Hirdetés
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz
inf3rno #4235 üzenetére
Na sütöttem közben fele durummal, fele tk-val. Nem annyira meglepő, egyetemen is azt tanítják, hogy nem alkalmas kenyérnek. Wikipedian is csak ezt olvasni:
"A durumbúza kevéssé alkalmas kenyér készítésére, mert bár fehérjetartalma majdnem olyan magas, mint az erősebb őszi és tavaszi búzáké, a kötött gluténtartalom miatt nem tud annyira megkelni, mint az a kenyérnél elvárható. Bár előfordul olyan kenyérkészítmény is, amely 100 százalékban durumbúzából készül, de jellemzően a durumbúza kenyerek alapanyagául szolgáló liszteket keverik más, szabadabb gluténtartalmú lisztekkel, a megfelelő gluténszerkezet kialakulásának érdekében. Az egyszerű durumbúzából készített kenyerek laposak, sűrűek, kismértékben tartalmaznak buborékos részeket, és rendkívül rugalmasak."
Lehet, hogy a királybúzánál sikerült valahogy beletalálni, és a gluténje hozzáférhetőbb lett a keresztezéstől, passz. Elég drága az a liszt, de majd rendelek belőle, összességében inkább csak relatív drága más lisztekhez képest, nem egy nagy összeg 10kg berendelése, csokira többet költök...
Ami még esetleg izgamas lehet, hogy fele durum fele kenyérliszt vagy BL55. Azzal már működhet a kenyér is.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
perempe #4244 üzenetére
Én úgy szoktam a puliszkát készíteni, hogy megfőzöm, majd egy formába öntöm, (hosszúkás kenyér sütőformába), majd amikor megdermedt felszeletelem és forró vajon megpirítom mindkét oldalát, és lekvárral tálalom.
(A kukoricadarát tejjel felfőzöm, reszelek bele egy kis citromhéjat, valamint vanília kerül még bele, és egy pici cukor, majd a végén egy kis vajat keverek el benne. )
Ebben a formábban desszertnek nagyon finom.Egyébként, szerintem annyira Erdélyi étel ez, mint magyar, számomra olyan nagy különbség nincs a 2 konyha között, inkább csak van némi apróság, ami eltér.
Szerk.:
Mondjuk a zakuszkát és a padlizsánkrémet nem ismertem korábban, párom mamája készített sokat, aki még mindig ott él.
Csinált olyan zakuszkát is amibe tett "paszulyt" is. (Így hívja a babot). -
perempe
veterán
Erdélyi ételekből van 10-es toplista? Személyes érdekelne...
-
törölt tag
Tudnátok ajánlani tepsibe valamit sütőpapír helyett?
Amikor sütöm a kenyeret 250-230 fokon 30-35 percig már félidőnél bebarnul, nem szeretném, ha egyszer meggyulladna vagy valami hasonló.
Van értelme mondjuk egy szilikonlapnak vagy bármi másnak?
Ezeket sütném: kenyér / szemle, krumpli, panírozott hagyma / csirkemell, pizza -
MrSealRD
veterán
válasz
kmarci25 #4232 üzenetére
[Innentől indul] a lényeg. Királybúza 0-3mm míg a tönköly 10-20mm terülésben. Ez szignifikáns különbség. Tehát ebben nem hasonlít, pont, hogy javítja a tönköly ezen tulajdonságát.
Egyébként a királybúza alapvetően tönköly és durum ősökkel rendelkezik. A tönkölyből hozza a magas fehérje tartalmat az erős szár szerkezetet ami elbírja a súlyos kalászt. A durumból meg az kemény glutén szerkezetet. -
MrSealRD
veterán
válasz
inf3rno #4229 üzenetére
Pont tegnap ástam bele magam kicsit a témába. Varga Frigyes nemesítő hozta létre. Számos tulajdonságában felülmúlja a hagyományos búzát... Több terület igényeire válaszolt. Gabonatermesztési oldalról pl egyenesen tilos vegyszerezni /műtrágyázni... így gazdaságosabb a termelése. Termésátlagban sem rossz. Beltartalomra sokkal értékesebb mint a jelenlegi hagyományos búza. Magas a fehérje tartalma.
Malomipari szempontból is jobb tulajdonságai vannak. És az egyik fő cél, hogy sütőipari területre kiváló tulajdonságai vannak. A benne lévő kemény glutén terülése 0-3mm így jól tud kelni...és nem folyik szét a tészta. De száraztészta készítésre is alkalmas. De van még egy rakás adat. Videó ahol a nemesítő mesél: [link] [link] -
kmarci25
veterán
válasz
inf3rno #4227 üzenetére
Nem tudom kitől beszélünk. Én a Garat és a családellátó termékeit ismerem. Itt a spajzoldbe oldalról rendelhető cuccokat láttam, azokat nem ismerem. Bugizozi első hsz-ét láttam, arra reagáltam, nem pedig arra, amiben a garatot linkelte.
Szerk.: Most látom, hogy mégis a másodikra válaszoltam. My bad.Szóval a garat, meg a családellátós kecskeméti termékek tuti jók, ismerem, használom. A többi passz, csak hallottam róluk.
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz
bugizozi #4216 üzenetére
Hát fehér lisztből is több féle van. Érdemes kipróbálni, hátha valamelyikkel jobban sikerül. Még BL55-öknél is nagy különbségek lehetnek attól függően, hogy milyen malom csinálta és milyen évjárat. Nekem pl a gépi kenyér azóta sikerült 66%-os hidratáltsággal is ugyanazzal a recepttel, amivel előtte nem ment, és a liszten kívül más nem változott. Előtte csak 60% körül nem esett össze.
Talán pizzánál is működik az, amit gépi kenyérre kitaláltam. Sajnos az én gépemen nem tudok hőfokot állítani és lisztből sincs most csak BL55, azért azt csinálom, hogy egy estére hagyom, hogy dolgozzon rajta a kovász, aztán másnap keverek bele 10g körüli élesztőt, ami néhány óra alatt felnyomja. Így valamennyire érződik rajta a kovász is, de dupla olyan magas lesz, és nem lesz atom savas, mintha csak kovásszal hidegen keleszteném. Az élesztő elbontja a savakat és elég gyorsan széndioxiddá alakítja őket, ízre pedig nem lesz kimondottan élesztős. Én 1/2 TK, 1/2 BL55-el csinálom így, de szerintem menne 2/3 TK és 1/3 BL55-el is. Legutóbb, amikor néztem, akkor az volt a határ, aminél még nem húzta le nagyon a TK a kelt tésztát. Gondolom krumplit sem tehetsz bele, ha ennyire számít a rost tartalom.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
bugizozi #4216 üzenetére
A királybúza mindenre használható, amire a sima liszt, és finom is.
Már teszteltem gofriba, muffinba, süteménybe, kenyérbe, zsemlébe és még pizzahoz is nagyon jó.
A Garat Malom királybúza lisztjeit szoktam használni, de onnan mostanában nagyon nehéz rendelni, szokott lenni töltés, de nagyon kell figyelni, mert hamar elkapkodják. -
bugizozi
őstag
válasz
kmarci25 #3749 üzenetére
Szia!
Korábban ajánlottad nekem a kamut illetve királybúza lisztet. A spajzoldbe.hu weboldalán találtam, az jó lehet? Most a Tescoban kapható szarvasi teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet használjuk.
Királybúza
Kamut
Csak azért rendelnék innen, mert itt van tk búradara is, ez jó lenne császármorzsához [link]inf3rno: Sajnos nem tehetek bele több sima lisztet, meg kell maradni az 1/3 - 2/3 aránynak
Lehet megpróbálom olaj nélkül.
Köszi!
-
inf3rno
nagyúr
válasz
bugizozi #4214 üzenetére
Tegyél bele egy kicsivel több fehéret, és akkor talán a széle is jobb lesz. A pizza lisztnél nálam nem volt különbség a BL55-höz képest. Igazán jó szerintem sosem lesz, ha van benne nagyobb mennyiségű TK. Amit még érdemes megpróbálnod, hogy keversz hozzá 20 dkg krumplit átnyomva. Az egy kicsit lágyít rajta. Az olajtól csak még ropogósabb lesz, azt én inkább elhagynám. Nézz néhány videot rétes nyújtásról, abból sokat lehet tanulni.
-
bugizozi
őstag
válasz
bugizozi #4077 üzenetére
Pizzasütés következő felvonás:
600g liszt (400g tk tönköly, 200g sima fehér)
420ml440ml hideg víz (73,3%)
~10g só8g5g élesztőTegnap este begyúrtam a tésztát, hűtőbe raktam, reggel gombócokat formáztam, lekentem olajjal és szobahőmérsékleten kelesztettem még 2,5 órát sütés előtt. Az élesztőt csak simán belemorzsoltam a liszt közé majd jött rá a teljes vízmennyiség és így is szépen megkelt. A tészta állaga még nyúlósabb lett, végre sikerült sodrófa nélkül formázni
Itt egy video ahogy próbálkozom, a közepe már-már túl vékony lett [video]
Amivel nem vagyok kibékülve az a széle, elég tömör és kemény lesz. (sütés 250 fokon, középen ~10 perc) Ezzel lehetne valamit kezdeni, vagy a tk liszt és/vagy a magas hőfokú fatüzelésű kemence hiánya miatt bele kell ebbe törődni? Esetleg ha alulra kis tálba vizet raknék?
Legközelebb megpróbálom megint kicsit csökkenteni az élesztő mennyiségét, mert reggelre megint szétfolyt a tálban.
Ha a 200g sima fehérliszt 00 pizzaliszt lenne annak lenne valami pozitív hatása, vagy a 2/3 tk liszttel úgyis "megölöm" az egészet?És a szokásos képek:
-
Syd69
aktív tag
Szerintem mint rizsből (sose csináltam)
-
Essejó
veterán
Hántolt Kölesböl köretnek mennyit kell fözni három före sült mellé?
-
FerNandor
őstag
Köszönöm. Csak elég fura volt.
Én ehhez a "görög kenyérhez" mindig kicsit feluttatom az eredeti recept alapján pár percig, meg a tésztával sem kell amúgy sokat foglalkozni. Kb 10 percből megvan az egész.
Az öregtésztáshoz nem, ott a recept is úgy írja, hogy csak hozzá kell morzsolni. -
kmarci25
veterán
válasz
FerNandor #4207 üzenetére
Szerintem normális. A szárított erősen koncentrált cucc a frisshez képest.
solena: azért én fel szoktam futtatni azt is, baja nem lesz tőle.
Múltkor kicsit lassan dolgozott, mikor nem oldottam fel előtte, csak simán szárazon bedagasztottam. Mondjuk ott az is gond volt, hogy elég száraz volt a tészta (nem kenyér) és valószínűleg nem kapott elég folyadékot annyi idő alatt. Sietnem is kellett ráadásul.
De egyébként igazad van, kenyérnél korábban én sem futtattam sose, de a vízhez adtam, nem a liszthez, hogy kicsit oldódjon és jobban eloszoljon. -
FerNandor
őstag
válasz
supercow #4199 üzenetére
Köszi. Kipróbáltam, jobb lett egy fokkal
lehet kicsit több tejet és szódabikarbónát kell beletennem.
-----
Az normális, hogy a szárított élesztő máshogy fut fel, mint a friss?
A szárított pár perc után a tetején sűrűnek látszó habot képez, a firss csak enyhén és inkább buborékosodik, mint a szénsavas víz kb. -
solena
tag
Nálunk a sima dívott, de abban sem volt sok köszönet. Anyám jól főzött, de a bundáskenyér nem ment neki, felnőttként kedveltem meg.
Csúnyán kevés lesz idén a gyümölcs, még az északi országrészekben is elfagyott a virág a májusi fagyokban. Nem gáz, mert van tavalyról még birs, alma, meg talán anyósomnál is egy csomóminden, csak jövőre legyen termés.
Új hozzászólás Aktív témák
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256GB SSD + 1TB HDD
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- Lenovo Thinkpad T480 8-32GB 256GB-2TB
- Lenovo ThinkPad P51s, P52s, T570, T580 eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest