Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nadtom
tag
Sziasztok,
A házimozi rendszeremet fejlesztettem egy Marantz SR 6010 AVR-rel és egy pár Jamo C9 bipol surround hagsugárzóval. A front sugárzók Jamo C407, a center Jamo C400, a sub Jamo 650. (A rendszer további elemei: Himedia Q10pro, Panasonic PT-AT 6000E).
A surround sugárzók cseréjével felszabadult egy hangszórópár amit fel tudnék használni 7.1-es bővítéshez.
A kanapé a falhoz van tolva teljesen, így e mögé nem tudok hangszórót elhelyezni (sajnos ez fix nem változtatható), ezért is választottam bipol hangsugárzót, amit a hátsó falra a sarkok közelébe fogok felrakni.A plusz hangszórókat (az erősítőhöz adott elrendezési lehetőségek alapján) a következő variációk szerint tudnám elhelyezni:
- oldalra a surround és front sugárzók közé fejmagasság fölé kicsivel vagy,
- a front sugárzók fölé a plafon közelébe vagy,
- Dolby Atmos hangfalként a front sugárzó fölé (szögben elfordítva).
A szoba mérete 4,5x5,3m.Szerintetek melyiknek van a legtöbb értelme?
Előre is köszönöm a válaszokat. -
nadtom
tag
Szepi közreműködésével és segítségével fejlesztettem a házimozi rendszeremet (új vászon, új surround hangsugárzó, új AVR).
A rendszer elemei: Himedia Q10 Pro, Marantz SR6010 AVR, Panasonic PT-AT6000E projektor, ScreenLine Amleto 1.4, 113" vászon, Jamo C407 front, Jamo650 sub, Jamo C400 center, Jamo C9 bipol surr.[ Szerkesztve ]
-
nadtom
tag
válasz Lacielvtárs #128324 üzenetére
Megértettem, ezek szerint nem ismerem még kellőképpen a helyi adottságokat...
-
nadtom
tag
válasz Lacielvtárs #128326 üzenetére
Nekem nincs gondom azzal ha valaki leírja a véleményét még ha az bíráló vagy kissé nyers akkor sem, abból is lehet tanulni. A tanulást sem tartom cikinek, sőt manapság ez egy életen át tartó folyamat.
A BBéci Szepire utaló megjegyzése zavart egy kicsit, bár ez a kettőjük ügye.
-
nadtom
tag
válasz Ragadozó #128352 üzenetére
Igen megfogadtam a tanácsokat (kivéve, hogy a padlón nem lesz szőnyeg )
- front hangfalak sarokból kihozva,
- center sugárzó faltól elhúzva,
- NAS, router a mélynyomó mögött,
- fal, plafon új színe kinézve (kávé és csokibarna lesz) "first order" jóváhagyta
- üvegasztal el lesz tolva, ha házimozizunk. -
nadtom
tag
A javaslatotok szerint a házimozizásra használt nappali átfestésén/átalakításán agyalok. Van egy-két kérdésem:
- Nincs valami olyan festék vagy festékbe kevethető anyag (pl. fűrészpor, vagy valami más) ami javítja a csupasz falak miatti hangzásproblémát?
- A kontrasztvesztés szempontjából melyik felület a legfontosabb? Vászon melleti falfelület? Plafon? Oldalfalak? Azért kérdezem, hogy melyik legyen lehetőség szerint a legsötétebb?
- Van valami olyan plafonpanel vagy egyéb megoldás ami javítja/tompítja a járólapos felület miatt hangzásromlást?
- Ha már átalakítok akkor gondoltam viszek a falban hangfalkábelt egy esetleges későbbi bővítéshez. (A korrábban linkelt képen látható hangfalakon kívül egy bipol hangsugárzó van a hátsó falra feltéve kb. 1m magasságban surroundként.) Hová vezessek még hangfalkábelt szerintetek egy későbbi bővítéshez?
- A helységben 2 ablak van amire motoros redőny lesz felszerelve, belül pedig szalagfüggöny van (ez most elég világos, esetleg sötétebbre cserélném). Ezzel van valami probléma?Bocs a sok kérdésért de mielőtt nekikezdek az átalakításnak alaposan körül akarom járni a dolgot.
Előre is köszönöm a javaslatokat, észrevételeket.
-
nadtom
tag
válasz devil-k #128401 üzenetére
Köszönöm az infót. Igen vetítés van. Pár napja tettem fel képet a házimozi rendszeremről. A fórumos vélemények, javaslatok alapján keztem le gondolkodni a házimozizásra használt nappali átalakításáról.
Járólap van a nappaliban amit nem bántanék ezért tennék valami hangelnyelő anyagot a plafonra.
Most 7+1 hangsugárzó van bekötve (FL,FL,C,FHL,FHR,SW,SL,SR) ennek esetleges majdani bővítesére gondoltam.
A ki-be húzható körbe függönyözés (vászon melleti felület, oldalfalak) + plafon festés ezzel a speciális festékkel egy jó megoldás lehet.
-
nadtom
tag
válasz devil-k #128407 üzenetére
Igen, lesz mit csinálni de nem baj, mindig kell valami cél...
Kialakulóban van a koncepció, nem lesz tökéletes de a mostanitól jobb lesz.
A vászon mögötti és a vászonnal szembeni falon kőmintás, 2cm vastag hungarocell dekorlap lesz sötét, kávé barnára festve.
A plafon is ugyanilyen sötét kávébarna lesz (de dekorlap nélkül), a festékbe rakunk majd fűrészport, hogy ne legyen egyeletes a felülete.
Az oldalfalak kicsit világosabb barna színt kapnak és ide is keverünk a festékbe fűrészport.
A szalagfüggönyöket kicseréljük valami vastagabb, textilesebb anyagúra (ezek szinte elfedik az egyik oldalfalat). -
nadtom
tag
válasz mettek #128478 üzenetére
Sokáig én is így vélekedtem a vásznakról. Most cseréltem vásznat óriási különbségek vannak...
A hozzászólásaid alapján - nem bántásképpen mondom - úgy látom bizonytalan vagy, hogy mit is akarsz pontosan.
Ha projektort szeretnél akkor vegyél egy normálisat illetve vásznat is, de nemárt egy NAS sem ahol a filmeket tárolod + egy normális médialejátszó sem (szóval a ktg.-ek gyűlnek). Ha nincs meg hozzá a forrás akkor inkább várj, mert csalódni fogsz. -
nadtom
tag
válasz Patice #128692 üzenetére
Sziasztok,
Van az erősítőn (Matantz SR6010) olyan állítási lehetőség:
1. Speakers/Crossovers:
Itt a Front, Center, Surround, Front Height, hangsugárók Hz értékeit lehet beállítani. Lehet külön-külön is állítani a Hz értékeket illetve van "All 80Hz" opció. Mit érdemes itt beállítani? (Az egyes hangszórók értékeit 40-250Hz-ig lehet állítani.)2. Speakers/Bass
- Subwooofer Mode: LFE vagy LFE+Main melyiket érdemes választani?
- LPE for LFE: 80-250Hz-ig lehet állítani. Mit érdemes beállítani?Előre is köszönöm.
-
nadtom
tag
Ismertek házimozis szakembert Debrecenben vagy a környékén aki akusztikai méréseket is tud végezni, illetve tudna tanácsot adni, segíteni a nappali átalakításában? (nyilván megbeszélt díjazás ellenében).
Addig nem akarnék belekezdeni amíg nem beszéltem egy szakemberrel. -
nadtom
tag
válasz access_denied #128778 üzenetére
Nemrég vettem egy SR6010-est 5.1.2-es rendszerrel használom, szerintem ez is egy jó vétel.
-
nadtom
tag
válasz access_denied #128794 üzenetére
Ez miért fontos?
A képernyőre mindent kiír, de igazán távirányító sem kell a legkényelmesebb, ha pl. Ipad-ról vezérled. -
nadtom
tag
Valaki tudna ebben segíteni:
Ismertek házimozis szakembert Debrecenben vagy a környékén aki akusztikai méréseket is tud végezni, illetve tudna tanácsot adni, segíteni a nappali átalakításában? (nyilván megbeszélt díjazás ellenében).
Addig nem akarnék belekezdeni amíg nem beszéltem egy szakemberrel. -
nadtom
tag
Jelenleg ez a házimozim hangfalelrendezése (5.1.2).
Az átalakítás után 7.1.4-es rendszert szeretnék kialakítani. FWL és FWR hangsugárzóval egészíteném még ki a rendszert +
- vagy a mostani FHL és FHR hangsugárzókat egészíteném még ki 2 db mennyezeti sugárzóval az üléspozízió fölé,
- vagy 4 db mennyezeti hangsugárzót telepítenék (ekkor értelemszerűen az FHL és FHR megszűnik)Melyiknek lenne szerintetek a jobb elrendezés?
Szükségem lesz még egy 2 csatornás erősítőre is - az üléspozició fölötti mennyezeti hangsugárzó meghajtásához - ebből milyet érdemes venni ? (ami hasonló minőséget tud, mint a Marantz 6010) -
nadtom
tag
válasz Nemir Ombe #128820 üzenetére
1. Az FH hsz jelen helyzetben az Atmos, nem? Az FW hsz a térhangzást javítja.
2. Ezt nem tudtam azt hittem 4 hsz jobb
Akkor a kérdés csak úgy merül fel, hogy hagyjam-e az FH hsz-kat a jelenlegi helyén vagy tegyem át az üléspozíció felé az Atmos hsz-t?
3. Így + erősítő tényleg nem kell. -
nadtom
tag
válasz Nemir Ombe #128826 üzenetére
Szerinted ez jó lenne atmos mennyezeti hsz-nak?
[link][ Szerkesztve ]
-
nadtom
tag
válasz Nemir Ombe #128830 üzenetére
Itt egy rakás beépíthető hsz van tudnál ajánlani egyet-kettőt?
-
nadtom
tag
válasz Nemir Ombe #128833 üzenetére
Nem könnyíted meg a dolgom...
Ezért néztem a Jamo mennyezeti hsz-kat, mert minden hsz-m Jamo. :-). Bár ha ez nem Jamo lesz, az sem gond (gondolom az sem számít, ha egy hsz nem 6 ohm-os lesz). -
nadtom
tag
válasz Nemir Ombe #128838 üzenetére
Köszi az infót.
A Jamo hsz ezek szerint túlárazottak? -
nadtom
tag
Az AVR-nek mennyire szabad melegednie? Sokáig nem tudtam rajta tartani a kezem olyan forró volt, ez normális? (Most bent van egy szekrénybe aminek nincs hátulja.)
-
nadtom
tag
válasz Lacielvtárs #128919 üzenetére
Ha aktívan hűtve van az erősítő az jót tesz neki szerintem, de biztosan nem árt. A laptophűtőnek biztosan van egy olyan oldala ahol szív, szóval meg lehet találni az optimális pozíciót.
Kiderült, hogy 8 Ohm-on volt a beállítás (szemben a 6 Ohm-os hsz-kal) megnézem most mennyire fog melegedni. Ha továbbra is meleg lesz, veszek egy laptophűtőt. -
nadtom
tag
Lehet volt már róla szó de érdekelne a véleményetek, hogy a hangszórókhoz illetve a SUB-hoz milyen kábelt érdemes venni? Pl. Minden hsz-hoz egyformát? Vastagság, minőség?
Jelenleg Media Mark-os 0,75mm2 és 1,5mm2-es hsz kábel van szóval ettől nem lesz nehéz jobbat venni.Nézegettem az AudioQuest kábeleket 1K/m-től 20K/m-ig nagy a szórás. Kérdés, hogy az én alsó középkategóriás rendszeremhez hol van az az optimum amit még érdemes venni, mi hoz még érdemi javulást a hangzásban (vagy hoz-e egyáltalán). Ahogyan számoltam kb. 50-60m hangfalkábel kell szóval nem mindegy melyik lesz a befutó.
A rendszer elemei:
- AVR: Marantz SR6010
- Front: Jamo C407
- Center: Jamo C400
- Subw: Jamo 650
- Surround: Jamo C9
- Atmos: ? Valószínű valami ilyesmi lesz: Jamo IW 408 FG vagy a kerek verziója.[ Szerkesztve ]
-
nadtom
tag
Egy újabb érdekes cikk arról, hogy a drága HDMI kábelek semmilyen előny nem jelentenek a kép és hangminőség terén...[link]
-
nadtom
tag
Van hangzásban különbség a Marantz 7010-es 6010-es között? (A technikai paraméterek szinte megegyeznek, a 7010-es 2 csatornával többet tud és kicsit nagyobb a teljesítménye.)
Ha nincs, akkor ott a 6010-es 230k-ért.[ Szerkesztve ]
-
nadtom
tag
válasz Nemir Ombe #128986 üzenetére
Az első kérdésem pont ez volt, hogy van a hangzásban különbség???
BBéci:
Pont erről volt szó itt a fórumon is, hogy tesztek, review-k, műszaki paraméterek alapján kell az "átlagembernek" (aki nem ilyen területen dolgozik) vásárolnia, mert kb. 0% esély van arra, hogy valahol lesz pont olyan hangfal szett ami nekem van és ott ki is tudom próbálni a különböző AVR típusokat (és akkor még az akusztikai különbségekről nem esett szó).
Szóval igen, elolvastam egy csomó külföldi tesztet, fórumos véleményt, beszéltem magyarországi minden AVR-t forgalmazóval is és 300k körüli kategóriában ezt volt a befutó (a rendelkezésre álló információm alapján). -
nadtom
tag
válasz Nemir Ombe #129039 üzenetére
Ên is hangfalkábel cserét tervezek, de még nem döntöttem mi legyen.
A kérdésem az lenne, hogy egy [link] ilyen 2,5mm2-es Qed kábel és az általad linkelt kábel közötti minőségkülönbség szerinted kijön egy alsó-közép kategóriás rendszer esetén? Az árkülönbség jelentős.
Arra is gondoltam, hogy a center és front hsz-hoz veszek drágább kábelt a surround és atmos-hoz meg valami olcsóbbat de jót (mert azokhoz kell a nagy mennyiség), pl. a fent említett Qed C-79-et.
Összesen kb. 65m hsz kábel kell.Szerinted?
-
nadtom
tag
Itt van egy pár hangfal kábel típus... [link]Van részletes specikikáció is minden típushoz, ha valaki tudja mi ezen adatok jelentőssége megoszthatná velünk, előre is köszi.
[ Szerkesztve ]
-
nadtom
tag
válasz Quetz #129052 üzenetére
Köszi. Sajnos a SL és SR illetve az Atmos L&R hsz kábelét a járólap szegélye fölött futó sínben tudom vezetni körbe a szoba egyik oldalán. Emiatt kell ennyi kábel, ráadásul az Surround és az Atmos hsz bal és jobb oldali kábelhossza sem lesz egyfoma (remélem ez nem nagy probléma).
A fő problémám az, hogy nem tudom milyen kábelt vegyek, azaz a Qed c-79, 2,5mm2, 500Ft/m-es kábeltől (igaz most féláron van) érdemes-e jobb minőséget választani a rendszeremhez. Ha igen, mert jobb lesz a hangzása a rendszernek, akkor szívesen áldozok rá, mert egyszer kell megvenni a jót, de ha nem akkor meg csak kidobtam XeFt-ot fölöslegesen. Megint ott tartunk, hogy jó lenne kipróbálni, de erre az esély 0%, így marad az infógyűjtés, találgatás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Politika
- Everest / AIDA64 topik
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- PlayStation 5
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Mini-ITX
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest