Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Szólánc.
- potyautas: A Magyar Néphadsereg emlékére
-
LOGOUT
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
lenox
veterán
válasz
VoidXs
üzenetére
Nem az erosito lenne sorba kotve, hanem 2 bass shaker:
https://www.soundimports.eu/en/dayton-audio-bst-1.html
Azt irja:
Recommended amplifiers for 2-4 bass shakers:
- Dayton Audio APA150 150W Subwoofer amplifier
- Fosi Audio M03 Mono Subwoofer amplifier
- Fosi Audio ZA3 Balanced Stereo Amplifier 2CH Mono Amp
- Dayton Audio SA1000 Subwoofer amplifier (For larger installations)Szoval 2 bass shakerig fosi m04 60 euro, 4-ig fosi m03 100 euro, ezt ertem, ezek erositok dobozban, tappal. TPA-bol a modulokat latom, legolcsobb modul tappal bundle-ban 56 euro doboz nelkul. Hogy lesz ebbol olcsobb dobozzal?
-
alphamooncam
őstag
válasz
VoidXs
üzenetére
A tiplid hasznos átmérője jelentősen kisebb, a 10 mm-ével szemben a 15 mm területre 125%-os növekedés, azaz több, mint kétszer akkora...
Ez egy tipikus mérnöki megközelítés volt ...
Az hogy konkrétan 10mm átmérőt is fogadhatna csak egy példa volt, ezért került feltételes módba.
Olyan peremes tiplit választhatsz aminek az átmérője megfelel a kábelednek, tekintve létezik mindenfajta méretben.
Az, hogy mivel könnyebb dolgozni nem tudom, mert egyikkel sem dolgoztam, szerintem Te sem, de oldalcsípővel lecsípni egy tipli végét a megfelelő hosszban, vagy sniccerrel levágni, nem okozhat akkora nehézséget, még az átlagosnál kisebb kézügyességgel rendelkező hm.telepítőnek sem.
( Ennél szinte csak nagyobb kihívásokkal találkozik az ember egy-egy telepítésnél *)
Lyukat meg ugyanúgy fúrni kell mind a kettőnek, szóval nem látom a megkülönböztetés jelentőségét, kivéve ha a tűzgátlás fontos kitétel, de ilyesmiről tudtommal szó sem volt.
Egyébként meg nekem egyáltalán nem fontos, hogy milyen módszerrel fogja megoldani az esztétikus kábelkivezetést, csak segíteni szerettem volna egy ötlettel, csak hát szembe jött a "jóindulat", mert mindenhol kell lennie egy ilyennek...
Sufni szó ebben a kontextusban már túlzás, de természetesen értem hogy mire célzol.
Nekem a "barkácsolással" semmi bajom nincs, ha jól csinálják, sőt!
Van olyan speckó, egyedi igény, amire nincs is "gyári", készen kapható megoldás, vagy csak célszerűségi, gazdasági megfontolásból célszerűbb otthon elkészíteni - barkácsolni.
Na ez a fenti pl. tipikusan egy ilyen filléres projekt, minimális szerszám és készségigénnyel.
De tényleg nem akarok már erről többet beszélni, tudomásul vettem a történteket, és ha valakinek segíteni tudok az ötleteimmel, tapasztalataimmal, annak továbbra is állok a rendelkezésére.
-
-
-
-
mimic1979
aktív tag
válasz
VoidXs
üzenetére
Állok elébe, örülnék ha valaki tényleg elmagyarázná, hogy miért lesz annyira nyers (fapados) a térérzet és a dinamika a Diracnál az Audessey-hez képest.
A héten lefutattam egy teljesen nyers új mérést, mert ki iktatttam a MiniDSP-t.
A méréskor lefutattam egy Audessey-t is, és őszintén konkrétan a Dirachoz képest "megnyíltak" a hangfalak. Összegezve, most a Free Audessey -t használjuk film nézésre, és zenére is. -
mimic1979
aktív tag
válasz
VoidXs
üzenetére
VoidXs – Köszi! Úgyis csinálnom kell még egy új mérést, akkor majd frissítem is.
Vhiktor – Nálam is pontosan ugyanez a helyzet.- Most ugye kiadták az ART részt is, ami már a halandók számára is elérhető (Denon erősítők, stb.), de őszintén, egy olyan funkcióért 300 dollárt elkérni, ami alapból tele van buggal... hát, köszi, de nem. (mindenzt úgy hogy nem lehet tovább vinni más eszközre)
- Eleinte tényleg hittem benne, hogy ez hú de nagy előrelépés lesz az Audyssey-hez képest, de a valóságban annyit nem ad hozzá, mint amennyit elkérnek érte.
- Összességében az ART-ot inkább kihagyom — nem a pénz miatt, hanem mert eddig még senkit nem láttam, aki normálisan el tudta volna magyarázni, hogy pontosan mit és hogyan csinál (akár egy távoli asztalos segítséggel).
- Én amúgy azért vettem meg a két licencet, mert a rendszer nem egy külön dedikált szobában van, de nem is akarom a TV saját hangját hallgatni — csak valami jobbat, kicsit élvezhetőbbet.
- Elvileg pont erre lennének ezek a szoftverek, nem?Szerintem nem jó úton jár a Dirac a jelenlegi üzleti megoldásával - engem biztos hogy már nem vesz meg bármilyen új ficsőrt is ad ki...
-
mimic1979
aktív tag
válasz
VoidXs
üzenetére
Sziasztok,
Őszintén szólva, már nem tudom, mit kellene tenni azért, hogy a méregdrágán megvásárolt szoftverekhez végre érthető dokumentáció és megbízható frissítések is társuljanak – anélkül, hogy az embernek hangmérnöki végzettséggel kellene rendelkeznie.
A Dirac jelenlegi formájában számomra egyelőre nem éri meg az árát, különösen úgy, hogy minden egyes indításkor jelzi: új verzió érhető el. Letöltöm, elindítom, majd azonnal összeomlik az alkalmazás.
Most is ez történt. Jelenleg a 3.6.7-es verziót használom.
Szeretném megkérdezni:
- Van ennél újabb, stabilan működő verzió?
- Egyáltalán érdemes frissíteni, vagy jobb, ha maradok a jelenlegi kiadásnál?Köszönöm előre is a segítséget.
-
Quetz
őstag
válasz
VoidXs
üzenetére
Egyszerüsítem a dolgot, csupán annyi megállapítás, hogy ha filmmixer munkáit nézed otthon, akkor 80dB-re állítsd a referencia hangerőt, mert ő is arra állítja. Folyomány, hogy az általa ismert hangmérnökök szintén hasonlóan konfigurálják a rendszereiket. Tehát lehet, hogy a szabvány 85dB-t mond, de van egy halom renittens szereplő az iparban, aki figyelmen kívül hagyja azt és alacsonyabb értéket használ az otthoni mixekhez.
Amúgy valóban én gondoltam tovább, hogy ha a szakiknak jó a 80dB target, akkor nekem is célszerű azt használni.
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz
VoidXs
üzenetére
Különböző hangerőkre is kell kalibrálni amúgy az AVR-ben?
Tehát, hogy van egy mondjuk 70 dB profil halk mozi/zenéhez ,meg van egy 100 dB profil, amikor nincs otthon senki és lehet neki lőni?DE ez a kérdés amúgy foglalkoztatott akkor is, amikor mondjuk falpaneleket rak az ember elég csak az első visszaverődési pontokra gondolni... Mert gondolom nem úgy csillapít 70 dB en mint mondjuk 90 vagy 100-on?
-
Quetz
őstag
válasz
VoidXs
üzenetére
Filmmixer@avsforum irásaiból pont az ellenkezőjét olvasom ki:
I pointed out earlier, the changes made don't need to be drastic. Your comments about starting the process by raising your mix 5dB is not a good, or practical, guideline. I never do it. I start at 0 and it maintains the 20dB headroom I have above my usual dialog reference... my only concerns about dynamic range is what falls off the bottom end, and it's silly to lose your headroom by starting the process that way... 80dB reference on near fields at 5-10 feet away is very similar in perception to monitoring at 85 on a professional cinema system.. and I am not talking about your schools studio, but a full 2500-6000 sq ft. theater or mixing stage.
Közel 30 éve mixel filmeket, talán adhatunk a tapasztalatára. Olyan filmeken dolgozott mint a Fury, vagy a Transformers: The Last Knight.
-
Quetz
őstag
válasz
VoidXs
üzenetére
Amit mutattam, az mixing room méretéről és az ott érvényes referencia hangerőről szól. A referencia hangerő azért csökken, mert ugyanazt a 85dB-t hangosabbnak hallod otthon a nappalidban, mint az imax teremben. A mixer pedig hallásra lövi be a hangerőt, mondjuk ad az effektnek egy -30dB-t "kis" stúdióban. A moziban viszont ez már halk lesz, ott akkor szólna rendesen, ha mondjuk -25dB-n adná ki magából a rendszer. Ez az egész pszichoakusztika, semmit köze nincs a loudness warshoz, csak ahhoz, hogy kevés embernek adatik meg, hogy egy imax teremben mixeljen.
Az arányok kedvéért a the mix stage méretei: 7.5m wide x 10m throw x 4.5m high (25ft x 33ft x 15ft), ami 12.3k köbláb. Ez egy 44 hangszórót tartalmazó dedikált mix stage, ami még mindig nem elég nagy, hogy 85dB-re kalibráld.
-
Quetz
őstag
válasz
VoidXs
üzenetére
Ebben most kivételesen tévedsz. A következő táblázatot itt találod: ATSC Recommended Practice: Techniques for Establishing and Maintaining Audio Loudness for Digital Television,with Corrigendum No. 1
Fentieket pedig alátámasztják azok a hangmérnökök, akik beszámolnak arról, hogy ha 85dB-re kalibrálták a hangrendszert a mixstage-n, akkor a moziban túl halk lett a film.
A hivatalos dolby support ugyanezt mondja, csak nem ilyen szép, táblázatos formában:
Monitoring Level
Dolby Atmos music masters should be reviewed on a speaker system that can achieve +20 dB of headroom over a calibrated monitoring level of 85 dB C-weighted SPL (Sound Pressure Level). A calibrated monitoring level of 79-82 dBC SPL may be appropriate for small/single operator mix rooms. Levels lower than 79 dBC SPL can be considered for writing, production, and personal-use spaces that do not wish to be considered for the Dolby Atmos Music Studio Directory.Hogy még mindig a THX 85dB-t találod mindenhol az a marketingesek bűne, mert a THX ismert márka, tehát azzal jobban lehet eladni a terméket. Még olyan szakembereknél is beválik, mint pl te.
-
Gino20
őstag
-
Gaming
csendes tag
válasz
VoidXs
üzenetére
Csak felvetés... A Dirac nem úgy működik, hogy művi kioltásokat és kiemeléseket generál működés közben amivel a helység akusztikai anomáliáit hivatott javítani ?
Amit ugye azzal lehet élérni, hogy a membránokra olyan mozgásokat is küld, vagy nem küld, amik a felvételen nincsenek rajta.
Konyhanyelven szólva: adott helységben miért nem fordulhat elő, hogy a bal frontot nem használja 70hz alatt, míg a másik oldalt igen?
A fenti működési /amennyiben az helyes/ leírás fényében én nem is értem, hogy miként lehet, vagy kell a crossover "megléte". Elviekben ez nem csak egy "soksávos equalizer" ami a beszakadási pontokon emel, a csucsokon csökkent, hanem egy real-time "jelgenerátor" vagy mi fene... Tévedek? -
Gino20
őstag
válasz
VoidXs
üzenetére
Szerintem nem lehetne különbség D/M vagy Storm között, hisz a Dirac az Dirac, de lehet téves a gondolat. A napokban olvastam, hogy az itt beállított alsó frekik nem hagyományos értelmben vett crossoverként működnek és ebből nekem az jött le, hogy nem a pár órával korábban megjelent D/M ART esetén van így, hanem általánosságban ART esetén a több éves Storm tapasztalat alapján. Persze értelek. Szerintem is hülyeség, de ahogy írtam BC 70Hz crossover-el nincs mélyhang LR esetén, de próba alapján ART F-support low 70Hz esetén egyértelműen van mély.
Na, de ettől eltekintve így már látod értelmét, hogy az ember rajzol egy görbét pl 50Hz-re? még akkor is ha ez kalkuláció szerint 20Hz alatt fosul néz ki (ahogy képen látható) -
Gino20
őstag
válasz
VoidXs
üzenetére
Lehet valamit félreértek.
A beállításokat ne nézd
csak rajzoltam valamit meg belenyúltam, hogy lássam pl mit kalkulál rá.
Na szóval BC-vel van baloldali függöny [kép] de ez nem lesz hpf szűrő (erről beszéltünk korábban).
ART esetén nincs [kép] [kép]. Alul a tartományok meg elvileg nem curtain szóval nem crossover hanem csak "F-support Low". Ezt írtam fentebb, hogy ART esetén full range megy a buli. Ezt ASR-en is olvastam, hogy ezek az értékek nem hagyományos értelemben vett crossover-ek, de mostani tapasztalat is ezt mondja. BC 70Hz vs ART LR 70Hz esetén BC-nél tényleg nincs mélyhang, de ART esetén van. -
Gino20
őstag
válasz
VoidXs
üzenetére
Jut eszembe "hagyományos hangfalak érdekében":
Ha engedélyezve van ART, akkor ugye full range fog menni adott hangfal/csoport, de ha mondjuk gyártói spec -3dB 50Hz és ART alsó frekit eszerint állítjuk, attól még kapni fogja az 50Hz alatti anyagot is csak ott már nem fog "dolgozni" az ART.
Ez esetben nincs értelme a hangfalak védelme és az erősítő kisebb "tehermentesítése" miatt rajzolni egy olyan célgörbét, ahol 50Hz alatt nem fog jelet kapni a sugárzó? -
Gino20
őstag
válasz
VoidXs
üzenetére
Akkor 105
.
Persze, ha 5-7-9... csatornát be akarunk fogni ART melóba és hajtjuk is a rendszert, akkor lehet lesznek gondok és kelleni fog a végfok, de megtapasztalva kicsit az ART-ot még AVR esetén is erős tippem van arra, hogy jelentős javulásnak fogják megélni az emberek még hagyományos hangfalakkal is (jól beállítva - nem "túlhajtva", ahogy azt szerintem tegnap tettem, főleg -18al). -
Gino20
őstag
válasz
VoidXs
üzenetére
Működik az csak nem lesz meg az 1000%-os hatásfok, mint pl pro mozi 12" main csatornákkal, de ettől még iszonyat jó. Legtöbbünk amúgy kétlem, hogy ref 110dB körül mozizna, így jobbféle hagyományos hangfalak esetén is jelentős az előrelépés. AVS/AV fórumok 3-4 napja "pezsegnek" különböző szálakon, ahol sokféle rendszer van és kb mindenki érdemi / jól hallható javulásról számolt be. Ez amúgy szerintem baromi jó hír, hogy egy kupac bug helyett kaptunk működőképes szoftvert (Bass Control bevezetésénél ha jól tudom sok-sok nyűg volt).
Tegnapi babrálásom ma folytattam. A beállított alsó Hz tartomány ha jól értem nem crossoverként működik, vagyis ha adott csoporton engedélyezve van az ART, akkor az/azok full range mennek. Babrálva találtam olyan beállítást (LR 40Hz-150Hz, -9 erősítés, Storm célgörbe nélkül és 70Hz beszakadásnál nem hagyom, hogy Dirac 10-en dB-t belekalapáljon), ami már zenén is a legtöbb esetben egyértelmű előrelépés. Sőt pár óra hallgatás után már zenén is az van, hogy slotok között váltogatva BC-vel már gyenge, hiányos, aztán az ART meg "feltölti" a helyiséget.
Csak 3.1 van szóval halg poziból elmozdulva akár oldalirányba is jelentős a változás, de ha előre dőlök 50-100cm-t, akkor meg nyomokban sem azt hallom, amit kellene, de ART e tekintetben is iszonyat melót csinál. Mozin meg már tegnap is őszintén meglepett, de mai kis tapasztalatokat felhasználva egy másik slotra csinálok majd egy új mozi beállítást.
Ez a cucc szerintem olyan fasza, hogy nem 300 dodot, hanem akár többet is megér. Amúgy pl Delta Hifi hivatalos Dirac seller, vagyis ha valaki rajta keresztül vesz Dirac-ot, akkor kap 15% kedvezményt. -
Gino20
őstag
válasz
VoidXs
üzenetére
Bennem azért felmerül egy kérdés
(függetlenül attól, hogy megelégedve HAMA HDMI-ket használok).
Mind a 10 esetben például banyatankkal vitted be a saját PC-det, vagy mind a 10 esetben volt olyan PC, ami tud 4K120-at?
Ha az első, arra nincs válaszom
, ha a második, akkor lehet csak én nem haladok a korral
. -
mimic1979
aktív tag
válasz
VoidXs
üzenetére
Nah pont nem így csinàltam. Átvàltottam, és rá is csodálkoztam hogy a ráküldött cél görbèt azonnal vissza is korrekciózta, (gondolom ez normális) ugyebár a másik beállításnál maradt az eredeti. Szerintem túl tolta az egészet. Már így hallásra is sokkal jobb lett. A keresztváltási pont 60Hz lett, feljebb húzva màr nem “igazodott” annyira a célgőrbéhez
-
krx21
nagyúr
válasz
VoidXs
üzenetére
“Ez a látom-tapasztalalom azt jelenti, hogy ha cserélgetem neked, kitalálod, melyik van bekötve?”
Nem. Leginkább jól működik, vagy nem működik jól, hisz digitális jelről beszélünk…
A PS5 PRO pedig annyit tud renderelni, ahogy a fejlesztők írnak rá… A kimenő videójel minden esetben 4K (legtöbb esetben persze felskálázással). Az említett kábel tökéletesen viszi 4K/120hz VRR, + eARC dolby Atmos. Annyi, hogy nem 444 mert a PS csak 422-t támogat 120Hz esetén. (PS5 HDMI 2.1 sávszélessége 32 GB/s-re korlátozódik…) -
krx21
nagyúr
válasz
VoidXs
üzenetére
Nem ritka már rég… Amúgy LG OLED G4 és PS5 PRO, valamint PC…
Egyáltalán nem vallásos alapokon gondolkodom. Mi is forgalmazunk kábeleket és látom tapasztalom milyen különbségek vannak. (UTP-FTP, riasztó kábelek)
Valamit még mindig nem fogom fel, hogy nálad drága AQ kábelek elbuknak 4K/30Hz alatt…
Nem lehet, hogy ott más volt a probléma? Vagy esetleg hamisítványok voltak…? -
mimic1979
aktív tag
válasz
VoidXs
üzenetére
Audessey gyári görbe - Dirac Storm illetve próbáltam a Harmann görbéket is.
Hétvégén lehet hogy lesz időm egy teljes új mérést csinálni mindkettőről ami a jelenlegi állapot tükrözi.
+1
MiniDSP van még az erősítő és a mélyláda között. Lehet hogy azt érdemes lenne kiiktatnom és rábízni a Diracra. -
mimic1979
aktív tag
válasz
VoidXs
üzenetére
A legnagyobb gond nálam az, hogy a hangfalak elhelyezése messze nem ideális. Például a front bal a sarokba került, közvetlenül mellette ott a szekrény, benne az egyéb eszközökkel, és ezen trónol a center is. Ezen sajnos nem tudok változtatni, mert a „főnök” (értsd: feleségem 😅) így szereti a nappalit berendezve.
Pont ezért kezdtem el azon gondolkodni, hogy talán egy erősítőcsere hozhatna némi javulást. Az a vicces, hogy Audyssey-vel, a gyári görbén, sokkal dinamikusabbnak hallom a hangot, mintha tényleg életre kelne a rendszer – és ezt őszintén nem is értem.
Dirac-ból is elérhető nálam a Full Range + DLBC, de akár filmnél, akár zenénél hallgatom, mindig az az érzésem, hogy lapos és nyers a hangzás. Tudom, nem egy high-end összeállításról van szó, de kb. 1,5 milliós rendszerért ennél azért többet várna az ember. -
lenox
veterán
válasz
VoidXs
üzenetére
Olyan bug reportom van nv-nel, hogy nvdec elindulasakor eldobja/valtja a kepet, aztan visszaall. Mondjuk en csak bw 5000/6000-nel lattam, ada 6000-nel nem, de lehet, hogy az ujabb driverekkel fugg ossze, meg akar windows update-tel is lehet. Olyat talalgattak elsore, hogy a low powerbol felvaltas miatt van. Ez hasonlithat ahhoz amit te tapasztalsz? Akar nvdec, akar az idlebol felvaltas van nalad?
-
Rumcsaka
tag
válasz
VoidXs
üzenetére
Na ez nekem magas...🙂
Sokáig használtam egy Yamaha DSP-AX1 erősítőt és aztán ezt váltotta egy Yamaha DSP-Z11 és ez jelenleg is megvan de sajnos jelenlegi helyhiány miatt ez is el van dobozolva a többi készülékekkel stb. együtt.
Korábban már írtad hogy a Z11 is valamelyest alkalmas a Cavern alkalmazására.
Ez a valóságban hogyan is működik?Adott a Z11 a Cavern és gondolom egy laptop/PC és innentől mit és hogyan tovább?🤔
Köszi!🙂
Új hozzászólás Aktív témák
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- Igazi csúcskészülék lett a Poco F7 Ultra
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Windows 11
- Milyen széket vegyek?
- Xiaomi 12X – kicsi a bors és hűvös
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Seed szerver topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
- PlayStation 5 Pro /// Boltból, Számlával és 1 Év Garanciával
- iPhone 13 mini emelt kapacitású 2520mAh diagnosztizálható akkumulátor, +ajándék ragasztó
- Keresek Zebra TC20 TC21 vagy valamilyen hasonló kaliberű 1D és 2D vonalkódok olvasására alkalmas pda
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF B760M i5 12400F 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB ZALMAN Z1 Plus Cooler Master750W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B760 i9 14900K 32GB DDR5 1TB SSD RX 9070 XT 16GB ASUS TUF Gaming GT501 CM 750W
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
A Fosi sok hozzá az o.k, de sok lehetőség nincs kisebb kategóriára csak a panel erősítők, abból meg van végtelen fajta.

Nem lehet, hogy ott más volt a probléma? Vagy esetleg hamisítványok voltak…?