Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem

Hozzászólások

(#1701) peterszky válasza Tapsi (#1692) üzenetére


peterszky
őstag

Cobol, Fortran? :) Nem, nem oktatnak célirányosan ilyet, legalábbis én nem láttam, nem is hallottam róla. Egy-egy speci keretében elképzelhető, hogy van, pl. az IBM nagygépes órák keretein belül volt olyan, hogy AS/400 programozása Cobol nyelven, de azt nem hirdették meg, míg én ott koptattam a padot.

What else you gonna do on a Saturday?

(#1702) Mercutio_ válasza Jim Tonic (#1700) üzenetére


Mercutio_
félisten

Jah, ez teljesen igaz :K
A bolonyai rendszernek nálunk főleg a hátránya jelentkeznek, mivel alapból van egy réteg aki lusta és "alibiből" jár egyetemre, ők visszaélnek a rendszer adta lehetőségekkel, + a "rendes" tanulók is ezt látják és úgy érzik ez a normális.
Én max 1 évet engednék így tolni vizsgát :DDD

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#1703) peterszky válasza aclandiae (#1670) üzenetére


peterszky
őstag

"én sem napi 8-at vagyok bent (többet), de hozzá képest nem keresek semmit."

Én csak a saját példámmal tudok jönni, lehet, hogy nem mindig kell bent lennünk programozóként napi 8 órát, de ettől még nyújtunk egy olyan 24/7 supportot, hogy bármi gond van, akár vasárnap hajnali kettőkor is csöröghet a mobiltelefon és csinálni kell.

Amúgy manapság nem is magán a fejlesztésen lehet a legnagyobbakat szakítani, ahogy én látom, hanem a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokon. A fejlesztés egyszeri, a többi folyamatos.

What else you gonna do on a Saturday?

(#1704) aclandiae válasza emvy (#1677) üzenetére


aclandiae
senior tag

Itt a válaszadók nagy része is az. Ahogy a többi topicot is olvasom, szinte hemzsegnek az infósok.

Van egy ismerősöm, aki szokta mondani: a magyar ember ahol születik ott él, dolgozik, és hal meg, eszébe nem jut arrébb menni, csak amikor már tényleg nincs más megoldás. Igaza lehet? ;)

Tapsi: van itthon olyan egyetem ahol ezeket a programnyelveket el lehet sajátítani?

djgeg: én gyakorlatorientáltabbá tenném a képzéseket. Felesleges ennyi elmélet - szvsz.

Jim-Y: ez érdekes! Eddig akárkit kérdeztem az egyetemi életéről, rögtön két szó jutott eszükbe: ittak, buliztak. Némi fennakadást érzek... :( Elképzelésem szerint ismereteket szerezni megy oda valaki. Bár a két szóval kapcsolatos dolgok is lehetnek ismeretek :)

Nem vagyok az, lehetek vagy úgy teszek. Engem a 8/2-es arány zavar.

"Mindenkinek megvan a lehetősége, hogy azt tanuljon, vagy csináljon amit szeretne."
Na itt azért álljunk meg picit! Szerintem ez egyáltalán nem igaz! Az hogy valaki mit szeretne és milyen lehetőségekhez fér hozzá, nem csak és kizárólag rajta múlik! Aztán ha mégis sikerül összehoznia valamit, mire a diplomáig/bizonyítványig eljut még hányszor gördülhet elé akadály!

Mercutio_: Privátban kérdeznék inkább.

Tapsi: matek - szerintem az egész matematika tanítása már az elejétől fogva rosszul indul. Amikor egy 20 fős osztályból van 1-2 penge, 2-3 egész jó, a többi meg küzd a kettesért. Ennyire lehetnek hülyék emberek generációkon keresztül? Én pl. általánosban nagyon szerettem, középiskolában olyan tanárom volt, akit nem bírtam, meg is lett sajnos az eredménye...
Utólag persze könnyű okosnak lenni, de a mai napig hiányolom hogy így tönkrement a kapcsolatom a matekkal.

Jim Tonic: szóval aki időben lekezdi, hozzá szerez diplomát, és már lesz gyakorlata, az tud majd érvényesülni?

peterszky: pontosan mit kell csinálnod?

(#1705) Mawyx válasza aclandiae (#1704) üzenetére


Mawyx
senior tag

"Jim-Y: ez érdekes! Eddig akárkit kérdeztem az egyetemi életéről, rögtön két szó jutott eszükbe: ittak, buliztak. Némi fennakadást érzek..."
Akárkit akármelyik vizsga előtt megkérdeztem többedmagammal, hogy tanultál? Mind azt felelte mindig, hogy á dehogy tanultam, nem értem rá, söröztem, barátoztam, barátnőztem, meg különben sem érdekel, hülye a tanár, szar a magyar oktatás, aztán ha kettesben maradtunk kiderült, hogy biza napok óta tanul, csak ezt nem volt menő beismerni nagyközönség előtt.

Egy nő gondjait amúgy sem megoldani kell, hanem meghallgatni./Eastman/ | Ami árammal működik, vagy rá lehet tenni egy számítógép tetejére, az informatikusi munka :)

(#1706) emvy válasza Mawyx (#1705) üzenetére


emvy
nagyúr

Villanykaron azert voltak vizsgak, amin nem lehet atmenni nulla tanulassal. Par nap tanulassal majd' mindegyiken at lehet, de nullaval nem. Egyszeruen hiaba vagy intelligens, a csotapvonalat nem fogod tudni csak azert, mert okos vagy.

while (!sleep) sheep++;

(#1707) Jim-Y válasza aclandiae (#1704) üzenetére


Jim-Y
veterán

"ez érdekes! Eddig akárkit kérdeztem az egyetemi életéről, rögtön két szó jutott eszükbe: ittak, buliztak. Némi fennakadást érzek... "

Mert a mai napig az a bevett dogma, hogy ha egyetem, akkor bulizás, ivászat. Aminek van létjogosultsága, egyetemre általában más városba mennek a diákok, a szülői felügyelet alól kiesnek, és ennek egyenes következménye az említett dolgok. Egy másik oldal, ami már annyira nem menő, hogy tanulsz, mert utána 50 évig abból fogsz megélni amit itt megtanulsz/betanulsz.

Kapcsolatok: ha józsi az egyetem alatt szétissza az agyát, mellé szerez 10 kapcsolatot, vajh akkor jár jobban, vagy ha mondjuk csak egy kapcsolata van, de mellé odafigyelt az egyetemen, nem linkeskedte el?!

Véleményem szerint inkább tanulni kéne az egyetemen, mert kapcsolatok nélkül, de egy stabil tudás birtokában szerezhetsz br. 350K-es állást is kezdőként, ellenben ha csak kapcsolatod van, de tudásod nincs, akkor semmit sem fogsz találni, mert hiába haver, ha nem végzi el a feladatot akkor kvázi felesleges munkaerő.

"Na itt azért álljunk meg picit! Szerintem ez egyáltalán nem igaz! Az hogy valaki mit szeretne és milyen lehetőségekhez fér hozzá, nem csak és kizárólag rajta múlik! "

Ez nyílván igaz, aki nehéz sorsú családba születik, az lehet, hogy az anyagiak miatt nem tudja azt tanulni amit szeretne, mert mondjuk nem tud albit fizetni, vagy a koleszt sem engedheti meg magának. De most nem ez a téma, ez is megérne egy beszélgetést, de ezektől most tekintsünk el. Mert szerintem aki mondjuk informatikus szeretne lenni, de a családja nem tudja a tanítattását fizetni, az utána nem fogja szidni az informatikusokat, hogy mennyit keresnek.

Édesanyám is pedagógus, nagyon rosszul keres, egész egyszerűen azért, mert anno amikor ezt választotta még meg lehetett élni belőle, de ma már nem, nem fizetik meg. Nem kell ezen keseregni, mert nem tudsz rajta változtatni. Ha valakinek ez nagyon nem felel meg, akkor erősnek kell lenni, és merésznek, és belevágni valami teljesen másba.

[ Szerkesztve ]

(#1708) Lacces válasza Jim-Y (#1707) üzenetére


Lacces
őstag

Hát lehet így van ahogy mondod a kezdő fizus dolgot, hogy akár 350K-t is adnak, de szerintem ez csak azoknak jár akiknek magas az IQ-juk is hozzá (nagyon erős algoritmizálás készség)

(#1709) Mercutio_ válasza emvy (#1706) üzenetére


Mercutio_
félisten

Höhö, amikor a nagyarc lazagyerekeket már harmadjára b*szták ki, mert egy kapcsolásnál sem tudta kiszámolni az eredő áramokat és azok irányát, akkor talán elgondolkodott azon, hogy tanulni nem csak 1 héttel vizsga előtt kell elkezdeni ;]

Egyébként sokszor azok mesélnek nagy hangon arról, hogy mennyit buliznak/tak akik aztán nem is végzik el az egyetemetm később persze mindíg valaki más lesz a hibás (hülye tanár, hülye vizsgáztató, sz*r jegyzetek, elavult oktatás, stb.) ő sosem :N

Lacces: Vagy szimplán nem csak bejárt az egyetemre, és "letudta" a vizsgákat, hanem felfogta, hogy a diploma utáni elhelezkedésre már a suli alatt készülni kell :F Csinált 1-2 plusz dolgot, beleásta valami gyakorlati dologba magát, gyakornoki helyet pályázott lehetőleg olyat, ahol tanul is valamit, stb.

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#1710) emvy válasza Mercutio_ (#1709) üzenetére


emvy
nagyúr

Egyetlen vizsgara sem tanultam egy hetnel tobbet. :)

while (!sleep) sheep++;

(#1711) Jim-Y válasza Lacces (#1708) üzenetére


Jim-Y
veterán

Az a br. 350K nettő 230K-t jelent, ami sok-sok állásnál jobb, de azért nem extra szerintem. Egy junior software engineer kezdőként kaphat ennyit (elméletileg) :)

Én egy ilyen állásra úgy pályázok/pályáznék, hogy:

- BsC-s diploma a zsebemben
- MsC-s diploma a zsebemben
- min 2 éves tapasztalat (nem feltétlen software engineer-ként, de azért IT-ben legyen) amit az egyetem mellett szereztem/szerzel
- esetleg suli alatt már el lehet menni szakmai gyakorlatra/kooperatív képzésre a céghez, és akkor utána könnyebben felvesznek.

Így szerintem nem elrugaszkodott az a bruttó 350K, sőt..

[ Szerkesztve ]

(#1712) Mercutio_ válasza emvy (#1710) üzenetére


Mercutio_
félisten

Sőt, be se jártál előadásokra, és a tananyaggal se foglalkoztál :DDD

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#1713) emvy válasza Mercutio_ (#1712) üzenetére


emvy
nagyúr

Tenyleg nem jartam be, csak kb. hetedik felevtol. Nem vagyok ra buszke, mert a matek reszet magamnak kellett bepotolni utolag, de azert a vizsgak 80%-ara harom-ot nap alatt fel lehet keszulni a nullarol, ha relative gyorsan olvasol (en gyorsan olvasok) es tudod, hogy mire kerdeznek ra a vizsgan.

while (!sleep) sheep++;

(#1714) djgeg válasza emvy (#1710) üzenetére


djgeg
őstag

Azt is max vizsga időszalban mi? :DDD
Azért érdekes ez, hogy az állandó készüléses oktatás helyet ilyen vizsga időszakos "lett" itthon. :U

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#1715) Lacces válasza Jim-Y (#1711) üzenetére


Lacces
őstag

Röviden:
- BsC-s diploma a zsebemben: Ez a félév, ha eljutok a záróvizsgáig, de max 1 félév. Én nekem később alakult ki a programozói szemlélet, és vizsgadrukk legyőzése. Hülyének teljesen nem nevezném magam, mert a matek tárgyakat elég könnyen teljesítettem... :D De hiába tanultam odahaza az az első évben kevés volt.
- MsC-s diploma a zsebemben: Nincs és nem is lesz.
- min 2 éves tapasztalat (nem feltétlen software engineer-ként, de azért IT-ben legyen) amit az egyetem mellett szereztem/szerzel:
Szakterületből kell, különben belekötnek, mint most is a Java állás esetén a PHP-s 1,5 éves tapasztalatot rühelik.
- esetleg suli alatt már el lehet menni szakmai gyakorlatra/kooperatív képzésre a céghez, és akkor utána könnyebben felvesznek.
Elején csináltam, tanultam odahaz sulira + munkára, a kettő együtt nem ment... felemás eredmény volt mindig (én feláldoztam a fiatalságom a semmiért :D)
Jelentkeztem 3 éven keresztül, csak 2-től jött válasz: Kevés a tapasztalatom (diáknak)

Én nem látok esélyt a jobb fizetésért és helyéért ha meg lesz a diploma

(#1716) Tapsi válasza aclandiae (#1704) üzenetére


Tapsi
addikt

Az eltén például tanítják ezeket a nyelveket. Nemrég láttam a saját szememmel tantárgyi adatlapot cobol nyelvből. Ismerős járt oda pár éve, akkor fortrant is tanultak.

Amikor egy 20 fős osztályból van 1-2 penge, 2-3 egész jó, a többi meg küzd a kettesért.

Szerintem ez nem az egyetem hibája, hanem a diákoké. A műszakisok hírhedten lusta disznók. Az egyetemi matek anyag kitartó tanulással gond nélkül 4/5-re teljesíthető. Ez mondjuk minden tárgyra igaz.

(#1717) emvy válasza Tapsi (#1716) üzenetére


emvy
nagyúr

+1. A lustasag mondjuk nem hatrany egy mernoknel (programozonal meg foleg nem).

while (!sleep) sheep++;

(#1718) Tapsi válasza emvy (#1717) üzenetére


Tapsi
addikt

No igen, most felsőoktatási szempontból írtam a dolgot. :)

(#1719) H A M M E R


H A M M E R
csendes tag

Sziasztok,

Én 31 éves vagyok mérnök informatikus (egyetemi) diplomával.
Úgy látom a hozzászólok többsége programozó (alkalmazás fejlesztő). Ne azonosítsuk az informatikust az alkalmazásfejlesztővel. Ezen kívül sok más informatikus is van, és egész más bért kap pl.: egy Java fejlesztő vagy egy help deskes, aki kicseréli a tonert, vagy beállítja a windows-t a PC-n. A java fejlesztő lehet hogy 600 K t kap kézbe, a windows beállító lehet hogy 60 K-t.

A friss diplomás fizetésekre visszatérve, amikor én végeztem az egyetemen, az kapott bruttó 350 K kezdő fizut (a diploma megszerzése utáni 8 órás állásban), aki jól beszélt angolul és suli mellett már egy-két évet dolgozott éhbérért gyakornokként. De mivel ők már dolgoztak korábban, így ezt nem nevezném kezdő fizunak. 2-3 év tapasztalattal meg egész más fizuk elérhetők.

Jó lenne ha nem csak azt írnák itt le az emberek, hogy mennyit keresnek, hanem az egyéb munkakörülményeket is. Gondolok itt arra, hogy én pl. egy irigylésre méltó összeget kerestem, de azért cserébe éjjel is felhívtak telefonon, mivel Amerikába vagy épp a távol keleten akkor volt nappal, gyakran este szóltak, hogy baj van és reggelre meg kell csinálni valamit, és gyakran pénteken derült ki, hogy hétvégén is dolgozni kell. Teljesen tervezhetetlen volt az életem. Olyan dolgokról meg nem is beszélve, hogy 30 fő felett voltunk egy irodában ami engem kifejezetten zavart, hogy folyamatosan vitázni kell, hogy hány fokra legyen állítva a légkondi, felkapcsoljuk a villanyt vagy ne meg ilyesmi. Most lényegesen kevesebbet keresek, de max napi 8 órát melózok és jól érzem magam.

Az egyetemre visszatérve mi is 300-an kezdtünk és 50-en végeztünk, és kb. 10-en végeztek 5 év alatt. Én az elején bántam, hogy nem fősulira mentem, mert azok az ismerőseim, akik nem mentek egyetemre, amikor én pályakezdő voltam, már lényegesen többet kerestek nálam, mivel nekik már volt pár év tapasztalatuk. Most már nem ez a helyzet.
Az egyetem azért jó, mert nem csak programozni tanulsz és nem csak egy területet mutatnak meg.
A Matlabtól az Oracle-n keresztül a Pro engineerig sok mindennel találkoztam és könnyebb volt eldöntenem, hogy mi tetszik, mivel akarok foglalkozni később. Nem is fejlesztő lettem.

(#1720) emvy válasza H A M M E R (#1719) üzenetére


emvy
nagyúr

Ez melyik egyetem, ahol 10-en vegeznek 300-bol idoben? En a BME-t meg az ELTE-t ismerem tobbe-kevesbe, es ezeknel biztosan nem stimmelnek ezek a szamok.

while (!sleep) sheep++;

(#1721) djgeg válasza emvy (#1720) üzenetére


djgeg
őstag

Nem is ma végzett, ha 31 éves. :U

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#1722) modder válasza emvy (#1720) üzenetére


modder
aktív tag

Gratulálok, sikerült kiragadnod a legfontosabb részletet az egész hozzászólásból :D Mert nem mindegy, hogy 10-en vagy 30-an végeztek, ha esetleg rosszul emlékszik? Egyáltalán nem meghatározó részlet, a lényeg az arányokon van.

Ami pedig a 2-3 napos tanulást illeti vizsgák előtt. Ezt két esetben tudom elképzelni. Az egyik, ha rendesen tanultál hétről hétre minden tárgyból, ahogy az a nagy könyvben meg van írva, tehát valójában már csak ismételtél. A másik pedig, hogy gyors a felfogásod. Én is ismerek olyat, akit irigyeltem mindig amiatt, hogy már órán egyből megértette a valószínűségszámítást például. De leszögezném, hogy egyik esetben sem tartozol az átlagos hallgatóhoz, hanem egy szűk réteghez. Még azt megjegyezném, hogy akik véletlenül egész évben folyamatosan tanulnak, még azok is elég nagy erőfeszítéseket tesznek vizsgák előtt.

Tehát egy szélsőséges példából én nem vonnék le általános következtetéseket.

(#1723) emvy válasza djgeg (#1721) üzenetére


emvy
nagyúr

8-10 evvel ezelott a kiesesi arany a BME villanykaron kb. 50% volt, az infon kevesebb. A lentebbi szam 80%-nal is magasabb lemorzsolodasi aranyt jelent, arra voltam kivancsi, hogy ez melyik egyetem, mert en ilyen infos szakrol meg nem hallottam, ezert erdekel. Ha 50-an vegeznenek egy evfolyambol, akkor nem lenne diplomaoszton tele a K epulet aulaja. Pedig tele van. :)

[ Szerkesztve ]

while (!sleep) sheep++;

(#1724) H A M M E R válasza emvy (#1723) üzenetére


H A M M E R
csendes tag

Nem most végeztem, és nem a BME-n, hanem Miskolcon. A számok nem pontosak, arányokat írtam, lehet nem 300 an kezdtünk hanem 200 an (nem ismertem mindenkit) de az maradt meg, hogy már elsőben volt olyan tankör ahol, mindenki másodszor járta az elsőt, szóval a kb.: 200 vagy 300 kezdőből már egy rész újrakezdő volt. A diplomaosztó együtt volt a managerekkel meg gépészekkel, úgyhogy sokan voltunk, de aki mérnök-infón végzett, azok 50-en voltunk. Ez még osztatlan 5 éves képzés volt és nem kreditrendszer, szóval ha egy vizsgád nem sikerült, akkor évismétlés. Azóta lehet, hogy a BSC-n egész más arány van.

[ Szerkesztve ]

(#1725) aclandiae válasza Mawyx (#1705) üzenetére


aclandiae
senior tag

Remélem hogy a többség esetében ez az igaz! (akinél nem vessen magára...)

emvy: én sohasem értettem hogy lehet egy féléves anyagból pár nap alatt vizsga érett tudást összeszedni? Amikor van jegyzet, PP bemutató, meg irodalom. 1x végigolvasni is elég, nem megtanulni. :U
Akkoriban nem volt még katalógus meg jelenléti ív?

Jim-Y: 350e a kezdő fizetés? ...és még sírnak hogy jaj mire elég!? :Y
Mi az a munka ami egy cégnél ér annyit, hogy ilyen kezdő(!) fizetéssel alkalmazzon embert? Nyilván nem is egyet.

Tapsi: jó!
Miért nem baj egy mérnöknél ha lusta?

H A M M E R: örülök hogy írtál! A hozzászólásod nagyon informatív számomra.

(#1726) djgeg válasza aclandiae (#1725) üzenetére


djgeg
őstag

Azért nem baj egy programozónál/fejlesztőnél ha lusta mert egy bonyolult feladatnál a minél egyszerűbb, leggyorsabb megoldásra törekszik(persze ha nem annyira lusta, hogy ne csinálja meg a munkát :U )

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#1727) Jim-Y válasza aclandiae (#1725) üzenetére


Jim-Y
veterán

a 350 az bruttó, az nettő 230 körül van, nekem az a célom, hogy ne legyen az, mint most, hogy fizu csak következő hónap 10.-e körül jön, de már elfogyott a pénz :D

Szóval ha annyit fogok keresni, hogy nem kell számolgatnom, hogy ezt, vagy azt (élelmiszer, ruha) megvehetem-e, akkor már örülni fogok :)

"Mi az a munka ami egy cégnél ér annyit, hogy ilyen kezdő(!) fizetéssel alkalmazzon embert? Nyilván nem is egyet." például egy üzleti/piaci szoftver fejlesztése pont ilyen.

(#1728) peterszky válasza aclandiae (#1704) üzenetére


peterszky
őstag

Ha a supportra gondolsz, akkor pl. az éjszakai feldolgozásba bekerül egy partner által elrontott input fájl, a feldolgozás hibára megy, amit azonnal ki kell vizsgálni.

What else you gonna do on a Saturday?

(#1729) Mercutio_ válasza aclandiae (#1725) üzenetére


Mercutio_
félisten

Megkérdezném azért milyen szakot vegzel/végeztél?

Lehet észre sem veszed magadon, de már megint minősítel '' sirnak''...,

A milyen munka kerdesre: bármilyen aminél a nem kezdő 5-600 - at keres ;] ott vagy tévedésben, hogy a kezdő itt nem azt jelenti mint a fizikai vagy egyszerűbb irodai munkáknál, itt ahhoz, hogy kezdő Légy is sokféle ismerettel kell, hogy rendelkezz ha nincs meg, akkor az nem kezdő hanem hozzá nem értő és szóba se állnak vele.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#1730) Jim Tonic válasza aclandiae (#1725) üzenetére


Jim Tonic
nagyúr

Most már áruld el, hogy neked mi a végzettséged, ha ennyire savazod az infósokat.

Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

(#1731) aclandiae válasza djgeg (#1726) üzenetére


aclandiae
senior tag

Ismét tanultam valamit! Köszönöm az infót! :K

Jim-Y: aki 230-e nettóból nem jön ki, gondolkozzon el egy kicsit! Annyi pénzből már bőven lehet mire költeni, de félretenni is belőle!
Neked is köszi az infót, legalább tudom! :R

peterszky: ilyenkor otthonról is meg tudod oldani, vagy irány a helyszín?

Mercutio_: egy betű elírása..., nem szándékos volt.
Azoknak a feltételeknek amiket írtál, hogy tudsz megfelelni kezdőként? Jó sok mindent kell összeszedned.

Jim Tonic: valószínűleg nekem van túl sok negatív tapasztalatom velük. Akikkel eddig én együtt dolgoztam, mind egész nap semmit nem csináltak (ültem többükkel is egy irodában hónapokig). Alig tudták elütni az időt unalmukban, és kerestek 3x annyit más más munkás, aki még dolgozott is. Ha pedig kértem valamit, most nem érek rá... majd holnap... nincs időm stb. Elképzelhető, hogy nekem volt eddig velük ilyen pechem.

[ Szerkesztve ]

(#1732) Jim Tonic válasza aclandiae (#1731) üzenetére


Jim Tonic
nagyúr

A kérdésemre válaszolj, légy szíves. Amúgy láthatóan ennyi fogalmad van az informatikáról: = rendszergazda. :9

Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

(#1733) DopeBob válasza aclandiae (#1731) üzenetére


DopeBob
addikt

Ha egy orvos ügyeletben van 8 órát, de tegyuk fel aznap nincsen betege, akkor nyilván az nap nem dolgozott semmit, tehát nem jár neki fizetés, szemét naplopó?

Van üresjárat igen, ki lehet használni tanulásra képzésre. Nekem simán elnézik a munkahelyen, ha éppen nincsen feladatom, akkor képzem magam. Cégnek is jó, nekem is jó. Lehet irigykedni.

MZ/X

(#1734) tPedro_


tPedro_
őstag

Lehet nem a legmegfelelobb topik, de a kerdesem a kovetkezo lenne:

Six sigma vizsgakkal mennyire lehet elhelyezkedni? Vagy onmagaban keves?
Annak idejen mikor allast kerestem, lattam olyat, hogy six sigma black belt kepesitessel keresnek ember(eke)t, de nem tudom, hogy ez mennyire jellemzo.

(#1735) djgeg válasza aclandiae (#1731) üzenetére


djgeg
őstag

Egyébként, ez általános, téveszme, hogy nem dolgoznak :D (Persze lehet, hogy van ahol nem)
Attól, hogy nem rohangál egy üzemeltetős IT-s attól még dolgozhat. Fejlesztőtől meg ne is várd el, hogy mást csinál mint a gépe előtt ül :D Addig tud dolgozni.
Persze van mindenhol hozzá nem értő, vagy olyan, hogy nincs munka... De amíg nem dolgoztál adott pozícióban, valaki helyett és nem látsz bele, addig könnyű azt mondani, hogy csak a gépe előtt ül és unatkozik...

(#1733) DopeBob

Én általában biztonsági őrhöz hasonlítom az üzemeltetőt :D A biztonsági őrt se cseszed le, hogy na ma se volt munkád, ma se törtek be. xD

Általános Rendszergazda/Helpdesk-es azért van, hogy általánosságban minden működjön. Ha nincs gebasz és minden tökéletesen működik (hozzá teszem K ritka xD) Akkor az azt jelenti, hogy jól van végezve a munka xD

Mindezek mellet, az Informatikus... IT-s nem = az üzemeltetővel, rendsírgazdával... Ez olyan mintha egy orvost, be skatulyáznál... Amikor annyi féle terület és irány van ott is.

[ Szerkesztve ]

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#1736) emvy válasza tPedro_ (#1734) üzenetére


emvy
nagyúr

Kerdes: mi az, amit kepes vagy elvegezni akkor, ha van 6S kepzesed, onmagaban?

while (!sleep) sheep++;

(#1737) doc válasza djgeg (#1735) üzenetére


doc
nagyúr

azt szoktak mondani, hogy a jo rendszergazda az, akit sosem latsz, es senki nem ismeri :D
ha jol vegzi a dolgat, akkor nincsenek problemak, marpedig a ceg azert fizet neki (alkalmankent egesz szep osszegeket) hogy ne legyenek informatikai gondjai

(#1738) djgeg válasza doc (#1737) üzenetére


djgeg
őstag

Bezony :K
(Habár egy átlag cégnél katyvasz rendszerekkel elég nehéz elkerülni, hogy ne ismerjenek xD Vagy egy Helpdeskest :D)

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#1739) bobsys válasza tPedro_ (#1734) üzenetére


bobsys
addikt

jol fizet a black belt, konnyen lehet vele jonni-menni kulfoldon is
de a black belt felteteleit azert nezd meg, 3 project manageri tapasztalat az altaluk meghatarozott teruleten + kell 2 sixsigma szerint levezenyelt project + vizsga

Enterprise Admin? Kirk kapitany leszel? - Ne törődjél semmivel, egyél zsömlét kiflivel

(#1740) djgeg válasza bobsys (#1739) üzenetére


djgeg
őstag

Six Sigma Szuperhősősdi xD

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#1741) aclandiae válasza Jim Tonic (#1732) üzenetére


aclandiae
senior tag

Nem IT-s, de gondolom erre már rájöttél/tetek. :K Többet nem írnék, mert így is volt morgás, amiből már könnyen elszabadulhatnak az indulatok. ;)

Szerintem egy átlag ember velük találkozik a leggyakrabban. A többi más IT-s terület nem mindenhol fordul elő.
Írtam is hogy rosszak a tapasztalataim. Szerencsére volt itt néhány hozzászólás szakmabeliektől, amik számomra nagyon hasznosak voltak, mert új információkat árultak el. Így már érthetővé vált sok olyan részlet, amiről eddig nem tudtam. Érdekes hsz-ek voltak! Köszöntem azoknak akik reagáltak! :R

(#1742) Mercutio_ válasza aclandiae (#1741) üzenetére


Mercutio_
félisten

Elég lesz az iskolai végzettség szintje is, szakmai közép/felső, állami közép/felső utóbbi esetén Bsc/Msc és az irány/terület (bölcsész/gépész/közgáz/stb.)?

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#1743) Jim Tonic válasza Mercutio_ (#1742) üzenetére


Jim Tonic
nagyúr

Köszi, hogy megkérdezted helyettem. ;)

Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

(#1744) yksz


yksz
aktív tag

Valaki tudja, hogy most Amerikába milyen nehéz kijutni? Úgy tudom munkáltató ha felvesz tud zoldkártyát intézni. Mennyire hajlandóak kulfoldieket felvenni?

Edit: IT szektor :)

[ Szerkesztve ]

Fly away my precious knowledge fly far away

(#1745) bobsys válasza yksz (#1744) üzenetére


bobsys
addikt

nem nagyon hajlandoak, mert evek munkaja kell egy munkaltatoi zoldkartyahoz
esetleg B1 vagy minth lenne valamilyen egyezmen Mo es USA kozott, hogy 1 ev szabad munkavallalas

Enterprise Admin? Kirk kapitany leszel? - Ne törődjél semmivel, egyél zsömlét kiflivel

(#1746) Jim Tonic válasza yksz (#1744) üzenetére


Jim Tonic
nagyúr

Úgy tudsz kijutni, ha van valami amerikai cégnek itt leányvállalata, évekig bizonyítasz, és egyszer csak úgy gondolják, hogy átvesznek. Másképpen nem nagyon.

Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

(#1747) emvy válasza yksz (#1744) üzenetére


emvy
nagyúr

Vesznek fel, de nem annyira egyszeru. Az egyik modszer a kijutasra peldaul, ahogy alattam is irjak, hogy mondjuk elmesz az MS-hez, jol teljesitesz, es valahogy kislisszolsz.

while (!sleep) sheep++;

(#1748) modder


modder
aktív tag

Én most értem haza munkából. Megdicsértek, ezért ma az átlagos 2 helyett csak fél órát dolgoztam :D

(#1749) azbest válasza yksz (#1744) üzenetére


azbest
félisten

Valamilyen népszerű nemzetközi nyílt forrású projektben veszel részt és 1-2 év után, amikor már azon a területen ismerős a neved, elérsz valamilyen rangot/jogot (ismeretlen -> jog nélküli bedolgozó -> önálló commit jog -> ....->jog mások munkájának review-jára), akkor invitálnak interjúra.

Önállóan persze ez nehezebb, mert ha senki sem ismer, akkor kevésbé foglalkoznak veled. Ha egy ezzel foglalkozó cégnél vagy újonc, akkor viszont a már rangosabb kollégák segítik a kezdőket is. Na meg céges keretek közt könnyebb kijutni az évente szervezett konferenciákra és találkozni személyesen emberekkel.

No, ha ez megvan, akkor elkezdenek érkezni az email címre a megkeresések a területen dolgozó vagy dolgozni akaró cégektől a világ minden tájáról akár.

A nyílt projektek nagy előnye a láthatóság. Hiába god fokozatú zseni valaki egy területen, ha olyan helyen dolgozik, ahol az NDA része a megbízó neve is és a munkájának eredménye is a megbízó teljesítményeként kerül napvilágra. Persze ilyenkor is lehet továbblépni, mondjuk az alvállalkozótól a megbízóhoz, de nem ismerik a nevét a szakmában.

[ Szerkesztve ]

(#1750) modder válasza azbest (#1749) üzenetére


modder
aktív tag

a nyílt forráskódú projekt jó ötlet, de sok időt elvesz, nagyon. Én azért választottam a blogolást (amellett, hogy magamutogató vagyok :D), mert az is elárulja az emberről, hogy mennyire érti a dolgát, mennyire motivált, mennyire összeszedett vagy sem, rohadt sok mindent, és lehet CV-hez csatolni. Nem leszel noname.

Persze hozzá kell tenni, hogy lehetőleg minőségit kell (megpróbálni) alkotni, mert ilyen 20 soros "hogyan működik az osztály öröklés", na annak nem sok értelme van. Illetve nehéz olyan témát találni, amit már nem veséztek ki ezren.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.