Hirdetés
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- hcl: GPT diszk kisebbre klónozása
-
LOGOUT
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
saen
veterán
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Használtan szerintem ezek értéke pontosan nulla. 8 éves gumi az konkrétan kuka, az 5 éves is már max 1 szezon, de már az se lesz az igazi.
-
T0mBd1gg3R
veterán
Sziasztok!
Gumicserére készülve megnéztem a téli gumijaimat:
2db 2018 gyártású TS830 6,5-7mm profilmélység
2db 2015 gyártású TS850 5,5 mm profilmélység
Körömmel nem érzem kemények egyiket sem, azért az újabb picivel puhábbnak érződik.
Előbbi nyilvánvalóan jó még, de utóbbi elmegy még egy telet biztonsággal?
A 8 év soknak hangzik, akkor is, ha a profilmélység jó, és remélhetőleg nincs még nagyon megkeményedve, legalábbis szubjektív érzésre. De azért zsír újat sem vennék helyette, mert az lenne a tervem, hogy fokozatosan váltok 4 évszakosra és más méretre:
Először a télit cserélném 4 évszakosra, de azért még nyaranta elhasználnám a nyárit
És végül már nem vennék új nyárit hanem maradna a 4 évszak nyárra is (vagy akár el is adhatnám).
Azért gondoltam a 4 évszakosra, mert csak 17 ezret mentem az elmúlt évben, 80% ingázás az agglomerációból főleg országúton, hazafele van a nulláson bő 10km. Ha meg nem munkábajárás akkor még ennyi pálya sincs. És már megint rám fog keményedni a gumi elkopás nélkül.
Mennyi lehet ezeknek a gumiknak a használtpiaci értéke? -
Khaosz55
addikt
Idő mire véleményem lesz. A havernak volt Cross climate. Nem volt vele gond de 2 év után a lamellák közti rés összeolvadt a gumi szélén. Vagyis hasonlóan nézett ki mint ez a képen csak ott még le is töredezett. Igaz nekem is a nokian wd4 télin a kis lamellák összeforrtak pedig csak télen használtam.

-
Khaosz55
addikt
Nyilván a nyáritól elmarad, mivel az egy pirelli p zero pz4, de eldöntöttem kipróbálom a 4 évszakost. Az Allseasoncontact 2-ről még semmi releváns tesztet nem találok, gondolom azért mert új gumi. Adatlap szerint CC2-höz képest annyi, hogy B-s besorolást kapott a conti az üzemanyag fogyasztásban. Persze ez nem mérvadó nekem, inkább a száraz és a nedves fékezési képesség, mert szerintem ezek a legkritikusabbak.
Azt viszont sajnálom, hogy kb egy teszt sem szól arról, hogy pl 10 000 vagy 20 000 Km után milyen egy gumi... -
polonic
félisten
És 205/55 R16 méretben Bridgestone téli gumi milyen?
Láttam korábbi teszteket, ott elég jó helyen szerepelt. Esetleg tapasztalat valakinek?
Gyorsan kopik? Bár úgyis rövid a téli szezon. -
jookomak
őstag
Sziasztok!
Audi A3 2015 2.0 diesel. 205/55 r16 méret (szerencsére). Évi 7k km. A helyszín Anglia. Időszerű egy gumicsere, cc2, vagy ps4 (vagy már 5)?
Tudom, szinte a két véglet. Itt ugye alapvetően csak nyárit használnak, de eső akad bőven, és szerintem november és április közt alig alig lesz 7 fok felett.
Ha 4 évszakost teszem fel, akkor abban a 3x3 óra havas latyakban is jó lenne, ha nyári, akkor viszont max tapadás, kopás nem tényező, de fél évig gyakorlatilag az ideális körülmények alatt lesz a gumi.
Árkülönbség gyakorlatilag nincs köztük. -
troll81
addikt
Megjött a gumi Dunlop lett [kép]
-
2ozzmexy
senior tag
válasz
focvis
üzenetére
Bocsánat a belevaú miatt, de súlyindexben lefelé semmiképpen se! Felfelé határ a csillagos ég meg a pénztárcád...
Ha valaki azt mondja jobban ráz az XL-es gumi az vagy hazudik vagy nettó hülye, válassz kedved szerint. Annyi a különbség hogy a simát 2,5 míg az XL-t 2,9 bar nyomásra tervezik, ez az abroncs tömegében és bármiben aminek a menetkomforthoz lehet köze elenyésző különbséget jelent, csupán néhány autisztikus ember érzi meg, őket csak szánni tudom, nyomorúságos életük lehet. (itt most két ugyanolyan abroncs XL-es és sima változata közötti difiről írtam!)
Sebességindex veszélyes dolog, ugyanis H-ról T-re (Vmax 160km/h!!!) váltva már lehetnek meglepetések, hogy miért? Neked nem magyarázom, a többiek meg utánanéznek és felteszik magukban a kérdést hogy mióta vezetnek egy sima országutas előzésnél hány esetben nézték a km órát és hány esetben az utat... (H-s sebességindexet is sikerült már elérni München-nél, annyira nem voltam happy amikor tudatosult hogy a lejtő miatt 210 felett megyünk.. de a téli abroncsok 99%-a maximum H-s, aki talál Y-t belőle elismerésem)
A gyártó és többnyire minden szabvány egy lépcsőt enged lefelé DE CSAK TÉLI ABRONCS esetén. A méretek pedig a matricán vannak feketén-fehéren amivel az autó itthon típusengedélyt kapott, ettől eltérni csak biztosító és NKH ajánlásával érdemes... -
válasz
krypton
üzenetére
1. A H-t már megdumáltuk, mások is hasonlóképpen gondolták itt. [pipa]
2. Téliben lehet egy kategóriával gyengébb, azaz T-s, ez is ki lett vesézve. [pipa]
3. Súlyindex. Itt nem akarunk dűlőre jutni.

szvsz:
- minimális az árkülönbség - ha van egyáltalán - a sima (91) és az XL (94) között;
- ha gyárilag 93-assal jött, én nem javaslom senkinek, hogy 91-est tegyen rá (magamnak 99%, hogy min. 93-ast tennék rá);
- ha a kocsmában kérdeznél meg, lehet, azt mondanám, hogy oké, jó lesz a 91-es is, mert a gyártók biztosan túlbiztosítanak valamennyire;
- nem hiszem, hogy érezhetően jobban ráz egy per-55-ös gumi ha XL-es, mint a sima kivitel;
- a Ford Petrányi alkatrészese a legolcsóbb összeállításra ment rá;
- A wheel-size.com pedig nem csalhatatlan (nem mintha én akkora ész lennék).Szerk. Tartom, hogy nagy mákod van amiért mehet rá a konfekcióméret 205/55R16, úgy hogy ne garaskodj!

-
Qru
MODERÁTOR
válasz
krypton
üzenetére
Ha van a guminak téli minősítése akkor lehet 1-el rosszabb a gyári sebességindexnél. Szóval téliből szabályos esetben a T-s feltételezve, hogy H-s a gyári valóban. Bár a H-tól az eggyel kisebb az U-s de azt nem gyártják mert túl kicsi a difi sebességben, nem éri meg a gyártónak ennyi félét gyártásban tartani.
De mivel nincs jelölve gyárilag (gondolom pont azért mert célországtól függő és nem csinálnak többféle matricát hozzá), igazából senki sem fog belekötni a T indexesbe akármi van.
-
krypton
senior tag
válasz
focvis
üzenetére
Nem hagyott teljesen nyugodni a téma az én konkrét esetem miatt, ezért túrtam a netet és ezt a Ford Petárnyi alkatrész oldalt dobta ki az autóra keresve, ahol téli szerelt kereket lehetett venni a C-Maxhoz (bár nem írja hogy milyen Maxira. Ehhez 91T jelölésű abroncs volt a 205/55 R16 mérethez szóval ennek nálunk is megfelelőnek kell lenni szerintem. Az más hogy a magyar brossúrákon eredeti szereléssel a 205/55 méret egyáltalán fel sem merült, csak a külföldiekben... Mellesleg találtam egy wheel-size.com oldalt is ahol konkrétan autóhoz is meg lehet nézni, hogy milyen méretek tartoznak hozzá. Ez jobban átfedéssel van az angol brossúrával, és itt az alap 91H-t ajánlják a 205-höz. Ezek alapján én úgy gondolom hogy ez jó lesz nekünk is, Ti is így látjátok?

-
Rick4
félisten
Nem csak XL -ről volt szó, hanem nagyob súlyindex + nagyobb sebességindex is. Csak mivel folyt egy beszélgetés, már nem akartma ugyanazt leírni.
De akkor, amikor ez a hozzászólás megjelent, már reagáltam ugyanarra, különben is le van írva ugyanaz ott is, amiről én beszélek:
Egyébként nem csak az oldalfal az erősített, viszont ott duplán van jelen ez a réteg, ezért végülis ott tényleg jobban erősített.
-
polonic
félisten
225/45 R17 méretben Bridgestone lm005 vagy continental ts 870 téligumi?
-
Rick4
félisten
válasz
f4lcon
üzenetére
Persze hogy mások, azért örölök most a 205/55R17-es felnik- gumik helyére felrakott 225/40R19-es szettnek, ugyanis tökéletesen hozta azt, amit hiányoltam abból az autóból, amire felkerült.
Azzal nincs baj, hogy kinek mijön be fok paraméterből, senkinek se lesz ugyanolyan. De attól abban még maradhatunk, amit legelőször írtam, hogy az erősebb anyagú, XL-es gumi összességében hozza azt a tulajdonságot, hogy strapabíróbb lesz, azaz egy kátyút is könnyebben túlél, és nem fog annyira libegni vele az autó... És ez utóbbi más csak annyiből következik, hogy erősebb az oldalfal, tehát jobb a tartás. -
válasz
diegho
üzenetére
Érdekes mert nehezen elválasztható attól hogy az autó is más. Két gondom volt vele eddig. Az egyik hogy vizes sínen csúszkált, de ez ugye az egyik olyan rész ami minden más gumival is meglehet . A másik hogy kicsit könnyen kipörög érzésre nagy állóhelyes gyorsításnál (de itt ugye meg az előd egy allgrip automata scross volt, itt az allgrip azért segíthetett, a vicces hogy allgripet automatával árukapcsolás miatt vettem de néha hiányzik, ezen a rav4-en meg a "cablegate" miatt nem akartam). Ezeken kívül eddig elégedett vagyok. De ezért is vagyok kíváncsi a véleményedre. Te autód FWD vagy AWD?
-
nem akarlak meggyőzni, mert látom neked mások a prioritásaid (nagyon mások)
de: egy gumitól nem lesz az autó "billegősebb" mert a komfort nem csak nagy dolgokban mérhető, hanem apróban is, például a menetzaj vagy az apró rezgések csillapítása
remek példa: feleségem CX5-ösén lecseréltük a Toyo Proxes R46A-kat (gyári szerelés) 4 évszakos GoodYear Vector 4Seasons Gen3-ra
a Toyo-val ha átmentem egy százason, meg tudtam mondani, hogy fej vagy írás. a GoodYear-el meg azt se veszem észre, hogy ott volt egy százas... -
Zsombe
senior tag
Több hetes gondolkodás után meglett a kiválasztott, ma reggel fel is rakták. Ki találja ki a mintázat alapján melyik 4s lett a befutó nálam?
-
Ádám16
addikt
A6 C5 alá keresek 18"-as felnit.
Egy teliezüst Rotor nagyon modern hatású alatta? [bár ez nem teljesen ezüst]
Szerintetek melyik típus illik hozzá leginkább?
Árban (használt) 250-ig mennék el.
-
Rick4
félisten
válasz
f4lcon
üzenetére
Amelyik autó rugózása csak a gumi miatt annyit romlik, azt el kell adni.
Mit nevezünk amúgy komfortnak?
A hajós billegős, és a gokartosan rázós között van jópár fokozat, a levegős telós rendszer az egyetlen ami szinte teljesen el tudja választani a kabin rezgéseit a futóműtől, miközben a futómű nem úszik, nem libeg, tekercs vagy torziós rugó ennek a közelében sincs....
Nekem nem jön be a billegés, bólogatás, pláne a kanyarban oldalra billenés, még olyan áron sem, hogy kevesebbet érzek az útból, szóval én nem azt nevezem komfortosnak, viszont ugyanaz az autó gumicsere után csak ebben az egy paraméterben 25%-ot javult egyik oldalra, 3%-ot romlott a másik oldalra... -
Rick4
félisten
válasz
krypton
üzenetére
Én minden gumiból igyekszem a legerősebbet venni, 91H-s helyére simán mehet fel a 99Y is, az csak jó, hogy a gumi szerkezete erősebb. Most kerestem vissza, nálam az egyikre 95H helyett 98V XL került fel, teljesen jó, nem hogy rontott volna, még javított is a dolgokon, mert nem úszik vele a kocsi, nincs akkora billegés sem.
-
Khaosz55
addikt
Teszt alapján, hogy 7fok körüli váltás lényegében nedves körülményekre igaz. Száraz úton még 2 foknál is nyári legjobb fékezésben. Persze vatta új prémium gumikat tesztelnek.
Vizes úton fékezés. Annyi, hogy tesztben a coninál még a első generácsiós a All Season gumi volt fent.
Száraz úton fékezés:
-
diegho
nagyúr
Fent van a Michelin promóció is. Így kb ugyanannyiba kerül egy CC2, mint egy Vector3 vagy SF2.
225/60 R18-ban így alakulnak az árak:
Quatrac Pro+: 50k
SF2: 55k
Vector3: 56k
CC2: 63k - promó -
krypton
senior tag
Hát a gyári nem XL de az alap 93-as tehát 650kg míg a 205-ös alap kerék 91-es indexű, tehát 615kg. Ez most így 4 kerékkel 140kg diffi, nem tudom ez mennyire számíthat. Az autó tömege forgalmi szerint 1860 kg. Nagyon megpakolni nem szoktuk, évente 1-2 alkalom van hogy nyaralni/pihenni mennénk. Mellesleg a gyári 215 mellé az XL az 97-es index tehát 730kg!!
Pályán nyilvánvalóan nem használjuk ki a H nyújtotta 210 km/h sebességet, de még a T-s 190km/h sebességet sem, de azért előfordul hogy a forgalmi körülmények miatt a sebességhatárt túllépjük 5-10%-kal
.
Lehet csak én lihegem túl a témát.. -
krypton
senior tag
válasz
focvis
üzenetére
Ennek az autónak ami nekünk van az eredeti nyári szerelése 215/55 R16 93H, de én azt láttam hogy ehhez a mérethez ez a standard index páros, ilyen a legtöbb gumi. Érdemes akkor ebből a 205/55 R16-ból az XL-t azaz 94-es indexűt venni legalább H sebességgel? Mellesleg 1.6 Ti-VCT motor van benne, 125LE ha ez segíthet valamit, de szeretünk dinamikusabban menni, indulni vele.
-
gubabela
senior tag
Most, hogy hidegebb időket mondanak, felkerült végre a cc2. (215/55 r17 94V). Mentem vele kicsit próbálgattam, mondjuk nem mertem még nagyon amíg nincs bekopva, de szerintem barátok leszünk. Nem érzem nagyon hangosnak, kicsit morgósabb mint a conti nyári volt, de nem vészes, rosszabbra számítottam. Előtte a téli michelin alpin hangosabb volt.
-
tibbike01
addikt
Alsó kategórából melyik az, ami vehető téli 225/45/R17 gumiból?
-
Rick4
félisten
válasz
MC Pite
üzenetére
Mondom, nem tudom mérni, mert a kezdetek kezdetén se volt mérve, se fékút hossz, se szlalom sebesség, se más, de a közlekedési szituációk se adják vissza, romlott-e, és mennyit, ez ez kisteher, igaz a legerősebb 116 lovas verzió, meg megy is jól, jobban, mint sok más sima személyautó, még a futóműve is asszisztál ehhez, de mégsem úgy közlekedem vele, hogy mindig érezhetően határon járjak, amiből következne, hogy azt is lehetne érezni, a határ csökken, bármelyik paraméterben.
Viszont abból következően, hogy nem nagyon kopik, nálam is ugyanaz lesz, mint másoknál, előbb öregedne, mint kopna, így lehet tavasszal eladom, és jön egy új szett. Na majd akkor okosabb leszek, bár előre borítékolható, hogy az újabb egyben jobb is lesz.
-
MC Pite
veterán
Az emberek 90% nem tud olyan gyorsan kopó gumit venni, ami addigra kopik el, mire öregedne. Alsópolcosok 2-3 év alatt csikorognak, revülnek, de a fél éven át naptól védett prémiumok se mennek el 5-6 évnél többet. Mármint mennek, csak egyre rosszabbul, az 5 éves Primacy3 (5mm) már nedvesen vagy fehér aszfalton egyre kevésbé volt jó, az új P4 köröket ver rá.
Innentől én inkább eladom, mert nem biztonságos számomra. A 4S² két év után esett be ebbe a sávba.
Szinte biztos vagyok benne, hogy mikor azt mondod 3-4-7 év alatt nem romlott, hogy ez nem valós. Nem tudom elképzelni. Mind a tréningeken (évente) mind az utcákon vannak referenciáim a gumikra vonatkozólag, ehhez viszonyítok (+seggszenzor+fül). Eleinte az évekkel lineárisan romlik, majd amikortól azt mondom elöregedett, onnantól kb exponenciálisan.
-
diegho
nagyúr
Évi 30k-ra szerintetek milyen 4S gumit vegyek? A Quatrac a Leon-on 65k után is nagyon szép állapotban volt és még volt benne legalább 1 szezon. Most a Kuga azért nehezebb, de továbbra is kímélő módon használom.
3-4 szezont kihúzhat valami kevésbé kopó darab? -
Rick4
félisten
Nyilván minden teszt más, de ezért is írtam, úgy kell gumit választani, hogy addigra öregedjen meg, amire elkoptatod, mert bármelyik paraméter változik, cserélned kell a gumit, de ha túl tartósat vettél, a keményedés miatt kell cserélned, ha túl kopósat, idő előtt fogy el a profil.
Ezért is írtam, hogy minden vezetési technika, habitus, autó, és pénztérca más gumit igényel, nehéz olyat csinálni, hogy nekem ez jó, vedd azt te is....Én se tudom letesztelni a trany gumijait, mert újonnan nem teszteltem, de ahogy azzal közlekedek, még elég sokáig fogja bírni, nem nagyon akar 6mm-re se kopni, pedig benne lehet már vagy 50 ezer km.
-
arpivw81
tag
Sziasztok! Valakinek egy-két bevált webshop,ahol jó ár on pörögnek az abroncsok?
-
saen
veterán
válasz
yodamester10
üzenetére
Bennt van már az összefoglalóban egy pár hete

-
yodamester10
őstag
Ha valakit esetleg érdekel
[Best 10 All Season Tires for 2023/24 - Tested in the Dry, Wet and Snow!] -
Qru
MODERÁTOR
válasz
krypton
üzenetére
C-Max-ot meglehet pakolni, R16-ból XL-t vennék rá én is. Sebességindexből elég a H-s, ha szeretsz tartósan tempósan menni akkor V.
Hivatalosan nem lehet alacsonyabb sebességindexes gumid mint az autó végsebessége, kivéve téli (és téli minősítéssel is rendelkező 4S) gumi esetén, ott 1-el kisebb is megengedett.
-
Qru
MODERÁTOR
És van az a keményedési szint amikor már alig kopik a gumi de nagyon csúszik.
Az a teszt azért nem teljesen valós, mert csak az adott gumira él (ez tervezetten kopik), másrészt azok nem öreg gumik csak mesterségesen lekoptatták őket. De a valós életben hol koptatod le 1-2 év alatt ilyen szintre? 3-4-5 évesen meg már nem lesz ilyen kicsi a különbség...
-
válasz
krypton
üzenetére
Hatalmas mázlid van, engedélyezett a 205/55R16. Ha biztosra akarsz menni, vegyél XL-est belőle, a nyári legyen V-s (nem tudom milyen motorral szerelt, nagyon esetleg a H is jó lesz, de ha tudod, milyennel szerelték gyárilag, akkor ez egyértelmű lesz).
Téli is XL, sebességindex minimum T. -
krypton
senior tag
Sziasztok,
Megint visszatérnék! Esküszöm, de tényleg nem találtam meg a kezelésiben hogy mi a javasolt súly és sebességindex, csak hogy ha lánccal használod akkor mi az ajánlás. Belinkeltem ide az online verziót. Mi a javaslat, a 91T vagy H elég lesz gondolom (205/55R16 standard)
-
Rick4
félisten
Az idő csak egy dolog, a tulajdonságvesztés szerintem az évek elteltével épp a mérhetőség határán van, azaz nem jelentős, csak hozzáadódik a kopás is. A Transit connected 16- os Conti gumik vannak, amiket 20- ban vettem újonnan, most is ugyanazt tudják, mint 3 éve, pedig már 7 évesek, a picassora 19-es téli contik kerülnek fel most is, amik kb 7mm-esek, de az eltelt 4 év az égvilágon semmit se rontott az allapotukon. A többi gumim is valahogy nem öregszik mérhető, érezhető formában. Se repedezés, se romló tulajdonságok nincsenek, meg akkor sem érzek eltérést,.mikor az első hidegek kezdetével mindig resztelgetem, milyen a technika a csúszós úton.
Pont erre volt ellenpélda, amit a múltkor tettem be, az igazság a kopott gumiról vagy valami hasonló nevű Totalcar cikk, ahol ennek szöges ellentétét tudták produkálni tesztkörülmények között... Még az összefoglalóban is benne van. Ez az állítás inkább csak bizonyos gyártmányú gumikra igaz, és vagy kevés km sok év alatt, vagy rossz használat, de a megfelelő gumiválasztás az alapján történik, hogy ne öregedjen el, mire elkopna, és ne kopjon el, mire elöregedne, tapadjon, de ne kopjon, olcsó is legyen, még sokat is birjon, szóval mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt.
Új hozzászólás Aktív témák
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4530, 100% Akkumulátor
- Samsung Galaxy S22 Ultra 512GB,Használt,Adatkabel,12 hónap garanciával
- 27%! LG 86UR76006LC (86") UHD (Active HDR, 60 Hz, Smart TV)
- Asus BTF White GAMING PC! 7800X3D / RTX 5070 Ti / B850 / 32GB 6000MHz / 2TB NVMe / 850w Gold!
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Végre eloszlatja az XL gumikkal kapcsolatos tévhiedelmeket. Az összefoglalóban benn van?

Várom a savazásokat hogyan lehettem ekkora idióta. Amúgy eddigi benyomás nagyon jó (csak 60km száraz és nedves aszfalton).

Száraz úton fékezés: