- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
emiki6 #52817 üzenetére
Jelen! Bár már csak szobabasszeros vagyok, zenekar már nincs.
"Hogy válasszon az ember első gitárt?"
Először is azt kellene tudni, hogy milyen zenéhez kellene, mert van egy csomó féle hangszedő-elektronika variáció, és ezek nagyon tudnak egymástól különbözni.
Vagy ha valamelyik kedvenced után mennél, az is jó kiindulási alap lehet."Hol kezdődik egy valamire való hangszer ára?"
Manapság passzolom. A legutolsó új hangszerem egy Squier VM Jazz Bass meg egy Cort Arona volt vagy 8 éve, azok akkor kb. 120e pénzbe kerültek (per darab, nem a kettő együtt
).
Azóta rendesen kinőtte magát a Harley Benton márka, aki használt már olyat, nem panaszkodott rá, teljesen vállalható hangszerek.
"Amp megúszható, ha az ember nem akar kihangosítva, csak fej/fülhallgatóba játszani magában?"
Persze, veszel egy multieffekt pedált, azokon még aux bemenet is van, tehát rá tudod kötni a mobilodat, és arról szólhat a zene, te meg rájátszol.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #52695 üzenetére
"Meg hogy lehet telefonnal csak képet felvenni hang nélkül? "
Juj.Azt nem kell, ma már csodákra képesek a videószerkesztő programok.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #50894 üzenetére
Ha amúgy nincs vele gond, akkor én hagynám, ahogy van. Volt hasonló nálam is még évekkel ezelőtt, egy Jazz Bass egyik berakása volt repedt, problémát nem okozott (és az nagyobb repedés volt, mint a te gitárodon).
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
Vegyigyümi #50850 üzenetére
Gitáros FB csoport.
Csak ott nem szabad GS-es hirdetést linkelni, nem komázzák azt a brigádot. -
NeoPampalini
senior tag
"Az feltűnt, hogy ezek a jútúberek elmondják a 100 dolláros donnerről hogy hű de milyen jó, majd jövő héten a 400 dolláros squier-ről is elmondják hogy hű de milyen jó, aztán jövő héten a 4000 dolláros music man-ről is pont ugyanezt?"
Szerencsére nem mindegyik ilyen, kedvenc ellenpéldám Glenn @ SpectreSoundStudios, bár ő elsősorban nem gitárokat véleményez.
-
NeoPampalini
senior tag
"hogy úgy általában hogy kéne összetenni a hangcuccot a szobában, amikor zenét hallgatok, meg gitározok."
Az nem opció, hogy fixen a külső hangkártyára kötöd a hangcuccodat? Oszt' akkor hangfalon mehet minden, ha meg fejhallgató kell, azt is megoldod a hangkártyán. A laptop saját hangkeltője meg működjön akkor, amikor mászkálsz vele, vagy nem otthon vagy...
Nekem legalábbis eszembe nem jutna cserélgetni az audio eszközt, meg dugdosgatni kábeleket állandóan.
-
NeoPampalini
senior tag
Nálam ez úgy néz ki, hogy a külső hangkártya fejhallgató kimenetére van rákötve egy ősrégi, vagy 15 éves Logitech 2.1 cucc*, oszt jónapot.
Ezen szól minden a filmnézéstől kezdve a zenélésig.
(* két szatelit hangszóró 2x40W + mélynyomó 100W, persze hogy ebből mi a reális, fene tudja, de van hangereje bőven)A bluetooth szerintem nehezítő tényező lesz egy gyors keresés alapján, legalábbis bluetooth képességet csak ilyen "tévéhez való" soundbar + mélynyomó kombóknál, meg picike (10-15 W) 2.1-eseknél láttam. Már ha jól értem, és a hangfalra szeretnél direktben BT eszközzel, pl. telefonnal csatlakozni.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
Vegyigyümi #50187 üzenetére
"az 5 húros basszernél, magas vagy a mély húr a plusz"
Ízlés/funkció kérdése. BEADG vagy EADGC.
(4 húrosnál sem magától értetődő a standard EADG, mert akadnak, akik BEAD használják, tkp. "5 húros, csak G nélkül".
)
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #49775 üzenetére
Nem, az expression pedálok egy - bármilyen - paramétert vezérlő pedál csoportba tartoznak, önmagukban nincs közük a hangképzéshez.
-
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #48762 üzenetére
"Ha egy szám közben "elmászik a ritmus", kinek a feladata, hogy azt visszahozza? A dobosé? Vagy a basszer? "
Attól függ.
Aki tudja, hol járunk, annak a dolga.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #48173 üzenetére
HELYILEG ugyanoda eső hangról van szó, de zeneelméletileg nem ugyanazt jelenti (lsd. még enharmónia).
C-hez képest a Cisz értelmezhetetlen kis szekundként, mert C-hez képest a MÁSODIK hang az (valamilyen) D kell, hogy legyen, azaz a C-nek a kis szekundja az Desz lesz.
(Csak zárójelben: ennek okán a Cisz a Hisz-nek lesz kis szekundja.)
C-hez képest egy TERC, azaz HARMADIK hang NEM LEHET (valamilyen) D, mert a D az SZEKUND. Terc az (valamilyen) E lesz.
Remélem, követhetően írtam le.
Nem olyan egyszerű ez elsőre, én is átmentem ugyanezen anno.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #48159 üzenetére
t1 - tiszta prím pl: C - C
k2 - kis szekund C - Cisz
n2 - nagy szekund C - D
k3 - kis terc C- Disz?
n3 - nagy terc. C-E?Öööö... Nem véletlenül "szekund", "terc", satöbbi, az akárhanyadik (!) hangot nézzük. Szekundnál, ha C az alaphang, NEM LEHET Cisz a szekund.
Ergo:
t1 - tiszta prím pl: C - C
k2 - kis szekund C - Desz (kis MÁSODIK)
n2 - nagy szekund C - D (nagy MÁSODIK)
k3 - kis terc C- Esz (kis HARMADIK)
n3 - nagy terc. C-E (nagy HARMADIK)...ugyanígy tovább kvart, kvint, szext, szeptim.
-
NeoPampalini
senior tag
Én általában lusta vagyok plugin-ezni, ha csak pötyögni akarok egyet, ilyenkor jön a gitár -> multieffekt -> hangkártya megoldás.
Lassan amúgy nálam is csereérett, de legalábbis javítandó lesz a hangfal cucc, egy millió éves Logitech Z2300, az egyik szatelit néha recseg, meg az erősítő búg (nem maga a hangszóró, hanem az elektronika). Lehet, hogy csak meg kellene kínálni egy kis meleg takonnyal, aztán csendben lesz.
-
NeoPampalini
senior tag
Ilyen is volt... Nesztek egy original (enyém a basszus).
[link]
-
NeoPampalini
senior tag
Inkább megcsinálom magamnak.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #47061 üzenetére
Nem ez volt a lényeg, de mindegy.
Túl nagy feneket kerítesz ennek a patika állapotnak.
-
NeoPampalini
senior tag
Fene tudja, szerintem egyik sem olyan horderejű probléma, mint amiket ezen látni, és itt csak sokadlagos gond, hogy ez 2800 dodóba kerül.
[link]
Meg a gitár nem olyan, mint a tévé, hogy nagy eséllyel megveszi valaki, pár éve volt erről a "miért nincs mindig minden hangszerből raktáron" témakörről értekezés asszem talán a hangmester fórumon.
Nincs annyi tőke, hogy milliós tételek álljanak a raktárban.
Én is vettem olyan Squier basszusgitárt "a falról", aminek az egyik fogólap berakása meg volt repedve, és akkor mi van? Ettől nem szólt rosszabbul, meg a kutya se vette észre...
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #46372 üzenetére
Most körülnéztem FB Marketplace-en, ott is van jópár interface (bár biztos van átfedés a GS-sel), van occsó is, drága is...
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #46372 üzenetére
Van 5-6 ezerért is mezei kábel formájában, de az kábé annyit is ér.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
benedekco #45629 üzenetére
Passz, lehet, hogy csak amiatt látom így, mert Win7-ig bezárólag alaplapi + ASIO4ALL volt, és ez a kombó XP alatt vígan ment mindennel egyszerre, Win7-tel meg nem.
Rémlenek korai W10-es időkből is ilyen sipákolások, hogy nem megy "úgy, mint régen".
Aztán W7 után Linux lett, meg egy Focusrite Scarlett Solo, itt csak bedugtam, és fél perc JackAudio beállítást követően azóta is működik. -
NeoPampalini
senior tag
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
Berreh #45535 üzenetére
vettem egy Cort GB64JJ-t
Jó cuccnak tűnik!
-
NeoPampalini
senior tag
Nem láttam erre vonatkozóan semmit, itt szabad hirdetni, vagy vonuljak át vele teljesen reménytelenül a hardverapróra?
Eladóvá vált a basszus motyóm, ha esetleg valaki nincs FB-n a vonatkozó csoportban és nem látta, de érdekelné:
- Ampeg SVT-6 Pro fej (750W @ 8 Ohms, 1100W @ 4 Ohms)
- fEARful 15/6 láda (750W, 8 Ohms) -
NeoPampalini
senior tag
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
eron009 #44684 üzenetére
Nem volt ehhez szerencsém, de a vélemények egész jók róla.
Gondolom a szokásos "olcsógitár" problémák itt is megvannak, hullámzó általános minőség, bundvégek eldolgozása (annak hiányosságai), meg így képről nekem a húrnyereg gyenge pontnak tűnik (valami hasonló volt a kínai DIY basszusomon, tíz percnyi használat után nemes egyszerűséggel eltört
).
(Szerk.: a legtöbb apróság simán gyógyítható. Ami feltűnt, néhány véleményben azt írták, hogy a potméterek egy-másfél év után elkezdhetnek recsegni. Ez is olyan, hogy vagy zavar, vagy nem, ha be van lőve, és nem tekergeted játék közben, akkor nem szokott problémát jelenteni. Nekem ez a Squier 70's VM Jazz Bass-emen volt így.)
Esetleg még a használt cuccok között érdemes lehet körülnézni, hátha felbukkan valami. Javasolni nem nagyon tudok mit, én inkább 35" párti vagyok.
-
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
jmarcell #44530 üzenetére
Pl. a Focusrite Scarlett Solo-n van ilyen, mondjuk az csak mono. Persze meg lehet buherálni egy jack-XLR átalakítóval a másik bemenetet, és úgy használni a kettőt együtt, de az azért na.
Ha sztereó kell, akkor a olyat kell keresni, amelyiken vagy kettő mono jack, vagy kettő kombi XLR-jack kombó bemenet van.
Nem tudom, a max. keretből mennyit szánsz rá, 50k-ba Behringer, Presonus, Steinberg belefér, Focusrite (Scarlett 2i2) már kicsit túl van, nagyjából 60k körül újonnan.
-
NeoPampalini
senior tag
Egy hétvégét nyugodtan rá lehet szánni erre, és nem is kell sok energiát belefeccölni, Reaper-ről a minden is fent van youtube-on, angolul, magyarul, van magyar felhasználói facebook csoport is...
A DAW-okban (a Reaper-ben biztosan) el lehet menteni egy előre felkészített projektet, amiben már benne van külön sáv a gitárnak, a dob VST-nek (VST-vel együtt), satöbbi, és nagyjából csak el kell indítani mindig.
Ezt ráadásul elég csak egyszer megcsinálni, aztán be is lehet állítani úgy, hogy minden "új projektnél" ez legyen a kiindulási alap.
-
NeoPampalini
senior tag
Kicsi csöves cuccok kapcsán érdemes lehet Eytschpi42 csatornáján keresgélni, szó szerint már több tonna minden megfordult nála, emlékeim szerint csomó 1-5 wattos cucc is, ötletelni biztos jó, ha nem ragaszkodunk márkákhoz.
Meg amúgy sem komplett az a csávó, én bírom.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
Berreh #43829 üzenetére
Most kipróbáltam, működik, jópofa.
Állítólag az indítási sorrend is számít, én így tettem: rendszer (Jack, bár nálam állandóan megy), Rakarrack, Audacity
Jack managernek Catia/Cadence van, ebben annyit kellett csinálnom, hogy a hangkártya 2. bemenetét rákötöttem a Rakarrack-ra (az alkalmazásban a listában bármit csináltam, nem állította át)
Audacity-ben Jack Audio mellett a Rakarrack lett beállítva forrásnak, bingo. Meg is volt fél perc alatt az egész.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
Berreh #43819 üzenetére
Linux-on nálam megy minden egyszerre, igaz, aminek nem kell Jack, pl. böngésző, az ALSA/Pulse alapon megy, és ez van bridge-elve tovább a Jack felé.
Az USB-s cuccok szoftveres támogatása valóban érdekes kérdés, mondjuk egy próbát megérnek ezek Wine alatt, a Zoom pedálomhoz így simán működik a ToneLib Zoom manager (most néztem, hogy már van natív Ubuntu verzió, anno ilyen se volt).
Bár, ha már Linux és USB, akkor a posztoló jobban járna egy dedikált hangkártyával, ott nem kell bíbelődni semmivel, csak beköti és kész (Scarlett Solo nálam így üzemelődött be mindenféle hókuszpókusz nélkül).
Ezek a multikba épített audio interface-ek valahogy mindig tartalmaznak valami spéci dolgot, hogy ne legyen egyszerű, legalábbis amiket eddig olvastam, mind kínlódás volt (vannak megoldások, meg hekkelések, de na...). Ami mezei USB standard szerint megy, azzal nincs semmi gond.
-
NeoPampalini
senior tag
Valaki keresett itt occsó basszus kombót, még mindig?
Fácsén van egy Yorkville 15"-os, 100W cucc 35 pénzért ("basszusgitárosok klubja" csoportban).
Igaz, ez sem Bp, hanem Százhalombatta, meg nem egy Ampeg, de ha szólni szól, nagy baja nem lehet.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
Goose-T #43480 üzenetére
??? Nekem nem úgy tűnik, de bisztoss vak vagyok, vagy a kovidka miatt mégis mindent küldenek házhozszállítással.
Warwick kombónál:
"BEMUTATÓ DARAB! Az akciós ár az üzletben való személyes átvételre értendő!"
"CSAK SZEMÉLYES ÁTVÉTELLEL A DEBRECENI ÜZLETÜNKBEN! KICSOMAGOLT DARAB. HÁZHOZ SZÁLLÍTÁSA NEM MEGOLDHATÓ!"
Az egy dolog, hogy a webshop valószínűleg nem kezeli külön ezeket a kibontott, nem szállítható darabokat, így kénytelenek a termékhez írni, nagy bötűvel, pirossal.
De nyomjon rá valaki, sanszos, hogy felhívják emiatt, hogy bocsi bocsi, az nem úgy van az.
-
NeoPampalini
senior tag
15"-os kombó sose volt olcsó, használtan sem, értelmeset szerintem nem fogsz kifogni 50k körül.
Nem tudom, mi a keret erre a történetre, a hangszerarzenálnál most van pár kiállítási darab 50%-ra leértékelve, igaz, le kell értük bumlizni Debrecenbe, de mondjuk egy Warwick Sweet 25.2 50e pénzért nem tűnik rossz biznisznek, meg az Ashdown MAG C115-300 EVO II is jó vétel lehet 75e Ft-ért.
Újonnan "occsóér' " van Bugera.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
espista #43393 üzenetére
Két mezei TRS-XLR átalakítóval menni fog, így lesz két jelutad (bal-jobb).
Ezeket a LEFT/MONO dolgokat úgy kell érteni, hogy ha csak ebbe van csatlakoztatva kábel, akkor a pedál által előállított sztereo jel mono-ban fog ezen megjelenni, ha mindkettőben van kábel, akkor értelemszerűen az egyik a bal, a másik a jobb oldal lesz.
-
NeoPampalini
senior tag
Ha már felvásárlás: az Aguilar a Korg-é lett: [link]
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
Carlos Padre #41646 üzenetére
Nekem bejön.
-
NeoPampalini
senior tag
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
Moleman #41636 üzenetére
"Per pillanat én úgy játszom, hogy a külső hangkártya kizárólag előerősítőként működik, és onnan megyek a belső hangkártya vonalbemenetére, így nem kell váltogatni az eszközök között vindóz alatt."
Az nem jó, hogy csak a külsőt használod? Miért kell váltogatni? Nálam minden a külsőről megy (igaz, nem Windows, hanem Linux).
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
Lokids #41630 üzenetére
Ha nem akarsz:
- sem a PC-n felvenni (vagy nem ez a fő cél)
- sem valamilyen szoftveres erősítő/hangfalszimulációt használni (pl. Guitar Rig és társai)akkor bőven elég egy multieffekt, én sokáig így használtam itthon (gitár -> multi -> PC). Ez arra jó, hogy youtube/mp3 alá játssz, gyakorolj. Felvétel is megoldható, csak mondjuk alaplapival szopó, windows-on meg pláne.
Füles kimenet meg a legtöbb multin van, így ha szigorúan csak néma gyakorlás a cél pl. metronómra, akkor az is meg van oldva. -
NeoPampalini
senior tag
A lényegi különbség, hogy az iTrack-et rá lehet kötni iPad-re is a Device Link csatlakozóval (+ van USB is), a normál Solo-n csak USB van.
Arról a szettről nincs tapasztalatom, esetleg review-t érdemes olvasni róla. Valami hasonló szettet kb. két éve eléggé lehúztak, nem tudom, ez jobb-e...
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
Carlos Padre #41035 üzenetére
Szerintem teljesen jó lett.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
WolfheartGR #41027 üzenetére
MIDI foot controller-ről, vagy a patch-ek MIDI-n történő programozásáról van szó? Utóbbi kb. hasonló, mint amikor USB-n kötöd rá számítógépre, és egy alkalmazással tudod szerkeszteni a patch-eket, csak az egész MIDI interfészen keresztül történik (mondjuk ez utóbbi elég ritka eset, mikor már majdnem mindegyik cuccon van USB port). Ehhez nyilván az szükséges, hogy a multin legyen MIDI port.
Foot controller-ekhez kis infó:
https://www.premierguitar.com/articles/19359-intro-to-midi-for-pedalboards
https://www.youtube.com/watch?v=LfTwFIiEUUc
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
benedekco #40994 üzenetére
"Youtube-on találtál anyagokat arról hogyan kell eltávolítani a bundokat?"
Erre válaszolok, mert én is csináltam ilyet (amúgy bőven elég 1-2 ilyen videót megnézni).
Igazából maga a bund eltávolítása nem egy nagy durranás, bár azt mondják, érdemes tudni előtte, hogy ragasztva is volt-e vagy sem, utóbbi esetben javasolt egy forrasztópákával felmelegíteni a bundokat. Nálam ez nem volt, így csak egy fogót használtam, leköszörültem a végét egyenesre, hogy aláfogjon a bundnak, és szép óvatosan kiemelgettem.
A titok az, hogy nem szabad kapkodni, vagy erőltetni, különben kiszakad a fa, és azt az új bund már nem fogja eltakarni. -
NeoPampalini
senior tag
Nem tudok róla. Sima file lejátszó van benne, nincs külön input/effekt/tool ilyesmire.
Ha nem akarsz mp3-at, akkor a legkönnyebben úgy lehetne megoldani, hogy egy DAW-ban két track-et használsz:
1. Guitar Rig (VST pluginként) - ezen használod a gitárt
2. egyéb bemenet - régen volt olyan Windows-on, hogy Virtual Audio Cable, azzal "össze lehet kötni" a böngészőt a DAW alkalmazással - természetesen erre is rá lehet tenni egy Guitar Rig-et, de nyilván ilyenkor nem a tape deck-et fogod tudni használni -
NeoPampalini
senior tag
Na, kezdődik.
Gitárcucc vs. hifi cucc = almát körtéhez
Totál másra valók, nyilván nem véletlenül alakult úgy, ahogy.
De próbáljátok ki, hogy hogyan szól egy gitár egy tetszőleges gitárcuccon, meg egy high-end hifi cuccon (értelem szerűen ládaszimuláció nélkül), szerintem meglepő eredmény születne.
BTW, olyat max. az amatőrök csinálnak, hogy audio interface-be dugott gitár felvett anyagára nem tolnak rá egy ládaszimulációt.
Na meg, egy élmény lenne bemikrofonozni egy háromutas "hifi gitárládát", én is okoztam már meglepetést a basszus ládámmal, pedig azon csak egy 15-ös mély és egy 6-os közép van. -
NeoPampalini
senior tag
Látóasszonyok, ide gyűljetek...!
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
fattyu #40148 üzenetére
Szerintem olcsóbb, ha úgy csinálod, mint Eytschpi42 ebben a videóban. A Palmer-nek van ilyen motyója, de csak 2 fejet kezel, és durván 80-90.000 HUF. Korábban láttam a neten olyan rack-es megoldást, ami több fejet kezelt, de az a sokezer dolláros kategória.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
kemotox #39880 üzenetére
A center negatív a standard, nem?
Nekem van egy Tech21 előfokpedálom, meg egy Zoom multim, ugyanarról a tápról, ugyanolyan (c. neg.) polaritású kábellel etetem mindkettőt. Korábban használtam még TC Electronic kompresszor, Boss kórus, TCE tuner pedálokat, mind ugyanilyen volt, egyiknél sem kellett fordító toldó.
Szerk.: én eddig csak régi (értsd: vintage) pedáloknál láttam olyat, hogy c. poz volt a táp, meg egy-két 18V-os csöves torzítónál.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
ElGatto #39756 üzenetére
A jel bármire kiküldhető. Keverőre -> megoldható a kihangosítás. Fülmonitorra -> hallod saját magad.
Ha ez az irány, akkor erősítő helyett inkább saját keverő + fülmonitor cuccokra ruháznék be, van mindenféle telefonról vezérelhető motyó, ahol mindenki saját magának tudja belőni a kontrollt.
Ezt így ahogy van, fellépésre is el lehet vinni, oszt' jónapot.
Mondjuk ha a dob nem elektromos, akkor azt pluszban be is kellene mikrofonozni, és mehetne a fent írt rendszerre.
Egy próbaterem érdekes kérdés, mert ha meg is kellene, hogy szólaljon úgy, hogy élvezhető legyen, az sok pénz. A "mindenhol alkalmazott" átlag motyó max. vokálra jó, másra nemigen.
Ha kicsit többet írnál arról, hogy milyen felhasználás lenne a cél, milyen technika van most, az jó lenne.
-
NeoPampalini
senior tag
Megrepedezik, ja.
A fretless teljesen más világ, nem csak a bundok hiánya miatt. Más hangzást ad (itt még az sem mindegy, hogy natúr vagy kezelt fogólap, flat- vagy roundwound húr), más technikák is képbe kerülnek. Stílus szerint is kb. mindegy, pop, rock, metál, bárhol előfordulhat.
-
NeoPampalini
senior tag
Láttam már olyat, hogy műgyantát öntöttek a fogólapra durván 3 mm vastagságban, majd rádiuszra csiszolták, polírozták. Ez tök jó (tényleg k..va jól néz ki, a légy is seggen csúszik rajta), probléma csak azzal van, hogy a fa szeret mozogni, a kemény műgyanta meg nem annyira.
A legdurvább az volt, amikor valaki nem szórakozott lakkal, műgyantával, hanem Gorilla glue-t (nem a faragasztót, hanem pillanatragasztót) használt a fogólap felületkezeléséhez.
-
NeoPampalini
senior tag
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
benedekco #39504 üzenetére
Passz, a Win7 mellé még nem volt meg a Scarlett, így driver-ekkel sem kellett szívnom.
Nekem elég az, hogy Linux-on megy minden, ami kell (Reaper, VST, Vsti...), zéró pattogással.
A pedalboard-ot kötöm a hangkártyára, így nagyon effektezni nem kell, de ha mégis, vannak natív linux-os plugin-ek, de a windows-osok is mennek, ha kell. -
NeoPampalini
senior tag
Utoljára WinXP-n lehetett megcsinálni azt (mezei alaplapi hangkeltővel), hogy egyszerre ment a WDM meg az ASIO driver. Aztán a Vistánál volt valami kavarás az audio stack-ben, onnantól szigorúan vagy csak WDM, vagy csak ASIO mehetett. Ezen nyilván segít egy normális hangkártya, mondjuk windows-os tapasztalatom nincs, mert már bőven Linux-ot használtam, amikor vettem egy Scarlett Solo-t.
A Mac meg megint más világ, ott CoreAudio van, ami hasonló a linux-os JACK-hez, legalábbis abban biztosan, hogy mindkettő alacsony késleltetéssel megy, valamint, hogy egyszerre több alkalmazás is használhatja az audio eszközt, így a már említett Youtube + DAW sem probléma.
-
NeoPampalini
senior tag
Otthoni gitározás vs. "csöves feeling", ez egy örök harc.
Szobahangerő mellett nehéz igazi csöves kihajtást csinálni, mivel ez is attól függ, hogy mi a cél, mert mindegyik más eredményt ad:
- előfok overdrive
- végfok overdrive
- hangszóró "túlhajtás" (angolul speaker breakup, nem tudom, van-e rá értelmes magyar kifejezés), azaz éppen csak, hogy torzít, de nyilván nem sz.rrá hajtás miatt, azaz nem fog tönkremenniNa, ezekből az első kettőt talán lehet modellezni, vagy kis teljesítményű csöves cucc kihajtásával megoldani, bár amennyire tudom, ezek az 1-5 W-os kis fejek is baromi hangosak tudnak lenni kihajtva. A harmadikra fogalmam sincs, van-e épkézláb alternatíva.
Esetleg egy teljesen hangszigetelt doboz (isolation cab) + mikrofon megoldás lehet, ezt is sokan csinálják.
Új hozzászólás Aktív témák
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- DOOM - The Dark Ages
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- MIUI / HyperOS topik
- Lexus, Toyota topik
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Gumi és felni topik
- Háztartási gépek
- Mikrotik routerek
- További aktív témák...
- JBL Charge 6 és Xtreme 3/4 akciós áron eladó!
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G, H730 1GB, áfás
- Lenovo, Dell, HP, Panasonic Getac üzleti és ütésálló katonai laptopok + Ipad 6-13. gneráció
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G5 - i5-8G I 8GB I 128GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÚJ Lenovo LOQ 15IRX9 - QHD 165Hz - i7-13650HX - 16GB - 1TB - RTX 4060 - Win11 - 3 év garancia - HUN