Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Ance

őstag

válasz FerNandor #10047 üzenetére

Hát igen. Tudom a választ csak én sem értem, így követem. A lényege, hogy gyorsan kihűtsd arra a hőfokra, amin már nem szaporodnak a baktériumok. A HACCP leírás szerint a legtöbb baktérium ún. mezofil, közepes hőmérsékleti értéken 30-37 0C-on szaporodik. Vannak azonban alacsonyabb hőmérsékleti igényű baktériumok, amelyek alacsonyabb hőmérsékleten szaporodnak és a termék romlását okozzák. Egyéb viszonyok keletkeznek egy hőkezelt termék esetén amikor a hőkezelést túlélt mikrobák szaporodnak el.

Tehát a lényeg, hogy minél gyorsabban azon hőmérséklet alá vidd a terméket, amikor már nem szaporodik benne a baktérium. Feltehetően azért írják a jeges vizet, mert így egyértelműen jelzik, hogy gyorsan kell, ne mindenki maga találja ki, mi a gyors neki. Esélyesen nem jeges, de hideg vízben is ugyanazt éred el.

Én egyébként ebben én speciel csak azt nem értem, hogy egy vákuumozott, majd hőkezeléssel csírátlanított termékben hogyan kezdődik el a bacik szaporodása, de biztos így van, ezért írják elő. Esetleg erre jár egy biológus és elmondja. :)

Ennyit tudok.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés