- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
-
LOGOUT
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nadtom
tag
válasz
alphamooncam #140899 üzenetére
Pü ment.
-
alphamooncam
őstag
válasz
nadtom #140897 üzenetére
A számunkra érdekes frekvenciák nyomásmaximumainak megkeresésére a szobában - oda ahova az elnyeletőt elhelyezni szükséges - legpontosabban mérőmikrofonnal célszerű megkeresni pl. REW RTA módban, de annak sem kell kétségbe esnie, akinek nincs ilyen, hozzávetőleges megmutatja nekünk 3D-ben:
a fenti két webes alkalmazás.
Megjegyzem, hogy az, hogy mit és mennyit tegyünk oda, az már ipari titok, legalábbis én nem igazán találtam pontos leírást. Ha vki ilyenre bukanna kérem jelezze - kb ez miatt vagyok kénytelen kísérletezni.
És még valami a subok nálam nyomásminimumok helyén vannak, de kinek mi tetszik.
-
nadtom
tag
válasz
alphamooncam #140895 üzenetére
Ez világos, inkább az érdekelne, mit tudsz tenni pl. a 32.88Hz-es vagy az 50.29Hz-es alapmódus "kilövésének" érdekében?
-
csizo
aktív tag
Sziasztok!
HM.erősítő vásárlás előtt állok.Kérdésem az lenne,hogy azok az erősítők amelyek rendelkeznek 4K pass through funkcióval azok ténylegesen átengedik a képet belenyúlásmentesen?Vonatkozik ez a HDR,Dolby Visionra is?Kell-e olyan erősítőt vennem ami kompatibilis ezekkel,vagy elég az áteresztős típusú.Egy DENON X1400 jött képbe,ha kell a kompatibilitás.Szerintetek megfelelő lenne ez a típus,egy 18nm-es szobába,KEF KHT-2005.2 hangfalszetthez vagy keressek magasabb kategóriájú erősítőt 4K pass. funkcióval?Érdemes komolyabb minőségű hangfalkábelra költemen a jobb hangzás miatt?Jelenleg Neotech 1,5mm rézkábel van használatban.
Segítségeteket előre is köszönöm. -
alphamooncam
őstag
válasz
nadtom #140889 üzenetére
Csak hogy érthetőbb legyen...
Oszlopok jelzése: 100, 010, és 001 a három alap módus. Sorrendben hosszúság, szélesség, magasság.
Minden oszlopban lefelé haladva a legfelső, alapmódus soron következő harmonikusának frekvenciáját lehet látni egytől kilencig.
Mindez annyit jelen, hogyha az alapmódust "kilőjük" a harmónikusait is "kilőjük".
Nincs más dolgunk, mint az alapmódust rendezni, és oktávokkal feljebb is helyreáll a rend.
Aztán jöhet a felsőbb frekvenciák rendbetétele, bár azt gondolnám, hogy ekkorra már nem lesz szükség elnyeletésre, inkább csak "diffúzálásra". Ennyit az elméletről...
-
cucuska79
tag
Sziasztok
Lenne egy kérdésem, lehet hülyeség 😁
Van egy Harman Kardon AVR 132 erősítőm és olyat csinál, ha kikapcsolom, vagy bemenetet váltok, bizonyos gombok mint pl hangerőszabályozó nem működik. Resetelem távirányítóval (bemenet +0 és háromszor a 3-as gomb) és utána jó lesz.
Szóval a kérdés, hogy van ezekben az erősítőkbe olyasmi mint a PC-ben a BIOS elem vagy valami akksi féle ami a beállításokat megjegyzi?
Ha nem mi lehet a baj?Köszönöm a segítségeteket!
-
nadtom
tag
válasz
BBéci #140888 üzenetére
Egy Umik-1-es mikrofon kb. 35eFt, a kalibrációs file-t a szériaszám alapján le lehet tölteni. A Room EQ szoftver ingyenes (ezt a mikrofon ajánlák is hozzá) elég jó, részletes leírás van a szoftverhez, igaz csak angolul.
Tényleg nem ördöngősség mérni, a tudás a mérések kiérékeléséhez kell inkább, de még ez is tanulható.A nagyobb gond ott kezdődik/kezdődhet, ha mondjuk probléma van az utózengéssel (RT60), akkor nem árt ahhoz a tapasztalat, hogy pl. 150-700Hz között (ahogyan ez pl. alphamooncam-nál is gond) milyen panelekkel, hogyan lehet javítani, rendbe tenni az utózengést.
-
BBéci
legenda
válasz
alphamooncam #140883 üzenetére
Egy normális mikrofon, amivel érdemes nekiállni a mérésnek, több tízezer forint, inkább a 100000-hez van közelebb. Kell szoftver, annak a használata tanulást igényel.
-
nadtom
tag
válasz
BBéci #140882 üzenetére
Nálam volt Fapaci bemérni a szobát, de én is elkezdtem méregetni, vettem egy mikrofont. Nem az a célom, hogy szakember legyek, csupán érdekel az akusztika, illetve a szoba-akusztika optimalizálása egy hosszabb folyamat, amit időnként nem árt ellenőrizni egy-egy méréssel (pl. egy-egy változtatásnak van-e, ha igen, milyen hatása van?).
-
BBéci
legenda
válasz
alphamooncam #140881 üzenetére
Inkább olyan szakemberre bízom az akusztikai mérést, aki évtizedes gyakorlattal rendelkezik.
-
BBéci
legenda
válasz
alphamooncam #140875 üzenetére
A Synthesis beállító rendszere egyszerre, egy időben mér 7 mikrofonnal.
-
Kenderice
senior tag
Üdv mindenkinek!
Belefutottam egy problémába.
Volt nekem egy asztali PC-m.
Egy onkyo házimozin keresztül ment a kép a tv HDMI/DVI bemenetére, mert volt több cucc is, amit a TV-re akartam kötni és így volt a legegyszerűbb váltogatni az eszközök között a házimozi segítségével. A PC egy DVI-HDMI kábellel volt összekötve az erősítővel, mert a videokártyán nem volt HDMI kimenet.
Pár hete új PC-t építettem. Kicsi, csendes, passzív hűtés főleg zenehallgatásra és netezésre.
Az alaplap egy ASROCK Q1900 ITX. Ezen már van HDMI kimenet is.
Ugyanúgy bekötöttem az erősítőbe.
A gond az, hogy az erősítő nem viszi át ezt a képet.
Direkt a TV HDMI/DVI bemenetére kötve minden OK, de a több eszköz miatt jobban szeretném, ha csak az erősítőn kellene kapcsolgatni, a TV-n nem.Mi lehet a gond?
Miért nem viszi át az erősítő a PC képet?
Próbáltam az új PC DVI kimenetére is kötni az erősítőt, de semmi.Szereztem egy raspberry PI2-t is, de annak a képét sem engedi át az erősítő.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #140875 üzenetére
Ja, nem úgy gondoltam, csak hülyén írtam le. Több pozíció, na, csak moziban azért valóban több mikrofon, mert semmi kedved nincs a terem és gépház között két percet sétálni mérések közt.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #140870 üzenetére
A több mikrofon azért kell, mert eleve nem ugyanakkora minden ponton minden erősítés/kioltás, moziban ezért használunk minimum ötöt, és nálad ezeket az eltéréseket a kis szőnyeg csak növeli.
-
alphamooncam
őstag
válasz
VoidXs #140869 üzenetére
"Az nem lesz elég, és ha csak egy mikrofonnal mérsz, hamis eredmény felé vezethet."
Én csak arra kérdeztem rá, hogy miért lenne szükség több mikrofonra.
A padlószőnyegezéshez pedig már megadtam a választ.
Ezzel kapcsolatban annyit még, ha sikerül a módusokat kordába tartani, akkor, a felsőbb frekvenciák problematikája is nagyrész megoldódik, mert ott pont a módusok felharmónikusai okozzák a problémát.
Szerintem.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #140868 üzenetére
Arra, hogy egy ilyen kis szőnyeg csak a szoba egy még kisebb részén ér el nagyobb eredményt, akár az is lehet, hogy fél méterrel odébb a zengés marad a régi.
-
alphamooncam
őstag
válasz
BBéci #140863 üzenetére
Padló szőnyegezéséhez.
Természetesen nekem is megfordult a fejemben, de jelenleg azt gondolom, hogy nem lesz szükség további szőnyegre. Ez az egy kis panel is viszonylag széles sávban csillapít, ami az RT60-as diagrammokon jól látszik.
Szőnyeg elhelyezése, pedig nem oldja meg a szubtartomány módus problémáit.
Félek, miután elkészül a plafonra a csillapító, és még további szőnyeget teszek be, akkor túlcsillapítottá válik, és szeretném az értékeket 0,3s környékén tartani minden oktávban.
Szőnyeget lehet a legkönnyebben elhelyezni, meglátom hogy hogyan alakul majd a magassági módus csillapítása, annak függvényében újra előveszem a kérdést.
Center elhelyezéssel nincs problémám, inkább beteszek egy korábban készült fotót. ( A kis Tascamok csak egy mérés erejéig voltak a JBL-eken )
-
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #140861 üzenetére
Az nem lesz elég, és ha csak egy mikrofonnal mérsz, hamis eredmény felé vezethet.
-
BBéci
legenda
válasz
alphamooncam #140861 üzenetére
Ha a kőburkolaton csak akkora a szőnyeg, ott igazán jó hang sosem lesz, hiába pakolod tele a plafont és a falakat a legjobb csillapító panelekkel.
-
-
spiky03
veterán
válasz
BBéci #140849 üzenetére
Gabesz26 volt itt nálam, vele teszteltük, ő hozta a tüskéket a tesztre.
Igaz mi filmmel próbáltuk csak, zenével nem, mert nem nagyon nézek koncerteket. Ha hallgatok zenét az meg ugye csak pure directben, vagy épp az összes csatornán, ha rádióhoz támad kedvem.Majd később lehet kipróbálom ismét ezeket a tüskéket, ha meglesz az új szoba.
-
Dave567
addikt
válasz
Lacielvtárs #140852 üzenetére
Köszi.
(#140853) claire78: Na ezt nem tudtam.
(#140854) BBéci: A centernek sem muszáj? Mert nem az arcomba fog nézni, hanem a térdem magasságába.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #140857 üzenetére
Én első körben egy sima szőnyegre gondoltam, nem tudom, van-e, a képeken csak csempét látok.
-
alphamooncam
őstag
válasz
VoidXs #140856 üzenetére
Igen, tudom!
Egészen pontosan 63Hz-ad a plafon és a padló távolsága. Plafonra, többször ekkora területű "panelt" tervezek, olyan 2,6x1,5 méteres darabot, azt is kb 3-8 fokban döntve.
Annak ellenére, hogy ezt a deszkamodellt kifejezetten a hosszúsági módusra terveztem, azért a magasságira is van hatása, egészen pontosan 1,9dB-el csökkent a hangnyomás 63Hz-en 300ms-nál.
Nagyon lassan megy a munka, és először ezt kellene befejeznem...
-
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #140855 üzenetére
Azzal a hatvanpár Hz-es rezonanciával kezdened kellene valamit, nem is kicsi, és nagyon rossz helyen van.
-
alphamooncam
őstag
válasz
alphamooncam #140837 üzenetére
Na az a 10 dB összezsugorodott 3dB-re.
Na, hát öregszem...
Nem minden frekvencián történő csökkentés volt a cél, hanem a szoba hosszúságából adódó egyik módust volt hivatott csökkenteni ( Ajtó sub ) , ami nálam 34 Hz.
Deszkamodell, és még lesz egy kis munkám vele...
Na lássuk a diagrammokat:
300ms-os időskálán
Üvegajtónál 66,1dB-ről 56,2 dB-re
Feszített gumipanelnél 67,21dB-ről 52,9 dB-re csökkent a hangnyomás.RT60 Gumipanel-ajtó
Annak ellenére, hogy még nagyon az elején vagyok, mégsem hagyhattam szó nélkül...
"Szub tartományban pedig a szobaakusztika nem igazán befolyásolható."
-
spiky03
veterán
válasz
BBéci #140846 üzenetére
Szerintem az a legtisztább itt, mint amit mindig írtok, hogy próbálja ki.
Mert pl nálam nem hozott semmi változást, amikor a Focal centerem volt egy Pio 922-el.
Mondjuk a mostani felállással még nem próbáltam. (Marantz+Canton)Lehet majd kipróbálom, ha valaki ad megint kölcsön.
@(#140847) ELACielvtárs
BBéci szerintem ezekre gondold.
[link] Ezeket próbáltam én is.
De nálad is azt mondom, ha tudod próbáld ki, feleslegesen ne szórd a lét. -
Lacielvtárs
nagyúr
válasz
BBéci #140846 üzenetére
És ez a szett fúrás nélkül is rögzíthető lenne?
Ennek volna értelme nálam egy cc 201.2 esetében? -
Dave567
addikt
Sziasztok
Erről van vélemény? Center alá kellene. [link]
-
Pazolini
senior tag
válasz
Lacielvtárs #140840 üzenetére
Köszönöm, telefonból biggyesztettem.
-
Pazolini
senior tag
Úgy látom, a toroidos integrált csúcsmalac június óta nem érte el a topik ingerküszöbét, pedig a számozás is üzenetet hordoz... SR-8012
-
Nemir Ombe
addikt
válasz
alphamooncam #140837 üzenetére
.... 20 és 200hz között mindenhol esett 10dB-t.... tehetnél fel egy képet a szubcsapdáról is a diagramm mellé .... szerintem sokakat érdekelne ....
-
alphamooncam
őstag
válasz
Dorian #140834 üzenetére
Azért had finomítsak ezen a dolgon. Egy általam épített egyszerű szubcsapdával kb. 10dB-el esett a szoba egyik módusa emlékeim szerint 20 és 200Hz között, de ezek nem pontos számok, ha hazamegyek, és valakit érdekel tudok REW-dal készített vízesésdiagrammokat csatolni, és ez csak az első csapda a minimálisan tervezett 3.db. közül.
-
-
Nemir Ombe
addikt
válasz
mettek #140830 üzenetére
Az sb12nsd-nek hamar el szokott fogyni a "ereje" (normál használat mellett, akár cca. 20nm-en is) többen is cserélték emiatt .... az, meg hogy papiron mélyebbre megy, semmit nem jelent, egy átlagos nappaliban kb. 30-35hz alatt ugyis csak "katyvasz" szokott lenni (a méretek miatt általában) .... ha mérve/beállitva sincs és az akusztika is "alap" akkor vehetsz oda bármit, "rendes" mélyed nem valószínü hogy lesz, esetleg csak "más" ....
-
Quetz
őstag
válasz
mettek #140830 üzenetére
Itt nézz körül, a szerző REW nevü programmal és egy yamaha bemérő mikrofonnal equalizál. A második subwoofer segíthet abban, hogy több pozícióban legyen hasonló minőségű a basszus, illetve beszakadásokat tudsz vele korrigálni. De elsőként mérd meg a hallgatói pozíciódat.
-
mettek
addikt
válasz
Dorian #140829 üzenetére
nem kifejezetten rossz de ugye nem bemért, panelezett, úgyhogy a nappali kb minden részén máshogy erősödnek a mélyfrekvenciák. Tegnap kb belőttem hallgatói pozícióra, próbáltam kiegyenlíteni a yamahán a szub EQ-ját. ami fura, hogy 35hz alatt eléggé alul marad a hangnyomás.
Egyébként pedig melyik a jobb hangfal?: T12 vagy egy svs sb12nsd. Az svs kevesebb 100wattal rms-ben de nagyobb a frekvencia átfogása, mélyebbre megy.
-
Dorian
félisten
válasz
mettek #140827 üzenetére
Ha a nappalid akusztikája rossz, akkor hibába veszel bele még drágább mélyládát attól nem lesz jobb. Szub tartományban pedig a szobaakusztika nem igazán befolyásolható. Ha kettő szubod lesz az pedig (a hangnyomáson kívül) csak azon segít, h a több nézői pontban is jobb legyen a mély tartomány, ne csak egyben.
Annak az egynek a helyét kell a lehető legjobban megválasztani, ennyit tudsz tenni. -
mettek
addikt
válasz
BBéci #140809 üzenetére
Gondolkodtam hogy a thunder t12-t lecserélem egy használt svs sb13-ra. De egyszerűen nem vagyok képes még a használt árát sem kifizetni (iszonyat pénz), pláne hogy a nappali rossz akusztikailag is.
A másik opcióm hogy megtoldom egy második méyládával a rendszert...mondjuk egy svs sb12nsd-vel. Vélemény mi lenne? köszi
-
válasz
Dave567 #140810 üzenetére
Én annyit vettem észre, hogy - forrástól függően - remek surround effektjeim vannak, nekem bőven megfelelnek arra az össz 5-10 percre, amit egy 2 órás film produkál. Nem, amúgy viccet félretéve, tényleg nincs vele bajom, már nem ilyen csupasz a nappali, rendesen be van bútorozva, szőnyeg, függöny stb. Ez előtt TSi100 volt sima polcon, ahhoz képest nem csak hardverileg, de surround hatásilag is előrelépés, mert pontosabban be tudom így állítani a dőlésszöget meg, hogy merre "nézzen" a hangszóró.
-
gabber01
addikt
válasz
MasterMark #140822 üzenetére
Igen, jobban megnézve és rákeresve az a Canton nem az igazi.
Találtam egy másik ELAC-ot is. Ez egy fokkal mintha jobbnak is tűnne.Ja, hogy ez ugyanaz mint az előbb.
Mindegy.
-
BBéci
legenda
válasz
gabber01 #140814 üzenetére
Mivel használtat keresel - okosan - ahhoz, hogy bármit ajánlani tudjak, ismernem kellene az adott árkategóriába tartozó kínálatot. Nem szoktam nézni a hirdetéseket, azt mindig az teszi meg, aki vásárolni akar. A találatokat belinkeled ide, aki éppen látja, majd véleményezi.
-
Dave567
addikt
válasz
Dorian #140802 üzenetére
És Béci: Értelek titeket, viszont kiszámoltam kb ha a magas sugárzót veszem a fülemtől 60cm-re, akkor nagyjából 170cm-re kellene raknom a hangfalat, azaz az lenne a teteje, és hogy a sugárzók felém nézzenek, kb a hangfal hátuljára 10-15cm emelés kellene.
Van ilyen tüske egyáltalán?
Mert amit Béci be linkelt az nem rossz, viszont ha lehet olcsóbban jönnék ki belőle. -
gabber01
addikt
Sziasztok!
Máshol ezt a topikot javasolták, úgyhogy felteszem itt is a kérdést, hogy egy kb 18-20nmes szobában Technics SA-AX540 erősítő és Jamo E570 páros mellé milyen subot lenne érdeme beiktatni? Használtan max 40-50 körül van olyan amit érdemes megfontolni? Az se baj 30 körül, de tudom, belelog a kezem a bilibe.Ennél sokkal többet viszont nem szeretnék erre szánni, max nem lesz sub, így sem rosszak annyira a mélyek.
-
WP14
őstag
válasz
MasterMark #140805 üzenetére
Nem préselt forgács?
Akkor benéztem...
-
BBéci
legenda
válasz
Dave567 #140800 üzenetére
A stabilitás ezerszer fontosabb a dönthetőségnél. Utóbbi megoldható eltérő méretű tüskékkel, vagy például ezek közül valamelyikkel.
Frontsugárzók alá betont, gránitot, háttérsugárzók alá rugalmas, lötyögő izét? Ne már!
(#140801) WP14
Lebegőpolc nem való ilyen célra. -
WP14
őstag
válasz
Steady74 #140799 üzenetére
Egy alternatíva, ha gyorsan kell.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- Eladó szép állapotban levő Huawei P30 Pro kék 6/128GB 12 hónap jótállással!
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 15" 2019 i9 9980HK 32GB 500GB Radeon Pro 560X hibátlan működéssel
- LG OLED Televíziók: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
- Xiaomi Redmi A3 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest