Hirdetés
- Klaus Duran: HP wifi nyomtatás+ win11.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Gurulunk, WAZE?!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dorien
veterán
válasz
tboldi
üzenetére
Ja, hát én sem szórakozok már nyári gumival, a 4S van fenn egész évben.
Ha jelentősen kopott már elöl, akkor cserélem a hátsókat előre. Remélem a szögekkel, csavarokkal, fúrófejekkel, fémszilánkokkal, stb. a köv. években nagyobb szerencsém lesz.Röhej, anno volt egy Focusom és egyszer nem volt defektem vele, pedig tettem bele összesen 178e km-t, a 9 év alatt, amíg nálam volt... Két szett Barum Polaris 3, majd esőben életveszélyes Sebring Formula Snow+ 601 téligumi volt rajta egész évben.
-
Dorien
veterán
válasz
Morris
üzenetére
A 60 fokos aszfaltot annyira nem szereti.
Őszre, télre, tavaszra kiváló a négyévszakos, de egy forró nyáron sokkal jobb a nyári gumi.Amúgy felkerült a 185/60 R15 Laufenn G Fit 4S a Citroen C3-ra. Eddig kifogástalan, remélem ilyen is marad... DOT 1025, viszont érdekes, hogy Made in China, nem Hungary.
-
Dorien
veterán
Akkor viszont szerencsés vagy, hogy nem kellett használni.

A gumijavító spray amúgy milyen? Belefújod, elmész a gumisig és az a gumi megy is a kukába vagy még menthető?
Szeptemberben nálam hétvégi vészhelyzetben kukaccal lett megjavítva az egyik gumi, kb. eddig bírta. Pár hete megcsinálták rendesen, de erősen javallották a cserét, mert közel az oldalfalhoz volt a sérülés és szálszakadás gyanús a helyzet. Azóta beletettem vagy ezer km-t, de nem akarok kockáztatni, így még az ünnepek előtt cserélem a szettet. Jan. 5-én meg megy futóműállításra a verda.
-
Dorien
veterán
A Vredestein egy márka, aminek lehet(ne) akár egy gyengébb gumija is, de a sima Quatrac konkrétan veri az összes prémium négyévszakost nedves fékezésben / kezelhetőségben meg zajban is. [link] Ha valakinek kicsit erősebb / értékesebb autója van, az szerintem ne adja ez alá. Városi szaladgálós kiskocsira meg mehetnek a normálisabb diszkont árú négyévszakos gumik.
killer1203: Attól függ, hogy a spórolás faktor mennyire játszik. A Laufenn G Fit 4S nagyon jól szerepel a tesztekben, én most ilyet vettem a Citroen C3-ra. Drágábban meg a Vredestein Quatrac-ot venném.
-
Dorien
veterán
válasz
7Sony7
üzenetére
Négyévszakos:
A 2 éves ~40e km-t futott 185/60 R15 Debica Navigator 3 baromi jól tapad ahhoz képest, hogy már alig van rajt pár mm minta. Talán túl puha is ez a gumi, mert néhány nyári satu után kis "cafatok" szakadtak ki a futófelületből. Ilyet más guminál még soha nem tapasztaltam... Most Laufenn G Fit 4S LH71 lesz helyette 20.400Ft / db áron. Tudom, hogy itt nem valami népszerű a márka, de a teszteken nagyon jól szerepel ez a típus és a vevők is elégedettek vele. ~90% intenzív városi használat lesz. Meglássuk... -
Dorien
veterán
válasz
juvegamer
üzenetére
Triangle SeasonX TA01 - Gondolkodom rajta, mert kínai gumi ide-oda, de igazából csak jó véleményeket olvastam róla. Ez a teszt meg elég meggyőző. Én általában kétévente cserélem a gumikat, mert az intenzív városi használatban mindig valami szög, csavar, fúrófej, fémszilánk, stb. végérvényesen kinyírja valamelyiket. (185/60 R15)
-
Dorien
veterán
válasz
ArthurShelby
üzenetére
Nekem a téli változat (Sebring Formula Snow+ 601) volt a Focuson, esőben kész katasztrófa vele közlekedni...
Rengeteg autón látok ilyen gumit, vagy az alteregóját.
A mostani Debica Navigator 3-ról viszont csak pozitívan tudok nyilatkozni, diszkont áron nagyon jó négyévszakos gumi.
Mindkét autóra ezt raktam. Árban ez alá nem szabad menni szerintem. -
Dorien
veterán
válasz
ArthurShelby
üzenetére
Sebring?
Azt a márkát én kerülöm a Taurus, Riken, Stria, Kormoran stb. alteregóival együtt... -
Dorien
veterán
-
Dorien
veterán
válasz
Khaosz55
üzenetére
Én a múlt évben 2 gumit (Matador, Debica) is kinyírtam úgy, hogy városban defekt miatt le lettek gyúrva. Volt bennük szög, csavar, fémszilánk, stb. Előtte a két garnitúra Barum Polaris meg ~8 évet futott mindenféle gond nélkül ugyanitt, ugyanilyen felhasználás mellett. Ez az egyik nyomós érv nálam arra, hogy ne vegyek drága gumit. Korrekt diszkont kategória pont elég...
-
Dorien
veterán
OK, azért én hadd kételkedjek ebben...
Szerintem a multik nem így működnek. Ha más minta lenne, akkor elfogadnám, hogy az anyagösszetétel is más lehet. Viszont már ha van egy bevált, működő recept, amit lehet gyártani és más címkével több árkategóriában is eladni, akkor minek nyúlnának bele? Sima profitmaximalizálás a már bejáratott brand használatával. (SZVSZ) -
Dorien
veterán
Dunlop All Season 2 (37.100Ft)
Ua, mint a Debica Navigator 3 (24.770Ft) és a Sava All Weather (28.020Ft). Ennyi a Dunlop brand felára.
Goodyear diszkont gumi mind, azt vedd, amelyik a legolcsóbb. (Debica) -
Dorien
veterán
válasz
f4lcon
üzenetére
Szerintem ezt csak több telitankos méréssel lehet egyértelműen kijelenteni. Nálam benzines 1.4 Focusnál 5.38 l volt a min., 8,54 l a max. átlagfogyasztás. (8,5 évig volt nálam, tettem bele összesen 178e km-t.) A mostani Citroen C2 és C3 dízeleknél sokkal kisebb az eltérés, kb. egy-másfél liter. Bár egy ideje már nem mérem...
Rick4: +1
-
Dorien
veterán
3 szett gumi (téli, nyári, 4 évszakos) váltogatva ugyanarra a kocsira? Na, kíváncsi vagyok hány ember csinálja ezt.
Beteges biztonságmánia így látatlanban, ha van ilyen. Annyi minden mástól is meg lehet halni az utakon, meg az utakon kívül is, hogy ezt már totál irracionálisnak tartom.Nekem kb. 1 hét múlva jön meg a második szett Debica Navigator 3 a másik Citroenre, amin most 11 éves Goodyear nyárigumik figyelnek (ezzel vettem). Minta még van bőven, meg nem látok repedezést, de nem hazárdírozunk. A Navigator 3-nak elvileg tök jó havas tulajdonságai vannak, így nagy meglepetés nem érhet vele télen sem.
-
Dorien
veterán
"Van olyan habitus is, amikor minden probléma nélkül eljárhatsz nyári gumival is télen."
Igen, amikor kerülöd vele az autózást havas / jeges időben.
2020-ban, 2021-ben is volt itthon olyan hó, amiben balesetveszélyes fillérb*szás lett volna nyárival közlekedni. Tavaly nem. Idén?
A csak 4 évszakos gumiszett nem optimális választás, hanem észszerű spórolás. Az optimális választás szerintem az ápr-okt. nyári, okt-ápr. 4 évszakos. (Magyarországon)
-
Dorien
veterán
válasz
ftamas0201
üzenetére
A gumi témát a többiek itt jobban vágják nálam, de ha a motor túl gyenge, akkor érdemes elvinni chiptuningra. [link]
-
Dorien
veterán
Ez a méret tök olcsó, érdemesebb nem kockáztatni és venni egy új 4 évszakos szettet.
Ha a fenti két tippnél is költséghatékonyabb megoldás kell: [link]
Az eddigi tapasztalatok alapján bőven hozza a Matador, Barum színvonalat. Nekem mindkét kocsira ilyen garnitúra kerül fel még a tél előtt. -
Dorien
veterán
válasz
yodamester10
üzenetére
És ezzel mit akartál mondani?

Itt a topikban van bőven pozitív 4S tapasztalat, és a gyártók is egyre jobban állnak át ezeknek a gyártására / fejlesztésére. Szerintem inkább a nyár a necces, a mostani magyar tél (max. pár hét hóval, jéggel) nem probléma a 4S gumiknak.
-
Dorien
veterán
válasz
2ozzmexy
üzenetére
"A Michelin ugyanezt a taktikát alklamazza a C brandeknél, egyféle abroncs és csak a sütőformában cserélgetik a logot nyomó betétet. (Riken, Kormorán, Taurus, Sebring, etc.)"
Pff. ezeknek a téli változata (Taurus Winter 601, Riken Snowtime B2, stb.) valami borzalmasan csúszik nedves úton.
Mindenki kerülje el őket messzire...
-
-
Dorien
veterán
válasz
AssAssynn
üzenetére
Én ugyanezt csináltam, Barum Polaris 3 / 5 télen-nyáron, csak 25-30e km-es éves futással.

Most már csak négyévszakost használok, sokkal használhatóbbak nyáron, és télen is bőven elegendőek. Mivel sok évre tervezel egy garnitúrával, valami jól teljesítő prémium gumit ajánlok. [link]
-
Dorien
veterán
válasz
Teasüti
üzenetére
"Nem üt, nem ráz, nincs megsérülve, nem ereszt, nincs kirepedezve, semmi gond vele."
Nekem ilyen volt a pár hete kényszerből feltett pótkeréken a Michelin gumi. Én azért ~1000 km-nél többet nem mentem vele, mert 1803 volt a DOT.
Igen, 20 éves gumi volt.Azóta már fenn van a Debica Navigator 3 szett 185/60 R14 méretben, és az egyik kopott 2 éves Matador lett a pótkerék. Meleg, száraz időben egyelőre kifogástalan a Debica, majd kiderül, esőben mit tud...
-
Dorien
veterán
175/65 R14 > 185/60 R14
Ez még a régi, 2003-as gyártású C2. 1.4 HDi, ami alapból csak 68 LE, de az előző tulajok közül valaki már elvitte tuningra, így a kb. 90 LE elég dinamikusan mozgatja a 995 kg-s kasztnit.

Van egy hasonló korú C3 is, az alapból 90 LE 1.4HDi 16V. Azt is elviszem tuningra, miután orvosolva lettek a hibái. Az oroszlányi LA Chip-ről jókat olvastam. 60e Ft egy alap tuning. 90 LE > 115 LE
-
Dorien
veterán
válasz
rbalint88
üzenetére
"...raer az olcso olajat is majd dupla ciklusra cserelni..."
Volt olyan ismerősöm, aki más ledobott olaját öntötte a saját autójába.

Ezért mertem megvenni a Citroen C2-t, mert amelyik autó ilyen "telibeszarom" tulaj alatt is több százezer km-t elmegy, az nem fog panaszkodni, ha tőlem 15e km-enként gyári előírás szerinti Mannolt kap, meg olcsó szűrőket...
-
Dorien
veterán
válasz
Palesztin994
üzenetére
Ha olyan autód van, aminek csak a téli garnitúrája ~700e Ft, akkor alap a casco. Szerintem felesleges túlzottan aggódni a kerekek miatt, ha a sokmillás autót is simán trélerre tehetik. Persze ez a 13e Ft-os kerékőr nem tétel és ekkora értéknél észszerű befektetés, csak mindig legyen nálad az egyedi szerelőfej, ha esetleg gumisra lenne szükséged...
-
Dorien
veterán
Van egyébként olyan nyáron nem felpuhuló 4S gumi, ami télen, jeges/havas úton is használható? A prémiumok (Goodyear, Michelin, Continental) mennyire tudják ezt?
-
Dorien
veterán
Üdv!
Debica Navigator 3 négyévszakos gumival vannak már tapasztalatok?
Matador All-Weather Evo van most fenn a Citroen C2-n 175/65 R14 méretben. Teljesen jó 4S gumi (inkább télies), egyedül a kopása intenzív nekem kicsit a 25-30e km/év futáshoz. Most ősszel megcserélem első-hátsó tengelyen a garnitúrát, de jövő ősz végére tutira cserés lesz. Kleber Quadraxer legújabb lesz a másik esélyes, ha a Debica nem jó ilyen szempontból.
-
Dorien
veterán
válasz
Saskakas18
üzenetére
A Matador MP62 All Weather Evo teljesen jó R14 méretben.
-
Dorien
veterán
Nyilván az elmúlt 8 év és 200e nagyvárosi km alatt 1x sem kellett...
De örülök, hogy a fotelból felhívod rá a figyelmemet. Nem azt mondom, hogy ajánlott, de a "nyáron a téligumi korcsolyaként csúszik" mondat úgy nettó baromság, ahogy van... Nyálkás, esős, havas, jeges úton csúszik a gumi, nem száraz úton, meleg időben. -
Dorien
veterán
válasz
OPiiPO
üzenetére
Korcsolya... na persze.
Ugyan valamivel nagyobb a féktávja a télinek nyáron, de a fő érv ellene az, hogy nagyobb a gördülési ellenállás (+ üa fogyasztás, nyikorgás) és jobban kopik. Ennek ellenére én már mentem folyamatban 70+80e km-t Barum Polaris 3 téligumival (csak elöl-hátul cserélgettem), ami nem rossz eredmény tőle. Ha már tavasszal olyan a profil, hogy nem tennéd fel köv. télre, akkor még nyáron le lehet koptatni az új téli / 4 évszakos váltásig. Idegbeteg vezetési stílusban meg a legjobb prémium gumi sem véd meg a balesettől. -
-
Dorien
veterán
Nem negatív, csak jelzés, hogy hiába "nyárias" a Polaris 5, nem nyárra való.
Az már csak az én lustaságom, hogy ezzel toltam le a nyarakat is 95% városi használatban. A négyévszakos gumiknak néhány éve még nagyon rossz híre volt, nem mertem bekockázatni velük a telet.Eddig a Matador MP62 nagyon tetszik, de még se nagy esőben, se jeges, havas időben nem használtam.
-
-
Dorien
veterán
válasz
rbalint88
üzenetére
Éves szinten 500km az már komoly futásteljesítmény.
Én 7 év alatt 150e km-t mentem Polaris 3-mal, 55e km-t Polaris 5-tel, igaz R14 méretben. Teljesen jó diszkont gumik. Amit mondjuk nem mondanék el a Taurus, Riken, Kormoran, Sebring, Strial márkanéven futó Michelin által gyártott téligumikról. Azok tényleg csúsznak esőben. Havas, jeges időben jók. -
Dorien
veterán
Én letoltam 80e+70e km-t Barum Polaris 3 és 55e km-t Polaris 5 téligumival télen-nyáron 95% városban (Győr). Sokakkal ellentétben én nagyon figyelek a követési távolságra. Az utóbbi években itt nagyon elharapózott az agresszív, buta, másokat lenyomó, letoló vezetési stílus. Néha 3-4-5 autó csúszik egymásba, ha az első vészfékezik. Nekem a munkámból kifolyólag muszáj sietnem, elég nagy a nyomás rajtunk. Ettől függetlenül kerülöm a veszélyes helyzeteket, inkább veszek egy nagy levegőt és várok még fél-1 percet a piros lámpánál, forgalmas kihajtónál.
Most 2 év után kukáznom kell a Polaris 5-öst, mert 55e km után a 3mm-es kopásjelzőn van. Nyárra még fenn hagynám, de most tél jön. Matador M62 AW EVO négyévszakos lesz az utódja, talán ez kibír 3 évet is. Majd írok beszámolót, hogy szuperál különböző időjárási körülmények között...
Új hozzászólás Aktív témák
- Garmin USB ANT Stick jeladó eladó
- Apple iPhone 16 Pro Max Natural Titanium Titán dizájn, Pro kamera,100% akku,2026. 02. 11
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- Lenovo ThinkPad X1 Yoga G6 (6th Gen) - i7-1185G7, 32GB, 1TB SSD, 4K multitouch + TOLL
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Ha jelentősen kopott már elöl, akkor cserélem a hátsókat előre. Remélem a szögekkel, csavarokkal, fúrófejekkel, fémszilánkokkal, stb. a köv. években nagyobb szerencsém lesz.
Rengeteg autón látok ilyen gumit, vagy az alteregóját.
Mindkét autóra ezt raktam. Árban ez alá nem szabad menni szerintem.
Végre eloszlatja az XL gumikkal kapcsolatos tévhiedelmeket. Az összefoglalóban benn van?
Mindenki kerülje el őket messzire...

Ugyan valamivel nagyobb a féktávja a télinek nyáron, de a fő érv ellene az, hogy nagyobb a gördülési ellenállás (+ üa fogyasztás, nyikorgás) és jobban kopik. Ennek ellenére én már mentem folyamatban 70+80e km-t Barum Polaris 3 téligumival (csak elöl-hátul cserélgettem), ami nem rossz eredmény tőle. Ha már tavasszal olyan a profil, hogy nem tennéd fel köv. télre, akkor még nyáron le lehet koptatni az új téli / 4 évszakos váltásig. Idegbeteg vezetési stílusban meg a legjobb prémium gumi sem véd meg a balesettől.