- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Pajac: PassMark - Lenovo ThinkCentre M83 i3-4130 HD 4400
- Parci: Ég veled, KEndre! :(
- sziku69: Szólánc.
- moha bácsi: VIII. Viharsarki Hobbi Elektronika Találkozó Békéscsaba 2025.06.14. szombat
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
-
LOGOUT
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
saen
veterán
válasz
krypton #66712 üzenetére
Vizes talajon hidegben, főleg ha van jég is akkor már nem ajánlott a nyári. Ha mindenképp menned kell és nyugodt akarsz lenni, cseréld le nyugodtan, ha jól láttam megvan mindened hozzá. Ha száraz az idő, akkor viszont nincs jelentősége, olyankor a nyári is vállalható.
-
deny330
senior tag
válasz
krypton #66343 üzenetére
Pénteken viszem ellenőriztetni a felniket + gumikat, ha minden ok akkor péntek/szombaton feldobom én is a nyárit. Vasárnapra ír egy kis mínuszt reggelre, de ha hó nem fog esni, szerintem nem lesz gáz. Riogattak ismerősök azzal, hogy már nem egyszer volt rá példa, hogy áprilisban/márciusban esett a hó, de ha csak nem 1 egész hétre üt be a ménykű', akkor nem érdekel. Az a pár nap amíg meg elolvad a hó addig tudom hanyagolni a kocsit.
-
válasz
krypton #66343 üzenetére
Ha külön felnin van és magadnak cseréled, akkor érdemes lehet. (Az időjárás előrejelzés kb 2 hétre előre nagyjából megbízható, utána tapasztati úton / nagy modellek alapján készül. Áprilisban is simán jöhet hó 1-2 napra.)
Én egyik - nélkülözhető - autón valószínűleg lecserélem a napokban, a másikon hagyom még pár hétig a téli garnitúrát, azzal bármikor el kell tudnom indulni akár hosszabb útra is.
-
den89
tag
válasz
krypton #66343 üzenetére
Én tavaly is lecseréltem már március elején, szerintem kb az elsők között lehettem a gumisnál. Általában március 15-ig lecserélem. Semmi gondom nem származott eddig belőle. Egy jó állapotú nyári gumival kisebb fagyokban sem lesz gondod, ha ésszel vezetsz. 4-5 fok felett vagy pl. esőben még sok esetben jobb is, de legalábbis nem rosszabb, mint a téli.
Idén csak azért várok ki még pár hetet, mert 3 hete rakattam fel az új autóra a téli gumikat. -
szabonagyur
félisten
válasz
krypton #65761 üzenetére
Egy sima 14"-s felni ami esélyesen pár modellel kompatibilis még pluszban.
Nem is egy szép vagy ritka darab szerintem, értéket nem tulajdonítok neki.
Ez nem az a kategória már szerintem amire bárki is külön felni szettet keres, van belőle töménytelen mennyiség.
Pár éve 4 db majdnem új lemez felni nem tudtam eladni csak apróért úgy, hogy egy mai napig nagy példányszámban futó Honda Jazz GD-re is jó volt.
-
válasz
krypton #64835 üzenetére
Szia!
16"-os VW-ra való strukturált lemezfelnivel, sima lemezfelnivel és alufelnivel volt már dolgom, azokról tudok nyilatkozni, de nem mázsáltam le őket.
Érzésre nehezebb a struktúr a sima lemeznél, a küllői meglehetősen vastag lemezből készültek. Ugyanakkor nem nehezebb egy gyári alufelninél. Sorrend kb. lemez < struktúr < gyári alu.Ha a legkönnyebbet szeretnéd, keress kovácsoltat ("forged") vagy az annál picit nehezebb "flow formed" kereket.
(Utóbbira nem ismerem a pontos magyar kifejezést, kb. henger kovácsolt lehet (?), egy kiöntött kerékformát görgők közt kinyújtanak, tágítanak [link] .) -
BaLee
addikt
válasz
krypton #61468 üzenetére
Ezt így szerintem senki nem fogja tudni megmondani. Tavaly ősszel téligumira volt promóció, ha akar a Hankook promóciózni akkor az szerintem április közepéig kiderül.
Tavasszal nyári gumira váltásnál meg ősszel téli gumira váltásnál szoktak akciózni a gyártók. A többi időszak eléggé holtidő.
-
Zsombe
senior tag
válasz
krypton #61177 üzenetére
Nekem csak rossz tapasztalatom volt a Falkennel. Gyárilag szerelt Ziex ze914 nem épp a tapadásáról volt híres: már nedves úton sem volt stabil, vizes aszfalton pedig érezhetően megnőzz a féktávolsága és az irányíthatósággal is voltak gondok.
Eco gumihoz képest pedig nem is volt kifejezetten halk és a Bridgestone Potenza Sporthoz képest alig fogyasztott kevesebbet. -
-
-
rbalint88
addikt
válasz
krypton #59897 üzenetére
Sokan emiatt a dilemma miatt is valtanak negyevszakosra, nincs extra koltseg vele. Ha ez nem opcio, vagy a futasteljesitmeny indokolja, akkor persze marad a ket szett. Amig nem voltak eleg jok a 4s gumik, addig nekem volt alu+alu, alu+acel es acel+acel verzio is, szerintem nem kell felni az alutol telre sem. Lehetoleg ne diamond cut es poliros felni keruljon fel telre, illetve van aminek van teli minositese, azok jobban birjak a sozast.
-
-
válasz
krypton #59206 üzenetére
Szuper!
Mindent feltehetsz amit a típusbizonyítványa enged, azaz:
- 205/55R16-ot és 215/55R16-ot,
- ezen belül minimum H sebességindexűt, ill. téliből minimum Q-t,
- valamint elég rá a min. 91-es terhelési index.[full stop = itt a vége]
Privát vélemény: minek tennél fel drágább 205/60R16-ot a konfekcióméret 205/55R16 helyett, ami ráadásul nem engedélyezett? A Ford leírta, hogy mit enged, ne akarj eltérni. Tippre ezeket használja a Ford általánosságban, ebből szerződtek le a gyártókkal x mennyiségre. Nem érdekli őket a 205/60
, nem akarnak foglalkozni vele.
-
-
válasz
krypton #58870 üzenetére
1. A H-t már megdumáltuk, mások is hasonlóképpen gondolták itt. [pipa]
2. Téliben lehet egy kategóriával gyengébb, azaz T-s, ez is ki lett vesézve. [pipa]
3. Súlyindex. Itt nem akarunk dűlőre jutni.
szvsz:
- minimális az árkülönbség - ha van egyáltalán - a sima (91) és az XL (94) között;
- ha gyárilag 93-assal jött, én nem javaslom senkinek, hogy 91-est tegyen rá (magamnak 99%, hogy min. 93-ast tennék rá);
- ha a kocsmában kérdeznél meg, lehet, azt mondanám, hogy oké, jó lesz a 91-es is, mert a gyártók biztosan túlbiztosítanak valamennyire;
- nem hiszem, hogy érezhetően jobban ráz egy per-55-ös gumi ha XL-es, mint a sima kivitel;
- a Ford Petrányi alkatrészese a legolcsóbb összeállításra ment rá;
- A wheel-size.com pedig nem csalhatatlan (nem mintha én akkora ész lennék).Szerk. Tartom, hogy nagy mákod van amiért mehet rá a konfekcióméret 205/55R16, úgy hogy ne garaskodj!
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
krypton #58870 üzenetére
Ha van a guminak téli minősítése akkor lehet 1-el rosszabb a gyári sebességindexnél. Szóval téliből szabályos esetben a T-s feltételezve, hogy H-s a gyári valóban. Bár a H-tól az eggyel kisebb az U-s de azt nem gyártják mert túl kicsi a difi sebességben, nem éri meg a gyártónak ennyi félét gyártásban tartani.
De mivel nincs jelölve gyárilag (gondolom pont azért mert célországtól függő és nem csinálnak többféle matricát hozzá), igazából senki sem fog belekötni a T indexesbe akármi van.
-
Rick4
félisten
válasz
krypton #58831 üzenetére
Én minden gumiból igyekszem a legerősebbet venni, 91H-s helyére simán mehet fel a 99Y is, az csak jó, hogy a gumi szerkezete erősebb. Most kerestem vissza, nálam az egyikre 95H helyett 98V XL került fel, teljesen jó, nem hogy rontott volna, még javított is a dolgokon, mert nem úszik vele a kocsi, nincs akkora billegés sem.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
krypton #58803 üzenetére
C-Max-ot meglehet pakolni, R16-ból XL-t vennék rá én is. Sebességindexből elég a H-s, ha szeretsz tartósan tempósan menni akkor V.
Hivatalosan nem lehet alacsonyabb sebességindexes gumid mint az autó végsebessége, kivéve téli (és téli minősítéssel is rendelkező 4S) gumi esetén, ott 1-el kisebb is megengedett.
-
válasz
krypton #58803 üzenetére
Hatalmas mázlid van, engedélyezett a 205/55R16. Ha biztosra akarsz menni, vegyél XL-est belőle, a nyári legyen V-s (nem tudom milyen motorral szerelt, nagyon esetleg a H is jó lesz, de ha tudod, milyennel szerelték gyárilag, akkor ez egyértelmű lesz).
Téli is XL, sebességindex minimum T. -
Dare2Live
félisten
válasz
krypton #58782 üzenetére
"az gyakorlatilag, száraz és nedves úton még valamennyire jobb is lesz mint a téli, havas körülmények között meg nagyjából ugyan azt fogja tudni, jól látom?"
havas/jeges körülmények közt egy CC2 olyan mint egy közepes jobb féle téli. Szárazon, nedvesen egyértelműen jobb a CC2 mint a téliek sokszor sokkal jobb.
Vki leírta korábban, hogy MOon az ideális kombó nyárra: nyári prémium, télre meg egy CC2. Aki sokat havazik mert ausztria annak meg kell a téli.
-
saen
veterán
válasz
krypton #58782 üzenetére
Jégen minden gumi csúszik, a legjobb téligumi is. Lehet menni hóban is 4 évszakossal, nem kell letenni. Persze óvatosság nem árt durva körülmények esetén, de ez szerintem a télire is igaz. Ott a kiszámíthatatlanság a veszélyes, pl egyszer csak jég van a hó alatt, akkor meg kb mindegy mi van fennt.
Az a Michelin gumi meg megnyert pár tesztet, biztosan nem rossz választás. Biztonság meg akkor is fontos ha csak Te vezetsz, nem kell ehhez utas. Viszont egy normális állapotban lévő 4 évszakos gumival ha normálisan vezetsz, nem lesz gondod egész évben. -
saen
veterán
válasz
krypton #58778 üzenetére
Alapvetően egy felsőkategóriás 4 évszakos gumi téli körülmények között kb egy átlagos téliguminak felel meg. A felsőkategóriás télik meg fogják verni a tényleges téli körülményekben, de a különbség nem túl nagy. Teljes értékű téliguminak számítanak, nem kell félni tőle. Emellett hazánk időjárása már nem igazán télies, így a téli gumi nagyon ritkán előnyös a 4 évszakossal szemben, max néhány nap egy évben. Hányszor van itthon kemény hideg, mondjuk -10 fok környéke? Hányszor van itthon érdemi hó? A tél nagy része nálunk ez a 0-8 fok között pörög, ilyen időben jobb lesz a négy évszakos, ha meg bejön a meleg, mert ilyen is van, akár 15 fok vagy felette, akkor meg főleg.
Ha hátrányt keresel mindenáron akkor a nyári 35-40 fokos, tényleg kemény nyarak nagyobb kihívás elé állítják ezeket a gumikat jellemzően, mint a tél.
Összefoglalóban vannak most friss tesztek, négy évszakos mellett is van téli/nyári referenciának és a téli tesztben is van 4 évszakos, szintén referenciának. Konkrét mérések, adatok, nézegesd meg őket.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
krypton #58778 üzenetére
Az atmeneti idoben (nincs kemeny minusz) sokkal jobban tapad a 4S. Hoban es jegen nyilvan a teli jobb. Azt vedd szamitasba, hogy mennyit autozol igazi telies korulmenyek kozott es ha nem sokat 4S, akkor ha esetleg leesik 1.5 meter ho akkor nem gond ha nem indulsz utnak vele.
-
krypton
senior tag
válasz
krypton #58674 üzenetére
Sziasztok,
Mióta felmerült nálam a téma követem egy kicsit a topikot és látom, hogy kicsit elavult lehetek gondolkodásban (télen téli, nyáron nyári gumit kell használni). Azt hiszem kapizsgálom a dolgot, de segítenétek és leírnátok hogy mik az előnyei és hátrányai annak ha négyévszakos gumit használok télen?
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
krypton #58681 üzenetére
Inkább a vízrefelfutásban lesz jobb a keskenyebb meg a hóban. Van némi előnye és a 205-ös méret jóval olcsóbb. A sebességmérő minimálisat fog csalni de az úgy sincs ezekben pontosra kalibrálva.
Súly és sebességindex az benne van a kezelésiben/manual-ban, arra ugyanúgy van gyártói megkötés (annyi, hogy téli vagy 4S esetén 1-el rosszabb sebességindexes is felmehet) mint a méretre.
Új hozzászólás Aktív témák
- Sorozatok
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Nintendo Switch
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Moderátort keresek a fórumhoz!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Projektor topic
- További aktív témák...
- Genesis HOLM 510 - RGB, 160 x 75cm Gamer asztal + ÁFÁS számla
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Goodyear EfficientGrip Performance 2 205/50 R17 93W méretű nyári gumi
- Techsend Electric Scooter Cyber Monster elektromos roller 2024, garanciával, eladó!
- Kugoo Kirin G1
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE Aorus Elite B550M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX3060 12GB Asus TUF GT301 600W
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest