- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Rap, Hip-hop 90'
- Gurulunk, WAZE?!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
lemmy71
Topikgazda
Az eBay -n találtam az ára veszekszik egy jó autó árával
-
PetAd
tag
válasz
Ezekiell #2295 üzenetére
Mi a gond ezzel a felépítéssel? (nem értek a grillekhez)
Gangon akarok vele grillezni ami miatt a zárt grill kellene. A ház nem a tipikus zárt gangos épület, hanem L alakú, a lakásom az egyik szár legvégén van, mellette 2 oldalról pedig kert szerűség egy nagy fával.
Illetve természetesen kint a természetben tervezem használni, csak évente párszor 1-2 ember számára csinálnék valamit a lakás előtt ha megkívánom.Viccen kívül tavaly kipróbáltam lakásban való grillezést.
A viszonylag nagy konyhai ablak a gáztűzhelytől kb 1, másfél méternyire van, kint pedig a nyitott zöldes placc. Egy maximumra állított szobaventillátorral toltam kifelé a füstöt folyamatosanMásnap reggelre már alig lehetett érezni a lakásban a szagot, ettől függetlenül egyszeri kipróbáláson túl nem akarok ilyennel szórakozni.
-
lemmy71
Topikgazda
Ha füstölni is akarsz, akkor inkább ezt a grillkocsit válaszd.
A gömbgrillek is jók füstölésre, de a weber grill árak, brutálisan elszálltak. -
Ezekiell
veterán
Békazár vagy feszítőzár teljesen jó rá, de nyilván gyárthatsz sajátot is. Ilyen is mehet rá, de én azért szeretem jobban a feszítőzárat, mert az ad egy plussz "nyomást", így az ajtó mindig szorosan illeszkedik.
Festék: sima hőálló festék teljesen jó rá, de akár el is viheted porfestetni is. Nekem porfestve van, de elég szarul sajnos, szóval ha újat csinálnék, akkor hőálló festék sprayel fújnám le az egészet inkább.
Acél fogantyú néven találsz pár lehetőséget, de igazából felesleges rá: amikor elengedi a feszítőzár az ajtót, egy pár centit úgyis nyílik, és onnantól könnyebb a peremét megfogni, mint a fogantyút (legalábbis nekem).
-
holodp
aktív tag
Üdv!
Szeretnék készíteni saját szekrényszmókert a Közel a tűzhöz terv alapján, de a kellékekkel kapcsolatban felmerült bennem pár kérdés, amikkel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
Az ajtók zárjaira gondolom a békazár a legegyszerűbb mód, de esetleg lehet kapni akár itthon, akár külföldi webshopból valamilyen igényesebb megoldást? Valamilyen egyéb gyorszár, kar formájában például?
Milyen festékkel ajánlott lekenni a végén a külső részeket, védve a rozsdásodástól?
Expandált lemezt lehet találni Budapesten vagy környékén, amit nem csak egész lapban lehet megvenni?
Esetleg ilyet lehet kapni valahol Magyarországon? Próbáltam mindenféle néven rákeresni, de nem találok. Csak lehet egy két oldalon 90°-ban meghajlított kis köracél idomot venni...?
Köszi előre is, ha megtiszteltek válaszokkal! -
PetAd
tag
Sziasztok!
Szeretnék elkezdeni faszénnel grillezni és füstölni, emiatt keresnék egy egyszerű, kicsi, könnyű sütőt. Mindenféle húst és zöldséget ki akarok próbálni és fontos lenne, hogy a lehető legvesebbet füstöljön kifelé.
Kinéztem egyet, mi erről a vélemény?
Faszenes grillsütők | Szállítás 0 Ft | Topseller.huKorábban már próbálkoztam egy összehajthatóval, amire egy eldobható grill alját hajtogattam rá, mint tető, de kevés sikerrel. Akkor tudtam sütni, amikor feldobtam a tűzhely tetejére és folyamatosan melegítettem az alját, így nem állt le az izzás...
-
lemmy71
Topikgazda
Egy újabb érdekes cikk.
Valószínűleg ilyen nem lesz a konyhámban -
lemmy71
Topikgazda
válasz
pvt.peter #2282 üzenetére
B U É K 🍾
Kicsit nem lett nagy az a szellőző
Én csak négy csíkot vágtam ki nagyflexel.
A b@zi nagy ekekulcs alatt, van egy rejtett szellőző, belül egy terelőlappal.
Így lett tökéletes a légáromlás, a tartály 110 literes a kémény 90mm. saválló cső.
A kemény becsatlakozás is, sarkalatos pontja a smokernek
Én hasonlóan alakítottam ki, mint
Aaron Franklin master,
Így pöfékelt, a próbaüzem során -
Essejó
Topikgazda
B.U.É.K! Mindenkinek!
Jövőre is jó sütögetést és építést mindenkinek! -
pvt.peter
őstag
válasz
lemmy71 #2069 üzenetére
Van egy kis frissítés tavaly január óta, eléggé elvoltam havazva nyáron és a köv. évben sem lesz kevesebb elfoglaltságom -> még néhány év és elkészül a sütögető
A lényeg: kialakításra került a levegő beáramló nyílás (és a rácstartó rész belül, de erről elfelejtettem képet csinálni). Kerül majd rá vmi kis fogantyú, illetve vmi kis állító záró bisz basz amivel a nyitás nagyságát tudom állítani.
Nem mondom, hogy a legjobb megoldás, de szükség esetén így tud a legtöbb levegő beáramolni, talán nem is annyira antiesztétikus.
(Igen, a zsanéroknál direkt fordított a csavarozás, különben a szűk távolság miatt csukott állapotban összeérnek az anyacsavarok.) -
válasz
Precorus #2078 üzenetére
Hoppá. Megkésett válasz
Nem! Egy ilyet vettem Karácsonyra anyámnak: Tefal GC716D12 OptiGrill+ 2in1
Nekem pont mákom volt mert 67-ért akcósan vettem euronics webshopban.
Csak gofri, virsli és melegszendvics volt eddig sütve benne. Finom volt mind, a gofri főleg. Könnyű használni, ki és berakni a lapokat, így a mosása is baráti.Nyáron vagy előtte tavasszal hamburgerre is kipróbáljuk amikor meglátogatom és lövök majd képet. -
Ezekiell
veterán
Majdnem 1 teljes zsák Kamado Joe Big Block belemegy - azaz marha sok, nyilván túl sok is. 3/4ig töltöttem múlt hétvégén, és este 9től másnap délután 4ig stabilan ment 250-275F között (itt azért már volt rajta Fireboard+Drive), és még maradt benne szén.
Tényleg jó sütő lett, bár már tudom, mit csinálnék máshogy (a zártszelvényben szépen melegszik, ahol nincs szigetelés, szóval máskor vagy raknék bele szigetelést, vagy eleve úgy tervezném hogy ne legyen "látszódó" zártszelvény része).
Sütni viszont baromi jókat lehet vele, most készült el éppen 4 borda rajta, és simán belefért volna még kétszer ennyi. Hőleadása egész egyenletes, nincs kiugró hotspot, hőtartása meg nyilván baromi jó.
Az egyetlen bibi, hogy túl szoros lett a tűztérben valahol a sín, és melegen nagyon nehezen csúszik benne a széntároló, ezt majd javítani kell.
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
soldi3r #2275 üzenetére
Ki mit szeret, amúgy meg nem vagyok egy pizza fun, egy jó marhagulyást többre értékelek.
De azért finomabb faszénen a smokerben a pizza mint a konyhai sütőben. Persze én is csak nyáron sütöm ott, amikor van rá bőven idő is. Nem is a pizza a lényeg, inkább az előkészület és a szabadban megivott hideg sörNéha egy szivart is elpöfékelek, még melegszik a smoker 🚬
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
soldi3r #2271 üzenetére
Én a "smokerben" 250C sütöm a pizzát. 10 perc alatt sül meg, nem szárad ki. Persze olajosabb lágyabb tésztát készítek, bőven megöntve szósszal, plusz szalonna kolbász stb. Én a magyaros pizzát kedvelem
És a lényeg, hogy sütés közben a smoker, huzatmentesen le legyen zárva.
Amúgy a kisgömböc kemencéket (mint amit linkeltem is) nagyon könnyű felfűteni. -
Ezekiell
veterán
Készen lett az egyedi gyártású szekrénysmokerem végre! Most megy a kiégetés/bevonatképzés rajta, de 2 St. Louis cut oldalas várja nagyon, hogy bemehessen
A tervek a Közel a tűzhöz blogról jöttek, 1-2 apróbb módosítással. Majd beszámolok az első hot and fast, és pár nap múlva az első low and slow sütésről is, hogy mentek (150 fokot perpill atomstabilan tartja 2.5 órája, a Fireboardot le is vettem róla, teljesen felesleges rá - GN vizesedény nélkül!).
-
soldi3r
veterán
válasz
Ferike81 #2270 üzenetére
A kemencevel az a bajom, hogy azt nem 25-30 perc felfuteni. En kb 2 hetente sutok pizzat, tul sok idot elvenne.
Szerintem a grill keves lesz, nem a 300 fok a lenyeg, hanem inkabb a 400. Ha csak kulteri hasznalatrol van szo, akkor a gazos Cozze is akcios az Euronicsban. -
Ferike81
senior tag
válasz
soldi3r #2269 üzenetére
Apríték, és fa is akad. De havi egy két alkalomnál azért nem lenne többet használva, ezért nem akartam építeni. De így, hogy most nézegetem, lehet a grillezőmre csinálok valami pizzaadaptert. A tetőt kellene valamivel szigeteljem, hogy ne csak 15-20 percig legyen 300°C fölött a hőmérséklet a sütőtérben. Lehet csak építés lesz. Egyébként ez a sütő sem lehet rossz amit linkeltél. Köszönöm!
-
soldi3r
veterán
válasz
Ferike81 #2268 üzenetére
Pizzasutot? Igen, jo par tizezerert. Otthonra fetuzelesunek szerintem nincs ertelme, hacsak nincs nagyon sok, feleslegesen elegetni kivant fad. Bar vannak fa/pellet/gaztuzelesu kombok is, az meg talan jobb lehet, de a benti hasznalat miatt en elektromost vennek, pl Macte Ovens Voyager Twin.
-
Ferike81
senior tag
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
Ferike81 #2266 üzenetére
Venni mit lehet, az csak pénztárca kérdése. De ha építenél és kimondottan pizza sütő a terv, akkor ajánlom ezt a kis videót. Ez egy aránylag könnyen megépíthető, kis költségvetésű kemence
-
Ferike81
senior tag
Üdv a kerti sütögetőknek!
Nem egészen grill, de azért mégis kaja téma. Pizzasütő kemencében gondolkodom. Van valakinek ilyen? Mit érdemes venni? Esetleg építeni jobb? Egy fatüzelésű dologban gondolkodom, de minden tapasztalat vagy ötlet is érdekel. -
lemmy71
Topikgazda
válasz
fogtunder #2261 üzenetére
Nem az az alja a lényeg amire öntöd, hanem a teteje. Azt kell szépen glettvassal elsímogatni, ha van kéznél rúdvibrátor (nem olyan amit a csajok használnak
) akkor azzal még tömörebb anyagot tudsz csinálni. Amúgy van valami "massza" is amivel csiszolás előtt át glettelik a műkövet.
-
fogtunder
nagyúr
válasz
lemmy71 #2258 üzenetére
van belőle önterülő verzió, azt is néztem amúgy, de nem tudom, a zsaluzással mennyire leszek beljebb, ha azt csinálom. utána meg excenter, betonhoz való papírkészlet, aztán szépen végigmenni rajta.
vagy laminált lapból csinálni az öntőformát és nem a helyén önteni, akkor az a fele szép sima lesz eleve, ami lefelé van, de nekem valami olyan kellene, amit nem 3 embernek kell a helyére rakni, hanem egyedül meg tudom oldani, ezért én max a helyén önteném. -
soldi3r
veterán
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
soldi3r #2254 üzenetére
Nekem is van egy hastok stílusú asztalom, X lábbal klasszikus ékes összekötővel. Egy 4 centi vastag táblásított fehér kőris ovál lappal. Lassan húsz éve kint van a teraszon. Festve nincs évente kétszer, tavasszal és ősszel forró lenolajjal átdörzsölöm. Egy repedés vagy vetemedés sincs rajta.
Amúgy ez a OSB lapra csempét ragasztunk módszer egy igazi kokány dolog. De ezért ne szerződjön meg senki. Akkor már tegyen rá 20 -as rétegelt platóbetétet, az önmagában is jó. Vagy sírkővesnél kap olcsó kínai műmárványt esetleg zsírkövet. -
-
sasa134
addikt
válasz
Ezekiell #2250 üzenetére
Pont a fenti dolgok miatt akarok kevésbé egy epített megoldást, sokkal inkább egy mobilabbat, mondjuk vasból. Tehát nem lenne rögzítve a teraszra. Nem lenne rossz, ha lehetne mozgatni, ha úgy igényli a helyzet. Akár lyukacsos lemezből lehetne a munkalap, hogy ne álljon meg rajta az eső. télen le lenne takarva ponyvával. Csak nem tudom, hogyan kivel lehetne ilyet gyártatni.
-
fogtunder
nagyúr
válasz
soldi3r #2248 üzenetére
nagyobb baj a hosztoldott, ragasztott mivolta. én amit be mernék vállalni, az egymás mellé rakott, egyenként csavarozott pallók, minimális réssel, hogy a pára se üljön meg rajta és legyen helye tágulni.
ha vesz valami készen kapott, ilyen-olyan darbokból összetoldott táblát, az tuti a ragasztásnál fog elkezdeni szétmenni.
én eredetileg Thermowoodból terveztem csinálni az enyémet, de azóta átgondoltam és a dupla 15mm-es OSB+csempeburkolat mellett döntöttem. -
fogtunder
nagyúr
válasz
soldi3r #2246 üzenetére
én nem raknék hossztoldott fa munkalapot kültérre. még ha fedett helyen van is, nagyon sokat foghullámozni a nedvességtartalma, ott valami engedni fog.
szerintem a legegyszerűbb rárakni egy vastagabb OSB lapot, ragasztó, üvegszálas háló és csempézni. vagy csinálni egy zsalut, kiönteni betonnal, vagy a múltkor láttam önterülő műkövet, akár azzal is, és megcsiszolni. -
sasa134
addikt
Sziasztok, most épülő családi házunk teraszára keresek grillezéshez, pizzasütéshez, általános vendéglátáshoz ( tányérok, italok, evőszeközök tárolása) kültéri "grill" pultot/asztalt, kb 2m hosszút. Fontos, hogy legyen ajtós szekrény része. Valami ilyesmire gondolok: [link] csak nagyobban, emberi áron.
Fontos, hogy egész évben kint lenne (max letakarva télen), tehát jól kéne tűrnie az időjárást. Van valakinek tippje, hol lehetne ilyet venni esetleg gyártatni? -
lemmy71
Topikgazda
Rózsaszín PePo -t ne vegyél faszén gyújtáshoz, büdös gázolaj szagú.
Köszi de láttam már gáz grillt. Van egy leharcolt két rózsás kemping gáztűzhelyjem, azt akarom majd beáldozni. Annak van gázcsapja, csatlakozója stb. csak egy méternyi 8 as rézcsövet kell vennem amin majd megy a nafta. Gyújtásnak meg egy lomizott konvektorból kikapom a piezzó szikráztatót. Ez lenne a terv, nagyvonalakban.
Le teszteltem pizzával is, cirka 10 perc alatt sül meg benne egy 32centis pizza. De a keményt le kell zárni, mert különben kiszárad a tészta. 25 - 30 C levegő hőmérsékletnél ha felfűtöm 3 kg brikettel, akkor 3 óra múlva még olyan 250C van benne. Szerintem ez bőven jó egy 3,6mm is acél tartálynál. Igaz van még benne bőven vas. 10X10 gátervasból van a faszén tartó és 10 es hidegen húzott köracélból a sütőrács. Lett is súlya rendesen -
Essejó
Topikgazda
válasz
lemmy71 #2242 üzenetére
PePot nem használtam még, csak azt dobta elsönek a google. OBI ban szoktam venni link
De akár a kifli.hu is házhoz hoz 40db os csomagban.Gáz "rózsa" begyujtáshoz:
Fogsz egy kb negyed colos csövet egyik végét lezárod, a tetejét meg kb centinként kifúrod kb 0,8 as fúróval, a nyitott végéhez rakod a gázszelepet, fölé meg egy kb 90°-ban meghajtott vékony fémlemez a csöppgés ellen.(ez utóbbi nekem leszedhető)
Ha érdekel lefotózom a gázgrillben, hogy néz ki a 3 égő. -
lemmy71
Topikgazda
Nem a faszenet vagy a brikettet kell "pörzsőlni" hanem az alatta lévő fa begyújtóst, de azt is csak max fél percig. Amúgy nem hinném hogy a PB gáz kárositaná a faszenet vagy a brikettet. Ha megnézel néhány egyedi texasi smokert vagy grillt, láthatod az alatta levő PB palackot. Az a begyujtás miatt van, a tüztében van egy kis gázrózsa és a fölé pakolja a jenki a szenet
Amúgy én is gondoltam már arra hogy beszerelek egy kis gázrózsát és akkor, fával sem kell vacakolni. Van is itthon 3 kg. kemping PB palack, az vagy 20 évig elég lenne a begyújtához. Csak valami olyan gázrózsát kellene eszkábalni, aminek nem árt a lecseppenő zsíros szaft és a hamu
Na lehet hogy meg is van a téli projekt
Az amit linkeltél PePo begyújtós kocka, na az valami borzalmas büdösAz oké hogy kegyetlenűl jól ég és magas hőt termel, de az nem grillezéshez való
Mielőtt azt mondanák hogy nincs igazam, húsz éve azt használom a csempekályha begyújtásánál, szóval jól ismerem azt a terméket.
Ha már valaki begyújtós kockát akar használni akkor a natúr természetes anyagokat válassza. Nem akarok reklámozni de ezt a landmann kockát már több alkalommal is használtam. Nem büdös, nem porlad szét mint a PePo, jól ég, a hőfoka is megfelelő. Én annó, négy kis kockával vidáman begyújtottam vele, 3 - 3,5kg brikettetNyáron a multi üzletláncok cirka 290ft/doboz áron adták.
-
fogtunder
nagyúr
válasz
Ittnemaz #2237 üzenetére
most azon kívül, amit már kb 80 ember felrakott youtube-ra, milyen kép kell? tudom, van vékony expandált lemez is, vágsz egy kört az aljának és köréhajtogatod. a 4-es lemez nem ilyen, ha próbáltad volna meghajtani, tudnád.
a szabályosság meg azért lényeges, mert továbbra is egy 60l-es hordóról van szó, nem egy 200-asról, elég komolyan ki van számolva benne a hely, 1-2 centi eltérés a szabályos kör alaktól azt jelenti, hogy nem megy be a helyére a tűzkosár, vagy jelentősen kisebb lesz. -
lemmy71
Topikgazda
válasz
GEPESZ66 #2235 üzenetére
Én is rá álltam a gázos benyújtásra, egyszerűbb mint legyezgetni a begyújtó kockát vagy a kéményel vacakolni. Keményfából kétcentis gyújtóst hasogatok, ezt szépen "jengában" összerakom és a felette levő széntartó rácsot megpakolom brikettel. Alulról egy gázlámpával begyujtom, 10 - 20 másodperc elég néki és már ég is mint a pokol.
-
Essejó
Topikgazda
válasz
GEPESZ66 #2235 üzenetére
Szerintem a grill anyagának nem tesz jót a pörzsölő. Részemről begyújtó kéményt használok link csak én anno vagy 7 éve 3000 Ft körül a Lidl-ben vettem. A kémény alját kitömöm papírral vagy teszek alá 1 db begyújtó kockát link kb 20 perc alatt átízzik a kéménybe rakott szén. Aztán ezt a parazsat használom a többi faszén begyújtásához, A faszén aránya 1/3 a kéményben 2/3 a grillezőben.
-
GEPESZ66
veterán
Amikor grillezek, akkor én a begyújtáshoz gázpörkölöt használok.
1-2- percig használom a pörkölőt, majd kemény papírdarabbal legyezem, beizzítom.
Mi a véleményetek erről a módszerről?
Vagy inkább a faszén tetejére tegyek száraz fát, s azt meggyújtva izzítsam be a faszenet? -
fogtunder
nagyúr
válasz
Ezekiell #2229 üzenetére
jó, hát ez is attól függ, mi a cél, én pl réz elemekkel csináltam az enyémet, mert csak, plusz elhasználtam két négertárcsát, két flakon hőálló fújós festéket, rá kellett vágatni a collos csövekre a menetet, nem találtam értelmes minőségű 60-as hordót, szóval újat kellett venni.
-
Ezekiell
veterán
válasz
fogtunder #2228 üzenetére
egyértelműen szekrény >>> UDS, nem kérdés
csak a kérdés tudod, hogy tényleg kell-e nekem, vagy csak a nyálcsorgatásom a túl érős, és valójában kiszolgál a kamado is. ezt nyilván senki se tudja - a baj, hogy én se
UDS bekerülési költsége: a közelében nincs a 100k-nak. Múlt héten bementem a közeli gazdaboltba, ahol minden is van, összeírtam a fittingeket/csavarokat/minden vackot, 60k-ból kijön az egész hordóval együtt (220 literes hordó 8ezer, zsákos anyaggal egyszer használt). 3 csapos lenti szellőző hollanderekkel, 4 könyök fenn hollanderekkel, tűztérnek expandált lemez csavarokkal összefogva, grillrács, hőmérő, 3 kerék és kész. A Rockhilles srácok egyszerűen drágák lettek, keresni akarnak a dolgon, amit teljesen meg is értek. De hogy fair legyek, vszeg a minőség is jobb, mint a házi barkácsé.
-
fogtunder
nagyúr
válasz
Ezekiell #2227 üzenetére
kényelem szempontjából szinte biztos, hogy jobban jársz a szekrénnyel, a Rockhilles srácok a nagy hordót már 180-ért adják, ebből én arra következtetek, hogy valszeg valahol 100-110K körül lehet a bekerülési költsége, ha nem fölötte picivel. ha belefér, én a szekrényt választanám.
-
fogtunder
nagyúr
válasz
Ezekiell #2221 üzenetére
persze, ez működik, nekem ezzel két bajom volt:
- az egész hordó 60l-es, amiből építettem
- a 60l-es hordó szerintem drága tűzkosárnakha akarsz szekrényt, szerintem jobban jársz, ha veszel egy trafót és megtanulsz
nekem baráti áron is olyan összeget mondtak, hogy kösz, de nem. ha csúnya a varrat, vissza lehet köszörülni és le van szarva.
-
Ezekiell
veterán
válasz
fogtunder #2220 üzenetére
ja, a tűzkosárral vagyok én is kicsit bajban, de azt a tippet kaptam, hogy veszek egy 60 literes hordót, félbe vágom, levágom a tetejét/alját (vagy csak simán kivágom és kihajtogatom lábnak),, metrikus csavarral tartva belerakok egy grillrácsot, és kifurkálom az oldalát, és kész. de tűzteret még acél vödörből is lehet csinálni
heggeszteni meg nem tudok, akarni se nagyon akarok megtanulni, de az a szekrény a tervekkel tényleg elég baba. lehet kérek egy lakatostól rá árajánlatot, csak a kíváncsiság kedvéért
-
fogtunder
nagyúr
válasz
Ezekiell #2219 üzenetére
én tölténysmoker helyett csináltam kis 60l-es UDS-t, be lehet dobni a csomagtartóba, ha nem otthon kell sütni, vagy ha éppen sokan vagyunk és nem férek be a kamadoba.
jó az is, szeretek benne sütni, de a kamado sokkal takarékosabb a fűtőanyaggal és sokoldalúbb szerintem. a hordóban az a jó, hogy aránylag olcsón ki lehet hozni, ha utánamész. a tűzkosár volt az egyetlen része, amihez kellett külső segítség, mert hegesztőm nincs, meg hengerelőgépem se.
ha tudsz hegeszteni, a közel tűzhöz blogon van fent szekrényhez építési terv, az amúgy valszeg sokkal takarékosabb egy hordónál a szigetelés miatt, cserébe az anyagköltsége sokkal nagyobb lesz, plusz kényelmesebb kicsit. nem lebeszélni akarlak az UDS-ről amúgy, én örülök, hogy megcsináltam, jó kis projekt volt. alapvetően ha jól szabályozható az airflow, mindegyikben lehet jókat sütni, miután kiismerted.
-
Ezekiell
veterán
válasz
fogtunder #2218 üzenetére
köszi! én is így gondoltam, csak megerősítés kellett
kéményt is szoktam szabályozni, nem csak lent - de hát ~5 sütés után nyilván nem kell komolyan venni semmi tapasztalatomat
low and slow sütésnél kb negyedig van csak nyitva a top vent pl
a hétvégén voltam Makai Jani (Partizán BBQ) egyik workshopján, és annyira megtetszett az UDS-e, hogy szerintem én is építek egyet magamnak. a másik, ami baromira tetszett, az a Szendo BBQ lilchef, de hát alsó hangon 400k-t nincs kedvem kiadni érte, meg nem is használnám ki vszeg a Kamado mellett (viszont baromi sexy)
-
fogtunder
nagyúr
válasz
Ezekiell #2217 üzenetére
a dómhőmérő mindig csak indikatív, rácson mérünk, szondával és arra állítjuk be a hőfokot. amúgy ez fura, már másnál is olvastam ilyet, nekem általában melegebb van fent, mint a rácson, de a nap végén amúgy mindegy, rácson sütünk, ott kell mérni is.
a kémény mennyire van nyitva? van ez az elmélet, hogy a kéményt mindig fullra ki kell nyitni, mert az legyen nyitva, de én teljes nyugalommal szoktam lent és fent is szabályozni a kamadokon. UDS-en nem működik annyira jól, de a tojásoknál eddig nem tapasztaltam semmilyen hátrányt. -
Ezekiell
veterán
Sziasztok!
Full kezdőként tanulom a Kamados BBQ rejtelmeit, eddig párat sütöttem benne, egész jól sikerültek (PP, füstölt karaj, shotgun shells - XL méretű store11-es kamadoban). De azt vettem észre, hogy a rácson mért hőmérséklet és a Kamado saját hőmérője között igen jelentős különbségek vannak, akár 20-30-40 fokos eltérés is van néha (Celsiusban). Mindkét hőmérőt (Kamado saját és Thermoworks szondás) kalibráltam forrásban levő vízzel, pontosak ott. Ez a nagy delta a hőmérsékletben az elején még természetes is gondolom, de 2-3 óra használat után se tűnik el, és minél magasabb hőfokon megy a Kamado, annál nagyobb a különbség (a rácshőmérséklet a magasabb mindig).
Ez normális? Ha igen, akkor melyik hőmérsékletet kell figyelembe venni, amikor egy receptben mondjuk 110 fokot írnak? Köszi!
-
lemmy71
Topikgazda
Bocs hogy csak most reagálok de nagyon elvoltam havazva.
Nézegettem én is a Hexat, ha azt mondod hogy jó akkor abból és az ovális brikketből berendelek egy egy zsákkal. A faszenet meg hanyagolom, a brikkettel amúgy is kevesebb a macera. Bár most van itthon cirka 10 kilónyi aldis meg tescós brikket is, hétvégén utcabál egy két zsákkal elpöfékelek -
Boost3er
tag
Sziasztok!
Kezdő vállalkozónak grillezésre, bbq-ra milyen grillezőt ajánlanátok? Egy 6 fős család részére, illetve baráti társaság kb.10 fő használnánk. Eddig nagyrészt bográcsot használtunk és tárcsán sutottunk de szeretném a bbq is kipróbálni. Kamado lenne erre alkalmas vagy esetleg egy másik?
koszonom! -
soldi3r
veterán
válasz
Ferike81 #2204 üzenetére
Nekem sem sikerul normalisan, ezert akarok venni egyet. A fa lapattal az a gondom, hogy nagyon vastag, arra rahuzni sem konnyu a tesztat, de aki ert hozza annak ez nem problema, csak az nem en vagyok
Gondoltam ra en is, hogy kivagatom rozsdamentes lemezbool, de arra mostanaban nem sok esely van es olcsobb sem nagyon lesz.
-
Ferike81
senior tag
válasz
soldi3r #2200 üzenetére
Én most egy lemezből próbálok csinálni egyet. Már tervezem vagy fél éve. A pizzakőre lehetetlen rátenni úgy, hogy ne hulljon le a fele motyó. De az olasz pizzériákban láttam falapátot is. Persze ők nem értenek hozzá.
Egy biztos, hogy még 10 ezrest sem adnék egy ilyen cuccért.
-
Essejó
Topikgazda
válasz
Brandynew #2194 üzenetére
Van egy pumpás spricnim azzal bbq sütés közben óránként 1x megspriccelem a hús felületét. 1/1 víz és almalé vagy 4/1 víz és almaecet keverékkel. Egyfelöl jót tesz a végeredménynek a savas közeg, másfelöl a hideg vízre jobban tapad a füst aromája. De ugye ez 110-120 fokos füstön sütéses technika.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kezünkben a Honor Magic V5
- Milyen processzort vegyek?
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Milyen notebookot vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Star Trek
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- További aktív témák...
- 2 TB-os Kingston NV3 M.2 SSD - 6000 MB/s olvasás
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i5-4GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- HP Victus 15-fb1002AX - 15,6"FHD IPS - Ryzen 5 7535HS - 8GB - 512GB SSD - RTX 2050 - Win11
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon 3rd: i7-5GEN I 8GB I 512SSD I 14" WQHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude 5430 - i7-1255U I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I NBD Garancia