- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- bambano: Bambanő háza tája
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
-
LOGOUT
Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
fonok87
aktív tag
válasz
Brandynew #1199 üzenetére
Attól függ hol
Úgy emlékeztem grillezni szabad, de azért rákerestem.
A Katasztrófavédelem oldalán ez áll. A leírás szerint az erdők, fásított területek közelében lévő külterületi ingatlanokra is kiterjed a hatálya. Tehát ha település közig. határán belül van a kert/telek és nincs 200m-n belül erdő vagy fával beültetett terület, akkor a tűzrakóhelyedet használhatod tilalom idején is. -
Brandynew
őstag
Sziasztok,
Ha tűzgyújtási tilalom van, az mire vonatkozik? Bogrács/grill érintett?
-
makkai
aktív tag
-
makkai
aktív tag
válasz
Brandynew #1184 üzenetére
Az amazonos-t vettem, csak a kamadoshop-ból rendeltem.
[https://www.kamadoshop.hu/cloud-bbq-vezeteknelkuli-digitalis-hushomero-maghomero]Az olaszsped-et találtam közben én is, csak nem látok szín választási lehetőséget.
szerk.: Egyelőre marad akkor a végig vezetés kézzel, hogy melyik szondának melyik a vége. :-(
Csak elég macerás, amikor a szekrény szonda bevezető nyílásán már be van vezetve a 6-8 szonda szála.
-
Brandynew
őstag
Szia,
Hát... itt van, de (Magyarországra) szállítással együtt 18 ezer Ft
https://www.amazon.com/Thermometer-Cloud-BBQ-Bluetooth-Temperature/dp/B08FRDB2QR/ref=sr_1_42?dchild=1&keywords=6+stainless+steel+probe+grilling&qid=1612791494&sr=8-42
Szerk.: nézd, mit találtam: https://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&cPath=64_378&products_id=3184
-
makkai
aktív tag
Üdv!
Valaki tud abban segíteni, hogy hol tudnék beszerezni különböző színjelölésű maghőmérő szondákat? Rendeltem 6 szondás maghőmérőt, de a képekkel ellentétben nem 6 különböző színű van mellé csomagolva, hanem 3 zöld és 3 lila, ráadásúl a szondán nincs is szín jelölés, csak sima fémszínűek, a dugók meg már az említett 2 színnel vannak.
Vagy tipp, hogy mivel tudnám biztonságosan megjelölni a szondát? (Ez van kitéve igazán hőnek), a dugókra akár szigetelő szalagot is tudok tekerni.
-
lemmy71
Topikgazda
Pont tegnap este nézegettem a "tartályos" pizza sütőket.
Azt nem tudom hogy mennyire lehet benne szabályozni a hőmérsékletet, gondolom bedob az ember egy pizza követ és azon sütik a pizzát -
Essejó
Topikgazda
Aki barkácsolgat lemezzel, annak ötletadó a benne lévő videó. link
-
Precorus
tag
válasz
Brandynew #1178 üzenetére
[link] na, videót megnézed, egyértelmű lesz, de azért besatíroztam képen.
Ha megnézted a videót: Én a felső elemre ragasztanám, csak így egyszerűbb volt bejelölni.szerk.: azért nem csináltam meg, mert grillnek kb. mindegy. viszont bbq-nál ugye úgy tartod a hőfokot, hogy több vagy kevesebb levegőt adsz a tűznek(parázsnak), és ha így össze-vissza ereszt, kb lehetetlen feladat.
-
Precorus
tag
válasz
Brandynew #1176 üzenetére
Neeeeem.
Én még nem csináltam meg. kb. 2mm vastag, 1cm széleset vegyél.
Egyszer körberagasztod, és ott marad. Mint az ablaknál a szigetelés, csak ez hőálló legyen.
(mármint, a két felület közé ragasztasz, én a tetőre tervezem, lefelé nézve, hogy elzárja a rést, nem körbe)
-
Brandynew
őstag
válasz
lemmy71 #1171 üzenetére
Hmmmm, köszi. És azt mondod, hogy ez alkalmasabb BBQ-ra, mint amit én linkeltem először?
Gondolom, hogy amikor BBQ-zni akarok vele, akkor nekem a "közvetett" grillezés kell. Ebben hogy működik ez, ha nem egy különálló rekeszben van a szén, hanem közvetlenül a rács alatt?
-
Essejó
Topikgazda
válasz
Brandynew #1170 üzenetére
Bizonyos feltételek mellett igen.
Kell bele egy faszén-parázstartó az alsó rácsra, mellé egy akár eldobható alu tálca. A felső rácsra a parázs fölé egy vizestál, és a vizestál mellé pakolod a hust. Arra figyelj, hogy a felső rács legalább részben felnyitható legyen. Mert a sok (6-8-10) órás sütés alatt zicher, hogy kell utántöltened a parazsat, és kellemetlen a komplett felső rácsot lepakolni. Ami még kellhet az a Hentespapír link 10 méter kb 3000 Ft. Vagy jó széles grill fólia, az vastagabb is a normál konyhai alu fóliánál. link -
lemmy71
Topikgazda
válasz
Brandynew #1170 üzenetére
Itt van Precorus fórumtárs grillje ha jól emlékszem az OBI -ban ezt vette kisebb tömítetlenségi hibák vannak vele de egy öntapadós hőálló tömítéssel könnyedén orvosolható.
-
Brandynew
őstag
Köszönöm a válaszokat.
Akkor jól értem, hogyha nem szeretnék százezreket költeni erre, akkor inkább mondjak le a barbecue-ról és csak grillezzek egy akármin?
Szerk.: megnéztem ezt a Landman gömbgrillt, erre gondolsz? Ez jó olcsó, ezzel tényleg lehetne BBQ-zni? https://greenflames.hu/Landmann-Faszenes-gombgrill
-
Essejó
Topikgazda
válasz
Brandynew #1167 üzenetére
Szia
Ez az építése szerint egy offset BBQ. De sajnos borzasztóan vékonyka anyagból van készítve. Egy bbq-ra alkalmas eszköz falvastagsága 2mm-nél kezdődik, ha fával fűtenéd akkor meg inkább 4 mm-nél, bár inkább még vastagabb a jobb. Egy Landman vagy Weber gömb grill jobb választás lenne, de azokból is a kb 56 cm körüli rács átméüjröjűek, viszont azok sem olcsók. Van pár csapat aki épít rendelésre offset vagy reverse offset bbq-t, akár olyat is amivel grillezni illetve még bográcsozni is lehet, de azok ára kb. 200.000 Ft-tól indul. Anyagvastagságtól építéstől függően. -
lemmy71
Topikgazda
válasz
Brandynew #1167 üzenetére
"Én nem magamnak szeretnék építeni grillezőt" ezt most hogyan is gondolod, most építeni akarsz vagy venni egyet a "boltban"
Amit linkeltél az grillezni jó, de bbq -ra gyenge, rettenetesen vékony anyagból készülnek ezek az obis praktikeres stb, áruházban kapható smokerek. Ha már magát csak a súlyát nézed az a 35 kiló egy smokernél vicc, egy valamire való smoker cirka 150 kilónál kezdődik, tehát az anyagvastagság egyből megmutatkozik már a súlyában, na és az ár is húzósabb olyan 450 - 500 körül indulnak. Itt már olyat árulnak amit smokernek lehet nevezni
Mátra Turán smoker olyan határ eset de szerintem az a 2 milliméteres falvastagság kevés
Olvas visszább ha valami olcsóbb és használható grillt akarsz, tavaly az egyik fórumtárs vett egy grillt amire füstölő fát is lehet tenni. -
Brandynew
őstag
Sziasztok,
Én nem magamnak szeretnék építeni grillezőt, azért kérdezhetek itt?
Más hasonló topikot nem találtam.
Pontosan nem tudom, hogy mit kéne beszereznem... szeretnék grillezni és barbecue-zni is. Mindenképpen fán/faszénen gondolkodom és valami multifunkciós sütőben, nem tudom, hogy érdemes-e.
Egy ilyennel grillezni biztosan lehet, de vajon alkalmas barbecue-zásra is?
https://www.mall.hu/faszenes-grill/happygreen-wayne-xl-faszenes-grillsuto
Gondolom, hogy jól járnék egy kamadóval is, de a nagyobbak rohadt drágák. Gömbgrill?...
Köszönöm.
-
lemmy71
Topikgazda
Én mindent hulladékból csináltam, a trianon előtti patkócsavar, dédanyám tepertő sütő fakanala és egy 30 éve pótkocsi légtartály meg egy rakás rozsdás laposvas
De még én sem vagyok készen, más ház körüli projekttel is foglalkoznom kellHa szereted a ratt stílust akkor, gondolat indítónak itt egy kép
Ebben az a jó hogy a vasakat nem kell rozsdátlanítani és nem kell mérni, amit megfogsz azt azonnal odahegeszted
-
emre
veterán
válasz
lemmy71 #1161 üzenetére
Köszönöm!
Hordóm van. némi vasanyag, elhatározás és idő kell hozzá. A párom már amúgy is kérdezgeti hogy ezeket meg minek hoztam, és ha már itt vannak mit akarok kezdeni velük. Van zsíros aminek levehető a teteje, meg pár sima kifolyós, ezekben izopropil alkohol volt (remélem nem gyantás a belük).A videó levő tetszik, el is mentetem
A szellőztetés és a kivehető rács is szuper. -
lemmy71
Topikgazda
Ha csak egy pofás grillt akarsz akkor jobban jársz egy bojler tartállyal
Tavaly az egyik havernak vágtam szét egy 160 lityis hordót grillnek, még be nem fűtötte addig talán szép is volt, utána úgy elhúzta a hő hogy öröm volt nézni
A bojler vastagabb, a hordót csak préselési csíkok merevítik.
Amúgy a súberes megoldás hamu takarításra jó ötltet én is hasonlót eszkábáltam csak az enyém pillangószelep lett a végén.
Itt egy pofás kis bojleres grill -
Essejó
Topikgazda
Vagy 3/4 - 1/4 Viszont ezeket a videókat csak ötletadónak tekintsd. 100 meg 1 ok közbe jöhet amikor nekilátsz, hogy változtatni kell a koncepción mert olyan bizbaszt ami a videón szerepel égen földön nem kapsz, vagy olyan drágán lenne, hogy annyiért már nem éri meg szenvedni vele.
Ami lényeges és fontos Horganyzott hordót nem használunk mert hő hatására a horganyból mérgező gőzök szabadulnak ki. Nem lehet lecsiszolni, le homok vagy szemcse szórni, leégetni se!
Élelmiszeripari, kozmetikai - Műgyanta bevonatos hordót lehet, csak macerás, mert nem elég leégetni, hanem utána a belsőjét is fémtisztára kell csiszolni. Én ezt az UDS-nél megszívtam, egy élményvolt az alját belülről drót koronggal megtisztítani. -
-
emre
veterán
Üdv Urak!
Nyárra tervezek gyártani egy kerti grillezőt, valószínűleg hordóból. Azt még nem tudom faszenes vagy gázos legyen, esetleg kombinált. Illetve a méretezéssel és a szellőzéssel is hadilábon állok. Sajnos hajlamos vagyok beleveszni a részletekbe, de azt meg nem hiszem, hogy ha kettévágom a hordót beleteszek két rácsot egy hőmérőt meg vágok rá pár lyukat akkor jó is lesz.
Tudtok linkelni a gyártásról, tervezésről követésre érdemes példát?Köszönöm!
-
Essejó
Topikgazda
Ötletek link
-
lemmy71
Topikgazda
Igen tudom, nekem igazán maga az alakjával is problémám van szerintem kicsit "duci" én inkább egy jó zárható grillt készítenék egy villany bojlerból.
Az atógáz tartály jó ahogy mondod és ott a falvastagság is 3 mm ha jól emlékszem és ideális az alakja is. Persze víz vagy hab kell bele flexelés előtt, mert tubarózsa lesz belőle
A gázos bojlereknek jó még a formájuk, offsetnek vagy reversének tökéletesek főleg a 160 literes. -
Essejó
Topikgazda
válasz
lemmy71 #1143 üzenetére
Azért elég sok offset épül használt villany bojlerből, csak arra kell figyelni, hogy ne horganyzott legyen a belseje. Az meg kb max 2mm-es, de tavasztól őszig simán vállalható. Aztán még jó alapanyag a henger alakú autógáztartály, csak azt meg fel kell tölteni vízzel és úgy flexelni rá az ajtót.
-
Madoc
veterán
50be szerintem akkor is benne van minimum ha magadnak csinálsz mindent. 12000 voltak csak a csapok meg a könyökök nekem. Gondold át. Uds jó választás de olyan méret kell amihez kapni rácsokat, hacsak nem akarod a rácsokat is magad gyártani.
Ha kicsi pénzből sütögetni akarsz valami ujdonságon akkor kapni perfect home 2 oldalas öntöttvas lapot és isteni rostonsülteket lehet rajta csinálni. És ezt 4db téglára is rá tudod tenni, alá meg tüzelni. Vagy még a tárcsalap ami olcsó akár a boltból is, azon is szuper dolgokat lehet sütögetni.
-
lemmy71
Topikgazda
Itt aki ilyesmit készít az magának készíti, nem pedig eladásra.
40 - 50 ezer közt egy egyedi kézzel készült smokert senki sem fog neked eladni, ha csak a rászánt munkaórát vesszük alapul az már jóval többe kerül és akkor még hol van az anyag stb.
Az UDS jó választás, aránylag könnyű elkészíteni nem kell napokig flexelni hegeszteni darabolni. Mindent megkapsz hozzá a boltban, csak egy két lyukat kell fúrni a hordóra.
Kérdez rá Essejó -ra ő jobban otthon van az uds -ben, (tervek leírások praktikák stb.) vagy olvas vissza ketten hárman készítettek már itt uds -t. -
Niki34
friss újonc
válasz
lemmy71 #1143 üzenetére
Nem,mert a legelső ide irogatásomnál még abban bíztam,hogy ismertek valakit,aki árul ilyesmit ennyiért.
UDS lesz a végén :)
Azért csajként elég lesz azt is megoldani 😁😁😁😁
Van a közelben egy vasas hapi,onnan majd lejmolok anyagot. Ö pattintott a mazdánkra egy tetőcsomi tartót...csak van ismeretség egy fasza USD-re vagy összekalapál egyet nekem... -
lemmy71
Topikgazda
Azt nem írtad az elején hogy "sk" magad meg is építenél egy "smokert". Így már más a leányzó fekvése, 50 ezerből kilehet hozni egy offsettet - reverset vagy egy UDS -t.
De ahogy gu007 is mondja a feldon kalkulátor csak elképzelésnek jó, nagyon alul van benne minden méretezve. Én is duplájával meg volt ahol a háromszorosával számoltam.
Ha offsetben vagy reverse smokerben gondolkozol akkor olyan 100 - 140 literes tartály már elegendő a füstölő térnek, a tűzteret meg lehajtatod doboz formára.
Lényeg hogy 3 milliméternél vékonyabb anyagból nem szabad építeni az is igen csak necces és nyárára való. A megfelelő smoki tartály 6 - 8 mm vastag lemezből készül -
Niki34
friss újonc
Köszönöm a tanácsot :) Magamat ismervén centizgetni fogok 😁
Fieldmann FZG1250 lett volna a kiszemelt áldozat...de nem találtam semmi véleményt vele kapcaolatban :/ Én meg úgy vagyok vele,hogy 50-nél többet nem tudok most rászánni... sajna 1-2 befolyásoló tényező miatt... -
Niki34
friss újonc
válasz
lemmy71 #1139 üzenetére
Reménykedtem abban,hogy Ti,mint veteránok a témában,talán tudtok olyat,akinél ennyiért beszerezhető ...de bilibe lóg a kezem,tudom.
Igazából 2 hónapja bújom a BBQ témákat,tanulgatok,jegyzetelek...tavasztól elég sok szülinap lesz a családban és szeretnék felváltani az uncsi bográcsozást ezzel. Könyökömön jön ki pörkölt és társai
Ma reggel úgy ébredtem,hogy összeírom mi kell hozzá és beszerzek mindent,majd nekiállok egy saját megépitésének. Láttam itt a beszélgetéseitekben elég komoly rajzokat. Az alapján sima liba...csak a megfelelő,tiszta tartályt kell előásnom valahonnan -
lemmy71
Topikgazda
Hát ennyi pénzért nehéz olyat találni ami grill bbq és füstölésre is jó. Az obis praktikeres stb. hengeres offfset smokerek felejtősek, vékony a lemezfalvastagság gyenge hőtartás max grillezni jó, persze arra is rá lehet dobni egy egy füstölő fát
40- 50 környékén már lehet találni gömbgrilleket (weber, landmann, fieldmann stb.) azokkal jobban járnál.
Mondanám még a töltényszmókert, de azok is olyan 90 ezertől indulnak.#1137 Madoc
Jól néznek ki a bukták, mivel vannak töltve. Pont ma ettem ilyen buktát (gázos kemencében sütve), gesztenye masszával volt töltve, rettentő finom volt -
Niki34
friss újonc
Sziasztok! Nagyon agyalok mit tudnék venni 40-50 körül....mindezt oly formaban,hogy grill/bbq és füstölő funkciója is legyen 😆 Légyszi segítsetek! Köszönöm!
-
lemmy71
Topikgazda
Ha Lillafüreden jársz akkor érdemes menni egyet a kisvasúttal és a vaskohó melletti megállóban ott a pisztráng sütő, nagyon finom jobb mint a szilvásváradi
Már hosszú évek óta minden nyáron eltöltünk pár napot Jávorkúton, megkóstoltuk a környéken a pisztrángokat, érdemes kipróbálni amit írtam.
Neked pedig szinte ott van egy karnyújtásnyira Algyő, utána meg a szomszédban megeshetsz egy finom sütit vagy fagyit isSokszor csak felpattantam a motorra és elszaladtam pár adag halászléért Algyőre, nálunk mindenki nagyon szereti
A nyolcvanas évek végén sokat jártunk szegedre szórakozni és valahol a József Attila sgrt. volt egy kis bográcsos étterem, ott is nagyon finom volt a halászlé, piroskockás abroszos asztalkák voltak
-
lemmy71
Topikgazda
Hirtelen azt hittem hogy egy macska van a vederben, de aztán felvettem a szemüvegem
Jó étvágyat hozzá
Én rántott ponty és sült hekk párti vagyok, persze az algyői halászlé mindent visz
Amúgy a macskáról van egy igaz megtörtént sztorim, majd az ínyenceknek egyszer elmesélem -
lemmy71
Topikgazda
válasz
Precorus #1127 üzenetére
Igen, amikor feltekered az ujjnyi vastag tésztát utána átgurítod az asztalon. Lényeg hogy először lazán tekerd fel, hogy amikor áthengerezd éppen hogy csak összeérjenek a csíkok, úgy lesz majd kellemesen foszlós.
Régen nézegettem én is láncos megoldásokat, sima bicikli láncot használtak meg egy zsiguli ablaktörlő motort
kurtoskalacs a parton.mov
Kürtőskalács-sütő készítése1126 Essejó
A kinti sütőhöz persze jó a gáter, de hozzájutottam egy ilyen mini sütőhöz. Felszámoltak egy bútorboltot ott volt valamelyik konyhaszekrényben kiállítva, soha nem volt még bekapcsolvade valaki lenyúlta belőle a tepsit rácsot és a nyársat
ebe nem igazán mutatna jól a gáter vas
-
Precorus
tag
válasz
lemmy71 #1125 üzenetére
Hja hogy ezt így az asztalon gurigatva alakítják szépre....ma is tanultam valamit.
Nekem olyan motoros mechanika kéne, amivel két fát lehet forgatni, és rárakható a grill oldalára. Valszeg le lesz nyúlva a láncos megoldás a hozzáértőktől.....
Csak ugye akkor kell a sütőfa részre is valamit hekkelni, hogy forgassa a motor. -
lemmy71
Topikgazda
válasz
Precorus #1124 üzenetére
Mi olyan fánk jellegű dagasztott tésztából csináltuk, olyan ujjnyi vastagra nyújtottuk csavartuk a tésztát és lazán tekertük fel. Olaj helyett disznó zsírral dörzsöltem be a sütőfát, jó íze volt csak amit dióban meghempergettünk az egy kicsit megéget
Ilyen elemes motor nem lenne jó, rakhatsz bele egy lítium cellát és akár usb -ről is tudod tölteni.
szerk. most olvastam egy öt évvel ezelőtti írást erről a motorról "A motor egy idő után túlmelegedik, akkor kerregő, rendellenes hangot ad, de ez lehűlés után megszűnik."
Lehet hogy nem is a legjobb választásA teljes cikk itt
Ha már itt tartunk nem tudja valaki hogy külön emberi áron hol lehet venni grill nyársat motor nem kell mert az van.
-
Precorus
tag
Csináltunk mi is grill fölött. Motor nélkül macera. Annyira nem lett szép, de a tésztahajtogatásba/tekerésbe tuti bele lehet jönni gyakorlással, amúgy meg megsült, szóval az nem volt gond.
Én egy motor+ tartó kombón gondolkoztam az obis sütőre.
Csak még visszavan 6 kreditem.... -
lemmy71
Topikgazda
Kürtöskalács sütő lesz
Szeretem én is, csak annyi a bajom vele hogy nem csúszik a cimetes kalácsra a sör
Pár éve csináltunk mi is itthon, egy darab akác kuglit faragtam meg és arra tekertük a tésztát, a kis faszenes grillemen sütöttük. Folyamatosan forgatni kell mert megég, ha meg nem elég meleg a faszén akkor meg kiszárad mire megsül. Egy próbának jó volt, jól elszórakoztunk de azóta csak a majálison eszünk ilyesmit
Sok sikert hozzá -
Madoc
veterán
link új projekt. Neten egy képen láttam, gondoltam elkészítem. "Mikonyhánk" ból rendeltem hozzá sütőfát. Még össze kell heftelni, hétvégén próba..
-
gu007
aktív tag
válasz
Precorus #1118 üzenetére
A képet én csináltam, Black Rock Csak kiöntöttem a zsákból, nem válogattam. Az utolsó sütésnél, teli zsákot bontottam és abban is nagy darabokban van a szén. Amikor a nagyfaluban jártunk elmentem és vettem pár zsákkal. Korrekt az eladó, vasárnap délután mehettem a szénért, akkor indultunk haza.
-
Precorus
tag
Megjött a két csomag faszén. Csak 3 nappal később, mint kellett volna
Cserébe épp rendszer-átállás közben van a webshopjuk, szóval majdnem kétszer kaptam megPróbáltam átlagos darabokat kivenni a zsákból, vannak kisebbek meg nagyobbak is, talán látszik is a képeken.
BBQ hoz kicsinek érzem, grillezni tökély lesz.
Nyáron meg jól bevásárlok a lidlisből, mert így szállítással 750Ft-ra jött ki /kg. Egyébként mindkettő kb 500Ft/kg, a Hargitai 480, a Landmann 530 lett volna szállítás nélkül.
A Lidlis meg kb. 300Ft/kg, a faszén is meg a brikett is. Földhöz nem vág az egyszeri költség(bár 10x200Ft az ugye vagy 5 sör, szóval na...), de eddig a Lidlis a nyerő az ára miatt.
Meg ha igazak a képek, a Black Rock. Kár hogy nem szállítanak vidékre -
lemmy71
Topikgazda
Láttam hogy mobil kemence, amit én is ajánlottam azt is ugyanúgy hordozhatod ha bírod.
A feles kisméretűből készült kemencéknél fontos az alapos tapasztás vagy szigetelés, mert önmagában a tömör kisméretű nem egy jó hőszigetelő, hamar áthűl. Ezért is mondtam hogy kérdezzen rá a gyártóra, ez első írja a szigetelést de amit ln linkeltem az nem említ semmit, bár én az olcsóbbat választanám. -
BaLee
addikt
Köszi a tippeket mindkettőtöknek!
-
Madoc
veterán
válasz
lemmy71 #1114 üzenetére
Nézz utána jobban . Amit linkelt az mobilkemence. Csináltam, viszább megnézhető. Nekem vaslapon sül benne a kenyér, pizza. Tepsikben a húsok, sütemények. 3 kiló fával fel van fűtve 400 fokra, utána nincs tüzelve benne. és 12 óra múlva még 100 fokos, mindenféle szigetelés nélkül.
Ráfűtés nélkül 4db pizza sül meg egymás után ezekben.
Kenyeret és pizzát sem "kell" kövön sütni, mellesleg ezekben "kő" van ugyhogy ha akarod ez is adott.
Rendszeresen sütök benne. -
lemmy71
Topikgazda
A grill és a kemence két külön dolog, amit az egyikben eltudsz készíteni azt a másikban nem. Rettentő jó dolog mind kettő egy kertes házban főleg aki szereti a finomságokat. Az a praktikeres az egyik legdrágább, ugyan azt egy gyártótól olcsóbban és személyre szabottan megkapod.
Nem tudom mennyire vagy kreatív, de 'sk' magad is tudsz építeni egy egyszerű de jól használható grillt, fele annyiból ráccsal parázstartóval.
Itt van hozzá egy kis segítség kerti grill bár rengeteg félét találsz a neten.
Igen nem rosszak ezek a kis gömböcök (kemencék). pizza, kisebb kenyér, szeletelt húsok és egyszerűbb levesek elkészítésére tökéletes. Nagyobb sütéseknél fél disznó, köcsögben főt leves, ezeknek már komolyabb kemence kell donga kemence.
Pizza sütéshez is igazán az első kéményes donga kemence a legideálisabb, bár én már ettem hátsó kéményes kemencében sült pizzát, nekem az is nagyon ízlett.
De térjünk vissza a te általad linkelt kemencéhez, pizza kenyérlángos kisebb cipók sütésére tökéletes egy kis gömböc. Bár én nem azt választanám pizza vagy kenyér sütésre, az hogy rácsos egy dolog,de a pizzának és a kenyérnek is az a lényege hogy a kövön legyen és ott süljön, nem pedig a rácson.
A másik dolog ami nagyon lényeges ezeknél a kis gömböcöknél, meg persze minden kemencénél hogy mennyire van szigetelve. Ahogy elnézem, nem nagyon szigetelt a búbjaHa már ilyen az elképzelés akkor inkább ezt ajánlanám mobil kemence ha lehet felvenném a gyártóval a kapcsolatot hogy tegyenek rá pluszba egy 5 centi vastag dróthálós kőzetgyapot paplant és úgy vakolják le a búbját.
Itt egy kis videó, egy egyszerű házilag épített kis gömböcről, így könnyebb elképzelni hogy mit is akartam mondani a búb szigetelésről How to Build Outdoor Pizza Oven
ui. ha ügyesen tervezed és építed a grillt, akkor arra szépen a kis kemencédet is ráteheted, így mespórolod az állványt -
BaLee
addikt
Talán már írtam korábban a témában de ismét kíváncsi lennék a véleményetekre. Tavasszal be szeretnék újítani szülőknél a kertben egy új grillsütőt. Ez már fix lenne, első körben ezt a betongrillt néztem ki: [link]
Viszont láttam, hogy lehet venni kerti kemencét is készre gyártva. Azért a kemencében sült dolgok sem rosszak, de nem tudom mennyire lehet hasonló módon használni mint egy grillsütőt azon túl, hogy azért egy kemencében sült pizza vagy kenyér az nagyon finom tud lenni. Kérdés, hogy milyen lehet egy ilyesmi kemence: [link]Bocs ha hülyeséget kérdezek de volt egy munkatársam akinek volt kemencéje és az mindig áradozott róla, hogy abban milyen jó dolgokat lehetett sütni.
-
gu007
aktív tag
válasz
lemmy71 #1109 üzenetére
Ha jól emlékszem itt megosztottam a szekrény rajzát. Az 500 magas sütőterűt csináltam meg a rajz alapján. Egy két apróság változott csak. Első két függőleges zártszelvény 30*30 helyett 60*30 így nem kellett plusz lemezcsíkot behegeszteni (ez zárja le elöl a sütőtér oldala és az oldalfal közötti 30 milis hézagot ahol megy a füst) és még amire az ajtók csukódnak oda is 2 db 30*30 volt rajzolva, lett helyette egy 60*30-as (sütő ajtó alja és tűztér ajtó teteje). Hirtelen ennyire emlékszem, hogy más lett. Ja, és 30 mm szigetelés lett. Szénre majd visszatérünk, köszi!
-
lemmy71
Topikgazda
Akkor nagyon jól sikerült a szerkezet ha ilyen kevés anyaggal is bírja a hosszabb sütést.
Teljesen méretarányosan készítetted el a szekrényt, vagy itt ott eltértél a tervektől?
Igen a brikettet kamadókban és az amcsik az offsetekben használják előszeretettel, de ahogy mondtam nekem a kis nyitott grillen is nagyon jól bevált, persze egy öntvénylapot tettem a rácsra.
Próbáld meg vékonyabb szeletekre vágni a füstölőfát, úgy szerintem végig izzik majd és a tűzkosár elejére tedd ahol hamarabb kapja a friss levegőt.
Ha tavasszal kijutok Aradra megyébe akkor érdekel egy kis csomag faszén próbaként? Sajnos havi szinten kell szegedre járni a kislányommal a klinikára, akkor át is tudom adni, annyi még belefér az időnkbe. -
Precorus
tag
válasz
lemmy71 #1104 üzenetére
Valamelyik amcsi(brit?) séf videóját néztem évekkel ezelőtt, ő is ennyit mondott. Marhadarálthús, só, bors. Nem hiszem hogy az eredeti amerikaiban sokkal több minden lenne, a marha íze hangsúlyos szerintem.
Igen, az obis grillem van. Apróságok nem tetszenek benne.
- 2mm köz a felső és alsó rész között, kéne szigetelés
- Kar kicsit imbolyog, bár 3 csavar tartja
- Ha úgy akarom guruló állásba helyezni, hogy rálépek az alsó fém lécekre, azok hajlamosak meghajolni.
- Nehéz gurigálás közben balanszolniDe mint írtam, apróságok. Talán még annyi, hogy mellékelhetnének hozzá az egészet lefedő fém hamburgersütő-lemezt
Most már nem is random helyeken takarítom a rácsokat, hanem a grillen, tűztér+hamutálca fölött. Aztán majd kiviszem egyben az egész hamut-mocskot
Amúgy simán mehet ajánlottba a grill. múltkor 5 kiló hús + melegítőrácsra kb 2kg krumpli ráfért, szóval...hely is van rajta
Most 20kg faszenet rendeltem, 'merkell' alaponRemélem hétvégére ideér....
[Landmann 10kg] [Hargitai]
Ja most nézem, ez a hargitai a tetováltséfes cumó lesz. Majd lövök képet.
15 rugó szállítással együtt, szóval kb 750/kg-ra jön ki a végén. Nálunk a LIDL-ben már október végén elfogyot a faszénPedig tényleg jó cucc, és ilyen áron kb ajándék. Bocsi, én nem is a faszenet, hanem a faszén-brikettjüket vettem. Abból vagy 3 csomag már elfogyott.
Nem találtam a zacskóján leírást bármi idegen anyagról, szóval szerintem sima préselt faszén. -
gu007
aktív tag
válasz
lemmy71 #1106 üzenetére
Tetovált séf féle bükkfaszén. Black Rockkal semmi bajom. Ebben a sütőbe amit csináltam szerintem felesleges brikett. Alig van nyitva a szelep a levegőnek és megmaradt a szén fele (kb tele volt a tartó) pedig vagy 6 órán keresztül fűtött és stabilan tartotta a hőfokot. Még a füstölő fa sem bírt elizzani. Begyújtottam a gázforrasztóval de akkor is kialudt. Kevés a fának a levegő így valószínűleg marad a forgács vagy fűrészpor.
-
lemmy71
Topikgazda
A tetovált séf féle szénre gondoltál hogy rossz vagy a lidl lisre? Nekem a lidl -el nem volt gondom, grillezni tökéletes, 300 forintér 2,5kiló szinte ajándék.
Próbáld ki egyszer a brikettet is, azokból is sok féle van különböző égés idővel.
Azt mondtad ősszel hogy Black Rock jó, csak azért fel kell menni.
Tavaly is lebeszéltem a sráccal telefonon két 10 kilós zsák szenet, de vissza is mondtam mert nem tudtunk felutazni.
El kellene menni Arad vagy Bihar megyébe, ott állítólag vannak faszenesek és 'sk' magad lapátolod zsákba szenet -
lemmy71
Topikgazda
válasz
Precorus #1103 üzenetére
Igen Magyarországon nagy átlagosságban vegyes marha-sertés húsból és némi bors és só hozzáadásával készül a húspogácsa.
Pedig az igazán finom pogácsa és tortilla húsokhoz, más fajta fűszerekre és gondosan válogatott hús és zsiradékra szükség van.
Van egykét Szabadkáról a délszláv háború idején haza idemenekült ismerősöm, akik már lassan 30 éve kisebb "étkezdéket" üzemeltettek itthon. A hambihoz és a tortillához a magukkal hozott recept alapján készítik a húsokat, de a recept annyira titkos hogy még maguk az alkalmazottak sem tudják, a tulaj készíti el a húsokatVoltam már kint egy párszór Szabadkán de hiába kérdeztem bárkit, nem hajlandók elmondani a receptet, a pizza szószt és a tészta receptet elárulták de a hús az szent dolog
Amúgy az a szósz amit leírtam nem olyan brutál erős, keverési arányok kérdése az egész és a házi paradicsom szósz sokat tompít az erejénPersze nem gyerekeknek ajánlott
Ha jól emlékszem neked az a obis tűzhelyed van amit nyáron vettél akciósan, öntöttvas ráccsal. Amúgy bevált jól a sütő, teszi a dolgát ahogy kell?
Most is van a lidl -ben faszén, pont tegnap néztem itt nálunk amikor ott voltam, 2.5kg 300 forint volt, gondolom a tavalyi szezonból megmaradt anyagot "kiszórják" most. Nekem bevált tavaly egy jó pár zsákkal "elfüstöltem" belőle, nem olyan rossz szerintem.
Brikettet még nem próbáltad, nekem tavaly ősszel hoztak német obiból két zsák akciós weber brikettet Ki is próbáltuk tavaly, nagyon jó anyag de óvatosan kell vele bánni mert brutálisan fűt. Én tettem egy öntvénylapot a rácsra és húspogácsát hamburgert csináltam rajta.
De most a mall.hu is akciós ahogy nézem, egyszer érdemes kipróbálni. A tetovált séf is árul faszenet, de szerintem egy kicsit elvan szállva az árakkal, én annyit biztos nem adok érte -
Precorus
tag
válasz
lemmy71 #1101 üzenetére
őőőő....Recept a pogácsához? Só meg bors
Fú, én nem tudom értékelni a mérgezően erős kajákat. Néha-néha egy kicsit csípős hallé, pörkölt elfér, a burgerbe egy kis chilis steak-szósz, de hogy kicsípje a számat-torkomat, az valahogy nem hiányzott sose. Szerintem tavaly egész évben egyszer kívántam, 26-án a halászlébe.#1102 OPiiPO
Köszi
Majd dobok képet a hétvégiről is, csak hogy csorogjon a nyálatokszerk.: elfogyott a lidlis faszenem, ti honnan szereztek off-seasonben cuccost?
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
Precorus #1100 üzenetére
Jól néz ki
házi recept a húspogácsa vagy valami bolti cucc volt?
Nem vagyok igazán hambis, a lányom az aki odavan érte én inkább tortillás vagyok. Persze néha én is bedobok egy hazai hambit egy jó hideg sör mellett, olyankor a bacon szalonna az alap kellék nálam és a méregerős zöldpaprika karikák némi lilahagymával házasítvaA tortillát Nandos Peri Peri csípős szósszal szoktam még egy kicsit megbolondítani.
Van egy egyszerű házi "szósz" receptem, kisült pizzára tortillára sültkrumplira és chipshez.
Egy kis üveges eredeti Erős Pistát mixsy -vel finomra zúzom (de lehet más aprítóval vagy turmixszal is) majd adok hozzá zöld és piros Jalapeño porrá tört paprikát, egy kis majoránnát bazsalikomot egy púpos kávéskanál oregánót, egy kis fokhagyma port és egy csipet fehér borsot. Só nem kell bele mert alapból is sok van az erős pistában, hogy hígabb legyen teszek hozzá házi paradicsom szószt, az egészet jó összekeverem és kész is
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Házi hangfal építés
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- DOOM - The Dark Ages
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad T14 Gen 3 üzleti notebook - i5 1245U 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XeW11
- Eladó ÚJ, BONTATLAN Samsung Galaxy A05s 4/64GB ezüst / 12 hónap jótállással!
- 130+131+132+133 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 7400 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 SUPER 6GB Rampage Everest 500W
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged