- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Árnyékos sarok
-
LOGOUT
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
totron
addikt
válasz
attiati #8248 üzenetére
Határozott igen, a válasz veszélyes. Nem a végletes ökoboy beszél belőlem, egyszerűen a kényelmünket nagyon sok esetben a felszín alatt randa, veszélyes technológiákkal abszolválják, ez sajnos ilyen. A vételáron felül egészségügyit pluszban már ne fizessünk. Volt egy serpenyőkeresős időszakom, akkor eléggé utánamentem a biztonsági vetületeknek is és hát nem ért meglepetés: minél könnyebben használhatónak hirdeti magát valami, annál inkább indokolt az óvatosság. Az acélban, megvigyázott, minőségi zománcosban, mint mindenes edényekben azért bízhatunk hosszú távon is.
Moleman, az jó akkor. Majd írj tapasztalatokat.
-
Moleman
addikt
Ha nem is polírkoronggal, de azért alaposan meg lett súrolva kibontás után, utána égettem rá az olajat.
Már nem emlékszem, milyen olaj volt akkor, most van kb 3 féle itthon, majd váltogatom őket.
Tegnap leteszteltük egy halom rántott hússal a kültéri indukciós sütést, bevált, úgyhogy majd kint próbálkozom legközelebb az öntöttvassal is, ott nyugodtan füstölhet.
-
totron
addikt
válasz
attiati #8246 üzenetére
Formára pont ilyen az említett, előnyöket ötvöző szeletsütőm, csak más a belseje. Ez, amit linkeltél és használtál jól felvonultatott mindent, talán elég lett volna kevesebbet/egyneműbben, de azt profin. Felpattogzás után én mindenképpen nemet mondanék rá, búcsú. Rossz, mert kötődik az ember egy idő után.
Beni2360, vízzel együtt nehéz értelmezni, mert amúgy száraz elmosást szolgált a kavicsos móka. Súrold el a tied, ezek imádnak a legkisebb párára is rozsdát termelni, ha a gondoskodásból kicsúsznak. Kiváló ötlet a marhapöri, csak hagyj neki időt, rotyogtasd amíg kell.
Moleman, ó, akkor az még bejáratós, bár ezzel együtt is érdekes a jelenség. Jön egy alap védőmázzal újan, ami ki tudja miféle, azt le kell gyalulni az elején, aztán jöhet a saját, hosszú távra.Ez elmaradt? Másik gyártótól származó olajjal is érdemes lehet próbát tenni.
-
attiati
veterán
Kissé felhólyagzott, felpattogott edény szerintetek használható biztonságosan?
Kőszemcsékből, rézrészecskékből, zománcból és acélból készült. -
Beni2360
félisten
Kérdezném ha mar a vas edénynél tartunk. Édesapam regi "vas" bográcsát mindig soderrel keves vizzel tisztitotta.
Mi célt szolgált? Nekem is van egy kiméretü ilyen bogracsom de nagyon rozsdás, gondoltam 1x kiprobalom egy sima marhapörkőlt milyen lenne benne? -
Moleman
addikt
Büdösnek nem büdös, csak füstöl.
Az enyém nem túl nagy, csak egy 24 centis nyeles serpenyő, de kb 3 kiló.
Újkorában jól ráégettem több réteg sima napraforgóolajat, az bevált. Nem sütőben csináltam, csak a legnagyobb gázégőn hagytam jól átforrósodni.Azóta minden használat után sóval és vízzel lesikáltam (teszkós asztali só, elvileg van benne adalék, de csomósodik
), aztán újra rásütök egy vékony réteg olajat, hogy ne rozsdásodjon.
Csak sóval még nem próbáltam, legközelebb kipróbálom, mennyire hozza le a lekapott steaket. Kb 3-4× használtam eddig, valószínűleg sokkal több alkalom kell még, hogy teljesen kiismerjem.A kacsasütőm nekem is zománcos, azzal nincs macera, és gyönyörűen pirul benne a hús is, ha kell.
-
törölt tag
Most a 350g víz helyett csak 330g-ot tettem a tésztába, de még ragadósabb lett. Alig bírtam leszedni a kezemről és a pulton is maradt kicsi. Nem tudom itt mit csináltam rosszul dagasztáskor, de lehet inkább beruházok egy konyhai robotgépre.
-
totron
addikt
Kiegészítés:
- vizet csak nagygenerálkor lásson*, ami egyéb edényeknél a vízzel való elmosogatás, az itt a sóval való súrolás, tehát konyhaszekrénybe elrakás előtt, falra tevés előtt, a mindennapokban sika, semmi víz
*kihagyható lenne, de azt akkor bevitt mechanikai munkával kell pótolni, úgy meg könnyen elmegy a kedv, a víz kioldja nekünk szépen amit ki kell az újfaformázás keretében, szépen egymásra dolgozik kézimunka és áztatás- alapjáraton nincs áthallás az ételek közt ha nem akarjuk: használat utáni, szolid, sóval súrolás esetén a következőbe már nem fog átmenni az előző íze hibátlan patina esetén, kielégítően eltünteti a művelet. Ha kísérletezgetünk részben savas ételekkel, szándékosan, az erősebb vas íz miatt, akkor már esélyes lehet az áthallás - megjelenik a porózussági hatás - így megéri tartani egyet-egyet a két külön vonalra, de ezt már tényleg csak a finomhangoltság jegyében említem, lehet, hogy fel sem tűnik a dolog, egyéni ízérzés, ízlés és szokás kérdése.
-
totron
addikt
válasz
Moleman #8239 üzenetére
Gálvölgyinek volt erről egy paródiája, hogy ha büdös valami, miért azt készítjük?
Arról lehet szó, hogy nem vette be a serpenyő az olajat vagy zsírt, amivel kezelted így csak kvázi pang a külső felületén, erőltetésre meg csak szenesedik, büdösködik vagy a legutolsó kaja maradéka tart ellent ilyen módon a vasfelületnek.
Nagygenerálért kiált, avagy suvickold át nagy szemű, durva sóval, ami nem tartalmaz csomósodást gátló anyagot (E-számmal jelölt), nem tudom hol lehet kapni, aki tudja, közölje nagylelkűen kérem. De jó minőségű mosogató fémdörzsivel is nekieshetsz a filléres esik szét, mint egy ezüst színű karácsonyfagirland a serpenyő meg a mikroegyenetlenségeivel/közé magába gyűjti. Ezután áztasd pár napig, majd megint egy kis suvick, új víz, abban is ázzon, a végén annak a kioldódását is sikáld le, ezután jöhet az új réteg, kenegesd be valamivel, különféle videók a netten különféle olajokra esküsznek, ebben már magad kell felfedezned magad és a serpenyőd, melyikőtöknek mi válik be valamelyest az elkészült étel karakterébe is bekúszik a felvitt, ráégetett olaj.
Majd a kiégetés sütőben. Ami tulajdonképpen el is hagyható, de hosszú távon jobb, ha kívül-belül kap már az elején egy ütősebb páncélt, pld. fröccsenő víz kevésbé okoz rozsdásodást.Vannak időmilliomosok, akik minden egyes használat után sósuvickkal megkínálják, bár létjogosultsága nyilván van, én ebben annyira nem hiszek, nagyon melós. A benn maradt, ízes zsírréteg is feldobhatja pluszban még a következő étket, persze akadhatnak szerencsétlen áthallások, pld. egy rántott húst nem feltétlenül, hogy halas felharmonikussal képzelünk el, de a pár ilyen szembenállást leszámítva szépen, egészségesen és zamatosan lapolódik egymásra előző és rákövetkező sütés. A másik véglet meg soha nem mossa el. Huszárvágás is létezik, instant módi: teljes formattálást - winyó után szabadon - is lehet neki küldeni, ami történhet egy polírkoronggal, egészen le a szürke fémfelületig. Látványos videók erről is vannak, ajánlom, akár napvégi levezetésnek is, ahogy a sütős videókat is. Azután már csak kenni kell és kisütni. A kisütések ismételhetők közvetlen egymás után is, van értelme, de itt már érdemes összevetni, hogy mennyi gázt/elektronyosságot eszik meg ezalatt a sütő. Az 1 is elég, a többit bízhatjuk a használat közbeni patinásodásra. Ha gondosan ráégetjük, sós kezeléssel sem jön le érdemben, ami főleg azoknak jó, akik minden használat után sikálnak.
Az olívaolajat nálam nem vette be az oven, a disznózsír/szalonnazsír bevált viszont. Körülményesnek és csuklómegerőltetőnek tűnik (kisgenerál az ovenre alsó hangon fél óra, fedővel együtt), szeretni kell, ennyit tudok erre a részére mondani. Patinát nem folyamatosan feloldva a fenti regula ritkán/kedv szerint hajtandó végre, s nem számít munkának, ha van kattanás ebbe a rusztikusan hangulatos irányba.
Tippz:
- süt, mindenhol, kivéve dutch oven esetén a fogantyú, az kevésbé - tanulható, memorizálható az egész, s onnantól nem ellenség (kezdők gyakori érve a sutba dobásra)
- ne ejtsük lábra, ha érezzük, hogy ebből dobás lesz, mindig csak elfele (dutch ovent járólapra küldve pusztul a lap is, tehát inkább előre gondolkodjunk)
- főleg elégtelen patina esetén jön elő a porózussága, kényessége vagyis tojásrántotta, mint szétkent nyers tojás vagy ugyan iható, de egyébként bacikban dús vízzel való főzés után marhára be tud büdösödni az olyan fajta vizet egyébként se erőltessük, nagyban rontja az általános szájhigiéniát, hosszú távon a fogak esélyét egy szép életre még 2 fogmosás között, napon belül szájban hagyva is a bacikultúrát, homokkal való suvick esetén is tartalmazhat a kvarchalom előnytelen élőlényeket, ez területfüggő => jó patinával ezek megkerülhetők, s ez a 3 csak, amiből említésre méltó kellemetlenség lehet, egyébként ööm é' bódottá' van.Főzésre zománcozottat vegyünk, amiből van elszállt árú, de a Tesco gazdaságos HomePerfecten felül is találhatunk fajlagosan olcsót, színátmenetes, nagyon szép kacsasütőt például, ez a szemnek is jó fajta táplálék.
Remélem sikerült kedvet csinálni.
-
Moleman
addikt
válasz
philoxenia #8238 üzenetére
Az előző 2 albérletben volt szageleszívó, az nem segített eleget.
Legközelebb kipróbálom kültéren, hátha a kis hordozható lidlis indukciós eléggé meg tudja hajtani.
-
Moleman
addikt
A Tefal piros pöttye kb 10 év után már nem jelez semmit.
De nagyon vigyáztam rá, ezért a mai napig ép a bevonat.
Natúr öntöttvas serpenyőm nekem is van, szeretném is, de csak ritkán veszem elő, mert Omega koncertet idéző füst lesz tőle a konyhában.
Ez ellen van valami praktika?
-
fradi81
veterán
Azt honnan lehet tudni mikor működik már a kovász? Ha van már 10 napos akkor kész, vagy ki kell próbálni és kiderül?
-
totron
addikt
válasz
krizmo_ #8233 üzenetére
A default fehérlisztnél vagy a durumnál?
(#8234) philoxenia, mennyiség, glikémiás index, inzulinkivétel*, hozzáadott lassítók (pl. magok).
*a szárazbab, szója nagyon szemetek és csalókák, mert indexileg rendben vannak, papíron, de csak ott. A marhahús is erre a vonalra tehető. Nem akarom jobban tudni nálad természetesen, csak ezek kikívánkoztak.
-
krizmo_
Topikgazda
Nagyon sokféle liszt van, ami egészségesebb, a legjobbak a magasabb fehérje és alacsonyabb szénhidrát tartalmú lisztek. Pl.: tönkölybúza, KBL100, KBL200, graham, manitóba, zab...
#8230 philoxenia
Azért mindennap én se szoktam sütni, a kovászos tésztában az a jó, hogy ha akarom, akár 3 napig is eláll a hűtőben, és a kész termék is sokkal tovább marad friss. Szoktam figyelni, hogy mennyi szénhidrátot viszek be naponta, és csak ritkán fordul elő, hogy átléptem a 150 grammot, párom se eszik sokkal többet. És még így emellett is megéri itthon sütni, legalábbis nekünk. -
totron
addikt
válasz
philoxenia #8230 üzenetére
Durum tészta kell oda, sőt, nem csak oda, mindenki számára egészségesebb. Ha arra vagy ráállva, minden kenyér vércukorrakétaként viselkedik benned.
jól áll ez a hozzáadottság
A beleoldódott vas. -
totron
addikt
Kezdő edényszett témájához: nem jó, ha a Tefal-féle piros pont jelzi a megfelelő hőfokot mindent is segg alá rakós megoldással indít a konyhatündér (gendersemleges korunknak köszönhetően univerzálisan használható a kifejezés), mivel ilyen mankókkal nem fejlődnek ki a szükséges képességek, rutinok, ráérzések, nagyobb eséllyel maradnak el serpenyőn kívüli műveleteknél is a sikerélmények. El lehet veszni a technológiák közti különbségekben, bizonyos fokig érdemes is, de mindig áll az, hogy fél kiló zsírral semmiben nem égetsz le semmit, ahogy ha a cselekvő nem pallérozza érdemben saját magát, nincs az a high tech újítás, ami megvédené a széngyártástól.
A teflonnak félelmetes kultúrája van egyébként, még elit helyeken is rendre összekarcolt serpenyőpéldányokkal találkozni, szörnyű. Javult a mérgező faktora, de még mindig nagyon odafigyelős (fémmel véletlenül sem érintős), 1 szezon után kidobós, a fogyasztói társadalom logója is lehetne. Árnyalatnyival jobb, de még mindig egynyári szar a kerámiabevonatos, aztán jöhet a gránittal hintett, ami már ajánlható - igazából én ezt jelölném meg best buy-nak (I), ha valaki nem akar sokat évődni a beszerzésen.
A natúr vas, illetve a bonyhádi klasszikus zománcos (szürke-tarka belsejű, tradicionálisan piros külsővel) és az acélserpenyő (krómacél-orvosi acél) valóban a tapadósabb vonalat képviselik, igaz, utóbbiból nem mindegyik szériára áll egyformán e tulajdonság. Ezek sem vészesek, csak tudni kell mivel állunk szemben, meg ugye a megszokás. Extra tapadást biztosít az ezer forintos-vékonypléhlemezes zománcos szeletsütő, amire senkinek semmi szüksége.
Összefut valamelyikben az abszolút igazság? A fekete, matt belsejű, bonyhádi érából származó szeletsütő ötvözi az elvárt előnyöket a felsorolt hátrányok nélkül. Ez nem a mai értelemben vett zománc, de valamilyen van neki (aki tudja, írja meg). Vastartalma miatt indukcióson is jól megy, ahogy a piros is, a többihez jelenkori alkalmatossághoz talp kell az induktív hatás begyűjtése miatt - ami az edény része, csak erőltetettnek, idétlennek érzem.
Ami önmagában működik még és bejáratva - ezzel patinát, mint tapadásgátló felületet téve rá - a hús-krumpli-tükörtojás-zöldségpirítás-palacsinta/tócsni tengelyen használva legkevesebb eséllyel ég le a teflon veszélyei nélkül, az mégis csak a natúr öntöttvas. Cserébe a felsoroltakon kívül másra nem jó. Lehet játszani a savakkal kicsit, ami viszont oldja a munkával (szorgos használattal) összeeszkábált, tapadásgátló patinát, mely többszöri használat után épül vissza rá megint. A lényeg, hogy pirításra nem is használok mást, világbajnok kápia paprikákat lehet vele kreálni, érdemben más, mint a többi pirítóképessége. A belerakott savtartalom függvényében megvan a maga zamata a végeredménynek, van aki, szereti, van, aki nem, van, amelyik ételnek kiemelkedően jól áll ez a hozzáadottság. Gyakorlatilag az említett tengelyről letérve ez bárminél elkezdődik, a vöröshagyma is savasnak számít már. A rántott húst félelmetes mértékben fel tudja dobni (nem árt az sem azért, ha eleve nem rossz az alapanyag). A paradicsomszószt, boros mártásokat ebben kerüljük azért. Mindent összevetve előnyösebb ebbe szocializálódni, ami "nehezebb", de csak első pillantásra.
Tárolás/magas-tartós hő biztonság szempontból:
Best buy II: zománcozott öntöttvas/zománcozott akármi, minőségi kiadásban. Az krómacélénál is kevesebb a nem kívánatos ételbe oldódás, akár hosszabb tárolás - savas ételek esetén főleg - is könnyebb szívvel történhet ilyenben.
Best buy III (safest mode): mázas agyagtál/jénai tál. Ebben bátran, mindent.Mindenki döntsön hozott rögzültségei, cáljai, esetleg újkeletű kattanásai szerint.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
#82860288 #8226 üzenetére
Abból szoktam mindig eltenni 50 g kovászt reggel, amit előző este feletetek.
Ha jelenleg 150 g anyakovászod van, akkor dobj ki belőle, és annyit etess fel, amennyire szükséged van. Vannak akik "kovászchipset" készítenek a felesleges kovászból. Nekem már nem szokott feleslegem lenni, mert mindig annyit adok neki enni, amennyire szükségem van.
-
törölt tag
válasz
krizmo_ #8225 üzenetére
Akkor lehet valamit nem jól csináltam egy hete, mert kivettem 50g kovászt, ahhoz tettem kb. ennyi lisztet és vizet és most az 150g. Ehhez kell még 150g liszt + 150g víz?
Mert az már nagyon sok kovász lesz.
Amikor visszateszed a hűtőbe a kovászt azt előtte meg kell etetni, nem? Tehát 50+50+50g? -
krizmo_
Topikgazda
válasz
philoxenia #8222 üzenetére
Élesztővel kezdtem, aztán később öregtésztával sütöttem, de pár éve minden receptemet átalakítottam kovászosra, már csak azzal sütök, minden kelt tészta kovászosítható.
Én minden péksüteményt, kenyérfélét itthon sütök, nem szoktunk ilyesmit venni, így nekem megéri kovászolni. -
krizmo_
Topikgazda
válasz
philoxenia #8218 üzenetére
Mondjuk vadkovásszal még nem dolgoztam nem tudom mennyire gyors.
Sok mindentől függ, a hőmérséklettől, hogy mennyire erős a kovász(az ő kovásza még elég fiatalka, így nem túl erős), sokkal több idő kell neki, mint az élesztőnek. -
krizmo_
Topikgazda
válasz
#82860288 #8217 üzenetére
Én úgy szoktam, hogy este kiveszem a hűtőből az anyakovászt és feletetem, másnap reggel pedig felhasználom, de előtte kimérek 50 grammot, ami megy vissza hűtőbe.
Vedd ki éjfélkor, és etesd fel, másnap pedig 8-9 körül használd, de ne felejts el visszatenni belőle a hűtőbe! -
törölt tag
válasz
philoxenia #8218 üzenetére
Hát, nem tudom, még csak pár hete kezdtem ezt az egészet.
De Szabi pék szerint ha hűtőből veszed ki a kovászt, akkor kell neki 2-3 óra, hogy szobahőmérsékletre melegedjen.
Még arra gondoltam, hogy kiveszem este, feletetem lefekvés előtt és akkor reggel már kezdhetem is a dagasztást.
De akkor meg legalább 16 órát töltene a hűtőben a tészta sütés előtt. -
-
törölt tag
Hűtőben tárolt kovászt meddig lehet kint hagyni a pulton? Sütnék valamelyik nap, de nem kelek korán reggel. Ha éjfélkor kiveszem a hűtőből és mondjuk reggel 8-9 körül etetném fel a dagasztáshoz, az még jó vagy árt neki?
-
perempe
veterán
Lidl gyüm. müzli 799Ft->899Ft, már itthon olvastam
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
válasz
attiati #8210 üzenetére
Én acél edényes vagyok (zepter, meg van pár gagyi is), könnyű "beleragasztani" a kaját de a mosogatógép szereti őket
Vaslábas, zománcos lábas készlet - mikor mit főzők. Kell pár serpenyő különböző méretekben, legyen fedős is (van egy új réz talpas, kő bevonatos, hát az nagyon faja) Van rómaitálam (be kell áztatni sütés előtt) - ez az egyedüli cserép / kerámia edényem sajnos - pedig nagyon jó kaják készülhetnek a sütőben (levesek is). Pár tepsi se árt. Néhanapján üveget (jénai) is használok - ezekkel óvatosan, sütőből kivéve nem mindegy hova teszi le az ember- így inkább csak tálaláshoz, tárolásra használom őket
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
attiati #8210 üzenetére
Pataki tál nálam nem vált be, egy időben nagy divat volt, de nekem rendkívül macerás a kezelése. Ha már agyagtál, akkor jobb a mázas. Múlt hétvégén beszélgettem Dinnyésen egy fazekas hölggyel, ő mondta, hogy nyugodtan süthetsz. párolhatsz benne bármit. Mondtam Neki, hogy vannak őrségi edényeim, de féltem őket és inkább díszek. Tőle tudtam meg, hogy az agyag fajtája sem mindegy, az őrségi agyagból készítettekben főzni is lehet, tűzhelyen, az övéi esetében ezt nem javasolja. Ellenben nagyon szép kis tányérokat tudtam Tőle venni, majd ha lesz időm teszek föl képet. A dinnyési Várparkba már ezért megérte betérni.
Amúgy kisebb gyerekekkel a Várpark tökéletes program és még nincs is messze Pesttől.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Moleman #8211 üzenetére
Fontos, hogy acélban leragad pl. a rántotta. Olcsó, de jó edények például a GoCook edények. Nálam már szinte minden új edény bevonatos. Nekem az öntöttvas nem annyira jön be. Acél elég sok van. Fazékban általában acélok, főzéshez megfelelnek. Bár levest is inkább bevonatosokban főzök pár éve. Tészta/krumpli/tojás főzéséhez drága a bevonatos. Héjában főzéshez (tojás,krumpli) külön edényt érdemes használni. Serpenyőkből már több mint tíz éve nem használok acélt, lábasból is elég régen csak bevonatosokat. Zománcos edényeket meg már vagy húsz éve lassan nemigen veszek, a zománc kopik és olyankor sok a hátránya. Sima mosogatószerekkel nehéz mosni, a vegyszereket meg nem bírja.
Méretben fontos, hogy hány személyre főzök, nekem vannak nagy edényeim, mert tizenöt-húsz főre is szoktam időnként. Ilyenből nem létezik bevonatos, itt van egy-két zománcos és acél fazék, lábos.
Méretben fontos még, hogy egy fedőt többhöz is tudj használni, fedőben az üveget szeretem, lehetőleg olyat, aminél van lehetőség a gőzt szabályozni, sajnos ebből csak Tefallal találkoztam. Neten is érdemes nézelődni, vettem már olcsó, de használható készletet, ráadásul kisebb méretben.
Készlettel amúgy annyi a baj csak, hogy nem mindig sikerül eltalálni a gyártónak, hogy milyen formájú és méretű edényeket használnál. Kezdésnek érdemes inkább egyedileg vásárolni. Nyeles fazekakat/lábasokat például szinte sosem használok, csak füleseket.
Fontos az is miket főzöl, a wok és a serpenyő például nem teljesen ekvivalens, mint ahogy a lábas és a fazék sem. Wokban például lecsót lehet csinálni, pörköltnek nem az igazi. Maga a főzés amúgy jó dolog, kreativitást fejleszt, mindig lehet kicsit másképp csinálni mindent. Negyven éve művelem amatőrként.
Majd elfelejtettem, sütéshez, sütőben pároláshoz igen jó a hőálló üveg, mosogatás könnyítéséhez sütőben a sütőpapír, sütőfólia(zacskó) utóbbiban úgy sül sok hús, hogy nem szárad ki. Legújabban a szuvidálásra kaptam rá, nem csodaszer, de érdekes elkészítési mód, ez ellenben drága, bár nagyon könnyű csinálni, a szuvidált húsokat már csak átpirítom serpenyőben, grillen, nem száradnak ki, nagyobb "embertömeg" esetén rettentően megkönnyíti és felgyorsítja a vendéglátást. -
Moleman
addikt
válasz
attiati #8210 üzenetére
Én a saját kezdésem tudnám felidézni, nagyon-nagyon sokáig egyetlen nagy (talán 28 centis), üvegfedős Tefal párolóserpenyőm volt, az jó volt mindenre, akár steaket sütni, akár bő olajban sütni, akár 1-1.5 kiló húsból valami ragut főzni, a mai napig folyamatosan használom. A márkanév miatt ez pont egy drágább darab, de tényleg évtizedes befektetés. Mostanában kiegészült hasonló bevonatú és anyagú, de wok formájú edényekkel, kisebb az alapterületük, de szeretem dobálva átforgatni benne az ételt, akkor is, ha épp nem ázsiait főzök.
Emellé köretnek/főzeléknek egy végtelenül olcsó mömaxos edénygarnitúrát vettem, ugyanígy néz ki, de pár ezer forintért vettem.
Nagyobb egytálételeknek, leveseknek nekem nagyon bevált a lidlis zománcos nagy öntöttvas edény. Mostanában 14 ezer körül vesztegetik, mikor épp kapható, szerintem nagyon megéri.
Bevonat nélküli serpenyőm még nem volt, de sok videóban láttam már rozsdamentes acél serpenyőket, azt én is szívesen kipróbálnám.
A tepsikben sem nagyon vagyok otthon, van pár olcsó lidlis/aldis, meg a sütő gyári tepsije.Apróságoknak, mint rántotta, magok pirítása, kolbászkarikasütés pedig szerintem bármilyen 1-2 ezer forintos, akár ikeás 24 centis serpenyő megfelel, azt nem szoktam túlbonyolítani.
-
attiati
veterán
Milyen alapedény szettel (vagy egyéb felszereléssel) futnátok neki a főzés tudományának kezdőként?
Se a méretekkel, se az anyaggal nem vagyok képben. Teflonbevonatot talán nem választanék.
Elektromos tűzhelyem van, légkeveréses sütővel.Húsokat és halat sütnék, rántanék
+ragut készítenék
+köret (rizs, hasáb, tepsis burgonya, tészta)Aztán majd később jöhet egy Pataki tál az egytálételeknek
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
#82860288 #8205 üzenetére
leültem a sütő elé 2 perce és csak néztem, hogy mi történik
Olykor ezt a mai napig csinálom.Az első kérdést nem teljesen értem.
Bulk = a kelesztés ideje formázás előtt. Nálad ez 3,5 óra volt, ha jól számolom, ez kicsit kevés még, tekintve, hogy a kovászod is gyenge, bár attól is függ milyen hőmérsékleten keleszted.Amikor összekevertem a lisztet és a vizet, akkor hagytam pihenni fél órát
Ezt hívják autolízisnek, ezt a folyamatot én már ki szoktam hagyni, helyette fermentálni szoktam, ez kicsit egyszerűbb, de erre majd a későbbiekben rátérünk, ha kialakult a rutinod, most inkább nem akarlak összezavarni.Azután fél órás időközökkel hajtogattam, de a harmadikat már csak a tálban "húzgáltam".
A pulton pihen a tészta a hajtogatások között? Ha igen, akkor célszerű kicsit több időt hagyni neki, én kb. 50 percenként hajtogatnám.Reggel előmelegített tálba tettem bele, viszont hidegen egyből a hűtőből.
Ez teljesen jó módszer.De azóta már ettem egy vajas kenyeret...
A legjobb a vajaskenyér, mikor még friss, de már nem meleg, nagyon sokszor esszük így. -
totron
addikt
válasz
#82860288 #8205 üzenetére
Csatlakozom krizmo gondolataihoz. A bélzetről meg annyit, hogy alternatív gabonák/rozs/tk. esetén van, hogy ez a keltség a default. Műremek lett a kenyered, ha tehetném ma este a bal oldali bubiban aludnék. Tejjel is próbáld, mármint az evést. Meg tejjel, párizsival. Ez a legjobb, mikor az ember alkotómódban szerzi az élményeket.
-
törölt tag
válasz
krizmo_ #8204 üzenetére
Köszönöm.
Valóban hatalmas élmény volt. 9 napja izgultam már és amikor tegnap összeesett a tészta, akkor kicsit elszontyolodtam. De amikor ma a sütőben elkezdett megkelni, akkor éreztem, ahogy a kő legördül és leültem a sütő elé 2 perce és csak néztem, hogy mi történik és közben vigyorogtam bele a nagyvilágba.Az első kérdést nem teljesen értem.
Szabi pék receptjét használtam, csak fele mennyiséggel: 450g liszt + 300g víz + 90g 80%-os hidratáltságú kovász + 10g só.Amikor összekevertem a lisztet és a vizet, akkor hagytam pihenni fél órát és utána tettem bele a kovászt, kicsivel később ment bele a só és pici víz, majd dagasztottam. Azután fél órás időközökkel hajtogattam, de a harmadikat már csak a tálban "húzgáltam". Majd hagytam pihenni 1.5 órát a pulton, utána megformáztam és betettem a hűtőbe (ami nálam 3 fokos).
Reggel előmelegített tálba tettem bele, viszont hidegen egyből a hűtőből.Aki meg eddig félt belekezdeni, próbálkozzon nyugodtan, mert csak a félelme nagy és nagyon megéri. Nem is emlékszem már mikor ettem utoljára ilyen kenyér ízű kenyeret. De azóta már ettem egy vajas kenyeret, sonkás sajtos szendvicset és tonhalasat is.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
#82860288 #8203 üzenetére
Ügyes vagy! Gratulálok!
Gondolom, hatalmas élmény volt.
Mennyi idő volt a bulk pulton? Hányszor hajtogattad, és milyen időközönként?
Mi volt a recept?Kicsit alulkelt lett, ezért ilyen egyeltelenek a lyukak benne, valamint még a kovászod sem annyira erős, minél többet használod, annál jobb lesz a végeredmény. Csak türelem.
Ha hidrosabb a kenyér akkor természetes, hogy ragad, az elején érdemes kevesebb vízzel próbálkozni, úgy könnyebben elsajátítod a technikákat.
-
törölt tag
válasz
krizmo_ #8193 üzenetére
Közben megsütöttem az első kovászos kenyeremet.
Szitám sajnos nem volt, nem tudom az mennyit számít. Szabi szerint úgy még levegősebb lenne a kenyér.
A dagasztásnál nálam borzasztóan ragacsos volt a tészta, aztán kicsit később ez elmúlt, a munkalaphoz nem tapadt oda, viszont a kezemről alig tudtam leszedni.
Második hajtogatásnál már volt 2 nagy buborékom, de a formázásnál összement a tészta, bár levegő távozás hangot nem hallottam.
12 órát volt hűtőben, ott kb. 1.5x méretre nőtt, amikor betettem a sütőbe, akkor viszont szinte duplájára dagadt.
250 fokon sütöttem 30 percet lefedve, utána 20 percet 220 fokon.
Ízre picit talán savanykás lett, de alig érezni, a héja eszméletlen ropogós, belül puha.
A tetején volt 4 kisebb vágás, de úgy tűnik nem elég mély, bár amikor megdagadt a sütőben, akkor eléggé szétnyílt.Most azon gondolkoztam megpróbálom ugyanezt pár nap múlva, csak nem hűtőben kelesztem és szendvicsnek való zsemlét csinálnék belőle.
Szívesen fogadok bármilyen tanácsot, kritikát, mert még nem tudom, mit nem csinálhattam jól.
Egyelőre én ezzel most nagyon elégedett vagyok, amikor formázásnál összeesett a tészta, ott elszállt minden reményem, hogy sikerül, ehhez képest most nagyon örülök.Miben tároljátok a kenyeret? Papírtasak? Műanyag? Van kenyértartóm, de abban simán kiszáradna.
-
pohár
félisten
uh, ez egy késdöfés egyenesen a szívbe ilyenkor...
jut eszembe, visszatérve a kókuszos vitánkra itt párakkal: ma végre felbontottam a kókuszpürét (kókusztejszínt?), amit vettem, tömény zsír és tömény kókuszíz, erre vágytam!
már csak valami olyan felhasználási terület kellene, amibe szaporábban lehet rakni, mert így, hogy chiamagba keverek 2 kávéskanállal, évekig ki fog tartani a fél kilós üveg
-
válasz
krizmo_ #8195 üzenetére
Köszi! Idén nagyon jól sikerült. Most először fele cukorral, fele mézzel készítettem és tanácsra sokkal több virággal. Az a plusz fél óra megéri a gyűjtögetéskor. Az ismerős előírása alapján 120 fej került 7 literbe ami erős minőségjavulást okozott. A méz is sokkal simább és testesebb ízt ad neki.
Tegnap tiramisu készült Vincenzo egyik receptje alapján: [link] Ez direkt félősöknek, vagy gyerekeseknek van, mert pasztörizálod a tojást közben. Nálunk volt a szűk rokonságban szalmonella tojás miatt, így nagyon vigyázunk, nehogy úgy járjunk.
Az eddigi legjobb tiramisum egyébként. Szaftos, nem geil édes, erősen kávés és a csokidarabok tényleg feldobják. Ajánlom kipróbálásra. Mellesleg nagyon gyorsan kész van és a video alapján nehéz elrontani.
Új hozzászólás Aktív témák
- Siemens EQ6 Series 700 premium ritka tipus keveset használt
- Techsend Electric Scooter Cyber Monster elektromos roller 2024, garanciával, eladó!
- Kugoo Kirin G1
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- AKCIÓ! Beszámítás! Intel Core i9 13900K 24 mag 32 szál processzor garanciával működéssel
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i3 12100F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 6GB Rampage SHIVA SilverStone 700W
- Beszámítás! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10850H 16GB RAM 1TB SSD Quadro T1000 W11
- Akció! Windows 10 pro OEM licenc kulcs 64/32 bit activation key licensz, liszensz,kulcs
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest