Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
MATEO6600
őstag
Köszönöm mindenkinek a tanácsokat
Jól gondoltam, hogy érdemes beírni ide. Amiket írtatok összegyúrom, és megpróbálok máshogy gitározni.
A gyengébb fogással az a bajom, ha nem fogom le elég erősen a húrokat, akkor máshogy szól a gitár. -
MATEO6600
őstag
Sziasztok!
7 év metál gitározás után egy sportbaleset miatt beszoptam egy ínszalagszakadást a csuklómban, ami miatt 100%ban le kellett raknom a gitárt, a fájdalom miatt.
Ez 2 éve történt, kezdtem megbékélni a gondolattal, hogy nekem sajnos ennyi volt.Egy csontkovács azonban visszarakta belém a reményt, és mutatott gyakorlatokat, amivel tudok javítani a helyzetemen.
Most próbálok óvatosan visszatérni.
A probléma, hogy rossz csukló pozícióban fogom az akkordokat :
[kép1] [kép2]Autodidakta módon kezdtem el anno gitározni, és ez tűnt természetesnek.
Míg nem volt a sérülésem, addig nem okozott különösebb gondot, minimális fájdalmaim vannak.
Most viszont ezzel a kéztartással lehetetlen gitároznom, és valahogy újra kéne tanulnom a dolgot.
Ebben kérném rálátásotokat, van-e valami ötletetek hogyan kezdjek neki?
Mikor más gitárosokat nézek, nekik a csuklójuk közel 0 szöget zár be az alkarukkal, nálam ez kb 70°. -
MATEO6600
őstag
Ha lecsekkoljátok a következő tab introját: [link] , nektek is rettentően kényelmetlen pozícióban kell állnia az ujjaitoknak, vagy csak én nem találtam rá valami kényelmesebb fogásra?
Nagyon szeretném eljátszani ezt a dalt, viszont akárhányszor belekezdek a gyakorlásába, mindig idő előtt feladom... -
MATEO6600
őstag
Ha egy adott zeneszámot backing trackkel nem tudtok 100%-os sebességen eljátszani, csak 95%-oson, akkor mi a legjobb megoldás? Azon kívül, hogy addig gyakoroltok 100%-on amíg menni fog
Master of Puppets gyári változata működik nálam, viszont az élő felvételek túl gyorsak, és szeretnék rájuk játszani.
Ilyen esetben ha valami video editorral lelassítom a dolgot, az nem lesz észrevehető? Gondolok itt például az ének részre. -
MATEO6600
őstag
Mi az oka a hatalmas árrésnek a különböző effektpedálok / multieffektek között?
Pl miért kerül egy Tube Screamer 2x annyiba, mint egy Zoom G1 Four multieffekt pedál, ami többek közt azt is tartalmazza? (Vagy legalábbis nagyon hasonlót)Laikus kérdés, de tényleg érdekelne, kíváncsi vagyok a véleményekre.
Az meg egy másik kérdés, hogy mi kerülhet egy effekt pedálban 150 dolcsiba mikor lecsekkolva az elektronikáját totál szimplának tűnik az egész. -
MATEO6600
őstag
válasz
WolfheartGR
üzenetére
-
MATEO6600
őstag
~2 hónappal ezelőtt kezdtem el körülnézni a piacon, hogy milyen erősítőre cseréljem le a régi belépőszintű MG-s Marshallomat. Hosszas keresgélés és a tanácsotok meghallgatása után végül egy DSL5C-re jutott a választás, nem bántam meg
.
Nekem ez brutális szintlépés. Ugyan még kényszerpihenőn vagyok a hüvelykujj-sérülésem miatt, de alig tudtam abbahagyni a játékot.
Használtan vettem patika állapotban €300-ért egy olyan tulajtól, aki alig használta.
Köszönöm, hogy lebeszéltetek a 20- és 40W-os őrületekről
(A régit ma viszik el, csak a kép miatt került az új tetejére.)
-
MATEO6600
őstag
Köszönöm mindenkinek a tippeket, tanácsokat!
Éreztem, hogy jó ötlet volt ide beírni.
-
MATEO6600
őstag
Hmm, jó ötlet! Viszont ahogy látom, ehhez is használod a hüvelykujjat stabilizáláshoz.
-
MATEO6600
őstag
Jobbkezes vagyok, egy sportsérülés miatt a bal hüvelykujjamban ínszalagszakadásom lett. Mivel az állandó gitározás miatt nem hagyom gyógyulni, így most el lettem tiltva a hangszertől 4-6 hétre. 1-2 nap még oké, de 4-6 hét?
Van valami technika, hogy az ember ne használja a hüvelykujját a lefogásnál?
Mert én ahogy gitározok, elég nagy erőt fejtek ki vele. -
MATEO6600
őstag
válasz
WolfheartGR
üzenetére
Gyönyörű színesek, pont mint az enyémek
Nekem is az a Warlock van, nagyon gonosz
-
MATEO6600
őstag
válasz
chaosmonger
üzenetére
Ha nem használod a fejhallgató kimenetét, milyen hangot ad a cube-al?
Más:
Mi alapján ajánlotok vagy sem egy multieffektet?
Azt sem értem, hova vannak a nagy árkülönbségek. -
MATEO6600
őstag
válasz
gaborbol
üzenetére
Nekem is ilyenem van, a CD szerintem egy jó széria volt!
Az FDD gombot ne felejtsd el benyomni (Frequency Dependent Dampening) és úgy is maradhat örökre. Csöves erősítőt hivatott szimulálni. Nyilván ebben az árkategben nem kell sokat várni tőle, de az tuti, hogy mérföldkövekkel jobb mint az alap kuka MG hangzás. -
MATEO6600
őstag
válasz
Goose-T
üzenetére
A csöves nem tudja "kiszólni" magát a szobában, de a DSL5-nek van egy felező kapcsolója, ez esetben 5W-ról 1W-ra viszi le, így szerintem nem kell nagy hangerő, hogy "kiszólja" magát.
fattyu: Köszönöm a tippeket, valszeg hasonló ízlésvilágunk van
Sajnos itt felém csak DSL5CR-t találok. Használtpiacon elvétve akad 1-2 sima is. -
MATEO6600
őstag
válasz
Goose-T
üzenetére
Na épp ilyen dolgokra gondoltam

andor80:
Nem a hangerő miatt kell panelban, hanem a hangzás végett. Felvenni, írni nem szeretnék, csak játszani.
Az is lehet, hogy ehhez túlzás a csöves, ezért gondoltam egy Code 25-re.
Biztos van jobb opció, de nálam kikötés, hogy Marshall kombó legyen. A PC-t kihagynám a dologból. -
MATEO6600
őstag
Köszönöm mindenkinek.
Én régi motoros vagyok e tekintetben, nem szimpatikus a számítógépes modellezés.espista: nem MO-n élek, de itt találtam egy hirdetést aki ugyanannyiért adja a JCM 2000 kombót, mint egy új DSL5CR vételára. (Marshall JCM 2000 DSL401 + Celestion V30)
FockeWulf: Igen, ez nagyon szimpatikus volt a DSL-ben, hogy vissza lehet venni a teljesítményt. Ez nekem egyébként teljesen újdonság, hogy csövesből 5W is elég, míg tranzisztorosból jóval több (kb 10*es az arány?)
andor80: Ez csak egy fej, amihez kabinetet is kéne vennem, szerintem panel zúzáshoz túlzás lenne.
-
MATEO6600
őstag
Köszönöm a tippeket
Nap: A JCM egy fej, amihez kéne hangláda is, és szobára ez túl nagy beruházás lenne. -
MATEO6600
őstag
Ha már erősítőknél tartunk, ti melyiket választanátok otthon szobába e két erősítő közül, ha főleg 80-as évek metálját játszanátok?
-Marshall Code 25
-Marshall DSL5CRA DSL egy jelentősen magasabb árkategóriájú versenyző, kérdés, hogy megéri-e a többletpénzt.
-
MATEO6600
őstag
Azok, akik PC-t használva szoftveresen modelleznek, hogy váltanak az effektek között? Ott is lehetséges valami footswitch használata?
-
MATEO6600
őstag
válasz
Eastman
üzenetére
Én a Dirt c. film miatt fedeztem fel őket cirka 2 éve. Előtte valahogy kimaradtak nálam. A külsejük miatt elkönyveltem őket a hajmetál / gaymetál kategóriába, ezért sosem hallgattam a zenéjüket. Aztán a film megmutatta nekem, hogy Mick Mars mekkora állat riffeket írt... Azóta már 5-6 számot rendszeresen gitározgatok tőlük
Változik az ember. -
MATEO6600
őstag
Az normális, hogy pl megtanultok 100 számot, és ha nem játszátok aktívan őket, akkor elfelejtitek? Utána gyakorolva persze gyorsan visszajön a tudás.
Arra gyanakszok, hogy azért felejtek gyakrabban mint az átlag, mert tabokat tanulok, és nem tudom a skálákat.
Tisztában vagyok az agyunk működésével is, "use it or loose it", szóval amit relatív sok ideig nem játszok, azt elfelejtem. Itt igazából arra irányul a kérdés, hogy a tabból való tanulás kevésbé mély tudást eredményez-e?
-
MATEO6600
őstag
Közben átgondoltam a dolgot, és lemondtam róla. Példának okáért Hetfield '87 ig passzív pickupot használt, és az első 3 Metallica album kifejezetten olcsó gitárokkal került rögzítésre, nálam pedig az az etalon hangzás.
Persze tudom, hogy legnagyobb részt maga a gitárjáték és a technika tesz hozzá, de szeretnék a technológián is fejleszteni, amin lenne mit. Jelenleg egy régi Zoom G1On-t használok effektezőnek, emellé túlzás is lett volna drága EMG hangszedőket venni, úgyhogy inkább ezen tervezek fejleszteni. -
MATEO6600
őstag
#42985 arnyekxxx:
#42989 nap: Köszönöm mindkettőtöknek
EMG 60/81 és Het Set között ki mit választana? Tudom, ez egyéni preferencia, de kíváncsi vagyok a topiklakók véleményére is. Árban a kb 30€ spórolás lenne a 60/81 részére.
Eastman:
Nekem 2 ilyen kis Marshallal is van tapasztalatom, az újabb, MG15CF-ről annyit, hogy a beépített overdrive részemről kuka volt. Én Metalra használtam, és arra kevés volt. Pedállal clean-re kötve viszont patent.
Majd vettem egy régebbi modellt, az MG15CD-t. Na itt a gyári torzítás nekem különösen bejött. Hátrány, hogy mivel már régi modell ezért használtpiacon is csak ritkám fellelhető, viszont elég nyomott áron. Én anno 10k~ környékén jutottam hozzá. Hangerő terén szobába tökéletes, 1.5 fölé nem kellett még mennem. -
MATEO6600
őstag
Szakértők figyelem !
Hogy csinálja az úriember ezt a hangot? [link]
Ha csak lekövetem és csúsztatom a húron a pengetőt nekem közel se ez az eredmény, valami spéci effekt kéne rá? -
MATEO6600
őstag
Mit állítanátok a gitáron, ha egyik napról a másikra több húron is az első bundot lefogva teljesen hozzáér a húr a második bundhoz, akadályozva ezzel a húr rezgését?
Első tippre én a nyak homorúságán állítanék, mert ránézésre túl egyenesnek tűnik, és emlékeim szerint ennél homorúbb volt.
-
MATEO6600
őstag
válasz
kemotox
üzenetére
Ezzel egyetértek, személyes preferencia kérdése. Ami engem érdekelt, hogy azonos menzúrán milyen húrkészlettel érjek el azonos feszességet fél hanggal mélyebb hangoláson.
9-42 esetén már nekem túl laza volt az Eb, és mivel nem vagyok jártas a téren, elvesztem a lehetőségek között, annyi féle húrkészlet van. De most már kevésbé fogalmatlanul megyek boltba, hála nektek. -
MATEO6600
őstag
válasz
Plazmacucci
üzenetére
-
MATEO6600
őstag
9-42-es húrokat használok E standard tuninghoz.
Milyen húrok kellenének ha azonos húrfeszességet szeretnék fél hanggal mélyebben, Eb-n?
Most 10-48-as van, de ez túl feszesnek bizonyul. -
MATEO6600
őstag
Üdv!
Úgy vettem észre, hogy a gitártudásom úgy fejlődik a legjobban, ha ilyesféle videókra játszok rá: [link]
Maga a kamera nem lényeg, sokkal inkább az, hogy eredeti zene alatt megy a tablatúra. Songsterr, meg Guitar pro pl tökéletes lenne, ha alatta nem midi sáv szólna, hanem az eredeti felvétel.
Tud esetleg valaki valami YT channelt, vagy programot erre? -
MATEO6600
őstag
válasz
Carlos Padre
üzenetére
Köszönöm a tanácsod, megfogadom
-
MATEO6600
őstag
Gitár tárolási kérdés:
Az világos hogy radiátor vagy más hősugárzó mellett nem jó ötlet tárolni a gitárt, viszont mi a helyzet ha olyan helyen van, ahol közvetlen napfény éri? Üvegen keresztül süt oda a nap, és bizony így is elég meleg tudni lenni. -
MATEO6600
őstag
Az normális, ha a gitárom pár ilyen mozdulattól elhangolódik? [link]
Mire az intro végére érek, az E húr totál más hangnembe mászott át... Most húroztam újra a gitárt btw, de mindig ez volt a helyzet. -
MATEO6600
őstag
Gyanús is volt, hogy miért van csak úgy odacsavarozva az a takarólemez
Köszönöm a tippet, valszeg alatta lesz a lyuk, otthon megnézem. Adná az ég, hogy ezzel megoldódna és nem kéne bundot csiszolni. -
MATEO6600
őstag
Köszönöm a bátorítást, igazatok volt, én is meg tudtam csinálni!
Csak lusta voltam először.
Most @Eastman által is említett optimális hangszedőmagasság beállításán vagyok rajta.Pontosítok:
A jelenlegi probléma forrása szerintem a nyak homorúsága.
Például a D húrt lefogva a 10es bundnál azt eredményezi, hogy az összes magasabb bundhoz hozzáér a húr rezgés közben.
Ezen tudok házilag műszer nélkül állítani? -
MATEO6600
őstag
A keret közepén lévő csavart tekertem, de alig tudtam rajta állítani mert eldeformálódott a csavar feje. Úgy éreztem, hogy már koppig lent van, aztán lehet, hogy nem. De ebben az állapotban már nem tudok feszíteni rajta sajnos.
Köszönöm mindenkinek a tippet, de úgy érzem ide szaktudás kéne, ami nekem nincs.
Goose-T : Köszi az ajánlatot, szívesen vinném, de nem Magyarországon élek.
Jövőhéten elviszem egy hangszerészhez. -
MATEO6600
őstag
válasz
Berreh
üzenetére
Igen az a BC Rich amit linkeltél. A hangszedőket nem nagyon tudtam állítani mert az a kis csavar egyből elbarmolódott, de szeritnem tökig lennt vannak. Bár használtan vettem, az eladót nem kérdeztem, de tudtommal ő nem nagyon használta, neki jó volt így is.
Úgy van ahogy írod. Nem egyszerű ezt fotóval elkapni, de a nyak nagyon homorú.

-
MATEO6600
őstag
Új gitárom húrmagasságát szeretném alacsonyabbra tenni, mert valami brutál messze vannak a húrok a fogólaptól. A gond az, hogy amint egy kicsit is közelebbire állítanám, a húrok rezgés közben hozzáérnek a hangszedőkhöz, amiket nem sikerült alacsonyabbra állítanom.
Ötlet?
Szerintetek hangszerész tud valamit kezdeni vele? Mert így kb játszhatatlan
-
MATEO6600
őstag
Van 2 gitárom különböző húrmagassággal. Hangszerészre bíznám a dolgot, hogy az új gitárom is a régihez hasonlóra állítsa be.
El lehet ezt szakembernek valahogy magyarázni, pl fotóval, hogy milyen a másik gitár beállítása? Kocsi hiányában el szeretném kerülni hogy a régi gitárt is el kelljen vinnem hozzá mint referencia pontnak. -
MATEO6600
őstag
Tudtok esetleg valami weboldalról (lehet ez fórum / insta / FB csoport is) ahol a tagok képeket osztanak meg az otthoni gitár berendezésükről?

Olyan posztokra gondolok mint amit (#38066) fattyu hsz-ében láthattunk. -
MATEO6600
őstag
válasz
Plazmacucci
üzenetére
"Special Guest" meg "Supporter"-nek vannak bejelentve, és a koncerteket FFDP-nak hívják. Szerintem a 40p reális, de én most megértem. Én sem mernék a helyében full szettet vállalni.
-
MATEO6600
őstag
válasz
Plazmacucci
üzenetére
Épp a napokban láttam vele egy friss interjút és nekem szellemileg és fizikailag is okésnak tűnt! Persze egy ilyen komoly betegség esetén vannak rendesen hullámvölgyek...
Sajnálom hogy FFDP előzenekaraként kell megnézni őket, de az állapota miatt ez érthető. -
MATEO6600
őstag
válasz
WolfheartGR
üzenetére
szintén.
-
MATEO6600
őstag
válasz
chaosmonger
üzenetére
Thx, nem, én nemazasrácvagyok :)
Arra ötlet esetleg, hogy a gitár testét mivel tisztítsam? Matt, és bizonyos helyeken olyan mintha zsíros lenne a használat miatt. Sima puha törlőkendő nem segít
-
MATEO6600
őstag
válasz
MATEO6600
üzenetére
Este már nem jött össze, de itt vannak a képek.
5 órát vonatoztam érte, de nem kicsit megérte, ez a karácsonyi ajándékom magamnak
Kis érdekesség, hogy 5 éve karácsonyra vettem az első gitárt (Jackson), ami ereditleg ez a BC Rich lett volna, de sehol nem volt eladó. Most így ennyi idő után végre összejött
-
MATEO6600
őstag
Értem, köszi a segítséget mindkettőtöknek!
-
-
MATEO6600
őstag
Megvettem életem második gitárját (este majd jön kép), és most szembesültem vele, hogy máshogy van beállítva (nem meglepő).
Más húrmagasság, stb.
Még nem voltam ilyen helyzetben, mi az irányadó elv ilyenkor: érdemes minden gitárt ugyanolyan paraméterekre beállítani? Mert így kb úgy vagyok, hogy ezen is újra meg kell tanulnom gitározni, de legalábbis sokkal bénább vagyok :D Vagy ez normális helyzet, és majd ezen is megtanulok?
Más kérdés: pincében puhatokban tárolni egy gitárt 1 hónapig mennyire öngyilkosság? -
MATEO6600
őstag
Fretboard tisztitására paraffin olajat használok, de most ahol élek a gyógyszertárban nem kapni. Ötlet, hogy hol lehet még beszerezeni? Vagy más alternativa?
-
MATEO6600
őstag
BC Rich-éknél egy ideje mozgólódik valami, elvileg még év vége előtt kijön az új paletta.
Szerintetek milyen árkategóriában lesznek?
Régi álmom, egy BC Rich gitár, különösen egy Warlock, matt fekete színben, bár szeirntem csak új modelleket adnak ki, és a meglévőket már csak online használtan lehet vadászni.
Most találtam egy [használtat] , szerintem 300€ért el tudnám hozni csak a gitárt. A leírás alapján jó állapotban van.
@Nap: Ha jól emlékszem, neked pont ilyen gitárod volt. Egyetértesz vele, hogy manapság egy ilyet találni (jó állapotót) kincs? -
MATEO6600
őstag
Én meg 10 év játék után dugtam be először az erősÍtőbe az elektromos gitárom!
Hagyjuk már, nincs erre semmi best practice, mindenki úgy kezdje ahogy akarja. -
MATEO6600
őstag
válasz
WolfheartGR
üzenetére
Köszönöm
Első és egyetlen gitárom, szimpla külsővel, ahogy én szeretem
-
MATEO6600
őstag
válasz
Plazmacucci
üzenetére
Én szeretnék!
-
MATEO6600
őstag
Van aki hallgat itt bakeliten zenét?
Nem találtam topikot a lejátszóknak, és lenne kérdésem felőle, hátha valaki LP gyűjtő mint én is.
Új hozzászólás Aktív témák
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Milyen egeret válasszak?
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Nintendo Switch
- Hobby rádiós topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Büszke apukák és anyukák topikja
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Dell latitude 5330 i5-12.gen/8gb ddr4/250gb ssd/magyar Bill./új akku (Esztétikai hibás)
- Erőmű Magyar! Lenovo P16 ( Core I9 12950HX 32Gb DDR4 512Gb SSD Nvidia RTX 4Gb video) laptop!
- SONY PLAYSTATION 5 PRO KONZOL, 2TB
- Bivaly Lenovo T14 gen5 (Core Ultra 7 32Gb DDR5 1 Tb SSD) laptopom eladó 29 hónap gyártói garanciával
- Elegoo Saturn 4 Ultra 16K + Mercury Plus V3.0 + Mini Heater
- BESZÁMÍTÁS! Acer Predator Helios Neo 16 PHN16 notebook-i9 13900HX 16GB DDR5 1TB SSD RTX 4060 8GB W11
- Samsung Galaxy Xcover Pro / 4/64GB / Kártyafügetlen / 12Hó Garancia
- Samsung Galaxy A05s 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell Latitude 7420 Core i7-1185 G7, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar, szép állapot
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Változik az ember.
Most 10-48-as van, de ez túl feszesnek bizonyul.