- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Keychron B6 Pro billentyűzet az iPad mellé
- Meggyi001: Chrome - Kérjük vissza a Chrome alsó letöltési sávját
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Aquaphor Modern víztisztító
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sh4d0w: Én és a számítógép
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
-
Kocska89
tag
Sziasztok.
A tápegységemben elhaltak az elektrolit kondenzátorok. Milyen márkájúakat érdemes venni? A low esr az alap, valami jó ár/ érték arányú kéne.
Előre is köszönöm
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz
rgaspar #33592 üzenetére
Nem feltétlenül Nokia reklám, de nálam működik kulcsrakész alkalmazásként: Nokia51 telefon, Nokia LD-3W GPS modul és eGPSTrack ingyenes alkalmazás. Természetesen az első kettő kiváltható egy GPS-t önmagában is tartalmazó telefonnal. Csak nem megy felcsatolva, zsebben kell vinni.
-
rgaspar
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék egy karra csatolható kis kütyüt készíteni, ami a megtett távot méri, és ha lehetséges a legnyagyobb sebességet. Azt az infót kaptam hogy ezt egy gps modullal lehetne megoldani.
Szeretném a segítségeteket kérni hogy valóban jó e az infó, és hogyan álljak neki az egésznek. -
törölt tag
A csepptantálok mennyire érzékenek a melegre, összehasonlítva egy sima lowESR elkóval?
Túl sűrű lett az egyik panel és a hűtőborda által "körbezárt területen" van. Távolságra van kb 5-5mm, de légáram hiányában ott kb minden a borda hőmérsékletén lesz -
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #33585 üzenetére
A kondit tedd a dióda után, mert fordított polaritásnál az áramkör meg van védve, de a kondi elpukkan.
A LED néma, egyszerűen egy egyenáramú fogyasztó, semmi aktív nincs benne.Más AN360 helyettesítőt tudsz vagy nézzek valami mást, a hasonló hangzás létrehozásához?
Nem tudok mást. Látszik a kapcsolásán, hogy egyszerű, de cél-IC.
Talán könnyen le lehetne modellezni 4 tranzisztoros, néhány ellenállásos "bonyolultságát", de kinek van arra, kedve, ideje, tehetsége.
-
darvinya
titán
válasz
Lompos48 #33580 üzenetére
Viszont akadt egy másik gondom, hogy az adapter zajos és ez beszűrődik ebben a kapcsolásban.
De az SD1-esbe nem.Meg is van, hogy miért nincs SD1-nél zaj.
Van a + ágban egy 100uF/50V kondi amin testeli, de az előtte lévő zéner miért van ott azt nem tudom.
Talán avval együtt szűr? -
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #33577 üzenetére
Nem az elemet, az áramkört védjük általában a fordított polaritástól. Az elem legfennebb kisül (?), az áramkör esetleg tönkremegy. A sorbakotott dióda mindegy, hogy melyik szálban van, nem enged fordítva áramot folyni. De ha az áramkör össze van kötve más készülékkel, akkor a földhöz tenni már (nagyon) bajos lesz/lehet. Marad a plusz!
-
harry
veterán
Mindenesetre jelenleg nekem egyszerűbb lesz két 25-öst alkalmazni, és akkor szerencsére lehet is.
Köszönöm az infókat mindkettőtöknek!
-
Kernel
nagyúr
Pedig úgy kézenfekvő, mert az egyik 5 V-ra kapcsolódik, azt ilyenkor 10 V-ra szokás tervezni, de nyilván lehet 16 vagy 25 V is.
A másik kondi a 7805 bemenetére, aminek minimum +3 vagyis 8 V kell, de a biztonságos működéshez ennél több, és maximum 35 V, persze a disszipáció miatt túl sok sem ajánlott. Így adódott a 25 V-os kondi, ennél kevesebb betápra gondolt a tervezője.
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
ViiiiktorOC #33565 üzenetére
A szilikonpasztából vulkanizálódás közben ecetsav távozik (lehet érezni a szagát is), ami okozhat korróziót, de azért nem fogja szétmarni, annyi még belefér éppen. Viszont kiváló szigetelőanyag, TV-sorkimenő nagyfeszültségű szigetelését is szoktam vele javítani.
-
UsagiYojimbo
tag
válasz
Kernel #33562 üzenetére
Köszönöm a válaszokat!
- Van egy CD játékos dobozom, amiben van IR vevő, de nem tudom a típusát. Érdemes bajlódni vele, vagy vegyek egy új vevőt, és használjam azt? Azt a párszáz forintot megéri...
Nem olyan nagy bajlódás, az eredeti panelon be lehet azonosítani a lábait (táp, test, kimenet, nem nehéz lekövetni), az 5 V tápfesz. pedig szinte szabvány ezeknél, de azt is lehet ellenőrizni.Igaz, de mivel a Pi GPIO bemenetei nem tűrik az 5V-ot, (mert 3.3V-ra vannak méretezve,) az IR vevőt se köthetem 5V-ra. (A fesz.váltót szeretném elhagyni...)
- Szintén a CD játékosban van a 15 db gomb, az IR vevő, meg a VFD egy db panelen. Mivel ennek meg van oldva a rögzítése, szeretném felhasználni. Nem tudom van-e erre valami okos megoldás? Mármint a NYÁK, illetve az SMD-k eltüntetésére a lemezről.
Eléggé gány munka, de át lehet vágni éppen a fóliákat a gomboknál és a VFD-nél (gondolom, egyoldalas panel), utána vékony huzallal bekötni.Anno a Specrtumhoz csináltunk úgy billentyűzetet, hogy egy XT bill lemezéről lecsiszoltuk a NYÁKot... Ezért kérdeztem, h van-e valami "normálisabb"...
A lenti linken lévő képeken látszik a panel: a kijelzőtől a meghajtó bal oldalán lévő 4 gombig tart...
- A VFD kijelző egy sötét "plexi" mögött van. Kérdés, hogy ha LCD-t teszek a helyére, az átlátszik-e / átvilágít-e rajta?
Biztosan fog látszani szerintem, főleg sötétben, vagy nappal kicsit fakóbban, de attól még elmegy, vagy igényfüggő. De nem mindegy a LED színe sem, mert a VFD plexije főleg a zöldet engedi át, pirosat gondolom jól lefogja, illetve érdekes színe lesz. Vagy attól függ, milyen az a plexi.Ezt meg fogom vizsgálni, de mintha bordó lenne...
Szerk:
Bordó, de fekéren látszik át a VFD: [link] -
ViiiiktorOC
senior tag
válasz
ViiiiktorOC #33541 üzenetére
Üdvözletem ismét!
Sikerült bekötni a mozgás érzékelőt!
Már csak este be kell hangolni hogy mikor kapcsoljon fel!Másik kérdésem, hogy egy csokis összekötésnél nem gond hogy ha szilikon tömítő anyagot használtam?
Szigetelni akartam még pluszban. Nem fog semmiféle meghibásodást, melegedés vagy valami más gebaszt csinálni?Köszönöm!
-
kjani18
őstag
válasz
Djuree #33563 üzenetére
Van egy csomó hasonló panelom, ( árulom is a belőle készült lámpákat) de ez egy része csak egy nagyobb panelnak.
A ledek fesze 3,2 - 9,6V között van, attól függően, hogy hány led van egy tokban sorbakötve.
A bekötésük látszik a képen is.
Vannak mérőpontok is, mérd meg, mennyi feszről kell mennie egy lednek. A panelon a kép alapján úgy látszik sorba vannak kötve, összeszorzod a feszt a darabszámmal, adsz rá 3-5V körül, és egy LM317-el alacsony áramon beindítod.
Vref: 1,25V
Az ellenállást változtatva, emeled az áramot, végül akkorára állítod, hogy a ledek stabilan ne melegedjenek túl.
Ha nem hagyod benne az IC -t, mérj feszesést az áramkörön, ill. áramot, ebből ki tudod számolni mekkora ellenállást kell a helyére tenni. -
Djuree
félisten
kéne nekem egy kis segítség.
kaptam egy ilyen 12V-os LED panelt, de fogalmam sincs hogy lehetne ezt beüzemelni. látott már vki ilyet? nincsenek rajta pontok amihez vezetéket tudnék kötni, ill. azt se értem hogy vannak kötve a LED-ek. -
Kernel
nagyúr
válasz
UsagiYojimbo #33559 üzenetére
- Van egy CD játékos dobozom, amiben van IR vevő, de nem tudom a típusát. Érdemes bajlódni vele, vagy vegyek egy új vevőt, és használjam azt? Azt a párszáz forintot megéri...
Nem olyan nagy bajlódás, az eredeti panelon be lehet azonosítani a lábait (táp, test, kimenet, nem nehéz lekövetni), az 5 V tápfesz. pedig szinte szabvány ezeknél, de azt is lehet ellenőrizni.
- Szintén a CD játékosban van a 15 db gomb, az IR vevő, meg a VFD egy db panelen. Mivel ennek meg van oldva a rögzítése, szeretném felhasználni. Nem tudom van-e erre valami okos megoldás? Mármint a NYÁK, illetve az SMD-k eltüntetésére a lemezről.
Eléggé gány munka, de át lehet vágni éppen a fóliákat a gomboknál és a VFD-nél (gondolom, egyoldalas panel), utána vékony huzallal bekötni.
- A VFD kijelző egy sötét "plexi" mögött van. Kérdés, hogy ha LCD-t teszek a helyére, az átlátszik-e / átvilágít-e rajta?
Biztosan fog látszani szerintem, főleg sötétben, vagy nappal kicsit fakóbban, de attól még elmegy, vagy igényfüggő. De nem mindegy a LED színe sem, mert a VFD plexije főleg a zöldet engedi át, pirosat gondolom jól lefogja, illetve érdekes színe lesz. Vagy attól függ, milyen az a plexi.
-
zka67
őstag
válasz
UsagiYojimbo #33559 üzenetére
Szia, az IR vevő VS és VO lába fel van cserélve.
-
UsagiYojimbo
tag
Valaki hozzáértő ránézne erre a kapcsolásra?
Pár megjegyzés, ami talán nem egyértelmű:
- A gombok (KEYS) egy 4×4-es mátrixban lesznek (15 db).
- A BSS138 egy I2C kompatibilis fesz-váltó, de jobban belegondolva lehet, hogy felesleges...Kérdéseim:
- Van-e benne "szemmel látható" baki?
- A VFD kijelző egy sötét "plexi" mögött van. Kérdés, hogy ha LCD-t teszek a helyére, az átlátszik-e / átvilágít-e rajta? -
Kernel
nagyúr
válasz
kjani18 #33557 üzenetére
Léteznek gyári töltők soros akkupakk töltésére, ami a -dU technológiát alkalmazza, akár 10 db-ra is, noha ez nem a legjobb, mivel ez a módszer 1 db cellán a legkorrektebb.
Több egyforma cellát legcélszerűbb sorba kötni és a kapacitás tizedrészének megfelelő árammal tölteni legalább 16 óráig. Normális esetben ettől nem szabad károsodnia még akkor sem, ha nem mindegyik volt teljesen lemerítve.
Mivel a tápfeszültség korlátot jelenthet, lehet például 10 darabos ágakra is bontani, de azokat külön kell táplálni ellenálláson keresztül vagy áramgenerátorral, az áram nagyságától is függő megoldást választva.
Ha például töltés közben a cellánkénti kapocsfeszültség 1,4 V-ra emelkedne (de C/10-es töltésnél talán még nem fog, ez kiderül a gyakorlatban, vagy katalógusadatot kell nézni), az 14 V lenne összesen. Ekkor egy ennél több feszültséget biztosító tápegység kellene hozzá, áramgenerátoros szabályzóval, vagy kisebb áramigény esetén ellenállással beállítva a töltőáramot.
-
válasz
Lompos48 #33555 üzenetére
Én az óta tartok az EZ80 csőtől amikor egy kisebb villám háború zajlott le a búra belsejében ami vagy 2-3mp-ig tartott mire a gyári bizti kiolvadt."Csak" ott hibáztam,hogy jól meg akartam szűrni és a 2db párhuzamba kötött 470uF 400V-os elkót "biggyesztettem" a csőre.Az ECL86-ok,hogy szikráztak-e azt nem láttam mert elvakított az EZ80 fénye.De azok az ECL86-ok sem szólaltak meg többet.Pontosan mi zajlott le az 1-2 mp alatt azt nem tudom de tandíjnak elég volt.
-
-
vodkaboy22
addikt
válasz
Lompos48 #33551 üzenetére
Jogos közvetett! (indirekt)
A többi cső e88cc lesz vagy e83cc így mehet 6.3ról minden.
És bármit is számíthat hogy az ez80 AC fűtést kap a többi nem?
(7.5V secunderes trafó secunderét közvetlen huzalellenállással akarom kapcsolni az EZ80-asra és a többi csőt pedig egyenirányítás puffer + ellenállás után akarom kapcsolni fűtésre. Persze az ellenállásokat úgy megválasztva hogy 6.3V-ot kapjanak a csövek.) -
válasz
vodkaboy22 #33550 üzenetére
Én nem tenném még akkor sem ha nincs közösítve a fűtés a katóddal mint nagyon sok egyenirányító csőnél.
Nem véletlen szerepel mindig így a rajzokon.Az egy más dolog,hogy elméletileg lehet de ha átüt a cső akkor a 300v körüli anódegyenesen megy a többi cső fűtésére.Sok trafónál csak pár menet és meg is van a külön 6,3V-od.Azt a pár menetet meg akár kézzel is be tudod fűzni az összerakott trafóba -
Lompos48
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #33550 üzenetére
Miért ne lehetne? Csak legyen minden cső E széria (6.3V fűtésű)!
Független fűtésű... Inkább közvetett fűtésű.
-
vodkaboy22
addikt
Független fűtésű (EZ80) egyenirányítő cső fűtését lehet közösíteni a többi erősítő cső fűtésével vagy azt se? Mer akkor kell még trafó...
-
törölt tag
válasz
Lompos48 #33547 üzenetére
Meghiszemazt!!! Éreztem, hogy (jogosan) ki fogja verni a biztosítékot a megfogalmazásom, de jobb épp nem jutot eszembe.
Esetleg ilyen önthető szilikon?
Ezt a furatba dugott fűtőbetét dolgot végiggondolom. Elképzelhető, hogy gyorsabban ad jobb eredményt, mintha én próbálnám "kábelfektetni" a csupasz ell.-huzalt.szerk:
Talán annyi előnye van a sima ell.-huzalnak, hogy ott az egész vastagsága nem lenne több 4+3mm-nél. (4mm a platni, meg 3mm a szilikonba ágyazott huzal), ezáltal kisebb lesz a hőtehetetlensége#33548-ra
Hát nem egy fémes kötés, az igaz. De a piros színből arra gyanakszom, hogy eleve vasoxid port kevernek bele.
Ha mégis "kábelfektetek", akkor mondjuk egy 0.1mm-es teflon fóliával szigetelném el a platnitól. Csak nem tudom, hogyan osszam el egyenletesen a cekászt, mielőt kiönteném szilikonnal -
Lompos48
nagyúr
válasz
#22145024 #33546 üzenetére
Ha ezt én alu-platni melegítésre használnám, akkor a cekászt mivel tudom "hőtanilag kikontaktálni" a platnira?
Hűha! Emmá' egy mondat.
De ha az, amit sejtek, akkor annyit tudok hozzátenni, hogy én egy néhány pákabetétet használnák a melegítésre. Blokknak pedig egy jó hővezető fémtömböt (pl. vörösréz). A betétek geometriája elég pontos, tehát minőségi furat esetén egy speciális (nem tudom hol találsz, csak példa) katyvasszal (zsírral) megkenve talán megfelelő lenne.
-
törölt tag
válasz
Lompos48 #33545 üzenetére
mindenképp!
---
Egyik kolléga itt a topikban csinál egy forr.páka vezérlőt. Ha ezt én alu-platni melegítésre használnám, akkor a cekászt mivel tudom "hőtanilag kikontaktálni" a platnira?
Valami olyan anyag kéne, mint ami az 5W-os, "SQP5" huzalellenállásokban van. Szerintem 150°C fölé nem mennék. De szeretném ha reszponzív lenne, meg ne kelljen sokat várni, mire mindenhol egyenletesen átmelegszik a platni. SMD kézi reflow-hoz használnám, ezzel melegíteném a panel alsó felét, felülről meg a pasztába ültetett elemeket hőlégfúvóval. -
Kernel
nagyúr
válasz
kjani18 #33531 üzenetére
Ni-Cd és Ni-MH akkuk nem olyan érzékenyek a túltöltésre, hiszen ez teszi lehetővé a -dU elven működő töltésleállítást is, amit nagyobb áramú töltésnél alkalmazni szükséges (általában biztonsági időzítővel is kombinálva).
Ez úgy működik, hogy amikor a cella több energiát már nem bír átalakítani a kémiai reakciókba, a felesleg hővé alakul, elkezdi intenzívebben növelni a belső hőmérsékletet. Az elektrolit magasabb hőmérséklete miatt csökken a belső ellenállás, csökken a kapocsfeszültség. Ezt a csökkenést lehet elektronikusan érzékelni és a töltést leállítani. Ehhez a töltőáramot persze stabilizálni kell, hogy ne befolyásolja a mérést (áramgenerátoros táplálás).
Közepesebb áramokon egyszerű időzítő is elég a töltés lekapcsolásához, mert ez még nem jár akkora hőfejlődéssel, hogy az akku károsodna 1-2 óra túltöltés miatt. Az ilyen töltők időzítője, amit a gyártók szoktak mellékelni a ceruzaakkukhoz, nem is pontos, csak egy kondenzátor néhányszori töltés-kisütésén alapul, CMOS-számlálóval. Tehát nem egy kvarcóra.
A kapacitás tizedrészének megfelelő töltőáramon pedig (ezt nevezik C/10-nek), 14-16 óra alatt töltődik fel egy ilyen akku, de ennél tovább is töltésen lehet hagyni, ha biztosra akarunk menni, mert még 24 óra alatt sem tud túlmelegedni, károsodni, hanem csak elfűti a feleslegben betöltött energiát.
Tehát ha jól megnézzük, ezeknél a közös kulcsszó a hőmérséklet, amire figyelni kell.
-
válasz
Kernel #33530 üzenetére
Akár hogy is vitatjuk a noti aksik töltési elveit az egyszer biztos,hogy mindenki sajnál egy utángyártott aksira 18-25.000Ft-ot és pedig ez a járható út még ha fájdalmas is a pénz tárcánknak és az sem biztos,hogy kibírnak 1 évnél többet.A gyári aksi árakról meg jobb nem is beszélni...
-
Kernel
nagyúr
válasz
totya694 #33529 üzenetére
Alapelvekről beszélünk, a töltés csak így működik. Azt kellene látni, hogy az integrált chip alapvetően biztonsági védelemként szerepel (például a töltőáramkör meghibásodása esetére) a töltés egyébként kizárólag a töltő dolga.
Azért is érdekes ez, mert volt már olyan kérdés fórumom, aki úgy gondolta, hogy úgyis van védelem a Li-ion akksijában, tehát akkor toljunk neki valamit, biztos jó lesz. Ez nem így működik. Az integrált védelem csak egyfajta biztonsági szelep, nem töltésszabályzó.
Hőfokszenzort véletlenül nem említettem, bár az is szokott lenni, továbbá nem tettem még említést a soros egységek közötti balanszírozás kérdéséről, amiben van szerepe az integrált elektronikának. A feszültségbalanszírozás eléggé lényeges, hiszen hiába megfelelő a teljes kapocsfeszültség, ha belül valamelyik cella 4,2 V felé töltődik, vagy épp túlmerül, abból is gond lehet.
-
válasz
Kernel #33528 üzenetére
Maradjunk annyiba,hogy ahány gyártó annyi féle töltési megoldás.A főbb töltésért felelős egység a notiban van de pl egy 9 cellás aksinál is 3x3 cellára van bontva és azok felügyelete az aksiban lévő kis ák-re vannak bízva,tehát közvetett úton az is felel a töltésért ja és persze az általad is említett hőmérsékletszenzorok is.
-
Kernel
nagyúr
válasz
totya694 #33524 üzenetére
A Li-ion akku védelme a túltöltés és túlmerítés ellen az integrált chip dolga, az előírt töltés viszont a laptop töltőáramkörének feladata, ez két külön téma. Ezek a védelmek, a ciklusszámlálást is beleértve, ha nem is feltétlenül az akku robbanása, de térfogatnövekedés és kifolyás ellen is igyekeznek védeni a készüléket.
A töltés legfontosabb jellemzője a cellánkénti 4,2 V-ra való töltés. Amellett van egy áramkorlát is, ezért amíg a szükséges kapocsfeszültséget el nem éri, áramgenerátoros módban kell tölteni, utána pedig feszültséggenerátoros módban addig, míg a töltőáram le nem csökken egy adott értékre. Utána a töltést le kell állítani. Csepptöltés nem megengedett, mert az akku az abból érkező csekély energiát is képes lehet úgy felhalmozni, hogy egy ponton robbanhatna tőle.
-
válasz
DonThomasino #33525 üzenetére
Mivel van leragasztva?
-
DonThomasino
veterán
Ha egy mélynyomó membránja alu
és le van ragasztgatva levonóval az befolyásolja a műkődését? -
válasz
kjani18 #33522 üzenetére
A laptop aksi magában egy nagy átverés.Az aksiban is van egy ák. ami a töltés kisütés ciklusokat számolja és ha adott mennyiséget eléri akkor elkezdi gyengülőnek majd halottnak szimulálni az aksit.Régebben sokat szétszedtem és csak kevés esetben találkoztam tönkrement cellákkal.Ez a kis ák. nem csak a ciklus számlálásért felelős ha nem a töltésért és kisütésért is.Ha az aksi feszültsége bizonyos szintre csökken akkor kikapcsolja a notit de attól az aksi még nincs lemerülve teljesen.Ha csak részben merült az aksi akkor is azonnal megkezdi a töltést.Ha ezeket a kritériumokat a NiMH is szereti és bírja akkor hajrá.
Volt,hogy újra celláztam a noti aksit a ciklus számláló miatt az új feltöltött cellákkal sem csinált semmit a noti.
Az újra cellázást a 486 és P1-es notiknál lehetett megvalósítani amikben "még" nem voltak ilyen az új vásárlását előidéző ák-k.Van egy P2-es notim ami tizen éves és még mindig 1h felett tud az aksija évente 1x feltöltöm ha eszembe jut(vagy kezem ügyébe kerül) -
Kernel
nagyúr
válasz
kjani18 #33522 üzenetére
Például nagyobb a térfogatra vetített energiasűrűsége, jobban bírja a részleges rátöltést és merítést, memóriaeffektre nem hajlamos, vagy sokkal kevésbé. Vagy ami most nem jut eszembe.
Ne akard lecserélni a korszerűtlenebb Ni-MH-re, amit a más elven működő töltőrendszer úgysem tudna kezelni. A Li-ion pakkban ráadásul integrált elektronika is van, ami nem csak a túltöltés és túlmerítés ellen véd, de a BIOS felé is jelez, van erre egy szabványosított kommunikáció.
-
kjani18
őstag
Miért használnak a laptopokban Li cellákat? Lehet -é helyettesíteni őket NiMH akksíkkal pl. egy MSI laptopban? A Li cellák drágák, tud valaki róla, hogy volt ilyen próbálkozás?
-
Ribi
nagyúr
válasz
DonThomasino #33511 üzenetére
Attól függ meddig hajtod, mint ahogy leírták.
Ha egy 20Wos erősítővel hajtod 5Won, vagy egy 500Wos erősítővel hajtod 5Won, különbség nem lesz.
Amikor a 2x20Wos erősítőt maxon hajtom akkor már igencsak torzul az arcom, mert kissé hangos.
Normál körülmények között 1W alatt hallgatod. Hacsak nem jön rá az emberre a hifi mánia és koncert fealing, mert akkor feltolja akár 10Wra is, de akkor már a szomszéd hegyezi a baseball ütőt. -
vodkaboy22
addikt
válasz
DonThomasino #33517 üzenetére
20W + alatt lompos48 kollega kicsit többet értett:
A gyártók szeretettel hazudnak 20W-os erősítőre 40W-ot... És akkor még nem beszéltünk arról, hogy nem értelmes teljesítmény adatokat adnak meg.
Mert ha hiszed ha nem 4W szinusos kakaó egy 90dB/w-os hangfalon csupán akkorát szól, hogy én a 2*2.5 méteres szobában nem tudok létezni...
Na most erre a kafa üzletTUDATLANemberkék akik csak eladni akarnak mit mondanak 100000millió wattos erősítő...A lényeg valós mércével mérve 20Wrms 90dB/W-al nagyot szól...
De hogy ne legyen egyszerű a dolgod a hangfalakról szeretik lehagyni, hogy mekkora érzékenységű, de hogy a másik oldal is érdekes legyen az erősítőknél meg hazudnak és ilyet mondanak 120W PMPO teljesítmény + 240W zenei teljesítményt tud... Na most a PMPO tudja a piros sivatagi nyúl hogy mi a fene de ilyet mérnök kollegák nem használnak ... Nem is értik... MARKETINGBULLSHIT
A zenei teljesítménynek anno lehetett alapja (cresp factor szinuszosnál 3 zenénél 4.5) de már rég elfelejtették ezt és ezzel is csak hazudnak.
És hogy még korrektebb legyen nem írják rá hogy csatornánként 240W-e vagy csak összesen 240W. De még azt se hogy ezt a max kakót meddig viseli el hűtés fél percig? 10 percig?
De csak hogy láthatóbb legyen a dolog egy D osztályú 95% hatásfokú baromi jó erősítő ami teljes eszköz hatásfokként mondjuk 88%-ot tud is képzeld el mekkora ha 500W-os? 500W-os inverter mekkora? Na annál azért jóval masszívabb méret tud lenni. És hogy még örülj a nagy hatásfokmámorban kapsz egy jónagy kalapsz@r hangminőséget a pénzedért
Egy normális 25-50W-os AB osztályú hificske minden sallang nélkül olyan hangot ad aminek van értelme.
Hangosítással meg foglalkozzanak azok akik 1000főre terveznek...
Íme egy kis tábla -
kts88
aktív tag
válasz
Lompos48 #33514 üzenetére
Igen értelmetlen, de nem arról indult a vita, hogy lehet-e 660A-rel tölteni....
Magántulajdonú a cucc, nem eladásra készült, de a kényszerhűtés csodákra képes. Egyébként a vas melegszik a 20 centis 6mm2-es vezetéket nem bírod elforralni ekkora áramnál, de a to247-es igbt-t sem Azért ma már nem félkész.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #33513 üzenetére
Süketséged fokától függ.
Hallgattál már zenét vagy bármit 20+W teljesítményen?
-
Kernel
nagyúr
válasz
DonThomasino #33513 üzenetére
Hallani mindenképpen fogod, a nagyteljesítményű hangszórók ugyan valamivel rosszabb hatásfokúak, de azért annyira nem.
-
Lompos48
nagyúr
Félkészen a jobboldali. 6 hónapja üzemel.
A rettentő kevés 50A-es árammal? Azokkal a keresztmetszetekkel? Én nem venném át.
De a bmx kocsik töltője 110A-t tud, a bhv kocsiké 160A-t.
Ezek már nem a savas akkukhoz készültek és képesek 1-2-3...C töltést is fogadni.
De ez mind lényegtelen. Mi itt egy hibából és az abból eredő 660A-ből indultunk ki. Értelmetlen emiatt egymásra licitálni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #33511 üzenetére
Mint egy nagy medve.
Milyen legyen? Ha a fejegység tudja a 25W-ot, akkor a hangszóró azt fogja kiadni.
-
DonThomasino
veterán
Ha egy 25W os fejegységgel (RMS) sel
meghajtok egy 30 centis 175W os (RMS) mélynyomót
Milyen lesz az? -
kts88
aktív tag
válasz
Lompos48 #33508 üzenetére
50A? az rettentő kevés.
Amilyet te írsz konkrétan még én is készítettem (igaz csak 180V-os) A folytót leszámítva lomexes.
[link] Félkészen a jobboldali. 6 hónapja üzemel.De a bmx kocsik töltője 110A-t tud, a bhv kocsiké 160A-t.
De a a ganz solaris trolino 12 28V-on tud 300A-t.
És ezek még csak segédüzemi berendezések. Egy szutyok kínai targoncahajtás képses kérni 144V-on 200A-t.
Nem kell ide abb, itthon is van jópár kis és közepes cég akik ha kell gyártanak ilyet. Van aki ha kell felteszi a hév vezetékére is ami nagyon más mint a 400V.
-
kiszsolt100
csendes tag
Uhh akkor egy lehetetlen küldetést akartam volna megcsinálni
akkor vagy a feszültséget csökkentem vagy a méretezés növelem vagy mindkettőt egyszerre... és valahol félúton találkoznak.
-
kts88
aktív tag
válasz
Lompos48 #33466 üzenetére
Azért teljesítményre nem durva. 24V-on meg gond nélkül van 200A-es. De ezek vasúti töltők....
Amikor 550-el meg lett nyomva az is hibásan üzemelő vasúti volt (tönkrement az áramkorlát, meg a kimenő folytó, csak a tápláló trafó dropja korlátozta az áramot)#33413 And Utána néztem, és bizony jól emlékeztem, NiMH az akksi! Pontos típusát is megmondták [link]. A töltés mikéntjével külön fel kell venni a kapcsolatot a kínaiakkal. Igazából itt ellentmondásos dolgok vannak, vagy nem ugyan az a két NiMH.
#33492 Ribi Ha házilagosan próbálod ajánlom az AC-43-at. Nem olyan drága (3000 körül literje) és szobahőmérsékleten is jó.(én kicsi kapcsolótápok trafóihoz használom) De a kemencés sokkal jobb, jobb motortekercselők néha szoktak kemencében történő keménylakkozást. Egyszer csináltak így egy méretes folytót nekem, azon látványos volt a hangerő csökkenés.
-
Kernel
nagyúr
válasz
kiszsolt100 #33500 üzenetére
a legerősebbet akarom kihozni a dologból..
Ezért nincs értelme az izzónak, mert itt minden lehetséges energiát egy tekercsbe akarsz bevinni, nem pedig egy izzón elpazarolni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
kiszsolt100 #33502 üzenetére
Az ellenállás, mint neve is utal rá: ellen áll, ami egy fáradságos munka és bele is lehet izzadni. Na, az ellenállás is ezt tenné, melegedne, hiába, elfűtve a különbséget/fölösleget, ami senkinek/semminek sem érdeke.
A 36V-os izzó egy érdekes megoldás.
Szépen elvilágítgatja az egészet, még fűt is (sőt), a tekercsnek meg nem jut jóformán semmi.
-
PHM
addikt
válasz
kiszsolt100 #33502 üzenetére
Nem jó, akkor az izzó fogja az áramot korlátozni, nem is kicsit.
Csökkentsd a feszültséget, ahogy Lompos úr javasolta. -
Lompos48
nagyúr
válasz
kiszsolt100 #33500 üzenetére
Ilyen tanács nincs. Adott térfogatba csak meghatározott réz fér bele. Tehát vastagabból kevesebb, vékonyabból több menet. A réz fajlagos ellenállása adott, akku feszültsége ugyancsak. Ismeretlen így nincs. Ha a térfogatba a max. áramhoz tartozó keresztmetszetet rakod, akkor csak a feszültségből manipulálhatsz. Itt az 1, 2 vagy 3 akku SORBAkötve. Párhuzamosan nem szabad kötni, meg értelme sincs, mert az áramot úgyis a tekercs ellenállása diktálja.
Új hozzászólás Aktív témák
- Nők, nőügyek (18+)
- Hobby elektronika
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Milyen videókártyát?
- World of Tanks - MMO
- Google Pixel 10 Pro XL – tíz kicsi Pixel
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3356
- Eladó egy Pixel 8 újképek
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3293
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest