utána jönnek a nagyméretűek ezek már nagyon patinásak
Majd készítek neked képet róluk, nem rég szereztem be cirka 2000 darabot van mind a három fajtám.
Azt hogy nagyméretű van a tiédben én azt pontosan nem tudtam de ezt írtam is, mert a ép csalós volt, csak jó tanács ként írtam hogy a nagyméretűnél vigyázni kell a fagyásveszélyre.
A turbótárcsával szépen megtudod csiszolni a téglát, igaz jár némi porral, utána sav szépen kiemeli a tégla szerkezetét és védi is. -
lemmy71
Topikgazda
Jó a tűztér elgondolás, de hagynák a két szélén levegőjáratot így ís szépen keveredne a levegő és jobb a huzat is
Így is meg lesz bőven a kellő hőmérséklet.Az a tűzkosár amit Essejó linkelt az teljesen felesleges neked, azok a terelőlemezek semmit sem érnek ha alul lesz a kosár, tök felesleges
Az akkor érne valamit ha a kosár egyszintiben lenne a kéménnyel és oldalirányban kapná a huzatot, bér akkor is csak úgy tudnám elképzelni a működését hogy csak az elejét gyújtanám be és fokozatosan izzana fel a többi faszén. A levegő így úgy gyorsan keresztül megy át rajta mivel nem egy zárt rendszer, szóval maga levegő hömérségletett nem nagyon befolyásolja.
Én nem sokat kínlódnak vele a helyedbena jó múltkorában készítettem egy próba tűzteret. 10 -es köracélból készítettem egy rácsot 3 centis hézagokkal és arra egy kibelezett mosógép perforált acéldobjának egy darabját raktam, Gyönyörűen égett rajta a faszén, a rozsdamentes mosógép dob gyönyörűen bírta, annyi hogy elszíneződőt.
-
ProdyG
őstag
Ahogy korábban írtam egyszer, van egy Napoleon gázgrillem. Még nagyon kezdő vagyok, próbálkoztunk most hétvégén is különféle húsokkal. A napokban beszéltetek erről a témáról, amin végig is futottam.
Szóval 3-féle húst grilleztünk tegnap:
- csirkemell
- sertés karaj
- sertés tarja
Hát kb ahogy ti is írtátok, a sertés nem olyan egyszerű, mint a csirke. Szeretném a sertés/marha dolgot erőltetni kicsit, mert borzasztóan unom már a csirkét
A tarja viszonylag oké lett, ugye az nem egy túl száraz hús alapból sem, de a karaj borzasztó száraz lett (bepácoltunk amúgy mindent előtte 1 nappal). Legközelebb próbálok vastagabb szeleteket csinálni, 2 ujjnyi, vagy 2-3 centiseket, valahogy így írtátok... igaz így hirtelen nekem ezek elég vastagnak hangzanak. Illetve a citromleves bekenést is kipróbálom majd.Az nem teljesen tiszta még nekem, hogy mire való a grill fedele. Korábban főleg olyan grillezőket láttam, használtam, aminek nem is volt fedele. Most ezzel a gázgrillel elvileg csodákat lehetne művelni, csak meg kell tanulni használni
Sokszor járok úgy hússal, zöldséggel, hogy a külseje megég, belül pedig nyers. Ez a leggyakoribb hiba nálam jelenleg. Fedél lent-fent, nem igazán számít.
Ha leveszem az égőket takarékra, vagy csak simán indirektbe tolom (pl bal oldalt megy az égő, jobb oldalt meg vannak a húsok) és ezek mellett lehajtom a fedőt, akkor igazából ez olyan, mintha a gázgrill egy sima sütőként funkcionálna, nem? Ilyen módon nem érzem azt, hogy én igazából GRILL-eznék...
Ha viszont direktben grillezek, fedéllel vagy anélkül, akkor gyakran összejön ez az égett külső - nyers belső dolog. Mi lehet itt jó megoldás? Direkt plusz indirekt grill vegyesen esetleg? A fedőt használjam mindig?
Köszi a tanácsokat! -
ProdyG
őstag
Sziasztok, kb 2 hete lefotóztam nektek az új bográcsozónkat, csak nagy kertépítésben vagyunk és nincs időm válaszolni se...
Kérdeztetek a bográcsozó felől, bevallom, kőművesek csináltak mindent, nekem nincs sok közöm a dologhozCsináltak több dolgot, térkövezést, kerti konyhát... majd a konyháról is készítek egy képet. Szóval a szakmai kérdéseitekre nem feltétlen tudok válaszolni.
lemmy: Említetted a nagy és kisméretű bontott téglát. Ezek itt mind 25 x 12 centis téglák, ezek a kicsik, nem?
Illetve, hogy régi fajta téglát keressek, mert sok benne az "új bontott tégla": hát nem tudom mit értesz ez alatt, de én ebben nem sok újszerű téglát látokugyanarról a helyről származik mind, eléggé patinás állapotban vannak.
Turbó tárcsa - "szépen könnyedén áttudod csiszolni és lenolajjal átkenheted vagy csak simán lesavazod a téglát" - ez miért is kellene nekem?
A tűztér alján van 3 lyuk, csak nem látszik a képen.
Köszi a jókívánságokat és az infókat -
Essejó
Topikgazda
-
Essejó
Topikgazda
Jó a kép!
És igen mindenképp alulról add a levegőt neki. Szerintem csinálj egy hasonló tűzkosarat, és azt tedd a rácsra, ez itt a képen kb 10-15 cm magas, ha alatta hagysz 5 cm et a levegőnek és a pernyének az szvsz elég kell legyen, és még van 10 cm-ed felfelé. De akár rá is számolhatsz + 10 cm-et a tűztér magasságához és akkor tuti.
a kép a: Közel a Tűzhöz
Verseny-BBQ Team Szekrény smoker – Így építettük mi oldaláról származik. -
Essejó
Topikgazda
Ja ha olcsó kell akkor (ne!) vedd meg a hulladék kínai töltényt kb 20-30 ezer. Elátkozod majd azt aki ajánlotta.
Pillants rá. Vagy készíts magad egy 60 literes levehető tetejű hordóból egy UDS-t. Bár az is kapható készen. A 40 literes olyan 40 K HUF körül-től kb. A kulcs szó ebben az esetben RockHill BBQ
Én 200 literes hordóból készítettem magamnak, de az kicsit nagy lenne teraszra [kép]
Vagy elnézel a Metro áruházba és keresel egy ilyet: [kép] -
fausto
addikt
Sziasztok,
Szoktatok sajtot grillezni? Kinek mi vált be?
Nekem eddig a grill camambert jött be. Próbáltam más fajtákat is, de elég "gumis" lett a hatása.
Azon gondolkoztam, hogy vajon van bármi speciális a grill camamber-ben? Ha egy simát teszek a rácsra, akkor elolvadhat? Illetve nem is rácsra rakom, hanem fóliára (én először csomagolom, majd fólián sütöm) -
Essejó
Topikgazda
Hogyan készítsünk BBQ Oldalast egy Weber gömbgrillben.
Felhívom a figyelmet arra a zöld kupakos chili szószra, amivel az oldalast lekente rubozás előtt. Az az úgynevezett Kakasos. Talán, sőt biztosan nem az elérhető legerősebb szósz, viszont nagyon finom és hazai viszonylatban is könnyen beszerezhető. Amikor legutóbb vettem 1500 Ft volt egy ilyen kis üveg.
[kép] -
Essejó
Topikgazda
A Töltényszmoker lesz akkor a te barátod.
-
gu007
aktív tag
-
sharp4
őstag
Sziasztok!
Erkélyre keresek több funkciós (grill, smoker) grillezőt. Mivel erkélyen lenne elhelyezve, ne legyen túl nagy méretű. Tudnátok ajánlani vmi bevalt eszközt?
-
gu007
aktív tag
Kicsit felkerekítettem, azért írtam 300-as méretet. Online kalkulátorral számoltam az átváltást. Nagyjából kezd összeállni, hogy mit is szeretnék majd csinálni. Már csak hozzá kellene fogni beszerezni a hozzávaló anyagokat.
Leírást átnéztem amit linkeltél.
Az összefoglalóban is benne van.
-
lemmy71
Topikgazda
Hogy jött ki az a 300x300x300 doboz, biztos jól váltottad át a számokat, mert a 27% kal nagyobb tűztér elég nagy eltérés
Amúgy meg az a kalkulátor egy iránymutató, rengeteg építést és kész offset smokert néztem már a neten, de szinte mind más és más arányban építi a tűzteret, magyarul halál pontos méret nincs
Magyar oldalon a [nyárspolgár] a smoker tartálynak 40% -ka volt a tűztér mérete, de általában 1/3 arányban érdemes gondolkozni. A tűzteret legalább 3mm lemezből készítsd.
[Itt] találsz magyar leírást, lehet hogy valahol már a topikban is megosztotta Essejó, de én most nem keresgetek.
Én egy [ehez hasonló offset grill kombóban] gondolkodom, ennek a tűztérdobozára egy wokkot vagy egy kisebb bográcsot is felrakhatsz. 90x45 tartályom van erre a célra 6 - 7 főre elég ahogy számolom, cirka 15 szelet tarja elfér majd a rácson -
lemmy71
Topikgazda
-
gu007
aktív tag
Köszi a linket! A belső átmérő 300 mm körül van, annak a negyede 75 mm ahova elméletileg a reverse plate kerülne. Erre a célra elég a 2-es lemez? Lemez fölé 30-40 milivel mehetne a rács? Mert akkor még viszonylag maradna hely a húsoknak. Kalkulátor szerint egy 300x300x300-as tűztér már 27%-al nagyobb mint az ajánlott. Lenne miben "tüzelni"
-
kk831228
addikt
Igen, azert tettem le a cserepet sérülékeny is meg nehéz is, viszont otthonra szerintem pöpec... 👌
Hordóból 60 l - es lenne a legpraktikusabb, de ott már csak 34 cm rács megy bele... Írtam e-mail-t, elküldik de nekem kell intézni a futárt...
Majd beszélek velük holnap, hogy megoldható - e hogy a külseje se legyen lefestve, mert csak fölöslegesen sz..pás lesz nekem vele hogy leszedjem vagy leégessem...
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
kk831228 #564 üzenetére
Én is körbenéztem délután itthon és találtam is két bitang nagy cserepet
Igen eléggé nehezek ezek a cserepek és szerintem könnyen törik is, ez nem az a pik nik túra felszerelés fogd és vigyük cuccDe itthonra tökéletes lenne, már csak itthon kell megmagyarázni hogy minek megint egy új grill és miért a virágcserép lesz a kísérleti alany
A 120 literes hordó sem lesz az a zseb kategória neked, bár abba már tudsz pakolni
Biztos elküldik azon ne aggódj, van az a pénz -
kk831228
addikt
Megnéztem ezeket a cserepeket az Obi-ba, vannak szép nagyok, viszont nem igazán könnyűek, szóval nekem hurcolászni felejtős, otthonra persze nem rossz, de akkor ott van a 200 - as USD is... Szóval elvetettem... 😬 Marad egyelőre a 120 - as hordó, ha lehet belőle venni 1 db - ot is... Na meg persze ha elpostázzák Zalából....
-
gu007
aktív tag
Sziasztok! Szeretnék csinálni egy offset smokert amihez lenne itthon kezdésnek egy autó gáztartály aminek a belső átmérője kb 30 centi. Van értelme ilyen átmérőjű tartályból megcsinálni?
-
Essejó
Topikgazda
válasz
kk831228 #555 üzenetére
Ó, készül 45 literesből is tudtommal. Egy rács, 3-4 före tudsz benne sütni. Ha van Facebook-od akkor keress rá a Rockhill uds-re ötletadonak, rengeteg képük van fenn. Megjegyzem, hogy nincs közöm a céghez, azon túl, hogy távoli ismerős a tulaj, illetve 1x találkoztunk Taksonyban a BBQ Majálison pár éve. Akkor láttam először UDS-t testközelben, és döntöttem, hogy csinálok magamnak.
-
lemmy71
Topikgazda
A nagyméretű bontott tégla nem ajánlatos fedetlen helyre, nem igazán bírja a fagyot, bontott kisméretűtéglában gondolkozz
Maga az épített négyszögletű tűztér a legegyszerűbb, fölég első építéskor, majd a következő lehet már bonyolultabb
A tűztér belsejét, samott por és vízüveg keverékével érdemes bevakolni, vagy akár samott lappal is bélelheted bár az árban húzósabb. A tűztér tetejére 40X40 -es szögacélból kell egy keretet készíteni, aminek az oldalára acél tüskéket kell hegeszteni és falazáskor azt a téglasor közötti fugába kell tenni. A szögacél belső részére körbe 10X10 gátervasat kell hegeszteni amin megáll majd a grill rács. Én a rácsot fixre hagynám, síkban a tűztér tetejével, inkább maga a faszéntartórácsot tenném olyan 15 - 20 centire a rácstól. Maga a tűzteret egy autó felniből vagy expandált lemezből de 12 -es hegesztett köracél rácsból is megcsinálhatod. Grillrácsnak vagy veszel készen, esetleg vágatsz méretre expandált lemezt vagy 8 -s köracélból meghegeszted magadnak, cirka 1,5 centis közökkel.
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
kk831228 #550 üzenetére
Szia!
Arra készülj fel hogy amit linkeltél az egy vékony lemeztartály a belsejében egy gumilabdával. Nem sok hőtartása lesz, de viszont könnyű és így könnyedén szállítható. Elképzelhető hogy amikor majd jól bemelegszik, akkor a smokerded megvetemedikAz olcsó bolti smokerek is hasonlóan vékonyak, de azoknál a vágások peremezve vannak ami ad egy merevséget az anyagnak.
A légtartályok vastagabbak, kamion pótkocsi légtartály van hasonló méretben, bontókban használtan találsz -
Nerazim
őstag
Köszi szépen átolvasgattam. Arra esetleg van ötletetek, hogy egy sima egyszerű téglalap alakú körben zárt (nagyméretű téglából, alul szellőző nylással) sütőhelyiség ahol szalonnát is lehetne sütni, hogy tudék kialakítani grillezőrács fogadására alkalmas felfogatást? Milyen lehetőségek jöhetnek számításba, mert egyelőre tanácstalan vagyok. Esetleg magasság állítás is jó lenne.
-
kk831228
addikt
Üdv!!
Tölténysmoker készítésén gondolkozom, és érdeklődni szeretnék mennyire lehet jó valami ilyesmi tágulási tartály : [link]
USD is jó lenne csak nem annyira szállítható, olyasmi kellene ami elfér egy nagyobb csomagtartóba. UDS esetleg ha szétszedhető lenne akkor férne el talán...
Ezért gondoltam volna valami lég- / tágulásira...
Szerintetek...??
-
Essejó
Topikgazda
Az alábbi írást a szerző engedélyével teszem közkincsé!
BBQ Malacfej Originál
Mint azt sokat tudjátok, elég régóta foglalkozom csontos malacfej sütéssel, mondhatni az egyik védjegyem. Mivel a csonton sült húsok nagyon közel állnak a szívemhez. Sertésoldalas, marhaborda, egész csirke, negyed / fél /egész malac. csak néhány a nagy kedvencek sorából. Jelen leírás hosszú idő kísérletezéseinek a végeredménye.
Mindezek közül a legnagyobb kedvenc a malacfej nálam. Íme néhány szempont ami mellette szól:
- Olcsó
- Könnyedén beszerezhető
- Változatosan elkészíthető
- Minimális a hibázási lehetőségek száma
- Magyar ízlésnek igen kedves alapanyag
Mint említettem, igen jutányos áron lehet beszerezni a felezett fejeket a hentesnél, ha szerencsénk van beszerzi az egész fejet is (ebben az esetben sokkal nagyobb a kockázat a velő miatt).
Az előkészítés kulcsfontosságú jelen esetben is.
Vásárlás után alaposan távolítsuk el az esetleges maradék szőröket. Ezt könnyedén eltudjuk végezni zsebfáklyával. ezt követően alaposan lemossuk, folyó hideg víz alatt lesikáljuk különös figyelmet fordítva a füljáratra, és az orrjáratra.
Az esetleges lógó bőr- és húsrészeket vágjuk le.
Fűszerezés tekintetében az a protokoll vált be a legjobban, hogy a csontos-húsos részeket alaposan beszórom sertéshúshoz használatos rubbal, a bőrös területet pedig citromos kenés után SP / SPG fűszerrel szórom gyengén.
A sütésnek két lényegi szakasza van, a füstölés, és a párolás. Klasszikus BBQ hőtartományban (115-125°C) sütjük a húst és jelen esetben törekedjünk arra, hogy a kívántnál több füstöt alkalmazzunk. Az első 3 órában legyen nagyon intenzív a füst. Miután megszáradt a felület, fél óránként kapjon spriccet. Ennél az alapanyagnál jól áll egy savasabb jellegű folyadék. Bevált az almaecet - víz 1:1 arányban keverve egy evőkanál cukorral.
Amint elért a bőr egy sötét mahagóni színt, jöhet a csomagolás. Akkora edénybe helyezzük bőrrel lefelé, amiben kényelmesen elfér. Alá kell önteni kb egy ujjnyi folyadékot. Sok esetben jól áll a sör a sertésnek, de jelen esetben nem ajánlom, mert nagyon édes lesz a végeredmény. Ha feltétlen ragaszkodunk hozzá, akkor egy minőségi IPA vagy DIPA tűnhet jó megoldásnak.
Ha a fej magasabb mint az edény amibe belehelyeztük, akkor feltétlen tegyünk rá egy réteg sütőpapírt, és csak aztán zárjuk le alufóliával.
Ebben a szakaszban meg lehet emelni a hőmérsékletet akár 140°C fokig.
Addig kell ebben az intenzív párás közegben hőkezelni, míg a bőr nem lesz foszlós-olvadós. Ekkor teljesen feloldódnak a kollagének, megpuhulnak az porcos részek. Ekkor történik a csoda. Ez a folyamat a fej méretétől függően 2,5 - 4 órát is igénybe vehet.
Elkészülés után 1-1,5 óra pihentetés után szétszedhetjük. Nagyon ügyeljünk arra, hogy ekkor ne kerüljön bele fog, vagy egyéb ehetetlen alkatrész.
Amennyiben jól dolgoztunk a hús egy mozdulattal leesik a csontról, és a masszívabb bőrös részeket is könnyedén tudjuk tépni, vagy késsel vágni.
És ami igazán komoly kérdés: mit készíthetünk belőle? bármit ami mondjuk pulled pork is lehetne. Szendvics, wrap, különálló hús, stb. Fedezzük fel ismét ezeket a fantasztikus alapanyagokat!
További fej, és egyéb szokatlan alapanyagok hamarosan! -
lemmy71
Topikgazda
-
Nerazim
őstag
Üdv!
Van arról vmi infó, hogy grillezésnél a tűznek kb milyen távolságra kell lenni a rácstól. Szeretnék egy szalonna sütő helyet kialakítani amire csak a tetejére raknék egy grillrácsot, ha kedvem szottyana grillezni, de nem tudom milyen magasra építsem. -
lemmy71
Topikgazda
válasz
Ferike81 #544 üzenetére
Na majd kialakul, jó lesz az. Az az állíthatós tűztér ütős lenne, én még nem is láttam olyan megoldást, szabadalmaztatnunk kellene
Én is sokat sütök tárcsán, de az teljesen más, ott zsírban úszik a hús azért nem szárad ki.
Én így szoktam, hús krumpli és szalonna, tömény zsíros páclébenFaszenes grillnél, kimondottan zsíros csontos tarját használok, az áruházi húsokat kerülöm. Kétésfél három centis szeleteket kedvelem, klopfolni nem szoktam csak a kés fokával egy kicsit megütögetem, utána citromlevet facsarok rá és ezután pácolom, a citromtól omlósabb lesz a hús.
Próbáld ki a hashártyába csomagolt tarja vagy karajt faszénen, a zsíros hashártya nem engedi annyira kiszáradni a húst -
Essejó
Topikgazda
válasz
Ferike81 #544 üzenetére
Ha kiszáradt az akár a hentes hibája is, volt már olyan, hogy ott hagytam a szeletelt 2 kg tarját, mert felvágta ujjnyinál vékonyabb szeletre, hogy jó sok legyen, én meg direkt előre közöltem, hogy 2 ujjnyi vastag szeletekben kérem, mutattam is neki, hogy milyet. Nem is szabad a grillre szánt húst klopfolással vékonyítani.
-
Ferike81
senior tag
És lemmy71
Köszi a válaszokat.
Nem az a baj, hogy megégett, hanem, hogy kiszáradt, nem volt szaftos a hús. Nagyon sokat sütöttem már tárcsán, flekkenen, van egy nagy saválló sütőlapom hamburgerhez, de ez a rácsos grillező még új. Viszont nagyon bejön. Ha úgy lesz időm akkor a héten meglesz a tető is a sütőre, meg eldöntöttem, hogy egy vagy 2 szögvas magasságot emelek az "ojektumon". Így 8-9 cm-rel magasabbra tudom tenni a grillrácsot is, és remélem jobb lesz. Valamint arra is rájöttem, hogy át kell alakítanom az alsó huzatszabályzót, mert a hő hatására elvetemedik a lezárólemez, és levegőt kap elzárás után is. A parázstartó rács is gyenge pont. teljesen eldeformálódott, ki kell merevítenem.lemmy71
Nekem az egész sütő magassága emelhető, egy autóemelőhöz hasonló megoldással. Simán kivitelezhető lenne maga a parázstér mozgatása is, de ez a kivitelezés kezdetén eszembe sem jutott. Még egyszerűbb is lett volna. Nem kellett volna a sínekkel játszanom.Na ez a vége, ha csak beleugrik az ember.
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
Ferike81 #540 üzenetére
Igen ha a külseje egy kicsit ropogós az nem gond olyan az igazi grill
és némi égésnyomok csak jobban kiemelik az ízeket
Az a te grilleződ úgy nézki igazán jól hogy síkban van a rács az asztallal, esetleg nem tudnád ma a tűzteret állíthatósra megoldani
Tudom hogy nehezebb mint magát a rácstartót átalakítani, de úgy lenne szép szerintem. Cirka 10 - 20 centis állítási lehetőség biztosan jó lenne. Én olyan 7 - 10 centis távolságon grillezek, nekem is meg meg kapja néha ha nem figyelek oda a negyedik sör és pálesz után
.
Amúgy ezzel a kérdéseddel új öltetett adtál nekem a majdani téglaépítésű fix grillemhezmert a rácsot mindenáron a pult síkjában akarom hogy legyen. Talán egy ollós autó emelőre tenném a parázstartót és csak a tekerőkar látszódna.
A fektetett tartályos grillnél pedig nekem is úgy van tervben hogy lesz fentebb egy keskeny pihentető rács, mert a tartálynál kicsi a magasság állítás lehetősége, vagy nagyon kicsi rácsot kell készíteni de annak meg nincs értelme.Kihasználtam a szombat délutáni kellemes időt, egy malacpörkölt főzésre
A tavaszi metszésből megmaradt cseresznye barack és szilvafán főt. -
Essejó
Topikgazda
válasz
Ferike81 #540 üzenetére
A grillezés egyik előnye az az atavisztikus érzés, hogy a hús megpörkölődik, itt ott még kissé szenes is tud lenni, de a belseje meg képes "nyers" maradni. Mint amit az ősember evett, csak azt még előtte le is kellett vernie.
Neked felületileg jó nagy a grilleződ. Csináld meg a fedőt rá, és akkor az egyik felében felhalmozod a parazsat, a másik felében a rácson meg a húst és rácsukod a fedőt. A meleg nem éri közvetlenül a húst, de a fedél alatt körbejár és az szépen sül szaftosra. Ez mondjuk nagy darab húsoknál mutatja meg igazán az előnyét, de szelet húsnál sem rossz.
Ha fedő nélkül a parázs felett grillezel, akkor nem árt ha a parázs és a rács közt van legalább 20 centi, de akkor is ott kell állnod és gyakran forgatnod a húst, hogy ne égjen meg, illetve a kicsöpögő zsír és húsnedv ha lángra lobbantja a parazsat akkor a lángból a húst el kell rakni, láng felett max szalonnát sütünk, de azt is jobb csak parázs felett. -
Ferike81
senior tag
válasz
Ferike81 #514 üzenetére
Tegnap megvolt a második sütés. Vegyesek az érzéseim. Tarja sült rajta, de az az érzésem, hogy át kell alakítanom a sütőt. Sajnos száraz lett a hús rajta. Ehető, de nem az igazi. Szerintem a faszén túl közel van a sütőrácshoz. Az a tervem, hogy emelek rajta, hogy nagyobb legyen a távolság. Az a baj, hogy nem nagyon tudom, hogy mennyi lenne az ideális távolság a parázs teteje és a grillrács között. Mivel nagyon közel van, ezért folyamatosan forgatni kell, mert nagyon forró. Ha kevesebb faszenet rakok, akkor hamar leég, ami ugyan a csirkehúshoz jó, de a sertéshús nem sül meg annyi idő alatt. Bajban vagyok. Most, ha megrakom faszénnel, akkor kb 12cm-re van a faszén felszíne a rácstól. Ennek mennyi lenne az ideális távolsága? Ha valakinek van jól működő grillezője elmondaná mennyire van a rácstól a faszén? Köszi a tippeket, tanácsokat.
-
lemmy71
Topikgazda
Olvastam hogy "füstölésre is alkalmas" de gondolom láttál már füstölőt, na ez egy kémény nem pedig füstölő
Amúgy nekem már ott hamuba fulladt ez az egész építmény amikor megláttam keresztbe a válaszfaltéglákat
a kemence tapasztás, hát az is érdekes és a bogrács tüzér, azt úgy tudnám elképzelni ha valamilyen gázzsámolyt építene bele, bár akkor az egész elveszti a varázsát. Szépnek szép azt elismerem, ez kb. olyan amit a szomszéd bosszantására építünk hogy egye a sárga irigység
Anno 25 éve amikor egy öreg szaki építette nekem a csempekályhát, kérdeztem az ilyen tégla kertitűzhelyekről, persze akkor még nem volt ekkora divat mint most. Azt mondta hogy amilyen téglával kezded azzal is fejezed be, Kivétel a samott az agyag és az apróra tört hazai cserép a tűztér kialakításánál, de ilyen válaszfaltégla meg beton zsalukő az tabu.
Majd készítek egy két fotót az egyik barátom bontott téglás füstölőjéről, pár éve építette olyan mint egy középkori vár bástyája, na az füstölő 4 - 5 malacnyi anyagot lehet benne egyszerre füstölni
Én ezt a kemencés linket csak ötletindítónak szántam a fórumtársnak. -
lemmy71
Topikgazda
válasz
szotyika77 #535 üzenetére
Az hogy lekened attól csak felülete lesz szebb egy ideig, de a vizet beszívja
Nem azt mondom hogy az első tél megeszi, de nem tesz neki jót. És régi fajta kisméretűt használj ha nem lesz felette tető, de azért én télen letakarnám.
Én valami hasonló elrendezésben és alakzatban gondolkodom
De ezen a képen azt a kéményt nem értem, sok értelme nincs akkora monstrumnak. És bográcsozó rész is elég érdekes, hátul látszik hogy hagyott egy kéttéglányi lyukat, de az kéménynek alacsonyan van, huzatajtónak meg magasan. Lent nem kap levegőt és a bográcsot is le kell akasztani ha fát akarsz alá tenni[Itt] találsz további képeket az építményről.
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
szotyika77 #531 üzenetére
Akár "mezei" falazó habarccsal is rakhatod, van aki flexi csemperagasztót használ, vagy samottpór vízüveg keveréke. Anno az enyémet (mészkőlap) én is flexi csemperagasztóval raktam, az volt itthon kéznél
de akár [duocontact] -tal is ragaszthatod, azt vastagabban is lehet kenni mint a csemperagasztót és olcsóbb is. Vannak kimondott hőálló falazó habarcsok horror áron. A tűztér belsejét pedig, samottpór és vízüveg keverékévek kikened, mint amikor vakolják a falat, durván 2 - 3 centi vastagon. Esetleg a belső tűztér vakolást csinálhatod kétrétegben és a rétegek közé tehetsz erősítésnek [üvegszövet hálót] . A hő nagyrésze felfelé száll, nem fogja szétnyomni az építményt, persze először csak nagyon óvatosan tüzelj benne hogy szépen lassan kiszáradjon különben a gőz megrepesztheti, télen meg letakarod az egészet egy fóliával. És ne felejts szellőző nyílást hagyni alul
-
lemmy71
Topikgazda
Jól néz ki
Két jó tanács, télen takard le mert a nagyméretű tégla nem szereti a vizet és a hideget könnyedén szétfagy. Ahogy látom függőlegesek nagyméretűek, de lehet hogy tévedek. A másik, legközelebb inkább régi fajta téglát keres ilyen építésre, mert ahogy látom elég sok benne az "új bontott tégla" az meg nem igazán patinás és az sem szereti vizet és a fagyot. [Turbó tárcsával] szépen könnyedén áttudod csiszolni és lenolajjal átkenheted vagy csak simán lesavazod a téglát. Nem látom a tűztérnek nem hagytál szellőzőt, vagy a másik oldalon van, bár az enyémnek sincs, én egy acél tűztér tárcsát raktam bele, azon van a tűzifa.
Amúgy mégegyszer gratulálok, jó lett, sok finom főzést kívánok
Én nem sokká elbontom az enyémet, mert mikor megépítettem akkor töltöttem fel a kertet és hiába a betonalapra tettem, a tizenöt év alatt megsüllyedt az egész. Hasonlóan én is bontott régi téglából csinálom majd az újat, kis és nagyméretű kombinációjával plusz egy kis pizza kemence is lesz a sarokban, de most előtető alá teszem az egészet. Unom mér hogy néha nyáron elkap egy egy zápor főzésközben -
ProdyG
őstag
Jól nyomod
Tolok már én is egy fotót, ezt építettük nemrég:
Szerintem állvány problémám nem lesz, mivel 2 oldalas
A bogrács méreten vacillálok továbbra is. Ami most van, szerintem 6-8 literes lehet, ezért vennék kicsit nagyobbat, ha már veszek egy másodikat. Viszont a leírtak alapján a 16 literes inkább 20-30 embernek való, ha jól értem. Feleslegesen nagyot nem akarok venni, meg azért 15-nél többen nem nagyon leszünk szerintem, az is ritka lesz... ezek alapján nekem továbbra is egy olyan 10-12 literes lenne szimpi, ha már a számokra hagyatkozok.
-
szotyika77
aktív tag
válasz
stickermajom #528 üzenetére
Köszi, árban sokkal jobb. Ugyan ezt láttam a Praktikerben 46 ropiért
Áh, nemkell rá sörnyitó, már a fogammal nyitom a sört!
-
stickermajom
addikt
válasz
szotyika77 #527 üzenetére
Szerintem ez pont ugyanaz olcsóbban: [link]
És még a sörnyitó is rajta van.
-
szotyika77
aktív tag
Sziasztok!
Van most a Lidlben akciósan Faszenes Grillkocsi 39.999 Ft-ért. [kép]
A kérdésem az lenne, hogy van-e valamelyikőtöknek ilyen, és mi a véleményetek róla? Megéri az árát vagy ennyiért kapok máshonnan jobbat? Vagy van-e más grillkocsi ami ajánlott kb ennyi pénzért?
Sajnos a grillkocsi ismeretem még elég gyér, sose volt még, és most tervezem egy ilyen beszerzését.Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv!
-
lemmy71
Topikgazda
Egy 8 literesben tíz főre tudsz főzni levest, pörit meg vidáman
De ha nagyobbacska a kerti party, akkor szerintem hagyd ki a 10 - 12 literest és ruházz be egy 16 literesre
Ott már nem kell félni hogy kicsi lesz
Öntött 16 literesnek már egy komolyabb állvány kell, ott már van némi súly üresen is
Egy 5 liter köröli szovjet zománcozott öntöttvas edényem van nekem is, hasonló a bográcshoz de mégsem az
Abban csak oldalast szoktam sütni, kimondottan erre a célra tesszük félre a sütéskor kimaradt kacsa liba és disznózsírt pörc és sült csülök bőrdarabokat. Ezzel színig rakjuk az edény és így megy bele az oldalas, gyönyörű vörösesbarnára és kellemesen ropogósra sül benne, természetesen fával tüzelek alatta.
(#525) Precorus
A 6 literesben 5 - 6 főre lehet főzni -
Precorus
tag
Nekünk is rozsdamentes van, elég picike, ~6 literes lehet, sztem pont azzal az állvánnyal, mint amit a kolléga feljebb linket. Vagy nagyon hasonlóval. Sosem éreztem vasas/fémes ízt rajta, vagy egyéb hátrányát. Évente 4-6 alkalommal készül benne hétvégi ebéd. Úgy hogy 5en vagyunk, ebből itthon általában 4 fő tanyázik, szokott maradni másnapra(/vacsorára) is, pedig 3 18 év feletti férfi van a lakásban
Elmosni is tényleg semmiség. Mondjuk mi semmi ilyen extra manővert nem szoktunk csinálni, csak elmosom kívűl-belül(5perc, ha van), megszárad, be zacskóba és mehet a szuterin melletti rakodós térbe, hogy várja a következő alkalmat. Elővételkor megint elmosom belül, és mehet bele a minden
-
ProdyG
őstag
Örülök, hogy feljött a bogrács téma. Én is épp vásárolni tervezek. Most egy zománcozott van, amivel teljesen meg vagyunk elégedve, egyszerű takarítani stb... csak egy jó öntöttvas bográcshoz képest kissé "gagyinak" érzem
Ezért gondolkodom egy öntött vason, bár ahogy látom / olvasom kb minden a zománcozott mellett szól, csak hát az öntött vas szerintem menőbb
A vaslemez bográcsot olyan köztes megoldásnak érzem, se nem gagyi, se nem annyira vagány, mint egy öntött vas. na bele lehet bonyolódni ebbe a témába is...most látom olyan is van, hogy zománcozott öntött vas - jó drága
A mérettel kapcsolatban... néha összegyűlünk 10-15-en, ezért egy kb 16 literest terveztem eredetileg vásárolni. azt mondjátok elég egy 10-12 literes is bőven?
köszi! -
lemmy71
Topikgazda
Ez a bontott téglából összerakott tűzrakó praktikus és még szép is, kis millió féle alakzatot kialakíthatsz, ha megunod akkor meg pik pak átrakod
A bográcsra visszatérve még egy szóban, nem akarok rád tukmálni semmit, olyat veszel amit szeretnél. Te kérdeztél véleményt, nekem van mind a három fajta és harminc éve fözögetek bográcsban, úgy hogy van egy kis tapasztalatom, ezért írtam amit írtam -
Orlin
addikt
Igen.
Sejtettem mint általában ,ha bejövök a fórumra akkor megint az eredeti elgondolástól fényévekre kötök ki lehet és még jobban elbizonytalanodom melyiket vegyem.
Jönnek pro és kontra vélemények,de hát ezért kérdeztem meg.
Plusz Index fórum
"-A rozsdamentes bogrács az én személyes kedvencem. A "bádogosok" szerint "lelketlen", viszont a vasbográcshoz hasonlóan lehet ütni-vágni, tisztítása egyszerű, az úthengert leszámítva semmi nem árt neki, rácsaphatod a csomagtartót a kocsiban. Célszerűség szempontjából ez a favorit."
A magasságon lehet így is variálni.Tégla van itthon.
Köszi mindenkinek.Még eldöntöm melyik lesz,de az éves 2-3 alkalomra lehet az első kommenteben írtat választom. -
lemmy71
Topikgazda
Ez egy mendemonda hogy vasízű az étel a nem zománcozott bográcsban, szóval ilyen nincs ez csak mese
De ezen kár is vitázni, én erre azt mondom hogy gyere el az alföldre egy igazi gulyásra vagy pörköltre és akkor megtapasztalod az ízeket
Max a fűszerezésen veszel észre némi különbséget, mert ugye más a jászsági a hajdúsági békési és csongrádi szájíz, ezeket aránylag jól ismerem mert minden évben kilátogatok a Mágori fesztiválra ahol a környékbeli megyékből jönnek a főzőversenyre.
A bogrács takarítása. Ez kb. annyi mint a zománcosé ráadásul itt a külső kormos részét nem kell mosniIgen jól mondod a "tartósítást" de soha nem olajjal kenjük ki a bogrács belsejét
Egy kis darabka szalonnával bedörzsöljük és ennyi, használat előtt forró ultrás vízzel kiöblíted. Én már régen nem zsírozom van egy jobb módszerem. Amikor kimostam és kitöröltem a bogrács vagy a sütőtárcsa belsejét, egy gázlámpával átmelegítem belülről és szépen látszik ahogy a fémből kipárolog a víz, kb 2 perc alatt megvan. Utána teszek bele egy két papírtörlőkendőt és egy kukás zsákba teszem a bográcsot. A papírtörlő magábaszívja az esetleges párát a levegőből, így évekig is tárolhatod nem fog rozsdásodni
-
Essejó
Topikgazda
Birom, hogy ilyen szépen egyetértünk itt mindenben is.
Azt írod öt ember, az a matekod szerint 2.5 liter, tehát a 6 literesnél még van egy plusz adagod repetának. Meg különben is annyit rakok bele hogy forrás közben ne lögybölődjön ki. Nekem szűk szájú zománcos van 85 óta, ami elvileg halászlé főző, na az fől benne a legritkábban mert nem rajong érte itthon senki, de gulyás leves, vagy vörösboros marhapörkölt is megfől benne gond nélkül.
És itt kanyarodjunk vissza a vaslemez, vagy öntöttvas bográcshoz, szóval jó, különösen ha nem zavar a vas íze, mert érezhető. Valamint a használat után elmosni, megszárítani és azonnal kikenni étolajjal vagy zsírral különben rozsdásodik, eztán ha ritkán használod akkor az az olaj vagy zsír hajlamos ráavasodni. Szóval akkor egy pár órás takarítást be lehet tervezni a használat előtt. Már nagyanyám is zománcos öntöttvas edényekben főzött a sparhelten, mert a zománctalanban érezhető a vas íz. Az igaz, hogy nagy bográcsban lehet keveset főzni de kicsiben nem lehet púpozni. Viszont milyen vicces már egy 10 literes vödörben 2,5 liter levest vagy pörköltet főzni. Szóval szerintem kezdésnek jó az a linkelt 6 literes zománcos bogrács, kevesebb vele a macera mint egy vasbográccsal, és ahhoz jó az az állvány is amit linkeltél, egy öntvény bográcshoz lehet gyenge lenne. A tálaló bogrács jól néz ki, de szerintem abszolút nem praktikus. A füle miatt nem lehet normálisan kanalazni belőle, ráadásul fellógatva nem is túl stabil. Étteremben szokták ilyenben hozni a halászlét.
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
Ferike81 #514 üzenetére
Jól néz ki
Én is az ilyen "sk" készült grilleket pártolom, amit az ember a saját szájízére alakít ki, ráadásul a tiédre fér anyag is
Azzal a kiszedővel kapcsolatban, nekem is új ihletett adtál a most készülő hengergrillemhez
Én két darab karmos "fogóban" gondolkodtam, lényeg hogy egyszerű és praktikus legyen, bár én dupla csúszósínen is agyalok, hasonlóképen mint a szekrényfiókoknál a villás kiszedővel max egyel feljebbi vagy lentebbi sínre tenném a rácsot.
-
lemmy71
Topikgazda
Az öntvénybogrács nagyon jó, a súlya és az ára miatt szűkebb réteg használja és jó minőségi öntvényeket egyre nehezebb beszerezni. Az a jó ha van a környékedben egy öntöde és fusiban csináltatsz egyet, az enyém is így készült de ritkán használom
Szerintem így elsőre egy 8 liter köröli csiszolt lemezbográcsban gondolkozz, az tökéletes mindenre. Majd amikor már sokféle ételt kipróbáltál akkor érdemes beruházni más fajtákra is. A rozsdamentes bográcsot felejtsd el, jó bográcsost abban nem lehet készíteni
Mi az ideális főzési magasságna olyan nincs
Nálam úgy van hogy cirka a tűzfészektől 1 méteres magasságig tudom állítani a bogrács magasságát. Kezdésnél hagymapirításnál, kicsi de intenzív tüzet rakok alacsony bogrács állással, amikor már benne a hús meg minden akkor nagyobb rönköket teszek fel ügyelve hogy inkább erős parázs legyen kis lánggal, magasabb bográcsalással, így nem kap oda ha közben iszom egy sört
Fedő, na az megint más tészta, hagyma előpirítás után használok, amikor hozzáadom a paradicsomot paprikát és egy lecsós alapot készítek a pörköltnek. Fedőnek egy zománcozott régi nagy fazék fedőjét használom, a nagyszülőknél általában talál ilyesmit az ember. -
Ferike81
senior tag
Tegnap megvolt a felavatás. Jó lett. egyszerre 30 db csirkeszárny, vagy 25db alsócomb fér rá. Szuper volt.
A rácson azért hagytam meg nyitottra a zártszelvényt, mert valami fogantyút tervezek oda. Csináltam tegnap délelőtt egy ideiglenes kiszedőt. A képen az egyiket kihúztam kicsit, hogy látni lehessen. Ezzel a rácsot simán ki lehetett venni, és magasabbra tenni. Valami szebb dolgot kitalálok, de ez lesz az elv ami a képen látszik. Sörbontóra még nem is gondoltam, bár nagyobb részben fröccsözök, ha meg éppen sört iszok akkor a tekerős kupakosat iszom. Amúgy meg minden is sörbontó egy jó magyar dolgozónak. -
Orlin
addikt
Köszönöm a kimerítő választ!
Akkor jól értelmezem,hogy az öntöttvas lenne a legjobb?
De én néha pörköltet csinálok majd benne,vagy gulyást...
Akkor ebből a kategóriából melyiket?
Én az állványoknál úgy gondoltam kinyitva annyi...
Mekkora akkor az ideáli magasság?Hát semmi extra tűz nincs max körbe rakjuk téglával majd egyelőre.
Olyant tartót nem tudok csinálni ,mint te...
Fedőben mennyire kell gondolkodni?
Ittnemaz!Akkor nem bántátok meg,vagy érezzem az iróniát?Köszi mindenkinek!Minden segítséget szívesen fogadok.
-
lemmy71
Topikgazda
-
lemmy71
Topikgazda
5 - 8 - 12 literes bográcsban gondolkozz, a 8 literesben 10 főre is megvan egy jó gulyásleves
neked ha kicsi a család és néha néha jönnek vendégek akkor a 8 literes ideállás választás.
Persze ha jól főzöl akkor annak gyorsan híremegy és majd jönnek többen, akkor vehetsz majd egy nagyobb bográcsot
Általában három fajta bogrács van ami mindenre jó. Zománcozott az egy kicsit kényesebb mert figyelni kell rá nehogy odakoppintsuk valaminek. Öntvénybogrács na az már önmagában izmos darab, csontos alapú nem igazán kavargatós pörköltekhez ideális (őz birka vaddisznó) persze megfő benne minden, csak arra kell odafigyelni a nagy hőtartás miatt, hogy ha már levettük a tűzről akkor is képes odakapni az aljára az étel. Natúr vaslemez bogrács, én ezt szeretem a legjobban 30 éve szinte csak ilyenben főzök, könnyű takarítani örök darab
A rozsdamentes fényes bogács az a bográcsozás szégyene azt felejtesd el, annyi erővel bent a konyhában a gázon is megfőzheted az ételt. Vannak még szűkített szájú réz, zománcozott bográcsok, de azok már inkább hal vagy kimondottan leves főzésre valóak.
Bogrács állvány a klasszikus 3 lábú a közismert, általában szögvasból gátervasból vagy a "fannok" csavart gátervasból készítik maguknak, a tetején egy acélkarikával összefogatva. Elég sok üzletben kaphatóak, persze az anyagár négy ötszöröséértSzerintem próbáld magad elkészíteni az állványt ha tudod és az olyan lesz ami neked kényelmes
Az 1 méteres amiről beszéltél, az már felejtős eleve, mivel ha szét nyitod a lábait akkor már csak 80 centi, plusz még a lánc és a bogrács fűl, akkor más a tűz nem is fér el alatta
8 - 12 literes bográcsnak egy akasztófa formájú állvány is megfelel és ott nincsen útba semmi ráadásul könnyedén forgatható, én is ilyet használok. Nagyon könnyű elkészíteni, fél colos csőből és egy nagyobb amit leversz a földbe 50 centi mélyre, bár én anno a talpat bebetonoztam a tűzrakó építésénél, de van egy leszúrhatósom is vészesetre. -
Orlin
addikt
Szia!
Ezekre gondoltam ,ebben az összeállításban.
Így megfelelnek majd a célra?Perfect Home Zománc gulyás bogrács 6 liter
Perfect Home Bográcsállvány 1.2 méteres 8 mm vastag feketeIgazából néha lenne csak nyáron 2-4-5 emberrel általában.
Találtam egy ilyen számítást a neten.
"A bográcsot ugye telerakni nem tudod, a tetejétől elhagysz mondjuk 6-7 centit hogy kényelmesen lehessen kavargatni, így kisebb bográcsnálkb 5-6, nagyobbnál 7-8 litert vonjál ki a méretéből. (túlzásnak tűnhet, de gyakorlatilag a bográcsméret felével célszerű számolni)
A fennmaradó értékkel számolj úgy hogy kb 0,5 liter egy adag egytálétel.Ez persze normál mondjuk családi főzögetésre érvényes, egész estés férfi buli (nagyétkű) esetén számolhatsz dupla adagot.
Kiszámolva:
6 litere bográcsban tudsz főzni 3 litert, kb 6 adag
10 literesben 5 litert, 10 adag
16 literes 8 liter 16 adag
20 literes 10 liter 20 adag"Na ezt nem értettem mire való...
Perfect Home Zománcos (piros) tálaló bogrács 0.8 l 711Köszönöm!
-
Essejó
Topikgazda
Hát erre józan paraszti észel csak az jut eszembe, hogy a tálaló az egy olyan amiben csak tálalsz. Mert pár óra alatt a bogrács feneke kellően kormos lessz ami az abroszon nem jól mutat, illetve mivel a bogrács alja nem lapos, az asztalra téve instabil, és borulhat. Vagy vannak a pici, levestál méretű bográcsok, amiben csak tálalsz.
-
Orlin
addikt
A
Perfect Home Zománc gulyás bogrács 3 liter-hez elég egy Perfect Home Bográcsállvány 1 méteres 8 mm vastag állvány?
Köszönöm. -
Orlin
addikt
Ilyen topik is van?
Tervezünk venni bográcsot.
Nem nagy a család általában ketten vagyunk,de néha jönnek vendégek is.
Erre tudnátok ajánlani azért jó minőségben?
Kb nézegettem mik vannak,de mivel nem értek hozzá első kérdésem mi a különbség a "sima" bogrács és a tálaló között?
Köszi. -
lemmy71
Topikgazda
válasz
Ferike81 #499 üzenetére
Beüzemelés előtt jó alaposan takarítsd meg a rácsot, ha van hídégzsíroldód akkor azzal. Utána étolajos ronggyal dörzsöld át és úgy tedd fel az izzó faszén fölé, így kap egy kellemes bevonatott a rács
A 8 -as köracél bőven jó és a másfél centis osztást is jól eltaláltad, felnagyítva a képet jól néz ki a rács profi munka
Esetleg a keret végénél a nyitott zártszelvényre, keresztben rakhatsz egy fa fogantyút (seprűnyélből), az nem melegszik át és úgy könnyedén kitudod húzni a rácsot.
Ja és a lényeg, ne felejts el egy [sörnyitót] felszerelni a grill oldalára, életet menthet
Új hozzászólás Aktív témák
- Kezünkben a Honor Magic V5
- Milyen processzort vegyek?
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Milyen notebookot vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Star Trek
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
- LG 32GR93U-B - 32" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix Thor Platinum II 1200W 80+Platinum Prémium tápegység!
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF