Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:03:10

LOGOUT.hu

Amit a Coffee Lake-ről tudni érdemes!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#8351) diegho válasza janos666 (#8345) üzenetére


diegho
nagyúr

Pár perc után visszaraktam fix 4800-ra, fix 1,25V-al. Egyszerűen irritált, ahogy ugrált az órajel.

(#8352) Danex válasza janos666 (#8345) üzenetére


Danex
addikt

Én ott tudom megérteni ahol abszolút csendessegre is fontos lehet, hirtelen ránéztem és 15W helyett 25-30W fix orajelnél, utóbbihoz már lehet hangosabb beallitasokra van szükség.

(#8353) diegho válasza Danex (#8352) üzenetére


diegho
nagyúr

Ne viccelj már! Passzívan megy minden, minden venti áll és 40 fok alatt van az egész rendszer.

(#8354) laychi válasza diegho (#8351) üzenetére


laychi
veterán

Hamar meggondoltad magad :D

(#8355) diegho válasza laychi (#8354) üzenetére


diegho
nagyúr

Ha az alap órajel és 4800 között változna, az nem zavarna, de ez az ugrálás elég gáz.

(#8356) Cyberboy42 válasza diegho (#8355) üzenetére


Cyberboy42
senior tag

ez az ugrálés a régebbi rendszereken még teljesítményveszteséggel is járt, de most már ki van ez jól találva, eleinte engem is picit irritált de megszoktam, illetven ha nem figyeli az ember a frekvenciákat akkor eszébe sem jut :) fogyasztásban talán 5-15 watt lehet a különbség, de azért sok kicsi sokra megy, éves, vagy több éves szinten számíthat valamit, főleg ha mondjuk a gép javában nem csináll semmit (web, video, torrent)

ha jól belövöd akkor játékok alatt stabilan tartja és szerintem ez a fő.

...A teknős ezután pszichoanalitikusként kezeli az identitászavaros krokodilt...

(#8357) janos666 válasza diegho (#8355) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Ha akár az EFI Setup-ban, akár a Windows-ban letiltod a SpeedStep/SpeedShift-et de meghagyod a C állapotok közül a C1-t, amit általában akkor se tilthatsz le, ha szeretnéd (és a Windows-ban se tiltod le őket), akkor idle állapotban gyakorlatilag 0 MHz-en állnak az idle magok (úgymond le van dobva az égszíj, nem tekeri őket az órajel). Ha még a C1E-t is engeded (általában ez az első, amit enged tiltani a Setup), akkor pedig 1 mellé visszaesik a feszültség is. Ha csak annyi van az energiagazdálkodásból engedve, akkor ha nincs idle a CPU mag, akkor azonnal a max beállított szorzót kapja meg (maxon pörög).
Ezzel a C1E-vel már megfogod a lehetséges energiamegtakarítás legalább kétharmadát, ráadásul kő egyszerűen, nincs 30 féle szorzó-feszültségpár, amin fel-le táncikál oda-vissza (és ha nem mész C1E alá, akkor nem zsonglőrködik a CPU olyasmikkel, hogy állandóan kidobálja az L1 és L2 cache-eket, hogy teljesen lelőhesse a magokat 0V-ra aztán megint ébresztgesse).
Ha nem hazudik a Linux driver, a C1 az 1-2us, a C1E ~10us, a C6 viszont már 100-200us egy CPU-n (eddig tart felébredni az egyre mélyebb idle állapotból).
Ha nem mész a magokkal C3-tól mélyebbre, akkor az uncore miatt sem kell aggódni, mert a C1-től mélyebb package-C csak C3-tól mélyebb magokkal játszik (minden magot le kell lőnie, mielőtt az is elmegy aludni).

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#8358) diegho válasza janos666 (#8357) üzenetére


diegho
nagyúr

Megnézem holnap, mert a lapom alapból tiltja.

(#8359) janos666 válasza diegho (#8358) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Kicsit bővítettem még a lenti hsz-t miután elküldtem és válaszolt.
Egybevéve rengeteg P és C állapot van, és nem mindig egyértelmű mit állíthatsz (közel sem biztos, hogy "mindent" letiltottál, mikor mindent kapcsolgattál amit LÁTSZ a Setup-ban vagy Windows-ban, sok dolog el van rejtve), illetve megint más, hogy a Windows-ban mit jelent az, amit a programok írnak ki ilyenkor (pl. attól, hogy lekapja a magról az órajelet a CPU, még fut maga az órajel-generátor, szóval van MHz érték, hiába nem számol a mag, szóval pl. a CPU-Z nem fog 0MHz-et kiírni...).

Fejből durva számokkal olyasmi rémlik, hogy:
max load: 150W - 0us
C1: 60W - 1us
C1E: 20W - 10us
C8: 15W -- 200us

Szóval egyre veszik el a megtakarított áram (főleg a csúcszhoz képest, de a végére már a szomszédos lépcsők közt is), miközben rohamosan nő a késés, amikor ébred.

A SpeedShift-ről fogalmam sincs, de ha jól értettem az Intel marketinganyagát, ami szemléltetni próbálta, hogy mennyivel gyorsabb a SpeedShift a SpeedStep-től, akkor elég jelentősnek tűnt még az új is (az már nem usec, hanem millisec nagyságrend, bár nem egy-egy P állapot közt, hanem mire végigzongorázza magát az összes szorzón, amiatt annyival később végzett valami benchmark, ami induláskor alacsony szorzókon kezdett).

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#8360) Fehercsoki


Fehercsoki
aktív tag

CPU-t szeretnék venni, eredetileg 8700k-t vettem volna, de mire meglett rá a pénz már 40k-val drágább, ezért arra gondoltam, hogy a 8600k is megfelelne, mivel alapvetően nincs szükségem a HyperThreading-re. Általános elmondható, hogy egy 8600k-val is el lehet érni olyan magas órajelet, mint a 8700k-val? Nekem csak a single core teljesitmény számit, ezért húznám is.

[ Szerkesztve ]

(#8362) RECSKA válasza Fehercsoki (#8360) üzenetére


RECSKA
veterán

Single core teljesítményben nehéz ettől jobbat venni. Talán a 7640X...

Nézd meg a hirdetéseim. Finomságok!!!

(#8363) diegho válasza janos666 (#8359) üzenetére


diegho
nagyúr

C1E bekapcsolva, fesz továbbra is fix, pedig próbáltam C8-at is beállítani neki, de semmi változás, ha alap órajelen hagyom, akkor működik, ahogy 1-el is emelem a szorzót azonnal kikapcsol, teljesen mindegy mit állítok.

(#8364) janos666 válasza diegho (#8363) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Adaptive és Offset módban működnie kéne (előbbi jobb lehet ilyenkor, mert az offset-et alapvetően az idle feszre is rápakolod feleslegesen, bár ez is platform/firmware függő lehet), Fix/Manual módban nem szokott (de még ez se ökölszabály, megint csak platform/firmware, van ahol még van erre külön kapcsoló), de pl. ASUS-nál is volt olyan firmware, amivel beragadt nálam a fesz Adaptive módban maxra (a mai legfrissebb az jó, és úgy látom le is törölték a weboldalról, ami hibás volt).

Ez itt Adaptive mód. A Core-ra C1E, UnCore-ra C1 a C-state limit, P-state szabályzás OFF.

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#8365) diegho válasza janos666 (#8364) üzenetére


diegho
nagyúr

Marad így, mindenesetre MSI fórumon rákérdeztem, hogy mi lehet a megoldás.

(#8366) koko52


koko52
veterán

Sziasztok!
Linkeltem egy videót ami megmutatja problémát amivel még nem találkoztam.
A win bebootol és kezdődik a kép szétesése, vibrálása. Az egér, billentyű működik, rá tudok menni a monitor tetején megmaradt vékony sávra és ha rákattintok valamelyik fülre minden rendben lesz. Random időközönként jelentkezik, de ha pl elindítok egy filmet teljes képernyőn semmi probléma nincs. Bármely böngészővel, programmal megcsinálja. Ha például a scrollal feltekerek az oldal tetejére azonnal szétesik a kép. Ha lefelé tekerem egyből helyreáll, de néhány másodperc múlva szétesik. Ez lehet monitor hiba? VGA nincs a gépben, i3 8100 igp-ről megy. A gép teljesen új 3 hónapos a probléma két napja jött elő.
[link]

"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets

(#8367) windlord válasza koko52 (#8366) üzenetére


windlord
őstag

Cmos clear.
Driver vagy windows reinstall es install.
Igy mar mindent megtettel.
Ha marad, akkor egyertelmuen gari.

[ Szerkesztve ]

(#8368) Cyberboy42


Cyberboy42
senior tag

ez az új windows update gebasz....melóban is ez van update óta

persze nem zárnám ki hogy más is lehet

[ Szerkesztve ]

...A teknős ezután pszichoanalitikusként kezeli az identitászavaros krokodilt...

(#8369) lemusz


lemusz
addikt

Valamelyik nap ismét próbáltam win7-et telepíteni i5-8400-al szerelt B360M Pro4 alaplapomra, mert láttam jött valami frissítés USB 3.1-hez. Telepítés felment, most még a windows update sem siránkozott a win10-ért, lefrissítettem mindent, chipsetdriver, hang és netdriver is prímán feltelepült és működött, viszont továbbra se tudtam megugrani a nem működő usb-s bill és egér problémát. Amikor telepíteni akartam volna a linkelt oldalról letöltött drivert valami olyan hibaüzenetet írt ki, hogy a szükséges követelménynek nem teljesülnek vagy valami ehhez hasonló. :((

(#8370) #Morcosmedve válasza lemusz (#8369) üzenetére


#Morcosmedve
veterán

Van direkt ilyen Win7-es ISO creator a gyártóknal, amivel lehet csinálni USB driveres telepítőt. Ez nélkül nem is fog menni szerintem (nekem nem ment korábban sosem).

© asszongya'hogy

(#8371) lemusz válasza #Morcosmedve (#8370) üzenetére


lemusz
addikt

Még azzal se biztos, találtam egy oldalt ahol belevan kotyvasztva, mondjuk nem ez a fentebb linkelt új verzió, hanem a régebbi: [link] Alul írja valaki:

I try but not working on a motherboard ASRock B360 Pro4 with Coffee Lake. Mosue and keyboard (Logitech K270, MK520) freeze after the first restart, when the box with insert a name (John) an a name for PC" appear. However, on first box, with language, keyboard, on next window, on copiyng windows files, expanding files (0 to 100%), features, updates, mouse and keybord working ok. BIOS/UEFI settings: CMS activated, USB Legacy Support activated, USB Ports all activated, XHCI Hand-off activated (i tried with this disabled and i have the same problem), Secure Boot disabled. I think, from what i read, that the problem is this
Unlike Z370 before it, the silicon that underpins these new products actually brings a few new tricks to the table. For one, the silicon that underlies H370 is the first Intel PCH to offer native, baked-in USB 3.1 Gen 2 support. That fact means motherboard makers no longer need to rely on third-party USB 3.1 Gen 2 controllers from sources like ASMedia to bring high-speed peripheral connectivity to their boards' back panels.

[ Szerkesztve ]

(#8372) mgabi


mgabi
senior tag

9600k 390eur 126e huf
9700k 570eur 185e huf
9900k 720eur 234e huf

:Y Erős induló árak EU-ban. Oh my gossss...

(#8373) palfitom válasza mgabi (#8372) üzenetére


palfitom
félisten

:(

Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!

(#8375) Danex válasza mgabi (#8372) üzenetére


Danex
addikt

Ilyenkor örülök, hogy a forrasztott kupak miatt nem vártam a 9. genre, mert ha jól tudom csak ennyi a különbség.

(#8378) hokuszpk válasza lemusz (#8371) üzenetére


hokuszpk
nagyúr

valamelyik asrock lap letoltesei kozott lattam "usb patchert", elsore aszittem valami hibajavitas, aztan amikor elinditottam kerdezte merre van a win7 telepito, mert beleintegralna magat, akkor esett le.
lehet az a cucc kellene neked is.

Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...

(#8382) lemusz válasza hokuszpk (#8378) üzenetére


lemusz
addikt

Aha, ez lesz az sztem: [link], elég gagyesznak tűnik, de lehet megpróbálom majd. köszi

(#8383) #Morcosmedve válasza hokuszpk (#8378) üzenetére


#Morcosmedve
veterán

és lemusz Azaz, igen!

© asszongya'hogy

(#8384) atee válasza mgabi (#8372) üzenetére


atee
őstag

Ez talán már karcolja a gusztustalan kategóriát :C
Majd adják lejjebb is...

D-day 2002-01-04 01:54

(#8385) ImpersonatoR

Na most legyen okos az ember.

[link]

Magyarán hiába van forrasztva a 9900K meg rosszabb mint ha pasztazva lenne majdnem ?
Tesztekbe is nezem, hogy nh-d15 el is ilyen 100 fok.. ne mar
En meg itt vartam mint a messiast hogy forrasztva lesz fu de jo.
Most azon agyalok veszek egy z390+8086K t vagy nem tudom mi lesz ;)
2700x re meg mindig nem hajlok valamiert.

(#8386) Fehercsoki


Fehercsoki
aktív tag

Vettem egy i7 8086k-t, a multicore enhancement bekapcsolásával azt szerettem volna elérni, hogy minden mag 5GHz-en menjen, azonban több (6) mag terhelése esetén továbbra is csak 4.3GHz-en megy, ami a gyári érték multicore enhancement nélkül. Be kell még valami mást is kapcsolni? Miért nem működik így? Asrock Z370 Extreme4 lapban van, az XMP be van kapcsolva(G.Skill 3200MHz CL14 ram van mellé), ezen az órajelen 42 fok körül van játék közben a CPU, szóval bírnia kellene az 5Ghz-et.

(#8388) mgabi válasza ImpersonatoR (#8385) üzenetére


mgabi
senior tag

9900K 3-5 fokkal hűvösebb, mint a gyári pasztás 8700K (240-s AIO vízzel), mivel 40-60 wattal többet fogyaszt. Ez nem kevés, sőt!!! Blenderben a 8700K 140W, míg 9900K 200W tuning nélkül. Szóval ide dupla torony vagy vizesblokk kell. Tuninggal simán benyalja a 280W-t 5,1Ghz-n és 1,25Vcore mellett :) El sem merem képzelni mi lehet 1,35Vcore körül 5,2-5,4Ghz mellett. Konkrétan a teszterek ki se tudták próbálni, mivel a 280-s AIO vizek ide már kevesek, és belefutottak a 100fokos throttling limitbe. Ez a proci sima 8 magos coffee forrasztott kupakkal, brutál fogyasztással, drágán. Ezért próbáltak csalni és ködösíteni.

(#8389) #Morcosmedve válasza ImpersonatoR (#8385) üzenetére


#Morcosmedve
veterán

Párszor már ezt megvitattuk/leírtam, hogy egy jól delidelt TGC-s CPU jobb tud lenni a forrasztásnál.

© asszongya'hogy

(#8390) mgabi válasza #Morcosmedve (#8389) üzenetére


mgabi
senior tag

der8auer 9900K esetén is bebízonyította ezt:

[link]

(#8391) schawo válasza #Morcosmedve (#8389) üzenetére


schawo
titán

A forrasztás egy szar, csak nehezíti a delidet.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#8392) mcs


mcs
veterán

Ebben a tetves hulladék fos Windows 10ben miket érdemes letiltani, hogy ne zabálja feleslegesen az erőforrásaimat? Játszok vígan az ssd-re telepített Project Carsal, aztán véletlenszerűen elkezd beakadozgatni, mert valamit mókol ez a g**i a háttérben. :W :W :W

(#8393) zzola válasza mcs (#8392) üzenetére


zzola
félisten

Miért nem a W10 topicban teszed fel kérdésed? :DDD

(#8394) mgabi válasza schawo (#8391) üzenetére


mgabi
senior tag

Ha pasztás az a baj, ha forrasztott az a baj :) Ezzel a delid iparágat megölték teljesen.

(#8395) Cyberboy42


Cyberboy42
senior tag

Nem tudom mit parázik sok ember, a 6-7-8-as szériáról persze hogy nem éri meg váltani, de így volt ez kb az utóbbi 10 évben is. Hogy igazáb jó vétel legyen ahhoz kell legalább 4 generációs különbség, így van ez, hozzáteszem sajnos.
ugyanakkor ez az új generáció még mindamellett is rossz ütemben jött, pont amikor mindent 14 nanon csinálnak, nem győzik a gyátást még a 8.-ik generációban sem, és akkor behozzák az ujjakat, de kb. csak papíron.
Nem rossz procik, mert tényleg verik a többit, de a sok eggyütható miatt elszállt az áruk.
Tényleg nagy gond lehet a 10nm-el, mert ez a gen 1 éve még tervben sem volt...ugyanakkor vlaamit kell mutani a népnek :D

...A teknős ezután pszichoanalitikusként kezeli az identitászavaros krokodilt...

(#8396) Shkiz0 válasza Cyberboy42 (#8395) üzenetére


Shkiz0
nagyúr

Azért egy 6-ról már van értelme.
Pl akad pár játék, ahol a 4.6-4.8-on járatott 6600k már kevés.

Új hardverek számlával, garanciával érd PM.

(#8397) mcs válasza zzola (#8393) üzenetére


mcs
veterán

Ide sűrűbben járok, és gondolom többen is 1709 vagy annál újabb buildet használtok, mert szerintem itt lehet a kutya elásva. :)

(#8398) - = Zk = - válasza Shkiz0 (#8396) üzenetére


- = Zk = -
félisten

True
Nekem is ez volt. Aztán behúztam egy 7700k-át. Minimum 1-1.5 évig szeretném használni a procit 1440p-re.... 4.5 vígan megvan, de én 4.9-en használom perpill.

De tény, 1440p-re elfogyott a 6600k-ám....

" Persze, ha elég ideig torzítasz egy "nézőpontot" akkor előbb-utóbb találsz hozzá igazságot. " , "A minőséget meg kell fizetni,minden másra ott az AMD!!! " " Pontosan. Különben is, akkor jó, ha nekünk jó. Ha mindenkinek jó, abban mi a jó" by Zebra

(#8399) Cyberboy42 válasza Shkiz0 (#8396) üzenetére


Cyberboy42
senior tag

hát nah. a 6. gen már a határvonal... de ott is úgy hogy a 6700k-t azért még nem kukáznám a 9 végett... a 6600 és az alat már lehetne róla beszélni..

...A teknős ezután pszichoanalitikusként kezeli az identitászavaros krokodilt...

(#8400) Shkiz0 válasza Cyberboy42 (#8399) üzenetére


Shkiz0
nagyúr

Én vártam az új procikat mint a messiást. Most terveztem cserélni, de nagyon úgy fest, hogy AMD lesz belőle.
Horror áron vannak a procik :( (vagyis nincsenek, mert kb ugyanaz a szitu mint a Coffe esetén, hogy papíros start megvan, de procit szerezni nem igazán lehet csak kb heroin árba).

Új hardverek számlával, garanciával érd PM.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.