Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-02-28 18:16:31

LOGOUT.hu

Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#46201) 96024 válasza HKorn (#46200) üzenetére


96024
lelkes újonc

Fartlek közben érzésre váltogatod a tempókat, ahogy épp jólesik.

(#46202) HKorn válasza 96024 (#46201) üzenetére


HKorn
addikt

Ja jó akkor értem, fogalomzavarban voltam, akkor én repülőzni szoktam ezek szerint nem fartlekezni.

Run&Ride

(#46203) parandroid válasza inf3rno (#46195) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

Résztávnál az adott versenyre készülve edzel be hosszabb szakaszokat (1-2-4-5-10 km, nyilván minél hosszabb verseny, annál hosszabbak a szakaszok is) kb versenytempón. Intervalnál rövid, de intenzív ismétléseket csinálsz, hogy az általános sebességedet, robbanékonyságodat eddzed.

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#46204) Hi!King válasza HKorn (#46200) üzenetére


Hi!King
őstag

Fartlek az lehet hosszabb is, meg nem definiált az, hogy milyen sebesség.

(#46205) inf3rno válasza HKorn (#46200) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nem feltétlen sprintet nyomsz, csak ritmust váltasz egy időre. A résztávnál sokkal jobban be van szabályozva, hogy mikor mennyit sprintelsz, mennyit pihensz, a fartleknél meg folyamatosan változik mikor milyen kedved van.

Buliban hasznos! =]

(#46206) ígyvanferi válasza Never79 (#46190) üzenetére


ígyvanferi
addikt

És hogy osztjátok fel, van a felosztásban valami tervszerűség, mennyi idő van a két részleted között pl.? Nálunk elég gyorsan elkapkodták a szebb szakaszokat, meg nincs is igazán rendszer a vállalásokban, de tavaly is valami csoda folytán végül kijött a futók logisztikája egész jól, szóval remélem most se lesz gond. Mondjuk az előzőn be kellett ugranom hajnalban egy rövid szakaszra, mert valami gikszer azért csak volt, de már nem emlékszem, hogy mi.
Hajrá nektek is!

(#46191) myckey: kösz! Neked is! Izgalmas dolgokról írsz. Én még nagyon messze vagyok ilyen távoktól, szintektől terepen, de az utóbbi időben megszerettem a terepfutást, szóval várom a mindenféle beszámolókat majd ezekről.

[ Szerkesztve ]

(#46207) ígyvanferi válasza parandroid (#46203) üzenetére


ígyvanferi
addikt

Érdekes, eddig én is szinonimaként használtam ezt a két fogalmat. Illetve akkor 'külföldiül' hogy mondják, amikor versenytempóban hosszabb résztávokat nyom az ember? Mert én inkább tempófutásnak hívnék egy ilyen edzést, hiába több részletben kell abszolválni. De aztán lehet tényleg különböző dolgokat jelent ez a két dolog.

(#46208) itouchfan


itouchfan
senior tag

Fogalom magyarázat következők :D
Intervall vs résztáv: intervallnál a tempó és az intenzitás változik, a pihenő aktív pihenő (lassú futás, kocogás, stb). Résztávnál a megadott távot a megadott időre futod (pl. 10*400m), közte passzív pihenővel (kis séta, dinamikus nyújtás, stb).

Fartlek: iramjátékos futás. Lehet meghatározott vagy ahogy írták is, szabályozatlan, azaz tereptárgyakhoz viszonyítva (pl. Villanyoszlop, emelkedő-lejtő, stb), de ez tényleg játék az irammal, nincs időre futás, nincs ilyesmi csak váltogatod a tempót. Vagy pl csoportos futás esetén mindig más diktálja a tempót.

Repülő futás: ez igazából egy futófeladat, leggyakrabban a bemelegítésben használják, ezt azt jelenti hogy állásból vagy lassú kocogásból fokozatosan gyorsítva eléred a max sebességed 80-100%-át (tehát max vagy szubmax intenzitású sprint), utána azt tartod valameddig és utána pedig kiengedsz. Pl 30 m fokozatos gyorsulás max sebesség 90%-ra, utána 20 m-ig tartod, és utána 30 m-ig kifutod.
Nem össze keverendő a fokozó futással, ahol csak annyi hogy eléred a 80-100%-ot és utána egyből kiengedsz, kifutod.

„Elvetsz egy cselekvést, és egy szokást aratsz. Elvetsz egy szokást, és egy jellemet aratsz. Elvetsz egy jellemet, és amit aratsz, az a sorsod.”

(#46209) ígyvanferi válasza itouchfan (#46208) üzenetére


ígyvanferi
addikt

Hogy-hogy a tempó és az intenzitás változik? Tehát az egyik ismétlést ennyire, a következőt annyira, a harmadikat meg emennyire gyorsan kell futni? Meg már bekeverted a pihenőket is. Szóval ha én a 400-ak között 5:30-cal kocogok, akkor intervalt futok, ha épp csak sétálok, akkor résztávozok? Valahogy ez nekem így nagyon nem áll össze.
Szerintem: interval, ha angolul mondjuk, ami magyarul a résztáv. Vagy akkor mi a résztáv angolul? Én ezután is ugyanarra az edzéstípusra fogok gondolni, akármelyik szóval is illetik.

Ilyen fajta fokozó futásról sem hallottam még. Olyanról igen, hogy teszem azt fél órát futsz maratonos+10 mp tempón, a következő fél órát maratonos iramon, majd az utolsó fél órát félmaratonoson.

(#46210) itouchfan válasza ígyvanferi (#46209) üzenetére


itouchfan
senior tag

Nem én kevertem be a pihenőket, hanem ez így van szaknyelvben. Az, hogy a konyhanyelvben esetleg más terjedt el, amit többen használnak, mint a valójában helyes kifejezéseket az más kérdés (sajnos).
Igen, ha kocogsz intervall ha passzív pihenő van résztáv.
Intervallnál meg pl. 1000 m 4:00, 500 m 5:00 (tudom senki nem fut ilyet de példa). Változik a tempó, és nyilván változik a hozzá tartozó intenzitás, legegyszerűbb fokmérője a pulzusszám. 4:00-ás tempón 170, 5:00-án 140.

Használhatod továbbra is úgy, ahogy gondolod de itt szerintem a nyelvi kavarásoktól (idegen szó átvétele, angolul melyiket hogy nevezik) el kell tekinteni mert a magyar szaknyelv így használja hivatalosan. Aztán hogy a köznyelvben mi terjedt el, az más kérdés.

„Elvetsz egy cselekvést, és egy szokást aratsz. Elvetsz egy szokást, és egy jellemet aratsz. Elvetsz egy jellemet, és amit aratsz, az a sorsod.”

(#46211) tomcica válasza HKorn (#46200) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Valojaban az is egyfajta fartlek, hiszen maga a fartlek=iramjatek magaba foglalhat olyat is, ahogy te csinaltad. Teljesen kotetlen, lehet dombra fel-le gyorsan, lehet olyan is ahogy emelkedozom itt sikon, h a rovid eles emelkedon nem egyenest jovok fel es le, hanem sregan-atlosan. Ebbol 3-6db fel-le, akar egyre gyorsitva, majd a gat tetejen faradt labra tempo kb 100-200m.Utana lassu kocogas 100-200m es kezded ujra. Ebbol 5-20km attol fugg mi a tobbi eros edzes a heten. Ez is fartlek futas.
Forditva viszont nem igaz, nem minden fartlek felel meg a repulo futas definiciojanak.
Egyebkent a repulo-rarepules kifejezes egy modja annak, ahogy inditod v ered el azt a bizonyos %-ot amit kernek. Pl nalunk a sprinterek csinalnak 150-400m kozott barmit, es ha repulo jellegu inditas van, akkor nem allo helyzetbol futjak, hanem mozgasbol. Fuggetlenul attol, h milyen %intenzitassal tortenik, az itt "repulo" kategoriaba esik. Igy is lehet ertelmezni.
Sokszor en is igy inditom a gyorsabb munkat, nincs annyi cibalas a startnal.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#46212) myckey válasza ígyvanferi (#46206) üzenetére


myckey
veterán

Szeretem a terepet, hegyeket-völgyeket és nagyobb szinteket, technikás -veszélyes pályákat, meg az időjárási viszontagságokat, esőt havat sarat stb.....természetet.
A futás egy része az egésznek, tetszik hogy más dolgokra is kell figyelnem, bele kell tanulnom stb..
Magát a futást rengeteg dolog befolyásolja, de nem is vagyok ultrafutó alkat, így ott próbálkozom ahol látok rációt. Még sprinternek is húsos vagyok, viszont kell más sportághoz, meg stb....

OCR is jó, az meg tényleg "sprint" ( már amelyik olyan )....(Spartan meg társai ).
Itt sokkal többet lehet, és kell is ügyeskedni/erősködni a felsőtesttel.

Síkon/betonon nem sokat megyek, de tavasszal nagyon tetszett a balatonos körverseny, váltóban. 4 nap volt az egész, és olyan 55-60km jutott rám ezen időben.
A harmadik nap volta legjobb, addigra felfogta a testem, mit is akarok tőle.....( megelőző 2 hónapban, nem nagyon tudtam specifikusan erre készülni, összesen 3 futó edzésem volt, meg egy terep maratonom Gödöllő körül :D Más edzéseken voltam érdekelt.

Egyelőre bízom, hogy ezt az Októberi hónapot sikerül majd jól kihozni.Remélem nem törölnek el addig mindent, vágom a centit napról napra.... :R

(#46211) tomcica

Azt szeretem, mikor "határban" kinézek egy emelkedőt ( 100m körül ) frankó homokos is....aztán 10x hatütemű fekvőtámasz és fel ahogy a csövön kifér, lefele meg seggrázás/séta az adott pontig. Ebből 10 sorozatot. Persze a végén már döglődöm.
Aztán jön a többi futás.

[ Szerkesztve ]

"Biztos mint a halál! Sóhaj, Szobaasszony, Fárosz.. 2, 9, 11. " Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye "

(#46213) tomcica válasza myckey (#46212) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Regen heti egy edzest raszantunk mi is hasonlo kombokra. Kb 1ora kulonbozo "allomasok" es futas +crossfit jellegu kombok. 180 alatt ritkan jott ki a pulzus atlag, anaerob verseny terhelesnek is volt tartva, altalaban szombat delutan. Nyaron a melegben volt olyan h burpee/szocske sorozat, russian twist 20kg tarcsaval, mountain climber pulzus porgetesnek es Tisza atuszas oda-vissza temposan. Ebbol 6 sorozat.
Murph-ot is surun csinaltuk, az ugye 1600m futas,100 pull up, 200 push up, 300 squat 1600m futas. Versenyezni a tobbi hasonlo alattal (birkozok, kajakosok, cf, uszok, kickbox kremjei a kozelemben) hat vo't kopkodes :DDD mondjuk 5perc ala ment az elso 1600m ott altalaban 30-60mp elottuk fejeztem, de a huzodzkodas es fekvo durvan be tud allni.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#46214) Never79 válasza ígyvanferi (#46206) üzenetére


Never79
tag

13 fős baráti társaság, nekem jutott a legtöbb. Hiába mondtam nekik, hogy a déli part dög unalom, nem érdekelte őket. Így most én és tesóm futjuk a legszebb szakaszokat :) . A többiek olyan 10 km körül futnak. Első 20 km után pihenek 4 órát, addig hengerezek, meg piknikezek (ez most tényleg az lesz), s jön a kövi szakasz.

Nálunk az a szerencse, hogy van 1 tagnak északi parton háza, meg 1 tagnak a délin. Így baromi könnyű dolgunk van.

Myckey: köszi! Igen Muzsla trail. Én is azért szeretem a terepfutást, amiért te. Futás közben figyelni kell, "gondolkodni".

(#46215) myckey válasza tomcica (#46213) üzenetére


myckey
veterán

Én meg legtöbbször keverem a szezont a fazonnal.... :C :DDD a natural futó kevesebb.
Inkább csak vannak benne futó részek is ( mikor milyen százalékban ), Nekem az események a tiszta futások, vagyis hát az sem az ( legtöbbször ) :D

Én is rakok bele mindenféle ugrálást, meg ütemes fekvőket, támaszokat és törzsstabilizáló gyakorlatokat, fekvőket, guggolásokat - felüléseket blabla...( harcművészet és kickbox technikákat gyakorlatokat )
Akad bakancs is meg 15kg súlymellény is. Alvás megvonásos terhelés, zero alvásos terhelés, időre futás sportöltözetben, aztán időre futás bakelloban- kezemben súllyal, majd fekvő felülés huzi időre és időre úszás beöltözve ,Futóiskolák meg Luc Léger .
Tegnap pl. 5x 2000m volt, minden 400m után plank mindenféle variációja- superman- hegymászás ...az egész időre. ( jó volt , sütött a nap és lehetett félmeztelen kenni a dolgot, közben akadt látnivaló is a pályán :DD
Meg még ami nem jut eszembe.

De legtöbbször a szín tiszta futás, az pár 100 m --- 15km közötti távokban kimerül. Szeretem a vegyeset. Csak hajlamos vagyok túlhajtani magam, nem mindig frankó ha 170-200 tartományban megy a ketyegő. Persze nem is csinálom az elvetemült dolgokat naponta, nem is lenne rá idő más mellett.
Még teremben szokott kapni az alsótest, direkt módon, de az már nem futás.

(#46214) Never79
Lesz pár haver/ismerős Mátraberc trailen :K Biztosan jól fogjátok érezni magatokat, ha minden úgy alakul !

[ Szerkesztve ]

"Biztos mint a halál! Sóhaj, Szobaasszony, Fárosz.. 2, 9, 11. " Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye "

(#46216) tomcica válasza myckey (#46215) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Ugy 40eves koromig nem is volt gond az ilyen intenziv edzesekkel, cibalassal stb. Az utobbi evekben viszont valt a test, sokkal tobb ido kell, amire bemelegszik es nem lehet olyan surun buntetlenul a voros zonaba porgetni :N

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#46217) myckey válasza tomcica (#46216) üzenetére


myckey
veterán

Bemelegedés, na igen....
Nekem meg egyébként is "nehezebben" akklimatizálódik a lábam, lábszáram. Kell neki idő, mire az ízület meg izomzat felfogja a dolgokat. Vádli és az Ín szokott problémás lenni , nem érti mit erőlködöm én. :)

De azért csak csak jó az a köpködős edzés, csak ne legyen senki a közelben...mert a boci csak jelenthet nekünk... :D

[ Szerkesztve ]

"Biztos mint a halál! Sóhaj, Szobaasszony, Fárosz.. 2, 9, 11. " Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye "

(#46218) ígyvanferi válasza myckey (#46212) üzenetére


ígyvanferi
addikt

A Téli Margitán voltál február 8-án? Azon én is futottam, a félmaratoni távon. Az volt azt hiszem a második terepfutóverseny/-esemény, amin indultam. Nagyon tetszett annak ellenére, hogy borzasztóan kihajtottam magam. Meg kapásból a másik irányba indultam el a rajtnál, így beleraktam plusz 1,5 km-t. :DDD Lemaradtam ugyanis a startról, mert még pár perccel a hivatalos időpont előtt is nagyon sokan álltak a rajtszámátvételre várva, így valaki szervező azt mondta, hogy 15 perccel később lesz csak indulás. Úgyhogy én ehhez tartottam magam, lébecoltam bent az épületben, beszélgettem barátnőmmel, melegítettem nyugodtan, aztán egyszer csak azt vesszük észre, hogy nagy a csend, sehol senki. Hát nem volt 15 perc az a 15 perc, mire kimentem, már nem láttam konkrétan senkit. Az órán ott volt a track, elindítom, megkérdezi, hogy forward vagy backward vigyen végig rajta, rábökök, hogy forward, nekikezdek, hogy behozzam a lemaradást, de csak nem látok sehol senkit. Aztán mire rájövök, hogy visszafelé megyek a pályán, hopp, össze is jött vagy 1 km, meg még mire keresztben kijutok a helyes útra, máris 1500-1600 m pluszban vagyok. :) Utána meg a folyamatos előzgetés volt nehézkes, mert sok gyalogtúrázó is volt, akiket az első harmadában folyamatosan értem utol. De legalább egyértelmű volt az útvonal innentől. Nemrég újra végigmentem a (helyes irányban) az útvonalon, mert tökre tetszett a változatossága.

(#46219) Never79 válasza myckey (#46217) üzenetére


Never79
tag

Nagyon várom. Sosem futottam még a Mátrában, a Muzsla hegynek meg egyenlőre csak a hírét ismerem. Nem fogom full kreténbe tolni, pedig ha áprilisban lett volna, akkor az lett volna a terv. Nem szeretek szenvedni, de néha kéne ez a csapjunkalovakközé futás.

(#46220) tomcica válasza ígyvanferi (#46218) üzenetére


tomcica
Topikgazda

En notorius eltevedo hireben allok, de azert startnal "abstart" nekem se sikerult. Ahogy a filmreszlet mondja: "Full kretent tolt, oszkar bacsi meg nem gyutt" :DD

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#46221) myckey válasza ígyvanferi (#46218) üzenetére


myckey
veterán

Az lesz az, a Margita !
Gödöllő város és a dombság körülötte.

Maratonon mentem, jó kis futásos téma lett belőle, mert szinte semmi szint nem volt benne, távhoz képest meg egyébként is.... ( 500-600m , ha jól emlékszem )

Tartogat meglepetéseket a terep, jól el lehet néha szaladni, minden irányba...pedig a Margita egy nagyon is felhasználóbarát környékre épül, meg az egész esemény nagyon kellemes :)
Egyébként rengetegen voltak !

Szintén csodálkoztam hogy milyen sorba kell állnom, nem mindig van ez.....tőlem is elment a mezőny. Haverral beszéltük hogy mi a helyzet, aztán sehol senki. Ráadásul én meg a városban szaladtam egy szép kört az elején, mire meglett az útvonalam .
Ilyen dolgok ezek :DDD

Ez nekem nagyon jó kis ráhangolós futás volt, szép volt az idő is, meg a lányok is :C :DD

Ide úgy mentem el, hogy 2019 Decemberben volt egy 65-67km 2100 sz. Mikolc-Eger, végig Bükk.
Jött a pihi / évvége...
Januárban egy szem kocogás, meg egy Pilis--15kg súlymellény és bakancs.
Pár db ilyen olyan edzés volt még, semmi futás.

Utána februárban is 1x jutottam rá futásra a Margitán kívül, aztán márciusban ez a 4 napos balatonos történet váltóban.

Majd lelőtték az eseményeket .

Májusban aktiváltam magam újra, ezen testmozgást illetően....Május óta raktam magamba hegyenvölgyönterepen, olyan 500-600km között és 20-22 ezer szint körül, kb.

Ez az október lenne még 180km, 3 eseményen, hozzá 7000 szint körül.
De, nem tudom mi lesz ebből a helyzetből...persze ettől nagyobb "bajom" az életbe ne legyen. :N Soha !

(#46219) Never79

Sok sok km és szint van már nekem a Mátrában.

A távod kellemes hosszúságú és szintű, meg lehet futni több helyen is a lejtőket, de a felszakaszoknál sztm tartalékolj.
A végén a Muzslára felmenni, rövidebb oldalon kell, viszont pont a vége fele, lesznek elég combos-"rövid" de nagyobb százalékos/meredekségű részek. Mikor már azt hinnéd, vége a dolognak, még jönni fog egy másik :)
Aztán jöhet a 6-8km futható rész, de itt is lesz meredek föl, ez már tényleg rövid. Futásnál mindig figyelj a terepre, mert sokszor nagyon veszélyes a tempózás. Nem ér annyit az egész, hogy utána egy életre belesérüljön az ember. :N
De majd látni fogod, hogy a futható, az nem is futható.

(#46220) tomcica

Óóó, én olyan eltévedéseket szoktam produkálni, hogy nem győzök köpködni kínomban, sírjak vagy nevessek, aztán csak röhögök és vergődök. :DDD

[ Szerkesztve ]

"Biztos mint a halál! Sóhaj, Szobaasszony, Fárosz.. 2, 9, 11. " Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye "

(#46222) zaskar válasza ígyvanferi (#46218) üzenetére


zaskar
senior tag

Hatszor voltam a Margita Maratonon. Az idei kimaradt, de májusban lefutottam versenyen kívül :) A rendezés, főleg a rajtszámfelvétel gördülékeny lebonyolítása sosem volt az erősségük. Volt, hogy közel félórát csúszott a rajt, olyan lassan ment a procedúra. Ez nekem egyszer jól jött, mert későn értünk oda (200 km-re lakom) így mindenre maradt idő. Egyszer viszont már a rajtnál álltam, mikor észrevettem, hogy az időmérő dugókát az iskolában hagytam. Volt még 5-8 perc a rajtig, visszafutottam érte, és szóltam, várjanak már meg a rajttal. Fél percet késtem, annyit se voltak képesek várni, úgy rohantam a mezőny után...

(#46223) ígyvanferi válasza Never79 (#46214) üzenetére


ígyvanferi
addikt

Az jó, ha két bázisotok is van, sok autókázást lehet spórolni.
Nekem se lesz sokkal több a két táv között, most nézem. Keszthelytől Berényig és Szemesről Földvárig futok, de az a jó, hogy a szállásunk Lellén van, így ott lehetek a kettő között.

(#46224) myckey válasza zaskar (#46222) üzenetére


myckey
veterán

Igen, ezt tapasztaltam én is...álltunk ott rakásra, mint f...azon a bizonyos helyen. :)

[ Szerkesztve ]

"Biztos mint a halál! Sóhaj, Szobaasszony, Fárosz.. 2, 9, 11. " Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye "

(#46225) ígyvanferi válasza tomcica (#46220) üzenetére


ígyvanferi
addikt

Látod, mi is tudunk még tanítani neked egyes s mást a futással kapcsolatban. ;]

(#46221) myckey: igen, tök jól futható az útvonal. Az emelkedők közül egy igen combos volt a félmaratonon, a mi útvonalunk a Pap Miska kútnál vezetett visszafelé is, át az M3-as alatt, és onnan a zöld körön mentünk vissza a városba. Na az az emelkedő jó pár száz méteren olyan igazi, szinte gyökérben kapaszkodós mászás volt. A többit lehetett simán futva abszolválni.

[ Szerkesztve ]

(#46226) Chuck Norris válasza inf3rno (#46138) üzenetére


Chuck Norris
senior tag

Már nagyon régóta izgatta a fantáziámat, ezért pár hónapja vettem egy V-Trek-et, ez elméletileg az egyik terepre szánt típus. Ennek is csak 4mm vastag a talpa, szerintem csak arra jó, hogy aszfalton sétálgatva szokja az ember a technikát, amit ha már megszokott és odafigyel akkor a "normális" cipőben is úgy megy majd, talán. Azt elég gyorsan meg lehet tanulni, hogy csak talp párnára lehet vele érkezni, sarokra érkezve még szinte a fogam is összekoccan, viszont így meg lassabban lehet vele haladni mert csak kisebbeket tudok lépni. Sík úton sokkal kényelmesebb mint bármi más, viszont az összes kis göröngyöt, kavicsot lehet benne érezni, nagyon könnyű terepre talán még alkalmas, lefelé ereszkedni nagyon jól lehet vele, érzi az ember a tajt, viszont nehezebb sziklás talajon nem is tudom elképzelni, hogy lehet használni, abba meg még belegondolni is rossz milyen lehet ezzel belerúgni egy köbe vagy egy kiálló ágba. Azért is alkalmatlan szerintem terepre mert ha bármilyen kis kavics belemegy nagyon tudja nyomni a lábat, kikotorni belőle meg sokkal nehezebb mint egy hagyományos cipőből. Teljesen sík úton kocogni is tudok vele de ki van zárva, hogy kifejezetten futáshoz felvegyem bármikor is.

(#46227) inf3rno válasza Chuck Norris (#46226) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nekem KSO EVO van. Nem tudom, olyan furán írják ezeket a számokat. Elvileg a betét 2mm, a talp 3mm, szóval összesen 5. Nálad elvileg 3 réteg van, összesen talán 1 centi is megvan, ha a v-trekre gondolsz. Ha az sem jó kavicsos útra, akkor felejtős az egész elképzelés. Azt tudom, hogy az enyémben érzek minden egyes kavicsot, és nem túl komfortos murvás úton kocogni vele. Füvön rohadt jó. Én tudok benne sprintelni, ha mindig előre érkezek, de a vádlim túlságosan sérül tőle. Volt már egy hetes izomlázam ilyen sprintektől. Aszfalton is csináltam.

Bezzeg nagyanyáink a tarlón mezítláb jártak. :D

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#46228) tomcica válasza inf3rno (#46227) üzenetére


tomcica
Topikgazda

El vagyunk fostosodva :DDD a minap ahogy lehult az ido felkapcsoltam a bojlert :U

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#46229) myckey válasza inf3rno (#46227) üzenetére


myckey
veterán

Jó is mezítláb, ha olyan helyre jutok ( tegnap előtt stadion ) akkor levezetést meg egyebet mindig pucér talppal intézem.

(#46228) tomcica

Ezt azért nem kellene
Fagyott, vagy hóvihar volt? :DDD

(#46226) Chuck Norris

Hegyrevölgyre nekem is biztos felejtős.

Lassan gondolkodnom kell egy új lábbelin, mert LaSportiva Tempesta GTX ben sztm még pár 100km, aztán csere. :B
De jó, 1000-2000 között elleszek vele, tekintve a fizikális adottságaimat és az egyéb terep/időjárási viszonyokat....nagyon elégedett vagyok ezzel.

[ Szerkesztve ]

"Biztos mint a halál! Sóhaj, Szobaasszony, Fárosz.. 2, 9, 11. " Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye "

(#46230) LanyUs válasza tomcica (#46228) üzenetére


LanyUs
senior tag

Eddig elképzelni sem tudtam, hogy az "apás szülés" fm átlagod milyen tempóval történik :) Hamarosan megtudom mit is jelent a négy alatti élet ( ha még csak rövid méterekre is ). A ma reggeli aerob utolsó 2 felkapása 04:30, majd 04:02 lett :) Jön a 109-es tehervonat :D Ha télen is tudom tartani a heti edzéseket ( hétfő, csüt. kondi, szerda, szomb. vas. futás ), akkor tavaszra fél fostos állapotba kerülhetek talán... :))

Ami viszont szomorú, hogy régen csak terepen mentem, de így fél év város után untatott az avar, levelek, nyirkos hideg és sötét... hiányzott a felkelő nap -> inkább visszamentem a napos városi része. Evvan... Megtámogatom magam közben egy profi ízületvédővel is [link]

[ Szerkesztve ]

(#46231) myckey válasza LanyUs (#46230) üzenetére


myckey
veterán

A kiegészítőről majd tapasztalatokat, ne tartsd magadban :N

Egyébként, kitartást a továbbiakhoz, most jön az öltözködős időszak...már nem lehet tangabugyiban rohangálni , ezt kevésbé csípem. :D
Bár szó ami szó, egész ősszel télen ( 19 ősz-20 február ) elvoltam kompressziós gatyában meg szárban+egy hőtartó felsőben az estébe nyúló távokon is, (persze kéz és nyak/fej be volt védve). Kíváncsian várom ,mit tartogat időjárás szempontjából az idei ősz/tél......

[ Szerkesztve ]

"Biztos mint a halál! Sóhaj, Szobaasszony, Fárosz.. 2, 9, 11. " Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye "

(#46232) tomcica válasza LanyUs (#46230) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Mindig a nyafogas,ez kellene-az kellene....lofutyi se kell...van ket kezed,van ket labad,van hol aludnod,van mit enned,van kiket szeretned.BOOOOVEN eleg az eletben ennyi :K Minden mas gratisz,a ceg ajandeka....mint pl 3:59-el suhanni...jonni fog,csak epitsd tovabb.

Felenk 24km volt a penzum a bandanak.4km laza melegites benne minden korben (400m-es palya ugye) gyakorlat (skip,terdemeles,sarok felkapas,valtott labu szokdeles stb) vagy repulo gyorsito.4km tempo.Majd ugyanez meg 2x.Egy szett 4km laza+4km tempobol allt,utana szabadott frissiteni,wc ennyi.
Kulonbozo csoportok voltak.Lassu lany csoport ma 5:15-on tempozott.Gyors lany csoport 4:50-en.Lassu fiu csoport 4:20-4:25.Kozepes fiu csoport 3:45-3:50.Gyors fiu 3:30-3:25.

Az utolso szett lassujaban csurogtunk epp kb 18km-nel,amikor kulon felhivtam a figyelmet mindenkinek,hogy ha kenyai gyerekek lennenk,akkor kb most erunk be a suliba.Semmi zsele,kaja,egyeb kenyeztetes.Ha inni akarsz akkor a vizet is viszed futva magaddal.Na,szoval most ernenk be a suliba,johet a matek feleles...suli vegen pedig meg haza is kell majd ugyanennyit futni.Hujjuj.A vege az lett,hogy sikerult szemleletet valtaniuk es betolta mindenki az utolso 4km tempot becsuletesen :K elgedett vagyok a maival. ;)

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#46233) tomcica válasza myckey (#46231) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Nincs mar itt igazi tel jo nehany eve :N

(a kep cime: "Vasarnapi edzes,a nebulokat varva")

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#46234) HKorn válasza tomcica (#46232) üzenetére


HKorn
addikt

Azért jó ezt a fórumot olvasni, mert amikor fel vagy dobva, hogy PB-t csináltál 7km-en 5:30-as átlaggal, akkor kiderül, hogy párszáz km-re ezzel a lassú lányoknak is csak a hátát néznéd :DDD

Run&Ride

(#46235) tomcica válasza HKorn (#46234) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Van meg egy lassabb lany csoport 5:40-5:30 korulin,de azok kozul ma senki nem jott.Eleg foghijas volt a mai csapat,de azert toltuk becsuletesen.Szepen mozognak a lanyok.(lanyok,nekem mindig azok maradnak,asszonyok mar 30-42ev kozotti tobb gyermekes holgyekrol beszelunk ugye....GEEEEPEK :DDD )

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#46236) myckey válasza tomcica (#46233) üzenetére


myckey
veterán

Nincs nincs, de odafenn nem mindig preferálom a mínusz 10 fokos vagy alatti időt, viharos széllel meg hófúvással. Pár veszélyes helyen jégpáncéllal.( sötétben meg sok sok km en stb keresztül )

Utálok felöltözni, de ide azért nem elég egy picsagatya meg egy sportszár, nekem sem. :D

De ez most elkerült, tavaly vagyis inkább tavaly előtt volt cudarabb.

De a lényeget elmondtad, együnk aludjunk örömködjünk, azt a többi le van ejtve :R

Jók ezek a télies egyszál gatyás képek, én is oda vagyok érte, meg is kérdik mi a bajom, már aki nem ismer.
Idén is mikor kicsit eleresztette magát a nap, volt már vagy 10 fok körül...mentem is gatyában a határnak, félmeztelenpowa :C
Máshol ez már nyár , nehogymár ;]

[ Szerkesztve ]

"Biztos mint a halál! Sóhaj, Szobaasszony, Fárosz.. 2, 9, 11. " Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye "

(#46237) varmi2


varmi2
nagyúr

Sziasztok!
Meg szeretném mutatni az idei év eredményét. Noha a táv az dec.31-ig szól, de már ma elértem, innentől mind km plusz dolog. :)
Más:
Melyik a legjobb futó app androidra? Most a runtasticot(adidas) használom, de ha van jobb, akkor jövőre váltanék. Nem baj ha fizetős.

Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!

(#46238) tomcica válasza myckey (#46236) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Na jo,nagy a szank itt az alfoldon...ezt alairom :K :P

varmi2 - nagyon jo,ugy szoktam mondani ez kb. arra eleg is lesz,hogy az ember becsuletesen ki tudjon az oltozobol futni a palyara az elmezonnyel ;] kezdheted az edzest :K
4-5ev ilyen,szepen novelve es lehet is raepiteni valamit ;)

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#46239) myckey válasza tomcica (#46238) üzenetére


myckey
veterán

Én is alföldi lennék, bár annak mára teteje...felső alföldi , ha van ilyen :D :))

Nagyon bízom benne , hogy elkerül a nagy hó meg jégtakaró és a nagy mínuszok vagy viharok stb...
Mert akkor megint kenhetem komp.szárban meg picsagatyában, fenn is. ;]

"Biztos mint a halál! Sóhaj, Szobaasszony, Fárosz.. 2, 9, 11. " Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye "

(#46240) LanyUs válasza tomcica (#46232) üzenetére


LanyUs
senior tag

Többször mondtam már, hogy professzionális motivációs hozzászólásaid vannak :) ( én nagyon bírom őket ). Azért azt ne feledjük, hogy Te komoly szintű atléta voltál/vagy, aki nagyon kemény kezek között nevelkedett és megtartottad a formát! :R De örülök, hogy értékeled az apukák/anyukák fáradozásait is, akik tesznek az ügy érdekében... Ha bemegy egy kődarab a cipőbe legközelebb nem szedem ki! Sparta!!! :DDD

Látok egy sávot hómentesen. Te dobtad el gyorsan? :D Jó kis futócsoport van ott, elég gyorsak szó se róla... :R

(#46241) LanyUs válasza myckey (#46231) üzenetére


LanyUs
senior tag

Mindenképpen, de a "szokásos" 60 napot megvárom. Te sportoló voltál ( úgy olvastam ki a hsz-eidből ), biztosan ismered a palettát. Én csak egy lelkes amatőr vagyok, akik próbál ledobni egy kis zsírt az izmok megtartása mellett, ami az elmúlt stresszes időszakban felkúszott.
Az éhgyomros edzésnél reggel segít 7g bcaa + 5g glutamin. A glutamin amúgy sokat javított az erőnlétemen és az immunrendszerem is erősebb lett. Multit nem szedek mellé, csak magnézium, C és D. Nem költök bio,scitec tejsavóra sem, mert az MHN is rendben van. Kreatin megy még 5g/nap ( nem feltöltéssel szedem, mert 192/109-hez jóval több kellene amúgy ) a reggeli zabpehely turmixba. Futás és kondi is után meg 50g tejsavó+10g glutamin.

Én ma reggel is felhúztam egy térdig érő aláöltözet + rövid naci + rövid és hosszú ujjú. Komp. szárat használom ha gyorsítok a végén, mert valamennyit csökkent a sérülés veszélyen. Azért a nagy tömegünknél van erő hatás is már rendesen. Süpped a Clifton.

Ekkora szinteken nem jártam még, mint Te :R Még a szekszárdi borvidéki félmaraton is ki szokott készíteni a 700m szinttel. Általában szénné égek és szénné savasodok közben, de hát tudom, mert el vagyok fostosodva :D Dolgozom rajta ( amennyit a két gyerek, az asszony és a meló mellett lehetséges ).

[ Szerkesztve ]

(#46242) myckey válasza LanyUs (#46240) üzenetére


myckey
veterán

Kődarab? :D

Másik sportág kapcsán, edzőm mesélte..... rajzszög a sarok alá, szigszalaggal körbeteker- vagy akármivel, és akkor mehet a pattogás, küzdelem közben.
Megszokták a helyes mozgásformát.
Valami külhoni mester mutatta nekik, aki edzést tartott. Nagy nagy örömükre. :DDD

(#46241) LanyUs
60 nap, jól van....az is jobb mint a semmi. :R
Mindig szívesen olvasom az ilyen jellegű tapasztalatokat. :K

Sportoltam meg sportolok meg voltam is meg vagyok is meg már néha magam sem tudom mi és hogy, de igen, úgy valahogy :) ;]

De ami a lényeg, rajta vagy az ügyön, annak meg megvan az eredménye...előbb vagy utóbb.

[ Szerkesztve ]

"Biztos mint a halál! Sóhaj, Szobaasszony, Fárosz.. 2, 9, 11. " Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye "

(#46243) myckey válasza LanyUs (#46241) üzenetére


myckey
veterán

Ne is foglalkozz vele miket írok, vannak akikhez mérten Én a térképen sem vagyok és manapság nem is igen leszek ebben a sportágban, megvan az oka.
De Te is és Én is viaskodunk önmagunkkal, és ledöntjük az elménk által felhúzott falakat.

Ezért érdemes felkelni, ezeket az élményeket és sikereket nem vehetik el tőlünk.....Ezek után lehet jóízűen megpihenni. :K

[ Szerkesztve ]

"Biztos mint a halál! Sóhaj, Szobaasszony, Fárosz.. 2, 9, 11. " Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye "

(#46244) LanyUs válasza myckey (#46243) üzenetére


LanyUs
senior tag

Igen! A terepen régebben én is örömfutó voltam! Nagyon szimpi volt, a felfogásod, amiben kitértél a végén erre ( mozgás a lényeg, az volt a lényege :) ). Nem igazán foglalkoztam akkoriban az idővel sem. Itt a fórumon is többször hangoztattam ezt. Pár versenyen megelőztem néha "szívből" nálam edzettebbeket, de a "kőláb" azért romba döntött a végére :DDD Elszállt pulzus, elszállt izomzat, utána 3-4 alvás azonnal, pedig csak fm...
Aztán annyiszor elhangzott itt a 04:00 meg az ilyen "űridők", hogy gondoltam komolyabb résztávozás nélkül, szimpla 10-12km aerob kocogások végi 2 km felkapással megpróbálom elérni. Mondanom se kell, minden ilyen sprint után enyhe izomlázam van. A térdem jelenleg még egyben van, de nem várnám ki a "bajt"-> ezért a védő!
Az esti ( fürdetések utáni ) egyedül lenyomott, két alkalmas teljes testes súlyzóson meg "átlök" Dwayne Johnson motivation workout... Hát jelenleg ennyi tavaszig :)

(#46245) bajnokpityu válasza myckey (#46243) üzenetére


bajnokpityu
félisten

Dettó. Olyan jólesett ma egy kis 23k. Meg úgy is, hogy az elson8km, ami enyhén emelkedik, egy matra115 pólós srác lazán ott hagyott, míg én alapozgato tempóval haladtam.
Viszont utána sztem PB lett belőle, mert 20k nal erőre kaptam, és magamhoz képest sprinteltem a végéig :)

eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO

(#46246) tomcica válasza LanyUs (#46240) üzenetére


tomcica
Topikgazda

A gondnok kesobb takaritana el (pl hetfon) ugyhogy neha van az,hogy elso 40-60perc lapatolas,utana kezdodhet az edzes :K azert nem jellemzo,az evek soran 3-4x lehetett ilyen.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#46247) myckey válasza LanyUs (#46244) üzenetére


myckey
veterán

Mikor úgy adódik, csak arra koncentrálok hogy önmagamat "elnyomjam", elérjem azt a pontot, ahol már jólesően feladnám.... de akkor jön az amit írtam, innentől kezdődik a valódi megmérettetés, ez persze hozza magával a teljesítményt meg az időt és az eredményt is ésatöbbi....

De ebben nem sok örömöm van, menet közben. :D

De a pihenés, az valami elképesztően jó dolog utána......
Szokták kérdezni, hogy miként akarok menni meg mi a cél meg tervek stb.....erre fel mondom, hogy nem tervezek, csak elindulok, és közben annyit adok ki magamból, hogy ne sajnáljam magamtól a pihenést, ami utána jön.

Persze mindenek megvan a helye meg az ideje, nem lehet mindig hajszolni a testet meg az idegrendszert.
De mikor úgy adódik, akkor általában nekem ez a fő támpont, így mérem fel magam. ( A racionális részével tisztában vagyok, a felkészüléssel- időkkel éstöbbi...arra már mondhatni kényelmesen be van rendezkedve az embernek a feje is meg a teste is )

Aztán más sportágban megint más a kapaszkodó, meg az önmagammal szemben támasztott elvárás.

Van hogy sikerül, meg nem sikerül......Minden kudarc, újabb esély a győzelemre, és a jól megérdemelt pihenésre. :R

(#46246) tomcica

Ebben nekem is volt részem, erre arra. :K
De volt olyan is, hogy stoplis közé fagyott a hó, aztán nem bírtam a tapadást összehozni......sportszárban róttam a köröket a téli alapozás alkalmával, a nagy hóban. Akkor éppen volt.

[ Szerkesztve ]

"Biztos mint a halál! Sóhaj, Szobaasszony, Fárosz.. 2, 9, 11. " Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye "

(#46248) Chuck Norris válasza inf3rno (#46227) üzenetére


Chuck Norris
senior tag

Rákerestem, pont ez van nekem, még színben is: V-Trek, akkor viszont 8mm a talpa, betét nincs benne, vagy ha igen akkor bele van ragasztva, nem lehet kivenni, minden esetre azért nagyon nézem hova lépek, mert a rajzszeg az simán átmenne rajta.
Mondjuk én még a dédszüleimet sem láttam mezítláb sétálgatni sehol sem, pedig nem városon laktak :)

(#46249) danielsz


danielsz
tag

Sikerült megfutnom az utóbbi idők legjobb félmaratonját Baján, 1:33:09 lett, icipicit rövidebb volt. Teljesen nem is ment a maxon, sokszor úgy éreztem, nem tudom eléggé pörgetni. Tavaly novemberi siófokihoz képest előrelépés (kb. ugyanez a tempó, de a pulzus magasabb volt akkor, meg a vége nagyon szenvedős lett), lassan kezdek hinni benne, hogy lehet az 1:30-as időt ostromolni.

(#46250) myckey válasza danielsz (#46249) üzenetére


myckey
veterán

Gratulálok :K

"Biztos mint a halál! Sóhaj, Szobaasszony, Fárosz.. 2, 9, 11. " Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye "

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.