- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
MasterMark #33397 üzenetére
Ezt nevezik nullázott hálózatnak.
http://www.muszeroldal.hu/measurenotes/erintesvedelem.pdf
"Hazánkban az áramszolgáltatói hálózatok több, mint 90%-a nullázott."
-
Lompos48
nagyúr
válasz
MasterMark #33397 üzenetére
A kismegszakító szekrényben szerintem a null össze van kötve a földdel, az is normális?
Sőt, úgy kell!
-
PHM
addikt
válasz
MasterMark #33393 üzenetére
Normális, hiszen a nulla vezető elvileg földpotenciálon van.
(A nagy trafó csillagpontja le van földelve.)
Ingadozni inkább a feszültség ingadozik, ezt okozhatja kontakthiba akár a fázis,
akár a nullavezetőben. Ha csak nálatok jelentkezik a hiba, meg kell vizsgálni
az összes kötést, valamelyik el lehet szenesedve. -
zoltan6
addikt
válasz
MasterMark #33393 üzenetére
ez teljesen normális,már régóta 230 volt van,nem 220.
-
MasterMark
titán
Üdv
Egy kis segítség kellene villanyszereléshez.
Fázis+null, és Fázis+föld között is 230 Volt van. Ez normális?
Ingadozik az áram annyira, hogy pc, tv, lekapcsol majd vissza. Ez lehet emiatt?Köszi.
-
And
veterán
válasz
ViiiiktorOC #33391 üzenetére
Lényegében jól csináltad, egyébként meg: [link].
- N: állandó nulla,
- L: állandó fázis (a rajzon e vonalban látható külső soros kapcsoló csak opció, azzal lehet teljesen letiltani a működést, teljesen feszültségmentesíteni az érzékelőt),
- LS: kapcsolt fázis.
A detektor belső reléje az L és az LS pontokat zárja rövidre vezérléskor, így kerül táp a terhelésre (jelen esetben a lámpára). -
ViiiiktorOC
senior tag
Üdv Szakértők!
Kis segítségre lenne szükségem.
Szeretnék bekötni egy mozgásérzékelőt egy lámpához.
Valaki szájbarágósan el tudja mondani? Persze hozzá rajzolhatna egy rajzot is.
3 fázisra kellene bekötni. Csináltam egy vázlatot jól értem a rajzot?
Sajnos nem értek az áramhoz, sőt félek is tőle.Köszönöm szépen!
-
Kernel
nagyúr
válasz
Batman2 #33385 üzenetére
Elvileg azért van kitalálva az akkuk névleges feszültsége (átlagérték, nominál érték stb.), hogy ilyenkor azzal lehet számolni. Ami például Ni-MH akkunál 1,2 V, ólomakkunál 2,2, vagy összesen 14,4 V.
Pontosan nem emlékszem, hogy ezeket az akkukat 15,2 vagy 15,6 V-ra szabad/kell tölteni, de az én orosz töltőmben is van egy ilyen automatika, amit a hátán egy jumperrel lehet engedélyezni, ilyenkor egy ponton a LED jelez, töltés leáll. Régebben mértem is, olvastam is róla. De ennek utána lehet nézni a neten, hogy pontosan mennyire szabad tölteni az ólomakkut.
Továbbá ha egy akkua az van ráírva, hogy 5 órás kisütés-75Ah, 20órás kisütés-100Ah, és 100 órás kisütés-110Ah, akkor az említett 35A-es fogyasztó esetében gondolom, a 75Ah-ával kell számolnom, illetve még talán annál is kevesebbel, mert az még csak 15A folyamatos terhelés lenne ??
5 órás kisütés-75Ah: 15 A
20órás kisütés-100Ah: 5 AEszerint jól kalkuláltál, mindamellett ne feledjük, hogy vannak az indítóakkuk, amiben a lemezek kialakítása rövid, nagy áramokra van tervezve, valamint vannak üzemi akkuk (például egy lakókocsi vagy hasonló jellegű áramellátásra), ami a tartósabb áramleadásra készült. Ezt katalógusadat tudná megmondani, hogy milyen nagyságrendben szereti a tartós terhelést.
-
darvinya
titán
-
Batman2
őstag
Hogy tudnám azt kiszámolni, vagy legalábbis megsaccolni, hogy pl. egy 100Ah-ás akkunál egy 35A-es fogyasztó mekkora feszültségesést produkál, mi az induló feszültség, amiről merül az akku a kisütés folyamán, ha előtte teljesen fel volt töltve ?
Van erre valami képlet, vagy csak a kisütési görbékből lehet rá következtetni ?
(gondolom, ha az akku belső ellenállását tudnám, akkor ohm törvénye alapján számolható lenne)Továbbá ha egy akkua az van ráírva, hogy 5 órás kisütés-75Ah, 20órás kisütés-100Ah, és 100 órás kisütés-110Ah, akkor az említett 35A-es fogyasztó esetében gondolom, a 75Ah-ával kell számolnom, illetve még talán annál is kevesebbel, mert az még csak 15A folyamatos terhelés lenne ??
Vagy ilyenkor mi a kiindulási érték ?
A 110Ah-át kell osszam a 35A-rel, és a szerint számoljak ?
Mert nem mindegy hogy 110Ah-ás kapacitással számolom, hogy hány órás terhelésnek felel meg a 35A, vagy pedig már egyből csak 75Ah-ás kapacitással számolok, mivel 110Ah-ás akkuból 35A-es terhelésnél már kisebb teljesítményt lehet kivenni azonos (kimerült) cella végfeszültségig számolva !Üdv.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #33383 üzenetére
Ha a direkt kimenet nem kell, akkor eltűnnek: C33, R62, R61, R1, R2, C1, D10, IC1b. Mind fölöslegessé válnak.
Q1-Q9/Q2-Q8 közvetlen kapcsolatot kell kialakítanom, hogy a bipoláris kapcsolás üzemeljen és így működjön Normál(Q1-Q9)/Effekt(Q2-Q8) .?
Hagyd úgy, ahogy van! Az a 2 FET vezérlése. A Q4 is csak a Q1 kapcsolgatására , de oda kell.
A bipoláris az más. Ez a Q8-Q9 áramkör egy bistabil multivibrátor, amit már egyszer rendesen kiveséztünk, csak rövid a memóriád.
-
darvinya
titán
Sziasztok
Lenne itt egy kapcsolási rajz [link].
Jól gondolom, hogy a Q4-Output B JK2-IC/1b áramkör kihagyható.
Köszönöm.
-
Kernel
nagyúr
válasz
kjani18 #33377 üzenetére
Ilyen kapcsolófeszültségeket vagy a vezérlőprocesszor kimenete szolgáltatja, védőellenálláson keresztül, vagy van még közben más is, de az ilyet nem "illik", nem is nagyon tudod terhelni.
Ez arra van kitalálva, hogy egy inverter IC-t kapcsoljon, erre egy példa az OZ9938 "ENA" lába, ahol a doksiban is látható egy 10 k ellenállás, azon keresztül. Nem kell mondani, hogy eszerint az IC mennyire terhelheti a jelforrást.
Tehát a korrekt megoldás ilyenkor, hogy magad is olyan áramkört építesz hozzá, ami 10 kΩ nagyságrendben terhel, illetve egy ilyen ellenállással kezdődik, szintén.
Én egyébként LED-szalagot akarnék majd rendelni, eBay-en van "pure white" néven (figyelni kell, hogy sem cool-, sem warm-white ne szerepeljen a leírásban). 5m, 300 LED, 24W, elvileg pont elég lenne egy 24 collos Gateway FPD2485 monitorba, ami 75 W fénycsöves háttérrel bír, ami fix, nem állítható. Gyári állapotában durván fűt is, 6 db U alakú fénycsővel, engem még vakít is.
Noha én már leszabályoztam az invertert kb. felére (épp a linkelt doksi segítségével), de a LED-es végső megoldáson gondolkodtam, hogy vajon beválna-e. A túlzottan leszabályzott fénycsövek ugyanis néha bevibrálnak (főleg kánikulában), illetve baloldalt hamarabb sötétedik, így egy határ alá nem lehet menni.
-
kjani18
őstag
Monitor on-off feszültség 3-4V körüli, ez kapcsolja a háttérvilágítást. Mennyire lehet terhelhető?
3V -os Finder relé meghúzásához, meghúzva tartásához elég -e? -
Lompos48
nagyúr
válasz
rostiron #33374 üzenetére
Ha a trafó nagyobb, megtörténhet hogy bekapcsoláskor nagyobb áramlökést okoz. Akkor nagyobb kiolvadó kell. Nem fog anyagi csődbe dönteni, ha vásárolsz egy néhány 250mA, 315mA (ha jól emlékszem) és 500mA-es értékűt. Ki kell próbálni! A megmaradtakra is szükség lesz majd valamikor, ha nekifogsz elektronikával bajlódni.
-
rostiron
őstag
Sziasztok.
Mi határozza meg, hogy a hálózati csatlakozóba mekkora biztosíték kell ? A forrasztóállomás leírásában az szerepel " A hálózati csatlakozóba ne felejtsük el a 250mA-es olvadóbiztosítót betenni. " Én nem pont ugyanolyan trafót raknék bele, akkor nekem másmilyen kell ?
-
harry
veterán
Köszönöm!
Az IRF840PBF is jó lehet akkor? [link] Mert még kéne 1-2 másik alkatrész is, amikről tudom, hogy pl. Lomexnél vannak, csak ezt/ilyet nem találtam (HQ elektronikával sincs baj végső soron, csak messzebb van, és drágább, ezért gondoltam rákérdezek). -
harry
veterán
Tudnátok helyettesítőt alkatrészt javasolni erre? K2645 (vagy 2sk2645) [link]
Vagy esetleg másik elektro boltot Bp-en, ahol van ilyen / a helyettesítő. Ha nem, nem nagy baj, csak gondoltam egy kérdést megér. Ugyanilyet nem láttam még máshol, vagy paramétereiben azonosat, noha ahhoz nem értek. -
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #33354 üzenetére
Az 1N4007 nem nagyobb frekvenciákra, inkább CSAK hálózatira készült. Lustasága miatt (ts, azaz storage time, ami annyira rossz, hogy fel sem tüntetik az adatlapokban). Tehát alkalmazástól függően kell választani.
Mit javasolsz max.30W és max.47V-on.
Dióda szempontjából a 47V-ot tudom értelmezni. A 30W-ot kevésbé. Akkora fogyasztót kell a dióda által egyenirányított feszültséggel táplálni? Ha igen, akkor egy vagy kétutas egyenirányítással? Inkább az átlagos egyenirányított áramérték az, ami alapján diódát szokás választani.
A fenti értékek 1kHz-en vannak.
Ha mondjuk 50Hz lenne akkor kisebb fesz és nagyobb áram, de akkor sem éri el az 1A-t.Mi köze a frekvenciának a fesz- és áramértékhez ugyanolyan feltételek mellett?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
PH-User #33353 üzenetére
...elvileg 90-100V magasfrekis egyenáramról megy...
Hűha! Olyan nincs! Vagy egyen, vagy magasfrekis.
A linkelt sdatok között van ez:
"An electric potential of approximately 90 - 120 volts at about 1000 Hz..."Tehát 1000Hz-es váltó. Mivel nem tudom milyen az inverter, nem tudok mit ajánlani, mert attól függ minden. Keress 1-2A-es legalább 100V-os kapcsolótranzisztort. Én kipróbálnám a korábban ajánlott 2N2219 vagy 2N2222-vel is.
Melegedés 2 ok valamelyikéből vagy mindkettőből adódhat: túl nagy disszipált teljesítmény és/vagy túl lusta tranzisztor.
-
-
darvinya
titán
válasz
Lompos48 #33344 üzenetére
Mit javasolsz max.30W és max.47V-on.
A SY360/2 helyet.
Mert én számításom alapján elbírja 1N4007-es is, de javíts a rosszul számoltam.A fenti értékek 1kHz-en vannak.
Ha mondjuk 50Hz lenne akkor kisebb fesz és nagyobb áram, de akkor sem éri el az 1A-t.
Vagy mégis rosszul számoltam? -
Lompos48
nagyúr
válasz
PH-User #33347 üzenetére
A 400mW nagyjából a 750mW fele. Felülről közelítve.
...a C1815-nél pedig 150mW, 50mW, 400mW össz: 600mW?!
Nem tudom miked adsz össze. Egy tranzisztor disszipációja az ami Pd néven (Collector power dissipation) van megadva. Ahhoz nem kell/lehet hozzáadni semmit.
Esetleg másik helyettesítő? Hogy keressem? Van itthon egy rakás bontott panel és 2db ilyenre lenne szükségem. Segíts kérlek!
Attól függ, hogy az inverterben milyen feltételek mellett dolgozik. Próbáld ki a kisebbel, hátha megy gond nélkül!
-
PH-User
addikt
-
PH-User
addikt
Üdv.
2SD1616AL helyére betehetem a C1815-öt? EL világító szalag inverterében van.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #33341 üzenetére
Nem. Az SY egy 3A-es dióda, míg az 1N4007 csak 1A-es. A műszer a nyitóirányú feszültségest mutatja a diódán (VF) mV-ban mért értékkel, ami ugyanakkora mérőáramnál (ami a műszer jellemzője) természetes, hogy kisebb egy nagyobb dióda esetén. Arra ellenben fgyelj mire használod az SY360/2 diódát, mert a garantált záróirányú feszültsége (VR) csak 200V.
-
darvinya
titán
Régi típusú dióda csak 500-at mutat, akkor az halodik?
Pontosabban SY360/2 dióda mutatott 490-et, ehelyére raktam 1N4007-et ami 598-at mutatott.
-
artiny
őstag
Routernek 12V és 1A kell,ami nekem volt othol adapter az 12V és 1.25A,rákothetem?
-
szaszlaci
addikt
válasz
szaszlaci #33322 üzenetére
Folytatás a gázgyújtó trafót illetően.
Ez nagyjából 100 Voltos impulzusokból csinált 5 – 10 kV-ot, tehát szigetelve van. Ezért a trafó biztonsága érdekében 8 Volt (körül) táplálom, egy teljes hidas meghajtással, 52 kHz-en.
Eredmény egy tíz kondis Villard-dal jó, 10 – 15 mm-es egyenfeszültségű szikrát ad a végén.
Azt szeretném tudni, mik lehetnek a buktatók? Ment egy bő fél órát hiba nélkül, trafó mértékkel melegszik. Epoxival átkentem azért. -
Kernel
nagyúr
Most ment az RTL Híradóban: Újszeged városrészben egy 13 éves kislány lézerrel vakított el egy pilótát, aki percekig nem látott semmit, míg lassan kitisztult a látása és le tudott szállni, illetve be tudta azonosítani a házat is, gyereket meg is találták.
Ha felnőtt lenne, törvény előtt kellene felelnie ezért a kis szórakozásért, közlekedésbiztonság veszélyeztetése stb.
Akik olvasták a topikot korábban, ők tudják, hogy miért írom ezt.
-
moha21
veterán
válasz
darvinya #33313 üzenetére
A nagy koercitív erő nem jó transzformátornál mivel másodpercenként többször kell fel/ illetve lemágnesezni pl. a transzformátor vasmagját. Ide a legjobbak a lágymágnes anyagok, mert kicsi koercitív erejük miatt könnyen lemágnesezhetők, olcsók és a relatív permeabilitásuk viszonylag nagy.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #33325 üzenetére
-
Lompos48
nagyúr
...még akkor is, ha zománcszigetelésűnek hívják.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #33320 üzenetére
Ha neked sikerült kerámiaszigetelésű huzalt beszerezni és azzal tekercselni, akkor
Egyébként a hétköznapi, mezei, szokásos huzal az lakkszigetelésű.
-
szaszlaci
addikt
Köszönöm a választ.
"De szerintem ilyen nagyfesz generáláshoz egy flyback jobban passzolna,"
Ez egy lényeges mondat, mivel szeretném, ha sikerülne megvalósítani a tervemet, a mikéntjére az ötleteimet írtam le, nem muszáj azt követni.
Negatív potenciálú, 6 – 8 kV, szép egyenfeszültség a cél. A könnyebb, kisebb, olcsóbb, biztonságosabb megvalósítás érdekében gondoltam 1000 Volt körülire transzformálni, onnét pedig feszültségsokszorozót használni.A trafó ugye drága, tehát annak beszerzésétől fog függni az irány. Mivel ezt a fajtát 200 Ft körül lehet időnként kapni, ehhez lenne jó építeni:
Ennek előnye, hogy szükség esetén a primer megcsapolható, illetve könnyen hozzá lehet nyúlni.
Aztán jó lenne tudni, mennyire megbízható egy ilyen trafó. Nagyfrekit természetesen átviszi szépen, a szekunder átütése kérdéses. (Epoxival azért átkenném.)Ha jól sejtem, ez egy flyback trafó, amit esetleg félhidas meghajtással lehetne működtetni. (Elvileg fél feszültség is elég.)
Mit gondolsz róla, illetve milyen megoldást tartasz ésszerűnek?
(Nem fontos ám, hogy 38.423 kHz-en menjen, elég, ha valahol mondjuk 25 kHz fölött üzemel, amit már biztosan nem hallani.) -
vodkaboy22
addikt
válasz
Lompos48 #33312 üzenetére
Ok hogy ok (és keveset tudok a mágneses anyagokról nem azzal foglalkozom), de van 0.5%kos Si-acél is amit használnak trafókhoz (Milyenhez nem tudom, de volt ilyen vasmag a kezemben).
4-5%Si-acél lemezek könnyen lehettek amiket beraktam bár nem tudom nincs otthon EDS.
A többit tudtam -
kjani18
őstag
A vékony tekercs nagyfeszt állít elő. ami az OPC(fényhenger) ill. az átvivő egység statikus töltéséhez kell.
Az alakítja ki a képet, ill. az vonzza a papírra át a festékport.
Az ellenállással "rövidre zárt" tekercs a statikus töltés semlegesítéséhez kell a következő példány előtt.
Na használd a trafót, ha csak nem vágod le a nagyfesz tekercset! -
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #33313 üzenetére
Nem, csak rosszabb a trafó hatásfoka, kisebb teljesítményt lehet kisajtolni belőle. És ezt nem is a mágneseződés miatt, hanem a vas eltérő tulajdonságai miatt. Nem voltak hülyék, akik kitalálták a 4% szilícium adalékot, majd később a hipersil-t is.
Érdekes belegondolni, hogy mi történik/történne, ha nem egy trafó hanem egy elektromágnes vasmagja lenne acélből. -
Lompos48
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #33309 üzenetére
Recsegett a drága és pikpak eltörtem egyet recsenéssel elég rideg ahhoz hogy csak vas legyen.
Igaz, nem csak vas, csak ötvözésnél nem szenet, hanem szilíciumot adnak hozzá adaléknak. Az acélnak van egy "kellemetlen" tulajdonsága a trafó szemszögéből nézni: mágneseződik!
Mondatja velem ezt az anyagtudós énem. Amelyik most újat tanult!
- - -
Tényleg van valami kalkulátor softver ami megmondja, hogy 0.24-es réz huzal 159Ohm ellenállással ekkora csévetesten mennyi menet?
Meg lehet saccolni. A huzal hossza kiszámolható az ellenállásértékből, majd ha meg tudsz magaddal egyezni egy átlagos (középérték) menethosszról, akkor: voilá!
-
zka67
őstag
válasz
vodkaboy22 #33307 üzenetére
Szigetelőszalagot, celluxot nem használunk trafók tekercseinél, mert a ragasztó lemarja a zománcot a huzalról és kész a menetzárlat.
-
vodkaboy22
addikt
Tényleg van valami kalkulátor softver ami megmondja, hogy 0.24-es réz huzal 159Ohm ellenállással ekkora csévetesten mennyi menet?
-
vodkaboy22
addikt
-
Lompos48
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #33307 üzenetére
...Si-acél EI mag...
Én úgy gondolom, hogy csak vas, inkább...
-
rostiron
őstag
Ha kész a forrasztás, mivel lehet a gyantát lemosni róla, hogy szép legyen a felület ?
-
kisi
aktív tag
válasz
Lompos48 #33300 üzenetére
És mi a szerepe a vékony tekercsnek, ellenálláson át földelve?
Erről sehova sem ment vezeték, csak a föld... Mi értelme van annak a tekercsnek, aminek az egyik fele egy ellenálláson át földelve van, a másik tekercsvég pedig a 2. szekunder tekercs kezdetékez van kötve?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- iPhone topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Autós topik
- PlayStation 5
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 MAX 36GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Toshiba P300 SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 Pro 24GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest