Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
robogos10
üzenetére
elvileg végfok baja van!
Nem kezdődik túl jól, ilyenből lesznek a gányolások. Egy végfok IC hibája könnyen behatárolható, először is mérni kell, majd utána foglalkozni a beszerzéssel. Ha még nem is biztos, hogy cserélni kell.
Annyi máris kiderül a rajzból, hogy 2x2 hídba kapcsolt végfok, 2 db IC formájában, ami azzal jár, hogy hibátlan állapotban még szétszerelés nélkül is mérhető a kimeneten DC (féltápfesz), testhez képest, már ez is árulkodó lehet.
Méghozzá elég érdekes megoldásban, Szuper G-osztálynak nevezett üzemben dolgozik a végfok, ami azt jelenti, hogy kivezérléstől függően kapcsolják a tápfeszültségét +20 --> 29 --> 41 V között.
Sini-nél van raktáron 8 db. Mondjuk, nekem szerviz accountom van, a nagyker árát elvileg nem illik fórumra kiírni, de az ajánlott kisker ára 5014 Ft. De természetesen előfordulhat, hogy máshol olcsóbban beszerezhető.

-
Lompos48
nagyúr
válasz
robogos10
üzenetére
Megtalálható a szervíz-könyve. Böngészd át!
-
robogos10
senior tag
Sziasztok valaki megtudná nekem mondani hogy ebbe a mini hifibe milyen végfok van?
Philips FW-C505/22
Esetleg hogy mennyibe kerülne és hol lehet beszerezni?

Érdemes vele bajlódni?
elvileg végfok baja van! -
Kernel
nagyúr
válasz
kjani18
üzenetére
Egy tranzisztoros kapcsoló a kézenfekvő a megoldás, de mivel ha jól emlékszem egy monitor LED-esített háttérvilágítását akarod kapcsolni, arra szoktak alkalmazni egy másik módszert is.
Nem mondom, hogy híve vagyok, de lustább kollégák az átépítést elintézik egy kapcsolható "stabkockával":
http://www.hqelektronika.hu/category/stabilizator_ic_kapcsolhato
Nem teljesen korrekt, mert ha 12 V a táp és egy 12 V-os IC-t alkalmaznak, esik rajta vagy 1 V, de attól még állítólag elmegy. Ezek az IC-k már nem igényelnek 3 V bemenő többletet, mit a klasszikus "stabkockák" (én egyébként mindig utáltam ezt a szót, de sokan így ismerik a témát). 1 V elég neki.
A kapcsolófeszültség pedig pont illeszkedik a monitor processzorától érkező jelhez:
-
kjani18
őstag
Szia Lompos Úr!
Van kb. 3V max 10mA terhelhetőségü kapcsolófeszem, van 5V-tápom, meg egy relém, 3V 300mA tekerccsel.
Mi a legegyszerűbb amit közé tehetek? -
Lompos48
nagyúr
válasz
kiszsolt100
üzenetére
Ha megközelítóleg a levegő mágneses permiabilitását a légürestérével (µo) egyenlőnek vesszük, akkor a vasmaggal a relatív permiabilitás (µr) értékével megszorzott mágneses indukciót kapjuk. Ezt megtalálhatod táblázatokba szedve a neten. Vas esetében az értéke 300...6000 között mozog.
A két mágnes esetén az indukciók összeadódnak vagy kivonódnak, de a végeredmény függ a 2 mágnes indukciójától.
-
kiszsolt100
csendes tag
Sziasztok
Hogy tudnám kiszámolni egy házilag készíttet elektromágnesnél, hogy vas maggal mennyivel lesz erősebb a hatása? Illetve ezt még nem próbáltam csak kíváncsiságból ha megvan a tekercs benne a vasmag ugye a polaritás változtatásával változtatható a mágnesen mező polaritása, na de ha egy neodímium mágnest teszek elé akkor kikapcsolva ugye vonzza a vasmagot elvileg bekapcsolva még erősebb a vonzás viszont ha felcserélem ekkor a polaritást akkor taszítania kéne de a vasmag is taszítani fogja vagy némi vonzást fent tart?
-
kjani18
őstag
válasz
DonThomasino
üzenetére
Jó dobozzal dübörög rendesen, szerintem fölös külön mély kiemelés, ha csak nem akarsz "bumm-bumm gépet" csinálni.

-
kjani18
őstag
válasz
DonThomasino
üzenetére
Neki szar, neked lehet tetszene, de ezeket autókba tervezték, a hangjukba bekalkulálva az autó akusztikája, a motor, lég, futóműzaj, stb. Egy szobában tényleg elég
szarulrossz hangképpel szólnak, hallottam. -
moha21
veterán
válasz
DonThomasino
üzenetére
8k körül mennek kb. Amúgy a hangjuk nekem szar.
-
Kernel
nagyúr
válasz
DonThomasino
üzenetére
Ezekben inverter van, ami a 12 V-ot átalakítja, ebben az esetben kb. 50 V-ra, amiről 4 db végfokot járatnak, ami 2x2 hídba is köthető.
Nekem olyan van, amiben 35-40 V a táp (ha jól rémlik), 2 db végfokkal, amit sztereóban használok, de mehetne hídban 1 db mélynyomóra is. Nem egy különös darab. Több, mint 10 éve vettem az ócskapiacon (mármint új volt), de nem túl drága, illetve elfogadható ára volt, pontosan már nem emlékszem.
-
kjani18
őstag
válasz
DonThomasino
üzenetére
A nominal "névlegest" jelent, a leírt áramfelvétel alapján lehet RMS.
-
rgaspar
csendes tag
válasz
UsagiYojimbo
üzenetére
utánna olvastam egy kicsit, és megtaláltam a jó megoldást : Local positioning measurement
ez ha jól értem úgy működik hogy fel vannak állítva vevők a pálya körül, minden játékos visel egy kis adót és ez sugározza az adatokat. -
DonThomasino
veterán
Nézzétek már meg ezt az erőlködőt.
Szerintetek ez RMS teljesítmény amit ír?
[link] -
hNp88
aktív tag
válasz
Lompos48
üzenetére
hogy (szélsőséges esetben) ne süssem meg az áteresztő tranzisztorokat. külön trafós segédtápról menne, ezért a venti (újra)indulása automatikusan zárná a Reed relét is.
a feszültség figyelése eszembe se jutott, eleve az áram figyelésén kezdtem gondolkozni, de az sem egy rossz ötlet

jó lenne már készen látni a tápomat, már csak ez hiányzik róla + a panelmérő, ami másfél hónap után sem jött még meg kínából

-
vodkaboy22
addikt
[link]
Hali erre valaki tud kis útmutatást?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
UsagiYojimbo
üzenetére
Ipari ventillátoroknál van érzékelő, ami a légmozgást monitorizálja. Ha annyira kritikus lenne, nem jelentene nagy bonyodalmat a beépítése.
-
UsagiYojimbo
tag
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz
UsagiYojimbo
üzenetére
Egyesek szoktak. Nem mindegyik.
-
UsagiYojimbo
tag
válasz
UsagiYojimbo
üzenetére
-
Lompos48
nagyúr
válasz
UsagiYojimbo
üzenetére
Ez így rendben is van.

-
UsagiYojimbo
tag
válasz
Lompos48
üzenetére
És mi történik egy konstans sebességgel lekocogott/-futott 25 méteres távval?
Nem értem a kérdést. Vegyünk egy példát:
- Kezdetben kalibráljuk a sebességet, gyorsulást 0-ra.
- Elindul egy irányba: a gyorsulása ezt mutatja, a sebesség nő.
- Állandó sebességen fut, a gyorsulás nulla, a sebesség állandó.
- A célban megáll, a gyorsulás megint csak kitér, de ellentétes vektorral. Így a sebesség lecsökken, végül nullára.Ezek alapján a megtett távolság, sőt, az útvonal leírható.
Ezért nem értem, hogy mi a probléma? -
Kernel
nagyúr
Meg lehet oldani, de nem tudom, honnan jött a 150 mA, nem az a lényeg, vagy majd kiderül, mennyi kell neki. A menetszám növelésével csökken az áramigény, ugyanakkor az ellenállás miatt csökken az áram is, tehát el kell játszani vele, hogy mikor jó.
Például van itt nekem egy jókora Reed-relé, 5 mm átmérőjű. Rátekertem 20 menetet a "bányászdrótnak" becézett vezetékből (valójában bontott telefonkábel).
Fogtam egy Ni-Cd cellát, ami a csavarhúzómban volt, de már legyengült, vagyis mindegy neki egy kis zárlat. Simán kattintgatta a relét, persze a tekercs máris melegedett az áramtól.

Forrás: [link]
-
UsagiYojimbo
tag
válasz
UsagiYojimbo
üzenetére
Reggel lőttem pár fotót telóval a lemezekről. Jól látszanak a gombok, az IR vevő, a VFD, valamint a vezérlőchip.
Lemez 1a Nyák | Lemez 1a Alkatrészek
Lemez 1b, 2 Nyák | Lemez 1b, 2 AlkatrészekAzóta kimértem a gombokat is: egy 3×5-ös mátrixban vannak, de a Power gomb külön van, mert az a Standby LED-del közös lábat használ. (Gondolom GND-t...)
-
Lompos48
nagyúr
válasz
UsagiYojimbo
üzenetére
Igen, pontosan, azaz egy ismert sebességről kell indulni, pl álló helyzetből.
Magának a készüléknek csak a gyorsulás-értékeket kell rögzíteni, majd utólag áttölteni (pl.) egy PC-re, ami ezekből kiszámolja a sebességvektorokat, és azok alapján az elmozdulásokat..És mi történik egy konstans sebességgel lekocogott/-futott 25 méteres távval?
-
UsagiYojimbo
tag
Igen, pontosan, azaz egy ismert sebességről kell indulni, pl álló helyzetből.
Magának a készüléknek csak a gyorsulás-értékeket kell rögzíteni, majd utólag áttölteni (pl.) egy PC-re, ami ezekből kiszámolja a sebességvektorokat, és azok alapján az elmozdulásokat...Mindezt, persze, elméleti szinten mondom. Még nem próbáltam...
Amúgy gyorsulásmérő is szokott lenni a mobilokon, nem csak GPS, többek között ebből tudja, hogy milyen orientációt használjon a kijelző...
-
bandy13
aktív tag
Hali Visszaszereztem egy régiséget power supply TR 9193.
Az a probléma, hogy a fele nem jó, kellene a könyve hogy egyáltalán hozzá tudjak szólni.
Az egyik oldala jó de a másik nem.
Várom a válaszokat!
Üdv! András -
-
vodkaboy22
addikt
Hali
Kicsit eltérek az audio-tól.
Szóval hamarosan beszerzek egy 12 vagy 24V-os DC 1kW-os motort. Ezt vagy 1 vagy 2db 12Vos nagy 100Ah ólomakksival fogom hajtani. Na most ehhez kellene nekem egy PWM hajtás szabályzás.
Amire gondoltam az egy 1szerű 555 ICre épülő cucc lenne ahol az IC 3-4 db teljesítmény fet-et vezérelne párhuzamosan.
Tehát a motor körében lenne a motor Fet-enként 2db párhuzamos 0.68Ohm-os 10W-os lenne és 3 Fet lenne.
tehát 6 ellenállás 3 fet.
Na most milyen nagyon kis Ropen FET-et tegyek és hogyan lehetne ezt a kapcsolást pontosítani illetve van-e buktató?
A fet-eket a 40*40*3-as ALU zártszelvényből készült vázra csavaroznám fel, esetleg oda a zártszelvényhez +ba raknék egy bordát is a menetszéllel már bőven elég hűtés lenne.
Linkelt kapcsolást köszi! -
And
veterán
válasz
Lompos48
üzenetére
Mindig is kíváncsi voltam, hogy a nagy műszergyártók (pl. az általam ismertek közül a legnormálisabb szintmérőket előállító svájci Endress+Hauser) ezt hogyan oldják meg, de nem sok ilyen mélységű információhoz lehet jutni az adatlapokból. Annyi bizonyos, hogy nem közvetlen időmérésre vezetik vissza a távolságmérést, hanem - ha jól vettem ki - a szélesebb tartományban sweep-elő adó és a felülethatárról visszaverődő vett jel frekvenciájának keverésével előállított jel spektrumát / frekvenciáját vizsgálják. A frekvenciatartomány is típus- és méréshatárfüggő, de olyan tizen..huszonvalahány GHz körül van a szokásos értéke. Ilyen frekvenciájú jelek feldolgozása már önmagában is sejtetni enged valamennyit az efféle eszközök áráról..
Mod: #33642: Igen, a mobil tornyok jele alapján is lehet háromszögeléssel pozíciót kapni, de az eredmény 'kicsit' rosszabb a GPS-sel kapottnál. Szóval abban maradhatunk, hogy a legreálisabban kivitelezhető / vásárolható megoldás GPS-alapú, annak minden hibájával együtt, amit tesztelni is lehet, elsőre akár nulla befektetéssel is, ha kéznél van egy okostelefon. (Egyéb elvetemült ötlet: video-alapú célkövetés egy jó magasan elhelyezett és függőlegesen lefelé néző kamerával és célszoftverrel. Ilyet is biztos csinált már valaki..
) -
darvinya
titán
Ez csak mint mondtam példa.
Tudom, hogy ilyen kialakítása nem olcsó.
Lehetne tovább bonyolítani is.
pl: a mozgó egységnél alkalmazni a giroszkópot, gyorsulás mérőt, mágneses mező torzító mérő ezt jelet küldi ki.
A fogadó egység ezekkel együtt mm potossággal meg tudja határozni hol van, milyen irányban, milyen magason, stb.De ez már inkább katonai célok, mintsem polgári.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya
üzenetére
Ember gondolkozz, számolj!
Az említett távolságot (48m) a rádióhullám 320 ps alatt teszi meg oda-vissza. A gyerek(ek) szaladgálását Doppler effektussal lehetne valahogy számolni, valószínűleg fs (femtosec) nagyságrendű időmérésekkel. Mi dolgozná ezt fel? IP-ket osztanál minden gyereknek?
Mit csinálnának ott routerek? 
-
And
veterán
válasz
darvinya
üzenetére
Az elv működik, elvégre léteznek mikrohullámú radaros szintmérők milliméteres felbontással (és bőven 1cm-en belüli pontossággal), de ezek csak egyetlen dimenzióban mérnek, és persze az előbbi megoldásokhoz képest csillagászati összegbe kerülnek.
Tehát az elv szép, csak itt is a megvalósíthatósággal akadnak problémák. Mikrohullámok helyett egyébként az ultrahang-impulzusok alkalmazása jóval egyszerűbb és olcsóbb volna (sokkal egyszerűbb a feldolgozása, ilyen elvű szint- és távmérők is léteznek), de nulláról fejlesztve ez sem kevés munkával járna. -
DonThomasino
veterán
Daikin klíma márkát ismeri valaki?
Jó márkának számít? -
Met
nagyúr
Sziasztok!
Van egy Creative T6060-as 5.1-es pc-s hangfal szettem, az a problémám hogy a center és a sub tompán szól.
Az erősítőbe van valami gond mert felcseréltem a hangszórókat és mindegy melyik hangszóró van a center kimeneten nem jó.
Felcseréltem a kábeleket is ami a hangkártyából megy az erősítőbe (3 db jack, center/sub, elsők, hátsók), időnként használ és akkor egy darabig jól működik de következő bekapcsolásnál már nem jó.
De most a kábel cserélgetés sem használ.
Hogy tudnám kideríteni hogy mi a baja és hogy lehet megjavítani? Az erősítőt már kibányásztam a mélynyomóból de nem láttam rajta semmi furcsát (égés, púpos kondik), laikus szemmel, de lefényképeztem ha az segítség. -
-
And
veterán
válasz
rgaspar
üzenetére
Ki kell próbálni. Ahogy láttam, a készen kapható adatgyűjtőket is inkább nagyobb távú mozgást produkáló sportokhoz ajánlják (síelés, futás, túrázás), de az elvet tesztelni szerencsére egy olcsóbb okostelefonnal is lehet, legfeljebb kicsit macerás, de ezt felnőtt is megteheti. Nagyobb probléma lehet a valós megtett távolságot, vagyis a 'mérés' bizonytalanságát megállapítani. Ha a kölkök állandó mozgásban lennének, valószínűleg kisebb hibát kapnál, mintha sokat álldogálnának.
-
And
veterán
válasz
UsagiYojimbo
üzenetére
Ha már felgyorsultál és egyenletes sebességgel haladsz egy irányba, akkor a gyorsulásod éppen nulla. A mozgás nem csupán gyorsító és lassító fázisokból áll, különösen a hosszabb távú sprintek során érsz el közel állandó sebességet, és pont ezen tartományt lehetetlen mérni gyorsulásmérővel.
A megvalósítás szempontjából meg azért sem igazán alternatíva, mert a szenzor ugyan más, de éppen olyan bonyolultságú adatfeldolgozást kívánna, mint a GPS-es megoldás, és maga a nyers GPS-modul sem olyan veszett drága. Nulláról felépíteni ezt sem volna egyszerűbb, és kész megoldások is csak GPS-sel vannak. -
törölt tag
válasz
Lompos48
üzenetére
köszi, akkor így értem, miért volt 4 db.
---
Találtam egy jó videót az antisztatikus zacskókról/IC-csövekről, ami elmagyarázza hogy mi a különbség az önmagában sztatikusan nem feltöltődő, ill. sztatikus átütés ellen is védelmet adó megoldások közt.
(...meg persze a kutyaütő bóvlik közt.) -
Kernel
nagyúr
válasz
DonThomasino
üzenetére
Nem kötik konnektorra, csak bojlerre vagy hőtárolós kályhára (vagy ha még el tudsz képzelni más, szakaszos üzemű és fix bekötésű eszközt), a kiépítés csak hivatalosan és szabályosan történhet, legfeljebb utólag barkácsolhatsz bele a rendszerbe, nyilván szabálytalanul.
-
törölt tag
válasz
DonThomasino
üzenetére
Lehet egyáltalán konnektorra tenni ilyet? Régen úgy emlékszem, hogy ilyenkor fixen volt kötve a bojler/hőtárolós kályha.
Ma meg sok helyen az "éjszakai" áramot ballanszírozásra (is) használja a szolgáltató, így azt ő kapcsolja be remote, amikor épp neki tetszik, ha kell, akkor épp délben (is). -
moha21
veterán
válasz
DonThomasino
üzenetére
Külön vezetéken megy, jobb villanyszerelő a legkevesebb kötéssel ( kötés nélkül, ha lehet ) húzza be a róla használni kívánt eszközig. Itt csak akkor van fázis, ha a szolgáltató küldi a jelet a hangfrekvenciás kapcsolónak.
Le lehet választani aljzatot, de akkor a kötődobozban át kell kötni, illetve tudni kell mekkora áramkorlát van ezen a körön.
-
DonThomasino
veterán
Van az EON nál éjszakai áram dolog külön mérővel.
Ehhez teljesen új vezeték kell a lakásba vagy
valahogy le lehet választani egy meglévő konnektort is? -
hNp88
aktív tag
Reed-relé meghúzását meg lehet úgy oldani, hogy rátekerek egy vékony vezetéket, amin 150mA folyik?
-
And
veterán
válasz
UsagiYojimbo
üzenetére
Nem rossz eszköz, csak éppen távolság mérésére nem alkalmas: mágneses térerő- és gyorsulásmérő, sebesség (és ezzel úthossz) meghatározására nem képes. Maximum lépéseket tudnál vele számolni, de az itt kevés. Okostelefonokban ilyen vagy ehhez nagyon hasonló eszköz van, de az adott célra nem lehet használni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lompos48
üzenetére
Csak a külön mérés nem megoldható, mert erre nem készültek fel. Mindegy, amikor számít a termelés, mikor süt a nap, akkor mérhető a jelalak, a részleteket meg majd jövő héten megtudjuk, akkor majd rá tudunk nézni távolról neten keresztül.
A mérőt meg az fpga-s szinusz generátorommal hajtottam meg, de annak a kimenetén mindig ugyanott volt a mutató, mintha valami dc szint lenne. Majd megvizsgálom holnap, lehet csak máshogy van a programja, mint ahogy bekötöttem.
-
UsagiYojimbo
tag
válasz
rgaspar
üzenetére
GPS alternatívaként: Flora Accelerometer/Compass Sensor - LSM303 az Adafruittól...
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Külön kell mérni mindegyiket.
Készítesz kvarccal meg 1-2 logikai kapuval egy oszcillátort, akár egyetlen tranzisztoros fokozattal erősíted, szűröd, hogy közelítsen egy színuszhoz, majd egy rezisztív osztón mérsz ismert osztott értékeket. Ellenőrzés szkópon.
Más forrás egy rádióvevő helyi oszcillátora.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Egy kis update a korábbi teljesítménymérés témában, amire nem gondolt senki:
Mikor kb. annyit termelnek a napelemek mint amennyit fogyaszt az épület, akkor a hálózati csonknál gyakorlatilag az áramok kioltják egymást, az áram nem hogy nem szinuszos, de egy egyenes vonal lett két kis puklival. Na ezen keressen valaki nullátmenetet!

Egyébként kaptam ma egy régi, házi készítésű HF feszültségmérőt, csak még ki kell találni, hogy mivel próbálom ki.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya
üzenetére
Egyszerű a recept. Végy egy tápegységet, 12-24 V kezdetnek, adj hozzá egy 10 kΩ ellenállást. Dióda katódjára a pozitív, ellenállás sorba, a diódán méred a feszültséget.
Nyilvánvaló, például egy ZPD 33 esetében kevés ez a tápfesz, vagy léteznek nagyobb Zenerek is, de ha sikerül mérni egy korlátozott feszültséget, máris gazdagabb lettél egy információval, amit lehet tovább gondolni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya
üzenetére
Nem lehet valahogy úgy mérni, hogy ez alapján beazonosítani?
Zárlatos diódát nem, de ha például egy hibátlan Zenerről van szó, ellenálláson keresztül lehet rá áramot kapcsolni és feszültséget mérni rajta. Tekintetbe véve a jelleggörbe sajátosságait is, vagyis a névleges áram alatt terhelve, a feszültség is kevesebb a névlegesnél.
-
rgaspar
csendes tag
And-tól kaptam ezt a választ, és jogosan felhívta a figyelmem hogy mindenkivel osszam meg a tudást

"Amúgy léteznek készen kapható GPS-adatgyűjtők, keress csak rá a guglival a 'GPS data logger' kifejezésre."
Ezzel csak az a gond, h nem olcsók, és akkor amikor egyszerre minimum 10-15 gyereknek kellene az adatait mérni, eléggé drága mulatság lenne. Ezért kérdeztem hogy nincs e valami olcsóbb, diy megoldás.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
rostiron
üzenetére
Igaza van. Ugyanakkor ha nagy árbeli különbség nem lenne a 2 konstrukció között én a 2 szekunderes változatot kedvelném. Ha jól emlékszem: a fűtőkör teljesen külön van az elektronikától, csak egy optócsatoló viszi át a vezérlést. Külön tekerccsel megmaradna a teljes galvanikus elválasztás. De ne aggódj, így is jó lesz!
-
rostiron
őstag
Sziasztok.
Mint korábban írtam, csináltam egy forrasztó állomást aminek még nem készült el a trafója. A mester akit megkértem hogy csinálja meg, először úgy akarta hogy két tekercs egy 12V-os és egy 24v-os. Mivel mondtam neki hogy 12 és 24 volt is kell. Utána olvastam ezt a leírásba: "A hálózati transzformátor szekunder tekercse 24V-ot állít elő 2A-es terhelhetőséggel. Ennek a tekercsnek van egy leágazása 12V-nál. Az áramkör ezt a kisebb feszültséget a saját maga működésére használja fel, a 24V pedig a pákát fűti." Ezt mondtam a szakinak is hátha így könnyebb megcsinálni. Azóta ő 2x12V-ot emleget akár hányszor beszélünk. Mivel én nem értek hozzá a kérdésem az lenne, vajon ugyanarról beszélünk ?? Az ő által említett 2x12V azt jelenti ami nekem kell ?? -
And
veterán
válasz
rgaspar
üzenetére
Igazán nem szeretnélek megfosztani a fejlesztés örömétől, de
1.) Írtad, hogy azt sem igazán tudod, hogyan állj neki. Az elv egyszerű: olcsó gps-modul körülépítve némi RAM vagy flash-tárral és egy kontrollerrel, ami lekezeli az adatmozgatást a modul és a belső tár között, valamint kapcsolatot ad a későbbi feldolgozáshoz. Utána (ha cél, hogy az adatgyűjtő egyszerű és kicsi legyen) egy pc-s szoftver - vagy kész céleszköz plusz szoftver -, ami kiolvassa és feldolgozza a koordinátákat, átszámítja távolságadatokra és statisztikát készít. Ezt a nulláról megcsinálni természetesen nem lehetetlen, de hogy a fejlesztés nem lesz kifizetődő, az egészen biztos: rengeteg idő és pénz megy el rá, miközben relatív olcsón van alternatíva. Egyébként sem kellene egy egész mobiltelefont cipelnie a játékosnak, mivel léteznek kisméretű, szabványos (pl. bluetooth) kommunikációval rendelkező, beépített akkus GPS-modulok. A hatótávjuk ugyan kérdéses, de nyílt környezetben akár sikerrel használhatóak egy pályán is.
2.) Nem vagyok benne biztos, hogy a GPS, mint elv célravezető. A helymeghatározás bizonytalansága miatt nem feltétlenül alkalmas ilyen mérésekhez. Az egy dolog, hogy sok métert (ez ugye két számjegyű is lehet) téved, de a hiba nem állandó, a vett GPS-holdak száma és térereje változik, a visszajelzett pozíció folytonos mozgásban van. Ez azt eredményezi, hogy ha például leteszed egy adott helyre egy fél órára a modult, és a mozgást az elérhető legjobb felbontással és mondjuk másodperces mintavétellel rögzíted, akkor a későbbi feldolgozás során úgy tűnhet, hogy az adatgyűjtő többszáz métert, akár kilométert haladt (az adott valós pozíciója körül), miközben a valóságban egy centit sem mozdult. Hosszabb távú kocogásnál, futásnál vagy biciklizésnél ez nem probléma, és lehet, hogy itt sem (mert a sok hiba nagyobb használati időtartam alatt kiátlagolódik), de utólag nehéz lesz megmondani, hogy mi a valós érték. -
darvinya
titán
Van egy dióda ami úgy hez ki mint 1N4148, de kicsivel nagyobb.
Nem tudom nevét, mert semmi felirat.(#33604) Lompos48
Igen nézegettem 5V1…5V11 hasonlít, de kisebbek.
Nem lehet valahogy úgy mérni, hogy ez alapján beazonosítani?
-
törölt tag
szándékosan nem mentem el "elna" irányba

Bár tényleg sok meglepő dolgot ki lehet hallani egy-egy eltérő alkatrésszel, de ez itt fulllllll-offfffffMondjuk ha lenne a fiókomban tuti jó minőségű elkó, akkor valszeg azt tenném a tápomba egy esetleges javításnál a világhírű teapo vagy jamicon helyett, de hogy ezért külön nem töltenék időt, az kb biztos. Legfeljebb hamarabb kell majd újracserélni, mint egy igazán jó minőségűt.
Új hozzászólás Aktív témák
- Napelem
- TCL LCD és LED TV-k
- Aktiválható a DLSS 4.5 az új GeForce driverrel
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- PlayStation 5
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Call of Duty: Black Ops 7
- Hardcore café
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- Karácsonyi akció! HP ZBook Firefly 14 i7-1165G7 16GB 1000GB Nvidia Quadro T500 4GB 14" FHD 1 év gar
- Dobozos! Xbox One X 1 TB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- Vállalom FRP Lock os telefonok javítását ingyen kiszálással és akár helyszíni javittással
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

)
Megint rossz napod van.
ekkold