Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Kávé Kálmán

tag

válasz Parci #29350 üzenetére

Nálam sem lóg bazi sok drót az otthoni Creminámon. Az ahhoz kellett, hogy gyorsan tegeződjünk. A hőmérőszalag nagyon klasszul jelez. És igen 5 fokonként van skálázva, de a váltások a skálák között (azaz kisebb változások 5 foknál) nagyon jól követhetők.

" a második shotnál viszont már kb. fogalmad sem lehet,"

Hidd el, hogy aki figyel és mondjuk egy stoppernél kicsit (tényleg csak kicsit) többet áldoz rá, annak van. Maradjunk abban, hogy Neked stopperrel a kezedben gőzöd sincs. Nem csoda. Hiszen a stopperral bajosan lehet hőmérsékletet mérni.

"mert attól is függ, hogy az elsőnél végül hány ml vizet és mennyi idő alatt zavartál át."

Függ persze, de én nem stopperrel mérek (hőmérsékletet).

"ugye ürül a bojler"

Ennek történetesen kevés köze van a dologhoz, mert a dipper karosoknál (http://www.home-barista.com/levers/profitec-pro-800-lever-w-pid-t36446.html#p414160) a bojlernyomás, amíg a szár vízben van (és van nyomás) annyi vizet tol a fejbe, amennyi hely a fejben van. Azaz relatíve kevés az összefüggés van a bojler töltöttsége és a shot volumene között. Annak van, hogy egy teli bojler nagyobb hőt tol a fej felé a nyakon (fémen) keresztül, mint egy harmadik töltött. De, hát teszek rá, mer' tudom, hány a fóka.

"közben változik a fej hőmérséklete,"

igen, de mér helyettem a szalaghőmérő

"sőt, a bojler is egyre forróbb, hiszen megy a fűtés folyamatosan"

miért??? Elfelejtetted lekapcsolni?

Ha több kávét akar az ember egy - azaz egy - Pavonival csinálni, akkor ne felejtse el lekapcsolni legalább arra az időre, amíg őröl, eloszt, tömörít. Miért fűtsön szegény? Hát hiszen túlforrósodik.

Tényleg nem nagy májerség ez. Nem kell túlmisztifikálni. A sötét plexi az bukón nem azt jelenti, hogy a pilóta nem lát ki.

Új hozzászólás Aktív témák