Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
brickm
őstag
mi is ennek a címe?
majdnem minden nap nyomok pár chordot belőle, de eszembe nem jutna most hirtelen.
0:40 körül -
kemotox
addikt
válasz brickm #20751 üzenetére
Egy kissé béna La Grangénak tűnik.
-
csadi0011
őstag
Trónok harca főcímzene fingerstyle, tanulással.
Van hozzá külön tab is: [link][ Szerkesztve ]
-
MATEO6600
őstag
Kérhetnék egy véleményt, hogy min kéne javítanom? (a tempón kívül) Kezdő vagyok még, és nem jut elég idő gyakorlásra, de hétvégente azért van hogy nekifeszülök a gitárnak.
Van hang, ami hamisnak tűnik, pedig előtte hangoltam közvetlenül
[link] -
BluEyes
őstag
válasz MATEO6600 #20755 üzenetére
Az első harmad okés, hallani ugyan, hogy nem maga a Mester játszik, de jójaz attól.
A 2. résztől viszont teljesen hamis, 23s-nál az a hang rettenetes, onnantól kín hallgatni.Remélem van hangológéped. Ugye ha egy húrt behangolsz, akkor az összes hang azon a húron tiszta kell legyen, még fönn a 20-21-22. bundokon is. Nézzed végig a géppel a húrokat!
Figyelj arra, hogy közben ne szorítsd, ne nyomd le nagyon a húrt, amikor megfogsz egy hangot, csak könnyedén, annyira amennyire játék közben nyomnád. Minden fekvésben tiszta hangot kell mutatni a tunernek. Ha nem így van, akkor állítani kell a hídnál.Nyújtások:
Hát tesókám, az nem úgy van ám, hogy összevissza a vakvilágba nyújtogatunk, hanem a nyújtásnak konkrét "célhangja" van. Nyújthatsz 1, 2, vagy ha a húrvastagság engedi, akár 3 félhangot, de pontosan addig kell tolni a húrt, hogy az 1, 2 vagy 3 bunddal feljebb lévő hang szólaljon meg a végén.
A 2 vagy 3 félhangnyi nyújtás sajnos általában nagyobb erőt igényel, mint ami még épp kényelmes, ezért hajlamosak még a gyakorlottabbak is kicsit alányújtani, ami sajna hamis hangot eredményez, a hallgatóság nagy bánatára.
Tessék gyakorolni, megfogod a "célhangot", memorizálod, majd lejjebb mész 2 bunddal, megnyújtod az előbb memorizált hangig, majd elölről, sokszor, meg még többször . Egy kis idő után pontosan fogod tudni már a húr ellenállásából is, hogy hol vagy, hallani szinte nem is kell majd a gitárt.
Muszáj sokat gyakorolni a nyújtást mindenfelé a nyakon, hogy rögzüljön a mozdulat, mert a nóta közben nincs idő erre plussz energiát fordítani, rutinból kell tudni tisztán nyújtani.[ Szerkesztve ]
Azért jó a tengerparton, mert ott csak 3 oldalról vesznek körbe hülyék.
-
BluEyes
őstag
válasz MATEO6600 #20755 üzenetére
Ja, egy fontos dolog a nyújtásokhoz: csak akkor érdemes nyújtani, ha van rá hely és idő, egy pörgősebb szólóba nem biztos hogy belefér, érdemesebb a lassabb részeken alkalmazni, ott lehet játszani a feltolás és/vagy a leengedés idejével (mert ugye a nyújtást meg is lehet fordítani, a nyújtott "célhangot" pengetve indítjuk, és szépen visszaengedjük a húrt alapállásba), kitartani, visszaengedni majd megint feltolni pengetés nélkül, stb, szóval ha van idő, akkor sok finomságot lehet a nyújtással alkotni.
[ Szerkesztve ]
Azért jó a tengerparton, mert ott csak 3 oldalról vesznek körbe hülyék.
-
MATEO6600
őstag
válasz BluEyes #20758 üzenetére
Köszönöm, valami ilyen válaszra számítottam!
Lehet akkor érdemes lenne tanuló videókat nézni es nem csak ugy a vakvilagba játszani...
A hangolás akkor valszeg azért ilyen, mert telefonos hangoloprogrammal történt. Ideje lesz beszereznem egy rendes hardveres hangolót!
Köszönöm a tippeket! -
BluEyes
őstag
válasz MATEO6600 #20760 üzenetére
Tuner mindenképp kellene.
És igen, valami rendszert kellene vinni a tanulási folyamatba. Érdemes a technikákat megnézni oktató videókon, majd valamelyik kedvenc gitárosod videóit már azzal a szándékkal kezdjed figyelni, hogy ő vajon élesben hogyan oldja meg ezeket a dolgokat.
Nyújtások, és a vibrato legnagyobb királya Gary Moore, őt nagyon ajánlom tanulmányozni, főleg mert érthetően gitározik. Nála nincs kormozás, minden hang úgy van megfogva és megpengetve, mintha az lenne a legfontosabb hang azon a napon. Itt 2'50-nél mindjárt gyönyörű és haláltiszta nyújtások [link]Azért jó a tengerparton, mert ott csak 3 oldalról vesznek körbe hülyék.
-
NeoPampalini
senior tag
Jóreggelt!
Csütörtök este tolunk egy jó kis bulit egy jó kis helyen, aki tud, jöjjön nyugodtan!
-
Ragnar_
addikt
válasz Humbucker #20765 üzenetére
Azért egy húrt érdemes pontosra hangolni, a többi már megy az adott húrhoz is hallás alapján, és valóban az oktávokat is ki lehet hallani, ha nagyon nem oke. akkor kell a húrlábon igazítani.
Ryzen R5 1600X - ASUS PIRME-B350 PLUS - 2x8Gb G.Skill Aegis 3GHz - Gigabyte 1070 G1 Gaming
-
MATEO6600
őstag
Köszi a tippeket, a híd állításhoz én nem értek. Márciusban volt hangtechnikusnál a gitárom, mert rezonált az E húrom, akkor több mindent állított, nem tudom, hogy esetleg ezt is-e.
Most nem tudom akkor mi tévő legyek, vegyek egy hangolót, vagy vigyem el hangszerészhez? -
BluEyes
őstag
válasz MATEO6600 #20768 üzenetére
a híd állításhoz én nem értek
Ahogy sok egyéb dologhoz sem. A jó hír az, hogy a gitár beállítása pofonegyszerű mondjuk a Mars-szonda célbajuttatásához képest. Menni fog neked is.
Vegyél egy hangolót, ahogy azt folyó év augusztus 4-én már részletesen kitárgyaltuk itt. Ne kelljen már megen végigmenni ezen a dolgon.Azért jó a tengerparton, mert ott csak 3 oldalról vesznek körbe hülyék.
-
Bencsizy
csendes tag
válasz bigrob #20771 üzenetére
Sracok, nem gitaros problema, de zenevel kapcsolatos. Szoval uj telefonom van egy ideje, egy lenovo, amihez az elozo telom, sony fulhallgatojat szeretnem hadznalni, mivel nagyon tetszik a hangzasa meg a minosege is (sima fuldugos, nem fejhallgato). A problema, hogy a jack dugo es a jack aljzatban vmi nem stimmel. Ha osszedugom oket, akkor a zenekbol a hatter, halkabb csatornan jatszott reszek hallhatoak, amik pedig az eloterben szolnak, azok kb egyaltalan nem hallhatoak. Olyan, mint mikor egy szamnak ocska modon elkeszitik az instrumental verziojat, hogy levegyek a vokalokat. Nagyon rossz igy hallgatni, mert kb csal a hangszerek zajat hallani. Szoval valakinek lenne tippje, hogy hogyan lehetne ezt megoldani?
(Bocsi, nem valasznak ment, mar este van... )
[ Szerkesztve ]
-
Bencsizy
csendes tag
Nincs rajta mikrofon, es az elozo telefonommal gond nelkul mukodott. Ha kicsit kihuzom, akkor mar jo, viszont folyamatosan fognom kene, hogy me csusszon ki, ha meg annyira benyomom, hogy pont pattanjon, akkor meg mar megint szar hangja van. Eleg bosszanto, mert nem akarok masikat venni.. Megprobalok akkor nezni vmi atalakitot, hatha ugy jo lesz.
-
félisten
-
MATEO6600
őstag
válasz BluEyes #20770 üzenetére
Azért mert kezdő vagyok, még nem indokolt ez a lekezelő hangnem. Lehet erre más vevő de én nem. Senki nem mondta hogy újra végig kell menni a dolgokon. Amikor erről beszéltünk abban maradt a dolog, hogy a szoftveres hangolások is elég jók már, ezért használom azóta azt a profi programot. A kérdés azért jött, mert nem egyértelmű, hogy hangolásból eredendő a probléma, vagy a híd a ludas. Amiről én semmit nem tudok, ezért kérdeztem hogy ezesetben hangszerész-e a javasolt.
Több tiszteletet, te is voltál lelkes kezdő!(gondolom) Csak én fejlődni is akarok, ezért olvasgatok és kérdezgetek a témában. -
NeoPampalini
senior tag
válasz MATEO6600 #20779 üzenetére
Gitár - híd beállítása (magyarul)
Gitár - híd beállítása tremolós rendszernél
Tök érthető módon írja le, hogy mit érdemes nézni, mi mit csinál. (Basszusgitárosként a tremolós részhez nem tudok hozzászólni.)
-
Ragnar_
addikt
Én sem gondolom túl lekezelőnek az említett hozzászólást, de persze nem vagyunk egyformák. Én is inkább azt mondanám, hogy az jön le a hozzászólásból, hogy sokminden van amit az ember addig nem tud amíg meg nem próbálja maga is megcsinálni. Persze az nem árt, ha van hozzá némi instrukció, hogy az általában előforduló hibákat nem kövesse el az ember. Húrláb állítgatással elvileg nem fogsz maradandó károsodást okozni a hardverben, szóval ha nem sikerül a megfelelő eredményt elérni, vagy éppen a jelenlegi helyzeten rontani sikerül is hangszerész még ki tudja hozni belőle a maximumot valószínűleg, szóval szerintem bátran nekiállhatsz, ez persze saját vélemény és tapasztalat.
Ryzen R5 1600X - ASUS PIRME-B350 PLUS - 2x8Gb G.Skill Aegis 3GHz - Gigabyte 1070 G1 Gaming
-
brickm
őstag
Az oké,hogy a szoftveres hangolás jó...jó ez tény,hiszen a hangolók nagyrésze szoftveres... Csak a telefonod mikrofonja nem képes a megfelelő tartományt meg dinamikát meg frekvenciasűrűséget kezelni,ami kéne a gitárnak. A csiptetős hangolók olcsók és otthonra jók.nyilván a sziget feszten ne használd,mert a mély búgások befolyásolják a testen át ...mivel az attól rezeg.
-
MATEO6600
őstag
válasz kemotox #20780 üzenetére
Szerintem is úgy értette A stílussal van a gond. Ettől még köszönöm a segítséget, ahogy a többieknek is!
Lehet, hogy a tab a hibás. Ez alapján gitároztam. Nem nagyon találtam olyan videót, ahol az egész számot végigjátsszák lassítva, és emellé a tabot is mutatja (mert én csak abból értek)[ Szerkesztve ]
-
kemotox
addikt
Szerintetek? Nem túl olcsó? Vintage hamisítványok vajon léteznek?
Szerk.: Vagy a másik V100, ami 80, az a túl drága? Habár keménytokkal van..
[ Szerkesztve ]
-
félisten
-
Eastman
addikt
válasz MATEO6600 #20789 üzenetére
"...a tabot is mutatja (mert én csak abból értek)."
Bocs, de ez a baj. Bemagolhatsz száz dalt, száz tabot, de a dolog lényegét azzal nem érted meg. Próbáld az akkordokat és a hozzájuk tartozó skálákat együtt megtanulni. Először a dúr és moll akkordpárokat és a skáláik összefüggéseit. Ha ezeket az alapokat kipipálod, nem kell majd egyetlen egy dalt sem bemagolnod, mert pontosan tudni és hallani fogod, hogy az ujjaidat melyik következő hangra kell tenned.
Kicsit magasra tetted magadnak a lécet a SwChOMine-al. Hangról hangra megtanulva nem fogod érezni, hanem agyalsz rajta folyamatosan közben, és szerintem ez a módszer kudarchoz vezet. Az elején próbáld csak a dal akkordjait játszani, mintha ritmusgitáros lennél Slash mögött. Aztán az akkordbontásokat, föl-le, ha kell random sorrendben a húrokon. Fülelj, hogy mi hangzik jól, miközben az ujjaid ugyan ott maradnak, ugyan azt az akkordot fogják mozdulatlanul (lásd Felkelő nap háza.) Majd az akkordokhoz tartozó skálákat, amik akár egyenként megkereshetők a neten és végigjátszható velük a gitárnyak. Észre fogod venni, hogy szottul logikus és összefüggő az egész. Egy-egy dal szerkezete is. Majdnem mindegyik szabályrendszerek keretein belül marad és ritka a "véletlen" hang. Játssz a dalok alá bármit, bármilyen hangsort az adott hangnemben maradva és élvezd! Gitár-játék.
Innen kvázi "visszanézve" fogsz ráérezni, és fogod perfektül megtanulni a Sweet Child O' Mine-t.
[ Szerkesztve ]
https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...
-
MATEO6600
őstag
válasz Eastman #20794 üzenetére
Olvastam már korábban is, hogy te nagyon ellenére vagy a taboknak
Nekem azért szimpatikusak, mert Guitar heros multamról lévén szó, elég egyszerű és lényegretörő volt ezt tanulni. Gyakorlatialg 0 tanulás volt, ránézésre ment a dolog. Továbbá könnyen jegyzek meg számokat is, ami itt előny.
De értem mire gondolsz! És igazad is van. Csak én azt a részét nem élvezem a dolognak. Az akkord részeket különösen rühellem, unalmasnak tartom. "pedig azokat is kell tudni, ha teljes számot akarsz játszani" - igen, de engem jobban érdekelnek a fogós riffek. Azokat élvezem, ezért azokat játszom!Mégegy érv a tab mellett: nem kellett tanulni semmit, mint az akkordoknál, hogy melyik mi/mi a neve/ hol kell lefogni. A gitárt én kikapcsolódásra vettem, és jelenleg még olyan dolgokat csinálok vele csak, amiket szeretek, és nem "kötelességek". De előbb-utóbb eljön az az idő, hogy komolyabban álljak a dologhoz, és megtanulom ezeket. Most viszont jó, ha napi 20 perc jut gitárra, és akkor inkább a kedvenc dalaim riffjét játszom rajtuk.
-
Bobrooney
senior tag
válasz MATEO6600 #20795 üzenetére
Ezzel az volt helyzet, hogy elmentem fröccsözni múltkor, a tulaj faszi húrozott 1 JS Ibanezt, majd elővett egy Boss multit, rákötötte bulis hangszóróira majd játszott vagy 30 ilyen jellegű riffet de abból 25 iszonyat szarul szólt, pontatlan és hamis. Igazándiból a pultos csajnak feszített vele, de végig nyomta a fb-ot a telefonján, így ez nem jött be.
És én is így 8 év után jöttem rá, arra amit Eastman írt hogy való igaz. Pár akkor skála, esetleg alap rnr riffekkel is mocskos izgalmas lehet a gityó játék, valamint ha meghallod a dalt "ja bázze ez az" azt már játszod is.
Megértem az álláspontodat de rájöttem h elszalasztott 8 év volt ez.És számomra egy nagyon is motivációs videó: A guy practices guitar for 100 days (sweep picking)
[ Szerkesztve ]
-
kemotox
addikt
válasz MATEO6600 #20795 üzenetére
Az úgy konkrét hozzállás... Ha nem vagy hajlandó energiát fektetni a dologba, akkor nem fog menni, de hát sok sikert. Én is pont így kezdtem amúgy. Napi 10 perc riffelgetés. Sok-sok év alatt nem jutottam sehova. Komolyan mondom. Először általános iskolásként fogtam gitárt a kezemben. Azóta leérettségiztem, megcsináltam egy technikusit, és lassan egyetemmel is végzek. Kb 2 éve, hogy elkezdtem skálákat meg egyéb finomságokat tanulni. Az utóbbi egy évben többet fejlődtem, mint előtte összesen. Már kezd összeállni a kép, pont úgy, ahogy E bácsi írta. A zene is ugyanúgy építőelemekből épül fel, mint sok minden más. Rengeteg hallani ezt a közhelyet. És nagyon is igaz.
Én kb hetente összesen 40 gitározok. Amikor épp kedvem szottyan, nagyon minimális hobbiszinten. Te ha napi 20 percet nekiállsz tanulgatni, szerintem fél év alatt behozol. Kérlek felejtsd el ezt a fostos hozzállást, mert nagyon káros. Hidd el, néhány hónap alatt megtanulod az alapokat, onnantól kezdve tényleg érdekes és szórakoztató lesz új dolgokat tanulni, meg összerakni amit tanultál. Ha megtanultad a betűket, onnantól kezdve alkothatsz szavakat. Ha mennek a szavak, már mondatokat is tudsz csinálni. Egyszer kell csak belelendülni, és baromi gyorsan fog menni a tanulás. Ha megy az angol ajánlom a justinguitar.com oldalt, nekem nagyon bejött.
Ha meg csak kifogásokat keresel, akkor inkább add el a gitárt. Nem akarásnak nyögés a vége vagy mi. Vagy csinálod rendesen, vagy fos lesz az egész. Én már bánom, hogy nem kezdtem el az unalmas részét rágcsálgatni mindjárt az elején. Nem vészes egyáltalán amúgy. Hamar meg lehet tanulni.
Bobrooney: "És én is így 8 év után jöttem rá, arra amit Eastman írt hogy való igaz. Pár akkor skála, esetleg alap rnr riffekkel is mocskos izgalmas lehet a gityó játék, valamint ha meghallod a dalt "ja bázze ez az" azt már játszod is.
Megértem az álláspontodat de rájöttem h elszalasztott 8 év volt ez."PONTOSAN!!
[ Szerkesztve ]
-
Bobrooney
senior tag
válasz kemotox #20798 üzenetére
Én tanultam volna az alapokat csak rohadtul nem jöttem rá h mire is lesz ez nekem jó.
Aztán fogtam magam eljárok tanárhoz kb 2 perc alatt megmutatta h miért is jó ez."Ha meg csak kifogásokat keresel, akkor inkább add el a gitárt."
Addig vesztegeti az idejét amíg akarja, vagy rájön majd magától is, vagy marad ezen a szinten. -
MATEO6600
őstag
Biztosan igazatok van, és a justinguitar már régóta a könyvjelzőknél van. Csak éppen sosem kezdtem még el...
Este mikor hazaérek, kb lefekvés előtt van időm gitározni, akkor meg inkább kikapcsolódásként riffeket játszok, és nem kezdek el tanulni. Azért amit csinálok, azzal is szépen tanulok és fejlődök. (csak lehet hogy nem a legjobb irányba?)
De elfogom kezdeni a rendes "tanulást", csak még nem jött meg a kellő motiváció hozzá!"Ha meg csak kifogásokat keresel, akkor inkább add el a gitárt."
Erre meg megpróbálok nem reagálni, de nem sikerül... már miért adnám el a gitárt?
Minden egyes percét élvezem. Ezért is vettem. Sok kezdőnél olvastam, hogy motiválatlanok, nem élvezik, hamar feladják. Na nekik lehet ezt mondani, de nálam ilyen sosem fordult elő.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest