- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
-
LOGOUT
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
Eagl3
veterán
válasz
paramparya #496 üzenetére
nemtom, én nagyon nem kívánom a brassóit krumplipűrével
Egyébként sok étel mellé csak a főtt krumpli dukál sztem... mint pl.: Pacal pöri, körömpörkölt, (paprikáskrumpli)
[Szerkesztve] -
tiv61us
őstag
válasz
paramparya #496 üzenetére
eskuszom ettem olyat etteremben, en is ko voltam akadva, es talan abban volt a boso is ilyen szaftos fottkrumplis sertescomb es brasoinak hivtak
ilyen ez
az elet nem habostorta
ja amugy fokhagyma telleg kell bele, mar emlekszem
[Szerkesztve] -
paramparya
őstag
főtt krumpli
Még ekkora ökörséget, mint a főtt krumpli
Sztem valaki olyan találta ki krumplipürékészítés közben, aki lusta volt összetörni, és bekeverni tejföllel...
paprika tényleg nem kell bele, de fokhagymát rakj bele a végefelé is, különben nem lesz rendesen íze, a fokhagyma hamar elveszti főzéskor -
tiv61us
őstag
en is lattam mar olyat, de nem jellemzo, meg hoztak mar ki fot krumplivals is, ugyhogy vannak erdekes receptek, ezt a kajat kuloosen sokfelekeppen keszitik, olaj hagyma kell ala aztan bors, nagy langon aranylag , aztan kevergetve es sult krumplival, meg so, en paprikara nem emlekszem, deleht tettem a hagymara meg az elejen, nagyon rovid len, tehat alig valami viz, ha elsul a leve a husnak, mert fott huslesz, azt is aprankent utanatolteni meg kesz nem lesz
en is igy emlekszem, so es bors
de van aki varial
paprika fohagyma, meg az az ize, nem jut eszembe, de teny so bors eleg
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Eagl3
veterán
oks, thx mindkettőtöknek
-
tiv61us
őstag
nem nem en ugy emlekszem szuzpecsenyenek hivjak/combbol is lehet de ha igazit akarsz.../
eleg melos
nezzel szet guglban rengeteg recept van, az en utolso magyar csajom az odavolt a brassoimert, mondhatom specialista voltam, most is megcsinalnam, de leirni nehez
nem is veletlenul draga, de annyival finomabb is
hat nem tudom hogy nez ki a baratnod, lehet neki eleg comb
[Szerkesztve] -
paramparya
őstag
Nem attól fog függeni az íze leginkább, hogy milyen húsból van a kettő közül...
Hagymát ízlés szerint, bár én jobban szeretem darabolni, akkor nem marad benne a fele a fokhagymanyomóban
Borsón meg nem kell annyira meglepődni, valahol el sem tudják képzelni a nélkül (keress csak rá neten brassóireceptre, jónéhányba bele lesz írva -
Eagl3
veterán
válasz
paramparya #483 üzenetére
borsót ?
Tehát: Felvágoma disznócombot, olajon megpirítom, (pirospaprika nemkell?) befűszerezem és ''omlósra sütöm'' ? Ezután kisütöm a krumplit és kész? Jah még vmi... foghagymát azt összepréselve vagy apróra vágva inkább? -
Eagl3
veterán
Szevasztok!
Megígértem egy leányzónak, g. szülinaojára brassóit fogok neki csinálni...
Segítenétek egy kicsit? Mien húsból mi módon, fűszerek stb... -
(Bundás)
addikt
Kedves háziasszonyok, apukák, agglegények, sültkrumplisok, miegymás! Fritőz nem kell valakinek, nászajándéknak esetleg: nulla perces, vadi új! -> [link]
Bocs az offért, de hátha valakinek pont... -
chicken
senior tag
SÜTEMÉNYRECEPT (GYESEN LÉVŐ ANYUKÁKNAK)
(A cím megtévesztő, mert gyesen lévő apukáknak és nagypapáknak is hasznára válik)
Távolítsuk el a plüssmacit a sütőből, és melegítsük a sütőt 160 °C-ra.
Gőz felett olvasszunk meg 10 dkg margarint. Ismét távolítsuk el a plüssmacit a sütőből, és erélyesen szóljunk rá Öcsire: ''Nem szabad, Öcsi!''
A margarint keverjük össze 20 dkg cukorral. A többi margarint szedjük ki Öcsi kezéből, és mossuk le a falat.
Mérjünk ki 3 evőkanál kakaót. Ismét vegyük el a margarint Öcsitől. Fürdessük meg a macskát. Tegyünk hintőport és ragtapaszt a karmolásokra.
Keverjünk a margarinhoz 4 egész tojást, 2 vaníliás cukrot és 30 dkg lisztet. Vegyük ki a füstölgő plüssmacit a sütőből, és nyissunk ki minden ajtót és ablakot, szellőztetés végett. Vegyük el a mobiltelefont Andikától, és biztosítsuk a férjünk főnökét, hogy nem, nem a férjünkkel beszélt az előbb. Hívjuk fel a férjünket, és készítsük fel a legrosszabbra.
Adjunk a tésztához 1 teáskanál sót és 10 dkg durvára vágott diót (közben álljunk ellen a kísértésnek, hogy mind Andikát, mind Öcsit durvára vágjuk).
Engedjük ki a macskát a sütőből. A tésztát öntsük alaposan kivajazott tepsibe. 25 percig közepes lángon süssük. Vegyük el a borotvát és a macskát Öcsitől. Magyarázzuk el a gyerekeknek, hogy fogalmunk sincs, hogy a borotvált macska lebarnul-e a napon. Dobjuk ki a macskát az udvarra, amíg még képes elfutni.
Bevonómáz. Keverjük össze a következő hozzávalókat: 10 dkg cukor, 5 dkg olvasztott csokoládé, 5 dkg olvasztott margarin. Vegyük ki azt a kurva plüssmacit a grillsütőből, és dobjuk el. Jó messzire. Magyarázzuk el kedvesen a rendőrnek, hogy fogalmunk sem volt róla, hogy öt fogjuk fejbe találni, miközben éppen Öcsit próbálja megmenteni a szomszéd ház tetejéről.
Tegyük Öcsit a járókába. Adjunk a mázhoz 1/2 dl tejet, egy kevés sót, és lassú tűzön forraljuk 2 percig. Nyissunk ajtót a csengetésre, és magyarázzuk el a szomszédnak, mennyire sajnáljuk, hogy Andika bedugta a kerti slagot a spájzablakán. Ajánljuk fel, hogy megtérítjük a befőttek és a takarítószemélyzet költségét. Kössük ki Andikát az asztallábhoz.
Távolítsuk el a szénné égett sütiket a sütőből. -
piqla
őstag
Egyik kedves forumtarsam ajanlotta ezt a remek topikot, en ugyan meg rizsat sem tudtam 1 hettel ezelottig csinalni, de lelkesen fogom olvasgatni az eppen haldoklo topikot
Szoval ekkora up. -
tiv61us
őstag
hat nalam az a helyzet, hogy neha elkap a magyar kaja iranti orulet, es elkezdekfozni, de utana a rengeteg mosatlan, meg konhat takaritani, mindig megfogadom soha tobbet...
aztan megint elkap.....
ebben a varosban meg nincs magyar etterem
ps. katica: meg langost sem sutottem, de lehet mar telig nem kivanja meg a szervezetem -
Integra
titán
jó a margarin is, bár annál is ugyanaz a gond, mint az étolaj előállításakor.
de tulajdonképpen mértékkel azt is lehet.
én ramat az almás rántottához szoktam használni, rama-ban fonnyasztom meg az almaszeleteket, ugy nagyon finom lesz
a zsír ízlés és affinitás kérdése, de egészségügyi okok kizárhatóak. -
tiv61us
őstag
egyebkent meglepodnetek menyivel mas a kaja mint otton hiszik
OK, a gyorsettermek meki stb az sultkrumpli
de pl normalis vacsizos helyeken a koret parolt zoldsegek fott krumpli, nagyon megy a krumplipure, hejjaban sult krumpli a turo tudja mi meg, szinte lehet nincs is hasabkrumpli -
ladybug
őstag
Hm, azt tudom, hogy én nem bírnék zsírban sült ételeket enni. Kivétel persze a saját zsírjában sült húsok. A sütéshez egyébként margarint szoktam használni, olívaolajat is sokszor használok, étolajat pedig minimálisat meg csak a sültkrumplihoz. (Bár sültkrumplit is elég ritkán sütök.)
-
Amoonre
tag
Olivaolaj??? Csak salátákhoz meg öntetekhez használom mert én nem vagyok annyira odáig az ízéért viszont ezekhez kitűnően illik. De ez az én véleményem, de az is lehet hogy már nagyon megszoktam a sima napraforgó olajat, a kukoricaolajat pedig még nem próbáltam.
Zsírt pedig csak az igazi magyaros kajákhoz használok mint például a pörkölt. -
tiv61us
őstag
van igazsagod, meg akkoris ha itt nem hasznalnak zsirt, de peldaul napraforgoolajat sem!
ha mar kell olaj mindenkeppen akkor kukorica vagy oliv
bizonyos kajak kifejzetten zsirban jo szerintem is, mondjuk itt olyat meg nem nagyon esznek
de 1-et ertek, en is zirt szerzek ha olyasmire szanom magam mint fozes-sutes
[Szerkesztve] -
Integra
titán
ladybug:
mert nem ugrok kútba csak azért mert sokan mások kútba ugranak
a zsír semmivel sem egészségtelenebb mint a hideg préselt étolajak, sőt...
ez az igazság, étolajat pedig egyáltalán nem használok. csak oliva olajat.
zsírral sokkal ízletesebbek az ételek, másképp sülnek a húsok is.
természetesen nálam sem úszik zsírban a kaja, minimális mennyiséget használok, de étolaj azt nem szeretem.
[Szerkesztve] -
Gh0sT
addikt
Nem röhög!
Nincs itthon étolaj és lusta vagyok lemászni a boltba. A teavaj mint olyan alkalmas lesz arra, hogy serpenyőben lepirítsak egy kis füstölt pulykamellett (szeletelt)? -
_Yvorl_
tag
Én olyat tudok neked ajánlani, hogy ne legyen száraz, hogy veszem a csirke, vagy pulykamellet, szeletekbe vágom, majd kiklopfolom kb fél centi vékonyra. Ekkor mind két oldalát sózom borsozom, illetve én rakok rá chilit flekkent magyarost és akármiylen izlés szerinti fűszereket, majd az egészet megkenem mustárral, mintha májkrémeznék egy kenyeret. Csak ezt is mindkét oldalon. Ezután olajat öntök egy edény aljára (legjobb az oliva de ha nincs az se baj ha sima étolaj) és szépen lerakom rá a a husi szeleteket. Majd ha megvan egy réteg megint öntök olajat és aztán megint husi. Inyenceknek az olaj mellé még fehérbort is lehet önteni. Majd ha kész a rétegezés a tetejére megint még olaj és akár bor és aztán fóliával lefedem és be a hűtőbe egy vagy két napra. Ezalatt olyan jól átveszi a hús a fűszerek és olajok izét és nem tud kiszáradni se sütéskor.
-
(ÉN)közPONT
őstag
Nos ha márkát akarsz akkor nekem a Musa névre halgató hidegen préselt első szüreti oliva van ithon én azt használom...mégpedig azért, mert sütés közben nem ad semmilyen nem kívánt mellékízt a kajának és 180-200 C is birja mig némelyik oliva ott már odakaffan ...de a kukorica olaj is tökéletesen megteszi ! azzal is ugyanannyira jó lessz az íze !
Egyébként az olivát rengeteg gyógyszerbe beletreszik mint alapanyagot mert a mediterrán népeknél kevesebb az infarktus mert az oliva koleszerin oldó hatású ami annyit takar ,hogy az epehólyagban esetlegesen lerakodó koleszterolt oldja persze ez rendszeres használatnál mükődik csak . -
Nimda
addikt
válasz
(ÉN)közPONT #444 üzenetére
Ügyes megoldás,természetesen én is füszerezem elötte,de még sosem vágtam ketté sütés közben...na kiprósza...
Egyébként milyen oliva olajat érdemes sütésre használni?A boltokban rengeteg féle van és nem tudom melyiket vegyem.....én eddig sima olajat használtam...gondolom nem valami egészséges...
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
nem nagy kunszt, de nagyon finommá tudja tenni a bundáskenyeret (hú, de bonyolult étel
), ha a tojásba belevágunk/belereszelünk egy kis füstölt sajtot, és só helyett delikátot teszünk bele.
hamarosan megpróbálkozok ismét a palacsintasütéssel. egy időben elég gyakran csináltam, de az már rég volt. -
(ÉN)közPONT
őstag
Ez nem így mükődik ..addig sütöd amig szint kap és a hús villa csak úgy belecsúszik.
Én úgy csinálom ,hogy fogom a csirkemellet befűszerezem és hagyom állni 1 órát a sós szöldfüszeres /sáfrányos füszerekben ...utána hevitek egy teflon serpenyőben kb fél deci oliva olajat és beleteszem a csirkemelleket és nagy lángon hirtelen mind a két oldalát kicsit ''''odakapatom'''' épp csak annyira ,hogy szint kapjon ,utána irány a vágódeszka ott ügyesen két vékony szeletre vágom egy igen éles késsel és közepes tűzőn pirosra sütőm !
Ha ügyes vagy nem tudod elrontani így nem lessz száraz + szint kap és kivül / belül is meg lessz az ízhatás. -
Nimda
addikt
Csirkemellet és pulykamellet meddig érdemes sütni,hogy ne legyen száraz?Serpenyös sütöre gondolok elsösorban...
....bunda nélkül...
[Szerkesztve] -
Nimda
addikt
válasz
(Bundás) #437 üzenetére
Az étolajat és a tojássárgáját alaposan ki kell keverni,mint a piskóta tésztáját...(géppel még jobb)...mondjuk két tojássárgához másfél deci olajat kell folyamatosan csepegtetni...bor helyett citromlevet ajánlanék,olyan két evökanálnyit (miután kikeverted a majonézt) és a végén lehet adni hozzá mustárt,sót meg amit még bevesz a gyomrod...
-
VoDaFoNe
aktív tag
Mindenki ismeri és még fínom is!
Tejbegríz
1liter tej
6 evőkanál búzadara
2 csipetnyi só
1 tasaknyi vanillin cukor
1 kis szelet margarin -
(Bundás)
addikt
Finom tartásmártás receptje? egyet találtam: 1dl étolaj+tojás sárgája összekeverve, aztán hozzá 1dl fehérbor, mustár (de hogy mennyi?), fél dl tejföl, csipenyi cukor, só! de nekem ez túl híg lett, és az íze se az igazi!
-
R3ĐßuŁŁ
őstag
Diétás málnás muffin! Ezt főleg diétásoknak ajánlom!
* 10 dkg tk liszt
* 10 dkg búzakorpa
* 1 kk mézeskalács fűszerkeverék
* 1 cs sütőpor
* 1 kk szódabikarbóna
* 1 tojás
* 2,5 dkg vaj
* 4-5 édesítő
* 2 dl zsírmentes tej
* 15 dkg málna
* 1 ek cukormentes müzli
A lisztet összekevertem a korpával, a fűszerkeverékkel, a sütőporral és a szódabikarbónával. Másik edényben felolvasztottam a vajat az édesítőkkel, egy ecsettel vékonyan bevontam a felolvasztott vajjal a muffinsütőt. A maradék vajhoz hozzákavartam a tojást, a tejet és ezt szép lassan belecsurgattam a lisztes keverékbe. A végén hozzáadtam a málnát is. A sütőbe tizenkét részre osztottam a tésztát és minden egység tetejére szórtam egy kevés müzlit. 12 szép egészséges muffin sült ki belőle, darabja 90 kcal, 15-50-12 g. Reggelire kiváló lesz tejjel. -
(Bundás)
addikt
ma megcsináltam a csirkemanó féle tárkonyos-gombás sertésragut! nem lett rossz! tudok főzni!
általánosságban a sertéshúst mennyi ideig kell főzni, hogy ne legyen rágós?
-
Ildika
tag
Ez jól hangzik... azt hiszem ki kell próbálnom
Én úgy szoktam tészta-szószt csinálni, hogy mindig ami eszembe jut, azt teszek bele. Így fordult elő a következő: Tesó jött és kérte hogy írjam le neki a múltkori tészta-szósz receptjét... de én még arra sem emlékszem mi lehetett benneŐ elkezdte sorolni, mondtam neki akkor ezeket keverje össze amit felsorolt, erre kiakadt
-
_Yvorl_
tag
Olasz recept:
Fél kiló gomba:
30 dkg fött füstölt tarja.
egy kis csomag parmezán
1 kicsi főző tejszin
1-2 fej hagyma
1-2 tojás
A hagymát apróravágjuk kevés olajon megdinszteljük
ha megvan rádobjuk a kockáravágott tarját és felöntjük a tejszinnel, valamint teszés szerint kevés vizzel higíthatjuk. (vigyázzunk mert ha friss gombát használink az sok levet ereszt, így nem sok vízre van szükség)
pár perc egybepárolódás után belerakjuk a megpucolt és apróra vágott gombát
tojást felütjük és összekeverjük, mintha tántottát készitenénk és ráöntjük, valamint a kis csomag reszelt parmezánt is beleszórjuk.
4-5 percig rotyogtatjuk.
Bármiylen olasz tésztával tálalhatjuk (spagetti, tortellini, ravioli, gnocci ...) -
ladybug
őstag
Ma sült csirkeszárnyat sütöttem. Semmi fracni. A pennyben kapható Sült csirke fűszersót használtam. Nagyon ízletes, sokszor használom sokféle csirkeételhez. Szóval a csirkeszárnyat megszórtam ezzel, lefedtem alufóliával, és be a sütőbe. Amikor megsült, kicsit megpirítottam még, majd utána kivettem a tepsiből. Kis húslé maradt benne, ebbe tettem bele 3 nagy almát citromlével meglocsolva. Kb 10 percet pároltam.
Párolt rizzsel ettük. Nagyon finom. -
Ildika
tag
Ma inprovizáltunk egy haverral (McKlod) és naggggyon finom lett. Nem is maradt belőle...
Szóval csirkecombot és pulykamell filét bepácoltam tegnap. Egy részét olajos páccal, egy részét mustáros páccal. No de nem ez a lényeg! Köretnek rizottót készítettük:
Olívaolajon megfuttatunk lilahagymát és fokhagymát. Erre ment 1/2 kg rízs és kockára vágott szalonna, majd egy kicsit később 1 maréknyi francia salátának való fagyasztott zöldség. A rízst kb 1 dl fehérborral és kb 1 l húslével locsoltuk folyamatosan. Mikor a rízs megfőtt tettünk még hozzá 1 kukorica konzervet és főztük még 1 kicsit, majd lezártuk a gázt alatta és hozzá kevertünk kb 10 dekányi füstölt sajtot.
Had ne mondjam ezt négyen el is fogyasztottuk.... és még a desszertnek is maradt hely -
ipgirl
tag
Mai művem: /nem tudom van-e neve
/
Hozzávalók:
1 cs. túró
fél l tej
méz
1 konzerv barack / vagy valamilyen más gyümölcs/
3 cs. vaníliás cukor
1 tojás
zsömle
citrom
vaj
1 ek. tejföl
Kb 1 ek vajat felolvasztunk, hozzáöntünk fél liter tejet, teszünk bele 4-5 kanál mézet, 2 cs vaníliás cukrot, egy citrom reszelt héját, és egy tojást. Ezt jól összeforraljuk.
egy csomag túróba teszünk 1 cs. vaníliás cikrot, mézet, citrom reszelt héját, valamint apróra vágott sárgabarackot /konzerben lévő félbevágott barackból kb 3 darabot/, valamint 1 kanál tejfölt. Jól összedolgozzuk.
A zsemléket félbevágjuk. Beleáztatjuk az ízesített tejbe, és a tepsibe tesszük. Ezek után a tetejére halmozzuk a túrót. Ha ez kész, barackszeleteket teszünk a tetejére.
A maradék édes tejjel meglocsoljuk, és a sütőbe tesszük.
Nagyon finom -
Integra
titán
tessék minél több friss halat enni
lazac, lepényhal, szürkeharcsa csupa finomság és egészség!
és pikk pakk elkészíthetőek -
ladybug
őstag
Nagyon szeretjük a császármorzsát (felénk smarninak hívják), havonta 1x biztosan van nálunk. Párom nagymamája liszttel készíti, én búzadarával. Több okból is: hamarabb készen van, nem ég le, és könnyebben emészthető, nem annyira megterhelő a gyomornak.
Kb 2 pohár búzadarát beáztatok annyi tejben, hogy jól ellepje. Kb fél órára úgy hagyom. Aztán beleütök két tojássárgáját, beleteszek 2-3 ek cukrot és egy csipet sót. Összekeverem, majd felverem a 2 tojásfehérjét, és azt is hozzákeverem. Felforrósítok kb 3-4 ek olajat egy serpenyőben, beleöntöm a masszát, és folyamatos kevergetés közben megsütöm. Ha kicsit tönn időm van, betolom a sütőbe is 10-15 percre. Ha kevesebb, akkor csak lefedem 5 percre, miután elkészült. Kompóttal vagy lekvárral fogyasztjuk. -
Hi!
Nagyon gyors help kellene vagy egy jó császármorzsa recept személyében vagy csak annyit mondjatok, hogy búzadarával vagy lisztel jobb készíteni?
Idáig azt hallottam, hogy búzadarával, szerintetek? -
csirkemano
csendes tag
Rizottó sajtmártással, a kedvenc kajám (a brassói után)
Tippek: karakteresebb ízt kaphat, ha füstölt sajtot használunk, vagy fokhagymát teszünk bele, bár az alapíz (Trappista sajttal) is nagyon finom!
Hozzávalók:
1 zacskó gyorsrizs
30 dkg csirkemellfilé
1 fej vöröshagyma
1 nagyobb sárgarépa
zöldborsó vagy kukorica
2 gomba
10 dkg reszelt sajt +tálaláshoz
só, feketebors, sáfrány (vagy sáfrány hiányában kurkuma), fehérbors
10 dkg margarin
5 dkg liszt (kb 5 csapott evőkanálnyi)
0,5 l tej
A húst, hagymát, répát, gombát kockára vágom, a gyorsrizst felteszem főni. Egy edényben megforrósítok kevés olajat, a hagymát megpárolom rajta, majd hozzáteszem a húst. Kevergetve fehéredésig sütöm, majd hozzáborítom a többi zöldségfélét is. (Ha konzerv kukoricát vagy borsót használok, azt csak a legvégén adom hozzá!) Pici vizet teszek alá (fél deci), fűszerezem sóval, borssal, sáfránnyal (ettől szép színe lesz), majd lefedve puhára főzöm.
Amíg rotyog, elkészítem a sajtmártást. Egy kislábasban felolvasztom a margarint, beleöntöm a lisztet, elkeverem, majd folyamatos keeverés közben lassan hozzácsorgatom a tejet. Lassú tűzön, keverés közben felforralom (ha csomós lenne, botmixerrel helyrehozom a bajt). Ha felforrt, leveszem a tűzről, belekeverem a reszelt sajtot, sózom, fehérborssal enyhén fűszerezem.
Ha a húsos-zöldséges egyveleg megpuhult, a rizzsel összeforgatom.
Tálaláskor a tányér közepére teszek egy kupac rizottót, körélocsolom a sajtmártást, majd a tetejére szórok még reszelt sajtot. -
Den
veterán
az utolsó sertés agyvelőbvel töltött sertésszelet. finom lehet.
a szűzsült valszeg a wellington bélszin sertéshúsos verziója.
itt a wellington bélszín [link]
a zöldmártásnak sokféle verziója van, petrezselymes, tejfölös, stb... itt valszeg vmelyik hús mellé lesz.
a többi az fantázianév szvsz, és azt tudja mit jelent aki kitalálta
a kertésznő rizs a neve alapján vmilyen zöldséges rizs lehet, répa, borsó, kukorica, gomba, stb... -
Loretto
veterán
Helo.
Kéne némi segítség abban, hogy ha ezt kérem, mire számítsak (menüválasztás):
-kertésznő rizs
-kakaskirály húsos rétes
-drávamenti palacsinta
-csőszkunyhó (desszert)
-zöldmártás
-szűzsült Wellington módra
-és a velővel töltött sertészselet pontosan mi
Köszi. -
_Yvorl_
tag
Gyors sütemények piskóta alapon:
10 tojás
Sárgáját és fehérjét szétválasztjuk.
Fehérjét felverjük jó keményre, majd ha kész egyesével adagolva tíz evőkanál cukrot teszünk hozzá, ha ez is megvan egyesével kettesével hozzáadjuk a sárgáját még mindig folyamatos keverés közbe és ha ez i smegvan, akkor 10 púpozott evőkanál lisztet adunk hozzá ugyancsak egyesével és az egészet jól elkeverve.
Ha már jó habos a keverés közbe akkor kész.
A tepsit kivajazzuk és lisztet szorunk bele, amit körberázunk a tepsiben, hogy hozzátapadjon egy része a vajhoz. amikor kész a felesleget kiszórjuk belőle.
a kész masszát beleöntjük a tepsibe és közepes lángon húsz 25 percig sütjük,
Hogy tényleg elkészült e úgy tudjuk leellenőrizni, hogy egy tiszta késszel megszúrjuk a közepét és ha a kés már nem hoz ki magával semmit akkor jó.
Izesítése meg többféleképpen lehet:
Lehet bele még sütés előtt gyümölcsöt szórni (meggy, barack, fahéjjas alma ...) vagy étcsoki darabokat
illetve sütés után meg lehet kenni bármilyen ízű puddinggal
lehet rá tenni gyümölzszselét amibe elötte gyümölcsdarabokat szórtunk.
Illetve az eddigiek izlés szerinti kombinációja is lehetséges. -
_Yvorl_
tag
Padlizsánkrém
nyílt lángon meg kell sütni pár szem padlizsánt, addig mig már puha és éppen elkezdené a levét kifolyatni magából. (kicsit maszatos lesz a tűzhely, de ha utána az ember nem hagyja rászáradni még gyorsan el lehet távolitani)
Ha kész le kell húzni a héjját és eltávolítani a szárát.
Ami megmaradt belerakjuk a turmiszba hagymával fokhagymával sóval borssal majonézzel és izlés szerint akár kis mustárral egyetembe és összeturmiszoljuk. Ha kész kenyérrel paradicsommal paprikával vagy csak kanalazva fogyasztható -
_Yvorl_
tag
Ez nem saját ötlet de kipróbáltam és finom nagyon:
liszt
élesztő
víz
só cukor
bármilyen sonka, vagy szalonna
paradicsom
rozmaring
mozarella
parmezán
tojás
A lisztből vízből élesztőből só és cukorból kenyértésztát gyúrunk.
Ha van időnk hagyhatjuk kelni pár órát de nem muszály.
Újnyi vastagra kinyújtjuk téglalap formában.
ráfektetjük a sonkaszeleteket majd egymás utána a megfőzött megpucolt tojásokat egészben. Köré rakjuk a szeletekre vágott mozarellát és paradicsomot és megszórjuk kevés reszelt parmezánnal, illetve a rozmaringgal majd a tésztával az egészet betekerjük és nagyjából kenyér formát alakítunk. kívülről megkenjük kevés olajjal. Sütőbe tesszük 20-40 percre közepes lángon. Mikor a teteje elkezd pirosodni akkro jó. Kiveszük és szeletekre vágva tálaljuk, mint reggeli kenyér.
Jó laktatós és isteni kaja. -
_Yvorl_
tag
válasz
csirkemano #404 üzenetére
Nekem a következő saját fejlesztésű receptem van:
50-70 dkg csirke, vagy pulykamell
par szem répa
egy alma
25-50 dkg gomba
2 kis fözőtejszin
só bors curry fűszer
2-3 fej hagyma
A húst csikokra vágjuk, a hagymát felkockázzuk és közepes olajon sóval borsal füszerezve megpiritjuk, majd mikor a hús már kifehéredett hozzáadjuk a lereszelt répákat és a főzőtejszineket. izlés szerint kis vizzel higithatjuk. Ekkor beleszórjuk a curryt izlés szerint. mikor már majdnem megfőtt az apróra vágott és megpucolt almát és gombát is hozzáadjuk és további 5-10 perc alatt készrefőzzük.
Tálalni én kifőzött tasakos rizzsel szoktam amit ha van othon még tálalás előtt elkeverek egy doboz borsóval, vagy kukoricával, illetve ha van mindkettővel.
__________________________________________________________________________
Pácolt akármilyen husi: (én a száraz husokat szeretem, így pulykamellet vagy sertéskarajt használok, de rokonoknak csináltam már zsírosabb husokból is és jó lett)
A húst ujjnyi vastagra felszeletelem majd kiklopfolom.
majd mindkét oldalát megsózom borsozom, illetve izlés szerint tovább fűszerezem:
és magyaros fűszert flekkent és jó sok chilit szeretek még rárakni (de ettől télleg erős lesz szóval csak aki szereti az erős izeket használjon chillit.)
Majd ha kész van mustárral mintha kenyeret májkrémeznék megkenem a hús mindkét oldalát.
Veszek egy jénai edényt kevés olajat öntök az aljára (lehet oliva is az finomabb de ha nincs az étolaj is megteszi.) és ha van otthon kis fehérbort is öntök mellé, majd ráfektetem az elkészült husikat és rétegenként megismétlem az olaj és a bor öntését, majd ha kész lefedem és hútőbe rakom egy két napra érlelődni. Aztan ha megvan elő lehet venni és ki lehet sütni grillrácson serpenyőben tepsiben bárhogy.
___________________________________________________________________________ -
csirkemano
csendes tag
Hű, ez tetszik! Azért leírom, én hogyan csinálom - a legegyszerűbb, bár kétségkívül már alig van köze az eredeti máglyarakáshoz
A sütőt közepes hőfokra előmelegítem. 5 almát meghámozok, kivájom a magházukat, felkockázom őket. Egy lábosban kevés vízzel (1 dl) felforralom, majd (miután elzártam a gázt) teszek hozzá 3 dkg vajat, 1 ek cukrot, 2 tojás sárgáját, 1 citrom reszelt héját. Jól elkeverem, majd egy kivajazott tűzálló tálba halmozom. A tojásfehérjéket habbá verem, majd néhány ek cukoral együtt még tovább verem. Az alma tetejére halmozom, 20 percre betolom a sütőbe, míg a hab zsemlebarnára sül. -
ladybug
őstag
Már jó ideje pulykahússal készítem a spagettiszószt. Sokkal könnyebben emészhető és finomabb ízű lesz így.
Próbáljátok ki, érdemes. -
Ildika
tag
Nem tudom erre gondoltál-e :
Szezámmagos csirkesaláta (kínai)
Hozzávalók (4 sz.): 3 csirkemell, 2 ek szójaszósz, ½ kk só, ½ ek ötfûszer-keverék, 2 petrezselyemgyökér, 1 ek szezámolaj, 1 ek olaj, ¼ kk gyömbérpor, 1/8 kk bors, 1,5 liter víz.
A szezámmagot pirítsa serpenyõben szárazon 5-8 percig, aranybarnára. A csirkét 1 ek szójaszósszal, a sóval és ötfûszerrel tegye a vízbe, fedõ alatt forralja fel, majd vegye lejjebb a hõt és párolja 15-20 percig. Vegye le a hõrõl, hagyja állni 1 órát a lében. Utána vegye ki a csirkét, szárítsa le, csontozza ki és szeletelje kb. 1,5 cm vastagra. Levét tartsa meg. A petrezselymet szeletelje ferdén, tegye a felforralt csirkelébe, fõzze míg megpuhul (1-2 perc), majd szárítsa le. Nagy tálban keverjen 1 ek szójaszószt a két olajjal, gyömbérrel és borssal, tegye rá a csirkét és petrezselymet, jól keverje össze, szórja meg a szezámmaggal és tálalja.
Hát ezt találtam... -
ladybug
őstag
Máglyarakás (gyorsan)
Felszeletelek kb 4-5 zsemlét, vagy 1 fonott kalácsot. Kb fél liter tejbe beleütök 3 tojássárgáját, 3 ek cukrot és 1 csomag vaníliáscukrot. Jól összekeverem, és ebben forgatom meg a zsemleszeleteket. Margarinozott tűzálló tálba teszek egy réteget, majd megkenem savanykás lekvárral (ribizli, meggy), megszórom darált dióval, és reszelek rá almát (kb 3 kell az egészhez). Így rétegezek, amíg el nem fogy. A tetejére zsemleszeletek kerüljenek.
Beteszem a sütőbe. Kb háromnegyed órát sütöm, majd felverem a tojásfehérjét fahéjas porcukorral, és rákenem a rakás tetejére. Visszatolom kb 3 percre, majd lezádom a sütőt.
Kész is.
Új hozzászólás Aktív témák
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- sziku69: Szólánc.
- Óvodások homokozója
- PlayStation 5
- Formula-1
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- TCL LCD és LED TV-k
- Adobe Photoshop
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude E6530 - i5-3GEN I 4GB I 500GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Garancia!
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 PRO - Garancia
- NYÁRI BOMBA AKCIÓK! PSN, STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA