Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Notebookok  »  Gaming notebook topik (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#46740) Darth_Revan válasza MaxxDamage (#46734) üzenetére


Darth_Revan
veterán

Nah igen, sajnos itt nem a gyártok hibája, hogy nincs G-Sync (vagyis de amiért Optimus mellett döntöttek :D ), hanem a technológia nem volt alkalmas.

Eddig így működött az Optimus:

A kijelző az Intel GPU-hoz van kötve és az vezérli a kijelzőt, az NVIdia VGA csak a számításokban segít és ha még lenne is benne G-Sync license, akkor se működne, mivel az Intel VGA vezérli a kijelzőt.

Ez az alaphelyzet, azonban néhány gyártó az igazán drága szegmensben picit módosít az NVIdia által eladott Optimuson és beleszerel egy Multiplexert a laptopba:

Ennek köszönhetően a kijelző a MUX-ba van kötve és nem a VGA-ba és mindkét VGA hozzá van ktöve a MUX-hoz, így lehet váltani a VGA-k között. Alapfelállásban egyszerre csak az egyik VGA tud működni és a váltás szoftveresen működik, ami után újraindítás kell, hogy történjen, mivel újra kell bootolnia az új VGA-val a laptopnak.
Értelemszerűen G-Sync csak akkor működik ha az NVIdia VGA aktív nem nem tud mindkettő VGA egyszerre üzemelni és vagy csak A megy vagy csak B.

A te MSI GT73VR géped is ilyen, van rajta dedikált gomb amivel tudsz váltani az akku kímélő Intel VGA és a gamer NVidia VGA/G-Sync között.
Sajnos nagy hátránya ennek, hogy:
1) minden váltásnál újraindítás kell
2) NÉha bebugol és fekete képernyőt ad mert az előző VGA-t kikapcsolja, de az újat "elfelejti" aktiválni.

na jó,valahogy az Alienware fekete mágiával már megoldotta hogy egyszerre menjen az Intel VGA és NVIdia VGA is, de hogy hogyan az egy n agyon jó kérdés (legalábbis mindkettő látszódik az eszközkezelőben, de hogy valóban Optimus módon üzemel e vagyis webbongészésnél kikapcsolja-e az NV kártyát az másik kérdés).

Na de most a finomság. 2020 nagy előrelépés Optimus terén, mert végre az NVidia megunta a sírást (egyik felhasználó azért sírt mert nem kell neki G-Sync és inkább akku idő kell, a másik meg azért mert játszani akar kell a G-Sync) és megcsinálták a saját megoldásukat. Gyakorlatilag összeolvasztották az Optimust a laptopgyártok MUX megoldásával és ennek gyermeke lett az idén érkező Optimus Advanced:

Ezek alapján már NVIdia előírja a gyártóknak, hogy mindenki szereljen be egy külön NVidia chip-et, ami terheléstől függően választ az Intel VGA és NV VGA között. Ez az NVIdia chip fogja kezelni a kijelzőt és mindkét VGA ehez lesz kötve vagyis a korábbi megoldással ellentétben a G-Sync license-el ellátott VGA-nak a kijelzőt nem az Intel VGA-n keresztül kell elérnie, hanem az NVIdia chip-jén keresztül, ezért a G-Sync is működni tud. Az MSI-nél látott MUX kapcsolóval ellentétben itt a váltás hardveresen és szoftveresen is történik valós időben, így nem kell minden váltásnál újraindítani a gépet.
Röviden ezzel az Optimus megoldással végre mindenki boldog tud lenni és ha vonaton utazva dolgozni akarsz akkor az Intel VGA üzemel és ha játszani akarsz akkor pedig az NVIdia VGA kapcsol be automatikusan G-Sync támogatással a megnövekedett terhelést észlelve.

Eddig hivatalosan a Lenovo jelentette be hogy az új 7i és 5i laptopok már ezt alkalmazzák és egyszerre lesznek Optimus+G-Sync képesek is, de gondolom más gyártótól is jön majd ilyen gép.

5 évbe telt, de végre NVidia megcsinálta, hogy Optimusos gépen is legyen G-Sync :DDD

Útvonal

Fórumok  »  Notebookok  »  Gaming notebook topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.