- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Tonnara di Scopello
- crok: Android ADB, TWRP, ROM, GApps, MicroG, Shizuku, APK és egyéb segédeszközök
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
-
LOGOUT
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
den89
tag
Persze ez egyértelmű, ennél sokkal rosszabb/hűvösebb időben is jártam nyárival. Na mindegy, meg is válaszoltam amúgy magamnak a kérdést, cserélek jövő héten. De lehet még a héten, ha a gumis tud fogadni. Én általában március 15-ig le szoktam cserélni, de volt többször is, hogy már így március elején.
-
cOxeR
Ármester
Én nagyon libikókázok, mert az esetek többségében nem érdekel a fogyasztás, inkább legyen széles a gumi és stabil, illetve nézzen jól ki a felni, de azért néha számít. Illetve itt 20"-ban durva árak röpködnek. Másik ami miatt bennem van a kisördög, hogy a mostani gyári és a kiszemelt között súlyban is sok a különbség (6-7kg egy-egy felni esetén), illetve kétszéles felni mivolta miatt hátul megkapnám a stabilitást, amit azért néha érzek, hogy kellene még, 1J-vel szélesebb és ET-ben is van eltérés, így jobban kijön a sárvédő ívhez.
Viszont mikor meg 2e eur feletti összeg repked annyira nem vagyok lelkes (25 év végi gyártású gumi van rajta), pláne, hogy az előbb láttam egy leharcolt eladó példányt (700 euró volt az 1 db felni).
Mondjuk ez a felni ritka, itthon nem is láttam eladót, és kint is gumival együtt inkább 3200 euró körül mennek, nem 2e körül. Vásárlói piaca viszont szűk... mert elektromos esetén a nagy többség megy a kisebb/kerskenyebb kerekek fele, hogy nagy legyen a hatótáv.
Persze ha eladom majd az autót, kettő szett ritka felnim lesz hozzá, ami ha szépek maradnak, akkor sokat érnek. -
outsiders
aktív tag
Felnire szerelt gumit elcserélgetem én évente 2x, nem egy nagy történet. Tudom, hogy nem nagy szám a gyári Yokohama, elhasználom inkább és majd utána jöhet a négyévszakozás, 8 éve az volt már minden autómon. A Kumhót meg is rendeltem, új lemezfelnit Hungarogumitól 70ért a négyet mellé. 150k volt a kettő plusz majd a szerelés, szerintem nem rossz deal
Qru: bejelentkezem majd, várható a zaj- és rezgéscsillapítási móka is majd nyár elején, úgysem fogok bírni a véremmel és süketszobát gyártok ebből is amennyire lehet
-
outsiders
aktív tag
Neeem. Gyári szett nyárigumis alufelnit meg a télit is 5-6 évig használjuk, utána a téli szettet lemezfelnistől eladom, nyári gumit ledobom az aluról és kap a 16osra egy négyévszakost. Másfél éve amikor vettem a saját kocsim ott egyből négyévszakosra váltottam (Conti AS2), de a gyári szerelésű új gumit áron alul sikerült csak több hét után eladni (225/45 r17). Jelen esetben az elcseszett és nagyon ritka 185/55 r16 méretben még tovább hirdetgethetném a nyárigumit
Négyévszakost én kb 4 évente cseréltem eddig, utána már érezhetően vesztett a képességeiből a korábbi városi autón (e12-es Corolla) még kevés futás mellett is.t1 és Qru: Köszi a tippeket, kínait nem szívesen veszek rá, a Kumhóval szemeztem már, ezek szerint nem rossz vétel, köszönöm! Ő lett a befutó gépsárkány: [link]
-
czanga
őstag
Itteni ajánlás alapját vettük anno mi és és barátomék is a fentebb említett 2 négy évszakos szettet. Szóval értem, hogy mit szeretnél mondani, csak akkor ne ajánlgassuk már a topicban, ha a valóság igencsak más...
Vettem volna anno 4s gumiból Continental-t is, ha azt ajánlották volna. Jelenleg épp azon gondolkodom, hogy a új téli szettnek kinézett Kumho WP52+ (idei, friss fejlesztés) helyett Conti Wintercontact 860 lesz.
-
-
Ja erről jut eszembe még hogy conti gumiban nem csalódtam, az scrosson lévő gumi ez a conti eco contact volt és nagyon gyenge. De felmentést kap, mert szerintem minden gyárilag jövő gumi egy kalap végtermék a co2 kvóta miatt...
Qru: akkor ez nem jó hír, akkor inkább GY efficientgrip perforamnce 2?
-
LK
addikt
Most volt egy baleset, ahol egy régi suzuki swiften még a
2024 éves gumija volt fent
[link] (b+)
Kollégámnak a gumisa azt mondta neki a 10 éves szezon gumira, hogy még egy szezont elfut

tboldi: ez legális?
váltóméret esetében is meghúzhatják műszakin a kocsit? Régi kocsimon váltóméret volt és nem szóltak érte 10 évig. -
Én is 2017 óta négy évszakost használok mindkét autóra. Ha igazat lenne amit mond 2 évente cserélnék, de inkább 3 vagy 4 az (mondjuk kb a legjobbat veszem amit tudok). De 2 évvel is megérné amennyire drága a csere már a fővárosban. Rav4 20 ezer, feleség autó 12 ezer felett fut évente... Sajna bőven.
-
Audience
aktív tag
Én azt tapasztalom, hogy ha egy kereskedőnél beragad előbb azt fogja eladni, vagy beteszi egy-egy darabként az új gyártás közé hátha nem reklamálnak. De ha veszel 2024-es gumit a 2025-ös szezonra az szerintem teljesen rendben van ezért nézném az akciókat, kiárusításokat.
-
No.01
addikt
Nem, lattam amikro leszedtek. Meg az szerintem lenyegesen hamarabb lekopott volna.
Az is lehet, h belementem valamibe, de ha ugy volt akkor meg a felszerelest kovetoen azonnal. Lehet ott a gumisnal.
A bekoptatas egyebkent is szukseges. Anno a Falkennel is volt hasonlo, igaz az bekoptatas utan sem hozta azt amit vartam/remeltem... -
Qru
MODERÁTOR
-
den89
tag
No.01: Bocs, az első mondatom szabonagyurnak szólt.
saen:
Azért ezzel vitatkoznék, hogy egyenes úton alig fog kopni, főleg nyáron az 40-50 fokos aszfalton 130-140-el. Alapvetően megadnak egy kb. futásteljesítményt a gyártók, átlagban 40-50k km körül van. Induljunk ki ebből, még ha vannak is ellenpéldák. A teszteket meg természetesen mindig zsír új gumikkal végzik el. Arra már nem nagyon van teszt, hogy mondjuk 20-30k után mit tud. De persze igaz ez a nyári és téli gumi tesztekre is.Ne essék félreértés, én is támogatom a 4 évszakos megoldást, csak úgy gondolom, hogy nem minden körülmények között ajánlott. A 2. autónkon nekünk is az van. GY Gen3, évi 5k km, előbb fog elöregedni/megkeményedni, mint hogy elkoptatnánk (tudjuk nélkülözni az autót, ha nagy hó van, stb). Egyébként nagy elégedettséggel használjuk, fatert is rábeszéltem az évi 6-8k km-ével. Sőt, akivel szóba jön, annak második autóra, illetve akár elsőre is 10k km-ig ajánlom. Családi autónkon is gondolkodom majd előbb-utóbb az évi 10-12k km futással. De azért erre még egy darabig valószínűleg nem szánom rá magam a 2 kisgyerekkel, ezt az autót minden időjárási körülmények között kell használnunk.
Azért az még odébb van, hogy kiszorítaná a 4 évszakos a szezongumikat. Már csak a gumisok miatt is, mert szeretik tőle elriasztani az embereket. Vajon miért... Meg mondjuk ADAC teszt alapján van 5-6 db 4 évszakos gumi, ami viszonylag jól teljesít, a többi futottak még kategória, már újonnan is, na azok vajon mit tudnak 20-30 k km után...
-
-
niof
veterán
Mondjuk inkább jellemző manapság a latyakos tél errefelé, és olyan betyáros hideg sem volt mostanában (-20 mondjuk).
BaLee
Igen, ezt abban a cikkben is írták, amit említettem, hogy ezek is nagyon sokat fejlődtek az évek alatt. Ezért is jöttem kérdezni, mert apámat hiába kérdezem, szerinte jó ez, és bár nem volt negatív tapasztalatom, de szerintem sem optimális. -
niof
veterán
&Qru
Köszönöm mindkettőtöknek.
Igazából ezt az autót, így ahogy van "örököltem", apám használta így, ő meg még kevesebbet járt vele, heti talán 50-100km-t ment. Aztán vettünk egy Aygo-t, és arra van téli/nyári csereszett, így annál ez nem probléma. Idáig nem tapasztaltam semmi negatívumot a használat során, de valószínűsítem, hogy a táv/sebesség/vezetési stílusom miatt.
De ha azt mondjátok, jobban járok egy 4 évszakos szettel, elhiszem. -
kenguru99
senior tag
-
Fishor
senior tag
Szia!
Igen kb. annyit megyek. Én is ezért vettem négyévszakost, hogy így se koptatom le és kevésbé fáj hamarabb cserélni az öregedés miatt. Első évben tetszett a Nexen, főleg a 9 éves gumik után felrakva. Csak ez a 3 év után szitálás elvette tőle s kedvem, főleg a múltkori kanyarban majdnem keresztbe állás. Meg 2 esben is egy intenzív gyorsulásnál szitál az Ignis. De ha ez csak a kor miatt volt akkor nem nézek másik után, bár 4-5 évre terveztem a gumit. Hankookkal nincs jó tapasztalat a családban. Téli olyan van másik autón, de az is folyton kapar. Ha már megspórolok a téli nyári garnitúrát, mondjuk nem sajnálom annyira a jobb gumi sem a pénzt, ha megéri. Szóval nem vagyok biztos a Nexen ben, de nem tudom melyik lenne jobb ár értékben.
-
Rick4
félisten
Ez simán lehet a gumi gyártási hibája, pontosabban a rossz minősége, mivel ez elég durva része a dolgoknak, de nyilván nem minden guminál jelentkezik ugyanaz, ettől még nagyon nem teszel jót a gumival, pláne saját magaddal nem. Nyilván gumi és szerencse kérdése is, megtörténik-e, d eha egyszer baj lesz, és durrdefektet kapsz, az lesz a legkisebb problémád, hogy a szétszakadó gumi kicsit átrendezi a dobbetétet meg a sárvédőt, ha elől történik, még beleverhet ilyen- olyan hűtőbe, csövezésbe, akár lámpába, lökösbe is. Ha meg tudod fogni, és nem mész le az útról, árok, fa, korlát sincs, megúsztad, de nem túl jó az arány, túl hirtelen történik minden, és rendszerint nincs hely szlalomozni...
Mondjuk egy utolsó szezont futott 4mm-es télit én is inkább lejárnék április- május- júniusban ahelyett, hogy levegyem, ott már nincs meg az a hajlékony lamella rész, ami igazán nagy gondot tud okozni, de teli nyárban nem szívesen hagynám fent. -
tboldi
nagyúr
-
Qru
MODERÁTOR
ASC-el az a baj(om), hogy nagyon középre van súlyozva a tudása. Erre rájött a Conti is azért mennek más irányba az ASC2-vel. Se szárazon se vízen nem jó igazán, se nyáron sem pedig télen. Nekem van egy garázsdíszem amit jellemzően nyáron használok arra ment a nyárias CC. A másik a boltba menős, azon télies Quatrac5 van, mert azzal megyek akkor (is) ha rossz idő van.
-
Pingvin1985
tag
Úgy gondoltam, hogy ha már nem akarok külön téli, nyári gumit venni, akkor legalább 4 évszakosból minőségit szerzek be. Persze ez igy nem olcsó, pl.: Barum, Kleber valamivel költséghatékonyabb lenne. A régi autón volt külön 2 garnitúra, de arra középkategóriát vásároltam.
Igazából annyi dilemmám van, hogy valami új típust vegyek, amivel még nincs hosszútávú tapasztalat, vagy olyat, ami már 2-3 éve a piacon van, és van róla vélemény.
Valamiért a Bridgestone Turanza All Season 6 szimpatikus. -
Rick4
félisten
Megnéztem már jópárszor, minden teszt minden méret, mindig máshoz viszonyítva másik eredményt fog hozni, de rövidebb féktáv nem lesz, eben azért megegyezhetünk, gondolom... Na ha ott csak 1 méter van, és azon az 1m-en autó, zebrán átsétóló óvodás csoport van, akkor baj van.
Tehát ezzel az erővel vehetek kb egy szett 4s áráért majnem két szett közepes télit és közepes nyárit, és akkor egy egy szett fél évet megy, fél távot kopik.
Oké, nem kopik el, mire elöregszik, ez is érv, de erre ott van az, hog ykevésbé kopottam, de még nem öregen eladom, veszem az újat.MC Pite: Eddig lett volna rosszabb csak, aztán hogy ezen a télen lesz-e hetekig 20 centis hó, jég, még egyelőre nem tudjuk. A te érvelésed 20 centis hó nélkül se menti meg a budai hegyekben élőt, aki reggel 6-kor jön le a városba, de azt se, aki északra, keletre, vagy nyugatra menne síelni, meg az se biztos, hogy mindig úgy lesz, ahogy az előző télen volt, szóval erre térjünk majd vissza májusban. És akkor is ott van az az egyetlen méter..
-
Rick4
félisten
Az idő nagy részében nem jobb, csak annak aki tavaszias napsütésben pályázik.
Aki reggel 7-kor elmegy a melóba a taknyos úton +2°C-ban, majd este 5-kor hazamegy 5°C-ban a taknyos úton, néha esőben, hószállingózásban, annak nem jobb. Őt nem érdekli, hogy napközben 12°C-os a levegő, áll az autó.
Akkor jobb a négyévszakos, amikor télen sáraz az idő, süt a nap, mégis 15°C fölé megy a hőmérséklet, és az út anyaga még ennél is melegebb.
Volt olyna, hogy febráárban 20°C volt, és pólóban sétáltunk, de nem minden nap volt ilyen...
Gondolom te se tudod, hogy november1-től március 15-ig mennyi nap lesz ilyen vagy olyan... -
tibbike01
addikt
Én megtaláltam az új Conti gumit a méretemben. Csak 76ezer ft/db

-
T0mBd1gg3R
veterán
Jó hát akkor megpróbálom a 2 jobbat eladni a másik kettő meg ezek szerint kuka, bár a pótkerekem szerintem régebbi, arra még jó lesz.
Négyévszakodban mi az ami jó de megfizethető? 2 méret jöhet szóba nálam (tudom hogy nem váltó de mind2 gyári mérete): 205/50 R17 van most de hátha puhább lenne a 225/50 R17. Elgondolkodtam még, hgoy télre veszek egy 16 lemezfelnit, szerintem lenne egy különleges puritán terepes kinézete az Alltracken, az csak pótkerékméret, de biztos felmegy és talán a legpuhább: 215/55 R16. De az sem olcsóbb, sajnos mindegyik méretem sokkal drágább mint egy 205/55 R16 vagy 225/45 R17 -
Ez az új jazz? Rémlik valami hogy amikor néztem nagyon szűk volt a 4 évszakos gumi kínálat hozzá. Crosstar verzió még rosszabb, valamennyire ismert Falken aztán semmi. Csak azért figyeltem fel rá hogy milyen drága amit írsz, feleségem jazzén jóval olcsóbb volt (de abban a méretben könnyű, az egy 2018as jazz)
-
mycso
veterán
Jajj de jó.
Pont ma keresgéltem teszteket, mert az idén 5. éves Sava eskimo téliket lehet le kellene cserélnem. (amúgy is hangosak és idegesít, zavar)Bár, ahogy nézem ugyan az a szitu, mint a régebbi tesztekben...Bridgestone LM005/Michelin Alpin5, vagy olcsóbban Hankook evo3.
Illetve nekem az előző autón 225/45R18-ban a Kléber krisalp HP3 nagyon bejött, még azon agyalok.
Most 245/45R18 kellene. -
Rick4
félisten
Nyilván ez is érthető, én nyáron nyárival, télen télivel járok, és szerintem még ülni se ültem négyévszakos gumis kocsiban, nem hogy vezettem volna, ezért kíváncsiskodok..
Vettem egy conti conticontact szettet pár éve, de ahogy megjött, és láttam, milyen a futófelület, nem akartam vele nyáron pályázni, úgyhogy el is adtam gyorsan. Akkor simán 35-36°C-ok voltak napközben, az meg full téli minta volt...
Szóval az itthoni téli körülményekre lehet jó, de nyáron a 65°os aszfalton?
-
Rick4
félisten
Egyetlen nap nem volt a két év alatt amikor érdemben szükség volt a téligumira.
Ha te télen megteheted, hogy minden nap 10-kor indulsz, és délután 3-kor hazaérsz, akkor még akár 0°C körül is megoldhattad mert a nap melegíti az út felületét.
De akkor még nem volt neves, lehűlt úttest, gondolom neked se volt vészfékezés, ahol számított volna akár csak fél méter is, hogy csúszik a kocsi, és telibeversz valakit, vagy megállsz 5 centivel előtte. Én ettől f0s0k. Nem is az, hogy én ülök a kocsiban, hanem az asszony. Nem is az, hogy árokba megy, hanem hogy emiatt elcsap valakit, aztán állhat bíróság elé... Nem betegesen menekülök az ilyen szituk elől, csak szimplán igyekszem kerülni őket.A teszteket én is nézem, és ugyan most még minden autóra ott a téligumi, amik 2-3 évesek max, de 1-2 év, és megint vennem kell valamit. Én van, hogy 1000km-t megyek egy nap, van hogy külföldre, hegyes vidékre is mennem kell, amúgysem vagyok az, aki bármennyi kockázatot is akarna vállalni egy vészfék esetében, szóval egyelőre várom, hogy szembejöjjön valami teszt, ahol tényleg látni, az esetek 99.9%-ban egy négyévszakos köszöni szépen, jól elvan, de ha este mész, amikor lehűl a levegő lecsapódik a pára, az már nem tűnik annyira biztosnak télivel sem, nem hogy négyévszakossal. És mindig kérdés, van-e értelme rizikózni mondjuk 3 évre 150 ezer forint előnyért.
-
Rick4
félisten
Ha négyévszakost vettél, épp vehettél volna belőle télit is, szóval ez nem öreg vs fiatal, új vs kopott kérdés...
Viszont amíg egy négyévszakos 6.6mm-rel jön ki, a téli meg 8mm-rel, a kérdés nagyjából el is dőlt, ha csak ugyanannyi km-t megy mindkettő, de télen jobb értékekekt hoz a téli, már nyer az ember vele, nyáron meg nem kunszt elközlekedni majdhogynem bármilyen gumival.
Én is néztem a teszteket, a téli hidegben, hóban, jégen a téli a jobb. néztem nyári teszteket, a nyári melegben a nyári a jobb.
Engem nem az érdekel, hogy mennyit fogyaszt a kocsi vele, meg hogy kopik, kizárólag a fékezési értékek fontosak, ugyanis bármikor el tudok menni 500 km-t anélkül, hogy erőset kellene fékeznem, ez vezetési stílus kérdése, de ha elém ugrik egy állat, kihajt egy autó, bele kell állni, és ott nem hogy 4 méter, fél méter is rengeteget számít.
Nem azt mondom, hogy más ne vegyen négyévszakosat, mindenki azt csinál a saját énzével amit akar, de én nem lettem meggyőzve, pedig eskü, az elmúlt hónapokban 20-30 órát is töltöttem azzal, hogy ezekre keresgéltem, és próbáltam a logikus érvet megtalálni, de nem sikerült!
Oké, nem mész gumishoz, spórolsz, tiszta ügy, d eha történik valami, egy 500 ezer forintos autóban is lesz 300K-s kár, egy drágábban még több. Elém szaladt már nyúl nagy autóval, ahol le kellett a kocsi elejét mosnom, és kis autóval is, ahol fejjel beverte az első lökös szélénél a hűtő sarkát, és vitte a hűtősort, lököst, tréler 80km-re, 3 napig futkorászás, stb stb, szóval nekem 200K állhat egész nyáron a téli szettben, ősszel az kerül fel, és a nyári megy a garázsba.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Szélvészként hasít a Kingston nem gyenge kapacitású SSD-je
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Eladhatatlannak ítélt CPU-k eladásával javult az Intel node-ok kihozatala
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Formula-1
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sorozatok
- Linux Mint
- LEGO klub
- További aktív témák...
- Új Garmin Approach S50 arany cream (felbontott) 2 év garancia
- SZUPER Akcióban Új Bontatlan Dyson V15 Origin 3 év gyártói garanciával Azonnal Átvehető
- NOLAN N91 EVO Louis Special bukósisak N-COM B601S kihangosítóval
- Nuki Smart Lock Pro 4 garanciás, dobozos, hibátlan
- HomeAssistant Center - spórolj pénzt automatizálással!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 256GB Black-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3626, 100% Akkumulátor
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 9000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11G I 8-16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Lenovo X13 Yoga 2in1 Thinkpad G2 LTE WUXGA i5-1145G7 16GB 256GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 11 i7 / 32GB / Garancia 2026.11.19
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Nekem is az van. Meg is padkáztam kicsit már és sokkal kevésbé fáj mint ha az alut huúztam volna meg.