- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bencsizy
csendes tag
Sziasztok!
Nem gitáros téma, de talán elfér itt. Van már itthon gitár, basszusgitár, nemrég lett zongora, imádom mindegyiket, élvezettel játszom rajtuk kedvenc dalaim. Szóval szeretném bővíteni a tárat egy dobfelszereléssel... Ehhez kérnék tőletek tanácsot.
Nyilván a legjobb egy akusztikus lenne, hogy ha beülök egy műanyag mögül egy valódi mögé, akkor tudjak azon is játszani, de az elektromostól se zárkózok el, mivel szülők meg szomszédok szeretnének életben maradni, magamat ismerve nagyon sokat fogom használni, ha rákattanok, márpedig rá fogok kattanni..Van konkrét márka és típus, amit tudnátok ajánlani/érdemes kerülnöm akusztikus vagy elektromos fronton? Nagy segítség lenne. Büdzsé szempontjából 200 ezerig gondoltam, de minél olcsóbban lenne jó megúszni egy normális szettel. Tehát pl gitároknál egy staggnek megfeleltethető tűzifa helyett mondjuk egy vintage v100 minőségű dolgot szeretnék, ami nagyon jó kópiája a gibsonoknak. Na vmi ilyesmit szeretnék dob vonalon is minőségben.
Köszi, üdv!
-
Bencsizy
csendes tag
Sziasztok!
Van egy eladó Vintage V100 TSB gitárom, igény szerint Gibson hangszedőkkel!Eredeti felszerelésben 50 ezer, Gibson hangszedőkkel 90 ezer forint az ára.
Akit érdekel, dobjon privit. Üdv!
-
Bencsizy
csendes tag
válasz
Bobrooney #23113 üzenetére
Utánanéztem ennek a darabnak, amit írsz, viszont az csak 64 polifóniás hangszer, én úgy olvastam itt neten. Casio-ból a CDP vagy a Privia szériát próbáltad? Állítólag az előbbi jóval silányabb minőségű, utóbbi viszont már középkategóriás elvileg.
Billentyűzete volt másabb amúgy, vagy a hangzása?
-
Bencsizy
csendes tag
Ertem, koszi mindenkinek!
A fatar az 12 eves haszalt lenne, elektronikaja ki tuda meddig birja,ezert vacillalok. Casio privia px-150 lenne egesz jo aron(125k), es annak egesz jok a tulajdonsagai, de akkor lehet leteszek rola a hallottak alapjan. Yamahat nem talaltam ebben az arkategoriaban, Roland FP-30at talaltam meg 185-ert, illetve a Korg SP170et 150-ert. Megprobalom a helyi boltokban kiprobalni oket, aztan meglatjuk, bar nem jatszottam meg igazi zongoran sokat, igy keves a viszonyitasi alapom. -
Bencsizy
csendes tag
Kedves kollégák!
Jovoheten meglepem magam egy ibanez sr300as basszusgitarral, ez mar biztos valasztas. Emellett tervezek venni egy digitalis zongorat is, mivel szeretnek billentyuzni is mostantol. Kerdesem lenne egy hozzaertotol, hogy talaltam egy studiologic sl990 tipusut, kalapacsmechanikasat, ez midi kontroller elvileg. Minosegi hangszer lehet, vagy melle nyulnek vele? A masik kiszemeltem egy Casio PX-150 lenne, illetve egy Korg SP170. Melyik lenne a legjobb valasztas? -
Bencsizy
csendes tag
válasz
brickm #21414 üzenetére
Szerinted en nem lepodtem meg?
A hidi pickuppal semmi gond nincs, tisztan, nagy hangerovel leadja a jelet, de ez sokkal halkabb es zizego zaj ul ra a hur hangjara vmiert. Potmeterek tekergetesre szinten recsegnek, akkor szerinted is ez a ludas?Tokom ki van, hogy van egy kis idom most jatszani es lam, rogton beut a baj..
-
Bencsizy
csendes tag
Srácok, lehetséges az hogy döglődik a nyaki pickupom?
Ma játszottam kicsit pár nap kihagyás után, és azt vettem észre, hogy a nyaki pickup a hídihoz képest érzékelhetően, halkabb, holott pár hete állítottam be őket. Emellett a húrok pengetése mellé társul egy zizegő hang, ami kb a húrral egy hangerőn jön, és csak a húrok pengetése mellett jön elő. Mi lehet a baj? Találkoztatok már ilyennel? -
Bencsizy
csendes tag
Hu, mennyi okossag hangzott el. Koszonjuk!
Kezd osszeallni egy zenekar, tehat ertelemszeruen szeretnenk majd koncertezni is, tehat megbizhato cuccokra lenne szuksegem. A gitarommal (vintage v100) elegedett vagyok, hangolast is sokaig tartja, es a hangszine is olyan, amilyet szeretnek (talan majd egyszer cserelek hangszedoket vmi olyanra, ami gazdagabb hangzast ad kicsit, meg az elektronikat megnezem, jobbra cserelem majd, ha nagyon ganyoltnak tunik). Az erosito egy Bohm-verstarker 30H, ezzel szinten meg vagyok elegedve. Tehat csak a pedalok lennenek azok, amiknel nem nagyon talalom a helyem, de ez a hozzaszolas most sok dolgot tisztazott.
Szoval.Reverb vagy delay pedalra szuksegem lehet, kerdes, erdemes mindkettot beszerezni?
Igen am, a digitalisnal azt gondoltam, hogy a jelet digitalizalja a pedal, de akkor ezt most tisztara mostuk, megegyszer koszonom! Es akkor az analog es a digitalis delay kozott csak annyi a kulonbseg, hogy hogyan valositjak meg a hangzast? Ez esetben pedig mar csak preferencia kerdese, hogy melyiket valasztjuk? Szal nem jobb vagy rosszabb, zajosabb egyik a masiknal, csak masabb?
Probaltam ma az erositomon a send return dugokat, csak egy sima kabellel kotottem ossze a kettot, de amint ezt tettem, nem jott ki semmi hang. Akitol vettem, azt irta, hogy a zengeto nem mukodik benne, ki lett szerelve. Ez esetben akkor az effekt loop se mukodik es ezert nincs hang?
Az elromlott torzitom helyere most egy MXR prime distortiont neztem. Eddig egy beta aivinnal jatszottam, nagyon tetszett a hangja. Viszont mikor mar kb felig tekertem az erositon a hangerot, minimumra tekerve a gaint is oriasi modon torzitott. Nekem ebben az esetben jobb lenne egy overdrive, amit kis hangeron jobban tekernek fel, nagy hangeron meg kisebb torzitasra raknam, vagy maradjon a torzito es remenykedjek benne, hogy mondjuk oroban ha kitekerem az erositot, akkor nem gerjed ossze vissza minden? Sok gaint hasznalok (metalt is jatszok), de csak esszeru mennyisegut, hogy minel kevesebb hiss legyen hallhato.
Equalizerre azert gondoltam, mert az erositon csak magas es mely szabalyzo van, es amiket neztem pedalokat, legtobbon csak egy volume, gain, meg egy tone szabalyzo ha van.. Kozepet pl jem tudom emelni vagy vagni.
Meg vmi. Eszrevettem, hogy mostanaban zajosabb az erosito alapjaraton, mondta a srac, hogy lassan erhet a csocsere, gyanitom, hogy akkor ez mar ennek a jele. Ha veszek bele csoveket, es nem allitom be a bias aramokat (mert meg csak elmeleti szinten kapisgalom ezt a dolgot, nem merek hozzanyulni meg), akkor abbol lehet vmi baj az erositovel? Gondolom amugy is elmaszik a munkapont, minel tobbet hasznalom, csak pl igy nem tehetem tonkre, vagy nem lesz tobb a zaj alapjaraton, esetleg nem lesz mas a hangzasa? Jo lenne ezeket is megtanulni.
-
Bencsizy
csendes tag
Pedalok kozul markakban mi az amit ajanlanatok es mi az, amit erdemes nagy ivben kerulni?
Pl Artec vallalhato?
-
Bencsizy
csendes tag
válasz
Plazmacucci #20964 üzenetére
Konkretan milyened van?
-
Bencsizy
csendes tag
válasz
brickm #20963 üzenetére
Na ezert halam uldozzon!
Csak azert kerdeztem am, mert mindig azt hallani, hogy tul szaraz a hangja vminek egy delay vagy reverb nelkul, de pl punkrockban sose hallottam meg egyiket se hasznalni.
Az erosito ele es a vonaljelre (effekt loop ez lenyegeben?) kotott torzitok kozott milyen kulonbseget hallani?
En most egy fuzz pedalt, egy delayt es egy equalizer pedalt tervezek venni igy az elejere. De akkor van ertelme a tobb pedalnak, csak nem erdemes mindent teljes hangerovel belekeverni a jelbe, hanem csak egy csipetnyit mindegyikbol, amennyit kivan a hangzas?
En is ettol felek am, hogy most veszek egy multieffektet, bekrepal benne vmi, es akkor konkretan az egesz hangzas arzenalom kukazva van... Es mondjuk fellepes kozben sem eppen jo sztori, ha meg kell allni kabelezni vagy ilyesmi. Nekem a gepemen guitar rig van, ehhez kepest mennyivel erzekelheto minosegben a kulonbseg?
Miert mondjak azt, hogy ha pedal, akkor csak analogot szabad? Ugy ertem, ha pl hallani is kulonbseget mondjuk egy analog delay es egy digitalos delay kozott, egy zenekarban ahol osszecseng a sok hangszer, nem hallani azt a hangyafasznyi kulonbseget ugyse, nem?
-
Bencsizy
csendes tag
válasz
Plazmacucci #20962 üzenetére
Azert van a topik, hogy megvitassunk ilyesmiket.
Minel tobb szemelyes tapasztalatot hallunk, annal jobb, szerintem egy ilyen bemutato video az ilyen zenevel kapcsolatos dolgokrol semmit se mond sajna.
-
Bencsizy
csendes tag
válasz
Plazmacucci #20960 üzenetére
Miert?
-
Bencsizy
csendes tag
Fiukak, mi a velemenyetek a multieffektekrol?
Milyen effekteket javasolnatok, amikre szuksege lehet egy gitarosnak a szinpadon, vagy ahhoz hogy jobb hangzasa legyen? Melyik mufajhoz miket ajanlanatok, ami nelkulozhetetlen hozza? (Pl reggaehez mit kene beszereznem, de ez csak egy pelda)
Koszi a valaszokat!
-
Bencsizy
csendes tag
https://youtu.be/5zmqzMkODaY
18:35-tol hallhato par masodpercig a gitar hangja torzitottan. Ok mivel erik el azt, hogy ilyen gazdag hangzasa van a hangszernek? Mert gondolom nem csak egy egyszeru torzitot hasznalnak. En akarhlgyan tekergettem eddig az enyem, nem sikerult hasonlot kihoznom. Szoval valakinek van tippje, hogy meg milyen effektet hasznalhatnak ehhez a soundhoz?
Olyan mintha az osszes hur hangja hallatszodna teljesen erthetoen, artikulaltan, meg kicsot ilyen "pamacs" hangja van az egesznek, nem tudom maskepp elmondani.
Meg 6:50tol is mikor beindul a zene hallatszik ilyen magasabb torzitott hang is a kvintek mogott. Ok ezt tobb gitar hangjanak osszekeveresevel erik csak el, vagy az equalizerrel meg az effektekkel babralnak vmit? -
Bencsizy
csendes tag
Ha papirt dugok a cso meg a foglalat koze, az se jo? Az elozo kombomnal is ezt csinaltam, csak kerdeses h nem lehet e vmi baj belole.
-
Bencsizy
csendes tag
Valakinek van otlete, hogy egy csorgo elektroncsovet mivel lehetne elkussoltatni?
Tuti, hogy a ket vegfokcso zorog ilyen csilingelo hanggal, mert mikor megnyomom, akkor rogton csend van. Ki is vettem oket, az egyiket ha pocogtetem akkor hallatszik a csorges. Szoval kellene vmi ami elnyeli a rezgeseket.Ha szigeteloszalaggal tekerek ra par menetet, az segithet, vagy tuti megolvadna rajta az anyag mukodes kozben? Esetleg mas, magas homersekletet biro anyagot tudnatok mondani?
-
Bencsizy
csendes tag
Nincs rajta mikrofon, es az elozo telefonommal gond nelkul mukodott. Ha kicsit kihuzom, akkor mar jo, viszont folyamatosan fognom kene, hogy me csusszon ki, ha meg annyira benyomom, hogy pont pattanjon, akkor meg mar megint szar hangja van. Eleg bosszanto, mert nem akarok masikat venni.. Megprobalok akkor nezni vmi atalakitot, hatha ugy jo lesz.
-
Bencsizy
csendes tag
válasz
bigrob #20771 üzenetére
Sracok, nem gitaros problema, de zenevel kapcsolatos. Szoval uj telefonom van egy ideje, egy lenovo, amihez az elozo telom, sony fulhallgatojat szeretnem hadznalni, mivel nagyon tetszik a hangzasa meg a minosege is (sima fuldugos, nem fejhallgato). A problema, hogy a jack dugo es a jack aljzatban vmi nem stimmel. Ha osszedugom oket, akkor a zenekbol a hatter, halkabb csatornan jatszott reszek hallhatoak, amik pedig az eloterben szolnak, azok kb egyaltalan nem hallhatoak. Olyan, mint mikor egy szamnak ocska modon elkeszitik az instrumental verziojat, hogy levegyek a vokalokat. Nagyon rossz igy hallgatni, mert kb csal a hangszerek zajat hallani. Szoval valakinek lenne tippje, hogy hogyan lehetne ezt megoldani?
(Bocsi, nem valasznak ment, mar este van...
)
-
Bencsizy
csendes tag
válasz
Humbucker #20728 üzenetére
Embere valogatja, hogy mi a kenyelmes.
De: ugy tudod megnezni, ha felveszed es a hurlabtol is es a fejtol is vegignezel a nyak ket szelen. Ha van benne hiba, meg csavarodik, akklr azt latni fogod, mert gorongyosnek fog tunni a fogolap meg a bundok is mas magassagban lesznek, nem egy sime vonalat fognak adni. A nyak csavarodasat pedog ugy lathatod, ha a fejtol nezel le, es rogton latod, hogy mig egyik oldalon teljesen latszodnak a bundok egymas utan, addig a masikon mar elbujnak egymas mogott. -
Bencsizy
csendes tag
válasz
Humbucker #20713 üzenetére
Nem szamit a kor. A lenyeg hogy egyenes legyen a nyaka meg mukodjon az elektronikaja viszonylag zajmentesen. Persze szep ha karcmentes meg ilyesmi, de ha hasznalod, nem hiszem hogy ne lenne karcos vagy utned kicsit oda vmihez elobb vagy utobb. En mar megszoktam h vannak rajta hibak, esztetikusnak tartom, ha kicsit latszik rajta a kor meg hogy volt hasznalva.
-
Bencsizy
csendes tag
válasz
funk648 #20710 üzenetére
Allits a nyak merevsegen. Akkor jo ha csak a 5-8 bundokon zorog erezhetoen egy kicsit. Ha a magasabb bundokon zorog, akkor a hid magassagan emelj.Ha ott megszunik, akkor megint lehet jatszani a nyak merevseggel. De ha nem ertesz hozza, akkor inkabb vidd el vmi hangszerboltba v hangszereszhez, o majd beallitja. Behangolva pedig azert hamis mert majd be kell lonod ujbol az intonaciot.
-
Bencsizy
csendes tag
válasz
Eastman #20698 üzenetére
Szerintem ha figxelembe vesszuk az elonyeit es az esetleges hatranyait, akkor mindenkepp a hasznos dolgok koze sorolando. Ertsd, nem hiszem, hogy egeszsegesebb lenne mondjuk kocsival elutazni hogy beszelhess valakivel, vagy ha ezt a technikai csodat is kivesszuk a korbol, akkor mondjuk gyalogolni ekkora tavolsagot egy egy talalkozo miatt. Felgyorsitja es megkonnyiti a dolgok menetet es a szervezest is.
Hozzateszem, biztos, hogy van valamilyen hatasa az emberi szervezetre, mivel minden elektromos eszkoz magneses mezovel is bir (ami pedig pl lassitja az idegpalyakon az ingerulet atvitelt, ami pl a fajdalmak enyhulesevel jar, en ugy tudom). Aztan hogy van e mas, eddig ismeretlen hatasa is, azt nem hiszem, hogy valaha is meg fogjuk tudni. Hisz nincs nagyon olyan ember, akit el tudnanak szigetelni ezeknek a hatasatol a mai vilagban mar.
Na de ez nagyon off topic. -
Bencsizy
csendes tag
válasz
NeoPampalini #20696 üzenetére
Csak nem tudom, hogy a 12"-os hangszorok eros magnese tehet e kart benne, de akkor ezek szerint nem kell ettol tartani. Koszi a valaszt!
-
Bencsizy
csendes tag
Milyen tavol kell lennie a telefonnak az erositotol meg a hangszorotol ahhoz, hogy semmi kart ne okozzon benne?
-
Bencsizy
csendes tag
válasz
Humbucker #20692 üzenetére
Tetsszen a szine es legyen szep allapotban. Aztan nezd az arat. Nekem TSB-ben van egy, 65-ert vettem, azota se csereltem le, s nem is fogom. Sztem az egyik legjobb les paul gitar a gibson utan, ha nem a legjobb. Szoval ha tetszik, nem fogsz megvalni tole szerintem ugyse.
-
Bencsizy
csendes tag
válasz
NeoPampalini #20677 üzenetére
Ez egy 5 huros bass, vagy mi?
Reszletes leirast kerunk! -
Bencsizy
csendes tag
Nem hiszem, hogy az annyira fulserto lenne, hisz az csak a kitartott hangoknal jon elo. Vegig hallani, hogy vmi nincs rendben, es ez sztem a rossz hangolas meg a bena jatek szamlajara irhato.
-
Bencsizy
csendes tag
Nos emberkek, megvettem a beszelt erositot. Hat egyelore annyit roviden, hogy "huha".
Ilyen jol meg nem szolt semmi.Eredeti hangszorokkal, 2x12", tesla el84 csovekkel, 30 watt full cso, eszmeletlen hangzas es hangero. Tisztan is es torzitva is nagyon jol szol, pont olyan, amilyet kerestem! A heten amint lesz idom, irok nektek egy bovebb beszamolot rola, megprobalok hangmintat is felrakni, ha megtudom oldani
-
Bencsizy
csendes tag
válasz
Eastman #20631 üzenetére
Ertem. Csak nekem volt mar egy ilyen erositom, ugyanilyen tious csak 1 celestion hangszoro volt rakapcsolva es hangosan mar lehetett hallani hogy nincs olyan melye mint mondjuk amikor egy ilyen nagyobb rendezvenyen vagy. Lehet hogy a PA rendszertol kihangositva meg ugye nagyobb hangszorokkal tobb jon ki, de igy nekem fura volt mindenkepp. Majd megirom, hogy hogyan ment a dolog.
-
Bencsizy
csendes tag
válasz
Eastman #20627 üzenetére
Igen, igy tervezem, hogy mindent tekergetek, minden allasban kiprobalom oket, nem e recsegnek a potmeterek, vagy ilyesmi. Meg hat remelhetoleg majd engedi maximum hangerore tekerni, bar az eleg hangos lesz sztem.
A hangszorok hangjanal mire figyeljek majd, ami esetleg rosszat sejtethet? Mennyire normalis pl ha fulladnak a melyek egy kicsit maximumon? -
Bencsizy
csendes tag
válasz
HTCX715 #20624 üzenetére
Nekem volt regebben viszonylag olcson egy epiphone les paul 100asom. Szerintem azzal sincs semmi gond. Hangolokulcsok jol tartanak, meg ugy osszessegeben is elfogadhato darab.
Amire mindenkepp figyelj, hogy nehogy olyan selejtest fogj ki, amiben hiaba allotod a kis csuszkakat, egyszeruen nem lehet beallitani az intonaciot. Talalkoztam mar ilyennel, olcso gitaroknal gyakori dolog es hasznalhatatlan tuzifa lesz a gitarbol konkretan.
-
Bencsizy
csendes tag
Koszonom a nagyon reszletes valaszokat mindenkinek!
Nos talaltam egy Böhm-verstarker Regent 30 H erositot, 2x12"es hangszorokkal van szerelve, 50 eves motyo, gondolom nem lehet rossz hangja. Kedden megyek meghallgatni es kiprobalni a sajat gitarommal, a sajat torzitommal es aztan meglatom, hogy hogy fog szolni, de sztem nem fogok panaszkodni.Egy nagyon rendes sractol veszem, hiszek neki, hogy nek lehet rossz hangja.
Tehat sok komponenstol fugg hogy hogyan fog szolni egy erosito. Nekem voltam mar par hangszorom, fokent celestion markajuak, de nem volt olyan, amivel equalizer hasznalataval ne tudtam volna szep hangot produkalni vele. Persze volt olyan ami fulladt a melyeknel, de ezt leszamitva mindig osszehoztam egy szamomra kielegito hangszint.
Most igy utolag kicsit gondolkodva, ez a power atteunator ez magyarul a teljesitmeny vago, hogy ahogy te mondtad, kis hangeron is olyan minoseget adjon az erosito mintha ki lenne hajtva. Most mar vagom igy.
Tehat az effektlooppal ki kell kiserletezni, hogy vmi oda illik e vagy a gitar es az elofok koze. Szoval ha jol ertem ez az "eloerositett jel torzitasa vagy a torzitott jel eloerositese" dilemmaja?
Ha egy torzitonak van ilyen "hiss" jellegu zaja, az effekt loopba teve nem lenne halkabb? Hisz a tiszta jel lenne felerositve es csak utana lenne torzitva. Vagy a vegfoknak nagyobb szerepe van a hangerokben?Hangszedok. Ha kozelebb allitom a hurokhoz, akkor tobb lesz a magas, ha tavolabb akkor tobb lesz a mely. A kozepet mivel tudom szabalyozni? (Pl a pici csavarok allitasaval erhetek el vmit?)
Nekem a nyaki hangszedo van ugy beallitva, hogy tisztan hasznalva megfelelo minosegu hangot adjon, a hidi meg torzitott hangszinre van allitva. Szal ha egy dal kozben valtani kell pl torzitottrol tisztara, akkor csak ralepek a torzitora meg atvaltom a pickupot es mar meg is vagyok. -
Bencsizy
csendes tag
válasz
brickm #20605 üzenetére
Koszonom a tartalmas valaszt!
A potmeterek kezelesehez jo erzekem van (tudom, hogy mit kell tekergetnem ahhoz hogy azt halljam amit fejben elkepzelek eppen), szoval a hangszinnel nem lesz gond. Gondolom sok sok kozep es magas kell ahhoz hogy atvagjak a basszuson.
A hangszoroknal tehat szamit a tanyer merete. Tobb hangszoro, tobb levegot rezegtet meg, igaz? Hangszoro valasztasnal mire erdemes figyelnem? Az erzekenysege, teljesitmenye, a magnes tipusa, frekvencia tartomany peldaul mit jelent es mit erzekelek belole a valtoztatasukkal? Barmi tudomany, szemelyes tapasztalat johetne, de inkabb az utobbi, hogy milyen hatassal vannak ezek a hangzasra.
Magyarra hogyan lehetne forditani a headroomot? Minel nagyobb a teljesitmenye egy erositonek, annal hangosabban tud szolni tiszta anelkul hogy torzitani kezdene?
Mi az a power attenuator?
A rezonancia frekvencia mit jelent egy hangszoro eseteben?Volt egy regi bohm verstarker 30 H-m itthon tavaly, egy garazsban hasznaltam egy torzitopedallal, de sose tekertem olyan 70% fole mert igy is hangos volt nagyon es torzitot hasznaltam ha nem tisztan jatszottam eppen. Egy hangszoros darab volt, de benn a hazban egy 20 meterrel arrebb is hallottak mindent tisztan mikor jatszottam. Volt rajta egy effekt loop (return es send volt rairva, ebbol gondolom azt, hogy egy effekt loop lehetett). Ezt hogyan tudom hasznalni es milyen elonyei/hatranyai vannak, miben kulonbozik peldaul ha a gitar es az erosito koze kotom a torzitot vagy hogy ebbe az effekt loopba kotom be?
Sajnalom, ha nagyon sokat vagy hulyeseget kerdeztem esetleg, de erdekel a tema es ugy latom, hogy itt vannak tapasztalt es okos emberek.
-
Bencsizy
csendes tag
Elvittek elolem, szoval most mar mindegy.
Azert koszi a segitseget!
Amugy villamosmernoknek tanulok, remelem leszek olyan okos, hogy egyszer majd sajat erositot tervezhessek.. -
Bencsizy
csendes tag
Zenekari probara egy dobos melle hany wattos csoves erositore lehet szuksegem? Mindenkepp full csovest akarok, es ne kelljen teljesen kicsavarnom a potmetereket hogy megszolaljon
Szal olyan kene, ami ugy 80%ra tekerve mar hangosabb egy dobosnal egy probateremben. Akinek van zenekari tapasztalata, az adhatna hasznos tippeket, tudasra ehezem most igy az elso zenekarom elott.
Barmi tipp jol jonne barmivel kapcsolatban, mert nagyon zoldfulu vagyok e temaban.
-
Bencsizy
csendes tag
Sziasztok!
Regen irtam mar ide.Lefoglalt a tanulas es igy kicsit eltavolodtam a gitarozastol. Most viszont osszefutottam egy dobossal az egyetemen, akivel tervben van egy zenekar alapitas osszel. Szoval keresgeltem erositoket es talaltam egy regent 15 csoves erositot. Annyi hibaja viszont van neki, hogy a hatterben halk pattogas hallatszik. Van valakinek tippje, hogy mi lehet az oka? 20 ezerert talalhato az erosito kombo cakumpakk, szoval erdekelne, hogy mivel es mennyiert lehetne orvosolni a dolgot, ha esetleg ert hozza valaki innen.
Koszi a valaszokat elore is! -
Bencsizy
csendes tag
válasz
Ricsko :D #16942 üzenetére
Én még ajánlanám a Beta Aivin DS-100-at is. Ez vmi Boss másolatnak tűnik, de nem szarból van, s rohadt jó hangzást lehet belőle kihozni. Én ezt használom, Rock'n'Roll-ra, Punkra, Rockra, Metalra egyaránt, mindenre tökéletes sztem és az árai sokkal barátságosabbak. Már 2-3 éve megvan, és semmi bajom nem volt vele eddig.
-
Bencsizy
csendes tag
Mennyi pedál...
[link] -
Bencsizy
csendes tag
válasz
toth_janika #16046 üzenetére
Minden kattogásra 4 pengetés jut?
Ha igen, akkor kezd el 80-tól úgy, hogy csak egyet pengetsz kattogásonként, és vidd fel 10-esével 200-ig, majd vissza 80-ra, de most már kattogásonként 2 pengetés legyen, ezt vidd fel 200-ig, vissza 80-ra és onnantól minden kattogásra 4 pengetés jusson, így fogod jól fejleszteni a ritmusérzéked.
-
Bencsizy
csendes tag
Gyönyörű hangja van a kisasszonynak
[link] -
Bencsizy
csendes tag
válasz
Humbucker #15903 üzenetére
Nem olyan nehéz az, csak gyakorlást igényel, sokat!
Főleg, ha csak pengetővel tanultál eddig játszani.
Nekem könnyebb, mert ujjpengetéssel kezdtem a tanulást, van jó pár szám, ami hasonló volumenű, és simán el tudom játszani, és más is el tudja játszani lefogadom innen a fórumról is.A lényeg, hogy a felső három (de legtöbbször inkább kettő), vastag húrokon a basszus hangot játszod (Pl egy G mollnál/dúrnál lefogod az e húrt a 3. bundnál). A maradék három/négy húron pedig a melódiát/énekszólamot/gitárszólamot.
A hüvelykujj ugrál az E és A (illetve D, de ezt ritkábban szokták megpengetni ilyen flamenco szerű játéknál) húr között, a maradék 4 húrra pedig ott a többi ujjad, de általában úgy van, hogy mutatóujj kapja a G húrt, a középső a H húrt, a gyűrűs pedig a vékony e húrt.
Innentől kezdve csak gyakorolni kell különböző pengetési patterneket, illetve elővenni a kedvenc zenéid, és lejátszani az éneket pl vmilyen viszonylag kényelmes pozícióban. Ha az megvan, akkor megkeresed a legkönnyebb ujjazást (szerk: és itt benne van az is, hogy más hangolást, illetve gyakran más hangfekvést alkalmazol), illetve ahol kell, kompromisszumra törekedsz (pl néhol elhallgat a basszus húr, sokszor jól is szól ez!), és csak gyakorlod a stabil tempót. Esetleg te is ütheted a gitár oldalát vagy a húrokat, egyrészt jól hangzik, másrészt segít tartani a tempót is.Muszty-Dobay Rulez
Aki végigpötyögte becsületesen, az már tudja a titkát ennek a játéknak
-
Bencsizy
csendes tag
válasz
Humbucker #15889 üzenetére
Szia
Szerintem otthonra nézz egy Roland Cube erősítőt, akár a microcubeot, de sztem a Cube 20XL is jó lenne neked, elég sok oldalú kis erősítő, mindkettőt veri sztem azok közül, amiket írtál.
http://www.hangszeraruhaz.hu/gitar-erosito/hangfal/szologitar-erosito-fej-kombo/roland-cube-20xl/P17133De igazából otthonra bármelyik Roland cube jó, hallgasd meg őket, ha teheted.
Ha Les Paul kell, akkor érdemes megnézned a Vintage V100-as gitárokat is, nekem egy ilyen van, sztem semmi kifogásolható nincs benne, jól összerakott, remek hangú, faszán játszható, igazi les paul.
http://www.hangszeraruhaz.hu/gitarok/szologitar/vintage-v-100tsb/P3220 -
Bencsizy
csendes tag
Sziasztok!
Megpróbáltam tegnap a csöves erősítőre kötni az mp3-am, úgy, hogy egy tuchel-3,5-ös output jacket dugtam össze. A tuchel végű az erősítő vonal bemenetére lett kötve, az output jack pedig az mp3-ba lett dugva. Hallottam a zenét, de max hangerőn is rohadt halk volt. Esetleg vmi tipp, hogy ez mitől lehet? Jó lenne, ha hangosan is szólhatna, tudnék normálisan gyakorolni (persze nem max hangerőn).Ha tegyük fel, vennék egy tuchel-6,3-as INPUT jacket és egy 3,5-ös jack-jack kábelt és úgy dugnám össze őket, az jobb volna?
Esetleg az mp3 jelét kéne felerősíteni? Hogyan?
-
Bencsizy
csendes tag
válasz
izomhod #15817 üzenetére
Én vmi 1 millióra tippeltem volna, de akkor ezek szerint messze túl lőttem a célon...
De ez csak Magyarisztán, nem? Gondolom külföldön több kell.
Szégyen minden szempontból amúgy. Az ember azt gondolja, hogy ha platinás, akkor hú, biztos sokat adtak el belőle, sok légy nem tévedhet, aztán eladsz 2 darabot, és te is platinás vagy... LOL -
Bencsizy
csendes tag
válasz
Hegasus #15764 üzenetére
Hallgass meg egy nylon meg egy fémhúrost is, és döntsd el, hogy melyik hangja tetszik jobban. A fémhúrosnak csilingelőbb, fényesebb hangja van.
20000 Ft-ért nem érdemes sztem venni, mert annyiért igazából olyat nem kapsz, amivel normálisan tudsz tanulni. Értsd: vmi nem stimmel a gitárral, pl nem jó az oktáv, akkor hiába csűröd-csavarod, mindig is hamisan fog szólni. Esetleg magas húrmagasság és szintén csak szenvedést okoz.25-30 körül nézegess (már ha újat szeretnél),
Szerintem ez pl nem rossz egy kezdőnek:
[link]De várd meg a többiek véleményét is, minél többet tudsz, annál jobb, valszeg ők is tudnak olyan gitárt mondani, amiről én ne tudok és meg is éri.
-
Bencsizy
csendes tag
válasz
Eastman #15653 üzenetére
Szégyenlem magam, de nekem egy zenés dvd-m vagy életrajzi könyvem sincs
Általában ha érdekel egy zenész, akkor elolvasom a legtöbb infót wikipédián magyarul meg angolul is, csomó olyan fura dolgot meg lehet tudni róluk, amiket álmomban se gondoltam volna.
Változtattam a pengető tartásomon, először fura volt, de most nagyon működik, főleg, hogy csak a fogás helyén ellett változtatnom picit, máris jobb a gitár hangszíne, viszont ugyanúgy könnyen megy a rohadt gyors riffek eljátszása is. Elkezdtem a sweep pickinget tanulni, eddig 4 húron megy olajozottan, egyelőre elég is.
Áttérek vmi könnyebbre, illetve inkább azt mondom, hogy kevésbé időigényesebbre. Tényleg csak idő kell, és minden megy, csak eddig türelmetlen voltam.
Amit mostanában rendszeresen csinálok, az a nyújtás játék előtt, illetve nyomok pár fekvőt is, mert eddig sokszor volt olyan gondom, hogy mondjuk begyakoroltam vmit, másnap meg már nem ment. Nos ez azért volt, mert sokszor idő kellett, mire feloldódott a kezeimben érzett stressz. Aztán ha nyomok pár fekvőt, akkor ezt a feszültséget levezetem, azonnal tolhatok mindent lazán, mintha onnan folytatnám, ahol előző nap abbahagytam, nem is kell se skála, se más bemelegítésnek.
Meg rájöttem, hogy tényleg rohadt fontos a mindennapi gyakorlás. Nem tudom, hogy most én vagyok-e sokkal szigorúbb magamhoz, és próbálok mindent tökéletesen újratanulni, de tény, hogy 2-3 éve sokkal simábban ment minden. Most meg tanulhatok újra kb mindent, kb mindent elfelejtettem. Most rendszeresen gyakorlok, és gyorsan jön vissza minden, de ha abbahagyom, akkor félek tőle, hogy megint elfelejtem. Eddig abszolút ösztönösen ment minden, most meg figyelnem kell rá. Éneklésnél detto ugyanez.Most elkezdem újra megint, de leszarok mindent és mindenkit, most nem fogom abbahagyni, ez a kettő lesz az első mindennap.
Éneklésnél is kezdem újra érezni, hogy mit kell éreznem, ha pl magasra megyek, meg ilyenek. Jön vissza a koordináció, e sajnálom, mert tényleg rohadt könnyedén ment eddig, most meg csak a szívás van vele...
De asszem gyakorlás lesz ezerrel és akkor nem lesz gond, minden megy vissza a régi kerékvágásba.
-
Bencsizy
csendes tag
Metronom. Állítsd 80 bpm-re és minden klikkre egy pengetést nyomass, egészen 200-ig. Aztán vissza 80-ra, és onnantól minden klikkre 2 pengetés jusson, egyenletesen! Utána 200-ig felmész, és 80-tól a csillagos égig 1 klikkre 4 pengetést játssz. Ha eljutsz egy 120-ig, az már a legtöbb esetben elég lesz, de a nagyon gyors szólókra jó lenne elérni a 150-t. Ja és 10-esével emeld mindig a tempot.
Mindig lazán tartsd a kezed, és ne a sebességre menj, hanem a pontosságra. Teljesen pengetés legyen minden és csuklóból menjen. Sokan hajlamosak arra, hogy ahogy gyorsítanak egyre gyengébben pengetnek, és ez végül ahhoz vezet, hogy lényegében meg se üti végül a húrokat. A másik, hogy vmekkora szöget zárj be a húrok és a pengető között. Teljesen párhuzamos pengetésnél jóval nehezebb, és sztem nem célszerű, mivel elakad a pengető, illetve nagyon kicsengenek majd bizonyos hangok akaratod ellenére, nem egyforma hangerejű lesz minden hang, mert vmennyi erőt kell beletenned. Csak akkor pengess teljesen párhuzamosan, ha kifejezetten ki szeretnéd emelni vmelyik hangokat.Ha hülyeséget írtam, a többiek kijavítanak.
-
Bencsizy
csendes tag
válasz
Eastman #15391 üzenetére
Igen, nagy része volt már. Épp ebben próbáltam segíteni, hogy beállítsa a nyakat, meg a többit. De nyilván jobban ért hozzá egy hangszerész.
Amúgy nem tudom hova tenni a hozzászólásod hangnemét, bár lehet csak én veszem magamra.Igen, valszeg rossz napod van, nem szoktál ilyen lenni.
-
Bencsizy
csendes tag
válasz
Plazmacucci #15387 üzenetére
Az a baj, hogy a húr nagyon kileng? Tehát nem mosódik el rezgés közben, hanem konkrétan látod, ahogy ide-oda leng?
Amúgy igen, sztem a húr a gond akkor, mert nekem most régi a készletem, és egymás után kezdték csinálni ezt a kilengéses dolgot, meg az elhalást.
Nézd meg még, hogy nincs-e túl közel a pickuphoz. Az is adhat egy kellemetlen hangot, meg kinyírhatja a rezgést is a mágneses vonzás, ha közel van. De nem valszínű, mert akor a többi is szar lenne. Sztem a húr a hibás. -
Bencsizy
csendes tag
válasz
Plazmacucci #15380 üzenetére
Kb 1,5-2 mm, ami az ideális.
Meg nézd meg az ívet is a nyakban. Csináld úgy, hogy lefogod az első bundnál, és annál, amelyiknél találkozik a testtel a nyak. Ezután a 7. bundnál nézd meg, hogy mennyire tudod lenyomni a húrt, mennyi rés maradt. Elvileg annyi kell csak, hogy egy vékony papírlap ne csússzon le, ha fogod az öledben a gitárt. Én azt mondom, hogy olyan 0,2-3 mm, ami jó. Teljesen egyenest is próbáltam már,. de az nem igazán jó, annál nagyobb meg szintén csak csörömpölést okoz a nyak közepén. -
Bencsizy
csendes tag
válasz
Plazmacucci #15371 üzenetére
Próbáld megemelni egy kicsit a húrokat, jót tesz a hangjának is majd.
De lehet, hogy defektes húrt kaptál, megesik az ilyesmi, ha a többi nem hal el, akkor ez a valószínű. Erősítőn is szar?Nézd meg, hogy üresbe, vagy lefogva hal-e el jobban, esetleg lefogva jó-e, mert akkor lehet, hogy a szemöldök lett elcseszve. Meg nézd meg a húrlábnál is, ha hozzáér pl a szemöldöknél, tehát nem csak akkora felületen találkozik a húr vele, mint amennyi a megfeszítéshez kell, akkor kicsit tompíthatja a rezgést.
-
Bencsizy
csendes tag
válasz
Plazmacucci #15367 üzenetére
Milyen vastag a készlet?
Ha feljebb állítod, akkor feszesebb lesz, szóval megpróbálhatod, hátha javít rajta. Én azt vettem észre, hogy ahogy használódik a húr, egyre jobban kilengenek. -
Bencsizy
csendes tag
válasz
Peter93 #15343 üzenetére
Próbálkozni kell, illetve figyelni, hogy mi változik, ha vmit állítasz. Ezzel sokkal jobban jársz, mint hogyha vki csak úgy beállítani neked.
De úgy általánosságban, ahogy én észrevettem:
Mély: Ezzel állíthatod a dinamikáját. Annyit nyomj csak rá, amíg a mély e-től a magas e-ig hallasz különbséget a húrok között. Tehát ha pl a mély e húrnak nincs több mélye, "alja", mint az a húrnak, akkor egy picit adj rá. Ha túl sokat adsz rá, akkor a magasabb húrok kicsit döglöttnek fognak hangzani, akkor is hallani fogsz ilyen mély hangot az éles magas hang közül. Próbáld ki és megérted, mire gondolok.
Közép: Ezzel azt állítod, hogy mennyire legyen "harapós" a hang. Ezt zenekarban illik megemelni, ahogy Plazmacucci is írta. Szobában általában meg szokták vágni kicsit, vissza veszik, zenekarban viszont kell, így lesz mindenki hallható. Főleg ilyen "röfögős" zenénél illik megemelni.
Magas: Ezzel a hang közelségét állíthatod. Ha lejjebb veszed, akkor olyan, mintha távol szólna a zene, ha megemeled, akkor mintha rögtön a füleidnél szólna. Én annyit szoktam ráadni, amennyivel már nem hallatszik távolról, de nem is fülsüketítően közeli. Ha használsz kalapálást, meg ilyesmit, akkor adj rá kicsit többet, úgy könnyebben megszólalnak a hangok kicsit több gain mellett.
Gain: A torzítást állítod, illetve az effekt a tiszta jelhez viszonyított mennyiségét. Ha torzítást használsz, akkor pl blueshoz nem kell sok, Rock'n'Roll-hoz egy kicsit több kell már, Classic rockhoz egy picit még több, Metalhoz meg még több. Általában ott szokták elszúrni, hogy túl sokat adnak rá. Én úgy ajánlom, főleg, ha tényleg "kemény" hangot akarsz (tehát főként hard rock, modern rock hangzás), hogy először adj rá annyit, amikor már nem hallod külön-külön a húrokat, ha egymás után megpengeted őket, aztán egy kicsit vissza tekered. A másik, hogy kalapálást, illetve visszapengetést csinálsz (hammeron/pulloff), és annyit adsz rá, hogy egy kalapálás után is szóljon tovább a hang, tehát ne haljon el, hanem ugyanúgy kitartsa a hangot úgy 4-5 másodpercig élesen. Így általában akkordokban is jól szól a gitár, és külön egy-egy húr pengetésénél is pont elég torzítás van, viszont kevés zajt termel a torzítás mellé.Nem szent írás, sőt, valszeg nem is sokan értik rajtam kívül, hogy mire gondoltam, de ez mindig így van.
A saját gondolkodásomat nehéz leírni, ezért is lenne jobb, ha bezárkóznál a szobába, vagy próbaterembe, és ott próbálkoznál, szépen lassan tekergetnéd a potmétereket, és fülelnél. Így később is hasznát veszed, mert megjön a hallásod, és végre rájössz, hogy mi az a hangzás, amire vágysz, illetve így megtanulod, hogy ha pl kicsit harapósabb hangot akarsz, akkor ezt és ezt kell állítanod, ha kicsit szerényebbet, akkor ezt és ezt, tehát tudni fogod, hogy mit kell állítanod, ha a fejedben már megvan a hangzás, belül már szól, és így utána tudod állítani a felszerelésedet is.
Többiek javítsanak ki, ha valahol orbitális nagy hülyeséget írtam, még reggel van nekem.
-
Bencsizy
csendes tag
Na, ma experimentáltam egy kicsit a felszerelésemmel, olyan hard rock hangot hoztam ki, hogy az eszméletlen
Aztán mostmár végleg áttérek a híd pickupról a nyaki vagy középállás használatára, annyi, hogy lejjebb veszem a basszust egy kicsit jobban, így megmarad az a kemény bottom low end, de hallható a faja közép és magas tartomány is.
Egyre jobban tekerem felfele a hangerőt, mindennap egy kicsit, és minden nap egyre jobb a tiszta és a torzítot csatorna is, tényleg igaz, hogy csöves erősítőt nagy hangerőn kell használni (bár melyik erősítőt kell kis hangerőn használni, igaz?)
Állítottam a pickupok magasságán is, ezen is vesződtem egy hetet, meg a pickupokon a kis csavarokat is állítottam, főleg a középső húroknál lévőkön nyomtam egy fél csavart, így jobban hallatszanak (tudjátok, a fogólap görbe, right?), követi a fogólapot a pickup, fasza kis balanszolt hangot ad így.
Éneklésben is fejlődök nagyon, az egyetlen problémám, hogy sztem tenor vagyok, és én alapból halkan beszélek, ami miatt nem melegszik be napközben a hangom, ergo kurva sokat kell eltöltenem bemelegítéssel, ma reggel mindenféle bemelegítés nélkül eszméletlen hangom volt, csak néztem ki a fejemből, hogy ez most hogyan... Most kb 3,5 oktávot tudok áténekelni egy levegővétellel, törés nélkül, ami persze nem jelent semmit, de minél magasabbra jutok, annál erősebbek lesznek az alatta lévő hangot, mivel jobb lesz közöttük a kapcsolat.
Ha sikerül megoldanom a bemelegítés problémáját, akkor elkezdem tanulni a rekesztést/torzítást (Kurt Cobain, Deryck Whibley stílus), aztán utána sztem meg is állok, mert nekem ennyi bőven elég, esetleg a vibratoval fogok jobban elszórakozniEzt hallgassátok meg, Hugh Laurie, nekem baromira tetszik
[link] -
Bencsizy
csendes tag
válasz
sajtee #15223 üzenetére
Úgy csináld, hogy az énekre figyelj. Tanuld meg az éneket rendesen, úgy, hogy gondolkodás nélkül menjen, álmodból felébresztve is. Aztán Jegyezd meg azt, hogy melyik szótagnál kell váltani. Ezután egy-egy lehúzást csinálj akkordonként, majd próbálj egyenletesen le-fel pengetni, aztán pedig ritmusosan. Ha eddig nem ment, akkor nehezen fogsz belejönni, de egy-két szám után már nem lesz gond, bármely más számot is eltudsz majd játszani.
Szólózás közben is ugyanez megy. Nekem hál égnek már minden megy, de aki nincs hozzászokva, annak sok gyakorlás kell, az biztos, mint úgy általában mindenhez.Emellett próbálj meg transzponálni is, hogy könnyebben menjen a hangodnak is. (tehát ha pl A akkorddal kezdődik a dal, de az neked magas, akkor vidd lejjebb pl úgy, hogy E-vel kezdődjön, vagy G-vel, ahogy kényelmes. Az összes többi akkordot is ugyanennyivel vidd lejjebb. Tehát ha pl: C-dúr, G-dúr, A-moll, F-dúr az eredeti, akkor mondjuk A-ban úgy lesz, hogy A-E-F#-D) Ne legyen se túl mély, se túl magas, keresd meg azt a hangfekvést, ahol a legkönnyebben megy. Nyilván egy vagy két oktávval mélyebben énekelsz, ha eddig nem tanultál hangképzést, de ha ennek is nekiállsz, akkor a végén nagyon elégedett leszel az eredménnyel.
-
Bencsizy
csendes tag
Ritkán hallgatok komolyzenét, de ez nagyon megfogott.
[link] -
Bencsizy
csendes tag
Amúgy most én is állítgatom a gitárt, nyakat, húrmagasságot, oktávot belőttem, most már csak a pickupok vannak hátra, de ezzel is jól haladok. Nyaki már megvan, azt használom tisztára, nagyon jó kis basszusos, balanszolt hangja van, rendesen hallani a mélyet, közepet, magasat is, imádom. A hídi pickup, na az kicsit több problémát okoz, mert ha túl közel van a húrhoz, akkor gerjedni kezd, ami nem lenne gond, csak már kezd nagyon kásásodni a hangja. Ha kész leszek, dobok fel hangmintát, észrevettem, hogy bátyám kamerájával egész jó minőségben lehet felvenni hangot..
Most lecuccoltam mamámhoz a garázsba, full üres, gondolhatjátok mi megy ott..
Egész nyáron ott fogok benn ülni, és egész nap játszok. Szomszédok még nem szóltak, hogy hangos lennék, de mindennap egy kicsit feljebb tekeremSokkal jobb hangja van, mert nincs reverb pedálom, de itt van egy pont kellemes visszhang, sokkal erősebb hangja van így.
-
Bencsizy
csendes tag
válasz
izomhod #15063 üzenetére
Hát az kemény lett ember, jól szét van esve.
Róla amúgy tudni kell, hogy évek óta rendszeresen kezelik a hátát, mert bunyóban rendesen megcsapták. Nemrég pedig (pár hete volt) abbahagyták a turnéjukat is, sokadszorra, mert megint visszatért a hátfájása, illetve rendszeresen visszatérő tüdőbetegsége van. Injekciókkal kezelik, amiktől felpuffad az arca, ha megnézed, nem kövér a teste a fejéhez képest, szóval tuti attól van megint. Amikor voltak itt 2011-ben a Volton, akkor is kicsit puffadtabb volt az arca, és rá pár napra abba is hagyták a turnét.
Szóval van ilyen. Persze biztos megy egy kis drog is, meg amúgy is nagy piás az ember.Állítólag Kurt Cobain is azért nyúlt a drogokhoz, mert hogy a gitár húzta a hátát, ami felgyorsította a gerincferdülését. Persze, volt rá pénze is, nagy sztároknál mindig rizikófaktor a drog.
-
Bencsizy
csendes tag
válasz
Plazmacucci #15009 üzenetére
Zsííír. Mert azon gondolkodtam, hogy vagy 10-52 vagy 11-49 legyen, de akkor jó lesz ez. Jó vastag hangot akarok, ne csak legyenek rajta a húrok, hanem rezegjen a fa rendesen.
Gondolom alacsony húrmagasságnál is jobb ez. Nem tudom, hogy most milyen van az enyémen sajna, pedig ez most nagyon jó érzésű, mind nyújthatóságra, mind hangra, mind tapintásra.
-
Bencsizy
csendes tag
Srácok, 11-es készlet nem lesz erős standard e hangolásra?
-
Bencsizy
csendes tag
Igen, ezt csináltam, de köszi azért természetesen!
Megfordítottam, bár nem tudom, nem lesz-e rossz hatással a húrra, de majd meglátom. Ha elszaggat 1-2-t gyorsan, akkor nyilván visszarakom. Meg holnap visszarakom új húrkészlettel, de ha szar, akkor marad így.Aki szereti Bon Jovit, annak érdemes meghallgatnia, eszméletlen jó kis zenekar, most találtam, mikor keresgéltem tyúktubon.
-
Bencsizy
csendes tag
No, kiszedtem, és megfordítottam azt a kis pöcköt, amire a húr illeszkedik, mostmár be tudom lőni rendesen.
Ja, amúgy vettem egy Korg PB-1 hangolópedált, amin az a jó még amellett, hogy nagyon pontos, hogy van rajta egy DC kimenet, ergo rá lehet kötni a többi effekt pedált is, és ez táplálja őket árammal. Jobb, mint pl 5 másik adapter...
-
Bencsizy
csendes tag
válasz
atidzsiforc #14994 üzenetére
Pont, hogy nem tudom beállítani a húrlábnál, mert nincs elég hely, nem lehet már hova húzni a kicsi csavart, mert nincs hely. Nem magas a húrmagasság egyáltalán, sőt, nagyon alacsonyra akarom állítani, de emiatt nem lehet, mert a többi húrnál jó lenne, de ennél nem.
-
Bencsizy
csendes tag
Emberek, intonációs gondjaim akadtak.
Az A húr kicsit mélyebb a 12-nél, mint kéne, de már nem tudom hova húzni a kis csavart, hogy rövidebb legyen a húrhossza. Esetleg vmi ötlet? A nyak állításával nem lehet rajta segíteni?
A többi rendben van, csak ez az egy rakoncátlankodik.A másik, hogy ha be van állítva, akkor az 5. bund előtt kicsit magasabb a hang, aztán 12-ig jó, aztán onnantól szépen kezd vmiért mélyülni egy kicsit az összes. Ez miért lehet?
Alacsonyra akarom állítani a húrmagasságot, amennyire csak lehet, egy kicsi zizegéssel, de nem tudom emiatt, mert ugye az A húr köcsög.Nyakat full egyenesre állítottam, így mindenhol ugyanannyira fog zizegni.
-
Bencsizy
csendes tag
Ennyit megérhet? Nem néz ki rossznak, egyszerű, kompakt, jóárasítva, fémházzal.
-
Bencsizy
csendes tag
,,A kvart a kvint fordított, inverz hangköze, tehát az a hangköz, amely azt oktávra egészíti ki."
-
Bencsizy
csendes tag
válasz
Bobrooney #14829 üzenetére
Ez így van, de ugye ha pl itt megnézed, akkor a D húr 5. hangja egy G hang, aminek egy oktávval mélyebb hangja az E húr 3. bundján a G hang, tehát az is kvint, annyi különbséggel, hogy itt ha pl egy C kvintet fogsz le ezzel a 33xxxx lefogással, akkor nem az E húr 3.-ja lesz az "akkord" alaphangja, hanem az A húr 3. hangja. Remélem érhető.
Ha kvartot akarnék lefogni, akkor az lehetne pl x33xxx, ami C kvart, és az A húr 3. bundja az alaphang, illetve lefoghatom egy 13xxxx-el is. Ez is kvart lesz, illetve lehet kvint is, attól függően, hogy melyiket tekintjük az alaphangnak, angolul "root note"-nak.
Próbáljátok ki ennél, itt is ezt használják, és ezek kvintek.
[link]
[link]Játszhatjátok az alaphangokkal (C-D-D-C-D-C-D-C-D-C-D-C-G), játszhatjátok ezek szokásos kvintjeivel (C x35xxx, D x57xxx, G 35xxxx), illetve a tabon is mutatott, és a dalban is használt "fordított" kvintekkel, ahol a C-nél az A húr 3. hangja helyett a G húr 5. hangja az alaphang, és ugye egy C kvint C és G hangból épül fel, tehát a D húr 5. hangja egy G, a G húr 5. hangja egy C, ergo C és G az kvint.
-
Bencsizy
csendes tag
Vagy egy sima kvintet.
x22xxx
22xxxx
xx22xxEzeket tologathatod felfele, lefele a nyakon, elég lefogni a két egymás mellett lévő húrt ugyanannál a bundnál, annyi a különbség, hogy amit Eastman mutatott, abban a kvint második hangját egy oktávval feljebb fogod le, ennél pedig egy oktávval lejjebb. Könnyebb, mint a másik, és ugyanúgy jól is hangzik.
-
Bencsizy
csendes tag
Sztem netről gyakorolni, tanulni nagyon jó oldal a fretjam.com meg a fullscoreguitarlessons.com. Guglizzatok rá, nagyon jól összerakott oldal, igaz mindkettő angol, de ha beszélitek, akkor nem lehet belőle gond.
Ja, és a fretjamen van zeneelmélet is, rendesen elmagyarázva, mi miért, hogyan. -
Bencsizy
csendes tag
Na, megvan a Vintage V100 Tobacco Sunburst színben, ez már jobban tetszik, és jobban is hangzik. Nem tudom, hogy ez most a zárt pickupok miatt van-e, de így jobban tetszik a hangja. Alacsonyan van a húrmagasság, sztem 10 v 11-es húrkészlet lehet rajta. Jól néz ki, rendkívül kényelmes, és ütős a hangja. Az előző az teljesen más volt érzésben, bár az 6-7, ez meg csak 2 éves. A hangzás az fura, mert lemerült a torzítómban az elem, de vhogy most jobb a hngja, még jobban torzít, de nem rossz értelemben, hanem olyan mdon, ami a fülnek is tetszik
Érdekes dolog.
Majd töltök fel képeket nemsokára.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Nintendo Switch 2
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen videókártyát?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude E5450 - i5-5GEN I 8GB I 500GB I 14"FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z790 i7 14700KF 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4070S 12GB Be Quiet! Pure Base 501 750W
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!