Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- Szellem.: ATK Blazing Sky X1 V2 Extreme 2.0. Tényleg 2.0-a!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Ketogén étrend
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
- MasterDeeJay: Egy nem átlagos Asus videókártya (GTX950M 2GB GDDR3)
-
LOGOUT
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Deathunter79
üzenetére
Nagyban segítené a dolgom, hogyha tudnám, hogy egyáltalán hogy kell kinéznie, de hát valahol el kell kezdeni. Netes képek alapján hátha látok rajta majd valamit.
-
-
Zozzant
addikt
válasz
HussarF
üzenetére
A csavaroknak nem feladata forgástengelyen tartani a kereket, olyan felni kell aminek a középfurat mérete megegyezik a kerékagy felfekvő felületének méretével, ezt el lehet érni központosító, tehermentesítő gyűrűvel is. Egyébként az első kátyú vagy döccenő után már nem lesz középpontban és "ütni" fog.
-
A gépkönyvben nem találtam meg, de most felmerült egy másik megoldás fórumokat olvasgatva. Nem lehet, hogy csak a központosító gyűrűt kéne cserélni? Ahogy megemelte a gumis a kocsit és megforgatta a hátsó kereket, az úgy forgott, hogy látszott, hogy nem a közepénél van a tengely. Mondtam neki, hogy legalább a csavarokat vegyük ki és húzza be újra. Utána egyből sokkal jobban nézett ki. Nem tűnt úgy, mintha a helyzet magaslatán lenne a fazon. Lehet inkább máshoz kéne vinnem.
-
EQMontoya
veterán
válasz
HussarF
üzenetére
Szerintem nézz utána neten, esetleg kérdezz rá alfás fórumon, hogy mi a gyári méret, és hasonló paraméterekkel próbálj keresni.
Ugyanakkor ha nem tegnapra kell, én javasolnék beszerezni bontottan, akármilyen fos állapotban egy rá való gyári alu szettet.
Nyugodtan lehet sómarta szar, 30-35 guriga körül felújítanak gyakorlatilag újra egy szett felnit görgőzéssel, homokszórással, fényezéssel.
Én is 35-ért vettem egy garnitura 17"-os gyári Lexus felnit nem szép állapotban, így végeredményként 65-ben állt meg a teljesen újnak tűnő gyári szett. És a gyári pontosan illeszkedik a futómű geometriájához, nem fog belelógni semmibe, nem kell szopni tehermentesítőkkel, stb, stb. -
Na elvittem a gumishoz, végülis a probléma az 5x100-as felnire lesz visszavezethető. Cserélni akartam egyébként is, de csak ősz felé, mert mostanában elég sokat költöttem akocsira és úgy voltam vele, hogy egy fél évet kihúzok ezzel is. De így akkor inkább nem. Csak most akkor meg kell csinálnom a házifeladatot és megnézni, hogy milyen felni mehet rá. Ezzel az ET számmal nem vagyok teljesen tisztában. Mostani 35-ös. Akkor ezután is 35-öset nézzek, vagy ez mástól is függ?
Meg hogy a szélesség után írt "J" jelzésnek mekkora jelentősége van? -
Ivan15
senior tag
válasz
EQMontoya
üzenetére
az okozza, hogy a rugo nem összehuzott, tehat lengescsillapito allapotban -, hanem tartosan kiengedett/kinyomott allapotbol veszi fel az uthibakat alulrol. Ez igy nem csillapit, hanem pattogast okoz es elrantja az autot. A proba egyszerü, egyebkent: bele kell menni egy melyedesbe kanalis, lefolyo stb. kb 60-al ha attol bepattog a futomü lesz a hibas nem a gumi.
Ezt csak a kerdesre, a masodik feleben nincs/sincs ellenvelemeny
-
EQMontoya
veterán
És abban a bizonyos tartományban mi okozna olyan rezgést, ami erősebb, mint a rugónak (amúgy kicsi, de létező) a csillapítási tényeőzje?
A gátló ugye azért van, hogy lényegesen növelje a rugó csillapítását. De valamennyi amúgy is van, csak gátló nélkül mondjuk hetet pattanna a kerék az úton egy kátyú után. Ha tudnánk olyan rugót gyártani, ami abszolút nem csillapít, akkor bizony a veszteségmentes energiatárolásért (aka. örökmozgó) Nóbel-díjat kapnánk.

-
válasz
EQMontoya
üzenetére
Valami nem gyári felni van rajta, de szerintem nem az a gáz. De szerintem sem normális, hogy beleültek 4-en (3 hátul, egy anyósülés, plusz a cuccok a csomagtartóban, de azok együtt tették ki szerintem egy fél ember súlyát) és a kerék meg a kasztni közé a kisujjamat alig tudtam bedugni. Nyilvánvalóan valami szétment a futómű környékén, mert utána már akkor is csinálta, mikor egyedül ültem benne. Holnap első dolgom elvinni egy gumis/futóműveshez.
-
EQMontoya
veterán
Pattognia azért nem kellene ennyire önmagában egy döglött gátlótól, ha nincs valami komoly excenteresség a forgásban, akkor nincs, ami beindítsa a pattogást.
TaaT: nagyobb kerék önmagában játszhat, viszont a rugóutat nem befolyásolja: az nem önmagában nem okozhat felkoppanást.
-
Ivan15
senior tag
válasz
HussarF
üzenetére
a lengescsillapito csinal ilyet akkor amikor rossz pl. kifolyik belöle az olaj, ill. a gaz. Ilyenkor csak a rugo csillapit es nincs összehuzva rendesen a lengescsillapitoval. Aminek az az eredm. (rugo nincs összehuzva) hogy egyenetlensegekkor ill egy bizonyos seb. tartomanyban (alatta felette nem!) pattog a kerek az uton a folyamatosan vegallasban levö rugo miatt. Es amikor pattog az egyik oldal elrantja a kocsit jobbra/balra. Veszelyes. Es az hogy 5 ember alatt földig leült az alfa szinten arra enged köv, hogy vmi a futomüvel nem kerek
-
EQMontoya
veterán
válasz
HussarF
üzenetére
Nézesd meg gumisnál a kerekeidet, ha pl. valamelyiken van egy púp, az okozhat ilyesmit.
Futóműben nem nagyon tud semmi elmenni úgy, hogy rázzon, max félrehúzna, szóval valamelyik keréknél lesz a gond.Egyébként az nem normális, hogy 5 embernél felkoppan a gátló és beleér a gumi a bódébe. Vágott rugód van, vagy mi a fene? Ez még tisztességes keménységű ültetőrugó mellett sem kellene, hogy előforduljon.
-
Sziasztok!
Van egy kis problémám, talán van ilyesmiben tapasztalatotok. A sztori úgy kezdődött, hogy bevállaltam egy 1500 km-es túrát oda vissza Ausztriában, úgy, hogy 5-en ültünk a kocsiban. Mint utólag kiderült, ez nem azért nem volt jó ötlet, mert hátul kényelmetlen volt, annyi embernek (Alfa 147), hanem mert úgy lenyomták a kocsit, hogy hátul 1 centi volt a dob meg a gumi között. Sajnos így már kisebb bukkanókon is felkoppant a lengéscsillapító a véghelyzetig, néha elég csúnyán. Plusz a hátsó kerék is bele-beleért a dobba. Mondjuk ahogy néztem azért nagy kárt nem csinált, mert a filcet súrolta meg kicsit, az oldalán látszott kicsit a súrolásnyom, de szerintem a gumiban lényegében nem tett kárt.
Valami másban azonban igen. Odafelé nem volt különösebb gond, de hazafelé jöttünk, amikor elkezdtem érezni, hogy olyan furán ráz 110 felett, először nem is tudtam, hogy az út vagy a kerék lehet. Aztán csak úgy éreztem, hogy a kerék lesz. Megálltam, meghúztam a kerékcsavarokat, a jobb hátsón egész sokat tudtam fordítani, kb 135 fokot. Azt hittem, hogy kilazult és ez lesz a baj, (nemrég tetettem bele mozgókúpos csavarokat a felnibe). De ahogy elindultam és felgyorsultam, megmaradt a rázás.
Ezt szeretném kérdezni, hogy ez szerintetek mi lehet? Még abban sem vagyok biztos, hogy honnan jött, de szerintem a hátsó kerekektől (vagy legalább az egyiktől). Ha elértem a 110-et, akkor így elkezdett rázni, mint a hülye, azonnal vissza is lassítottam, ki ne essen a kerék alólam. Úgy éreztem, hogy oldalra ráz, mintha tényleg nem lenne meghúzva rajta a csavar és el tudna mozdulni oldalra. Holnap viszem futóműveshez, csak ilyen előzetes véleményre lennék kíváncsi, hogy ezek alapján valakinek van-e valami tippe vagy tapasztalt-e már hasonlót? -
tboy93
nagyúr
A 1191-es dot szam mit jelent?
-
Deathunter79
tag
Szerintem is inkább Toyo, mint Hankook. Sokan nem is ismerik a Toyo gumikat, mert nem nagyon vannak róla tesztek (miért nem tudom) pedig első osztályú gumik.
-
Terepre és autópályára van a gumi.Csörlő is fent van.Aszfalton esőben csúszik mint állat és hangos is.Kemény keverék.Meg terepjáró méret,mert Hiluxra van......Szerintem senki nem rakna fel egy ilyet a saját kocsijára
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Egy hilux belefér,mert jó autó.Itthon amúgy is 2 Ford van.Ennyi belefér
-
válasz
EQMontoya
üzenetére
+Qru
Akkor ebben nem értünk egyet
biztos sznob vagyok, de előbb vennék Hankookot, mint Toyot. Hozzáteszem utóbbiak közül egyikkel sincs személyes tapasztalatom.Szerk: csak semmi flame...
, jut eszembe Ti japánautósok vagytok, így már érthető a Toyo a részetekről. Az nem az én világom 
-
knuckle
aktív tag
konkrétan ezt írta:
"Good Year csoport nem rossz de én sajátnak nem tenném"
illetve mikor említettem neki, hogy ADAC tesztben az első 3-ban van, akkor ezt:
"Ami az adacon van az nem szlovén gyártás ....(sava gyár)"
Ettől függetlenül úgy gondolom, a Dunlop nem lenne rossz választás, de meghallgatom mit ajánl pontosan.
-
Zozzant
addikt
Falken ze914-ről viszont nekem van esős/kanyaros tapasztalatom, a gumi pazar.

-
válasz
knuckle
üzenetére
Én meg azt hallottam,hogy az oldalfala gyengébb,mint a többi márkáé
Többen vettek innen is belőle és nem panaszkodtak rá.Nem hinném,hogy rossz lenne.
Goodyear,Michelin,Continental-al sem lőhetsz nagyon mellé
Válassz ezek közül.Még is csak prémium márkák.Utána jönne a Hankook,Falken,Barum. -
knuckle
aktív tag
válasz
Deathunter79
üzenetére
beszéltem a gumisommal, és azt mondja, hogy a Dunlop Sport Blueresponse gumi, egy emberkénél 1 év alatt le lett darálva

Toyota Corolla Verso-n...
Most már csak az a kérdés, hogy az D4D-s volt-e, mert akkor fel sem lehetett volna tenni rá elméletileg.
Szóval picit elrettentett a Dunloptól.
Azt mondja, mostanában a Toyo és a Falken megy, ő azok közül javasolna.
Hát kiváncsi vagyok
-
AMD Power
titán
válasz
szőröscica
üzenetére
Nyomtam is neki és volt egy sárga lámpánál egy elég határ esett fékezésem. De természetesen BP belül elég érdekes lenne határon kanyarognom.

-
AMD Power
titán
Reggel mikor mentem elég nagy víz volt még és ráadásul esett is még mellé bőven. Esőben is nagyon megállta a helyét az új gumi. Jó döntés volt.

-
Zolás
addikt
Üdv. Peugeot 206 járműre keresek gumit. 185/60/14 ami most rajta van. Olyat keresek amiből van peremvédős változat, nővérem autójára lesz, és nem szeretném ha valami baj történne. Nem tudom kisebb méretből mi a jó még rá, megszívatni se akarom magamat.
-
Deathunter79
tag
válasz
knuckle
üzenetére
Dunlop nagyon jó és akkor ott van még a Falken SN832 ami ebben a kategóriában különösen ajánlott minősítést kapott, a címke is jól fest: C-A-69, az ára pedig: 13.354 Ft/db
És ne felejtsük el a sokak által szeretett Barum Brillantis 2-őt sem, ha az ár fontos 12e alatt lehet kapni és kiváló.
-
knuckle
aktív tag
persze ezek gyári optimális adatok.
ami fontosabb számomra, hogy jó tapadása legyen és ne kopjon le a 2 évre.
ezért nézegettem ezt a két fajtát.de még a pótkerem is cserélni kell majd felnistül

mert az meg 15 colos és egy még "szőrös" Dunlop Sport 01-es van rajta 195 55 r15
elég faszogányosan néznék ki ha használni kéne
-
knuckle
aktív tag
én is úgy láttam teszteknél is a másik pedig a continental féle közt nem sok különbség van árban sem
a conti jobb fogyasztásban egy fokkal
mert míg a dunlop C fogyasztás és B nedves tapadású
addig a conti B mindkét kategóriában, kb 1k plusszért.
szerintem a Dunlop lesz a nyerő
-
knuckle
aktív tag
185-ösben gondolkozom,igaz 1 centi nem a világ, de nekem így kicsit virslinek tünik
dunlopot néztem blueresponse 185 60 r14-es méretben, most a téli gumim ilyen méretű azt majd szintén cserélnem kell, az lesz majd a 175-ös méret.
illetve néztem még nokian, illetve continental contiecocontact 5-öst szintén 185-ösben -
Qru
MODERÁTOR
válasz
knuckle
üzenetére
195/55 R15 a gyári méreted akkor a legjobb váltóméret a 175-ösből a 175/60 R14 lenne de az elég drága méret így ami még a tűréshatárba is belefér és elterjedtebb (tehát olcsóbb) méret az a 175/65 R14.
Abból a Conti PC 5 olyan 14,5k/db áron megy. Ha olcsóbb de azért korrekt gumit szeretnél akkor Hankook K425 is jó választás, az olyan 11K/db áron megy.
-
knuckle
aktív tag
sziasztok
nyári gumi vásárlás előtt állok, és el kelne némi jótanács.
egy 2005-ös fábia kombim van, 1,4 16V 74KW gyári mérete elméletileg ennek 15 colban 195/55 R15
nekem most 14-es gumik vannak, de csak 175-ösek.
legalább 185-öst szeretnék és maradok a 14 colnál, nincs "kedvem" felnit is cserélni.
mit javasolnátok hozzá?
Dunlop és Continentál közt vacillálok, esetleg Nokian.
-
Qru
MODERÁTOR
A gyártói ajánlás is 5-6 éves csereidőt javasol (tárolástól függően) akkor is ha nem kopik el ennyi idő alatt.
Am ha nem akartál vészfékezni vele akkor nem volt gond, kanyarban még tartott elég jól és elindulni is el tudtál vele de miután majdnem elcsaptam egy kutyát mert csak "darált az abs" de lassulás az kb nuku vészfékezésnél... az azonnali csere mellett döntöttem.
Nem a 4 új gumi az igazán drága hanem ha elkapom azt a kutyát akkor egy új lökös, lámpa meg hűtő... És akkor ne beszéljünk arról, hogy az a kutya lehetett volna egy elém kiszaladó kisgyerek aki nem biztos hogy visszafordult volna a felezővonalról ijedtében mint ez a kutya.

-
Qru
MODERÁTOR
válasz
ANDROID???
üzenetére
Hát nem.

-
Qru
MODERÁTOR
Na fent vannak a Misi papucsok. Gumis gyerek kérdezi, ez milyen gumi, ilyen mintázatú gumit még nem látott. Mondom hát kisbarátom ha te találkoztál volna már ilyennel akkor olyat tudsz mint senki más ebben az országban (itthon még nincs forgalomban ugyanis).
Sok tapasztalat nincs egyelőre, nem hangosabb mint a BS Potenzám volt és egész jól tapad. Egy Kia miatt kellett erőset fékeznem de szépen betapadt abs se dolgozott be. Igazából nem is ez a kérdés, tekintve, hogy alapvetően ez nyári keverék, hanem az, hogy majd hidegben mit nyújt...
Viszont a Potenza olyan kőkemény mint ha tollradír lenne kb (pedig DOT 12110). Nem csoda hogy már egy erősebb fékezésénél az abs melózott rendesen.
-
Ck.
addikt
Üdv Urak,
205/55/R16 nyári gumiban van-e vmi jóféle 4-es komplett szett, ami 100 ezer alatt elérhető, de nem gagyi, hanem csendes, jó tapadású, finom kis gumi. Nincs márka preferenciám.
-
tboy93
nagyúr
Drag Wheels, rota, japan racing, enkei felnik tetszenek
Gyári honda 4x100 16" nem is tudom milyenek vannak.TaaT ja, hogy ja... szóval anya csere aztán csókolom, az mindjárt szimpibb, tőcsavart nem szívesen cserélnék

szerk: 4x100-ban nincs túl sok
[link] -
TaaT
nagyúr
VW-nél általában ilyen csavart használtak régen (négyesgolfnál is) acélhoz és gyári aluhoz is. [link]
Az after felnikhez viszont ilyen csavar kell. [link]
Természetesen a ha a 2t összekeveri az ember még nem fog kiesni a kerék. (A helyi gumis szerint 7fordulat már tuti jól fogja a kereket) Jártam már úgy hogy a gyári acél felnit kúpos csavarral rakta fel a gumis, vagy az after felnihez a gyári csavar volt berakva, nem történt semmi, persze nem is egészséges.
-
VW-n nem tőcsavarok vannak.
VW-n gyári alufelnihez tökéletesek a gyári lemezfelnihez való csavarok. Igaz ez Opelre is.
Nem gyári felnihez lehet, hogy hosszabb csavarok kellenek, mert máshogy fekszik fel, ill. más az anyagvastagság.Hondában sajnos nem tudok segíteni.
Szerk: Azért talán nem lemezcsavarral tette fel, hanem valami más, hasonló méretű csavarral, amit viszont nem kerékcsavarnak álmodott meg a gyártója, tehát gyengébb anyagból készült.
-
tboy93
nagyúr
Ezt ma rakta fel egy srác a VW topikba. Állitólag lemezcsavarral rakta fel az alufelnit
Nekem ez tök új, alufenihez új tőcsavarok kellenek? Nálam ez elég durva lenne, tőcsavart csak csapágycserével együtt lehet megejteni, 4 csapágy cseréje ~70k + munkadíj
Illetve az alucsavar mit szól a téli lemezgarnitúrához? -
DeFranco
nagyúr
válasz
bitpork
üzenetére
veled az élen, barátom, veled az élen...

mellesleg nem kell leszűkíteni ezt semmilyen kasztra, tc-n még inkább megmondóemberek everywhere, aztán jön az index fórum mint következő lépcső, aztán a facebook.
és nem csak itthon, mindenhol máshol is ez megy, ilyen az emberi természet, tessék felmenni egy külföldi fórumra/közösségi térre, és megnézni mi megy ott.
ez itt még kulturált, konstruktív, viszonylag mederben tartott vita a látszat ellenére is. már ha épp nem jár arra senki aki felfújja egy látszatérvvel az egészet, hogy addig se kelljen unatkozva a tökét vakarni otthon.
-
tboy93
nagyúr
Jaj, ebben a topikban mindig csak a marakodas megy

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DeLonghi Magnifica S I Gőzölőkar I Szervizelve I Garancia I Számla I Beszámítás
- Kompakt méretű Jura Ena micro 90 One Touch beépített cappuccino fejjel
- TETKÓS/KOZMETIKUS lámpa eladó
- ÚJ VEZETÉK NÉLKÜLI ROBOTFŰNYÍRÓ GOATBOT H1 RTK GPS AI VISION
- Bmw 640d F06/F12/F13 Hutoracs es Visszapilanto takaro szett
- Keresünk Galaxy S22/S22+/S22 Ultra
- Xiaomi 12T /8/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G9 - i7-1270P I 16GB I 512SSD I 14,1" WUXGA I Cam I W11 I Gar!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

)
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

, jut eszembe Ti japánautósok vagytok, így már érthető a Toyo a részetekről. Az nem az én világom

Válassz ezek közül.Még is csak prémium márkák.Utána jönne a Hankook,Falken,Barum.

Nekem ez tök új, alufenihez új tőcsavarok kellenek? Nálam ez elég durva lenne, tőcsavart csak csapágycserével együtt lehet megejteni, 4 csapágy cseréje ~70k + munkadíj
Illetve az alucsavar mit szól a téli lemezgarnitúrához?