- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- MasterDeeJay: Alacsony fogyasztású házi szerver a korábbi projektekből összeépítve
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
atika88
senior tag
Sziasztok!
Van egy 1.5 TB Seagate Barracuda ST31500341AS 3.5" HDDm. Az a problémám vele, hogy a lemezkezelő érdekes módon 2 különálló lemeznek látja, egy 1800 GB és egy 994,52 GB lemeznek...viszont nem tudja inicializálni, CRC hibát dob fel.
A Sentinel rendesen látja, mindig értéke jó a HDDnek. De azzal meg nem tudom ugye particionálni.
Mi a bibi? Illetve mi rá a megoldás?
-
King Unique
titán
válasz
ates85 #50395 üzenetére
Egyrészt mivel 7200 RPM-es HDD, ezért nem meglepő, ha használat közben melegedik. Aztán ha a PC házban esetleg nem kap külön aktív hűtést, valamint most a nyári hónapokban magasabb a szobában a hőmérséklet, akkor megint nem meglepő a melegedés. Továbbá ha ezt a 45 fokot huzamosabb aktív használat, azaz aktív olvasási / írási műveletek után és nem tartós üresjáratban sikerült mérni, akkor pláne nem meglepő.
Másrészt ha megnézed az adatlapját, akkor ott 0-65 °C közötti működési hőmérséklet szerepel, bár egy másikon csak max. 60 °C. Vagyis a 45 °C még nem olyan vészes, az még belefér. Általában 40-45 °C-ig még elmegy egy merevlemez hőmérséklete, de azért tartósan az előbbi, illetve 50 °C fölé lehetőleg ne melegedjen, mert annak hosszabb távon élettartam-rövidítő hatása lehet. Igaz ez az adott HDD-től is függhet, hogy az mennyit bír, valamint ennél a specifikációban lévő limit is magasabb, de azért nem javasolt nagyon kicentizni a határokat. Az ideálisabb nyilván az, ha a gyárilag megadott maximumnál lehetőleg alacsonyabb hőmérsékleten üzemel.
-
King Unique
titán
válasz
SunMount3r #50392 üzenetére
Ez nem újdonság, amiről ebben és a téma topikjában is volt már szó számos alkalommal. Az pedig csak egy dolog, hogy látszólag minden be zárva és elvileg nem használja semmi a külső meghajtót, viszont attól még a Windows és / vagy egy program folyamata zárolhatja, lásd az alábbi screenshotot. Az utóbbi egyébként az alapértelmezett gyors eltávolítás, azaz letiltott írási gyorsítótárazás mellett készült, tehát az arra történő átállítás sem feltétlen megoldás erre, meg alapértelmezetten amúgy is azon van. Aztán az más dolog, hogy ezen beállítás használata mellett elvileg nem okoz gondot a szoftveres leválasztás nélküli fizikai eltávolítás (kihúzás), de gyakorlatilag már nem feltétlen lesz így minden esetben.
Ha olyan szoftver kell, akkor kilistázza a külső meghajtót zároló folyamatokat, akkor ingyenesben ott van pl. az Unlocker, bár annál a telepítésnél figyelni kell erre. De hasonló free szoftver az IObit Unlocker és a LockHunter is. Viszont igazán jó és átfogó megoldást inkább a komolyabb programok kínálnak, mint pl. az USB Safely Remove és a Zentimo. Ezeknél szintén van lehetőség a meghajtót zároló folyamatok feloldására, bezárására. Viszont ezek fizetősek, de 30 napig mindkettőnél tesztelhető a próbaverzió. Alternatív megoldás pedig az X perc várakozás, majd az eltávolítás újrapróbálása, esetleg az eszközkezelőben történő eltávolítás, vagy a Windows újraindítása / leállítása.
-
King Unique
titán
válasz
Gambito #50391 üzenetére
A "sajátgépben" (fájlkezelőben) csak akkor jelenik meg a HDD, illetve a rajta lévő kötet (partíció), ha van meghajtóbetűjele. Vagyis esetedben kérdés, hogy miért nincsen, illetve hogy particionálva van-e a egyáltalán merevlemez, vagy nincsen, mert vadonatúj és csak a beszerelése volt meg eddig.
Ha már particionálva van, akkor meg kellene nyitni (így) a Windows lemezkezelőjét és szükség esetén meghajtóbetűjelet hozzárendelni.
Ha vadonatúj a merevlemez és gyári állapotú, akkor eleve nincsen se inicializálva, se particionálva és emiatt egyáltalán nem meglepő, hogy partíció híján meghajtóbetűjele sincsen. Vagyis ez esetben először inicializálni kellene a lemezkezelőben MBR / GPT séma szerint, majd utána a nem lefoglalt területen az új egyszerű kötet létrehozása opcióval létrehozni egy NTFS fájlrendszerű kötetet. A beállítások maradhatnak az alapértelmezetteken és normál esetben elég a gyorsformázás. Az inicializálásnál a GPT partíciós séma másodlagos, adattárolásra használt lemezeknél 2 TB feletti tárolókapacitásnál feltétlen szükséges, az alatt viszont jó az MBR, de választható opcionálisan akár a GPT is. -
ates85
tag
Sziasztok!
Van egy 3TB-os Toshiba P300 merevlemezem amely eléggé melegszik szerintem.
Tegnap 45°C-ig is felmelegedett HWMonitor szerint.
Fractal Design Meshify C házban van, se alatta se fölötte nincs másik merevlemez amely melegítené.
Jogosan aggódnom, hogy ilyen hőmérséklet mellett hamar tönkre fog menni? -
ricsi99
addikt
válasz
SunMount3r #50392 üzenetére
2 tipp amit néz meg
-
SunMount3r
nagyúr
Hello!
Win7-ről és külső USB-s winyókról van szó: Előfordul, hogy nem engedi a Win "biztonságosan eltávolítani őket", azaz üzenetet dob fel, hogy a winyó(k) még használatban van(nak) és , hogy zárjam be azt ami használja. Ez eddig Oké lenne, ha tudnám melyik program tartja használat alatt őket, pontosabban hiába zárok be minden lehetséges progit ami csak használhatná őket, továbbra is ezt reklamálja.
Amik szoktak futni: Qbittorrent, Deamon Tools Lite, Logitech G szoftver, HDD Sentinel, World, Thunderbird, Notepad, Chrome, Norton Internet Security, Don't Sleep.
Már próbáltam, hogy a NIS-en kívül mindent bezárok, de akkor is ugyan ez a baja. Ez mitől lehet és gyakori jelenség ez Win7 esetén? És van e mód, hogy kiderítsem, milyen alkalmazás, vagy process foglalja le a winyókat, akkor is, ha elvileg semmi?
Köszi!
-
Gambito
tag
sziasztok.
spanomnak osszeraktam egy gépet ma és a hdd nem látszik sajátgépben. biosban ott van sajátgépben nincs.
Nekem is volt régen ilyen mikor uuj gépet raktam ossze de nem ugrik be hogy is kell mukodesre birni.
koszi -
koma106
senior tag
válasz
King Unique #50388 üzenetére
Köszönöm!
-
King Unique
titán
válasz
koma106 #50387 üzenetére
Mivel 2,5"-os külső merevlemezről van szó és magán a gazda hardveren csak USB 2.0 portok vannak, meg amúgy sem feltétlen olyan stabil a tápellátás biztosítása szempontjából, amint egy asztali PC. vagy laptop, ezért könnyen lehet gond USB-n a tápellátás. Ha teljesen elégtelen, akkor annak egyértelmű jele szokott lenni, hogy fel sem pörög a külső HDD, pittyeg, kattog stb. Ha csak részben, akkor meg van hogy csak nagyobb terhelést jelentő írási / olvasási műveleteknél jön elő akadozás, kattogás, ellenben üresjáratban nem, vagy kevésbé. A HDD felpörgetése viszont megint nagyobb energiát igényel, de az egyes WD-knél itt lehet némi trükközés, mivel akár ilyenkor is képesek elindulni, max. lassabban, késleltetve. De egyébként nagyon könnyen kideríthető és tisztázható az egész. Ha a PC-re kötve, lehetőleg USB 3.0 porton ugyanazzal a kábellel megfelelően működik az eszköz és nincsen beakadás, kattogás, ellenben a médialejátszón használva igen, akkor elég valószínű, hogy az utóbbinál tápellátási probléma van. Ha ott csak 1 db, 500 mA-es USB 2.0 portról működik az eszköz, akkor az meg amúgy is necces.
Az USB Y-kábel fővonalán adatkapcsolat + tápellátás történik egyben, míg a kiegészítő ág csak extra tápellátásra szolgál, ami a korábban linkelt képen is többé-kevésbé látszik. Vagyis a kérdésre a válasz nyilván igen, lesz a főágon adatforgalom. Max. akkor nem lesz, ha a kábelnek csak a kiegészítő tápellátásra szolgáló vége van csatlakoztatva, de annak úgy amúgy sincs értelme.
-
koma106
senior tag
válasz
King Unique #50376 üzenetére
Valóban elmulasztottam pontosabb adatokat adni az eszközökről. Csak a rend kedvéért X96 S905X Smart TV BOX és WD Elements Portable 1TB.
Hasonló (de nem ugyanilyen TV BOX-on) és azonos típusú HDD-vel nem volt ilyen gondom, ezért nem is gyanakodtam tápellátás problémára, pedig gyanús kellett volna, hogy legyen.
Ha a TV BOX mindkét USB portjára csatlakoztatom a HDD-t, akkor a tápellátáson kívül lesz adatforgalom is?Köszönöm az eddigi segítségeket!
-
King Unique
titán
válasz
proradeon #50382 üzenetére
Ha már a feladatkezelőben nézted, akkor ott + az erőforrás-figyelőben akár azt is meg lehetett volna, hogy olyankor pontosan melyik folyamat tekeri a HDD-t. A HDS írástesztnél a sötétebb színű zöld blokkok még nem feltétlen jelentenek hibát (az a sárga és a piros), max. azt, hogy ott valami miatt nehezebben olvasható, illetve írható a felület. De az lehet akár amiatt is, ha a teszt közben pl. egy másik folyamat használta a külső merevlemezt. Az újraparticionálás, újraformázás stb. gondolom már megvolt, mivel a HDS írásteszt után amúgy is nem lefoglalt (unallocated) szokott lenni a merevlemez.
A WD 2,5"-os külső merevlemezei rendszerint eleve integrált USB-sek, vagyis azokat felesleges házilag szétszedni, mivel nem lehet őket normál módon SATA-n csatlakoztatni. Max. olyan átalakítás után, amit linkeltél, de az eleve macerás és kellő hozzáértést igényel. Az meg a másik, hogy ha még garanciális, akkor nem feltétlen javasolt piszkálni, mert a házilagos megbontás garanciavesztéssel járhat... Ha marad külsérelmi nyoma, akkor meg pláne!
-
válasz
King Unique #50381 üzenetére
Köszönöm a választ!
Az egészen biztosan kizárható, hogy indexelés ... stb. okozta volna a 100%-os terhelős dolgot. Egyébként a Windows 10 task managerben néztem, mert feltűnt, hogy olvas pl. 10-20 MB/s sebességgel, aztán egyszer csak 100%-os terheltség, 1-2MB/s olvasás. Utóbbi rendszerint eltart kb. fél percig, aztán megint normál állapot van, majd pár perc múlva ismét előjön. (Volt még két másik USB-s HDD kötve a gépre, amikkel soha nem volt ilyen tapasztalat.)
Egyébként az első HD Sentinel írás teszt ilyet produkált:
Az ezt követő 2. ill. 3. teljes felületírás után vált csak olyan viszonylag egyszínű zölddél (lásd előző hozzászólás).
Jómagam egyébként biztos vagyok benne, hogy hibás a HDD, csak ezt így meglehetősen nehéz alátámasztani, ha a WD saját alkalmazása azt mondja, hogy minden tökély.
Így nem tudom egyelőre, hogy mit fogok tenni vele, de köszönöm a véleményed.
-
King Unique
titán
válasz
proradeon #50380 üzenetére
Egyrészt azt a 100%-os kihasználtságot nem tudom hol nézted, de attól, hogy időnként (nem folyamatosan) annyi, az még nem feltétlen hiba. Meg használhatja a háttérben a Windows / külső program is, illetve indexelés, automatikus karbantartás (defrag), antivírus szoftver szkennelése stb.
Másrészt attól, hogy nem a megszokott görbét produkálja a szekvenciális írás / olvasás, megint nem feltétlen hiba, pláne ebben az esetben. Inkább az lenne a gond, ha pl. közben teljesen leakadna, vagy periodikusan rendre "lebökne" 0-ra. Valamint mivel a 4 TB-os modellben elvileg már SMR merevlemez van, akár amiatt is lehet a megszokottól kissé eltérő. De egyébként a Seagate 2,5"-os, 4 TB-os külső merevlemezei is ilyenek (SMR), meg valószínűleg a Toshiba esetében is, szóval nagy választási lehetőség nincsen.A garanciális csere akkor indokolt, ha rendeltetésszerű használat (nem a felhasználó okozta kár) mellett következik be a (gyári eredetű) meghibásodás, ami akadályozza a további használatot. Azaz pl. sok szektorhiba lesz a lemezen és emiatt akadozik, problémás a hozzáférés, teljesen tönkremegy a külső ház / benne lévő merevlemez és emiatt egyáltalán nem ismeri fel az OS, vagyis nem lesz használható. De amiket felsoroltál, azok nem igazán ez a kategória, valamint ha a gyártó diagnosztikai szoftvere és a HDS sem jelez a teszteknél semmilyen hibát, továbbá alapvetően megfelelőn működik az eszköz, akkor megint nincs miről beszélni... Ez esetben max. elállhatsz a vételtől indoklás nélkül 14 napig, ha online rendelted. Ha nem, vagy ez már lejárt, akkor max. a garanciális csere marad, de az meg ebben az esetben nem igazán indokolt...
Persze próbálkozni attól még lehet, max. (jogosan) elhajtanak...
-
Sziasztok!
Van egy 4TB-os WD My Passport 2.5" USB-s HDD-m, mellyel a hétkoznapok során olyan negatív tapasztalatom volt, hogy időnként 100%-ra ugrott a HDD kihasználtság, miközben az olvasási sebesség 1-2MB/s volt (eközben írás nem volt folyamatban). Mivel nem tudtam rájönni az okára, ezért az összes adatot átmentettem egy másik HDD-re, majd a My Passport-on teszteket futtattam. A tesztek során már nem tapasztaltam azt a hibát, amit a hétköznapi használatban.
Kezdtem a WD saját diagnosztikai programjával, mely mindent a legnagyobb rendben talált. Ez után lefuttattam 1-1 teljes lemezfelület tesztet a HD Sentinelben (írás+olvasás), mely során kiderült, hogy a fej kívülről befelé való haladása nem a HDD-knél megszokott fokozatos sebességcsökkenést produkálja, hanem a lemez felétől teljesen random írási és olvasási értékekkel operál:
A lemezfelület teszt pedig így néz ki:
Gondolkozok rajta, hogy visszaküldöm, mivel még van rá gyári garancia. Csak kérdéses, hogy ez garanciális problémának számít-e? Nem szeretném, ha visszadobnák azzal a szöveggel, hogy mivel még éppen működik, ezért nem javítják ill. cserélik.
Mit gondoltok?
-
tknof1871
őstag
Üdv!
Ezen a fórumon gumival rögzítik a merevlemezeket a házban, nem tálcára csavarozzák:
HDD Elastic Suspension... Show your pics! [link]Ez valami vicc? Nem lesz tőle baja a HDD-nek?
-
ricsi99
addikt
válasz
King Unique #50376 üzenetére
Mégse
-
King Unique
titán
válasz
ricsi99 #50375 üzenetére
Azt lefelejteted, hogy ha indokolt... Mert az első nyilván az, hogy a HDS, vagy más diagnosztikai programmal megnézzük a meghajtó állapotát és a SMART-ot, nyilván nem egyből és adott feleslegesen nekiesünk egy lassú formázással. Meg annál is lehet akár grafikus felületen, vagy még parancssorban ott a DiskPart + előtte egy teljes újraparticionálás. A másik meg az, ha van egyáltalán értelme... Ha eleve sok hibás szektor a lemezen és nehezen, vagy egyáltalán nem olvasható, írható adott helyeken a felülete, akkor cseszheted a "teljes" formázást.
Konkrétumokat valóban nem írt, (jellemzően) se a pontos modellszám, semmi. De azért azt lehetett kapásból sejteni, hogy egy ilyen ergya készüléken az USB-s tápellátás potenciális gond lehet és emiatt is kattoghat a külső HDD. A portok az ilyeneken pedig jellemzően inkább USB 2.0-sak szoktak lenni, korántsem mindegyiken van USB 3.0. Meg ha csak 1 TB-os, akkor jó eséllyel eleve inkább 2,5"-os. Valamint ha kattog, akkor bizonyára nem Y-kábelt használt, meg gyárilag sem olyat mellékelnek hozzá.
-
ricsi99
addikt
válasz
King Unique #50374 üzenetére
""ész nélkül egyből ráengedni a lassú (teljes) formázást, ami hosszú órákig eltarthat."
lassú de biztos.
Kolléga nem közölte hogy
2.5 vagy 3,5 ös hdd
1-1 vagy y kábelt használ...
usb 2.0 vagy 3.0 -
King Unique
titán
válasz
koma106 #50373 üzenetére
Itt a probléma szempontjából az első válaszban volt leírva a lényeg. Egy ilyen USB-s tárolóeszköznél ilyenkor a fizikai csatlakozás, illetve a kábel, valamint USB-n a tápellátás ellenőrzése az első. Ha azok rendben vannak, utána jöhet maga az eszköz, illetve annál a belső HDD. Viszont ott is először a diagnosztikai programmal az állapotát, illetve a SMART-ot célszerű lecsekkolni, nem ész nélkül egyből ráengedni a lassú (teljes) formázást, ami hosszú órákig eltarthat. Ha gyenge / hibás szektorok vannak rajta, akkor lehet indokolt az utóbbi a Windows beépített eszközeivel, vagy külső programmal. De annak sikeressége is függhet a HDD kondíciójától, a problémás szektorok mennyiségétől stb. Plusz egy USB-s merevlemeznél ilyenkor nyilván az is fontos, hogy végig stabil legyen az adatkapcsolat és a tápellátás.
A tápellátásnál meg egész egyszerűen az a helyzet, hogy egy ilyen médialejátszó nem feltétlen az ideális gazda hardver egy ilyen 2,5"-os külső merevlemeznek... Számtalanszor volt már erről szó talán még ebben a topikban is, hogy az a PC, Mac, meg pl. egy jobb tévé, amin direkt dedikált port, azaz "HDD 5V 1A" jelölésű van ilyen célra. Ha a médialejátszón csak 500 mA-es USB 2.0 portok vannak, akkor a gazda hardverről Y-kábellel 2 db port használata, azaz a kiegészítő tápellátás jó esetben megoldás lehet. Feltéve, hogy bírja a tápegysége, képes egyszerre magának a készüléknek és az ahhoz csatlakoztatott mobil külső merevlemeznek is stabil tápellátást biztosítani. Ha nem, akkor viszont külső tápellátásra lehet szükség. Vagy előtte kellett volna jobban megfontolni és bizonytalan gazda oldali tápellátás esetén eleve inkább 3,5"-os külső HDD-t használni hozzá, aminek saját tápegysége van és nem a gazda hardvertől függ.
-
tknof1871
őstag
Üdv! Sharkoon QuickPort Intern 1-Bay belső merevlemez dokkoló. [link] Több 3.5" HDD-vel, különböző tárolókapacitású 3,5" HDD-vel is tapasztaltam, hogy nem mindig észleli a rendszer ha benne van a HDD.
Erre is vonatkozik a garancia? 2 éves a garancia. Az elállási idő az már rég lejárt.
Volt külső dokkolóm. Azzal sosem volt gondom.
-
ricsi99
addikt
válasz
koma106 #50369 üzenetére
"Gyors" vagy teljes formázást csináltál?
"Gyors" csak újrairja a particiós táblát ,hogy mi hol legyen.
"Teljes" Minden szektorra ir 1 bitet majd visszaolvassa ,hogy jó e ...majd a végén megcsinálja a particiós táblát
ez lessz 1-2 óra is
Nézd meg a betüjelét a hdd-nek... pl legyen most "D:" ha más.... e f g h mittomén akkor azt kel használnodHa látni is akarod hogy mi történik , nyiss meg egy "parancssort" (win+r cmd )
a megjelenő kis ablakba teljes formázáshoz ird be
Format d: /u .... ha nem D: akkor azt a betüjelet
Mégegyszer ellenörizd le ,hogy biztos jó e a betüjel ,mivel ha törlöd akkor ugye törlüd az összes adatot
megkérdi a partició nevét (windows itézővel láthatod ha nem tudod)
majd megkérdi... biztos? ez után szépen végigmegy és a végén kiirja, hogy minden oké.
Ha sectorhibás akkor ott látod ,kiirja + hallod akkor a veszett kattogást is...
Ezzel 99% le tudod tesztelni ,hogy jó e. -
King Unique
titán
válasz
koma106 #50369 üzenetére
A kattogás lehet a HDD, valamint az USB-kábel hibája miatt is, meg okozhatja USB-n elégtelen tápellátás is, ami egy médialejátszónál eleve benne van a pakliban, ha csak standard (500 mA) USB 2.0 portok vannak rajta. Még ha Y-kábellel, azaz 2 db ilyen portól van hajtva a 2,5"-os külső merevlemez, akkor rendben lehet, de enélkül 1 db portról eleve kérdéses.
A külső meghajtó állapotát PC-n, Windowson pl. a HDS programmal lehetne lecsekkolni, valamint szükség esetén külön tesztelni.
-
koma106
senior tag
Sziasztok! Egy WD Elements 1TB vinyót használok, Amlogic S905X médialejátszóra kötve. Az utóbbi időben elkezdett kattogni és egy re több filmet nem tudok róla lejátszani, ilyenkor beakad, kattog, lefagy. Csak az eszköz újraindítása segít. Leformáztam, a számítógép felismeri.
Kérdésem, hogy milyen szoftverrel lehetne tesztelni az állapotát, megállapítani, hogy mi a probléma? A kattogás mire utalhat? Nem tudok róla, hogy esetleg leesett volna, de kizárni sem tudom. -
CtiveR
tag
válasz
Glaz-dozfhut #50367 üzenetére
Valóban ez volt a megoldás!
Köszönöm szépen!
A könyvét lapozgattam az alaplapnak, de abban annyit találtam, hogy a felső slot támogatja a SATA ssd-ket, az alsó pedig PCIe alapú. -
Glaz-dozfhut
őstag
válasz
CtiveR #50366 üzenetére
Ezek szerint nem olvastad el a lapod manual-ját. Ha a felső M2-es foglalatba Sata módban működő SSD-t raksz, akkor az "kiüti" a Sata 1-es számozású csatlakozót az alaplapodon. A merevlemezt egy másik portba csatlakoztasd! [link] a lap alján, note *2 The M.2_1 socket shares SATA_1 port when use M.2 SATA mode device. Adjust BIOS settings to use a SATA device.
-
CtiveR
tag
Sziasztok! Volna egy problémám amit nem tudok megoldani. Adott egy alaplap ( ASUS B250F) egy WD 1TB hdd, egy Kingston 120GB ssd, és tegnapi nap szereztem egy m2-es Sandisk ssd-t. Beleraktam a gépbe az új ssd-t, de az a problémám, hogy attól kezdve sehogy sem látja a hdd-t, a bios sem. De dolgozik a hdd, pörög, de a gép nem látja. Ha kiszedem az m2-est akkor újra látja a hddt. Valami beállítás kérdése volna biosban? Vagy létezik, hogy nem lehet hdd-m és m2-es ssd-m egyszerre? Válaszolat előre köszönöm!
-
abdulka1
őstag
válasz
King Unique #50364 üzenetére
Köszi!
Olvasgattam a wdidle3-ról is, de az meg egyébként se működik a Blue sorozaton.
ott forduljon fel mind a két vacak ahol van. -
King Unique
titán
válasz
abdulka1 #50363 üzenetére
Abban a példában eleve SSD -ről van szó. Érintheti elvileg ugyan akár a HDD-t is, de az akkor lenne igazán reális, ha a Windowsban ez a HIPM+DIPM külön be van állítva és támogatja a meghajtó is. Egyébként meg le volt már írva, hogy attól mert eltérő a SMART-ban azon 2 attribútum értéke, az önmagában még nem hiba. Ahogyan jelenleg a fejparkolások száma is elég csekély, bőven messze van a névleges gyári limittől.
-
abdulka1
őstag
válasz
King Unique #50354 üzenetére
Szia!
Rendszer meghajtóként egy Intel 545s 256 GB SSD szolgál.
Ebben a posztban felhívták a figyelmemet egy olyan dologra ami miatt a a különböző programok, látványosan kevesebb üzemidőt mutatnak az SSD-nek.
Ezek az észrevehetetlen alvások okozhatják a wd10ezex gyakoribb parkolásait? -
Glaz-dozfhut
őstag
-
pjen
félisten
válasz
NdrewSunix #50358 üzenetére
Azért írtam a gumi szalagokat,nem kell csavar.
-
pjen
félisten
válasz
NdrewSunix #50356 üzenetére
Gumi alátét,például.Gumi szalagokkal is rögzítheted.
-
NdrewSunix
őstag
Sziasztok!
Valakinek esetleg van ötlete arra hogyan lehetne egy ilyen gagyi házban a hdd zaját csökkenteni? Zalman Z1 Neo
Tudom most már, hogy meg sem kellett volna vennem, de most egyelőre nincs másik házra pénzem, ezzel kellene valami kezdeni. Amikor pörgeti a hdd-t, az nagyobb zajt csap, mint a 4 venti együtt. (Természetesen nem cpu vagy gpu komolyabb használat mellett.) -
abdulka1
őstag
válasz
King Unique #50354 üzenetére
Köszönöm.
Nem aggaszt, csak furcsállom, és szeretném tudni az okát, hogy két egyforma merevlemez azonos beállítások mellett, miért működik másképp. -
King Unique
titán
válasz
abdulka1 #50352 üzenetére
Kikapcsoláskor nyilván leparkol az olvasófej, az normális. Ha menet közben nem parkol a HDD, akkor a Load/Unload Cycle Count értéke kb. megegyezik a Start/Stop Count értékével. Ha esetedben az előbbi több, akkor ezek szerint parkol működés közben a 7200-as Blue. De amúgy nem különösebben kell vele foglalkozni, mivel a napi néhány parkolás és a jelenlegi 413-as érték nem valami sok, bőven messze van az adatlapján feltüntetett 300 000-es névleges limittől. Ha meg annyira aggaszt, akkor van a témának külön topikja, ott a wdidle3, stb.
-
hajraolaj1
tag
válasz
King Unique #50349 üzenetére
Okés, köszi a helpet, legközelebb odafigyelek!
-
abdulka1
őstag
Sziasztok!
A képen látható beállítások mellett, normális a másodlagos háttértárként szolgáló WD10EZEX bekapcsolás/parkolás aránya, illetve a parkolások számának növekedési üteme?Előzőleg (~másfél hónappal ezelőttig) egy azonos típusú HDD-t használtam, de annál megközelítőleg 1:1volt az arány. Alig volt több a parkolás mint a bekapcsolás.
-
King Unique
titán
válasz
tknof1871 #50350 üzenetére
Nem kell túlbonyolítani, röviden inicializálás GPT-re, majd új egyszerű kötet létrehozása, ahol az alapértelmezett beállításokkal mehet a gyorsformázás NTFS fájlrendszerre. Egy vadonatúj HDD-nél a lassú formázás nem szükséges, mivel vélhetően hibátlan állapotú és nincsenek rajta szektorhibák. Na meg egy 10 TB-osnál mire lefut, az nem kevés idő, néhány óra biztos. Persze ha valaki nagyon biztosra akar menni és annyira ráér, akkor végül is nekiállhat, vagy a HDS tesztjei közül egy részletes öntesztet és / vagy teljes felülettesztet futtatni.
Ha abba a biztonsági mentésbe privát tartalom megy, akkor lehet értelme a titkosításnak. Ellenkező esetben viszont nem feltétlen célszerű bonyolítani a dolgot a titkosítással.
Aztán egyrészt nem feltétlen konténerfájllal kellene itt szórakozni, hanem lehetne magát a teljes partíciót titkosítani, illetve létrehozni egyet ilyen célra, a bruttó 10 TB-ból futja bőven. Windowson ehhez adja magát a BitLocker, viszont az Windows 10-nél teljes körűen a Pro kiadástól használható, a Home ugyan tudja kezelni, de létrehozni nem. Bár külső programmal (példa) akár annál is megoldható. Vagy másik opció pl. a VeraCrypt, a titkosított konténerfájlnál lehet épp magad is arra céloztál.
Másrészt ha speciális programmal készítesz komplett mentést a rendszerről (lemezképfájl), vagy csak simán a fájlokról, akkor pl. a visszaállításnál gondot okozhat a titkosítás, mivel a program nem feltétlen fog tudni közvetlenül hozzáférni a titkosított konténerfájl / partíció tartalmához. Vagyis ezt is érdemes előtte megfontolni! -
tknof1871
őstag
Üdv! Új HDD formázásával kapcsolatban kérek tanácsot. Ritkán csinálom, nem vagyok biztos. OS Windows 10 Home 64 bit. Magyar nyelvű Windows de angol videóból próbálom tanulni hogyan kell csinálni ezért fogom itt keverni a nyelvet.
Új 10TB-os (Seagate BarraCuda Pro ST10000DM0004) merevlemez backup / biztonsági mentésre. Arra gondoltam legyen rajta egy nagy méretű titkosított konténerfájl és abba menjen a biztonsági mentés a PC-m kisebb HDD-iről.
Tálcán jobb klikkel előhozom a menüt és kiválasztom a Lemezkezelés-t (Disk Management).
Initilazise Disk-nél a GPT-t (GUID Partition Table) kell kijelölni, ugye?
Most még Unallocated partition-két látszik a HDD. Fekete csíkkal is jelzi a Disk Management.
Megnyitom a New Simple Volume Wizzard-ot. Itt a Simple Volume Size az marad ahogy van, marad a Maximum Disk Space ami a default beállítás.
Eljutok oda hogy Format this volume with the following settings. File System NTFS. Allocation unit size mekkora legyen?
Volume label a videó szerint nem fontos azt kitörölte/üresen hagyta.
A videón default, hogy ki van pipálva a Perform a quick format de nekem itt van az egész hétvége. Az tengersok idő. Ha kiveszem a pipát akkor csinálja a teljes (lassú) formázást amikor végigmegy minden szektoron, felismeri és nyomon követi a hibás szektorokat, hogy azokon ne történjen adattárolás?
Enable file and folder compression azt nem szabad kipipálni.New Simple Volume Wizzard összegzi mit fog csinálni én a Finish-re kattintok és akkor megcsinálja a formázást.
Mekkora lehet a titkosított konténerfájlom a HDD-n? Vagy fordítva a kérdést mekkora szabad területet kell hagyni a HDD-n?
-
King Unique
titán
válasz
hajraolaj1 #50348 üzenetére
A(z) (egyik) másik topikban (is) kaptál választ. Vagyis igen, törölhető a korábbi Windows-telepítés és egyben a Windows.old mappa, ha upgrade után jelenleg nem akarsz visszaállni a Windows korábbi verziójára.
Egyébként meg nemrég volt róla szó itt is, hogy 1 kérdést egyszerre lehetőleg 1 topikban, a megfelelőben kellene feltenni. Ellenben beírtad összesen 4 topikba ugyanazt a kérdést: egy, kettő, három, négy... Azért ez már túlzás és egyben indokolatlan + logikátlan is volt, mivel egyértelműen az OS-hez és nem SSD-hez, meg pláne nem a HDD probléma témához kapcsolódik... Sőt az utóbbihoz jelen esetben egyáltalán nem, szóval ide tök felesleges volt berakni. Az azonnali kérdések topikban még olyan szempontból oké, hogy az általánosan lefedi + ha minél gyorsabban kell válasz, de akkor nyilván elég csak oda beírni és megvárni a válaszokat. De az, hogy telespammelsz 4 db topikot is ugyanazzal a kérdéssel csaknem egyszerre és meg sem várva a válaszokat, az nonszensz... Legközelebb tessék erre odafigyelni!
-
hajraolaj1
tag
válasz
hajraolaj1 #50347 üzenetére
-
hajraolaj1
tag
Sziasztok!
Nem tudom, pontosan milyen témába illik a kérdésem, remélem, valaki fog tudni segítetni. Szóval van egy Kingston shfs37a120g típusú 120 GB-os SSD-m és hosszú kutakodások után sem tudtam rájönni, mi miatt van ennyire kevés tárhelyem. Windows Update miatt fel szeretnék szabadítani tárhelyet, de mindenre szükségem van igazából, ezért nem szeretnék már törölni semmit. Megnéztem a C meghajtó tartalmát, amin a Windows van, és nagy meglepetésemre sehogy nem jön ki, miért ír ki kb. 10 GB szabad helyet a 120 GB-os SSD-n, hiszen ez azt jelentené szerintem, hogy a C meghajtóban 120-10= 110 GB foglalt tárhelyet kéne találnom, ennek ellenére kb. 43 GB-ot jelez!!!
Szeretnék segítséget-ötleteket kérni, mi miatt van ez az óriási differencia, miknek kéne utánanéznem?
Előre is köszönöm a segítséget!
Ui.: Ha valaki tudja, melyik fórumban kérdezzek erre rá, azt a választ is szívesen fogadom! -
VVoid
aktív tag
válasz
SunMount3r #50345 üzenetére
Igen. Előtte legyen egy gyorsformat az üres vinyón, és akkor biztosan.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
SunMount3r #50339 üzenetére
Még 1x
: Kérdés: Ha egy üres 1TB-os-ra átmásolom az egyik töredezett 1TB-os egész tartalmát egy szusz alatt pl. TC-vel simán Copy az összes mappára, akkor azon a cél winyón ugye kb. töredezettség mentes lesz a végeredmény? Jól gondolom?
-
King Unique
titán
válasz
w.miki #50343 üzenetére
Ha lefutott és nem talált hibát, akkor mit akarsz utólag megnézni?
Amúgy meg pl. az eseménynaplóban lehet."Defrag+Optimize-t érdemes még lefuttatnom a linkelt programmal?"
Mármint hol?
Ha az SSD-re érted, akkor felesleges, meg annál a standard defrag is értelmetlen. A (kellően okos) külső programok is max. optimalizálják az SSD-t, manuális TRIM-et futtatnak rajta. Az utóbbit a Windows 7 amúgy nem tudja ITT, ellenben a Windows 8 és 10 rendszerek már igen. De fájlműveletek, törlés stb. után elvileg a W7-nél is megy a TRIM. Ha a HDD-re célzol, akkor annál már inkább van értelme a töredezettségmentesítésnek. De annál is akkor érdemes futtatni, ha nagyon töredezett a meghajtón a fájlrendszer, ellenkező esetben viszont nem feltétlen érdemes vele X órát vesződni, pláne ha csak adattárként funkcionál és inkább nagyobb méretű fájlok vannak rajta. -
w.miki
veterán
válasz
King Unique #50342 üzenetére
köszi!
Megcsináltam a grafikus felületen. Log file-t ilyenkor meg lehet valahogy nézni?
Defrag+Optimize-t érdemes még lefuttatnom a linkelt programmal? Vagy más még megcsinálni? -
King Unique
titán
válasz
w.miki #50341 üzenetére
Az SSD-knél idővel normális a kondíció esése az elhasználódás, illetve az írásmennyiség növekedése miatt. Vagyis a 92%-os kondíció még nem hiba, max. akkor, ha a diagnosztikai program (pl. HDS), vagy az SSD gyártójának saját szoftvere konkrét problémát ír (példa).
Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
Ha a fájlrendszert akarod ellenőrizni a C-n a CHKDSK-val, akkor első körben elég grafikus felületen, vagy parancssorban read-only módban futtatni. A hibák javítását az előbbinél és parancssorban a
/F
és/R
kapcsolóval értelemszerűen akkor kell futtatni, ha hibák vannak a lemezen. Ellenkező esetben viszont nem indokolt, meg ütemezett újraindítással stb. bonyolítani a helyzetet, mivel a C használatban lévő rendszermeghajtó (bővebben). Meg ha gond lenne a fájlrendszerrel, akkor arról valószínűleg már tájékoztatott volna a Windows, vagy éppen a bootolásnál ajánlotta volna fel a fájlrendszer vizsgálatát. -
w.miki
veterán
válasz
King Unique #50287 üzenetére
Szeretném lefuttatni a C: SSD-n is a lemez ellenőrzést, mert az csak 92%-os.
(A D: 99%-a formázás után 100% lett, de a C:-t nem akarom formázni, azon van a Win7)
Rendszerlemezen használható a chkdsk? Ha logolni is akarom, így használjam?CHKDSK C: /F /R > D:\clog.txt
Vagy van más módszer az SSD hibáinak kijavítására? (HDS részletes öntesztje nem csinálta meg.) -
SunMount3r
nagyúr
válasz
SunMount3r #50332 üzenetére
No ez lett az eredmény:
Egyetlen File-ra írja, hogy fragmented maradt, az kb. 10 Gigás és 176 Fragment-re van töredezve. Ha rányomnék még egy kört, akkor vajon azt is rendbe rakná, vagy csak "időpazarlás"?És ugye 7 óra. Most nem csodálkozom, hogy a Win7-es olyan sokáig húzta a full töredezett 1TB-oson, de ugye az 2 nap alatt sem haladt valami sokat.
Kérdés: Ha egy üres 1TB-os-ra átmásolom az egyik töredezett 1TB-os egész tartalmát egy szusz alatt pl. TC-vel simán Copy az összes mappára, akkor azon a cél winyón ugye kb. töredezettség mentes lesz a végeredmény? Jól gondolom?
-
King Unique
titán
A felhozott példád is nagyon jól szemlélteti ezt. Ha valaki eleve nem tudja, nem döntötte el márkára sem, hogy milyen tévét vegyen, akkor nyilván nem az LG topikba ír random, hanem a milyen tv-t vegyek topikba. Ha eldöntötte, hogy LG-t akar, vagy az utóbbi topikba ajánlják azt és bővebb infó, személyes tapasztalatok kellenek az ajánlott modellekről, akkor kérdez értelemszerűen az LG topikban, illetve az utóbbi esetben utána ott is. Teljesen logikus.
Ellenben az már nem igazán, ha konkrét döntés híján egyszerre beírja ugyanazt a kérdést csaknem minden tévés topikba...
Ja, és ez esetben mellesleg flood is, ennyi.
-
pjen
félisten
válasz
King Unique #50336 üzenetére
10 topikba nyilván ne.De például jó példa lehet,ha valaki akar venni Pl egy LG tévét.Szerintem normális,ha beír az Lg és a milyen Tv t vegyek topikba is.Nem tudom hová írt a kolléga,de az azonnali kérdések topikba minden szám tech kérdés mehet a szak topik mellett.
De béke van,ahogy mondják:több szem többet lát.
"De itt is az a lényeg, hogy akkor el kell döntenie, hogy melyik a fontos és annak megfelelően kiválasztani a topikot."Pont ez az,mindkettő fontos.
-
King Unique
titán
Szerinted az a normális, hogy 1 kérdést, illetve ugyanazt a kérdést egyszerre beírjuk 2-3, vagy akár 10 topikba csak azért, hogy több válasz jöjjön? Szerinted miért vannak az adott témáknak saját topikjai? Szerinted hogyan megy egy topikban a kérdés-válasz? Aztán miért hívja fel erre a figyelmet az alapelvek? De le volt már írva, hogy miért nem, szóval felesleges ezen lovagolnod...
Az azonnali kérdések órája topikokban meg értelemszerűen akkor javasolt érdeklődni, ha valaki minél előbb választ szeretne, meg hamarabb, mielőtt a szaktopikban kapna. De itt is az a lényeg, hogy akkor el kell döntenie, hogy melyik a fontos és annak megfelelően kiválasztani a topikot.
-
pjen
félisten
válasz
King Unique #50334 üzenetére
Még most sem értem,hogy egy HDD s kérdést mért ne tehetne fel itt és mondjuk az azonnali kérdések topikban is.Mind kettő releváns,és esetleg két fórum társtól kétféle választ kap.Kipróbálja mindkettőt,eldönti neki melyik a legmegfelelőbb.
-
King Unique
titán
Azért, mert ez "floodolás" az ÁSZF III.10.5-ös pontjai szerint (is).
Meg ezt úgy szokás, hogy abban a topikban kell feltenni a kérdést, ahova a leginkább kapcsolódik és ahol nagyobb eséllyel kaphat érdemi választ. Ha ott esetleg sokáig nem kap választ, vagy onnan célirányosan átirányítják egy másikba, akkor kell oda is beírni. Ellenben, hogy egyszerre, alig pár perc eltéréssel beírja valaki több topikba is ugyanazt a kérdést, meg sem várva a választ, talán nem kell magyarázni, hogy az előbbiek értelmében miért nem igazán oké... -
pjen
félisten
válasz
King Unique #50331 üzenetére
Mért baj az,hogy több hasonló topikban kérdez?Lehet ott más olvassa,és esetleg ott kap jó választ.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
Doky586 #50330 üzenetére
Nem hinném, hogy az esetemben épp ez okozhatja ezt az eltérést, mivel épp, hogy olyan kevés szabad hely van ezeken a winyókon. Mármint, ha jól értem ezt a felvetést.
Amúgy most már 6 óra 13 perce fut és 89%-on tart, a winyó felment 41 fokra. De a töredezettség közben visszaesett 6%-ra, tehát itt legalább látszik is, hogy csinál is valamit.
Ez ugye 20%-ról indult és csak 500GB-os a winyó, ha ezeket felszorzom az 1TB-osak esetével, akkor saccra ezek sem fognak 2 napnál hamarabb végigmenni.
-
Doky586
félisten
válasz
SunMount3r #50323 üzenetére
A vindows azt nevezi töredezettségmentesnek ha minden file folyamatos; külső progik pedig azt nevezik töredezettségmentes állapotnak ha a fileok ÉS az üres hely is folyamatos. Ez okozza a különbséget. (legalábbis W7-nél még így volt, 10-et nem néztem)
-
King Unique
titán
válasz
Azért a 16 vs. 91%-os töredezettség közötti eltérés kissé extrém, akkor az utóbbi szerint gyakorlatilag csaknem az egész lemez és a rajta lévő összes fájl töredezett lenne... Persze egy ilyen program is lehet túlbuzgó, meg azt mutat, amit akar, lehet egy 3. másfajta értéket jelenítene meg.
De legalább gyorsabbak a Windows beépített eszközénél, legalábbis a saját töredezettségmentesítési módszerük szerint, mint a saját példád is mutatja. Meg ha végez az I meghajtóval, akkor gondolom a többi sem marad ki.
-
SP4C3
veterán
válasz
Glaz-dozfhut #50327 üzenetére
Külső tárolókon nemigen kellene, hogy legyen reg vagy rendszerfile.
Jó a windows sajátja is (nahát, valami jó a windowsban is), de pl ez jobb átláthatóságot biztosít, kicsit advanced-ebb usereknek való. -
Glaz-dozfhut
őstag
válasz
SunMount3r #50326 üzenetére
Amiatt van eltérés, hogy más algoritmust használnak. Eltérő a prioritás, hogy például a rendszer vagy regisztrációs bejegyzések a lemez melyik területén vagy hogy helyezkedjenek el. Ezzel kapcsolatban azt is olvastam, hogy windows sajátja jobb lenne végeredmény tekintetében, mert jobban a rendszerre van szabva. Régi cikk volt, meg gondolom a külsős programokat sem hasraütésszerűen dobják össze.
-
SunMount3r
nagyúr
Most a G:-n indítottam el egy Defrag+Optimize-ot ezzel a Auslogics-al, mert gondoltam azzal hamarabb végez és így kb. tudni fogom, hogy mennyi időbe telhet majd a többi. Kb. 2 órája fut már és 82%-nál jár (legalábbis ezt írja ki), de a winyó felment már 39°C-ra. A státuszra most épp "Optimizing"-ot ír.
Ha igaz amit ez az Auslogics kiírt, hogy 95, meg 91%-os a töredezettségük az kb. azt jelentené, hogy szinte soha nem is voltak defragmentálva ezek a winyók. Tehát a Win7 defragemntálója egyáltalán nem teszi a dolgát magától és teljesen hibás értékeket mutat a töredezettségre. Szóval nincs semmi ötlet, hogy mitől van ez az oltári eltérés?
-
Mr.Manus
csendes tag
Sziasztok!
Adott egy Seagate Expansion Portable 1TB külső merevlemez ami a tegnapi napig rendesen működött. Ma rádugtam a gépre és nem jön elő a meghajtójele. A vinyó pörög lehet hallani viszont van rajta egy kis kék állapotjelző led az nem világít pedig szokott. Lehet, hogy csak a kábelnek van valmai baja vagy kuka a merevlemez? Szerencsére júniusig van még rá garancia akkor még gyorsan kicseréltetném.
Képek:
Hard Disk Sentinel
LemezkezelőKöszi a segítséget előre is!
-
SP4C3
veterán
válasz
Nagyon tele van, azért tököl vele sokáig. Jó sok fontos adatod van
Nyomj neki egy quick defrag-ot, és használd úgy.
36 file van töredezve azt látom, már csak az a kérdés, hogy mennyire (files fülön látod) -
SunMount3r
nagyúr
válasz
SunMount3r #50322 üzenetére
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
King Unique #50320 üzenetére
+(#50321) SP4C3: Köszi, majd alkalomadtán rájuk nézek.
Tegnap eset leállítottam és most amúgy 16%-os a töredezettsége a lemeznek, tehát ennek majd 2 napig tartó folyamatnak gyak. 3%-nyi azaz kb. semmi haszna nem volt.
Szerintem ha hagyom futni, akkor kb. 1 hét lett volna mire befejezi, ha egyáltalán. Azért az USB 2-nek nem annyira kicsi a sávszélessége, hogy ilyen lassúság indokolt legyen, mármint magában ez még nem magyarázat erre. Most egy ideig hagyom, mert nincs kedvem újra kezdeni egy ilyen herce-hurcát.
-
SP4C3
veterán
válasz
SunMount3r #50318 üzenetére
Annyival jobb a defraggler-nél, hogy 1.) Portable, 2.) Párhuzamosan defraggol.
-
King Unique
titán
válasz
SunMount3r #50316 üzenetére
Számtalan külső defrag program van ilyen célra (példa), a linkelt listából talán az első 3 és a 7. az igazán említésre méltók. Meg ezeknél elvileg beállítható az aktív felügyelet is, vagyis hogy állandóan fussanak a háttérben és szükség esetén töredezettségmentesítsék a kijelölt lemezeket, sőt akár eleve úgy pakolgatva a fájlokat, hogy ne legyen töredezés. Magát a töredezettségmentesítést valamivel gyorsabban végezhetik el a Windows beépített eszközénél, de azért esetedben egy ilyen program sem fogja 5 perc alatt lezavarni. Valamint mivel az újabb verzióik már fel vannak készítve az SSD-k kezelésére és azoknál defrag helyett eleve csak optimalizálnak (TRIM), ezért nem kell meglepődni, ha esetleg ilyet tapasztalsz külső HDD-nél.
-
SP4C3
veterán
válasz
SunMount3r #50318 üzenetére
Auslogics defrag, majd linkelek portable bullshitmentes verziót.
-
SP4C3
veterán
válasz
SunMount3r #50316 üzenetére
Nem olvastam végig.
Cut róla mindent, utána vissza mindent rá.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
King Unique #50314 üzenetére
Hagytam futni, most 14%-ra kúszott fel. Tehát egész nap alatt 1%-ot haladt.
Azt hiszem most már inkább tényleg leállítom, csak szerettem volna, ha totál rendbe rakja a winyót. Mivel vannak stream-elési gondjaim a notim-ról ezekről a külső winyókról, mert a 40Mbit/s feletti bitrátájú videókat már csak erős szaggatásokkal stream-eli a média lejátszómra (SMB-vel). Ennek persze nem biztos, hogy a winyók a fő okai, hanem inkább a gyenge Etherenet vezérlő a noti-ban (100/100-as), vagy/és a rendszer/proci nem bírja annyira. De gondoltam a winyó is beszámíthat némileg.
Amúgy olyan magasra sose kúszott fel hőmérséklete az egész művelet alatt, 34°C volt a maximum amire felment. De én is félek, ha ez még nagyon sokáig eltartana, akkor valami gebaszt okoz a winyónak a folyamatos járat, úgyhogy kényszerűségből inkább leállítom.
Esetleg valami más töredezettségmentesítőt tudnátok ajánlani helyette, ami valószínűleg gyorsabb, de szintén alapos munkát végez és nem is veszélyes? (Lehet fizetős is, ha az a legjobb). Vagy kb. mindegyik ilyen csiga módon fogja tenni a dolgát?
-
King Unique
titán
válasz
w.miki #50313 üzenetére
Mivel vadonatúj a HDD és ebből adódóan vélhetően hibátlan állapotú, meg gondolom a HDS sem jelzett hibát, ezért nem szükséges, elég volt a gyorsformázás. De ha nagyon biztosra akarsz menni, akkor egy lassú formázást kellett volna ráereszteni, vagy a HDS különféle tesztjeit. Ha már van rajta adat és nincs hova lementeni őket, akkor viszont a destruktív tesztek nem jöhetnek szóba. De pl. egy olvasásteszt a teljes felületen, vagy egy részletes önteszt igen. Viszont ezek egy 2 TB-os merevlemeznél külön-külön is hosszú órákig eltarthatnak! De ha belefér az idődbe, akkor opcionális alapon meg lehet ejteni.
-
King Unique
titán
válasz
SunMount3r #50312 üzenetére
Max. olyan szempontból, hogy jelen esetben maga a külső HDD is eleve lassú, amit a csaknem teljesen telemásolt állapot és a kevés szabad hely, valamint az USB 2.0-s csatlakozás csak tetéz. Plusz a Windows beépített töredezettségmentesítője sem éppen a leggyorsabb. Olyan szempontból viszont nem éppen normális, hogy ennyi idő alatt akár már egy teljes felületteszt, vagy egy lassú formázás is végigfutott volna a lemezen.
Ha ennyire nyögvenyelősen megy, akkor viszont nem feltétlen érdemes ezzel vesződni. Meg ugye közben rendesen nyekeregteti a folyamat a külső HDD-t, valamint gyakran melegedni is szokott, pláne ha passzív hűtéses modell, egy zárt, műanyag külső házban. Egyébként a töredezettség inkább egy rendszermeghajtó és apró méretű fájlok esetében kritikusabb, mintsem egy adattárként funkcionáló külső meghajtónál, amin eleve inkább nagyobb méretű fájlok vannak tárolva. Nekem is van olyan régi My Passport NTFS fájlrendszerrel, amin összevissza lettek pakolgatva a fájlok, eddig még soha nem volt töredezettségmentesítve a néhány év alatt és kb 60%-os rajta a töredezettség, ellenben attól még simán használható. Max. egyes mappák tallózása itt-ott kissé lassú, de ha sok fájl van a mappában, akkor amúgy sem lesz olyan gyors egy HDD-nél. Valamint ha jobban tele van másolva és kevés rajta a szabad hely, akkor belassul a merevlemez és eleve nem lesz olyan gyors, mint üresen, vagy kevés adattal. A töredezettségre visszatérve, ha pl. torrentezel a külső HDD-kre, akkor érdemes bekapcsolni a kliensben a fájlok előre lefoglalását és akkor eleve nem fog töredezni, vagy max. csak minimális mértékben.
-
w.miki
veterán
válasz
King Unique #50307 üzenetére
Akkor rendelek egy ilyet, de úgy tűnik a bútoralátét is a helyére tette.
Lemezkezelőben kiterjesztetettem a kötetet 2TB-ra, beállítottam a betűjelét D-nek, és most megy.
Kell még valamit csinálnom, ezek kívül a HDD csere után? Leteszteljem valamivel, hogy minden Okés-e? -
SunMount3r
nagyúr
válasz
King Unique #50311 üzenetére
Egész éjjel hagytam tovább futni, mostani helyzet: Pass1: 13% Consolidated-et ír ki.
Tehát alig pár %-nyit haladt az egész éjjel. Még ez is normálisnak mondható?
-
King Unique
titán
válasz
SunMount3r #50301 üzenetére
Mivel 1 TB-os a külső meghajtó és majdnem fullra tele van adattal, valamint csak USB 2.0-n csatlakozik, ezért mondhatni normális, ha lassan megy a töredezettségmentesítés. Meg a Windows beépített eszköze amúgy sem a leggyorsabb. Viszont 1 óra alatt azért nyilván haladnia kell valamit, aminek a közben jellemző több menet (pass) és összevonási (consolidated) művelet készültségi fokán is látszódnia kellene.
"Állítsam le, vagy mi legyen?"
Ha már belekezdtél, akkor vagy megvárod, amíg hosszú órák (napok
) alatt végez vele, vagy megszakítod. Valamint nyilván akkor is meg kell szakítani, ha közben le akarod választani a külső merevlemezt.
-
SP4C3
veterán
válasz
SunMount3r #50308 üzenetére
Nem okozhat gondot, csak elotte stop es utana huzd le a hddt. Consolidating = egymas melle rakja a fileokat, ne legyen koztuk ures hely.
-
SunMount3r
nagyúr
Hát, még mindig tart. Kb. 50GB szabad hely van csak rajta és főleg több gigás file-ok.
Most néztem csak rá, mióta írtam, előtte ezt írta: Pass1: x% Completed. Most ezt írja: Pass1: 3% Consolidated.
Ilyenkor mit csinál, remélem ez is normális? De, ha olyan lassú lesz mint a "Completed" folyamat, akkor kb. éjfélre fogja befejezni...A baj az, hogy már kellene a gép másra, ilyenkor bármi gondot okozhat, ha leállítom a folyamatot?
-
w.miki
veterán
válasz
King Unique #50305 üzenetére
Az ilyen SSD-re való 7mm To 9.5mm Adapter ?
Most két ilyen kis KIK-es bútoralátét tappancsot ragasztottam a csatlakozók felőli részre, így bement, de ha lenne stabilabb megoldás, azt tenném. -
King Unique
titán
válasz
w.miki #50303 üzenetére
A Spinpont M8 / Momentus sorozatból való 9,5 mm magas, míg a WD Blue 7 mm. Viszont itt a beépítésnél az lenne az igazi gond, ha az új HDD magasabb lenne 9,5 mm-nél, de mivel nem az, ezért meg kellene tudni oldani. Általában szokott lenni egy beépítőkeret, amibe fixen lehet rögzíteni a HDD / SSD meghajtót, majd utána beszerelni a laptopba. Aminél különösebben nem számít a 7/9,5 mm-es magasság. De olyanra is akadt példa, hogy valaki az SSD-hez mellékelt magasítóval ékelte ki a hézagot és úgy szerelte be a 7 mm-es HDD / SSD meghajtót. Viszont, hogy az adott laptopnál ez pontosan hogyan oldható meg, azt már a notebookok fórumtéma megfelelő topikjában lenne célszerű megkérdezni.
-
SP4C3
veterán
válasz
Normális... Kérdés, hogy mennyi adat van, rendszerint az USB-s vinyók lassú tetűk véletlenszerű írásban, 1TB meg elég sok adat, tekintve, hogy az évek során nem egy ütemben nőtt a kapacitás és az átviteli sebesség.
-
w.miki
veterán
válasz
King Unique #50300 üzenetére
köszi King, így sikerült.
Most viszont nem megy be a helyére, nem kattan be.
Gondolom azért, mert a régi magasabb, mint az új. (ST1000LM024 vs. WD20SPZX)
Képek.
Ilyenkor mit szoktak csinálni, hogyan ajánlott beilleszteni? -
SunMount3r
nagyúr
válasz
Most már 4%-on van, de kérdés továbbra is nyitott.
-
SunMount3r
nagyúr
Hello!
Win7, 1TB-os USB-s winyó HUB-on keresztül egy T4300/4GB RAM-os notira kötve USB 2.0-án.
19%-os töredezettségről indítottam és már 1 órája fut a Win7 defragmentálója, de még mindig 0%-on van.
Ez normális?
Neten olvastam horror story-kat, hogy 1TB-os winyót majd 1 nap alatt defragmentált. Meg olyat is, hogy fél óra alatt.
Állítsam le, vagy mi legyen?
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Windows Insider Program
- iOS alkalmazások
- iPhone topik
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Tuningmesterek, teszterek, figyelem! Itt a Thermal Grizzly spéci tesztpadja!
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- SAMSUNG 4TB 990 EVO PLUS M.2 NVME PCI-E 4.0 x4/ 5.0 X2 - Új - 7250-6300 MBs - Eladó!
- SAMSUNG 1TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! 6TB Western Digital WD RED SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Western Digital Purple SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Western Digital RED Pro SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP Victus 15-fb1002AX - 15,6"FHD IPS - Ryzen 5 7535HS - 8GB - 512GB SSD - RTX 2050 - Win11
- IPhone 12 Mini 64GB Szép Állapot! Akku:100% 6 hó jótállás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 14 Pro Max / 256GB / Gyári független / 12Hó Garancia / 87% akku
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest